Stari ispravni uredaj dobro dode u nuzdi ako ti se novi razbije ili pokvari...
Nizak postotak recikliranja starih uređaja u EU
- poruka: 14
- |
- čitano: 3.313
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Kako se zatrpavamo tom glupom elektronikom...
Sav taj tehnoloski napredak dolazi uz cijenu koju placamo, rata ce bit samo veca...
Nek ucine recikliranje primamljivijim, a ne da ja moram lutat po gradu da nadem di mogu sa elektronickim otpadom. Za mene jos uvik to ide u mijesoviti otpad jer mi po kuci ne triba
Nek ucine recikliranje primamljivijim, a ne da ja moram lutat po gradu da nadem di mogu sa elektronickim otpadom. Za mene jos uvik to ide u mijesoviti otpad jer mi po kuci ne triba
a sakupljači sekundarnih sirovina?

Nisam jednom pomagalo pri čišćenju kupljene kuće. Pa to je sve samo sakupljačko smeće po tavanima koje nažalost sve ide u kontejner za mješoviti otpad , a priča je mogla biti i zelenija (više reciklaže) da je bivši gazda znao više ili pametnije.

Zapakiraju smece na kontejnerske brodove i odfuraju u afriku. Onda ovi tamo razvrstaju, pale nasred plaza i prodaju pod zeljezo. Pa sve onda nazad k nama ili u kinu.
Kakva ekologija, picke materine.

Zdrobe na traci mobitele i elektroniku valjkom , traka prolazi kroz magnet , što privuče magnet metal je i ide dalje na separaciju, što ne privuče može ići u Afriku na iduću "obradu". Slična stvar kao i staklo sve se zdrobi te prolazi kroz magnet...
Također i mješoviti otpad , sve se baca na odlagalište i zakopa , ono organsko što može bi rastvoreno pod zemljom , te nakon nekog vremena otpad se otkopava i šalje dalje na obradu te odvaja se metal magnetom...

Zdrobe na traci mobitele i elektroniku valjkom , traka prolazi kroz magnet , što privuče magnet metal je i ide dalje na separaciju, što ne privuče može ići u Afriku na iduću "obradu". Slična stvar kao i staklo sve se zdrobi te prolazi kroz magnet...
velika vecina vrijednih metala uopce ne reagira na magnetizam.
btw da bar postoji nesto tipa https://ie.webuy.com/
mozes prodat kakvu god potrosacku elektroniku hoces, dok god je u relativno dobrom stanju.
nije da daju velike novce al par desetaka eura za 5 godina stari mobitel bi definitivno potaklo ljude na "rjesavanje" starih pizdarija

Nisam jednom pomagalo pri čišćenju kupljene kuće. Pa to je sve samo sakupljačko smeće po tavanima koje nažalost sve ide u kontejner za mješoviti otpad , a priča je mogla biti i zelenija (više reciklaže) da je bivši gazda znao više ili pametnije.
and then again...
https://fortune.com/2023/07/19/first-generation-apple-iphone-sells-auction-record-price-over-190000/
"All were factory sealed in their original packaging.
The iPhone is one of the world’s most successful electronic products and helped make Apple the first publicly held company with a $3 trillion market value".
Sigurno ćeš dočekati da na aukciji prodaješ polovan Šaomi sa razbijenim ekranom.

"All were factory sealed in their original packaging.
The iPhone is one of the world’s most successful electronic products and helped make Apple the first publicly held company with a $3 trillion market value".
Sigurno ćeš dočekati da na aukciji prodaješ polovan Šaomi sa razbijenim ekranom.
nikad ne znaš što će imati vrijednost za 20-30-40 godina, kad bi znali bilo bi lako. znam lika koji je od sačuvanih LMS i ZS stripova kupio stan. teoretski trash stripovi koje smo kupovali kao klinci i koji su tada vrijedili manje nego jedna kava, ali eto. gledam danas prodaju za fine cifre Harry Potter i LOTR izdanja, čak i ova naša od Algoritma. Imam ih sve, kupio kad je bila akcija platiš jednu drugu dobiješ mukte, sad ljudi daju stotine eura za njih.
ali naravno, jasno je na što si aludirao i tu se slažem. problem je što je većina ljudi "neuredna", većina mojih susjeda parkira na cesti jer im je garaža zatrpana pretežno smećem koje im je žao baciti jer su jednom davno to platili i nemaju vremena za baviti se s tim, a opet su previše sebični da bi nekome poklonili, jer što bi oni poklanjali nešto što su platili... moj moto je uvijek bio što ne koristim duže od godinu dana ide ili kao poklon ili u prodaju ili u smeće, bez grižnje savjesti. razmišljanje možda mi jednom zatreba mi nikad nije imalo smisla, a opet draže mi je imati red pa makar morao to ponovno kupiti za 10 godina nego gomilati stvari.
I pitam se da li je realno da "to" držiš u kući, ajd možda će jednog dana biti na polici kao ukras , kao što neki drže onu staru peglu na žar 😅
A to "možda mi jednom zatreba" , tek kad bacim tu stvar koju sam čuvao deset godina taman mi zatreba, a da nisam bacio ne bi niti zatrebala. To može biti da je neko nepisano pravilo, tako da više ne čuvam već dijelim , prodajem ili bacam.
Evo primjer dvbt2 prijemnik sam poklonio , te mi zatrebao pa sam kupio novi, onda ga prodao kad se pokidao stari tv. Nedavno sam popravio tv ali sam zaboravio da on nema ugrađen prijemnik i sad bih trebao kupiti prijemnik ili prodati/pokloniti popravljeni tv. I koja je pouka priče 😅