Nakon brisanja file-ova, SSD-ovi u pravilu sami prepišu oslobođene "sektore" nulama, pa nikakvo dodatno prepisivanje kasnije nije potrebno. Zato recovery obrisanih file-ova nije moguć. To se zove TRIM i skraćuje vrijeme slijedećeg pisanja, jer su sektori već spremni za novo zapisivanje. Jedino ako se TRIM eksplicitno deaktivira, stari podaci će ostati u oslobođenim sektorima dok ovi ne budu iskorišteni za nove file-ove. Da li je TRIM aktivan, može se provjeriti sa "fsutil behavior query DisableDeleteNotify" iz DOS-prompta. 0 znači "aktivan".
Kako pripremiti računalo za prodaju i trajno obris
- poruka: 7
- |
- čitano: 1.184
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Jedan od ponajboljih Windows alata, ako i ne najbolji alat za sigurnosno prepisivanje diska, Mark Russinovichev "SDelete" je valjda prestar da bi se spomenuo u ovom tekstu.
Jedni od rijetkih jutiliti alata (zapravo sve sa Sysinternalsa zasluzuje respekt) koje jos uvijek respektiram a da su vezani za Microsoft.
U konacnici, sve sto nadjete na sysinternals.com , pored toga sto su fantasticni, jednostavni i gotovo bih se usudio reci bazirani na KISS principu, je odjek neke davne i lijepse proslosti kad su Windowsi bili za ljubitelje informatike i kada nije bilo tesko voljeti proizvode iz Microsofta.
Eto, tko kaze da ja nikada ne pruzim savjet i Microsoftovim korisnicima.
Bez Sysinternals tool-ova za mene nema života, ali SDelete je za SSD-ove beskoristan. Za mehaničke diskove je ok.
Bez Sysinternals tool-ova za mene nema života, ali SDelete je za SSD-ove beskoristan. Za mehaničke diskove je ok.
Pa i ne bas. Sve ovisi kako ga upotrijebis.
Ukoliko formatiras disk pa onda reinstaliras Windowse, kako bi bili spremni za novog korisnika (sto je premisa ovog clanka na kojeg kometiramo) i nakon toga upotrijebis sdelete koristeci prekidac -c (obrisi oznaceni prazan prostori i ispuni ga nulama), obrisati ce cjelokupan prazan prostor, sto ce zaobici NAND-ovu optimizaciju seljenja podataka radi optimizacije broja pisanja/brisanja
Razlika izmedju magnestskih diskova i SSD-a, sto kod potonjih ti ne treba nekoliko prolaza. Jedan je dovoljan.
Format C:
Enter
Format C:
Enter
Ako se dobro sjecam, to ne radi na Windowsima jer je C: sistemski disk i Windowsi ti nece dati obrisati .
A sam format ce samo obrisati pointere na fajlove (fajlovi ce i dalje biti zivi i zdravi na disku)
Pojednostavljeno receno, format komanda je kao da si istrgnuo sadrzaj sa pocetka knjige i onda vratio knjigu na policu.
Razumijem da neki imaju razloga za brisanje ključeva za bitkonj i ostale kripto valute, poslovne tajne, bankovni podaci , win key,... no ima li kakav postotak da netko iz razloga zlouporabe vraća obrisane podatke ili čisto iz znatiželje , voajerizma?