Koji projektor kupiti - vodič za odabir

poruka: 10
|
čitano: 2.729
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 godine

Projektori su već duže vrijeme sve dostupniji, a kvaliteta je sve bolja i bolja. Dostojna zamjena za bilo koji TV i odlična opcija za kućno kino.

Evo i tema za buduće korisnike.

Pitajte, pišite....

0 0 hvala 0
2 godine
The_K kaže...

Je li mi se više isplati za 200 eura kupiti televizor ili projektor? Imam prazan bijeli zid spavaće sobe pa mi je palo na pamet projektor, ali kako istražujem na internetu kažu da baš jeftini projektori ne valjaju.

ovisi kakva su ti očekivanja. za 200 eura imaš low budget projektore koji su u biti solidni, ali imaju svoje limite, npr. zaboravi da ćeš ih gledati ako soba nije prilično tamna ili potpuni mrak.

ja sam krenuo sa takvim jeftinim, čisto za probu, mislim da je bio oko $150, pa me nije bilo previše briga. na kraju me ugodno iznenadio (out of box je bio užasno podešen, ali nakon štelanja boja, kontrasta i ostalog sam dobio dobru sliku) i imam ga još i dan danas i radi bez problema, koristi se i dalje. Ovaj model je u pitanju https://www.techwalls.com/excelvan-cl720d-led-projector-review/

nisam pratio u zadnje vrijeme te jeftine projektore, ali ako sam prije cca 5-6 godina pronašao model koji je više nego pristojan, ne vidim zašto se i danas ne bi pronašlo nešto još i bolje za ok cijenu.

možda ovako nešto:

https://www.rtings.com/projector/reviews/nexigo/pj40-gen-3

imaš i tu dobar test jeftinih modela:

https://www.thesmarthomehookup.com/100-500-budget-home-theater-projectors-tested-2025-edition/

brend koji djeluje zanimljivo, imaju dobre ocjene, a cijena je smiješna:

https://vopllstech.com/

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.8.2025 15:12 (millennial).

1 0 hvala 1
2 godine

Hisense C2 Ultra u EU 2500 eura, na Alibabi 1200 eura. Ima li netko iskustva sa naručivanjem?

Jasno mi je da je to kineska verzija, što mi nije previše bitno, i vjerojatno će biti komplicirano korisiti jamstvo, ako do toga dođe, ali je li ostalo ok?

https://www.alibaba.com/product-detail/R-NEW-Hisense-Vidda-C2-Ultra_1601250556716.html

0 0 hvala 0
13 godina
Re: Koji projektor kupiti - vodič za odabir
Ja sam kupio na temu hy300 pro za nekih 45 eura. Sve uredno radi i djeca svako toliko imaju kino ispred zgrade ili u kući. YouTube , hbo max, Netflix sve radi jedino Netflix nije original app. Bio sam instalirao i DANZ kad je bilo svjetsko prvenstvo i radilo je odlično. Kvaliteta slike ok. Piše 720p sa podrškom za 4k. Taj dio za 4k ne kužim:) Za te pare i naše potrebe odličan. Sad kad je bilo najtoplije uređaj se zagrije, ali nije bilo nikakvih problema. Zvuk je slab pa uvijek dodam Bluetooth zvučnik.
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 mjeseci
Koja rezolucija bidne na kućnim platnima , nadam se da nije kao u kinu onako mutno?
Nikad nisam gledao preko kućnog projektora no za kino podrazumijeva se da na toj veličini platna 4K je jako pikselizirana i mutna slika, osim ako nekakav UI to nekako može uoštriti te popeglati na veću rezoluciju.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
Sirotanovic kaže...
Koja rezolucija bidne na kućnim platnima , nadam se da nije kao u kinu onako mutno?
Nikad nisam gledao preko kućnog projektora no za kino podrazumijeva se da na toj veličini platna 4K je jako pikselizirana i mutna slika, osim ako nekakav UI to nekako može uoštriti te popeglati na veću rezoluciju.

pa rezolucija ovisi o projektoru, ako je 4k onda je rezolucija 4k. 

no, pretpostavljam da pitaš kako to izgleda na velikom platnu. ono što ti ja mogu reći je da već 720p na 120" sa 3-4m udaljenosti izgleda vrlo dobro. Tako da fHD i 4k izgledaju još puno bolje. Uz to sigurno nećeš gledati 120" sa pola metra udaljenosti.

slično kao oni jumbo plakati uz cestu, sa udaljenosti sa koje se gledaju izgledaju odlično, ali oni se u biti rade na vrlo niskim rezolucijama (dpi), samo što ga nitko ne gleda sa 50cm udaljenosti.

ukratko nema tog TV-a ispod 80" koji može konkurirati 120"+ platnu, pa čak i kad je taj TV daleko kvalitetniji i slika daleko bolja.

4k na 120" ima pixel size 0.691 mm i gustoću od 36.715 ppi

https://www.rtings.com/tv/reviews/by-size/size-to-distance-relationship

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.8.2025 19:05 (millennial).
16 godina

Gledam na full HD projektoru 4K ripove na 120" i vidi se jasna razlika u odnosu na full hd ripove iako projektor može prikazati max 1080p. Možda je i do kvalitete ripova, ne nužno rezolucije.

U pitanju je led projektor i ima dobru svjetlinu ali to je isto kao u kinu, upotrebljivo u punom mraku, po noći ili uz skroz spuštene roletne.

Na 120" uz 21:9 sliku to nije niš preveliko, gledam na dobro pofarbanom zidu, nemam platno i koristim ga samo za filmove i serije. Ima nekoliko modva slike i glavna mana je glano hlađenje, koje ne primjetim kad gledam neki sadržaj.

Imam ga skoro tri godine

Byintek K45 LED projektor, Full HD, Android, WiFi, Bluetooth, 1 GB + 16 GB, bijeli | MALL.HR

To mi je prvi projektor, sobzirom da cijena ubrzano pada LED projektorima, čak i laser projektorima idući bude 4K kad padne na niske razine.

Moj PC  
1 0 hvala 0
2 godine
forumaš kaže...

Gledam na full HD projektoru 4K ripove na 120" i vidi se jasna razlika u odnosu na full hd ripove iako projektor može prikazati max 1080p. Možda je i do kvalitete ripova, ne nužno rezolucije.

U pitanju je led projektor i ima dobru svjetlinu ali to je isto kao u kinu, upotrebljivo u punom mraku, po noći ili uz skroz spuštene roletne.

Na 120" uz 21:9 sliku to nije niš preveliko, gledam na dobro pofarbanom zidu, nemam platno i koristim ga samo za filmove i serije. Ima nekoliko modva slike i glavna mana je glano hlađenje, koje ne primjetim kad gledam neki sadržaj.

Imam ga skoro tri godine

Byintek K45 LED projektor, Full HD, Android, WiFi, Bluetooth, 1 GB + 16 GB, bijeli | MALL.HR

To mi je prvi projektor, sobzirom da cijena ubrzano pada LED projektorima, čak i laser projektorima idući bude 4K kad padne na niske razine.

razlika se vidi jer su to sve kompresirani video zapisi, isto i ja vidim kad gledam na QHD monitoru, recimo youtube video, stavim QHD pa prebacim u 4k i vidi se razlika.

700 Lumena koliko ima taj projektor, a u stvarnosti je vjerojatno i daleko manje je ok za gledanje u mraku, ali ne po danu ili nekakvom svjetlu.

pofarbani zid nije usporediv sa dobrim platnom i tu će se vidjeti velika razlika u kontrastu i kvaliteti slike. može se gledati na zidu, ali jednostavno upijanje i refleksije svjetla su drugačije nego na platnu, rekao bi da je razlika i po 30% u kvaliteti slike, barem na ovim projektorima koje sam koristio.

bez obzira na sve to i s ovim projektorom se može itekako uživati u kino dojmu, a za malo eura.

16 godina

Kaj misliš o ovome?

vidaXL Viseće projekcijsko platno od 120 inča 16:9

Najviše me brine da ne bi negdje bilo zgužvano pa da se vidi pregib, ne trebam ona sklopiva, ovo bi stalno bilo na zidu bez micanja. I dalje bi gledao isključivo u potpunom mraku.

2 godine
forumaš kaže...

Kaj misliš o ovome?

vidaXL Viseće projekcijsko platno od 120 inča 16:9

Najviše me brine da ne bi negdje bilo zgužvano pa da se vidi pregib, ne trebam ona sklopiva, ovo bi stalno bilo na zidu bez micanja. I dalje bi gledao isključivo u potpunom mraku.

nema previše podataka, ne znam. ja bi radije ovako nešto:

https://www.amazon.de/-/en/146330165-Canvas-Screen-Spann-FLEX/dp/B07DGL3R65/ref=zg_bs_g_164829031_d_sccl_1/261-1441661-2535115?th=1

cijena je odlična, njemačka firma. neće biti zgužvano, samo se izravna nakon par dana visenja.

nedavno sam vidio recenziju za jedno platno, hvalili su ga da je super i nije bilo skupo, ali treba se sad sjetiti gdje sam to vidio. napišem ako se sjetim. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2025 20:37 (millennial).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice