Napajanje je zamijenjeno za Corsair rmx 750 i komp je sada skroz nečujan.
Hvala svima na savjetima...
Napajanje je zamijenjeno za Corsair rmx 750 i komp je sada skroz nečujan.
Hvala svima na savjetima...
Pozdrav, razmišljam o kupnji napajanja za buduću nadogradnju,
Ryzen 9 5900x (nemam u planu nikakav overklok)
B550 MAG Tomahawk
32GB RAM-a
grafička mi nije nešto pretjerano bitna pošto ne igram igrice
Dvoumim se između ovih napajanja a u obzir dolazi i slabije 500-550W napajanje ako će dobro napajati konfiguraciju iznad
MSI MAG A750GL PCIE5 II 750W
BE QUIET! Pure Power 12 650W
BE QUIET! Pure Power 11 600W
DeepCool PN650D 650W
Seasonic G12-GM-650W djelomično modularno
Hvala.
Pozdrav, razmišljam o kupnji napajanja za buduću nadogradnju,
Ryzen 9 5900x (nemam u planu nikakav overklok)
B550 MAG Tomahawk
32GB RAM-a
grafička mi nije nešto pretjerano bitna pošto ne igram igrice
Dvoumim se između ovih napajanja a u obzir dolazi i slabije 500-550W napajanje ako će dobro napajati konfiguraciju iznad
MSI MAG A750GL PCIE5 II 750W
BE QUIET! Pure Power 12 650W
BE QUIET! Pure Power 11 600W
DeepCool PN650D 650W
Seasonic G12-GM-650W djelomično modularno
Hvala.
Grafička možda nije pretjerano bitna jer ne igraš igrice, ali...je bitna ako se traži preporuka za PSU.
Jer GPU može dobro potegnuti i ako se koristi za neke druge stvari osim igranja na računalu.
Znači, bilo bi dobro kad bi znali koja grafa će biti dio ove konfiguracije da bi se mogla dati najbolja preporuka.
Trenutno imam RX 570 i to će vjerojatno ostati još neko duže vrijeme
DeepCool, Pure Power 11 i Seasonic (osim ako nije novija revizija 2024., a mislim da nije jer kod nas na tržištu jedino nađem nemodularnu 2024. ispod 100 €) bih izbacio iz te liste, a za MSI i Pure Power 12 ovisi što su ti prioriteti:
MSI: niža cijena, modularnost, veća snaga (potencijalna prednost za buduće nadogradnje)
be quiet!: tiši rad, 10 god. jamstva
Još jedna tiha, ali i modularna opcija je i Corsair RM650e koji je na Amazonu trenutno 84 € s besplatnom dostavom (7 god. jamstva). S tim da i s njim trebaš gledati što će biti nadogradnja u budućnosti jer osim što je 650 W kao Pure Power, još mu je PCI-E GEN5 kabel navodno deklariran na 300 W (vs 450 W kod prethodno navedenih modela).
Ovaj polumodularni Seasonic 650W sam pronašao za 88 eura pa mi izgleda dosta primamljivo a i uštedio bih nešto prostora sa modularnim kabelima, trenutno koristim stariji model Seasonic-a SS-520W-GB ako se ne varam i radi već 12 godina besprijekorno sa konstantnim overklokom procesora...prvo AMD FX i sad na njemu radi Ryzen 2700x.
Ako je to u Vacomu, onda je poprilično velika vjerojatnost da je u pitanju starija revizija GM-a (jer imaju poslovnice / svoju (staru) zalihu), a to nije pravi Seasonic kao što je ta stara Bronze GB verzija. Platformu radi Helly i iako vizualno izgleda dobro napravljena, neke od korištenih komponenti su low end razine i imaju ih napajanja ispod 40 €. Novija revizija 2024. ima Seasonicovu platformu i to je ok izbor, samo što ovi ostali modeli daju više za novac (ATX 3.1, kvalitetniji ventilatori, duže jamstvo, potpuna modularnost (RMe i MSI), niža cijena...).
Osobno preferiram tiha napajanja i modularnost dobro dođe pa bi mi RM650e bio prvi izbor (ako ćeš ga uzeti na Amazonu, tj. jeftinije od Pure Power), ali i MSI i Pure Power 12 bih vidio boljim izborom od Seasonica. Seasonicova Core GX je negdje u razini tih modela.
Hvala na informacijama za ovaj Seasonic iz Vacom-a...zamalo sam ga kupio, teško se odlučiti koje napajanje uzeti. Kupovao bih u našim trgovinama do nekih 110 eura.
Ma, ovo za navedenu cijenu:
Jamstvo je solidnih 7 godina, Full Modular, 12VHPWR, ATX 3.1, PCIe 5.1
Ima sve što moderno napajanje treba imati.
Možda će ovo još dodatno otežati izbor, ali vidim da je u Proximi na akciji FSP Vita GM 650 W za 95 € (besplatna dostava preko Box Now paketomata; 10 god. jamstva). Modularno, tiho (iako bez pasivnog načina rada ventilatora kao RMe), dugo jamstvo i jedino je od prethodno navedenih napajanja koje ima sve japanske kondenzatore. Nedostatak je što Vita GM serija tek od 750 W nudi PCI-E GEN5 priključak, tj. došla je novija revizija s tim kablom, ali mislim da je ovo u trgovini samo s 6+2 pin PCI-E priključcima (4 komada) pa ćeš morati koristiti adapter ako nabaviš GPU s GEN5 priključkom.
U protisu sam naišao na ovaj PSU - MSI MAG A750GL PCIE5 II 750W za 86 eura...isplati li se uzeti?
U protisu sam naišao na ovaj PSU - MSI MAG A750GL PCIE5 II 750W za 86 eura...isplati li se uzeti?
U Futuri je 89,10€ Je, mrvicu skuplje no ipak i dosta pouzdanija trgovina u slučaju reklamacije.
Ljudi moji, u potrazi sam za novim napajanjem. Trenutno ovo moje iz opisa je staro cca 17 godina (imam račun i kutiju ) i polako se čuje ventilator. Ne bih ga više mučio. Izdržalo je sve buildove i nadogradnje do sad.
Gledam u rasponu snage 850-1000w, to bi trebalo biti dovoljno. Ako imate koji savjet pogotovo iz prve ruke, bio bih zahvalan.
Možda će nekome račun i ime dućana biti zanimljivo i zabavno
Ja da sada kupujem nebi puno razmišljao.....pouzdano i kvalitetno napajanje zadnje generacije sa protkanim superfleksibilnim kablovima
ASUS TUF Gaming 850W Gold Gaming Power Supply: Amazon.de: Computer & Accessories
Za tu konfiguraciju bi bilo dovoljno i napajanje od 550 W, no ako s razlogom ciljaš 750 W, onda evo nekoliko modela do cca. 150 €:
Adata XPG Core Reactor II 750 W ATX 3.0 (od 114 €; 10(?) god. jamstva)
NZXT C850 ATX 3.1 (142 €; 10 god. jamstva)
Seasonic Focus GX 750/1000? W ATX 3.1 (132 €; 10 god. jamstva)
Corsair RM850x ATX 3.1 2024 (od 149 €; 10 god. jamstva)
FSP Vita GM 850 ATX 3.1 (od 118 €; 10(?) god. jamstva)
be quiet! Power Zone 2 750 W ATX 3.1 (od 125 €; 5/10 god. jamstva)
XPG, Vita i Power Zone su najracionalniji izbor, a od njih jedino be quiet! zaostaje po pitanju kvalitete kondenzatora (tajvanski Elite vs japanski Chemi-Con, Rubycon, Nichicon...), no mogli bismo reći da kvalitetniji ventilator i podrška be quiet!-a to kompenziraju.
NZXT i Corsair su tu negdje po kvaliteti i testovima, a Corsair je malo tiši i ventilator je brendiran kao njihov pa pretp. da je kvalitetniji tako da bih njega vidio kao najboljim, no razlike u odnosu na NZXT su jako male tako da ne bi pogriješio ni s njime ako preferiraš NZXT kao brend ili ti se više sviđa vizualno. Seasonicova nova platforma nije tako dobra na testovima, ali je jedina sa, u pravilu, superiornijom full bridge topologijom (ostali su half bridge) i ima nekonvencionalno rješenje s vertikalnim PCB-om na primarnom dijelu za bolje hlađenje komponenti i manje naguranu primarnu ploču pa nije ni to loše napajanje, a na Amazon stranici je nejasno dobije li se 750 W ili 1000 W pa ako je 1000 W, to ti je veća vrijednost za novac (potencijalno korisno ako ćeš ga u budućnosti prodavati).
Recenzije:
Evo i nekoliko modela od 650 W s kojima bi potencijalno uštedio koji dodatni euro:
Asrock Steel Legend 650 W ATX 3.1 (od 115 €; 10 god. jamstva)
Corsair RM650e ATX 3.1 (od 93 €; 5/7 god. jamstva)
FSP Vita GM 650 W ATX 3.1 (od 107 €; 10 god. jamstva)
Nije se baš nešto posebno promijenilo od tog nedavnog posta (osim cijena, i ovo je pravi link za RMx 850 W) pa gore možeš vidjeti određene preporuke, a Corsair i dalje ima dobra napajanja tako da možeš nastaviti u tom smjeru (iako je taj stari TX imao Seasonic platformu, a RMx ima CWT).
Zbog trenutno dobre akcijske ponude bih dodao još FSP ADVAN 1000 W (od 140 €) koji u odnosu na VITA-u ima polupasivni način rada ventilatora, a i platforma je malo drugačija, tj. čini se da je u pitanju novija revizija one iz Hydro GT Pro (dolje je YT test u kojem su rastavili napajanje). Iako bih osobno i dalje prije išao na Corsair RMx zbog kvalitetnijeg ventilatora. Jedino ne znam koliko ti je cjenovno konkurentan po HR cijenama ako nije opcija narudžba s Amazona.
Predloženi Asus TUF Gold može proći, ali ne bih ga vidio najboljim izborom jer je, npr. bučniji od RMx-a (+ nema prekidač za polupasivni način rada ventilatora i ventilator je s kugličnim ležajem kao tvoj TX vs. FDB u RMx-u), nema sve japanske kondenzatore (iako su oni ključni japanski), revizije te platforme su bile u zadnjoj Corsairovoj TX seriji (niža od RMx), nije ATX 3.1...
FSP Advan test
Taj FSP ADVAN 1000 W sam već prostudirao i stavio u uži odabir. Da talijan ga je "naguzio" do 1.6 Kw , ali me malo buni test sa Cybenetics-a gdje nema doslovno njihov "Cybenetics 3.1 PASS" štambilj, ne kužim još uvijek zašto, a ostatak internetskog bespuća baš ne ulijeva nadu u odgovore jer je baš novo napajanje. Možda tražim dlaku u jajetu, ali eto...
RMx 850 W je razlika u 50-tak € kod nas i amazon.de, nije baš malo, ali mi je top izbor.
Ma sve to su top tier napajanja, ne filozofirati oko toga je ključ pobjede, ja sam za Asus Tuf jer mi su kablovi najbolje izvedeni kod njega, no koje god da izabereš od preporučenih na zadnjim stranicama nema greške. Pa nije to novi automobil da idemo u tanane, jedino ako se tebi da i zamara baš.....vidim da ti se da jeli
skroz si dobar, sa svakom novom rtx 5XXX dolazi adapter sa 2 ili 3 8pin za atx 2.0 napajanja, odnosno tvoje.
Molio bih preporuku napajanja za sljedeču konfiguraciju.
AMD Ryzen 5 8600G Box AM5
MBO AM5 ASUS TUF GAMING B850M-PLUS WIFI
MEM DDR5 32GB (2x16) 6000MHz FURY EXPO
SAMSUNG SSD 990 EVO Plus 2TB M.2 NVMe
Ne planira se ugradnja GPU,zato i je ovaj APU procesor. Bitno mi je da je napajanje pouzdano i tiho, po mogučnosti GOLD standard. Unaprijed hvala.
Jutro kolega, pa na zadnjim stranicama imaš ih masu preporučenih, samo si uzmi u obzir manje snage modele tipa 450/550w koji su ti dovoljni za tvoje potrerbe. Pročitati zadnjih 10 stranica uz kavicu, provjerit dostupnost istih u željenom dućanu i morat češ jbga i sam platiti na kraju, ne bi trebalo biti teško
Molio bih preporuku napajanja za sljedeču konfiguraciju.
AMD Ryzen 5 8600G Box AM5
MBO AM5 ASUS TUF GAMING B850M-PLUS WIFI
MEM DDR5 32GB (2x16) 6000MHz FURY EXPO
SAMSUNG SSD 990 EVO Plus 2TB M.2 NVMe
Ne planira se ugradnja GPU,zato i je ovaj APU procesor. Bitno mi je da je napajanje pouzdano i tiho, po mogučnosti GOLD standard. Unaprijed hvala.
Nije potreban gold, za ovo ti je MSI A650BN sasvim dovoljan i radit ce bez problema.
Taj procesor ima peak od nekih 170W, cak i da ubacis neku graficku uz to neces imati problema.
Najjeftiniji modeli za tražene karakteristike (tiho, pouzdano, Gold) bi bili be quiet! Pure Power 12 550 W (od 83 €; 5 god. jamstva) i Corsair RM650e (85 €; 7 god. jamstva), ali slažem se da bi Bronze napajanja bila racionalniji izbor, no možda XPG Pylon (550 W / 650 W) umjesto MSI-a jer ima kvalitetniji ventilator i kondenzatore (platforma je jednaka).
doslo je na red napajanje kod mene, trenutno sam na TX850M i zadovoljan sam, mozda je i dovoljno, ali u planu je 7900XTX ili RTX 5080, a kasnije onda i 9800X3D, a trenutno sam na 7800X3D i 7800 XT.
ne bi htio stedit i htio bi ic sa S Tier napajanjem, sto gledam, 1000W? do cca. 200 EUR, moze Amazon. Hvala!
doslo je na red napajanje kod mene, trenutno sam na TX850M i zadovoljan sam, mozda je i dovoljno, ali u planu je 7900XTX ili RTX 5080, a kasnije onda i 9800X3D, a trenutno sam na 7800X3D i 7800 XT.
ne bi htio stedit i htio bi ic sa S Tier napajanjem, sto gledam, 1000W? do cca. 200 EUR, moze Amazon. Hvala!
Možeš uzet ovaj ASUS TUF Gaming 1000W i imaš lufta...
139,60€ + besplatna dostava i za tjedan dana je kod tebe doma.
U Hrvatskoj je najjeftiniji 30€ skuplji.