Prava potrošača - reklamacije, povrat, zamjena... izdvojena tema

poruka: 4.425
|
čitano: 1.886.285
|
moderatori: vincimus, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Prava potrošača - reklamacije, povrat, zamjena
sandokan111 kaže...
softwaremaniac kaže...

Slučaj je riješen u moju korist. Čekam isplatu punog iznosa, odobrena je neki dan.

Koliko je proslo sve skupa? I jesi ti pisao zalbu ili odvjetnik?

Žalbu je pisala odvjetnica. Žalba je bila beskorisna. 3.5 mjeseca, s isplatom će biti puna 4. Ja sam gurao slučaj prema Asusu i direktori su skočili odmah na MR Servis i M SAN i natjerali ih da riješe. Brdo papirologije, pa je trajalo...

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.8.2025 9:38 (softwaremaniac).
14 godina
Prava potrošača - reklamacije, povrat, zamjena...

A koje je vase misljenje o ovome;

prvi puta otkad kupujem TV (a vjerujte mi nakupovao sam ih se) dobio sam dodatni papirić na kojem piše da moram čuvati ambalažu dvije godine dokle i traje garancija. Kaj oni meni imaju pravo odbiti garanciju ukoliko im ja ne predam original ambalažu?

Sliku ceduljice i dotičnu trgovinu možete provjeriti na linku: https://imgur.com/a/ntJxV8s

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Nemaju. Proizvod ne mora biti u originalnoj ambalaži, ali mora biti zapakiran u nešto čvrsto radi transporta.

16 godina
the chosen one07 kaže...

A koje je vase misljenje o ovome;

prvi puta otkad kupujem TV (a vjerujte mi nakupovao sam ih se) dobio sam dodatni papirić na kojem piše da moram čuvati ambalažu dvije godine dokle i traje garancija. Kaj oni meni imaju pravo odbiti garanciju ukoliko im ja ne predam original ambalažu?

Sliku ceduljice i dotičnu trgovinu možete provjeriti na linku: https://imgur.com/a/ntJxV8s

-ne, ambalaža nije uvjet ostvarivanja jamstvenih i zakonskih prava (mada to tako druga strana može tvditi-tumačiti-tražiti.. mogu tražiti bilo što, ako pistaneš .. ili odbiješ-osporiš..).

-ali.. u slučaju slanja dostavom, paket mora biti adekvatan, štititi robu, .. a to najbolje radi originalna ambalaža. .. + preporučljivo prvih par dana ne baciti, lakše-brže se riješi povrat-zamjena i sl. no to je preporuka-poželjno-praktično.. dok je u slučaju slanja dostavom nužno adekvatno zaštititi, no ako dostava prihvati to je to.. itd.

-ali-2. .. postoji zakon, pravila... pa tako trgovina mora zbrinuti sve što prodaje, npr potrošene baterije ako prodaje baterije, tonere itd.. i kupac može sve takve stvari dati trgovcu koji ih mora zbrinuti, zakon ne nečija volja.. i upravo iz razloga dok su se trgovci otimali-opirali zakonma dio koji to riješi.. kupac može ambalažu dati trgovcu koji je mora zbrinuti i u slučaju potrebe .. kvaka-22 :) ne miješati s pet-ambalažom, no to je ta veza-sličnost, obveza trgovca ako to kupac traži.

-odnosno, tražiti uvjet gdje je to navedeno u jamstvu.. + ako je suprotno zakonu, tad je ništetno.. tj trgovac može tražiti bilo što, ako prihvatiš država-zakon se ne miješaju.. ako odbiješ to je to a trgovac nije iznad zakona (mada je sad osjetno jači jer inspektorat ne radi.. ne zbog zakona nego kršenja zakona, pravila.. zakon divljeg zapada..). kao i u slučaju različitih tumačenja, opet nije trgovac taj koji zakon-ugovor tumači nego samo strana u ugovoru kao i kupac.

-kao što kažeš, dobio si neki dodatni papirić.. pitaj se zašto je to dodatni papirić? .. app-metoda, tj sve što posotji na nekom papiriću druga strana može pokušati iskoristiti.. mada je to obićan papirić, ne zakon ili uvjet jamstva tj jamstveni list.. tj to mora tako biti navedeno u jamstvenim uvjetima, tek tad je bitna stavka pa i tad osporivo itd.. -zato daju papirić.. :) a dio ljudi povjeruje + čak i kad znaš opet ako trgovac ide džonom protiv, tad je to sporedno, tj tad ako želiš moraš ići do jaja u spor jer opet, inspektorat ne radi.. ili zanemarivo, kao da imaš jednog policjajca-vatrogasca-konobara.. u gradu...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
sandokan111 kaže...

Kad si ti poceo lupetat ovakve gluposti? Svasta se vidim tu izdogadjalo dok me nema, ti sad lupetas ovakve nebuloze rofl.

zalosno je sto to nisu ni gluposti, ni debilane, ni piydarije.l, a bogami ni nebuloze.

Prodavac prodaje, znaci, ako je nesto u slobodnoj prodaji, legalno je, i zakonito je, netko je dao suglasnost i dozvolu da je roba na trzistu, u prodaji.

Ako si s svojstvima proizvoda jasno upoznat prije kupnje, zakon tu nema sto za reci. ponavljam, ne mora biti logicno da bi bilo po zakonu.

nastavak diskusije ti je ustvari sam obrazlozio gore napisano.

prodavac kaze - cuvajte original ambalazu, bez nje nema priznavanja jamstva. ali, zakon kaze - original ambalaza nije uvjet za ostvarivanje prava iz jamstva.

dakle, situacija u kojoj prodavac kaze jedno, a zakon drugo, naravno da je u ovom slucaju zakon iznad - jer izricito KAZE da to ne moze biti uvjet. 

drugim rijecima, prodavac ti ne moze odbiti reklamaciju jer proizvod nisi donjeo u original ambalazi, po zakonu. ali moze iz toga izvuci 300 drugih "okolnosti" i s time dovesti u pitanje tvoju reklamaciju. 

"kupac je proizvod na reklamaciju dostavio u neodgovarajucoj ambalazi, sto je uzrokovalo ostecenja u transportu i rukovanju, te nismo u mogucnosti utvrditi prirodu i obiljezje kvara, stoga ne priznajemo reklamaciju".

i tu, opet, zakon ne kaze nista, premisa zakona po kojoj ambalazu ne moras imati je postovana, i zakon je svoje zavrsio. kupcu dalje ostaje natezanje, utvrdjivanje i dokazivanje drugim kanalima, van opsega onoga "zakon je izricito rekao".

e tako i sa kisobranom koji nije vodootporan. ako ga je netko stavio na trziste, dakle, nije ilegalna prodaja, ako si s svojstvima upoznat prije kupnje, ne mozes ga reklamirati jer pusta vodu. mozes, no, zakon tu defaultno nema misljenje.

nisi prevaren, nisi doveden u zabludu, nisi zrtva neke skrivene mane ili svojstva, a to sto si ti mislio da kisobran defaultno mora biti vodootporan, zakon o tome ne misli nista. Moze donjeti neku odluku i neko misljenje u pojedinacnom slucaju, na zahtjev, ali generalno zakon protiv prodaje takvog proizvoda ne postoji, kao niti clanak, paragraf, stavka za koju se izricito mozes pozvati (kao u slucaju ambalaze) ne postoji.

to ces tvrditi da je to kisobran i da je logicno da mora biti vodootporan materijal, prodavac ce tvrditi da jasno i glasno pise da se proizvod ne smije smociti...... sfera dokazivanja i natjerivanja, mozes privatno, mozes prijaviti, ali nema zakona na koji se mozes pozvati, gdje izricito pise da kisobran mora biti vodootporan. kao sto izricito pise "ambalaza nije uvijet....."

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Poruka je uređivana zadnji put ned 10.8.2025 12:52 (Damir22).
10 godina
softwaremaniac kaže...

Žalbu je pisala odvjetnica. Žalba je bila beskorisna. 3.5 mjeseca, s isplatom će biti puna 4. Ja sam gurao slučaj prema Asusu i direktori su skočili odmah na MR Servis i M SAN i natjerali ih da riješe. Brdo papirologije, pa je trajalo...

E ok, to me interesiralo, znaci i dalje nista ne rade po tom pitanju u inspektoratu, te je proslo jer si gurao stvar do kraja. Taj dio me interesirao.

Damir22 kaže...

zalosno je sto to nisu ni gluposti, ni debilane, ni piydarije.l, a bogami ni nebuloze.

to ces tvrditi da je to kisobran i da je logicno da mora biti vodootporan materijal, prodavac ce tvrditi da jasno i glasno pise da se proizvod ne smije smociti...... sfera dokazivanja i natjerivanja, mozes privatno, mozes prijaviti, ali nema zakona na koji se mozes pozvati, gdje izricito pise da kisobran mora biti vodootporan. kao sto izricito pise "ambalaza nije uvijet....."

Znaci jos i ustrajes u svojim glupostima. Bome.

Ne, trabunjas gluposti da nemogu bit gluplje. Napisao sam ti vec. Zna se koja su svojstva hladnjaka. Nemozes prodavat nesto kao hladnjak ako nema osnovna svojstva, unatoc svim tvojim opisima, upozorenjima i sto sve. Prodavac moze tvrdit sto hoce, uvijek su tvrdili gluposti koje nisu prolazile jer je zakon iznad gluposti koje tvrde prodavaci, a izgleda, i ti si postao prodavac. Prodavac magle. 

Dakako da zakon tu ima itekakvo misljenje. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.8.2025 19:43 (sandokan111).
9 godina
sandokan111 kaže...
 Dakako da zakon tu ima itekakvo misljenje. 

Ti si izgleda pod utjecajem mora, sunca i bikinija, ne citas s razumjevanjem. 

Ja nisam rekao da "zakon nema nikakvo misljenje", samo sam rekao da ne postoji zakon na koji se kupac moze pozvati u slucaju da mu prodavac kaze "sorry, nista od reklamacije, pise vam u jamstvu da kisobran ne smijete smociti, da kuhinja mora biti na tocno 23 stupnja celzijusa na juznoj strani, ili da hladnjak mora hladiti.

Dakle, jos jednom cu, polako napisati - ne postoji zakon. 

S druge strane, kada ti prodavac odbija preuzeti predmet na reklamaciju bez ambalaze, ti mu jednostavno kazes - zakon o zastiti potrosaca, ambalaza nije uvijet, bla bla bla.

Isto kao i kad mu doneses kutiju od 99" tv-a i kazes da ti je uskladisti, on kaze da si lud, ti kazes - zakon o zastiti potrosaca, trgovac je duzan, bla bla bla.

Identicno o tome kad narucis nesto preko neta, a prodavac ti kaze da ne mozes vratiti, ti kazes - pogadjas - zakon o zastiti potrosaca, roba kupljena na daljinu, bla bla bla.

Uocavas razliku, to su stvari o kojima zakon IMA misljenje, jasno definirano sto se moze, sto se ne moze, sto se smije, sto se ne smije.

Zakon nema unaprijed definirano misljenje o svakoj nebulozi koju ce netko staviti na papir, nadam se da je taj koncept kristalno jasan.

Prikladno si iz citiranja izostavio dio mog posta, koji ustvari tvoj post cini nepotrebnim, a on glasi:

"... zakon o tome ne misli nista. Moze donjeti neku odluku i neko misljenje u pojedinacnom slucaju, na zahtjev...."

Dakle, ne ustrajem ja u svojim glupostima, vec ti ili nisi pazljivo citao, ili nisi razumio, ili...pa, nesto trece, valjda...

Kako sam i rekao, evo jos jednom, polako napisano da skuzis - zakon o tome NEMA misljenje. MOZE ga imati, ako ga se za isto pita - prijavom nadleznima, privatnom tuzbom, nekim trecim nacinom, ali kupac se, u slucaju kada ga prodavac suoci s takvim nebulozama, NEMA NA STO POZVATI, ne postoji clanak ni stavka zakona kojeg moze upotrijebiti da po kratkom postupku dokaze poantu, ili stavi prodavaca u poziciju da krsi neki zakon. jer isti ne postoji.

Elem, kad kolega odvede na sud tu i tu firmu, sud (ZAKON) moze donjeti odluku da je tvrdnja prodavaca da kuhinja nije drzana u odgovarajucim atmosferskim uvijetima cista glupost, te da mu ne mogu odbiti reklamaciju, niti garanciju zbog toga. Ali, isto tako, isti taj sud moze reci da se korisnik nije pridrzavao vrlo bitnog jamstvenog uvjeta, ukoliko trgovac (na neku foru) dokaze da je tocno to i nista drugo uzrokovalo predmet reklamacije.

To je "misljenje na zahtjev", o kojem ja govorim, a ne defaultno stanje da je nesto protiv zakona, ili da je zakon u necemu jaci od onog sto ti prodavac uvjetuje (o tome ti govoris). Nekada je to tako (ambalaza, kupnja na daljinu, posjedovanje racuna, bla bla bla), a ponekad i nije (kisobran, kuhinja, hladnjak).

Cetrdeset i osmim rijecima - postoje stvari koje defaultno stavljaju zakon iznad trgovca, postoje stvari za koje moras prvo traziti da se zakon stavi iznad trgovca, uz omjer 50:50 da ces uspjeti u naumu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.8.2025 20:44 (Damir22).
10 godina

Nedavno ti je bila afera oko onog danskog bijelog "sira" koji nema veze sa sirom (doslovno) - i nigdje na ambalaži ne piše sir... već nekakav pripravak od sirutke (mislim da ga konzum prodaje).... postoji propis po kojem se nešto može zvati sirom (nešto kao minimalni tehnički uvjeti) i isto sam tako uvjerenja da postoji propis da se nešto deklarira kao kišobran, olovka ili štogod... a ne kako Štefici prdne taj dan.

9 godina
miki_the_pirat kaže...

Nedavno ti je bila afera oko onog danskog bijelog "sira" koji nema veze sa sirom (doslovno) - i nigdje na ambalaži ne piše sir... već nekakav pripravak od sirutke (mislim da ga konzum prodaje).... postoji propis po kojem se nešto može zvati sirom (nešto kao minimalni tehnički uvjeti) i isto sam tako uvjerenja da postoji propis da se nešto deklarira kao kišobran, olovka ili štogod... a ne kako Štefici prdne taj dan.

naravno, nisam smatrao da je potrebno naglasavati da se radi o karikiranju...

Ali, da je trziste prepuno takvih proizvoda sa zavaravajucim oznakama i sumnjivim tvrdnjama, valjda se slazemo...

evo jedan banalni primjer.

https://www.mall.hr/ohladivaci-zraka/tark-hm18-028-mini-klima-ure-aj?tab=description

Dakle, iako je uredjaj u kategoriji "ohladjivaci zraka", naziva se "mini KLIMA uredjaj".....dali je to klima uredjaj?

ili 

https://www.konzum.hr/web/products/rovus-klima-mini-pure-chill

I sad, defaultno, zakon nema misljenje o takvim uredjajima, sve dok netko ne kupi, i onda umijesa zakon u pricu tvrdeci da je prevaren, doveden u zabludu, iskoristen, uvrijedjen i povrijedjen, onda ce zakon reci - no, no, kazniti (mozda) trgovca zbog zavaravanja kupca s poluistinitim navodima (da je rijec o klimi), bas kao u tvom primjeru sa sirom, koji sa sirom ima veze kao i ovo sa klimom. Slicni su, ako malo zazmiris. 

Dakle, ista prica - MINI KLIMA.

E sad, valjda postoje i neki minimalni tehnicki uvjeti po kojima se nesto moze nazvati "klima", a vidis opet, trziste prepuno uredjaja koji se deklariraju kao klima, a ustvari to nisu.

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.8.2025 21:02 (Damir22).
10 godina
Damir22 kaže...

Ti si izgleda pod utjecajem mora, sunca i bikinija, ne citas s razumjevanjem. 

Ja nisam rekao da "zakon nema nikakvo misljenje", samo sam rekao da ne postoji zakon na koji se kupac moze pozvati u slucaju da mu prodavac kaze "sorry, nista od reklamacije, pise vam u jamstvu da kisobran ne smijete smociti, da kuhinja mora biti na tocno 23 stupnja celzijusa na juznoj strani, ili da hladnjak mora hladiti.

Evo sad malo duzi odgovor jer ti trgovina ocito nema kupaca pa bauljas gluposti po internetu.

Normalno da postoji zakon, normalno da se kupac moze pozvati na to, i normalno da si rekao "zakon tu nema misljenje", ili vise ni citat jednostavne rijeci ne znas. Evo da te citiram

https://forum.bug.hr/forum/post/opcenito-o-ict-biznisu/prava-potrosaca-reklamacije-povrat-zamjena/6870989.aspx

no, zakon tu defaultno nema misljenje.

Damir22 kaže...

Dakle, jos jednom cu, polako napisati - ne postoji zakon. 

Evo tebi jos polakse

Da, itekako postoji zakon.

I da, itekako pises gluposti, i jos ustrajavas u tome.

Damir22 kaže...

S druge strane, kada ti prodavac odbija preuzeti predmet na reklamaciju bez ambalaze, ti mu jednostavno kazes - zakon o zastiti potrosaca, ambalaza nije uvijet, bla bla bla.

Isto kao i kad mu doneses kutiju od 99" tv-a i kazes da ti je uskladisti, on kaze da si lud, ti kazes - zakon o zastiti potrosaca, trgovac je duzan, bla bla bla.

Identicno o tome kad narucis nesto preko neta, a prodavac ti kaze da ne mozes vratiti, ti kazes - pogadjas - zakon o zastiti potrosaca, roba kupljena na daljinu, bla bla bla.

Uocavas razliku, to su stvari o kojima zakon IMA misljenje, jasno definirano sto se moze, sto se ne moze, sto se smije, sto se ne smije.

Zakon nema unaprijed definirano misljenje o svakoj nebulozi koju ce netko staviti na papir, nadam se da je taj koncept kristalno jasan.

Ni logicki slijed ne znas pratit kako spada, jer ovi primjeri nemaju veze s zadnjom recenicom, na koju cu se jedino referirati, ali evo, ostavit cu te primjere jer "uuuuuuu, prigodno si izrezao to iz citata" type of thing odgovora.

Znaci da, nema zakon unaprijed definirano misljenje o svakoj nebulozi, ali isto tako zakon podrazumjeva da nisi blago retardirana osoba, sto je izgleda zarazna pojava kod svih trgovaca kad otvore trgovinu, iako retardacija sama po sebi nije zarazna bolest, sto je opet svojevrsni zanimljivi logicki paradoks jer cim netko pocne radit u trgovini postane zarazen retardirasnocu, pa tako, cim postanes trgovac, pojam "razumni rok" je odjednom nedefiniran i mislis da ga mozes rastegnuti na X mjeseci jer se tebi tako sprdlo. "zakon nije definirao rok" volite kazat, pa su svi takvi kao ti dobili po repu jednom kad je inspektorat radio i kad se zakon provodio. Sad kad je bezvladje nemate srama pa se bahatite i pravite pametni i pisete gluposti bez srama. Sve je hvala bogu zapisano u temi, i svi takvi kao ti su vec itekako pobijeni, neda mi se uopce ulazit u ponovne rasprave s ljudima koji se zaraze bolescu koja nije zarazna. 

Tako si ti sad poceo pisat gluposti da mozes prodavat kisobrat koji nije vodonepropusan. I znas da se mozes bahatit glupostima jer da inspektorat radi, ja bih ti ga prvi kupio sutra i poslao ti inspektorat na vrat pa bi dobio po repu, odnosno, vratio novce ili dobio kaznu jer prodajes stvari koje nemaju bitna svojstva koja se od njih ocekuju po imenu/kategoriji. Al, obzirom da inspektorat ne radi trenutno ovako nesto ne mozemo dokazati pa imas potrebu pisat gluposti. 

Damir22 kaže...

Prikladno si iz citiranja izostavio dio mog posta, koji ustvari tvoj post cini nepotrebnim, a on glasi:

"... zakon o tome ne misli nista. Moze donjeti neku odluku i neko misljenje u pojedinacnom slucaju, na zahtjev...."

Izbacio sam jer sve sto si pisao nema veze s onim na sto sam odgovarao, a to je da pises gluposti i da je to definirano zakonom, i da post ne but 3 strane citata i teksta. Al evo, sad sam ti ostavio sve da te dusa ne boli jer mislis da sam ja nesto "izvrnuo" jer sam eto izbacio iz citata. 

Sama tvoja recenica je kontradiktorna i besmislena. Ako zakon ne misli nista, onda ne moze donijeti odluku, vec se mora definirati neki novi stavak zakona da bi se mogla donijet odluka. Ono o cemu zakon ne misli nista, o tome se ne moze nikakva odluka donijet. Ovo ti svaki pravnik moze reci. Al tebe ne zanima pravo i istina vec ti je dosadno na poslu.

Damir22 kaže...

Dakle, ne ustrajem ja u svojim glupostima, vec ti ili nisi pazljivo citao, ili nisi razumio, ili...pa, nesto trece, valjda...

O, itekako ustrajes. 

Damir22 kaže...

Kako sam i rekao, evo jos jednom, polako napisano da skuzis - zakon o tome NEMA misljenje. MOZE ga imati, ako ga se za isto pita - prijavom nadleznima, privatnom tuzbom, nekim trecim nacinom, ali kupac se, u slucaju kada ga prodavac suoci s takvim nebulozama, NEMA NA STO POZVATI, ne postoji clanak ni stavka zakona kojeg moze upotrijebiti da po kratkom postupku dokaze poantu, ili stavi prodavaca u poziciju da krsi neki zakon. jer isti ne postoji.

HAHAHAHAHA. Iskreno se nadam da si samo neki prodavac a ne vlasnik trgovine, jer ako vodis trgovinu, uzivaj dok ne proradi inspektorat, i to ce se nekad opet promjenit, jer kad proradi, tolikom ces brzinom spusit kazne da ces ga zatvorit pa po redditu kukat kako te drzava unistila nametima, a ne ti sam sebe.

Ajmo sad polako, jer ocito volis polako, pa onda pokusaj.

1. Ako zakon o necemu nema misljenje, onda ne postoji nacin da ga donese, osim ako se u zakon ne uvedu neke nove stavke. Zakon se ne stvara kako se tebi sprdne, ne stvara se "u prijavi nadleznima, tuzom, ili nekim trecim nacinom". Zakon se stvara glasanjem u saboru. Ako si nekog prijavio za nesto, onda si se morao pozvati na neke stavke zakona. Ako pak zakon o necem "nema misljenje" onda se nemas na sto pozvati, kao sto i pises gore "kupac se, u slucaju kada ga prodavac suoci s takvim nebulozama, NEMA NA STO POZVATI, ne postoji clanak ni stavka zakona kojeg moze upotrijebit". Dakle, il se imas na sto pozvati, ili nemas. Ne postoje clanci zakona koji vrijede "po kratkom postupku" a drugi clanci vrijede "po dugom postupku" (valjda ako postoji kratki tebi u glavi postoji i dugi"? Stoga, prije pisanja ovakvih oksimorona, stani, idi polako kako pises, procitaj sto si napisao par puta, ubaci u chatgpt pod rubriku "da li ova recenica izgleda kao da ju je pisala blago retardirana osoba ili pravnik" i ako izbaci pravnik, onda je postavi.

Cuj ti to "nemas se na sto pozvati", "ne postoji clanak ni stavka zakona kojeg mozes upotrijebiti" "zakon o tome nema misljenje".

Al eto, ti mozes napravit prijavu, privatnu tuzbu :) Pa mozes ako si blago retardiran pa ides nekog tuzit, al se nemas na sto pozvat u zakonu :)))))))))))))))))))))))))))) Zanimljiva bi ovo tuzba bila, a i razgovor s odvjetnikom "znate, nemamo se na sto pravno pozvati u ovoj tuzbi", tuzitelj "Nema veze rodjo, tuzi ti, to nece ic po kratkom postupku, to ce po onom duzem, s posebnim clancima za duze postupke"

To valjda samo tebi u glavi ima smisla, sto da ti kazem. 

Damir22 kaže...

Elem, kad kolega odvede na sud tu i tu firmu, sud (ZAKON) moze donjeti odluku da je tvrdnja prodavaca da kuhinja nije drzana u odgovarajucim atmosferskim uvijetima cista glupost, te da mu ne mogu odbiti reklamaciju, niti garanciju zbog toga. Ali, isto tako, isti taj sud moze reci da se korisnik nije pridrzavao vrlo bitnog jamstvenog uvjeta, ukoliko trgovac (na neku foru) dokaze da je tocno to i nista drugo uzrokovalo predmet reklamacije.

Znaci tu smo, ti u biti uopce ne razumijes sto je sud i cemu sluzi. Evo, da ti polako objasnim.

Znaci, sud nije da se tuzis za nesto za sto "zakon nema misljenje", ili "za nesto za sto ne postoje stavci u zakonu" ili "kad se nemas na sto pozvati". Sud je tu kad imas clanke zakona koje ja tumacim na jedan nacin, ti ih tumacis na drugi nacin (ili se pokusavas obranit da se oni ne mogu tumacit na taj nacin). ALI ONI SU TU. Itakako postoje, itekako se na njih pozivas. I sud je tu da uzme tvoje argumente, njegove argumente i da procjeni ciji su tocniji u okviru stavaka na koje se pozivate.

Damir22 kaže...

To je "misljenje na zahtjev", o kojem ja govorim, 

Bog zna o cemu ti govoris, al svakako ne govoris nista pametno. Radis tuzbe bez stavaka zakona i za nesto sto ne postoji u zakonu, imas clanke za brze odluke i sto svevec nisi nabubao.

Damir22 kaže...

a ne defaultno stanje da je nesto protiv zakona, ili da je zakon u necemu jaci od onog sto ti prodavac uvjetuje (o tome ti govoris). Nekada je to tako (ambalaza, kupnja na daljinu, posjedovanje racuna, bla bla bla), a ponekad i nije (kisobran, kuhinja, hladnjak).

Cetrdeset i osmim rijecima - postoje stvari koje defaultno stavljaju zakon iznad trgovca, postoje stvari za koje moras prvo traziti da se zakon stavi iznad trgovca, uz omjer 50:50 da ces uspjeti u naumu.

Ako 48, ili cetrdeset i osmim rijecima ponovis glupost, i dalje je glupost. Mozes ti to ponavljat sporo, brzo, 48 ili 484848484848 puta, i dalje ostaje glupost. 

Da, za kisobran koji je vodonepropusan, hladnjak koji ne hladi je itekako jednostavno. Kao sto rekoh, ovo bi jako brzo rjesili da inspektorat radi, obzirom da ne radi, natezanje je uzaludno. Ispod ti je spomenut "pripravak od sira" s razlogom. Zna se sto sir mora sadrzavati, isto ko sto se zna sto mora imati hladnjak i kisobran. Ne mora bit definirano u zakonu jer nije pisan za blago retardirane. Oni koji se tako osjecaju dobiju tuzbu koju spuse. Zakon je uvijek iznad trgovca, koliko god vi trubili drugacije. Za nijednu stvar se ne treba "traziti da se zakon stavi iznad trgovca" :)))))))))))) Hahahah, jel ti citas koje gluposti pises? Treba se trazit. Od koga? Sabora? Suda? Daj ostavi se pisanja po internetu. Ne sjecam se da si ovoliko bedast bio.

miki_the_pirat kaže...

Naravno. Lik bubeta gluposti jer je postao trol pa mu dosadno prodavat kupcima gluposti pa sad prodaje iste gluposti online. 

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.8.2025 22:03 (sandokan111).
9 godina

koji je to zakon kod nas iznad jamstvenog uvjeta? 

koji clanak kojeg zakona se postavlja iznad onog napisano u "uvjetima jamstva"?? prodavac kaze - ne to, ali postoji zakon koji kaze da se to smije.

to nisu ideje jamstva, nisu prijedlozi, vec uvjeti.

evo primjer, prodavac kaze, za jamstvo je uvijet da uredjaj bude montiran od nase strane ovlastenog majstora. inace nema jamstva.

na koji zakon da se pozovem, jer jbg, kolega ce mi to jeftinije montirati, isto je majstor, ali nije ovlasteni.... pa eto, daj mi da si upisem clanak i zakon ako mi zatreba da se mogu pozvati na njega, jer on je iznad uvjeta jamstva.

i molit cu, mozemo razgovarati, mozemo se zezati, mozemo se neslagati.... ali, odskakuci u troskocima s tim obracanjem s visoka i raznim nazivima i epitetima. hvala

editirao jer sam pogresno napisao.....

Poruka je uređivana zadnji put ned 10.8.2025 22:51 (Damir22).
Moj PC  
1 2 hvala 0
13 mjeseci
miki_the_pirat kaže...

i isto sam tako uvjerenja da postoji propis da se nešto deklarira kao kišobran, olovka ili štogod... a ne kako Štefici prdne taj dan.

Ne postoji nikakav propis niti tehnički uvjet, ja mogu na drveni štap nasaditi komad plastike i prodavati ga kao kišobran, nitko nije zakonski propisao što je točno "kišobran" i kako mora izgledati te koje propise mora ispunjavati.

Bitno je jedino da je proizvod siguran za korištenje, bez obzira koja mu je namjena.

Isto tako, ja mogu kupiti kišobran da bi njime ubijao komarce, ne moram ga uopće koristiti za kišu, tako da ne znam o kakvim tehničkim uvjetima bulazniš.

Također, olovka spada u pisači pribor, nitko nije propisao njene dimenzije i svojstva da bi se smjela zvati olovka, tako da bi netko čak mogao uzeti komad ugljena, lijepo ga zapakirati i prodavati pod olovku.

Vas par pojedinaca je totalno zalutalo u tim nekim svojim "propisima".

15 godina
Damir22 kaže...

koji clanak kojeg zakona se postavlja iznad onog napisano u "uvjetima jamstva"?? prodavac kaze - ne to, ali postoji zakon koji kaze da se to smije.

evo primjer, prodavac kaze, za jamstvo je uvijet da uredjaj bude montiran od nase strane ovlastenog majstora. inace nema jamstva.

na koji zakon da se pozovem, jer jbg, kolega ce mi to jeftinije montirati, isto je majstor, ali nije ovlasteni.... pa eto, daj mi da si upisem clanak i zakon ako mi zatreba da se mogu pozvati na njega, jer on je iznad uvjeta jamstva.

i molit cu, mozemo razgovarati, mozemo se zezati, mozemo se neslagati.... ali, odskakuci u troskocima s tim obracanjem s visoka i raznim nazivima i epitetima. hvala

editirao jer sam pogresno napisao.....

naravno da ti može kolega montirati.. u slučaju kvara prodavač mora dokazati da je do kvara došlo zbog nestručne montaže ili ti mora prihvatiti reklamaciju

13 mjeseci
ministar kaže...

u slučaju kvara prodavač mora dokazati da je do kvara došlo zbog nestručne montaže ili ti mora prihvatiti reklamaciju

Prvo ti moraš donijeti papir da je ovlaštena osoba montirala, tog i tog datuma s potpisom.

9 godina
ministar kaže...
naravno da ti može kolega montirati.. u slučaju kvara prodavač mora dokazati da je do kvara došlo zbog nestručne montaže ili ti mora prihvatiti reklamaciju

eto, ja ti kazem da ti je garancija automatski odbijena ako uredjaj nije montirala ovlastena osoba, i da tu zakon nista ne moze.

da bi uopce itko razgovarao s tobom, treba ti ovjera ovlastenog majstora ili servisa na jamstvenom listu ili knjizici.

zaliti se i ici dokazivati...sviranje kurtzu, jamstveni uvijeti nisu postovani i mozes se slikati.

ne vjerujes? kupi novi auto, i dok je pod garancijom, odvezi ga lokalnom mehanicaru da odradi servis, a zatim se odi u salon gdje si ga kupio zali da nesto nije u redu.

prvo ce te traziti servisnu knjigu, kad vide da servis nije obavio ovlasteni servis, nece vise ni pricati s tobom, a ti se zali i pozivaj na zakon i trazi od trgovca da dokazuje.

isto je za klime, grijalice, bojlere i slicno.

ne mislim ti, kao ti, govorim opcenito.

17 godina
Malo ste sve zakomplocirali i otišli u krivom smjeru. Ako pricamo o onom klasicnom jamstvu ne daje ga prodavac nego proizvođac i on propisuje uvjete i trajanje samog jamstva a prodavac je tu posrednik. To jamatvo proizvođaca je onako kakvo ga on propiše i mogu stajati svakavi uvjeti unutra, može trajati 5, 2 ili 1 godinu.
Moguce da neki proizvođaci i stavljaju neke nebulozne zahtjeve u jamstvo koji nisu u skladu sa zakonom ali to su rijetke situacije pogotovo za poznate robne marke koji između ostalog paze i na reputaciju kompanije pa im to nije u interesu. Uglavnom, kakvo god da je jamatvo, prodavac tu nema šta dodavati otegotne okolnosti oko iskorištavanja takvog jamstva i propisivati neke nove uvjete.
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.8.2025 9:16 (JackIsBack).

2 0 hvala 0
15 godina
Damir22 kaže...
ministar kaže...

eto, ja ti kazem da ti je garancija automatski odbijena ako uredjaj nije montirala ovlastena osoba, i da tu zakon nista ne moze.

da bi uopce itko razgovarao s tobom, treba ti ovjera ovlastenog majstora ili servisa na jamstvenom listu ili knjizici.

zaliti se i ici dokazivati...sviranje kurtzu, jamstveni uvijeti nisu postovani i mozes se slikati.

ne vjerujes? kupi novi auto, i dok je pod garancijom, odvezi ga lokalnom mehanicaru da odradi servis, a zatim se odi u salon gdje si ga kupio zali da nesto nije u redu.

prvo ce te traziti servisnu knjigu, kad vide da servis nije obavio ovlasteni servis, nece vise ni pricati s tobom, a ti se zali i pozivaj na zakon i trazi od trgovca da dokazuje.

kad si se već dohvatio i auta: Treba li za garanciju auta ići u ovlašteni servis? "Ne, to vam ne mogu uvjetovati"

pogledaj si malo to.. uredba i što kaže odvjetnik

22 mjeseca

Kad sam radio u HG spotu mi nismo inzistirali da kupac čuva ambalažu. Na nama je bilo da se pobrinemo oko ambalaže ako je kupac nema. Uvijek se nađe neka kutija u skladištu pa se dobro spremi i zaštiti za transport. Trgovci danas nemaju baš živaca borit se s ljudima i onda istim tražiti ambalaže. Gubi se vrijeme, pa stres šta ako se nešto dodatno ošteti tokom transporta. Ima i toga pa moraš na svoj trošak osigurati kupcu proizvod koji je kupio. Nije ugodno ali koga briga za trgovce zar ne? Svaka priča ima više strana. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.8.2025 10:03 (XyA).
Moj PC  
2 0 hvala 0
10 godina
SharkZ kaže...
miki_the_pirat kaže...

i isto sam tako uvjerenja da postoji propis da se nešto deklarira kao kišobran, olovka ili štogod... a ne kako Štefici prdne taj dan.

Ne postoji nikakav propis niti tehnički uvjet, ja mogu na drveni štap nasaditi komad plastike i prodavati ga kao kišobran, nitko nije zakonski propisao što je točno "kišobran" i kako mora izgledati te koje propise mora ispunjavati.

Bitno je jedino da je proizvod siguran za korištenje, bez obzira koja mu je namjena.

Isto tako, ja mogu kupiti kišobran da bi njime ubijao komarce, ne moram ga uopće koristiti za kišu, tako da ne znam o kakvim tehničkim uvjetima bulazniš.

Također, olovka spada u pisači pribor, nitko nije propisao njene dimenzije i svojstva da bi se smjela zvati olovka, tako da bi netko čak mogao uzeti komad ugljena, lijepo ga zapakirati i prodavati pod olovku.

Vas par pojedinaca je totalno zalutalo u tim nekim svojim "propisima".

Tehničkim pravilima definiraju se posebne značajke koje bi proizvod trebao imati, na primjer one koje se odnose na:

• dizajn,
  • označivanje,
  • obilježavanje,
  • pakiranje,
  • funkcionalnost ili učinkovitost.

izvor: https://trade.ec.europa.eu/access-to-markets/hr/content/zahtjevi-za-proizvode

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.8.2025 10:19 (miki_the_pirat).
9 godina
ministar kaže...
Damir22 kaže...
ministar kaže...

kad si se već dohvatio i auta: Treba li za garanciju auta ići u ovlašteni servis? "Ne, to vam ne mogu uvjetovati"

pogledaj si malo to.. uredba i što kaže odvjetnik

sve 5, no sto to znaci u praksi?

jamstveni uvjeti su bezvezni komad papira koji nikoga na nista ne obavezuje?

termin "ovlasteni" postaje besmislen?

dali to znaci i da su sve one "waranty void" naljepnice ustvari besmislene i da nema nikakvog razloga da se drzimo toga da ne otvaramo uredjaje sve dok su pod garancijom, ili mozemo komotno rastavljati, sarafiti i cackati bez da izgubimo garanciju ostecivanjem tih naljepnica?

btw, evo, kolega mi ima auto salon(e) par poznatih marki, i pripadajuce servise, pitao sam ga vezano za taj link sto si poslao.... mozes tvrditi sto hoces, ako je po autu cackao itko tko nije "ovlasten", mozes zaboraviti garanciju, i oderati obadva muda pozivajuci se na neke uredbe. nece ti pomoci. a ti tuzi i spori se s mercedesom, bmw-om ili audijem direktno, bas me zanima kako ce to proci...

no, ok, mozda on ne zna, mozda nije imao takav slucaj, ali to me samo vraca na pocetak price i original pitanje - jamstveni uvijeti su ustvari samo prijedlozi, i kupci ih se apsolutno ne moraju drzati a i dalje imaju pravo na garanciju?

16 godina
Damir22 kaže...
ministar kaže...

...

-lupetaš gluposti s kišobranima i nekim 'papirićima'.. naravno da zakon može, ili ti treba dokazivati da je zakon ipak iznad trgovca?

-jamstvo, jamstveni uvjeti.. kad je nešto u jamstvenim uvjetima navedeno kao uvjet, tad je to uvjet.. ok? -nikakav 'papirić', nego jamstveni list, ono što piše proizvođač-distributer uz deklaraciju robe s čime trgovac nema baš ništa, tj trgovina je maloprodajno mjesto prodaje robe kupcu i to konkretno potrošaču u ovoj temi, ne veleprodaja.. ako ti nije jasno na što konkretno ukazujem.. vidi naslov teme.

-ukoliko bi bilo koji uvjet, opću uvjeti i sl. bio izvan zakona, suprotan.. tad je pravno ništetan, tad je običan komad papira ne dokument. ok?

-ugradnja klime je primjer kad je u jamstvenim uvjetima navedeno da ugradnju mora obaviti stučna-osposobljena-atestirana-ovlaštena osoba, to tad tako piše u uvjetima jamstva, ok? -ako ne piše, tad nije uvjet, nema tad papirića kojeg trgovac daje kupcu jer nije trgovac onaj tko daje jamstvo, može ako želi neko svoje i tad onaj tko daje jamstvo određuje uvjete, no to trgovac ne radi, to radi distributer-proizvođač, jamstveni list nije stvar trgovca, trgovac je samo mjesto prodaje, posljednja karika spoja robe-kupca, mjesto gdje se riješavaju problemi kao reklamacija itd. ali nije trgovac onaj tko daje jamstvo, .. ne miješati sa zakonskim jamstvom (materijalni nedostatak) na teret trgovca, koji ne daje trgovac nego zakon-država-hr-eu.. i opet tad trgovac nije onaj tko uvjetuje, mada je na njegov teret.

tema potrošač -trgovina je mjesto prodaje robe.. ne miješati s onim što sve može ići pod nazivnik trgovina, npr distribucija-veleprodaja-razno... i ne miješati s time da ista fizička ili pravna osoba može biti vlasnik više firmi ili djelatnosti, kao banalno razlika malo-vele-prodaje.. ono što je dio ove teme je maloprodaja, ne veleprodaja.. ok? jer je tema potrošač.

-roba na polici maloprodaje mora imati cijenu, deklaraciju, ostali papiri kao jamstvo.. nema cijene? -kazna.. nema deklaracije? -kazna..

-jamstvo? roba može i ne mora imati jamstvo.. komercijalno-klasično, jamstvo proizvođača (ili distributera za tržište).. roba ne mora imati jamstvo, zakon ne uvjetuje. .. no zakon iz tog razloga daje svoje-zakonsko jamstvo na teret trgovca, upravo zato da trgovac mora brinuti kakavu robu prodaje, pod kakvim uvjetima i kako riješava reklamacije... ne nešto što trgovac želi ili dragovoljno daje, nego zakon.

-trgovac ne može odlučivati o uvjetima nečeg što ne daje, što time on ne uvjetuje.. samo kao posljednja karika lanca provodi i zakonom je zadužen da to on provodi kao reklamacije, pri čemu kupac može birati ako će robu reklamirati trgovcu ili servisu.. ovisi kako je za koju robu zgodnije, posotje li servisi itd. to bira kupac, zakon to kaže, ne trgovac. ok?

-proizvođačko-klasično-komercijalno jamstvo, daje proizvođač.. daje kao reklamu nekog branda, npr kia-auto reklama na tvu jamstvo 7god. daje kia, ne trgovac, samsung, iphone.. iphone daje 1god. .. ne mora ako ne želi.. itd. no to nisu uvjeti koje tad može uvjetovati trgovac, naprosto to je dokument-papir, jamstveni list, kojeg ne piše trgovac, ne miješati da ista osoba može biti i npr uvoznik-distributer.. ista fizička ili pravna osoba vlasnik malorpodjaje tj kolokvijalno trgovina-trgovac.. tj osoba koja radi u trgovini se naziva trgovac, osoba koja vozi vozilo se naziva vozač, osoba koja radi u dostavi se naziva dostavljač, osoba koja radi na porti portir, u servisu serviser.. itd.. trgovac radi u trgovini, a ovo je tema potrošač, maloprodaja kranjem kupcu, .. eu zakoni o zaštiti potrošača kao dodatno uz ostale o trgovini, uzajamnim ugovornim odnosima itd..

-kranje je vrijeme da netko konkretno moderira temu, da mod ponašanje protivno zakonu sankcionira, da se zaštite potrošači od trgovačkog bulinga i beskonačnog ponavljanja laži, gluposti, naprosto stvar zakona, pri čemu se svatko može praviti retardiran i tumačiti kako želi, no u ostalim temama nije temeljno pravo iz zakna kao što je ovo, tema potrošač.. zakon, ne razne teme o mišljenjima.

-svaki post koji je suprotan zakonskom tumačenju nekog prava potrošača mora biti uklonjen, jer je direktno kršenje-osporavanje prava temeljenog u zakonu, kao npr izmišljanje papirića kojeg trgovac daje s nekim uvjetima.. glupost ili laž, oboje.. trgovac prodajom robe koja ima jamstvo daje jamstveni list, može i poštambiljati.. u njemu su jamstveni uvjeti, mreža serivsa itd.. to je jamstvo, ne blentavo izvrtanje zakona iz rakursa jačeg jer trenutno inspektorat ne radi i realno dok nema kontrole-kazne bilo tko može raditi bilo što pa i kršiti zakon.. no u temi se to ne može dozvoliti, kao bilo koje drugo kršenje ili osporavanje zakona, prava itd.

-jednostavno trgovačke trolove treba sankcionirati za laž, glupost, tumačenja suprotna zakonu, odnosno svaku temu treba moderirati i to je opet zakon koji se odnosi na obvezu pružatelja online usluga kao forum.. pa sugeriram i moderatorima da promisle.. mada im se trenutno neće ništa dogoditi.. trebaju li tolerirati trgovački lobi-trolove ili se ponašati sukladno zakonu pri čemu je i njihov rad jednako zakonom reguliran i time da bi forum radio oni moraju postojati i moderirati teme, kao što svi učesnici moraju dati osobne podatke itd.. odnosno da to što ni njih trenutno nitko neće kazniti, treba li biti kriterij svrstavanja na jednu stranu ili se interesno bug svrsta na stranu trgovca? .. koliko puta treba neki zakon dokazivati, tumačiti, citirati, kao i primjere sudske prakse, izjave pravnika i sl. .. dok trgovački trol svaku stranicu zatruje spamom i ponavlja iste laži, dezinformacije i kršenja zakona, prava potrošača ili izmišljanje papirića koji trgovac daje.. jedini papirić je račun koji isprinta kasa, .. ostalo nije stvar trgovca-trgovine na malo, potrošač tema.

9 godina

predugacko, paranoicno, opet neki lobiji, opet neke igre iza kulisa....

dakle, sto je na kraju, jamstveni uvjeti su vazeci,  ili su jamstveni uvjeti bezvrijedni?

jer, evo, kolega kaze, klimu ti moze instalirati svaki majstor, ne mora biti ovlasteni. ti kazes - mora biti ovlasten.

ja kazem, servis na autu dok je pod garancijom mora raditi ovlasteni servis, kolega linka na nesto sto ukazuje da to bas i nije tako....

dakle....jamstveni uvjeti su obvezujuci za kupca ili ne?

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
Damir22 kaže...

HAHAHAHAHA. O mila majko, ugasi se.

Doslovno SVAKI. Da, zamisli, SVAKI ZAKON JE IZNAD JAMSTVENIH UVJETA.

Damir22 kaže...

Ajmo ovo, kako si ti rekao "polako" za ove kojima treba to polako.

zamisli ovo. Ja i ti se nadjemo. Ti fino sastavis ugovor da ces mi posudit 10k eura uz kamatu od 20% mjesecno. Ja kazem super. Fino potpisemo, ja svoje, ti svoje. Jos da bude fino valjano, odemo kod javnog biljeznika i ovjerimo te potpise, da ne daj boze, netko ne sumnja da si me ti prevario. I mi to tako fino napravimo, i onda ti meni das tih 10k eura. I ja ih fino potrosim, i odem sutra na sud i tuzim te za lihvarsku kamatu, i vidi cuda, sud ce ti ponistit taj ugovor. Kako to, kako to? A potpisao si? A uvjeti ugovora? A upoznao si me s 20% kamatom? A jamstevni (odnosno ugovorni) uvjeti? Jer jasno ti je da je jamstvo forma ugovora? I vidi cuda, nije iznad zakona. "elem" nesto ne valja u toj drzavi ne?

Damir22 kaže...

Nemas ti blage veze sto su jamstva, prijedlozi ili uvjeti.

Damir22 kaže...

evo primjer

Okani se primjera. Bacas krafne po zraku ne vidim nista vise od tog. Fino ne muti kasu, nauci par stvari pa pisi po internetu o tome. Ili nemoj. 

Damir22 kaže...

E zabole mene djon sto ti i tebli slicni misle. Ako ti bez srama napises ovakve gluposti koje si pisao 
a) "zakon tu nema sto za reci."
b) " i zakon je svoje zavrsio. kupcu dalje ostaje natezanje, utvrdjivanje i dokazivanje drugim kanalima, van opsega onoga "zakon je izricito rekao".
c) " zakon tu defaultno nema misljenje."
d) "da kisobran defaultno mora biti vodootporan, zakon o tome ne misli nista."

e) "Moze donjeti neku odluku i neko misljenje u pojedinacnom slucaju, na zahtjev, ali generalno zakon protiv prodaje takvog proizvoda ne postoji, kao niti clanak, paragraf, stavka za koju se izricito mozes pozvati" (ovo je toliko smjesno citat sto si nabubao).

Znaci, ne postoji clanak, paragraf ili stavka na koju se mozes pozvati, ali eto, sud moze donijeti "neku odluku" :)))))))))))))))))))) Jos se smijem kad ovo procitam. Sva sreca ljudi oko tebe vjerojatno ne znaju kakve gluposti piskaras po internetu.

f) zakon o tome NEMA misljenje. MOZE ga imati, ako ga se za isto pita - prijavom nadleznima, privatnom tuzbom, nekim trecim nacinom, ali kupac se, u slucaju kada ga prodavac suoci s takvim nebulozama, NEMA NA STO POZVATI,ne postoji clanak ni stavka zakona kojeg moze upotrijebiti da po kratkom postupku dokaze poantu, ili stavi prodavaca u poziciju da krsi neki zakon. jer isti ne postoji.
g) postoje stvari koje defaultno stavljaju zakon iznad trgovca, postoje stvari za koje moras prvo traziti da se zakon stavi iznad trgovca

i zadnje naravno

f) koji je to zakon kod nas iznad jamstvenog uvjeta? 

Pogotovo ovih zadnjih par, onda si ili blago retardiran, taman toliko da ne shvacas da jesi pa nemas srama pisat gluposti po internetu, ili trolcina. I jedni i drugi, zabole me njeznik sto se ti mislis. S takvima se ne razgovara, ali se treba sprijecit da lazu ljude po internetu, sto ti ocito radis. 

SharkZ kaže...

Normalno da postoji. Kao sto postoje minimalni tehnicki uvjeti za razlicite vrste poslova, tako postoje i osnovne tehnicke karakteristike odredjenih proizvoda. Kisobran koji nije vodootporan, unatoc svim disclaimerima i sto sve niste napisali, se ne moze prodavat pod kisobran. Kako sam njemu rekao, da inspektorat radi, ovo bi bilo jako lako provjerivo.

SharkZ kaže...

Prvo ti moraš donijeti papir da je ovlaštena osoba montirala, tog i tog datuma s potpisom.

Nikakve papire ne moras donosit. Imas racun od osobe koja ti je ugradjivala. Ili smije, ili ne smije raditi taj posao, ako smije, sve 5. 

Damir22 kaže...

Bilo bi dobro da ne govoris nista obzirom sta si sve izgovorio u zadnjih par dana.

Damir22 kaže...

sve 5, no sto to znaci u praksi? 

ahahaha, evo ga, vratila se "praksa". :)))))))))))

16 godina
Damir22 kaže...

..

dakle....jamstveni uvjeti su obvezujuci za kupca ili ne?

-jamstvo pa tako i uvjete za svaku robu određuje onaj tko jamstvo daje.. a to nije trgovac, kao i to da svi opći uvjeti i ostlao mora biti u skladu sa zakonom, u protivnom je ništetno (kao da ne postoji).

-ti trabunjaš o papiriću kojeg da trgovac.. ne posotji papirić koji trgovac da.. može 'salveta', račun.. jamstvo nije stvar trgovine-trgovca.

-razne robe, razni dodatni specifični uvjeti.. npr pravo povrata kupnje na daljinu, no postoje izuzetci, dok ti izuzetke želiš primjeniti kao da su pravilo, tudumsko tumačenje, kao i realnost-stanje.. što karikirano kaže da je kriminal u pravu, jer je takvo stanje.. upravo suprotno, zakon! .. dok se unutar teme i inače moramo svi ponašati unutar pravila, zakona, poštivati.. pri čemu možemo misliti bilo što, no i dalje moramo poštivati zakone, ne kako tko hoće.

-točno, za ugradnju klimauređaja se uvjetuje ugradnja stručne-ovlaštene osobe, tj servisa (jer nije to osoba-čovac s ceste, nego firma, pravna osoba, servis s atestima, ovlastima, poreznim brojem itd..).

-za auto imaš ovlaštene servise, za kućanske aparate.. i njih servisiraš-održavaš upravo tako, + auto ne nosiš trgovcu na reklamaciju, jer naprosto nije roba koju npr staviš u džep.. pa to kao pravo reklamacije u slučaju auta nije primjenjivo, izuzetak, kao i za građevinske radove jer tad kuhinju ne nosiš.. obrnuto, serviser tad dođe k tebi.. jer su to naprosto takve robe-djelatnosti-slučajevi.. različito, dok zakon pravnim okvirom obuhvaća sve i ne precizira u člancima te specifične razlike.. tj sve to ima svoje razumno tumačenje, kao i razuman rok, koji jedino tebi nije razumljiv.. :) no ući će kad-tad..

-što je npr ovlašteni servis? što je stručnjak-stručan-osposobljen? što je servis neke pc opreme koji osniva vlasnik firme-trgovine koji ima sve pod svojim vlasništvom kao npr hgspot.. pa ima uvoz-distribuciju, maloprodaju i servis.. i to je tad ovlašteni servis za reklamaciju ali isključivo za robu kupljenu u hgspotu.. ne iz drugih izvora-trgovina, nego samo ono za što su oni distributer .. pa ne možeš donjeti npr peglu i servisirati, ne primaju.. dok klasični servis kućanskih aparata upravo tako radi, pa ako imaš peglu philips, gorenje, boch, samsung,.. tražiš takav servis, pri čemu svaki stručanj servis može jednako kvalitetno obaviti servis unutar jamstva.. pri čemu nikog ne zanima kako će to biti naplaćeno tj u tome je jedini problem-razlika... pa tako servis koji ne radi s distributerom-jamstvom neovisno što ti imaš jamstvo naplaćuje svoj rad.. hoćeš-nećeš.. tj da bi prihvatio jamstvo mora imati ugovor i neki način plaćanja.. autoosiguranja i sl. slično.. kao što zubar može raditi preko hzzoa i ne mora.. pa ili plaća hzzo ili sam.. što nema veze s jamstvom, nego tko plaća .. itd.

-dat ti je i primjer gdje konkretno pravnik objasni, kaže, da u svaki stučan-osposobljen-kvalificiran servis za bilo što možeš doći i pod jamstvom obaviti popravak.. ne može trgovac to ograničavati jer je to opet stvar slobodnog tržišta.. odnosno, može imati mrežu svojih servisa, no to ne znači da bilo koji drugi istih kvalifikacija ne može.. ili da se tad gubi jamstvo. -ne, ne gubi se, naprotiv, tad jamstvo i dalje vrijedi do isteka. .. a problem može biti kako će se tko naplatiti.. tj razne robe, distributeri, odnosi.. dok je ovo primarno pc-it forum i tad primarno pc-komponente koje se reklamiraju u ovlaštenom servisu koji je bedastoća, tj nema ni s od stručnosti-kvalifikacija, no distributer-vlasnik ga odredi, tj trgovac-vlasnik svega.. no ne miješati to s maloprodajom, riječ trgovac u trgovini, riječ potrošač-kupac.. -tako ovlašteni servis neke maloprodajne trgovine može biti peroperić bez šarafcigera i selotejpa.. bez da ima ikakvu stručnost-znanje-alat itd.. no to je tad njegov servis, jedan jedini.. i prima samo vlastitu robu, ne nešto 's ceste'.. itd. tako da imaš servise i 'servise'... razne robe, razni kriteriji..

-ponovo, trgovac nema ništa s jamstvom, ne uvjetuje ga, ne daje, ne piše.. jamstvo, jamstveni list, trgovac jedino npr poštambilja prilikom prodaje i da kupcu.. ne neki papirić. .. provjeri. :)

-može li taj isti trgovac biti distributer? -može.. tad on to i radi.. no ne kao trgovac-maloprodaja, nego kao uvoznik-distributer.. ok?

-ovo je tema potrošač.. po koji put to treba ponoviti? kao i pravno značenje riječi potrošač? Ne razumiješ razliku-značenje? itd.

-ili ok.. objasni kakav to papirić ti kao trgovac nekome daješ? ili daješ jamstvo? uvjetuješ jamstvene uvjete koje ne daješ ti nego netko drugi? itd.

edit: ah i originalna ambalaža.. posljednji proser kao uvjet za prihvat reklamacije.. treba li dokazivati da nije?

-točno, istina, originalna ambalaža npr za veći tv je najbolja za siguran transport.. no nije uvjet jamstva-prava, tj to može biti problem trgovca ako njemu reklamiramo i on mora prihvatiti (no po toj osnovi želi odbiti zaprimiti reklamaciju..), tj to je tad problem adekvatnog pakiranja-trasnporta, no to nije problem kupca-potrošača, nego trgovca i njegove osposobljenosti za neki posao pa i pakiranje-slanje robe uz ostalu logistiku u poslovanju..

-za dostavu, ona firma koja preuzima paket odlučuje o kriteriju adekvatnosti uz rikiz-cijenu paketa kao osiguranje.. ako prime paket, tad je on adekvatan, ako odbiju nije.. pri tome dostavna služba nema ništa s jamstvom i odnosom kupca ili reklamacijom, naprosto dostava je treća firma-strana u igri.. mada može biti u vlasništvu istog 'gazde' .. ako kupac-potrošač osobno donese robu na reklamaciju, tad taj kriterij uopće ne postoji a kako će dalje biti dostavljeno ne zanima nas, to je stvar internog odnosa trgovine-distributera-logistike.. pri čemu jedino što kaže zakon i jamstvo, nije na trošak (ili brigu) kupca-potrošača.. pa se tad ti za to pobrini-riješi.. umjesto izmišljanja uvjeta originalne ambalaže.

+ dodatna svhra originalne ambalaže je jamčiti originalnost proizvoda i to da je nov, neoštećen, nekorišten, kompletan... tj ambalaža je upravo takvo rađena da se otvaranje mora primjetiti, npr trganje originalnih 'pečata' kao selotejpa i sl. .. kao što tu ulogu imaju i carinske plombe na kontejnerima ili papinski pečat.. jamči za sadržaj.. to je jedna od uloga ambalaže + reklamno itd..

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.8.2025 17:30 (ihush).
9 godina

imas pravo......

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Damir22 kaže...

imas pravo......

-problem nije imati pravo .. nego ostvariti ga. :) pa opet, mogu ne-imati ništa.. :)) .. 

-drugi problem je kroz temu, trolanje-trovanje.. osporavanje prava potrošača, a to je suprotno zakonu (o zaštiti potrošača, uzajamnim odnosima itd..) ..

-karikiran primjer.. mi vozimo desnom stranom, zakon.. englezi lijevom, zakon.. ovisno gdje se nalaziš, tad se primjenjuje taj zakon.. ako netko tvrdi drugačije, tad ga se mora ispraviti, upozoriti, pa do sankcija, ono što moderatori mogu-trebaju raditi, pogotovo kad je u pitanju osporavanje nečijeg prava, odnosno ostale usporedbe bi bile govor mržnje, terorizam, pedofilija, diskriminacija po bilo kojoj osnovi itd.. tj ne može se dozvoliti javno kršenje zakona, kao i izmišljanje npr uvjeta originalne ambalaže.. tj kad nešto takvog blebneš, mora se pojaviti odgovarjući plavičasti post s konkretnim upozorenjem i pitanjem da to argumentiraš-potkrijepiš.. ili vritanjak .. a to ne rade, naprosto nema moderiranja osim kad je neki incident pa pobrišu sve, neselektivno, što je još gore, ćorava pravda.. realnost vs pravo itd.

-za sve za što imaš argumente, super.. reci.. objasni, to bi bila svrha foruma-tema.. nije stvar u trome da se (ne)slažemo, nego kako bi moralo biti, nije čak ni stvar u tome kako je, jer ne govorimo o stanju realnosti nego o zakonima-pravima.. tj opet, podsjetnik, u ovoj temi se ne odbacuje teorija ako je praksa drugačija, naprotiv.. moramo se jače boriti za zakon, provedbu itd.. ili imati divlji zapad, ponovo, nakon što je krenulo na bolje prije nešto godina .. jer naprosto inspektorata kao da nema .. tužno, realno.. no ne nešto što se tad tako prihvati, naprotiv. :)

9 godina

da bi covjek rijeci rekao......

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.8.2025 17:45 (Damir22).
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina

ova tema je nazalost postala jos jedna u kojoj nema smisla sudjelovati.....

tako da, povlacenje, stratesko, jednostavno me zabole, ja problema s reklamacijama i garancijama nemam (kuc kuc u drvo), izgleda da moje nebuloze nailaze na plodno tlo, usprkos tome sto su nebuloze, kad trebam nesto reklamirati, i meni je to sasvim dovoljno... ;)

live long and prosper....

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.8.2025 18:04 (Damir22).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-loremipsum.. ili a što s originalnom ambalažom, što s papirićem kojeg trgovac daje.. ili brzo-sporo riješavanje, kako kad poželiš jer ti si zakon.. kao i razuman rok, koji je svima razuman-razumljiv, osim trgovcima.. onak, fangla žbuke pa što se ufati, otpadne.. preskoči, zamagli, zaboravi? :)

-ima li u tvojim postovima jedan provjerljiv-dokaziv argument-primjer.. rokovi, ambalaža?.. di je papirić! ili jesi li baš jako uvjeren da trgovac daje jamstvo i određuje uvjete, bez da opet ponovim, ovo je tema s naslovom.. riječ koja ima pravno definirano značenje, potrošač. .. trgovac koji je u temi je tad maloprodajni, kranji kupac, fizička osoba.. itd.. ne distributer ili veleprodaja mada se i to može ugurati pod trgovca-trgovinu ili tko što radi..

-loremipsum.. beskonačni spam, destrukcija, zamagljivanje, odricanje prava potrošača koje mu daje zakon i jamstvo.. do kršenja zakona ili pravila igre pa i foruma jer moderacije nema.. i to je realnost, no nije ok ..

0 0 hvala 0
9 godina

nisi ti stari moj razumio niti rijec koju sam ja napisao, i nek ostane na tome, vodimo dva razlicita razgovora......

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice