[Review] Asus Rampage III Extreme

poruka: 91
|
čitano: 22.901
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
RE: [Review] Asus Rampage III Extreme
Don Kihoty kaže...

Ok, da vidimo.

Opremljenost: checked

Regulacija napona: checked

Boundle: sve što trebaš. Nemaš 150 sličica, 200 SATA kablova i 25 IDE konektora koje nećeš iskoristiti,

ali ima sve što trebaš.

Duža garancija? Hmmm... 2 godine je standard. Kod nas EVGA kad ju je uvozio HG spot je imala 2 godine,

svi osim MSI-a imaju kod nas 2 godine, tako da ti to za jamstvo nikako ne stoji.

Hlađenje: checked! Čak ima podršku za 775 coolere, koje nema ni jedna druga ploča,

a ako si recimo kupio dobar vodeni blok za 775, i nemaš nosače za 1366,

ne moraš ga prodati, nego i dalje koristiti.

Dakle daj nekakve dokaze, nešto fizikalno, opipljivo i potvrdno da je smeće.

blck preko 220 not checked, blck preko 230 smoke and fire......Namigiva

kihoty sve ploce daju manje vise iste performase kad procesor radi na istim taktovima, bit je da na asrock neces uspjet oc i7 isto koliko i na ovim highend plocama, ove ploce mogu drzat velike napone i frekvencije bez problema, a asrock ploca se vjerojatno nebi ni upalila na tim naponima i frekvencijama za proc i chipset, a kamoli da bi nesto izbenchao na tim postavkama.

Sto se tice 24/7 i drzanja na recimo 4.0 tu je isti k. bila to EVGA ili R3E ili ASRock, ali ovim plocama to nije primarni zadatak.....

Google is your friend
15 godina
protjeran

Sigurno si probao, pa si dobio smoke in the air?

Ajde probaj pa javi...

Uglavnom, šteta što nisi prije dva tjedna bio kod mene u shopu, dao bi ti i ploču (X58 Ex3),

i CPU (930) i RAM (3x 2GB Mushkin 1600 CL9), te napajanje (650 GP3 LC).

Grafika ti za OC nije bitna, no ajde, možeš birati između 5870 Toxic ili 460 Gainward OC.

Uglavnom, vjerujem da ti ploča nebi izgorjela.

Možda nebi imao tako visok OC kao na EVGA, ali da dođaš 2 soma više za CPU,

kupio bi vjerovatno ili bolji CPU koji lakše dostiže tvoj OC.

EDIT: Prije par dana je kolegi zdimila 775 ploča.

Imao je 1GB RAM-a, pa je odlučio uzeti novu DDR3 775 ploču.

Išao sam vidjeti do koliko ide FSB. 400 bez muke.

Max je bio 485, vjerujem da bi sa boljim hladnjakom mogao i više.

Naravno to nije 1366 socket, ali eto, nije Extreme/Deluxe serije za baciti:

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1360135

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.8.2010 0:05 (Don Kihoty).
15 godina
neaktivan
Don Kihoty kaže...

Sigurno si probao, pa si dobio smoke in the air?

Ajde probaj pa javi...

Uglavnom, šteta što nisi prije dva tjedna bio kod mene u shopu, dao bi ti i ploču (X58 Ex3),

i CPU (930) i RAM (3x 2GB Mushkin 1600 CL9), te napajanje (650 GP3 LC).

Pa netrebam probavat da znam jer ima na hwbotu nekoliko korisnika koji su probali i rezultati su daleko od ovih highend ploca..... Vec sam ti reko ta ASRockica je dobra za neki prosjecni oc i7, za preko treba ipak jaca maticna ploca......

Google is your friend
17 godina

Nakon ovog bclk 225 wprime 1024M stabilnog screenshota sam ja bio naručio X58 Extreme i nisam mogao preko 220 stabilno... Dobra ploča za svoju cijenu ali 8 fazna regulacija je očajna za oc, overvolta do jaja i jako malo opcija za fini tuning u biosu

clock2much
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.8.2010 11:31 (Cele303).
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Cele303 kaže...

Nakon ovog bclk 225 wprime 1024M stabilnog screenshota sam ja bio naručio X58 Extreme i nisam mogao preko 220 stabilno... Dobra ploča za svoju cijenu ali 8 fazna regulacija je očajna za oc, overvolta do jaja i jako malo opcija za fini tuning u biosu

nikad ne kupuj na prvi screenshot Namigiva

Google is your friend
15 godina
neaktivan

Nije moj tip hardvera ali pohvale za review,zanimljivo štivo..

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
protjeran
Cele303 kaže...

Daj mi reci, na novoj X58, ASRock je dodao dvije nove opcije:

(ne sjećam se točno, ali ovako nekako su se zvale)

"No Voltage Drop"

"No Overvolt"

E sad, ne mogu raditi u paru. Kad se uključi No Voltage Drop (možda se malo drugačije zove,

ne mogu sve popamtiti, provjerit ću), onda lagano overvolta i uvjek drži točnu vrijednost ili veću,

a kad se odabere "No Overvolt", onda ili drži točnu vrijednost, ili manju.

Po meni, ASRock je poznat po laganom overvoltu,

ali da se može podesiti da ima Volt Drop, to mi je čudno.

Imaš kakvih iskustva s tim? Volt Drop mi je uvjek bio lošija opcija naspram

Overvolta, ipak padom napona se prouzročava veća nestabilnst nego Over Voltom,

koji povećava zagrijavanje, i manjim dijelom nestabilnst zbog veće temperature.

Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
17 godina

Nemam pojma ali Extreme3 mi izgleda puno bolja ploča od starije Extreme...

Po meni je to samo njihova verzija Load Line Calibrationa, sa njim overvolta, bez njega droopa u loadu...

clock2much
15 godina
neaktivan

evo malo wprimea prije nego krenu 3d testovi tek toliko da skinem cele303 za prvog mjesta na zraku na hwbotu, voltaze su jos male jer cekam da vidim sto ce cele napravit sa 2 ploce i 2 procesora....Namigiva

primjetno je da je 920 jaci malo od 930 u ovom testu pri istim frekvencijama, ja neznam zasto ali ovi u intelu sigurno znaju....

1024M 1024M
32M 32M
Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.9.2010 21:09 (Jurky).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Moj 930 nema šanse protiv tvog 930, poboljšao sam svoj 32M rezultat sa Asusicom ali ćeš me brzo skinut, ti 1.45V a ja 1.55V za približno istu frekvenciju

http://a.imageshack.us/img842/313/wprime32m4573.jpg

clock2much
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Da mi je znati di Jurky vuče te goldensample primjerke
I'll be back
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
microman kaže...
Da mi je znati di Jurky vuče te goldensample primjerke

hehe, ovaj je proputovao pola svjeta da stigne :))), cele dobar score, kad uhvatim malo vremena i nasadim sve ispod klime idem ispod 5.000 sec

hebote imam ga na 5.0GHz ali nemogu ga nikako validirati, ma koliko mu dodao voltaze bloka kad stisnem save file, nesto ga hebe ali do vcorea nije sigurno jer ovo sam mogao dobiti i na 1.55V....., mozda je do memorije, jer stavim ga na 5.0 i radi normalno sve dok ne stisnem save file ..... ovo je na 21x237 ista stvar se dogadja i na 23x218

evo jedan na skoro 5.0 GHz

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1373152

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put čet 2.9.2010 22:45 (Jurky).
15 godina
neaktivan

evo konacno je palo 5GHz, bilo je potrebno podici PCI-E blck sa 110 na 111 i problem je odmah rijesen

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1374703

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.9.2010 23:07 (Jurky).
Moj PC  
6 0 hvala 0
16 godina

Daj napravi neki benchmark

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Spyware kaže...

Daj napravi neki benchmark

koji bench te zanima ....

sad sam trenutno na 5.050MHz i napadam 5.1GHz....

.....5.070....idem jos malo pa di puklo

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.9.2010 23:17 (Jurky).
16 godina
neaktivan
Jurky kaže...

evo konacno je palo 5GHz, bilo je potrebno podici PCI-E blck sa 110 na 111 i problem je odmah rijesen

to sve zračno hlađeno? kolika je temperatura u idle?

the PeRo
15 godina
neaktivan
perosima91 kaže...
Jurky kaže...

to sve zračno hlađeno? kolika je temperatura u idle?

oko 55 stupnjeva, ali setup je vanka kucista ispod klime sa vise ventilatora razmjestenih po kriticnim mjestima.....ovo je samo za validaciju nemos na zraku na 5GHz benchat nista......

Google is your friend
15 godina
neaktivan

neda vise od 5.071,5 MHz, to je trenutni maksimum a za zrak je vise nego dovoljnoNamigiva

evo i par slika kako to izgleda ispod klime, ako koga zanima kako doc do dobrih temperatura pri vecim voltazama na zraku.....

5.002MHz 5.002MHz
5.071MHz 5.071MHz
Google is your friend
Moj PC  
5 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Hwbot air session

Ovaj vikend sam imao na raspolaganju jednu od najboljih memorija trenutno na trzistu rijec je o vrhunskim Corsair Dominator GT 1866 7-8-7-20, te sam se pozabavio malo hwbot speedtest benchevima i rezultati su dosta bolji od ocekivanja, za test sam koristio i "nabrijane" winXP bez kojih ovi rezultati nebi bili moguci.

Ovim putem zahvaljujem nasem cijenjenom forumasu Cele303, koji mi je velikodusno ustupio memoriju i njegove custom winXP.

Buduci sam prije koristio 1600MHz memoriju povecanjem clocka procesora dolazi i do povecanja clocka memorije te se moja 1600MHz memorija nije dobro snalazila na vecim frekvencija. Prelaskom na brzu memoriju ploca je prodisala punim plucima te je bila u mogucnosti dati veci blck te uz kombinaciju sa zategnutim latencijama osjetno bolji score.

Ova kombinacija donijela je u dosta bodova u ova 4 testa te su ostvareni rezultati za top 5 na zraku za 920, a u konkurenciji 930 trenutno drze prvo mjesto na zraku na hwbotu.

Testni sistem

i7 920

i7 930

TRUE 120 extreme push/pull

Rampage 3 extreme

Corsair Dominator GT 7-8-7-20 1866MHz

Corsair HX750W

testni sistem testni sistem

Super pi 1M

i7 920 @ 4.860MHz

DDR3 @ 1850MHz 6-6-6-18 1T

score  8.266s - 14.9 bodova

920 1M 920 1M
i7 930 @ 4.860Mhz

DDR3 @ 1.690MHz 6-6-5-15 1T

score  8.297s - 5.1 bodova

930 1M 930 1M

Super pi 32M

i7 920 @ 4.778MHz

DDR3 @ 1.820MHz 6-6-6-18 1T

score  7m32.890s - 17.8 bodova

920 32M 920 32M
i7 930 @ 4.796MHz

DDR3 @ 1668 6-6-5-15 1T

score  7m35.750s - 3 boda

930 32M 930 32M

Pi fast

i7 920 @ 4.817MHz

DDR3 @ 1.835MHz 6-6-6-18 1T

score  17.47s - 9 bodova

920 pi fast 920 pi fast
i7 930 @ 4.839MHz

DDR3 @ 2.104MHz 7-7-7-18 1T

score  17.38s - 1.7 bodova

930 pi fast 930 pi fast

CPU-z

score i7 920 @ 5.005.81 MHz - 12.9 bodova

920 cpu-z 920 cpu-z
score i7 930 @ 5.071.5 Mhz - 7.4 bodova

930 cpu-z 930 cpu-z

Ukupno bodova - 71.8

Zakljucak

Na testu su bila dva procesora i7 920/930 koji oba imaju ajmo rec svoje musice. 930 je low vcore primjerak koji daje veci blck i trazi manji vcore dok mu je mana QPI/DRAM voltaza koja je kao ogranicena na 1.6V te sve preko toga znaci rusenje sistema, dok kod 920 je obrnuta situacija, ogranicen je vcoreom za veci blck dok QPI/DRAM voltazu daje na pretek, 920 je imala tezi posao jer je trebalo ici s mnoziteljem x21 te blck 230, dok kod 930 je koristen mnozitelj x23 i blck 210. Idealna kombinacija bi bila neki mix od ova dva primjerka.

Uglavnom ploca nije zadavala nikakve probleme vec ogranicenost procesora pri zracnom hladjenju, ploca nije dolazila do nikakvih zidova koji se mogu javljati na nekim slabijim modelima koristeci veci blck, te drzi stabilno sve napone koji su joj bili zadani. Zanimljivom se bila pokazala opcija snizavanja CPU PPL voltaze na 1.35V jer je tada moguce sniziti vcore za 2-3 pomaka za isti takt procesora. Testirane su  tri verzije BIOS-a i verzije daju vise manje iste postavke jedino kod 0878 verzije imaju neke dodatne postavke za memoriju, te je kod 930 donijelo neki sitni pomak u nekim rezultatima.

Testirao sam i 3D, sada s ovom brzom memorijom rade bez problema na 4.6 HT on i na 920 i 930, medjutim moji win7 su izgleda pred umiranjem te sam dobivao losiji GPU score, dok je CPU score bio veci od ocekivanja. Tako kad dignem nove win7 odvrtiti ce se i 3D testovi.

Uskoro ce biti dodan i mali review kako koristiti iphone za clockanje i monitoring temperatura buduci je sad dostupna besplatna aplikacija u appstoreu, te rog connect za spajanje laptopa za clockanje s drugog racunala.

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put pon 13.9.2010 22:05 (Jurky).
Moj PC  
8 0 hvala 5
17 godina

Kako se fino dobivaju bodovi sa 920, 930 je waste of time :)

Keep up the good work!

clock2much
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Cele303 kaže...

Kako se fino dobivaju bodovi sa 920, 930 je waste of time :)

Keep up the good work!

imao si priliku s 920, ali mu nisi dao sansu.... :))) hoces da ga ukljucim ponovno u posiljku ...??? 920 daje vise bodova jer je konkurencija dosta veca nego kod 930, sa 950 nebi dobio nista, a sa 980X bez ln2 tesko bi bilo do bodova....

jel ti upalo u oko velicina prozorcica za super pi 1M hehe???Namigiva

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put pon 13.9.2010 14:22 (Jurky).
17 godina

A može, ajde, ionako je malecki pa neka malo putuje i vidi svijeta :D

Vidio sam prozor hehe, i jel na kraju tile windows horizontally ili vertically? :)

clock2much
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Cele303 kaže...

A može, ajde, ionako je malecki pa neka malo putuje i vidi svijeta :D

Vidio sam prozor hehe, i jel na kraju tile windows horizontally ili vertically? :)

stvarno ta shema donosi nesto oko 0.050-0.100s probaj pa vidi ima li kod tebe razlike u 1M, 32M nisam pokusavao ali trebalo bi i tu donijeti nesto sad koliko neznam....

Google is your friend
16 godina
neaktivan
I7 980X ne donosi bodove bez LN2 na CPU testovima,al zato i7 980x daje bodove na 3D testovima, štoviše dosta ga je drzat na 4,4Ghz i da vidiš score na 3D benchu, Također HD5850 nosi puno bodova,nešto manje HD5870 i onda HD5770, a Nvidija kiksa sa svim GTX4xx grafama, jedino GTX480, al tu opet treba 980x i LN2.
Nemaš šta 920 je jackpot za osvajanje bodova na CPU benchevim, al nažalost vise ga nema u prodaji.
I'll be back
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Rog connect test

Kao sto sam vec naveo u reviewu ploca ima opciju rog connect koja omogucava spajanje drugog racunala ili laptopa za real time overclocking i monitoring temperatura.

Drugo racunalo se spaja putem posebnog kabela koji se dobije uz plocu preko USB porta na racunalu te posebnog rog connect porta na R3E. Sve sto je potrebno da ova funkcija proradi je instalacija RC tweak aplikacije koji se dobije na cd-u od ploce na drugom racunalu.

Ova opcija donosi niz prednosti i nacina na koji je mozemo iskoristiti. Dakle mozemo preko laptopa paliti, gasiti, resetirati racunalo, raditi clear cmos, mijenjati bios, raditi update biosa, overclockati, pratiti sve temperature. Mogu se mijenjati postavke i dok je racunalo izgaseno tako da nije potrebno ulaziti u bios nakon paljenja racunala. Isto tako nije potreban nikakav fizicki kontakt sa komponentama jer je sve moguce raditi softwareski preko laptopa, tako naprimjer vani padnu temperature na -20 i kompjuter izbacite na balkon i clockate u toplini svoga doma, nije potrebno vise izlaziti vani i raditi clear cmos, ili stiskati power i reset tipke :))

U praksi se ova opcija dobro pokazala kod benchanja sa 3dmarkovima. Kao sto je vecini poznato 3dmark se sastoji od GPU i CPU testova. Sto je veca frekvencija procesora to ce i GPU i CPU score biti veci, medjutim tesko je uskladiti brzinu i stabilnost procesora, jer recimo vecina koja posjeduje i7 procesore mogu stabilno odvrtiti GPU testove na 4.600MHz, medjutim kad dodju CPU testovi tu zapnu jer procesor nije stabilan na tim brzinama te bi se sistem srusio te nebi zavrsili bench do kraja.

Tu sad rog connect dolazi dolazi do izrazaja jer je moguce smanjiti takt procesora sa 4.6 kad zavrse GPU testovi na recimo 4.3 te stabilno odvrtiti CPU testove i zavrsiti bench do kraja, samim time dobijamo veci score nego da smo cijeli test vrtili na 4.3 jer dobijamo veci GPU score zato jer je on radjen na 4.6 a samo cpu na 4.3.

Primjer:

i7920 4.400MHz fekvencija tijekom cijelog bencha

i7 920 4000MHz frekvencija na CPU testovima dok je na GPU testovima bilo 4.400

Kao sto se iz gornjeg primjera vidi GPU score je indentican jer je u oba slucaja odvrcen na 4400 dok je razlika samo u CPU scoreu. Ovo je dosta korisno prilikom testiranja jer vecina muku muci sa stabilnoscu procesora prilikom CPU testova te je primorana smanjiti takt procesora a samim time pogorsaje se rezultat. Ovako je uistinu moguce izvuci maksimum sto se rezultata tice jer vise nema kompromisa.

Dakle u svakom trenutku je moguce promijeniti postavke overclocka bez obzira da li je proceor u idileu ili full loadu, te bez obzira vrti li se neki bench ili smo na desktopu u mirovanju.Takodjer je moguce napraviti profile te u svakom trenutku promijeniti profil sa drugacijim postavkama overclocka prema trenutnoj potrebi bez ikakvih problema od rusenja sistema i sl.

Sve ovo je vise manje moguce odraditi i preko iphone-a jer je izasla besplatna aplikacija u appstoreu. Za vezu koristi IP adresu racunala te je potrebno imati bezicnu mrezu.

Zakljucak:

Na prvi pogled mi se ova opcija clockanja preko drugog racunala ucinila beskorisna medjutim iznenadilo me sto je u svakom trenutku moguce mijenjati postavke bez iti jednog rusenja ili smrzavanja tijekom testa, bez obzira koliko nadodavali ili smanjivali voltaze ili blck. A u 3dmarkovima ova aplikacija ce vrijediti suhog zlata jer ce biti moguce izvuci bolji rezultat. Sve u svemu pohvale ASUSU za implementaciju ovog vrlo korisnog dodatka.

Google is your friend
Moj PC  
7 0 hvala 6
15 godina
neaktivan

Evo da ubacim i nove konacne wprime rezultate pa da zavrsim sa Hwbot CPU testovima, s brzom memorijom ploca je dala 150MHz veci stabilni clock u odnosu na P6T, dosta je pripomoglo smanjivanje cpu ppl voltaze jer je tada moguce smanjiti vcore za isti clock i usto zadrzati stabilnost, te neznam sto se dogodilo sa mojim 920 koji odjednom trazi dosta manje vcorea na R3E nego na P6T, budem ga opet probao jos jednom na p6t kad uhvatim vremena da vidim jeli do ploce ili procesora.

wprime je na 920 donio malu hrpicu bodova....

wprime 32M

i7 920 @ 4.716 MHz

DDR3 @ 1782MHz 6-6-6-18 1T

score4.938s - 23.5 bodova

32M 32M

wprime 1024M

i7920 @ 4.546MHz

DDR3 @ 1732MHz 6-6-6-18 1T

score 166.156s  - 12.9 bodova

1024M 1024M

cele rukavica je bacena, sad je sve na tebi, nemoj dozvolit da ucenik bude bolji od profesora SmijehNamigiva

valjda ces ovih dana bar malo vise zavolit asus-a naspram gigabytea dok ne dodje kraljica..... a tad ce bit ravnopravni dvoboj giga vs asus, do tad uzivaj.....

Google is your friend
Moj PC  
5 0 hvala 5
16 godina

Cele mora sad uzvratit sa 980x i UD9 :D

Svaka cast, pao sam sa stolice otprilike 4 puta tjekom citanja teksta i gladanja rezultata.

I i7 960D0 I HD5970 I 12Gb Kingmax I EX-58 UD-5 I Xilence1200W I 2Tb Hitachi I Antec 1200 I
Moj PC  
3 0 hvala 1
17 godina

hehe, za tvoj zrak + klima je dovoljno moje vodeno + led :)) Izazov je sa Noctuom i original ventovima u sobnoj temperaturi skinut tvoje high rpm ventove + klimu :D

Vidjet ćemo kakva je UD9 ali UD5 od 500kn koliko sam ju platio je još uvijek konkurentna tvojoj 3k kn Rampagici na zraku bez klime :o Gigabyte FTW :))

clock2much
Moj PC  
4 0 hvala 1
16 godina

Da, UD-5 nema ravna u sve do cijenovnog ranga od 2500kn- UD7, RIIE.

Ja sam prezadovoljan maticnom, makar ja nisam nikada niti isao vislje od 4.4ghz (naravno bez HT, i samo par sekundi u win za sto je zasluzno hladenje)

I, jurky tnx na onom thread-u o OC-ingu na P6T, jer sam povecenjem Qpi-a i Pll-a uspio skinuti voltazu na 1.165v na 3.8ghz i 80c bez Ht i 88c sa Ht.

I i7 960D0 I HD5970 I 12Gb Kingmax I EX-58 UD-5 I Xilence1200W I 2Tb Hitachi I Antec 1200 I
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.9.2010 17:03 (zaki).
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Cele303 kaže...

hehe, za tvoj zrak + klima je dovoljno moje vodeno + led :)) Izazov je sa Noctuom i original ventovima u sobnoj temperaturi skinut tvoje high rpm ventove + klimu :D

Vidjet ćemo kakva je UD9 ali UD5 od 500kn koliko sam ju platio je još uvijek konkurentna tvojoj 3k kn Rampagici na zraku bez klime :o Gigabyte FTW :))

hehe je sa 930 23x210, ali sa 920 21x230 nebi imao sanse, ali prava razlika bi se vidila kad bi prebacili onaj gore LN2 jumper na enable pa malo poprskali sve sa tekucim dusikom i lagano krstarili na blck-u 240-260 Namigiva inace nisam se puno zahebavao sa 930 dok ti ne postavis neke standarde, a onda u napad, barem wprime ce biti moj, super pi cu ti ostavit :D

kad ubacis 920 nemoj se zabrinit nisu pokvareni senzori za temp, taj procesor su eskimi radili :)))

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put pet 17.9.2010 17:59 (Jurky).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice