Kako pripremiti računalo za prodaju i trajno obris

poruka: 7
|
čitano: 1.184
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kako pripremiti računalo za prodaju i trajno obris".
7 godina

Nakon brisanja file-ova, SSD-ovi u pravilu sami prepišu oslobođene "sektore" nulama, pa nikakvo dodatno prepisivanje kasnije nije potrebno. Zato recovery obrisanih file-ova nije moguć. To se zove TRIM i skraćuje vrijeme slijedećeg pisanja, jer su sektori već spremni za novo zapisivanje. Jedino ako se TRIM eksplicitno deaktivira, stari podaci će ostati u oslobođenim sektorima dok ovi ne budu iskorišteni za nove file-ove. Da li je TRIM aktivan, može se provjeriti sa "fsutil behavior query DisableDeleteNotify" iz DOS-prompta. 0 znači "aktivan".

1 0 hvala 2
16 godina

Jedan od ponajboljih Windows alata, ako i ne najbolji alat za sigurnosno prepisivanje diska, Mark Russinovichev "SDelete" je valjda prestar da bi se spomenuo u ovom tekstu.

Jedni od rijetkih jutiliti alata (zapravo sve sa Sysinternalsa zasluzuje respekt) koje jos uvijek respektiram a da su vezani za Microsoft.

U konacnici, sve sto nadjete na sysinternals.com , pored toga sto  su fantasticni, jednostavni i gotovo bih se usudio reci bazirani na KISS principu, je odjek neke davne i lijepse proslosti kad su Windowsi bili za ljubitelje informatike i kada nije bilo tesko voljeti proizvode iz Microsofta.

Eto, tko kaze da ja nikada ne pruzim savjet i Microsoftovim korisnicima.

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.

4 0 hvala 1
7 godina

Bez Sysinternals tool-ova za mene nema života, ali SDelete je za SSD-ove beskoristan. Za mehaničke diskove je ok.

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Kako pripremiti računalo za prodaju i trajno o
Space Cadet kaže...

Bez Sysinternals tool-ova za mene nema života, ali SDelete je za SSD-ove beskoristan. Za mehaničke diskove je ok.

Pa i ne bas. Sve ovisi kako ga upotrijebis.

Ukoliko formatiras disk pa onda reinstaliras Windowse, kako bi bili spremni za novog korisnika (sto je premisa ovog clanka na kojeg kometiramo) i nakon toga upotrijebis sdelete koristeci prekidac -c (obrisi oznaceni prazan prostori i ispuni ga nulama), obrisati ce cjelokupan prazan prostor, sto ce zaobici NAND-ovu optimizaciju seljenja podataka radi optimizacije broja pisanja/brisanja 

Razlika izmedju magnestskih diskova i SSD-a, sto kod potonjih ti ne treba nekoliko prolaza. Jedan je dovoljan.

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.
9 godina

Format C:

Enter

0 0 hvala 0
16 godina
Gebirgs kaže...

Format C:

Enter

Ako se dobro sjecam, to ne radi  na Windowsima  jer je C: sistemski disk i Windowsi ti nece dati obrisati .

A sam format ce samo obrisati pointere na fajlove (fajlovi ce i dalje biti zivi i zdravi na disku)

Pojednostavljeno receno, format komanda je kao da si istrgnuo sadrzaj sa pocetka knjige i onda vratio knjigu na policu.

9 mjeseci
Kako je većina nas ovdje informatički pismenija od ostatka pučanstva mene zanima koliko vas je (kada ste i ako ste kupili polovno računalo , SSD, PHD ili HD) pokušalo vratiti stare podatke od bivšeg vlasnika?

Razumijem da neki imaju razloga za brisanje ključeva za bitkonj i ostale kripto valute, poslovne tajne, bankovni podaci , win key,... no ima li kakav postotak da netko iz razloga zlouporabe vraća obrisane podatke ili čisto iz znatiželje , voajerizma?
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put danas u 0:28 (Sirotanovic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice