Tesla nastavlja s velikim padom prodaje u Europi,

poruka: 29
|
čitano: 6.631
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Tesla nastavlja s velikim padom prodaje u Europi, ".
17 godina

BYD se prodaje ali ne bas pretjerano, polako raste ali dio kolaca preuzimaju Skoda, VW i recimo Renault. Njemci dominiraju odma poslije Tesle.

90% BYD u EU su hibridi jer se na njih placa samo 10% carine a imaju domet prek 1000km. Kad otvore tvornicu u Madarskoj i Turskoj onda bude veselo.

Glavno da je Musk dobil par milijardi da se posveti firmi i okani politike 

Nakon godinu dana pametovanja i testiranja svega dostupnog na EU trzistu smo ipak uzeli Teslu. Razlog je 0% kamate na leasing i mreza punionica koju nema nitko osim Tesle. Znaci putovanje s Teslom je bez stresa, bez razmisljanja i planiranja. Upalim navigaciju recem koliko ocu struje u bateriji na odredistu i vozi Misko.

BYD je na probnoj voznji bil bolji od svega ali kamata je 2,64% i tek su dosli pa se trebaju dokazat. Najveci minus kod BYD je nepostojeci servis van garancije.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/10_jF89qI2njlzqcPw4BNmeW-F2AzMc9yR5PPxvmIdnU/edit

Ako pogledate ovu tabelu onda dolazite do zakljucka da je najisplativije imati Njemacki auto, Renault ili Teslu. Sve ostalo se van garancije skupo servisira ili je servis nemoguc! BYD je jedna od marki koju je nemoguce servisirat.

Stellantis auti su smece, Japanci su isto u banani, a Kineza ne mislim kupovat sljedecih pet godina. Teslu smo uzeli na leasing i ako budem zadovoljan onda radim otkup a ako bude bilo kakva drama nek si zadrze auto.

Best RMI systems (critical for sustainability and cost-effectiveness): Tesla, BMW, Mercedes, VAG, Ford, Toyota.
Worst systems: Stellantis, Kia, Hyundai, Xpeng, MG, BYD.
The most expensive systems (unsustainable for servicing): BMW, Xpeng, BYD—this significantly increases the total cost of vehicle ownership and reduces ROI.
Lucid, Rivian, and others have no support systems, meaning these vehicles should be avoided as they could become unusable and not servicable at any moment.

Tesla offers the cheapest RMI system, EPC accessible even to individuals without needing a business. It’s even free, and the total cost for full access is only €612.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.8.2025 9:30 (NEW_MAN).

2 2 hvala 0
5 godina

Isprobao sam novi CLA, vjerojatno ga naručujem kada stigne model sa LFP baterijom kroz par mjeseci. Daleko najbolji električni auto na tržištu danas.

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Tesla nastavlja s velikim padom prodaje u Euro
Gallu kaže...

Isprobao sam novi CLA, vjerojatno ga naručujem kada stigne model sa LFP baterijom kroz par mjeseci. Daleko najbolji električni auto na tržištu danas.

Sad sam se malo poigral sa konfiguriranjem CLA i ako ga natovarim to te mjere da dobijem isto kaj imam kod Tesle, CLA me ispadne 10k vise. Ako lova nije problem ili uzimas na leasing onda te boli briga i uzmes kaj te veseli. Isprobal sam Smart #5 i to je isti auto samo je Smart kutija na kotacima dok je ovo raketa. Pretpostavljam da su identicni auti po tehnici i da moram birat izmedu Tesle 3 i ovog CLA uzel bi CLA. HUD, 360 kamera i Android Auto/ Apple Carplay vs Tesla koja to nema! 

5 godina
NEW_MAN kaže...
Gallu kaže...

Sad sam se malo poigral sa konfiguriranjem CLA i ako ga natovarim to te mjere da dobijem isto kaj imam kod Tesle, CLA me ispadne 10k vise. Ako lova nije problem ili uzimas na leasing onda te boli briga i uzmes kaj te veseli. Isprobal sam Smart #5 i to je isti auto samo je Smart kutija na kotacima dok je ovo raketa. Pretpostavljam da su identicni auti po tehnici i da moram birat izmedu Tesle 3 i ovog CLA uzel bi CLA. HUD, 360 kamera i Android Auto/ Apple Carplay vs Tesla koja to nema! 

CLA je bitno drugačiji auto. Ima dvostupanjski mjenjač pa se ne moram po autocesti vuć iza kamiona ako želim imati neki domet. Samo to mi vrijedi 10K.

17 godina
Gallu kaže...
NEW_MAN kaže...
Gallu kaže...

CLA je bitno drugačiji auto. Ima dvostupanjski mjenjač pa se ne moram po autocesti vuć iza kamiona ako želim imati neki domet. Samo to mi vrijedi 10K.

Ne znam koliko putujes i gdi putujes ali to sa mjenjacem je po meni gimmick. Ako je nutra ne skodi ali nije bas nesto previse koristi od toga in reallife. Vidim da pise da auto trosi 13kWh kaj nije neka usteda i nije neka razlika u odnosu na Y koji je visi i deblji pa sam po sebi ima vecu potrosnju. Ja se vozim sa Y isto kao i sa normalnim autom = 140 na autoputu i potrosnja je oko 16 kWh na 100 km. Punionice ne trebam ako ne idem na godisnji i po Austriji su svako malo pa se puni relativno komotno. Auto je na punjacu kad dojdem doma s posla i svaki dan u jutro je pun. Opcenito mi je potrosnja krajnje nevazna, vozim se uvijek tak da mi je gust te niti najmanje ne gledam na potrosnju. Auto kuzi moj stil voznje te kalkulira domet na nekih +-5km tocnosti! Iznenadujuce dobro i tocno ispadne svaka ali svaka voznja. Range anxiety imam i nakon skoro dva mjeseca ali samo zato jer sam bil u Hr gdi sam se zbediral koliko je malo Superchargera, po Austriji me boli ona stvar za range. Ako si trgovacki putnik ili radis duge relacije i to jako cesto onda svaki dodatni km dobro dojde.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.8.2025 9:58 (NEW_MAN).
16 godina
Sto znaci nepostojeci servis van garancije ?
Pa valjda ce u 6-8 g koliko je garancija i servis napredovati

0 0 hvala 0
17 godina
Pixel kaže...
Sto znaci nepostojeci servis van garancije ?
Pa valjda ce u 6-8 g koliko je garancija i servis napredovati

Vidim samo ovo kaj pisu ovi na EV Clinic. Original dealership servisi prodaju battery pack i cisto sumnjam da se zezaju sa ozbiljnom dijagnostikom te servisom. Oni stave nove baterije, uzmu ti 20k i gg. EV Clinic skine bateriju, nade clanak koji je krepan te stave novi/prebrikaj ili kaj vec i kak vec delaju. To te ispadne karikiram 3k.

Na EV Clinic imas u detalje opisano kad i kaj krepa i to krepa 100% isto kak i kod benzinca odu svjecice ili neki remen ili kaj si ga ja znam. Tesla, Renault, VW i ono kaj sam napisal je moguce servisirat za manje love nego ostale marke.

Uzel sam auto na leasing da pricekam tih pet godina da vidim gdi smo kaj smo. Nema boga da kupim auto za 56k na povjerenje i nadu da me ne budu skinuli do gola kad i ako nesto zakaze ili krepa na autu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.8.2025 10:22 (NEW_MAN).
14 godina

Uzimati EVClinic kao mjerodavan je suludo, lik je na korak do zamatanja glave u alu foliju.

17 godina
TibzzX kaže...

Uzimati EVClinic kao mjerodavan je suludo, lik je na korak do zamatanja glave u alu foliju.

Ne znam ga osobno i jedino kaj me zanima su vrijednosti koje se navode a ne vjerujem da izmislja. Malo sam googlal i trazil koliko kosta tool za diagnostiku za BYD i to kaj pise 12k drzi vodu. Cak idu i do 15k.

Moj plan je kak sam napisal, leasing pet godina i onda kud koji mili moji. Nemam namjeru biti beta tester za BYD ako ima Tesla koju mogu servisirat kod galeba sa folijom na glavi za "sitne novce". 

16 godina

Byd ima blade bateriju koja ce nadzivit vozilo valjda tri puta, blade baterija je integrirana u vozilo, nisam diguran da se opce moze i mijenjati ako je to opce bitno u ovom slucaju.  Ako odradi 3000-5000 ciklusa prije nego krene degradacija ili joj padne kapacitet, to je  preko 1200000 km !

Meni je glavni uvjet kod eva bio  blade baterija jer planiram zadrzat auto dulje vrijeme, a onda sve ostalo. Teslu kao sto sam vec spominjao pogledao i nije mi usla u izbor ni pod razno.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.8.2025 10:56 (Pixel).

0 0 hvala 1
17 godina
Pixel kaže...

Byd ima blade bateriju koja ce nadzivit vozilo valjda tri puta, blade baterija je integrirana u vozilo, nisam diguran da se opce moze i mijenjati ako je to opce bitno u ovom slucaju.  Ako odradi 3000-5000 ciklusa prije nego krene degradacija ili joj padne kapacitet, to je  preko 1200000 km !

Ako ne ude vlaga ili nesto trece. Ne brinem se za bateriju koliko za motore, OBC i toplinsku pumpu. Meni je na Espace pukel blok motora i "novi" je 5k. Pokrpali ga za 3k. Sve se kvari i sve se moze pokvariti. Gledam da uzmem ono kaj se najbolje servisira te je najdostupnije za servis.

Models 3 and Y SR, LR, and P are recommended due to their highly durable small SDU electric motors.

Motor failure occurs at around 500,000 km:

• New motor: €2,600
  • Motor repair: €1,500
  • Differential oil change is recommended at 200,000 km.

A simple battery system failure occurs at 100,000 – 300,000 km:

• Repair: €800 –€4,500

More severe failures occur at 350,000 – 500,000 km:

• New battery: €16,000
  • Used battery: €7,000
  • Battery repair: €4,500

OBC (on-board charger) failure occurs from 300,000 to 500,000 km:

• New OBC: €900
  • OBC repair: €800
  • Used OBC: €600

Ja sam optimist i nadam se da do 300k km ne bi trebal imat drame. Po tome koliko se vozimo je to dovoljno za 15 godina sa nekih 20k godisnje. Aute u prosjeku vozimo 10 godina ali se mogu zamisliti da vozim Teslu sve dok servisiranje ne postane skuplje od same vrijednosti vozila.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.8.2025 11:13 (NEW_MAN).
17 godina

kak si iskemijo 0% kamata na leasing? Vidim na teslinim stranicama 5,99%

TheVeka
5 godina
NEW_MAN kaže...
Gallu kaže...
NEW_MAN kaže...
Gallu kaže...

Ne znam koliko putujes i gdi putujes ali to sa mjenjacem je po meni gimmick. Ako je nutra ne skodi ali nije bas nesto previse koristi od toga in reallife. Vidim da pise da auto trosi 13kWh kaj nije neka usteda i nije neka razlika u odnosu na Y koji je visi i deblji pa sam po sebi ima vecu potrosnju. Ja se vozim sa Y isto kao i sa normalnim autom = 140 na autoputu i potrosnja je oko 16 kWh na 100 km. Punionice ne trebam ako ne idem na godisnji i po Austriji su svako malo pa se puni relativno komotno. Auto je na punjacu kad dojdem doma s posla i svaki dan u jutro je pun. Opcenito mi je potrosnja krajnje nevazna, vozim se uvijek tak da mi je gust te niti najmanje ne gledam na potrosnju. Auto kuzi moj stil voznje te kalkulira domet na nekih +-5km tocnosti! Iznenadujuce dobro i tocno ispadne svaka ali svaka voznja. Range anxiety imam i nakon skoro dva mjeseca ali samo zato jer sam bil u Hr gdi sam se zbediral koliko je malo Superchargera, po Austriji me boli ona stvar za range. Ako si trgovacki putnik ili radis duge relacije i to jako cesto onda svaki dodatni km dobro dojde.

10ak % kada idem preko 130. 50ak km, sasvim oke...

Most Efficient Electric Cars of 2025 | Best EV Car Deals | Carwow

ovo su postigli na testu. Dosta bolje od Y. čak je i od 3 bolji.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.8.2025 12:12 (Gallu).
17 godina
TheVeka kaže...

Austrijska Tesla. Sad imaju 1,49%. 

https://www.tesla.com/de_at/modely/design#overview

Gledam cijene i Tesla u HR je 2,4k skuplja u nabavi!

Znaci ovo je sad leasing sa 1,49% vs 5.99% Meni je kamata 0% tak da je razlika jos veca. Ja sam uplatil 5k i rata je 400€ + 200€ osiguranje (plus imam farbu koja je bila extra 2,6k). Znaci 600€ sa osiguranjem mjesecno. Nigdi ne pise dali je u ovoj cijeni od 835€ u HR i osiguranje?

Ovaj Screenshot iz Austrije je bez osiguranja tak da na to ide jos 200€. 508€ sa osiguranjem u Austriji vs 835€ u HR ( ne znam ako je osiguranje extra ). Pretpostavljam da je zadnja rata u HR manja nego kod mene u Austriji. Ne pise nigdi koliko je zadnja rata, meni je 27k ako se odlucim otkupiti vozilo.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.8.2025 13:05 (NEW_MAN).
16 godina

Ovo je takva laž Tesla je prva po prodaji u EU. 

0 0 hvala 0
16 godina
NEW_MAN kaže...
TheVeka kaže...

Austrijska Tesla. Sad imaju 1,49%. 

https://www.tesla.com/de_at/modely/design#overview

Gledam cijene i Tesla u HR je 2,4k skuplja u nabavi!

Znaci ovo je sad leasing sa 1,49% vs 5.99% Meni je kamata 0% tak da je razlika jos veca. Ja sam uplatil 5k i rata je 400€ + 200€ osiguranje (plus imam farbu koja je bila extra 2,6k). Znaci 600€ sa osiguranjem mjesecno. Nigdi ne pise dali je u ovoj cijeni od 835€ u HR i osiguranje?

Ovaj Screenshot iz Austrije je bez osiguranja tak da na to ide jos 200€. 508€ sa osiguranjem u Austriji vs 835€ u HR ( ne znam ako je osiguranje extra ). Pretpostavljam da je zadnja rata u HR manja nego kod mene u Austriji. Ne pise nigdi koliko je zadnja rata, meni je 27k ako se odlucim otkupiti vozilo.

Kod nas je financiski leasing zato je razlika, ti na kraju imaš 27k€ za otplatiti mi ne. Kod vas je osiguranje baš astronimoja. 

17 godina

Nasel sam Screenshot koji sam napravil sa frendom iz HR da usporedimo cijene kad je bil kod mene. Tu se vidi kamata 0%. Znaci ako ne otkupim auto onda je mjesecna razlika oko 357€ vs 879€ u HR. Nitko me ne tjera da kupim auto, mogu ga vratit i gg. Da je moguce a nije moguce placat tak puno kao u HR i da placam 879€ mjesecno, na kraju bi me auto kostal 9,5k€ manje nego u HR. Zato sad stavljam 6k godisnje na stranu i kad dojde zadnja rata imam 30k za platit zadnjih 27k, pod uvjetom da mi se auto ne zamjeri.

Je kod nas je auto jeftiniji u nabavi ali si onda naplate kroz bezobrazno skupo osiguranje. Za Renault Espace iz 2016. godine mi je full kasko 196€ a sad kad sam maknul kasko je 89€! Sve jedno skupo i prekupo osiguranje. Meni brat u Njemackoj placa manje osiguranje na Mercedes AMG sa ne znam 400+ konja nego ja za fakin Espace sa 160 konja! Njegov AMG je iste godine ko i moj Espace kostal 30k vise i ima tri put vise konja!

EDIT:

Btw ima netko Y dualmotor da mi rece koliko je full kasko u HR? Bas me zanima kolika je razlika.

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.8.2025 14:09 (NEW_MAN).
16 godina
Na koliko je ovo godina leasing
17 godina
Gajotres kaže...

Pise u screenshotu, 60 mjeseci.  

17 godina

Evo i službene statistike iz Njemačke za srpanj.

55% pad u odnosu na srpanj prošle godine dok je EV market rastao 58%.

Jedva 1000 prodanih Tesli vs ~48000 ukupno prodanih EV-a u istom razdoblju.

0.4% market share

https://www.kba.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/Fahrzeugzulassungen/2025/pm32_2025_n_07_25_pm_komplett.html?snn=827402

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

Šteta što =XFX=PlayHard više ne piše. On je kao najpredaniji član Elonovih Svjedoka uvijek znao dobro objasniti ovakve brojke.

2 0 hvala 0
16 godina
Da malo je tužno, sve cekam kako će ovo spinati ali nita.

Čak sam počeo uživati u njegovim deluziiama.
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.8.2025 8:39 (Gajotres).
14 godina

On vam je bananka dobio

Some people are like clouds. When they disappear, it’s a beautiful day.
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
Sad čita ovo i čupa kosu...
16 godina
NEW_MAN kaže...
Gajotres kaže...

A ok vidim sad da je i u pitanju 51k€ ukupno ali ostatak 27k€, već sam počeo šiziti da ima kod vas leasing koji nakon 5g imaš ostatak 50% cijene vozila. 

Tipa npr za osnvni TM3 od 41k€ u 5g u leasingu platim 21.5k€ (plus kamate) i poslje opet novi, a sad kad več živim u zemlji snova da imaš 20k km godišnje :D :D :D. Otkako imamo električno auto napravili smo već duplo više kilometara nego s što smo radili s običnim.  

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.8.2025 12:46 (Gajotres).
17 godina
Gajotres kaže...
NEW_MAN kaže...
Gajotres kaže...

A ok vidim sad da je i u pitanju 51k€ ukupno ali ostatak 27k€, već sam počeo šiziti da ima kod vas leasing koji nakon 5g imaš ostatak 50% cijene vozila. 

Tipa npr za osnvni TM3 od 41k€ u 5g u leasingu platim 21.5k€ (plus kamate) i poslje opet novi, a sad kad več živim u zemlji snova da imaš 20k km godišnje :D :D :D. Otkako imamo električno auto napravili smo već duplo više kilometara nego s što smo radili s običnim.  

Da, izgleda da budemo i mi malo vise napravili jer je kilometraza puno jeftinija te mi se bas gust voziti sa EV. Sad kad me 100km kosta manje nego jednu trecinu novca u odnosu na Espace opce mi je bedasto ne ici negdi. Prije se nisam opterecival sa cijenom goriva a sad se opterecujem s tim kam idemo jos dok je sve tak povoljno. Jednog dana nam budu nabili fix porez za "cestarinu" jer sad je pola cijene goriva lova koja ide na izgradnju i servis cesta. Trenutno to ne placamo i 100km struje nas kosta manje od cetiri eura. Odem za vikend u hr i natrag za desetak eura! Jedino kaj budem gume potrosil do jeseni.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.8.2025 15:10 (NEW_MAN).
5 godina
Ček. Šta toga nema i kod nas da možeš voziti i da samo vratiš nakon nekog vremena i uzmeš drugi?
6 godina
NEW_MAN kaže...
Možeš napisati kako ste uspjeli zavariti blok motora kod Espace? Navodno to nije moguće pa eto pitam.

5 godina
Meni su to na Passatu napravili. Mada to je bilo prije 15ak godina...
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.8.2025 21:39 (Gallu).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice