Pjesme prvenstveno skidam s raznih foruma, a kada ne mogu tamo naći google me uvijek najbolje služi Uz par točnih linija za pretragu mp3-ca ide stvarno super!
Ipak, preporučio bih da se pjesme ipak kupe da se autorima na taj način nagradi trud, no postoje neke pjesme (u mom slučaju 80%) koje se ne mogu kupiti nigdje, bar ne u tim preradama. Koliko je tada to legalno / ilegalno ne znam, ali to je jedini način.
Istina! Ja takodjer pustam glazbu (DJ) i cuo sam nesta o zakonu da ce DJ-evi smjeti raditi samo sa original stvarima..znaci sa onime sto su platili.
Mislim da se tad mogu ili ostaviti tog posla ili otici u ilegalu, jer nema ni teoretske sanse da ce se vecina stvari sa kojima radim moci kupiti, u bilo kojem obliku. A sve i kad bi se moglo, pa dobar DJ preslusava i radi sa puno glazbe, sve i da svaka pjesma koju imam kosta jednu kunu, opet nema sanse da ih sve kupim.
To se odnosi barem na noviju glazbu / stilove. Blues, jazz, rock, itd. ionako imam sve u originalima jer danas nije skupo a i lako je nabavljivo.
Taj zakon bi prosao uz veliku suradnju izdavackih kuca koje bi se potrudile izdanja uciniti dostupna svima, a i da nemaju iste cijene glazbe na svim trzistima. Mi uglavnom placamo iste cijene koje placa jedan Njemac za cd.
Također sam dj i imao sam iskustva kad je inspekcija došla i pokupila nam sve cd-e. Katastrofa, mislim postoje mnogi remixevi i pjesme koje je apsolutno nemoguće kupiti. Ajde, danas imamo beatport ali ipak nema baš sve. S druge strane dnevno skidam 0-day music koji ima nekoliko GB po danu, preslušam i odbacim 95% pjesama a zadržim nekoliko. Ovako je teško baš preslušati pjesme, odnosno u ponudi su one koje su hitovi već, a bit dobrog dj-a je da ima pjesme koje će tek postati hitovi i da zna prepoznati tu kvalitetu sam. Čisto radi toga će uvijek biti nemoguće nabaviti pojedine pjesme koje su tek izišle a nisu uopće hit.