Auti - ultimativna tema izdvojena tema

poruka: 78.911
|
čitano: 16.390.836
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Re: Auti - ultimativna tema
zeryx kaže...
kratos091 kaže...

Ajd kad već spominjete zakone, zna li tko što je potrebno za prijepis odjavljenog vozila?

Negdje sam pronašao da je dovoljna poništena prometna i kupoprodajni ugovor. Treba li još nešto?

Pronašao sam neki skuter, ali nije registriran i treba popraviti kočnicu. Prodavač kaže da ima prometnu.

tak je. 

ja sam kupio odjavljeni auto. prometna na kojoj je bio pecat "odjavljen" i KP ugovor.

i s tim sam otisao na tehnicki i registrirao.

Ok, hvala. Ne znam jedino može li se nešto zakomplicirati ako ga ne registriram odmah. Recimo ako mi bude trebalo dugo dok popravim, pa sačekam s registracijom do proljeća.

Recimo da prvotni vlasnik umre ili dobije neku ovrhu.

Pixel 4A (HTC 10 | HTC 8X :) no more)
14 godina

a ne znam na kom je auto ako ga je on odjavio a ti ga jos nisi registriao nego imas samo ugovor.

ali vjerujem da ako dode do bilo cega ti imas ugovor i to te stiti.

ja sam svoj registrirao nakon par mjeseci kad sam ga sredio za tehnicki.

i doduse imam jos jedan na parkingu koji stoji odjavljen 2 godine i jos ga nisam prebacio na sebe tj registrirao 

15 godina
Veliki Brat kaže...
sstrmi kaže...
sveupitni kaže.

Nema do pregleda auta, ako je unutrašnjost potrošena može na satu pisati što god želi.

Ali meni ne ide u glavu zašto je ovo tako slobodno dostupno?

Pa na EU tržišti bi im barem nabio svakakve potvrde i registracije da uopće to mogu prodavati (da im nabijem cijenu) i zatim bi ih natjerao da svaki uređaj ima serijski broj i da ga smiju kupiti samo pravne osobe registritane za tu djelatnost. Tako da se za svaki uređaj točno zna gdje je otišao i kako je zbrinut nakon životnog vijeka.

I ako nađe privatnu osobu s tim u autu odmah megakazna firmi otkud je došao.

To je oooogroman kriminal i uopće mi nije jasno zašto se ignorira.

Jer se ovo zakonski tretira kao tuning, tj. ako se ne varam kao nekakav uredaj za testiranje.

"The Dyno-Mode module enables professional performance and dyno tests without increasing the vehicle’s mileage. Perfect for tuning workshops, dynos and motorsport enthusiasts. The module works similar to the dyno mode in Xentry, ODIS or ISTA and disables the odometer during test drives without affecting other vehicle systems"

Di2 & EPS FTW!
15 godina

Da, jer se tijekom tunninga pređe stotine i tisuće kilometara... A uostalom, i to je wear na motoru i ne bi se trebalo skrivati.

Pixel 4A (HTC 10 | HTC 8X :) no more)
4 godine
Auti - ultimativna tema

Sad šparam na gorivu do posla da otplatim kaznu 🤣. I onda kažu struja je dobra, dizlo je dizlo 🥰

https://www.youtube.com/@mega0nyt
12 godina

dobra nizbrdica :)

Durbin d.o.o. za geodetske poslove
13 godina
rampart kaže...

Jbt nisam imao pojma da to postoji i da je legalno za kupiti i to jos u jednoj njemackoj. Uzasna stvar osim za vlasnika novog auta ili onog sa jako malo kilometara.

Nije mi jasno zakaj proizvodjaci ne naprave nekako da se po gps-u prate i zapisuju kilometri i da se tako mogu negdje javno provjeriti.

Ovo je bas grdo jer jbg netko kupi novi auto, vozi 10 godina, nabije 200tkm a na satu 50 ili 70tkm... pogotovo oni koji voze jako puno pa nabiju 500tkm u 10 godina a proda ga kao ispod 100tkm i mos se fuckat...

Jel bi ti dopustio da te netko prati preko GPS-a? 
Zato ja pokušavam ljudima objasniti da im to ništa ne znači.
Od frenda starci su 2022 uzeli E220 2018 godište. Otišli osobno u Njemačku po autu, auto na satu 280tkm i drugi motor unutra. Godinu poslije krepa i taj drugi motor, dizne itd i završe kod Škoje. Tamo kažu ne znamo koliko ima zapravo km, jer ne može se nigdje očitati pošto je vjerojatno korišteno baš to, ali ima sigurno 400-500tkm. I ne, po unutrašnjosti nisi mogao znati.
Uglavnom to se vani masovno uzimaju uređaji ti, pogotovo tko ima na leasing i samo deri. Ne može se otkriti prava kilometraža i to je to.

hahhaajaads kaže...

Bio ti je neki bmw m(3 ili 4) kod mishe na nurburgringu. Presli 20km staze a auto odbrojao samo oko 3 milje (uk auto).. Sad sam pokusal nac video ali ga nemrem nac, ili ga je vlasnik pitao da izbrise ili ja nisam dobro trazio... Sam se sjecam da su svaki komentari bili u vezi kilometraze i mileage blockera. Zamisli kupis polovnog sportaka sa "niskom" km da na kraju skuzis da je svakih 20km auto registrirao da si presao 5km.

I jedan amer je imao nedavno video, gdje je renta Lamba hurricana i isto broji pun k manje. Može se postaviti na SKF 10-20-30-50 ili totalni off. S time da sam resetira servise kako treba, tako da u ECU i svakom dijelu sve ostaje legit. Uglavnom prepameten uređaj

Veliki Brat kaže...

Nema do pregleda auta, ako je unutrašnjost potrošena može na satu pisati što god želi.

Pa na EU tržišti bi im barem nabio svakakve potvrde i registracije da uopće to mogu prodavati (da im nabijem cijenu) i zatim bi ih natjerao da svaki uređaj ima serijski broj i da ga smiju kupiti samo pravne osobe registritane za tu djelatnost. Tako da se za svaki uređaj točno zna gdje je otišao i kako je zbrinut nakon životnog vijeka.

Eh da, nedavno sam farbao unutrašnjost svog auta što sam stavio tu. Uglavnom auto mi ima skoro 400tkm, ali i prije farbanja unutrašnjost mi je bila na razini auta od 150-200tkm bez problema. Tako da ti to ništa ne znači. Naravno ima grobova koji sa stvarnim km imaju užas unutrašnjost, ali ni gledanje unutrašnjosti ništa ne znači.

Znam ljude koji su ma mercu 2011 E220 imali na satu oko 300tkm, u stvarnosti auto imao skoro 750tkm. Unutrašnjost nije bila ni na razini tih 300tkm, a kamoli 750tkm

17 godina
ivanoile kaže...
Veliki Brat kaže...
sstrmi kaže...
sveupitni kaže.

Jer se ovo zakonski tretira kao tuning, tj. ako se ne varam kao nekakav uredaj za testiranje.

"The Dyno-Mode module enables professional performance and dyno tests without increasing the vehicle’s mileage. Perfect for tuning workshops, dynos and motorsport enthusiasts. The module works similar to the dyno mode in Xentry, ODIS or ISTA and disables the odometer during test drives without affecting other vehicle systems"

Ma jasno, samo ako se želiš baviti tuningom otvori firmu i registriraj uređaj ili ćao bao.

Pa ne treba ti na firmi 500 takvih uređaja, dovoljno ti je pet ako imaš pet dinamometara.

Uglavnom legalizirani kriminal.

Gledam te!
6 godina
Veliki Brat kaže...
sstrmi kaže...
sveupitni kaže...

Radim u BMW servisu. U zadnje vrijeme primjećujem sve više i više ljudi koji su se odvažili na uvoz automobila jer smatraju da će kod nas biti prevareni i onda kupe takve grobove sa kao godinu - dvije garancije koja je od nekog vanjskog partnera i onda pola toga ne bude pokriveno. Gledao sam da si uvezem auto, ali nije bilo baš neke računice pretjerane kada usporedim sa cijenama vozila u RH. Na kraju sam pričekao mjesec dana u kupio suto tu po cijeni iz uvoza bez davanja.

Vani su ljudi počeli sami popravljaju aute, neće preko kaska jer ona bude vidljivo na CV i Audatexu. Česta pojava čak i na autima starim po godinu - dvije.

I da, velika je razlika kad se sjedne u auto sa 20 tkm, 80 tkm, 150 tkm. Može mehanika biti dobra, ali osjeti se na unutrašnjosti i vibracijama...

Na  B47 se mijenja remenica, remen i odmah vodena pumpa. U leru i slabom gasu su iza 80 tkm  osjete sitne vibracije. Tko nezna bit će mu svejedno, ali tko zna zivcira.

Otkada postoji ovo, sve u vezi kilometraže pada u vodu ako nije novi auto. Eventualno godinu, dvije star. https://superkilometerfilter.com/?srsltid=AfmBOorOKCZ1t-b0uOnpP9gsgMLa8Y6H9tqK4bRJ3NO6J_KcwnAN9-DR

https://www.jutarnji.hr/autoklub/video/savrsena-prijevara-kojoj-je-nemoguce-uci-u-trag-kako-vozaci-za-1800-kuna-muljaju-s-kilometrima-15111394 Oni su pisali prije par godina, ali kod nas ljudi još nisu svjesni da se to vani masovno koristi i da im svi ti km na satu ništa ne znače

Kao na primjer oruzje i zato ga nema u ilegali ;)

6 godina
sstrmi kaže...

....

Jel bi ti dopustio da te netko prati preko GPS-a? 
Zato ja pokušavam ljudima objasniti da im to ništa ne znači.
Od frenda starci su 2022 uzeli E220 2018 godište. Otišli osobno u Njemačku po autu, auto na satu 280tkm i drugi motor unutra. Godinu poslije krepa i taj drugi motor, dizne itd i završe kod Škoje. Tamo kažu ne znamo koliko ima zapravo km, jer ne može se nigdje očitati pošto je vjerojatno korišteno baš to, ali ima sigurno 400-500tkm. I ne, po unutrašnjosti nisi mogao znati.
Uglavnom to se vani masovno uzimaju uređaji ti, pogotovo tko ima na leasing i samo deri. Ne može se otkriti prava kilometraža i to je to.

....

Prati preko GPS-a? Ako auto biljezi kilometrazu preko GPS kako te neko moze pratiti? Ti izgleda i ne znas bas kako GPS radi? Pa svaki malkice bolji dash cam radi upravo to. Biljezi brzinu i polozaj preko GPS-a....

15 godina
Veliki Brat kaže...
ivanoile kaže...

Ma jasno, samo ako se želiš baviti tuningom otvori firmu i registriraj uređaj ili ćao bao.

Pa ne treba ti na firmi 500 takvih uređaja, dovoljno ti je pet ako imaš pet dinamometara.

Uglavnom legalizirani kriminal.

Apsolutno, ne branim ovo uopce, ali loophole koji su nasli je nevjerovatan. 

Di2 & EPS FTW!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice