Izrada DIY servera za vlastitu tvrtku

poruka: 7
|
čitano: 1.792
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Izrada DIY servera za vlastitu tvrtku? Opcija host

Pozdrav, evo jedno noob pitanje, ali stvarno svakakav komentar mi je vrlo bitan i može mi pomoći. Želja mi je napraviti jedan web shop za prodaju artikala, koji će podatke vući sa druge inozemne stranice u realtimeu, primjer je u Poljskoj imamo stranicu broj 1 koja prodaje dijelove za aute, pošto je tih dijelova jako puno, ja bih svoju stranicu digao sa tim istim dijelovima i da ona u real timeu povlači podatke sa original stranice. Druga potreba bi bila baza podataka zaposlenika, klijenata, posredovanje pri zapošljavanju. Mene sada zanima kada bih ja sam sebi napravio server plus legalno pružao recimo usluge hostanja poslovnoga emaila, web stranice, koje dijelove bih trebao kupiti  i što bih konkretno trebao znati? Primjer su ovi hddovi https://www.nabava.net/cvrsti-diskovi/20tb?se=1695919  odnosno evo stavio bih i najskuplji hdd koji sam našao u linksu koji uopće ne znam zašto je toliko skuplji https://www.links.hr/hr/tvrdi-disk-20tb-synology-hat5310-enterprise-sata3-512mb-cache-7200-okrmin-35-za-nas-010506043 . , ili smo došli u vrijeme kada je isplativije koristiti tuđi hosting / cloud? hvala unaprijed.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Izrada DIY servera za vlastitu tvrtku

-nemaš dovoljno resursa :) .. tj primarni resurs za traženo je znanje, zatim novac.. dok stekneš takvo znanje znat ćeš odgovor no kvaka22, tad ti pitanje-tema neće trebati.

-da, jeftinije ti je platiti hosting, obrnuto bi bilo potrebno imati sve potrebne resurse za napraviti svoje pri čemu je i samo računalo hw već priča za sebe, brzina linije up-down, dostupnost.. običnu web stranicu se ne isplati imati na vlastitom računalu, a pogotovo ne pravi posao..

-naravno, nećeš biti sretan takvim odgovorom, može se.. sve se može, no isplativost je nešto drugo, posao je nešto treće dok za sve moraš imati sve resurse, ponovo, primarno znanje.

-s druge strane, ako želiš učiti, .. može, no dok učiš ne koristi se to za pravi posao, pravni problemi, rizik, licence, kazne.. kućni juzer 90% pravnih problema uopće ne vidi, ne razmišlja.. u poslu ne smiješ ništa za što nemaš ugovor, dozvolu vlasnika, dok u početku može svašta proći pa i oslobođenje poreza, iduća godina je tad ključ u bravu dok se proces otegne godinama kažnjavanjem itd.. jer 'nisam znao' nije opravdanje, moraš znati i odgovaraš za sve.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
14 godina
Re: Izrada DIY servera za vlastitu tvrtku
Od svega ovdje nabrojanog : web shop, CRM/HR, web hosting.... recimo da je odabir hdd-a najmanje bitan i najjednostavniji zadatak.

1 0 hvala 0
14 godina

Zašto trebam web hosting, ako imam server, odnosno, tome serveru trebam pridodati internetsku vezu i on je u principu aktualan? Znam da nije to tako, samo laički pokušavam pojednostaviti.

16 godina

-nema laičkog pojednostavljivanja.. tj zato ne znaš zašto je syn-ent-disk toliko skuplji.. da se time baviš, znao bi.. a takvih sitnica ima stotine, koje moraš znati ili te lupe na svakom koraku..

-laički, misliš imati svoje računalo nazovimo server i raditi biz.. od kuće? firme? 'samo pridodati int.vezu'.. ne, jer tad bi svako računalo-mobitel-tv bili 'serveri'... imati internet vezu je samo to, linija, jedan od uvjeta koji se podrazumijvaju, kao što za auto moraš imati gorivo ili vozačku da bi vozio.. cestu, pri čemu auto mora biti ispravan i registriran pa ako nemaš reg.tablice kazna.. tj laički takvih bezbroj sitnica koje mogu biti da-ne istovremeno točni odnogvori.. možeš li voziti auto bez registracije ili vozačke? .. jednako tako su odgovori na poslovna pitanja, server, hosting..

-zakupiš, platiš.. kad složiš nešto što radi, ima smisla.. tad možda razmišljaj o tome da ne plaćaš hosting nego da to radiš sam.. ili ćeš do tad već znati zašto plaćaš drugima jer ne stižeš sve sam itd..

-početnik-laik u startu ne vidi tisuće pitanja na koja treba odgovoriti.. to je teži put, moguć.. sretno :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put pon 5.5.2025 13:33 (ihush).
2 godine
Re: Izrada DIY servera za vlastitu tvrtku? Opcija
Gamer21 kaže...

Pozdrav, evo jedno noob pitanje, ali stvarno svakakav komentar mi je vrlo bitan i može mi pomoći. Želja mi je napraviti jedan web shop za prodaju artikala, koji će podatke vući sa druge inozemne stranice u realtimeu, primjer je u Poljskoj imamo stranicu broj 1 koja prodaje dijelove za aute, pošto je tih dijelova jako puno, ja bih svoju stranicu digao sa tim istim dijelovima i da ona u real timeu povlači podatke sa original stranice. Druga potreba bi bila baza podataka zaposlenika, klijenata, posredovanje pri zapošljavanju. Mene sada zanima kada bih ja sam sebi napravio server plus legalno pružao recimo usluge hostanja poslovnoga emaila, web stranice, koje dijelove bih trebao kupiti  i što bih konkretno trebao znati? Primjer su ovi hddovi https://www.nabava.net/cvrsti-diskovi/20tb?se=1695919  odnosno evo stavio bih i najskuplji hdd koji sam našao u linksu koji uopće ne znam zašto je toliko skuplji https://www.links.hr/hr/tvrdi-disk-20tb-synology-hat5310-enterprise-sata3-512mb-cache-7200-okrmin-35-za-nas-010506043 . , ili smo došli u vrijeme kada je isplativije koristiti tuđi hosting / cloud? hvala unaprijed.

Gamer21 kaže...

Zašto trebam web hosting, ako imam server, odnosno, tome serveru trebam pridodati internetsku vezu i on je u principu aktualan? Znam da nije to tako, samo laički pokušavam pojednostaviti.

a joj 

kako bi ti to vukao podatke sa tuđe stranice? bez dozvole da oni ne znaju ili bi koristio nekakvu aplikaciju? API?

da bi ti pružao usluge hostanja moraš zadovoljiti više uvjeta, a kad ih zadovoljiš ćeš shvatiti da ti je daleko jednostavnije i povoljnije zakupiti server u datacentru ili se odlučiti za kolokaciju servera.

stavi na papir koliko će te koštati brza optička veza sa statičkom IP adresom + server grade hardware (naravno možeš ti krenuti i sa desktop verzijom...).

tko će ti održavati taj server? ili misliš da je to one-time setup job?

gradio bi server sa klasičnim SATA3 HDDovima?

10 godina
Uzmi na Digitalocean "server" za 5 dolara mjesečno i time si dobio server koji ima internet i diskove kakvi trebaju. Kada napraviš na njemu da ti sve to radi što si zamislio, javi se za dalje.

1 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice