4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

poruka: 4.401
|
čitano: 2.055.343
|
moderatori: XXX-Man, pirat, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
Re: 4G/5G routeri, mobilni hotspot, antene

Ok, onda se budem bacio u kupnju i montažu. Ne treba mi ništa specijalno, barem da imam stabilnih 50mbps u odnosu na sadašnjih 10. Zimi ajde i ok ali ljeti ne mogu ni tv gledat ni išta...

Evo da dodam i slike s cell mappera. Čak koliko sam razumio, ako sam dobro razumio, više mi se isplati antenu okrenuti prema mjestu Postira.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.8.2025 11:04 (codmo).
5 godina

Moram extra komentar dodat, ne želi mi slike u prethodni ubacit.

0 0 hvala 0
4 godine
codmo kaže...

Nema veze što je toranj udaljen cca 7km zračne linije? Da li bi imao realni dobitak na stabilnosti veze i brzine? Ok antene nisu skupe ali da ne bušim džabe ako nema realne koristi. Uzeo bi p56 antene koje bi se spajale na b535-333 cat7 ruter.

Ja sam ti se sa tim routerom i Iskrama P-56 spajao na 9 km udaljeni toranj i imao 100 Mbps na B3+B20 :)

Bolje ti je odmah kupiti P-60 antene jer podržavaju i 700 MHz koji imaju svi naši ISP-ovi a i nikada ne znaš, možda uloviš u budućnosti i N78 band koje podržavaju P-60.

Razmak između antena mora biti 34 cm a ne onih 70-80 cm iz uputa koje dođu s antenama!

U sučelju B535 routera moraš ručno u postavkama odabrati da koristiš vanjske antene nakon što ih spojiš.

B535 ti podržava samo dvije agregacije/frekvencije istovremeno.

Za veće brzine, osim vanjskih antena trebaš u budućnosti uložiti u noviji 5G router koji podržava 5-7 agregacija i 5G bandove i ima 2-4 izlaza za vanjske antene pa ćeš dobiti dodatno na brzini.

Poruka je uređivana zadnji put pet 1.8.2025 12:00 (Tirkiz).
5 godina

Aha ok hvala ti puno na informacijama. Ne mislim nešto pretjerano ulagati jer neću živit tu ti živim više od godinu ipo-dvi max. Dok se novogradnja ne izgradi do kraja, a tu ću imat optiku pa je to priča za sebe. Malo sam čitao temu, da li će ruter automatski birati ćelije ili ću ga ručno morati zaključati na one koje daju nabolje parametre? Da li je za zaključavanje potrebna skripta koja se spominjala ili se može kroz postavke rutera?

14 godina
codmo kaže...

Evo mjerenje s mjesta gdje bi bila antena. Obzirom da se ne razumijem u parametre, da li se isplati ulagati u antenu?

Dobbri paramteri, antene će ti svakako pomoći

LP
4 godine
codmo kaže...

Aha ok hvala ti puno na informacijama. Ne mislim nešto pretjerano ulagati jer neću živit tu ti živim više od godinu ipo-dvi max. Dok se novogradnja ne izgradi do kraja, a tu ću imat optiku pa je to priča za sebe. Malo sam čitao temu, da li će ruter automatski birati ćelije ili ću ga ručno morati zaključati na one koje daju nabolje parametre? Da li je za zaključavanje potrebna skripta koja se spominjala ili se može kroz postavke rutera?

B535 je star i nema mogućnost da se locka na određenu ćeliju, automatski će birati na što će se spojiti.

U postavkama nema takvih opcija.

Onom skriptom se mogu samo frekvencije zadavati koje će koristiti ali router će i dalje birati tornjeve koje hoće oko sebe a koji emitiraju te zadane frekvencije.

Iskrama - pošto su usmjerene antene se ovo može djelomično ili u potpunosti riješiti da se spaja na samo upereni toranj ali to ne mora uvijek biti tako, ako u smjeru di gledaju antene ima još tornjeva u daljini ili okolo, može se i prebacivati po njima kako mu se prohtje.

Samo skuplji routeri imaju cell lock čime ih se zaključa na točno određeni toranj

13 godina
Lil Dice, probao sam tako kako si predložio i onda resetirao tv i ruter i uspjelo je. Sad download ne ide ispod 20, a upload je oko 10. Radi odlično kao i prije. Spasio si me:) Veliko hvala.
17 godina

Na krovu imam Iskre P-56 koje sam koristio do prije pola godine za LTE (B818). Sad se planiram prebaciti (vratiti) s parice na 5G i dvoumim se između kupnje uređaja s konektorima (ZTE MC801A, Zyxel NR5103E, ...) i uređaja s integriranom panel antenom (ZTE MC889, Zyxel NR7302, ...)

Ako bi išao na prvu opciju, pošto imam Iskru P-56 (jedan par antena) koja ide do 2.7GHz, pitam se:

- da li ću imati problema ako ću se spajati na baznu stanicu koja ima 5G C band (3.5GHz) pošto mi antene ne pokrivaju taj pojas (trebao bi ih zamijeniti s P-60)

- (ako idem na Zyxel NR7302) da li ću morati dokupiti još jedan par antena (za 4x4 MIMO) i koliki je uopće benefit od toga udnosu na postojeći setup

Ako bi išao na drugu opciju, obzirom da mi je udaljenost do svih baznih oko mene između 800m i 1.2km, pretpostavljam da bi i integrirana dobro radila, a dobio bi 4x4 MIMO 3.5GHz antenu već u uređaju. Jedino bi uređaj možda montirao na tavan (odmah ispod sljemena krova), a ne na stup, da mogu lakše doći do SIM-ice kad će trebati.

0 0 hvala 0
14 godina
Ivanjino96 kaže...

Jel netko kupio Zyxel NR7302 preko Kaufland.de? Zanima me jel dolazi sa orginalnim firmwareom. Te jel ima CA i cell lock? 

Ja ga koristim unutar stana iako je vanjska jedinica. Koristim ga s TP-LINK Archer AX10. 
Koliko ja kuzim firmware je original, nisam nigdje u router sucelju vidio neki drugi logo ili ime osim Zyxel. Neka me netko ispravi ako griješim.
Ima CA, na slici su agregacije koje mi trenutno radi, jedno vrijeme na drugoj kartici je radila jos jednu dodatnu agregaciju (ne znam je li tad bila A1 ili Telemach kartica).
Ima integriran cell lock unutar router sucelja, ne treba nikakav skripta.
Ja za sad super zadovljan, dobivam dobre brzine (250dl/100up) i skroz je stabilan...
Stavio sam tu neke slike, pa ako te još šta zanima slobodno pitaj

13 godina

dinos3  Zyxel NR7302 nema orginal FW(ne postoji sa orginal FW) ,a čiji FW ima ovisi gdje je kupljen. Orginal FW imaju vanjske jedinice, Nebula FWA710, Nebula NR7101, NR7101, NR7102, LTE7461-M602. Već sam pisao o tome samo treba malo prolistati temu. I napravljen je bio test NR7302.

Poruka je uređivana zadnji put ned 3.8.2025 8:27 (DDavorin).
Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina

Da li je HT router koji se dobije uz Gigabox uslugu (TCL HH515L) zaključan

na HT firmware ili koristi originalni?

Naime na routeru mi je HH515L_EM_02.00_06 firmware iako navodno postoji već HH515L_EM_02.00_10

koji opet navodno, ima opciju za mesh koju ovaj stariji nema, a router kod pokušaja

stavljanja novoga kaže da je HH515L_EM_02.00_06 zadnji

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Imam doslovno novi router Zyxel NR5103E i na njega spojene 2 Iskre P56. Koristim Gigabox+ tarifu Tcoma. Router je sad postavljen da radi s unutarnjim antenama, budući da su mi Iskre okrenute prema novoj baznoj stanici koja još nije u funkciji.

Problem je kaj mi u zadnje vrijeme stalno puca veza i to je iritantno ak hoću baciti GT7 ili FC25 online…

U čemu bi mogel biti problem? Router? Još je novi (nema garancije), nebi smjelo biti do njega. Dok sam bil na Pokućnom kod Telemacha 7 godina slabašni B315s držal je liniju super stabilnom.
9 godina

Bas primjetio da su mi se frekvencije sa B20+B3+B1 prebacile na B8+B3+B1. Brzina mi je ostala ista 150-180

Hardware: the parts of a computer that can be kicked.
Poruka je uređivana zadnji put uto 5.8.2025 13:17 (deepshitcro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine

Kako HT ima tri niske frekvencije - B28 (700 MHz), B20 (800 MHz) i B8 (900 MHz), njihov load balancer raspodjeljuje opterećenje da ne budu samo B28 i B20 zagušeni pa dio korisnika bude prebačen na B8 pa tako primijetite i B8 u agregaciji

17 godina

Ako kupim HT/A1 turističku karticu na kiosku (ili bengi, pošti, gdje već) hoću li dobiti 1+1 gratis (20 dana interneta) ili je ta šema s jednom karticom gratis samo ako se kartice naruče preko weba?

0 0 hvala 0
14 godina
zag0 kaže...

Ako kupim HT/A1 turističku karticu na kiosku (ili bengi, pošti, gdje već) hoću li dobiti 1+1 gratis (20 dana interneta) ili je ta šema s jednom karticom gratis samo ako se kartice naruče preko weba?

Mislim da uživo vrijedi ista stvar, par stranica unazad mislim da je jedan forumaš na bengi uzeo par komada ne znajući da se dobe dvije kartice..

LP
4 godine

U slučaju HT turističke na prodajnim mjestima (kiosk, benzinska...) dobiješ dvije SIM kartice za 10 €, to je tako već godinu-dvije

12 godina

telemach preko dana ide 500-600, u vecernjim satima jedva 20mbps koliko bude zagusenje mreze.

najavili do kraja drugog mjeseca optiku da ce provuci, valjda se drze rokova.

Durbin d.o.o. za geodetske poslove
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Ima netko mozda ovaj model, cini mi se top uredaj jer podrzava eSIM, no kosta oko 400 Eura

Mikrotik Chateau 5G R17 ax

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Stari moj, meni je to van svake pameti cijena, posebno ako gledaš samo radi eSIM-a...

Evo, iskreno, ne znam kaj taj može a moj ZTE MC801a od 130€ ne može?

Kako doma na fix liniji imam Fritzbox nakačen, gledao sam i njihov 5G router, ali kada sam vidio cijenu odustao sam istog trena (slična je kao i taj Tik).
15 godina

Bok dečki imam jedno lagano pitanje stavio sam antene ISKRA-P56 na router Huawei 535 i signal je puno bolji.

Zanima me slijedeće jel te antene služe samo za prijem ili i odašilju WI-Fi signal? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Ak misliš na upload, naravno, povećavaju i njega.
14 godina
hummer0 kaže...

Bok dečki imam jedno lagano pitanje stavio sam antene ISKRA-P56 na router Huawei 535 i signal je puno bolji.

Zanima me slijedeće jel te antene služe samo za prijem ili i odašilju WI-Fi signal? 

Ne pojačavaju wifi, ne budeš se mogao spojit na svoj wifi 6 km udaljen od kuće ako na to misliš 

LP
14 godina

Pozdrav, koje bandove da lockam?

eNB ID 150176 (Macro) - LTE

0 0 hvala 0
13 godina

1,3,8,20 ti band-ovi su ti na tornju.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.8.2025 15:04 (DDavorin).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

da, tako pise na cellmapper. Koje onda da lockam i kojim redom? Trenutno se spojio prema slici

15 godina
zabbax21 kaže...
hummer0 kaže...

Ne pojačavaju wifi, ne budeš se mogao spojit na svoj wifi 6 km udaljen od kuće ako na to misliš 

zabbax21

Ma nisam mislio 6km, barem 300 m da je jači signal, ali u načelu sam zadovoljan.

4 godine
hummer0 kaže...

Nadam se da si u postavkama ručno označio da koristi vanjske antene :)

Huawei B535 ima izvode samo za spajanje vanjskih mobilnih antena, nema za wifi antene.

Također konektori za WiFi su sitno drugačiji od SMA konektora pa ne bi išlo uštekavanje :P

Ivanjino96 kaže...

da, tako pise na cellmapper. Koje onda da lockam i kojim redom? Trenutno se spojio prema slici

A što bi ti?

Ako hoćeš 4 agregacije, lockaj samo na EARFCN 1450, PCI 171, to je HT-ov drugi B3 na 10 MHz (ako je upaljen jer je pod utjecajem power savera na tornju pa zna biti ugašen dio vremena).

Router će ti sam ostale bandove dodati pa ćeš imati 4 agregacije B3+B3+B1+B20 - smanjit će ti se upload brzina ali bi ti download trebao narasti malo

14 godina
the chosen one07 kaže...
Stari moj, meni je to van svake pameti cijena, posebno ako gledaš samo radi eSIM-a...

Kako doma na fix liniji imam Fritzbox nakačen, gledao sam i njihov 5G router, ali kada sam vidio cijenu odustao sam istog trena (slična je kao i taj Tik).

Jedino je razlog jer radim offshore, trenutno Sjeverno more. Tu hvatamo 4G i ponekad 5G, no signal samo imamo vani.

Ideja mi je bila staviti ovaj pored prozora pa da mi eventualno uhvati signal da ga imam i u sobi dok sam van smjene.

Uglavnom eSIM zato jer gotovo svi provideri za Sjeverno more daju jedino eSIM ponude, fizicke nisam vidio, a i ne znam gdje bih pokupio uopce SIM karticu.

Starlink kojeg imamo je ok, ali samo 2GB dnevno, te je to prilicno malo. S ovim bi mozda rijesio problem!

Najveci je problem je taj da ne znam da li bi uopce uhvatio signal ili ne, a 400 Eura nije bas malo + mobilni podaci... 

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.8.2025 6:08 (David87).
10 mjeseci
David87 kaže...
the chosen one07 kaže...

Jedino je razlog jer radim offshore, trenutno Sjeverno more. Tu hvatamo 4G i ponekad 5G, no signal samo imamo vani.

Ideja mi je bila staviti ovaj pored prozora pa da mi eventualno uhvati signal da ga imam i u sobi dok sam van smjene.

Uglavnom eSIM zato jer gotovo svi provideri za Sjeverno more daju jedino eSIM ponude, fizicke nisam vidio, a i ne znam gdje bih pokupio uopce SIM karticu.

Starlink kojeg imamo je ok, ali samo 2GB dnevno, te je to prilicno malo. S ovim bi mozda rijesio problem!

Najveci je problem je taj da ne znam da li bi uopce uhvatio signal ili ne, a 400 Eura nije bas malo + mobilni podaci... 

Nevidim potrebu za tolikom cijenom. Uzmi Zyxel NR7302 Austrijski, A1.....,i dobiješ eSIM opciju, za upola novaca! A dali če uhvatiti signal, dok ne probaš, nečeš znati! Ima odlične antene, tj. prijem! I neznam na što misliš pod hvatate signal, sa običnim routerima bez vanjskih antena, ili sa nekim vanjskim antenama!

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice