Zanimljivo. Oni smiju cariniti nas, a mi ne smijemo njih.
Američke proizvode i usluge treba jednostavno bojkotirati.
Treba onoga Thomas Matthew Crooksa koji ga je promašio, dobro po turu izlupati.
Pacer obični.
-hmm .. gle, ameri ne carine, mi da.. pa nam lupaju carinu + veću, ali nisu carinili. upravo sad lupaju carinama npr francuska vina.. možemo im prigovoriti što?
-bojkotirati? što? -sve? :) .. znaš li što je sve u vlasništvu ujke sema? -sve ili 99% .. sam internet, licence, tehnologije.. npr što ćeš bez googlea? možeš ga bojkotirati? tj upravo obrnuto radi trumpek, koji može bojkotirati nas-ostale, carinama od 100% ako želi.. a mi smo ti koji mu to moramo prodati-uvaliti.. pa pristanemo, no on to radi nama, ne da mi možemo njemu (na stranu što eu treba zaštitu supersile itd.. čisto ekonomski-vlasnički) usa+uk imaju sve, ostatak globusa samo mrvice i dok smo si frendovi sa zaštitaom nama je ok.. a kad eu princeza dobije po ušima ili je zguzi ona se nasmješi i veselo ide dalje praveći se da je glupa, lakše nego da prizna slabost.. tj alternativa da nas guzi trumpek je da nas guze i ostali.. jači. -- a mi možemo deklarativno izraziti neslaganje s guženjem i bojkotirati ga, no lakše je ako koristimo vazelin itd. :)
-može li trumpek bez francuskog vina? -može.. zato to i radi.. možemo li mi bez googlea? ajfona, .. tko što posjeduje i što je bojkot onog što ti je potrebno?
-još bolje, .. bojkotirajmo hranu!! uz eliminaciju pretilosti ušteda.. kako to da se eu stručnaci nisu već dosjetili? .. itd. no koliko vidim etiopljani se na takav bojkot nisu odlučili svojom voljom, glad ili izbor je nešto drugo..
-hmm .. gle, ameri ne carine, mi da.. pa nam lupaju carinu + veću, ali nisu carinili. upravo sad lupaju carinama npr francuska vina.. možemo im prigovoriti što?
-bojkotirati? što? -sve? :) .. znaš li što je sve u vlasništvu ujke sema? -sve ili 99% .. sam internet, licence, tehnologije.. npr što ćeš bez googlea? možeš ga bojkotirati? tj upravo obrnuto radi trumpek, koji može bojkotirati nas-ostale, carinama od 100% ako želi.. a mi smo ti koji mu to moramo prodati-uvaliti.. pa pristanemo, no on to radi nama, ne da mi možemo njemu (na stranu što eu treba zaštitu supersile itd.. čisto ekonomski-vlasnički) usa+uk imaju sve, ostatak globusa samo mrvice i dok smo si frendovi sa zaštitaom nama je ok.. a kad eu princeza dobije po ušima ili je zguzi ona se nasmješi i veselo ide dalje praveći se da je glupa, lakše nego da prizna slabost.. tj alternativa da nas guzi trumpek je da nas guze i ostali.. jači. -- a mi možemo deklarativno izraziti neslaganje s guženjem i bojkotirati ga, no lakše je ako koristimo vazelin itd. :)
-može li trumpek bez francuskog vina? -može.. zato to i radi.. možemo li mi bez googlea? ajfona, .. tko što posjeduje i što je bojkot onog što ti je potrebno?
-još bolje, .. bojkotirajmo hranu!! uz eliminaciju pretilosti ušteda.. kako to da se eu stručnaci nisu već dosjetili? .. itd. no koliko vidim etiopljani se na takav bojkot nisu odlučili svojom voljom, glad ili izbor je nešto drugo..
A što bi bilo Amerima kada bi ih ASML bojkotirao?
Ne možemo bojkotirati, ali možemo ocariniti / oporezivati.
I to bi trebalo čim prije uvesti kako bi se smanjila ovisnost o servisima. S robom je Europa u plusu, ali sa servisima u minusu.
-i dalje ti nije jasno tko je the-šef svega? .. karikirano, bigboss klasične mafije, dok obitelji-kumovi dobiju dijelove, grada i biznisa, teritorija.. pa je tako nešto u irelandiji, nešto u niskozemskoj, nešto u gibraltaru, nešto u guantanamu, nešto na filipinima, nešto .. ujko, ili ako je jasnije usa+uk, vlasništvo svega, samog interneta, svega ostalog, protokola, standarda ... ili ovako, probaj prodati-kupiti npr vojni avion bez ujke? npr prije rafala hr i izrael .. :)
-kompanije kao philips, sony, rca, thompson, google, ms, amazon, ibm, oracle.. to je ujko, pri čemu nabrajati možemo i dalje, cocacola, disney, sve u audiovizualnom bizu kao oscar-nagrada ili emma, nije kriterij npr sarajevski festival ili dubrovačke igre.. :) ...
-ima takve stvari i kina, npr foxcon.. radi sve za sve, oem.. no nema vlasništvo, tj ponešto kupi kao lenovo-brand no to je sitnica, da je auto simbolički bi to bio zaštitni premaz na boji laka.. :)
-brandovi, vlasnici svih licenci, prava.. nadporez koji plaćamo kad god čuješ bilo kojeg pokojnog glazbenika kao freddyja ili jacksona, vlansik dobije dio novca, ujko, ne kinez-rus-ostali..
-npr što se dogodilo huaweiju, hapšenja po kanadi i sl. dok je google zabranio android.. misliš da je asml eu vlasništvo? niskozemska je kontinentalni teritorij uk, ujkino, kao što je irelandija repetitor izvan jurisdikcije domicilnih država jer ujko ne želi da njegov domaći sud-zakon može do onog što on ne želi da oni mogu.. pa mada postoji španjolska gibraltar nije njihov, kao ni otoci uz argentinu ili cubu.. vlasništvo ujke, ili na otočiću pred francuskom imaš jersey, više banaka nego ovaca, ljudi, zajedno.. tj samo za transakcije jer bi otok potonuo da novac fizički tamo dođe.. i to je zasebna 'država' izvan jurisdikcije centralne formalne vlasti kao uk, dok i sam centar londona ima odvojenu vlast-državu, city.. pravne potrebe globalnih interesa-biznisa, kao što je to već stoljećima za švicu-banke itd..
-no možda će ovako biti bliže-jasnije.. npr buggati, .. došao u hr, sjedište. .. tko je vlasnik? ili zašto? .. pa ovako, statistika, promet novca, javni registri, porezi.. ako je neka firma u npr njemačkoj ulazi u kvote novca te države, poreza, subvencija.. i ako je iz neke imaginarne eu kasice njemačka već uzela neki dio, tad može preseliti firmu na područje druge države i formalno statistički to tad ide u kvotu te države.. npr uvoz-izvoz i recimo lidl-trgovina.. pri čemu smo sad eu-tržište i svi mogu sve, nema granica, carina.. kao unutar jedne države.. pa tim šleperom recimo krumpir iz recimo poljske završi na recimo jadranu... mi kao zaradimo prodajom no to je tad izvoz poljske.. ili vlasnika koji je švabo, koji na kraju dobije novac za robu.. a isti poljak koji sadi krumpri ili švabo kao turisti na jadranu pojedu pomfrit i naplati domaći-nepalac s dostavom ili konobar, možda pod stranim vlasništvom ili domaćim.. tko kome što prodaje-izvozi .. no bilance neke države to vode kao promet te države, uvoz-izvoz.. pitanje gdje se u koju rubriku što piše.
-dok su eu firme bile 'domaće' i tu proizvodile bilo je jednostavnije,.. pa su otišle u kinu, tursku.. jeftinije, pa sad to radi isti brand dok je sam šljaker turčin ili kinez, jeftinija radna snaga, dok profit biznisa ostaje vlasniku a time više u njegov džep, mada ostali to plaćaju jer nema radnog mjesta, države uvoze i eto problema tj jedan zaradi više, ostali ostnau bez posla i moraju se baviti recimo nogometom ili konobarenjem, drugim poslom, ne proizvodnja tv-uređaja, radija, mobitela.. a sad ni auta ili čega već.. outsourceano jeftinijima, dok se porez-promet i dalje vodi po formalnim sjedištima-prijavama .. na što je google po eu komisiji zamračio 13 milijardi neplaćenog poreza-razlike koji irelandija nije željela naplatiti.. ono ne želiš uzeti novac.. jer štititš google s 5% umjesto 10% poreza.. no sve je prošlo brexitom diskretno jer ujko je šef.. ne eu.
-.. no zabrijao sam u politiku-vlast-realnost odnosa.. :) pa nazad na srž.. npr znaš li tko je zabranio prodaju asml-tehnologije kini prije nešto godina? trump u prošlom mandatu.. ne eu, nego ujko. .. ok? ili pitaj se tko je šef.. dodatno, viši sud odbijanje aplikacije za posao ne smatra diskriminacijom ili kršenja prava jer je usa zabranila zapošljavanje kineza-indijaca itd.. :) .. sigurnosni rizici itd
-ujko sem.. vlasnik svega, ne trumpek ili musk, oni su samo frontmeni, zabavljači, privremena fotelja-lik.. dok sam ujko nije neki konkretan entitet-biće, više oligarh-udruga-kompanije-vlasnici .. nakupina koja ima sve i možemo je nazvati ujko ili nekako drugačije ako je to važno ili nešto mijenja..
Ako vjerujemo službenoj povijesti i wikipediji angli su izmislili sve od optičkog telegrafa pa do interneta. Jedino nisu izmislili dimne signale, to vidimo iz filmova o kaubojim i indijancima.