Auti - ultimativna tema izdvojena tema

poruka: 78.911
|
čitano: 16.390.836
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Auti - ultimativna tema
Stric_Jura kaže...

samo ako ga gaziš do kraja...

ako ga normalno voziš u svakodnevnoj vožnji može manje trošiti...

kako su novi auti sve teži, ja nikada ne bi uzeo početni motor...

Kako moze manje trositi?

12 godina
passat kaže...

Kako moze manje trositi?

možda radi na manje okretaja da bi se vozio onako kako se inače voziš, a za to moraš slabiji motor više stiskati po gasu

14 godina
Auti - ultimativna tema

Pozdrav ekipa.

Pitanje, F32 2017g 2.0i...Filter goriva, mijenja li se ili ne? Navodno je prema BMW-u "lifetime" kao i ulje u mjenjaču ali koliko je to sigurno, odnosno što bi bilo "lifetime"? Do isteka garancije ili do 100tkm ili dok motor jednostavno ne krepa

12 godina
Ćoby kaže...

Pozdrav ekipa.

Pitanje, F32 2017g 2.0i...Filter goriva, mijenja li se ili ne? Navodno je prema BMW-u "lifetime" kao i ulje u mjenjaču ali koliko je to sigurno, odnosno što bi bilo "lifetime"? Do isteka garancije ili do 100tkm ili dok motor jednostavno ne krepa

Lifetime znaci do isteka garancije (ili godine ili kilometraza, ovisi sto prije nastupi). Iako raspitaj se, moguce da je kod benzinca sam filter integriran u samoj pumpi za gorivo...

13 godina

Prvi glas da je filter goriva ikada lifetime, osim ako nije u sklopu pumpe goriva u rezervoaru pa je to neka druga priča.
Znači imaš 420i 2017g LCI sa B48 motorom. Po REALOEM imaš filter goriva kao i ostali standard bmw, podvozje ispod vozača.
Kataloški broj - 16127451424 , Hauber OEM filter goriva

15 godina

Zena vozi F20 LCI2 120i iz 2018-e isto B48 motor i po realOem ima filter goriva i ja ga narucio. Dignemo auto na dizalicu i naravno nema filtera. Poskidali sve zastitne plastike i limove, samo nismo sjedalo cupali, a filtera nigdje. Pratili crijevo od tanka do motora i nista.

Tako da kolega vrlo vjerojatno nema filter.

13 godina
Auti - ultimativna tema

Ako imate nekoga da prodaje Astru H GTC, sa dizel motorom(nebitni koji), i da se premišlja dal se isplati prodat ju, neka se javi u PP. Uvjet je da auto nije hrđav, vanjska limarija(lak) je nebitno stanje, unutrašnjost također, i obvezno da je mehanički ispravna... Javite u pp.

Živjeti u svijetu i pritom ne biti svjestan smisla svijeta isto je kao i lutati velikom knjižnicom i pritom ne doticati knjige
13 godina
Ovo na slici lijevo do razine benzina je za ulje ili? 6 kockica bijelih i ispod 2 crtice crvene? Toyota Yaris 2005 1.3.
17 godina
Veliki Brat kaže...

Pozdrav ljudi, trebam pomoć oko izbora automobila.

Naime žena je u firmi dobila opciju izbora bilo kojeg automobila dostupnog u RH uz sljedeća ograničenja:

1. do 35000 EUR uklj. PDV novi (eventualno salonski model), nikako rabljeni

2. benzinac

3. mora službeno moći vući 2t prikolicu (to je naš uvjet, ne firmin, mora moći vući prikolicu s dva konja).

Znam što tražim ali nisam u autima i malo mi je teško kopati podatke, pogotovo jer je kapacitet za vuču nekad nemoguće naći. Idealno bi bilo da je pickup, ali to ne postoji novo za tu cijenu.

Jedino što smo koliko toliko našli je KGmobility (bivši SsangYong) Torres, za kojeg kažu da može vući 1.5t s manualnim, odn. 2t s automatskim mjenjačem, no to je 1.5L motor, što meni zvuči suludo.

Pa si mislim možda netko ovdje zna takvu informaciju, ja sam prekopao sve što mogu da uopće iskopam koji modeli bi dolazili u obzir, no osim ovog jednog svi staju na 1.5t.

Evo da se i ja javim s konačnim zaključkom ove teme.

Jedini auti koje smo našli da mogu vući 2t a da se kako tako mogu ugurati u budžet su Nissan X-Trail i Mazda 5. Volvo XC40 je preskup, a Korando ima grešku na stranici i ne može vući 2t, nego max 1,5.

Mazda bi bila preferirana opcija, ali ona dolazi tek u trećem mjesecu 2026. i trebalo bi nešto sitno nadoplatiti obzirom da kuka mora ići unutar ponude za auto.

Nissan u osnovnoj verziji ne bi trebalo nadoplaćivati ali ga se čeka na dostavu čak do četvrtog mjeseca 2026.

To je ženi bilo preskupo čekati jer ako ne uzima auto dobiva nekih 500 euro mjesečno, no čim ga naruči ostaje bez te love, koliko god da se čeka.

Na kraju je pao kompromis: ona je uzela Qashqaija, bembaru prodajemo i za tu lovu uzimamo neki pickup. Qashqai vuče 1,8t a pick up će moći vući skoro duplo od toga. U 1,8t stanu max. jedan ozbiljan konj i jedan poni. Većina vožnji joj je sa jednim konjem, tako da to neće biti problem, a kada joj zatreba za dva konja, odnosno do 2t, to će rješavati pickupom.

Uglavnom Qashqai je stigao prošli tjedan i super je autić.

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pon 4.8.2025 18:57 (Veliki Brat).
14 godina
sstrmi kaže...

Prvi glas da je filter goriva ikada lifetime, osim ako nije u sklopu pumpe goriva u rezervoaru pa je to neka druga priča.
Znači imaš 420i 2017g LCI sa B48 motorom. Po REALOEM imaš filter goriva kao i ostali standard bmw, podvozje ispod vozača.
Kataloški broj - 16127451424 , Hauber OEM filter goriva

A je, samo mene mehaničar uvjerava da se ne mijenja, odnosno da nije na podvozju. Doduše kaže da se nije ni sretao s tim motorom. Također čitao razne forume i ima milijun različitih mišljenja.

Evo što kaže ChatGpt:

1. Integrated Fuel Filter (Common in Newer Models)
Many BMWs from around 2012 onward (especially with the N20 or B48 engines) have the fuel filter integrated into the fuel pump assembly, which is located inside the fuel tank.

In these cases, BMW considers it a "lifetime" part and does not specify a regular service interval.

Changing it involves dropping the fuel tank or accessing it through the rear seat, and replacing the entire fuel pump module — so it’s not a simple maintenance item.

2. External Fuel Filter (Older BMWs or Diesel Models)
Older or diesel variants may have an external, serviceable fuel filter mounted under the car or in the engine bay.

Those are much easier to replace and are usually part of routine maintenance every 30,000–60,000 km.

Specific to Your BMW F32 2.0i:
If it has the N20 or B48 petrol engine, the fuel filter is most likely integrated into the in-tank fuel pump module.

Replacement would only be necessary if you’re having fuel delivery issues, or as a precaution at very high mileage.

15 godina
mariclius kaže...
Ovo na slici lijevo do razine benzina je za ulje ili? 6 kockica bijelih i ispod 2 crtice crvene? Toyota Yaris 2005 1.3.

to ti je dio obrtomjera, izgleda kao neispravan instrument (ili je u test modu). Mislim da bi ispod crvene crte trebale biti brojke 6 i 7 (x1000 rpm)

13 godina
I pravu si. Malo je neispravno pa se gubi svjetlina. Znači indikatora za temperaturu motora ovdje nema? (Slika).
Jedino redovno provjeravati stanje vode i ulja.
13 godina

Ako je u sklopu pumpe goriva u rezervoaru, to se ne mjenja. Mislim lagano je tome pristupiti, nije to problem, ali nema potrebe. To jednog dana kada se bude mjenjala pumpa goriva, pa ide sve u kompletu. Samo kažem, prema REALOEM ima filter goriva, ali nisam se nikada susretao uživo s autom kao tvoj. Ima frend G20 320i 2020 B48 pa ću ga baš pitati jel ima filter goriva ili nema.

https://www.motor1.com/news/767862/verstappen-criticizies-front-wheel-drive-cars/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAYnJpZBEwSXVJS1lMWkZCQUtrVFhyYwEeUt9NYeZ32ZdVFBCIp0f2VsCakIit86st9jePG9E2uoXKrHZGm2-EZcq5rJ0_aem_qURc3pTDKLXcXrgmSXb5Wg 

Kada mi netko u 2025 kaže zadnja "vuča" , nije vuča jer ništa ne vučeš nego je pogon jer pogoniš.
Isto kao kada netko kaže prednji pogon je superioran 

17 godina
sstrmi kaže...

što ne valja sa "prednji pogon"? Ili on sam po sebi ne valja?

17 godina
ShadoW kaže...
sstrmi kaže...

osim ako se ne prica u kontekstu visokih performansi prednji vs zadnji pogon rasprava je za srednjoskolce.

gurtna giržtna gužni žnorda gižnu žertir gžerdu žinar gurdaž žarpar ženar žednu žena
15 godina

Oko tog digitalnog instrumenta imaš klasične indikatore sa žaruljicom, među njima imaš i onaj koji izgleda kao simbol od temp rashladne tekućine. Plavi i crveni. Plavi označava hladan motor (<60°C), crveni previsoku temp (>110°C)

15 godina
ShadoW kaže...

Nije da ne valja. Ima svoje prednosti i nedostatke kao i zadnji pogon. Sve se svodi na način vožnje, tip vozila i kvalitetu izvedbe. Za 98% uvjeta i vozača pretjerane razlike nema. Problemi se svode na gubitak gripa u određenim okolnostima, torque steering kod snažnijih vozila (iako zadnjih godina je mehanika i elektronika toliko napredovala da niti to više nije osjetno) i understeer koji je ipak veći problem i nepoželjniji od oversteera kojem teže automobili sa zadnjim pogonom. No sve to nisu bitni faktori za običnu vožnju u prometu od točke A do točke B. Kod starijih vozila pravilo je bilo da je za ležernu vožnju prednji pogon bolji (sigurniji), ali danas uz sva elektronska pomagala neke razlike i nema. Izvedba zadnjeg pogona je i skuplja i zato je u nižim klasama prisutan isključivo prednji pogon. Kod nekakvih automobila za track day i slično zadnji pogon je logičan izbor jer pruža puno više kontrole, samo treba imati vještinu i dovoljno konja pod haubom, a lakši je od 4x4 izvedbe.

13 godina
Auti - ultimativna tema

novi rekord za touring klasu

17 godina
Auti - ultimativna tema
Pozdrav dečki, moram vas opet gnjaviti s glupim pitanjima, ali jednostavno je previše love i kombinacija u igri da bih nabadao naslijepo stvari koje ne kužim.
Dakle kapario sam 5 godina staru Nissan Navaru (iz 2020. ali je model 2019. kaže prodavač), nakon godišnjeg bih trebao obaviti kupoprodaju. Radi se o najjeftinijem modelu s Visia opremom (što znači da nema ništa od dodatne opreme), King cab (1.5 kabina).
Sada moram nabaviti neke stvari kao hardtop i neke ljepše felge (trenutno su gore 16" čelične, nemam ništa protiv čeličnih, no ove su baš gadne), riješiti zaštitu tovarnog prostora (mislio sam špricati Herculiner, ima li itko iskustva s tim?), ali rado bih riješio i stražnju kameru, obzirom da je auto ogroman, a ja sam do sada vozio Astru H hatchback, malo mi je bed parkirati se s tim čudovištem bez barem stražnje kamere, a idealno bi bilo nekako riješiti 360°.
E sad, sve ostalo još nekako, ali me ova kamera muči jer unutra je običan radio, bez ekrana za kameru, navigaciju i sl.
Pa je moje pitanje prvenstveno ima li smisla nabavljati radio i kamere i pokušati to ugraditi ili da se okanim ćorava posla? Sasvim mi je okej uzeti neki aftermarket 1-DIN ili 2-DIN Android radio plus tražnju kameru i to sklepati, ali najradije bih ugradio tvornički radio ako to može raditi.
Našao sam na kleineinzeigen u DE radio za 400€, recimo da mogu doći do njega.
Je li bitno u tom slučaju kakav je moj motor i mjenjač (u odnosu na onaj koji je bio u autu iz kojeg je radio)?
Ako bi to funkcioniralo, koje bi mi sve kamere trebale za 360° pogled, gdje to ide vani (pretpostavljam ispod registarskih pločica plus retrovizori, ima li još neka lokacija)?
Drugo pitanje su mi felge, zapravo gume.
Želim dobre gume na tome, uglavnom bi se vozilo po asfaltu s povremenim kratkim izlascima na zemlju, gdje bi me prije ili kasnije dočekalo ozbiljno blato.
Ne bih kupovao off-road gume jer me to kao sport ne zanima, ali me muči taj dio blata na krajnjim točkama. Je li mi uz all terrain gumu dovoljna ona daska za izvlačenje iz blata? Znači asfalt bi bio podloga u 95-99% vožnje.
Također dimenzije... Standardno ide 255/70 R16, 266/65 R17 ili 255/60 R18.
Ima li smisla mijenjati to na veći ukupni promjer kotača? Znači ove standardne dimenzije daju cca. 30" ukupni promjer, koliko bi se promijenile vozne karakteristike ako bih išao na 32"? Nije mi sila, ali to je stvarno jedini estetski element koji bih promijenio jer ovako auto izgleda kao kad napraviš auto od legića i staviš one najmanje kotačiće, baš je smiješan.
No vukla bi se prikolica , možda čak do punih 3.5 tone, vukao bi se teret u njemu, ne bih želio napraviti problem gdje ga u startu nema...
Ako to nije bed, bi li trebao kit za povišenje?
Ako bi se mijenjala veličina kotača, što bih sve morao napraviti da to upišem u knjižicu?
Gledam te!
15 godina
Veliki Brat kaže...
Pozdrav dečki, moram vas opet gnjaviti s glupim pitanjima, ali jednostavno je previše love i kombinacija u igri da bih nabadao naslijepo stvari koje ne kužim.
Dakle kapario sam 5 godina staru Nissan Navaru (iz 2020. ali je model 2019. kaže prodavač), nakon godišnjeg bih trebao obaviti kupoprodaju. Radi se o najjeftinijem modelu s Visia opremom (što znači da nema ništa od dodatne opreme), King cab (1.5 kabina).
Sada moram nabaviti neke stvari kao hardtop i neke ljepše felge (trenutno su gore 16" čelične, nemam ništa protiv čeličnih, no ove su baš gadne), riješiti zaštitu tovarnog prostora (mislio sam špricati Herculiner, ima li itko iskustva s tim?), ali rado bih riješio i stražnju kameru, obzirom da je auto ogroman, a ja sam do sada vozio Astru H hatchback, malo mi je bed parkirati se s tim čudovištem bez barem stražnje kamere, a idealno bi bilo nekako riješiti 360°.
E sad, sve ostalo još nekako, ali me ova kamera muči jer unutra je običan radio, bez ekrana za kameru, navigaciju i sl.
Pa je moje pitanje prvenstveno ima li smisla nabavljati radio i kamere i pokušati to ugraditi ili da se okanim ćorava posla? Sasvim mi je okej uzeti neki aftermarket 1-DIN ili 2-DIN Android radio plus tražnju kameru i to sklepati, ali najradije bih ugradio tvornički radio ako to može raditi.
Našao sam na kleineinzeigen u DE radio za 400€, recimo da mogu doći do njega.
Je li bitno u tom slučaju kakav je moj motor i mjenjač (u odnosu na onaj koji je bio u autu iz kojeg je radio)?
Ako bi to funkcioniralo, koje bi mi sve kamere trebale za 360° pogled, gdje to ide vani (pretpostavljam ispod registarskih pločica plus retrovizori, ima li još neka lokacija)?
Drugo pitanje su mi felge, zapravo gume.
Želim dobre gume na tome, uglavnom bi se vozilo po asfaltu s povremenim kratkim izlascima na zemlju, gdje bi me prije ili kasnije dočekalo ozbiljno blato.
Ne bih kupovao off-road gume jer me to kao sport ne zanima, ali me muči taj dio blata na krajnjim točkama. Je li mi uz all terrain gumu dovoljna ona daska za izvlačenje iz blata? Znači asfalt bi bio podloga u 95-99% vožnje.
Također dimenzije... Standardno ide 255/70 R16, 266/65 R17 ili 255/60 R18.
Ima li smisla mijenjati to na veći ukupni promjer kotača? Znači ove standardne dimenzije daju cca. 30" ukupni promjer, koliko bi se promijenile vozne karakteristike ako bih išao na 32"? Nije mi sila, ali to je stvarno jedini estetski element koji bih promijenio jer ovako auto izgleda kao kad napraviš auto od legića i staviš one najmanje kotačiće, baš je smiješan.
No vukla bi se prikolica , možda čak do punih 3.5 tone, vukao bi se teret u njemu, ne bih želio napraviti problem gdje ga u startu nema...
Ako to nije bed, bi li trebao kit za povišenje?
Ako bi se mijenjala veličina kotača, što bih sve morao napraviti da to upišem u knjižicu?

Po ovome svemu sto citam za navigaciju + ugradivanje 360 kamera izac ce te sigurno s tim radiom od 400 eura jos duplo toliko novaca... jer treba provuci instalacije, branike probijati, sve to lijepo upasat i instalirat, retrovizor takodjer, a pitanje je tko to radi u nas a da je dobar?

Sto se tice velicina kotaca, mozes upisati ono sto je na plocici od auta od dimenzija, sve mimo toga ces padat na tehnicki pregled.

Nekako mi nema smisla to sto bih sve radio, to onda nije auto za tebe ako moras toliko stvari ugradivat nakon kupovine... Bar ja tako gledam, ja radije kupim malo starije auto a da ima opreme, nego novo koje nema nista od onoga sto meni treba i sto ja zelim.

17 godina

Hvala na opasci, cijenim odgovor, iako nema šanse da bi takav radni auto uzeo već star i islužen, a ovog sam dobio za takvu cijenu da nikako nije imalo smisla ići na starijeg, jednostavno zato što bi bio skuplji, stariji i imao više kilometara.
Tako da dati 1000€ za dobiti 360° kameru mi se isplati. Ali kažem, 360° kamera mi nije prioritet, samo stražnja parking kamera mi je bitna (zbog parkinga i lakšeg priključenja prikolice).
A za gume bi se valjda moglo otići u CVH i napraviti neki atest, neka prilagode sat. No tu sam zabrazdio u pitanju, bilo je kasno jučer pa sam skrenuo u "razmišljanje naglas", zapravo me zanima kakve gume bi trebalo nabaviti za moj tip vožnje i ima li netko neki prijedlog. Našao sam felge koje mi se sviđaju, 18" su, ali me boli dupe za baš te felge ako bi iz nekog razloga bilo bolje ostati na manjim felgama a gume uzeti sa većim sidewall-om.

EDIT: auto je još u jamstvu, tako da bi posao ugrađivanja radio ovlašteni servis ili ne bih niti dirao ništa još dvije godine (uz rizik da se do tada naviknem na dimenzije auta, pa mi cijela stvar postane nepotrebna).

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put ned 10.8.2025 7:23 (Veliki Brat).
16 godina
Auti - ultimativna tema

Imas od auta u papirima COC gdje su ti upisane dimenzije guma koje mozes koristiti. Sve ostalo moras atest i ne smije ti biti veca razlika od 2% u opsegu gume, ako me sjecanje dobro sluzi... inace moras na bazdarenje kazaljke za brzinu... uglavnom sami problemi za nista...

Sto se tice alu felgi provjeriti moras i samu nosivost felgi zbog toga sto ces vuci 3 tone...

Znam decke koji se bave aftermarket ugradnjom. Neznam dal rade Nissan, nisam siguran... saljem ti ime firme u pp.

Poslat cu ti linkove za felge i gume gdje provjeriti sto bi tebi odgovaralo u pp.

mihi
Poruka je uređivana zadnji put ned 10.8.2025 7:42 (mihi999).
15 godina
sstrmi kaže...

novi rekord za touring klasu

BMWov marketing ide Porscheovim stopama. Odavno se zna da jedino zasto se gledaju ta vremena je iz razloga sto VW grupa gura koliko moze to, zajedno sa nekolicinom ostalih entuzijasta. Apsolutno osim Njemackih auta, sluzbeno rijetko koja marka ima ambicije pojavit se tamo.

Di2 &amp; EPS FTW!
10 godina
Auti - ultimativna tema

Lp , ako moze mala pomoc/savjet. Vozac pocetnik , polozio ima 4,5 mjeseci i sada bih si kupio auto. S obzirom da se u aute stvarno ne razumijem i ne mogu reci da me previse interesiraju , volio bih cuti misljenje ljudi koji su malo vise u tome . Buđet mi je nekakvih 7k i jedini uvjet mi je da nije veliki auto. Prijateljev otac koji see bavi autima , nasao mi je Audi A3 1.6. TDI 2010g. , originalno (ispis sa tehnickog, auto nije uvoz) prijeđenih 140k km bez neke lude opreme ali uredno ocuvan i servisiran. Cijena 7000. Kakvo je vaše mišljenje , je li to ok ponuda , meni se osobno auto sviđa ali s obzirom da mi je prvi auto nemam prevelike zahtjeve ni kriterije. Hvala unaprijed na pomoci

13 godina
Auti - ultimativna tema

12 godina
MaciStyle kaže...

Lp , ako moze mala pomoc/savjet. Vozac pocetnik , polozio ima 4,5 mjeseci i sada bih si kupio auto. S obzirom da se u aute stvarno ne razumijem i ne mogu reci da me previse interesiraju , volio bih cuti misljenje ljudi koji su malo vise u tome . Buđet mi je nekakvih 7k i jedini uvjet mi je da nije veliki auto. Prijateljev otac koji see bavi autima , nasao mi je Audi A3 1.6. TDI 2010g. , originalno (ispis sa tehnickog, auto nije uvoz) prijeđenih 140k km bez neke lude opreme ali uredno ocuvan i servisiran. Cijena 7000. Kakvo je vaše mišljenje , je li to ok ponuda , meni se osobno auto sviđa ali s obzirom da mi je prvi auto nemam prevelike zahtjeve ni kriterije. Hvala unaprijed na pomoci

ne mogu reći nešto posebno za audije, jer ih nisam baš nešto koristio, osim da jesu prije bili kvalitetni

međutim, dijele 99% dijelova sa škodom ili wv, a skuplji su i rabljeni za 50% - ako ti to niej nešto bitno, možda bi mogao dobiti sličnu škodu ili wv ili manji auto nekog trećeg proizvođača puno noviji za te pare

6 godina

Dobar savjet to za škodu i vw, nadodao bi još da pogledas i seat posto je i seat sa njima u grupaciji..

17 godina
Auti - ultimativna tema

za 7k kupiš leona ili focusa 4-5 godina mlađega sa više opreme

http://www.njuskalo.hr/korisnik/VTxCRO
12 godina
MaciStyle kaže...

Mana na tim motorima su dizne (siemens), dpf je ko zna u kakvom stanju (zbog toga jer ima 15g i 140tkm), i vjerovatno ces trebat napravit veliki servis (osim ak vec nije napravljen). 

6 godina
hahhaajaads kaže...
MaciStyle kaže...

Mana na tim motorima su dizne (siemens), dpf je ko zna u kakvom stanju (zbog toga jer ima 15g i 140tkm), i vjerovatno ces trebat napravit veliki servis (osim ak vec nije napravljen). 

U AUDI se ugradjuju simens dizne?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice