ABECEDA FIZIKE #18: Priča o elektricitetu

poruka: 7
|
čitano: 1.398
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "ABECEDA FIZIKE #18: Priča o elektricitetu".
9 godina

Sjajan članak kao i uvijek.

Posebno hvala za ruganje šovinistima. 

Life is jazz. Play it cool.
Moj PC  
2 0 hvala 0
11 godina

rahmetli/pokojni profesor Ejup Hot je znao kazati - Cilibarska nauka

sve ti znas, ali nista ne kontas

0 0 hvala 0
17 godina

Postoji kvant električnog naboja, najmanji mogući iznos. Označavamo ga simbolom e, a izražen u kulonima on iznosi točno 1,602176634 · 10−19 C

Sorry prof., ali to se više ne smatra najmanjim iznosom, već jednostavno nabojem elektrona. Postoje čestice s manjim nabojem, npr. down kvark ima naboj 1/3 e. Inače, dobar članak.

Amenoum

0 0 hvala 0
9 godina
Re: ABECEDA FIZIKE #18: Priča o elektricitetu
PaleRider kaže...

Postoji kvant električnog naboja, najmanji mogući iznos. Označavamo ga simbolom e, a izražen u kulonima on iznosi točno 1,602176634 · 10−19 C

Sorry prof., ali to se više ne smatra najmanjim iznosom, već jednostavno nabojem elektrona. Postoje čestice s manjim nabojem, npr. down kvark ima naboj 1/3 e. Inače, dobar članak.

Hm, mislim da nisi u pravu.

Kvarkovi ne postoje samostalno kao čestice, pa onda i ta njihova trećina naboja je samo teoretska vrijednost jer ih u elektronu ima tri. Nema načina da izvučeš samostalni kvark van i izmjeriš njegov naboj. I sam članak spominje mjerenje kao glavni uvjet za fiziku.

Life is jazz. Play it cool.
11 godina

Dobar i zanimljiv text. 

"Drugotno"....

Neg' kak' pristupiti linkanom texu vezano za mjerne jedinice, ako ima pravo to preko fakulteta?

Malo sam ispao iz štosa..posljedni put sam istraživao znanstvene članke prije 10 godina...

dzg
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.8.2025 17:11 (PzKpfw).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Macumba kaže...
PaleRider kaže...

Hm, mislim da nisi u pravu.

Kvarkovi ne postoje samostalno kao čestice, pa onda i ta njihova trećina naboja je samo teoretska vrijednost jer ih u elektronu ima tri. Nema načina da izvučeš samostalni kvark van i izmjeriš njegov naboj. I sam članak spominje mjerenje kao glavni uvjet za fiziku.

Nije samo teorija, i mjerenja to potvrđuju indirektno. U svakom slučaju jasno je da proton, na primjer, nije elementarna čestica, pa ako mu je masa raspoređena po manjim česticama, za očekivati je da to vrijedi i za naboj. To što mi praktički ne možemo koristiti i direktno mjeriti naboje manje od 1 e ne znači da se radi o fundamentalnom ograničenju prirode. Kao što rekoh, eksperimentima su frakcionalni naboji potvrđeni. I nije istina da kvarkovi apsolutno ne postoje kao slobodne čestice (samostalno), to vrijedi za makroskalu, na manjim skalama (razdaljinama) se praktički ponašaju kao slobodne čestice.

Amenoum
10 godina
PzKpfw kaže...

Neg' kak' pristupiti linkanom texu vezano za mjerne jedinice

https://sci-hub.se/10.1119/1.5141976

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice