Ne baš iznenađujući stav šefa firme koja prodaje GitHub Copilot - hvali Mujo svoga konja. Kaže on, postoje četiri faze zrelosti: skeptik, istraživač, suradnik i strateg. Ja nekako zapeo u prvoj. Kad god probam napraviti korak naprijed, uglavnom me prilično brzo baci na početak.
Najbolji programeri više ne programiraju, kaže šef
- poruka: 10
- |
- čitano: 10.998
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Slažem se. AI je dobar da ti predloži ideju i napiše neke dijelove koda, ali nikako da on sam programira. Još uvijek previše halucinira i izmišlja stvari koje ne postoje. Drugi problem je što AI zapravo ne razumije što radi, pa onda ta njegova riješenja na kraju svakako ispadnu ...
Hm, pa sada će vaucherci opet kukati kako ih nitko neće zaposliti kao arhitekta za pisanje koda. Mislim, kada ne mogu biti developer, bar mogu biti coderi za pisanje arhitekture.
Molio bi privatna sveučilišta da otvorene nove tečajeve za IT. Nešto ako developerski arhitekt.
Pitam nešto gugle , može li se u c-u funkcija pozivat iz varijable.
Izbaci mi AI plahtu teksta; u prvom dijelu, uvjerava me kako to nije moguće.
Kako to može samo u programskim jezicima kao javscript i python.
U drugom djelu teksta daje mi primjere programskog koda napisanih u c-u, neki od kojih su čak i radili.
Dakle nezna lik što priča.
1. Koristiti AI u programiranju samo ako se žuriš da ti ubaci neke dijelove kôda za koje već znaš što rade (provjereno) ali ti se ne da tipkati...
2. Eventualno zatražiti primjere za stvari u kojima nisi sasvim siguran, ali samo kao primjer.
3. Koristi u HTML/CSS kodiranju, jer brže dohvati već dostupna riješenja, koja onda brže prilagodiš
Za sve originalne programske blokove- problem! Ne zna samostalno programirati, nego radi copy/paste i napravi zbrku od kôda za koju kasnije treba potrošiti više vremena u račišćavanju nego da si ga sâm pisao "od nule".
A uvijek je veći problem riješavati probleme s kôdom koji je netko drugi napiao...
Kod piše sam sebe, a programeri pišu molbe za posao.

1. Koristiti AI u programiranju samo ako se žuriš da ti ubaci neke dijelove kôda za koje već znaš što rade (provjereno) ali ti se ne da tipkati...
2. Eventualno zatražiti primjere za stvari u kojima nisi sasvim siguran, ali samo kao primjer.
3. Koristi u HTML/CSS kodiranju, jer brže dohvati već dostupna riješenja, koja onda brže prilagodiš
Za sve originalne programske blokove- problem! Ne zna samostalno programirati, nego radi copy/paste i napravi zbrku od kôda za koju kasnije treba potrošiti više vremena u račišćavanju nego da si ga sâm pisao "od nule".
A uvijek je veći problem riješavati probleme s kôdom koji je netko drugi napiao...
Osobno, velikih problema sam imao u početku sa problemima, koje nitko drugi nije imao. GPT je tu dosta pomogao, doduše ne i bez problema sa njime, ali korisitm ga, kada zapnem.
Dakako, nisam isti n00b sada u ovome trenutku i prije 2 godine i više. Ono što bi itekako pomoglo, jeste dokumentacija Pythona, kao i biblioteka vezanih, za njega i oko Data Scienca.
Neka dokumentacija je vrhunska, Python npr. katastrofa. Plotly može proći, Pandas mila moja majko. Nešto je odlično napisano, nešto je niti osrednje.
StackOverflow ne volim, zbog drkadžija. Uredu ima trollova, pa ljudi tu popizde, sa pravom. Popizdio bih i ja da me netko pita pitanje "Čemu služi print()" i slično. Ali, i ljudi koji odg na pitanja, moraju razvijati socijalne vještine. Pa će lakše prepoznati, kada netko zajebava, a kada je netko ozbiljan.
Nikako mi nije jasno, da pored silnih donacija navedene ekipe, ne riješe dokumentaciju bolje.
Jučer čitam nešto Python dokumentaciju, masa stvari je stavita pod deprecated ili obrisana. Stavi to, neka stoji par mjeseci i poslije briši iz dokumentacije. Da sve obrišu u dokumentaciji što je deprecated, barem 1/3 bi bila kraća i sažetija.
Kad je nesto dobro onda svi na to pohrle i svi se hvale svojim uspjesima u tome. Da je AI revolucionaran svi forumasi bi ovdje, a i sire, drzali hvalospjeve 24/7/365, pisali tutoriale, kurcili se generiranim slikama na svojim 5090, 4090, a i nizim RTX-icama. Rambox bi pisao tutoriale kako na AMD grafi vrtjeti unstable diffusion i zasto je AMD bolji. Ali na citavom forumu imamo valjda samo 4 teme o ai, sve skupa manje od 20 postova. Svi ostali komentari su sranje po ejAIju u komentarima vijesti i nesto starcraft ai-a iz proslog desetljeca.
Kaj nitko od vas nije upogonio deepseek na kompu, kucnom labu i slicno? Kakve ste koristi imali od toga? Postoji li nesto konkretno i pozitivno u AI-u osim zabave za lajbeke?
S druge strane, ne poznajem niti jednu osobu koja barem jednom dnevno ne koristi chatgpt.
Kod programera se razlikuju samo oni koji vibe kodiraju apsolutno sve i oni koji su malo konzervativniji i AI koriste samo za pisanje skripti (npr. gpt-5 radi brutalno dobre python skripte za obradu podataka i vizualizaciju), pomoc pri debugiranju, pisanju dokumentacije i sl. dosadne poslove.