Debljina nije jedna nego ih je (barem) jedanaest

poruka: 88
|
čitano: 21.941
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Debljina nije jedna nego ih je (barem) jedanaest".
17 godina
Re: Debljina nije jedna nego ih je (barem) jedanae

Nisam Mario no burek u pekari na stajanju i piva u birtiji bi bilo ono što bi ja izabrao, no ti možeđ prije vožnje zobene sa kakvim vočem prije vožnjke a za vrijeme kakav smuti od banane/paradajza/borovnic/malina i sl. uz dovoljno hidratacije običnom vodom

17 godina
mbaksa kaže...

Kroz tako kratko vrijeme većina toga je gubitak vode, nadutosti i lako se čovjek natrag napuhne ako se dobro najede ugljikohidrata.  Ali to je i pokazatelj onima koji su inače naduti, otečeni ili pate od visokog krvnog tlaka, da bi vjerojatno trebali probati s keto dijetom i ostati na njoj.

slažem se, no tako je sa svima, uzmi plan prehrane i pripreme BB prije natjecanja iliti bilo koga koji pazi na unos UH pa nakon što popiju i pojedu malo veču količinu UH se instant napuhnu ko krave, to je normalan proces

17 godina
moderator
Santana kaže...

Mario zanima me kakav bi tvoj plan bio prehrane na dan voznje. 

Znam vikendom odradit duzu voznju s curom. Tempo nije intenzivan (nekih 65%), ali dugo to traje kojih 5h same voznje. Primjer voznja od 125km 2600kj rada. Kaj bi jeo prije, za vrijeme i nakon voznje ?

Ne mogu ti ništa savjetovati jer ne znam u kakvome si stanju, odnosno u kakvome stanju ti je metabolizam. Ja sad odmah ne bih išao na tako dugu stazu jer nisam u formi, ali vjerujem da bi nakon utreniravanja moj obrok prije vožnje valjda bila pljeskavica-dvije sa sirom i to bi bilo to. Kroz samu vožnju samo voda, eventualno malo soli. Nakon vožnje još jedna pljeskavica i valjda bih popio Vindijin proteinski napitak od čokolade, možda pojeo Lidl Quark proteinski jogurt od borovnice i popio pola litre mineralne vode. Možda i koji red tamne čokolade. To nije moj savjet drugima, samo velim kako bih ja to odradio.

U svojim dvadesetima prilikom penjanja biciklom na Sljeme, ne sjećam se što sam prije toga jeo - možda sendvič ili tako nešto. Sa sobom sam nosio par čokoladica (u pravilu mislim da je bio Corny ili dva, moguće Snickers), pri usponu mislim da sam pio vodu, a na Sljemenu sam pojeo grah s kobasom i zalijao Coca Colom. Nakon toga bio sam napuhnut i nije mi se bilo ugodno spuštati sa Sljemena po grbavim i strmim offroad puteljcima. Ali tad nisam znao bolje. Danas recimo radije gore ne bih ništa jeo ako bih mislio da bi mi to opteretilo želudac. Definitivno ne bih jeo grah i pio Coca Colu.

Eh... Mislim da moram ponovno sjesti na montić... 

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.7.2025 12:29 (mbaksa).
17 godina
moderator
maks0806 kaže...

Ma ne svaki dan jao. Jednom tjedno. Dok sam na ketu bio sam pio gin i tonic zero, to mi je solidna zamjena. To je baš navika koju volim, pive će morati van opticaja :(

Ostatak mi je skroz podnošljiv, samo me zeza raznolikost prehrane

Raznolikost prehrane potencijalno jest zeznuta, ali s druge strane sjećam se svojih mlađih dana gdje sam imao daleko veću raznolikost i opet me smetalo to što smo svaki tjedan jeli više istih obroka kao i tjedan dana prije.

Rekao bih da raznolikost treba tražiti drugdje. Problem je što se od prehrane pokušava stvoriti umjetnost ili stvoriti nekakva društvena funkcija itd. A prehrana tome ne bi trebala služiti.

Što se tiče raznolikosti, bio sam neki dan na pizzi. Naručio sam veliku, kakvu sam mogao pred godinu dana smazati bez ikakvih posljedica. Sad ju nisam mogao pojesti do kraja i već pred kraj bilo mi je malo muka. Ta količina tijesta sad mi je bila šok za organizam. Što je zapravo super, jer mi je to pokazalo da sam na ispravnom putu i da i je najbolje da pekarske proizvode ne konzumiram.

Wiz3m4n kaže...

Nisam Mario no burek u pekari na stajanju i piva u birtiji bi bilo ono što bi ja izabrao, no ti možeđ prije vožnje zobene sa kakvim vočem prije vožnjke a za vrijeme kakav smuti od banane/paradajza/borovnic/malina i sl. uz dovoljno hidratacije običnom vodom

Nisam sad siguran - to si mi predložio zobene s voćem prije i voćni smuti tijekom vožnje? Ako si čitao moje poruke, onda znaš da nema nikakve šanse da bih to konzumirao ni inače, a kamoli za vožnju! Zobene i voće bi mi "uznemirili" crijeva, slatki voćni napitak bi mi potencijalno uzrokovao probleme s glukozom i još pogoršao stanje s crijevima. Nema šanse. Želim hranu koja mi neće previše dignuti glukozu u krvi i koja mi neće uznemiriti crijeva. Znači, totalno suprotno od ovog što si mi predložio! 

Wiz3m4n kaže...
slažem se, no tako je sa svima, uzmi plan prehrane i pripreme BB prije natjecanja iliti bilo koga koji pazi na unos UH pa nakon što popiju i pojedu malo veču količinu UH se instant napuhnu ko krave, to je normalan proces

Normalan proces u BB-u. Bolje reći normaliziran proces u BB-u. Jer - bi li doista tako i trebalo biti? OK, možda u BB-u da, koliko sam shvatio neki od njih se i dodatno pikaju inzulinom, jer je inzulin anabolički hormon, što se tiče obične osobe - napuhnutost uslijed prehrane ne bi trebala biti normalizirana - ako to čovjeku uzrokuje nelagodu, to bi trebalo promatrati kao problem, a ne normalizirati. Isto tako kao i visok krvni tlak. Samo što se njega "normalizira" lijekovima, kao da je uzrok visokog krvnog tlaka manjak određenih supstanci u krvi, koje igrom slučaja farmaceuti imaju i izobilju i rado će nam ih prodati. Umjesto da se krvni tlak kratkoročno normalizira keto dijetom, a dugoročno pozitivnim lifestyle promjenama (što uključuje low carb prehranu i tjelesnu aktivnost, između ostalog), umjesto lijekovima.

17 godina

Normalno je ako si prije toga 2mj. na tragovima Uh. i na dehidraciji pa na komad uneseš čuda jer samo što se ne sruše.....svatko ima drugačiji metabolizam i probavu....meni zobene i voće/smuti ne smeta, mogu i majoneze natiskati u nutra, ako sam kenjao ujutro nakon kave i cigare miran sam....pitanje da ti netko preporuči što da jedeš dok imaš minimum info o toj osobi je smiješno samo po sebi....nismo djeca

Bez puno sranja i pametovanja, keto ili bilo kakva druga dijeta su ok ako nakon toga ustrajemo u ajmo reči relativno zdravim navikama i pravilnom sljedu obroka.....značilo to svakome različito, meni bi to bila tjelesna aktivnost na ajmo reči dnevnoj bazi i ne prejedanje za kompom u 01.00 u noči pa ljeganjhe u krevet.....normala tj. aktivnost, izbjegavanje pekara na dnevnoj bazi, normalan život i san te konzumacija alkohola samo prigodno vikendom bi bio put za neko normalno funkcioniranje organizma.....barem meni......perici i nekom trečem možda nije tako, svatko zna svoje tijelo, ako neko ne zna neka plati i potraži stručnu pomoć i ne čita gomili sranja i gluposti sa foruma.....kako mojih tako i tuđih 

17 godina
moderator
Wiz3m4n kaže...

Normalno je ako si prije toga 2mj. na tragovima Uh. i na dehidraciji pa na komad uneseš čuda jer samo što se ne sruše.....svatko ima drugačiji metabolizam i probavu....meni zobene i voće/smuti ne smeta, mogu i majoneze natiskati u nutra, ako sam kenjao ujutro nakon kave i cigare miran sam....pitanje da ti netko preporuči što da jedeš dok imaš minimum info o toj osobi je smiješno samo po sebi....nismo djeca

BTW većina majoneze je sjemenovo ulje (često suncokretovo). Iako obožavam majonezu, to je razlog zbog kojeg sam i nju prekrižio.

Wiz3m4n kaže...

Bez puno sranja i pametovanja, keto ili bilo kakva druga dijeta su ok ako nakon toga ustrajemo u ajmo reči relativno zdravim navikama i pravilnom sljedu obroka.....značilo to svakome različito, meni bi to bila tjelesna aktivnost na ajmo reči dnevnoj bazi i ne prejedanje za kompom u 01.00 u noči pa ljeganjhe u krevet.....normala tj. aktivnost, izbjegavanje pekara na dnevnoj bazi, normalan život i san te konzumacija alkohola samo prigodno vikendom bi bio put za neko normalno funkcioniranje organizma.....barem meni......perici i nekom trečem možda nije tako, svatko zna svoje tijelo, ako neko ne zna neka plati i potraži stručnu pomoć i ne čita gomili sranja i gluposti sa foruma.....kako mojih tako i tuđih 

Čovjek je jedina životinjska vrsta koja ne zna što jesti!  Kažu da smo najinteligentnija vrsta, a toliko smo glupi da ne znamo što jesti. Toliko smo glupi da izmišljamo hranu, od koje onda obolijevamo.

Rekao bih da postoji prehrana koja odgovara životinjskoj vrsti, prehrana na kojoj je konkretna životinjska vrsta evoluirala. Za čovjeka, čini se, to je prehrana koja se oko 70% bazira na mesu (pretežito preživača), dakle proteinima i mastima, a ostatak gomolji (gomoljasto povrće), koje u prošlosti nije bilo tako škrobno kao što je to danas, uz ponešto sezonskog voća, što je igralo minimalnu ulogu. U nekim podnebljima doduše, tamo gdje je bilo puno voća kroz dulja vremenska razdoblja, vjerojatno su naši preci i jeli više voća, s tim da u prošlosti voće nije bilo ni izdaleka tako slatko kao danas. Ovo voće, a i povrće (recimo brokula je ljudska "izmišljotina"), koje kupujemo u dućanu u prošlost nije postojalo, barem ne u tom obliku.

Uglavnom, imamo prehranu kojoj smo evolucijski prilagođeni, a koja se temelji na mesu (proteini i masti) i nešto hrane biljnog porijekla. To što možemo dulje vrijeme preživjeti na isključivo biljnoj prehrani ne znači da bismo i trebali, ne znači da je to optimalno ili dobro za nas, nego znači da smo prilično fleksibilni, prilagođeni za razdoblja kad nam nije dostupna hrana koja nam najviše odgovara (meso preživača). I sad - što se dalje udaljavamo od naše evolucijske prehrane, to ćemo si uzrokovati više zdravstvenih problema. Koliko će svaku osobu to pogoditi, ovisi o svakoj osobi pojedinačno - o njezinom zdravstvenom stanju, o starosti, o tome kako probavlja koju vrstu hrane, koliko se kreće itd. Ono što postaje sve više jasno je da bi većina ljudi dobro funkcionirala na karnivor prehrani, uz eventualno nešto zelenjave. To ti govori činjenica da sve više ljudi u zadnje vrijeme prelazi na karnivor prehranu i time se rješava "neizlječivih", progresivnih kroničnih bolesti. U zadnje vrijeme sve češći je slučaj da ljudi prvo radi zdravlja prijeđu na veganstvo, onda im se zdravlje poboljša tijekom dvije-tri godine (ne zato jer su izbacili meso iz prehrane, nego zato jer su izbacili industrijsku imitaciju hrane iz prehrane koja preplavljuje police dućana), a onda nerijetko razviju razne zdravstvene probleme i otiđu u drugu "krajnost" - karnivor prehranu. No, kao što vidiš, karnivor prehrana nije krajnost, nego način prehrane daleko bliži prehrani na kojoj je naša vrsta evoluirala - daleko bliži od "standardne zapadnjačke" ili "uravnotežene" ili "mediteranske" prehrane.

Nekome tko je mlad i zdrav, nije sila prijeći na karnivor prehranu - takva osoba možebitno može jesti tonu šećera, piti energetske napitke i alkohol, hraniti se kruhom i salamom i bit će joj OK. Barem kad je mlada. Kad ostari, stvari će se vrlo vjerojatno drastično promijeniti. Poanta je - što se čovjek više udaljava od prehrane na kojoj smo evoluirali, to si više riskira zdravlje. A sad na svakom ponaosob je da se odluči koliko daleko će od toga ići. Piramida prehrane nam je poručila da moramo jesti 7-11 porcija proizvoda od žitarica, što izlazi iz okvira prehrane na kojoj smo evoluirali (žitarice smo počeli jesti tek prije nekih 13.000 godina), kruh nam je postao svakodnevna, uobičajena namirnica, sjemenova ulja trošimo u litrama (potpuna suprotnost od naše prirodne prehrane), šećer na svakom koraku - zar je onda čudno što danas imamo toliko pretilih ljudi, ljudi s kroničnim bolestima od kojih je većina na ovaj ili onaj način povezana s defektnim metabolizmom? Hranimo se u suprotnosti s onim kako smo evoluirali. Posljedice su debljina i razne bolesti (ne samo fizičke nego i psihičke). Ali tko voli, nek izvoli.  Svatko je od nas odgovoran za sebe.

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.7.2025 14:13 (mbaksa).
9 mjeseci
@santana obavezno ciklu ubaci, izrazito pomaže za utrke , nitrati iz cikle šire krvne žile u mišićima kao da imaš još veći VO2max -prirodni doping. eto ako nisi čitao o tome na bike radar ;)
Mislio te pitati kako imaš volje svaki dan toliko voziti , no sad je jasno , pa bih te molio da nam malo opišeš u temi biciklizam, koje je to PH, MTB ili, koja kategorija , koji klub i obavezno javi rezultate.

@mbaksa da samo cestovni volim. Iskreno ne volim ja ništa od sporta, najradije bih ležao I samo gledao sport kao i svi normalni ljudi 😅
Ali vidim na sebi benefit sporta i sad stati i izgubiti ovo što sam izgredio od svog tijela , pogotovo koliko sam znoja prolio, bila bi ludost. Dok zdravlje dopustit neću se odmarati , a to je sve na žalost moje lijenosti (mislim da sam po prirodi lijen i neda mi se ništa te vječita boga umoran 😅 ).

Evo što Pliva piše:
"Sekundarna sarkopenija povezana je s tjelesnom neaktivnosti (smanjena tjelesna aktivnost, produženo mirovanje). Redovita aerobna tjelesna aktivnost važna je za očuvanje zdravlja, koštane i mišićne mase i snage te za prevenciju pada i prijeloma u odrasloj i starijoj dobi. U dobi od 18 do 65 godina preporuča se ukupno 150 do 300 minuta (2,5 do 5 sati) tjedno tjelesne aktivnosti umjerenog intenziteta ili 75 do 150 minuta (1,15 do 2,5 sata) tjedno tjelesne aktivnosti visokog intenziteta ili njihova ekvivalentna kombinacija. Aerobnu aktivnost predstavljaju aktivnosti kao što je brzi hod, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, ples, sportske aktivnosti, rad u vrtu ili profesionalne fizičke aktivnosti (npr. fizički radnici). Tjelesnu aktivnost treba rasporediti u najmanje 2 dana u tjednu, a trajanje pojedine aktivnosti treba biti najmanje 10 minuta.

Najvažnije za očuvanje mišićne mase i snage je provoditi i vježbe snaženja s opterećenjem barem dva puta tjedno pri čemu se možemo koristiti utezima, spravama ili težinom vlastitog tjela (tzv. antigravitacijske vježbe). U starijoj dobi nakon 65. godine života dodatno treba provoditi i vježbe ravnoteže dva do tri puta tjedno kako bi se usporilo napredovanje sarkopenije i umanjio rizik od pada i prijeloma. U svakoj dobi potrebno je smanjiti broj sati provedenih sjedeći ili ležeći, te ih prekidati laganom tjelesnom aktivnosti kao što je hod.

Za očuvanje mišićne mase važna je i adekvatna prehrana. U starijih osoba energetski unos bi trebao iznositi 30 kcal po kg tjelesne mase na dan, unos proteina najmanje 1 g po kg tjelesne mase na dan i unos tekućine najmanje 1,6 l vode/pića na dan za žene i 2,0 l na dan za muškarce uz osiguranje adekvatnog unosa minerala i vitamina uključujući i vitamn D".

Također ako su zglobovi zdravi kardio ih samo još više podmazuje, problem je samo kod ljudi koji su oštetili hrskavicu te se ona tada troši uz repetitive pokrete u kardiu, takvi ne smiju raditi kardio.

Srce može biti problem kod visokog intenziteta kod kardija ali rijedak slučaj i radi se o urođenoj mani rijetkih ljudi. Za većinu nas je nevjerojatno bolje ako se rekreiramo aerobno i anaerobno, zato što je srce isto mišić , kardio ga jača i uveća. Velika je razlika kad ne radiš kardio te imaš srce poput miša , koje je malo i lupa 90 u minuti u mirovanju da bi jedva potjeralo krv kroz tvoje tijelo, te kad radiš jebački kardio a srce kao u king konga i lupa 40 u minuti i može tjerati krv u dvoje osobe koliko je snažno. Karikiram malo ali tako je. Znam sebe bez sporta u tridesetima i kako sam se umarao i uvijek bio umoran te već tada imao masnoću u krvi kao i slabokrvnost, te vidim sebe sada koliko više snage imam, krvna slika perfektna , redovito darujem krv (11 puta), srce u mirovanju 45 za cijeli tjedan su mi rekordi , premda ima noći i s 44 prosječno otk. u min. (fotografija moje tjedno izvješće).

Mislim da je po priordi naše cjeloživotno stanje bilo kardio , nešto poput bušmana koji love gazela cijeli dan dok se ona ne umori i ne padne s nogu 😅 Poput vukova koji su ganjali stada danima. To smo izgubili kada smo otkrili oružje te sve manje koristili kardio, tj. trčanje. Kao i naša prirodna smrt koja je bila, trčiš , trčiš i kad postaneš dovoljno sporiji lav te pojede 😂 Malo šale ali bit je da nije bilo uznapredovale sarkopenije kad si cijeli život morao ili bježati ili trčati i loviti hranu.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
4 godine

Malo i znanstveno o keto dijeti klik

合気道 五段 Me, myself and I
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ja sam dugo vremena imao višak kila, slabo kretanje i volio pojesti. 

Prije 4 mjeseca odlučio da je dosta, krenuo više hodati, minimum je bio 12k koraka po danu. Samsung Health mi je napravio neku procjenu na 2090 kalorija da mogu jesti. Kupio si malu vagu, mjerio sve, izbacio kruh, sokove i slatko. Danas 4 mjeseca kasnije 17 kila manje, još trbuh malo ima ali za to mi treba teretana vjv ili doma neke vježbe snage.

Znači nisam na dijeti, odlučio promjeniti način života i držati se toga. Može se. 

Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina
x18x05x kaže...

Znači nisam na dijeti, odlučio promjeniti način života i držati se toga. Može se. 

Mislim da je ovo suma sumarum svega zapravo. Treba se promijeniti način života. Ljudi danas žele biti fit, zgodni, mršavi, mišičavi, a ne žele uložiti trud koji je potreban za to. Ili rade nekakve privremene dijete/režime di onda dođu do nekih rezultata i vrate se na staro.

Čim netko kaže da je ne dijeti, zapravo znači da u jednom trenutku neće biti više na djeti, odnosno vratiti će se starim navikama. A zapravo treba promijeniti navike. 

Ja sam kao klinac u osnovnoj / srednjoj školi bi skoro na rubu anoreksije, nekih 60ak kila na 193 visine, a sa druge strane svaki dan sam skoro cijelu vrečicu majoneze za večeru jeo. Rezultat je bio da sam bio kost i koža a kolesterol visoko u crvenom. Nakon toga sam smanjio majonezu na 2-3 tjedno u manjim količinama, kasnije sam počeo trenirati i jesti, pa se stanje normaliziralo. 

Sada sam na 90kg i najboljoj formi kojoj sam ikad bio do sada 

Stoja
17 godina
moderator
Zaporožac kaže...

Malo i znanstveno o keto dijeti klik

Gdje? Tu nema ničeg znanstvenog. To je stav jednog liječnika, koji je povezan s institucijom koja ima teški bias za ugljikohidrate (čije je "znanstvenike" industrija šećera tamo još u 60-im godinama platila da okrive zasićene masti i kolesterol za ono za što su dokazi najviše upućivali na šećer). Gdje su reference na kvalitetne znanstvene studije koje potkrijepljuju njegove tvrdnje?

4 godine

Pošto je čovjek završio studij medicine, internist je, specijalist.

On je studirao , proučavao medicinske znanstvene radove, učio preko njih, te je zbog toga njegovo zanje "znanstveno".

Isto je kad bih ja pomokrio svaki članak Dr. Bereckog, jer on nije "znanstvenik", on je " samo liječnik", a to iz koje literature je učio, čitao znanstvene radove, puj pik ne važi.

Ne sporim da u nekim slučajevima kraći rok na keto dijeti za nekoga može biti koristan, no dugoročno ne može biti dobro, zbog u članku navedenih situacija koje se u organizmu događaju.

Bez ljutnje, ipak bih poslušao savjet doktora medicine, nego člana foruma koji nije liječnik.

合気道 五段 Me, myself and I
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.7.2025 13:28 (Zaporožac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Sirotanovic kaže...
Mislim da je po priordi naše cjeloživotno stanje bilo kardio , nešto poput bušmana koji love gazela cijeli dan dok se ona ne umori i ne padne s nogu 😅 Poput vukova koji su ganjali stada danima. To smo izgubili kada smo otkrili oružje te sve manje koristili kardio, tj. trčanje. Kao i naša prirodna smrt koja je bila, trčiš , trčiš i kad postaneš dovoljno sporiji lav te pojede 😂 Malo šale ali bit je da nije bilo uznapredovale sarkopenije kad si cijeli život morao ili bježati ili trčati i loviti hranu.

Vjerojatno da. Ali to nije slučaj s današnjim čovjekom, koji ima problem s trčanjem često već i u četrdesetima, nerijetko počnu i problemi sa zglobovima, pogotovo u kombinaciji sa "zapadnjačkom" prehranom, koja je temeljena na namirnicama koje uzrokuju upale u tijelu, a nerijetko i autoimune poremećaje. Tako da bih rekao da prosječna stara osoba nije spremna za ozbiljnija kardio naprezanja i da bi kod mnogih rizik od ozljede mogao premašivati korist. A nekakva lagana aktivnost vjerojatno neće biti dovoljna za optimalno zadržavanje mišićne mase, pogotovo ako se osoba ciljano ne usredotoči na konzumiranje što više proteina. A i teško ćeš nekoga s bolovima u mišićima ili zglobovima nagovoriti na aerobne aktivnosti. Još što se aerobnih aktivnosti i mišićne mase tiče - ako pogledaš trkače, najveću mišićnu masu imaju sprinteri na kratke staze, a najmanju maratonci. Opterećenje na naše tijelo, na naše mišiće, "uzrokuje" različitu "optimiziranost". Iliti prioritet je orijentirati se na opterećenje, na snagu. Ako netko uz to još uspijeva odraditi i dosta aerobnih aktivnosti - super. Ako ne - opet OK - najbitnije je da si dovoljno optereti mišiće da mu ne padne mišićna masa. To kod starih može biti ozbiljni problem, jer ako se ozlijede i završe u krevetu, mišićna masa će lako otići dolje, a novu će puno teže ponovno izgraditi (s kardiom pogotovo).

17 godina
moderator
Zaporožac kaže...

Pošto je čovjek završio studij medicine, internist je, specijalist.

On je studirao , proučavao medicinske znanstvene radove, učio preko njih, te je zbog toga njegovo zanje "znanstveno".

I što onda? Pozivaš se na logičku pogrešku argument iz autoriteta. Nešto je točno zato što je točno, a ne zato što je to izjavio liječnik ili zato jer piše u nekoj literaturi ili se uči u nekoj školi. Nemoj vjerovati svemu što ti kažu. Gdje su reference?

Zaporožac kaže...

Bez ljutnje, ipak bih poslušao savjet doktora medicine, nego člana foruma koji nije liječnik.

Zašto bi slušao ikoga od nas? Ja ne tražim da ti meni vjeruješ. Pogledaj znanstvene radove na koje se referencira, pogledaj potvrđuju li oni njegove tvrdnje, pogledaj metodologiju i ocijeni je li dobra, koja je razina dokaza, jesu li dokazi uvjerljivi. Aha - ne možeš, zato jer se ne referencira ni na jedan rad.

4 godine

Zsšto bi trebao postojati znanstveni rad za keto dijetu ?!

Zašto bi neki znanstvenik ili njih nekoliko proučavali efekte keto dijete kad je već sve poznato, poznato je što radi pretjeran (dugoročan) unos masnoća organizmu.

Znanstvenicima to proučavanje nije inspirativno, znaju do kojega zaključka će doći, te se ni ne obavljaju ispitivanja čak ni na štakorima.

合気道 五段 Me, myself and I
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Zaporožac kaže...

Zsšto bi trebao postojati znanstveni rad za keto dijetu ?!

Zašto bi neki znanstvenik ili njih nekoliko proučavali efekte keto dijete kad je već sve poznato, poznato je što radi pretjeran (dugoročan) unos masnoća organizmu.

Znanstvenicima to proučavanje nije inspirativno, znaju do kojega zaključka će doći, te se ni ne obavljaju ispitivanja čak ni na štakorima.

Pa ti si se pozvao na znanost! Ti tvrdiš da je onaj članak utemeljen na znanosti. Ako je utemeljen na znanosti, to znači da iza njega stoje kvalitetni znanstveni radovi. Ako ne stoje, onda se nisi trebao pozivati na znanost, onda ne možeš reći da je to "znanstveno o keto dijeti".

I sad umjesto da daš reference za relevantne znanstvene radove i sam provjeriš kakvi su ti znanstveni radovi i što zapravo se u njima tvrdi, vadiš se s "poznato je". Ne, nije poznato ono što se tvrdi u onom članku. To su nedokazane teze koje promoviraju institucije i ljudi koji zagovaraju ugljikohidrate. To su institucije i ljudi koji nisu uspjeli zaustaviti katastrofalno pogoršanje metaboličkog zdravlja ljudi tamo od 60-ih, 70-ih godina prošlog stoljeća, od demoniziranja zasićenih masnoća i promoviranja nezasićenih masnoća (i trans masnoća u obliku margarina te Criscoa u SAD-u, iako tada nisu znali da su jako štetne za zdravlje!) i umanjivanja štetnosti šećera.

Pazi - tamo od 60-ih godina unos zasićenih masnoća pada, a unos ugljikohidrata u obliku škroba (i samim tim "zdravih" žitarica, jelte) i šećera te unos "zdravih" sjemenovih ulja raste, a metaboličko zdravlje populacije je sve gore i gore, a danas je doseglo katastrofalnu razinu. Znači, unos zasićenih masnoća (a to je temelj tipične keto dijete, uz unos dovoljno proteina) kroz desetljeća pada, a unos ugljikohidrata i nezasićenih masnoća raste, paralelno s rastom metaboličkih poremećaja, a "poznato je" da je "pretjeran (dugoročan) unos masnoća štetan"? Kako pada unos zasićenih masnoća, tako je zdravlje populacije sve lošije. Ali "poznato je" da dugoročan unos masnoća nešto "radi" organizmu. Jesi siguran? Kao što vidiš, ako bi išta trebalo biti poznato, trebalo bi biti poznato da što manje zasićenih masnoća i pratećih proteina unosimo (znači, meso, maslac i sl.) i što više ugljikohidrata unosimo, to nam je zdravlje gore.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.7.2025 14:20 (mbaksa).
9 mjeseci
@mbaksa: "Vjerojatno da. Ali to nije slučaj s današnjim čovjekom, koji ima problem s trčanjem često već i u četrdesetima, nerijetko počnu i problemi sa zglobovima, pogotovo u kombinaciji sa "zapadnjačkom" prehranom, koja je temeljena na namirnicama koje uzrokuju upale u tijelu, a nerijetko i autoimune poremećaje".

Naravno problemi sa zglobovima , uz sve to i kad imamo višak kilograma katastrofa, tada trpi kostur i zglobovi pri trčanju. Te umjesto da smanjimo kilažu i nastavimo trčati ne, mi ćemo zaključiti da je trčanje opasno i prestati trčati. Što je apsurd i klasična linija manjeg otpora. Nismo uopće svjesni koliko smo pretili te da radi viška kilograma imamo tegobe pri trčanju. Možemo trčati na traci gdje manje nabijamo zglobove i kostur. Te ne mora biti uopće trčanje , može bicikl e tu nema nikakvih problema za zglobove čak samo lijek za koljena. Ili kombinacija bicikl i trčanje što se meni pokazalo savršeno. Ili još ugodnije za zglobove možemo orbitrek jašiti, ali ne, opasno je trčanje te ajmo odustati te se uhvatiti tableta i doktora, a kile samo rastu.

Trčanje je zdravo i lijek za mnoge tegobe, jačamo kostur , te tako stariji odgađaju slabljenje kostiju. Bicikl je lijek za mnoge tegobe, nevjerojatno koliko kralježnica se giba na biciklu.
Problem je što mi godinama ništa ne vježbamo , "te kao neka novogodišnja odluka trčat ću svaki dan" mi krenemo trčati. Naravno da će biti tegoba , višak kila, kostur oslabio , zglobovi oslabili , mišići za stabilizaciju oslabili , trčimo tri dana i onda naravno šepamo iduća tri, te zaključimo da je opasno trčati, što će nam i svaki doktor potvrditi (nemoj trčati evo tebi tableta, dvije , tri , jedna za smirenje , druga poriv bolova,...). Vidi li itko apsurd u toj priči, ja vidim zato što sam to prošao ali i uspio pobijediti te "novopočetničke", amaterske tegobe . Bit je da se krene lagano, umjereno , kratko i ne svaki dan...

Gle ti pišeš o realnosti danas i da je to nemoguće za starije da trče , dok ja pišem da bi to bilo moguće i zaista moguće je, viđam takve ljude , naravno ako se ljudi pokrenu , što prije to manje problema sa trčanjem , što prije to je veća šansa da se izvuku iz kolotečine modernih bolešćurina koje zapravo ne moramo imati ako se pokrenemo.

Što se tiče onoga što si pisao , šprinteri mišićavi , ostali trkački maratonci mršavi istina Ali to je genetika, tako su građeni po prirodi. Tu nema nekog odstupanja onaj mišićavi kao Usain Bolt naravno da nije za maratonca. I sami mišići su teški tako da on nikad ne može biti dobar maratonac , kao niti što Bekele nije mogao biti šprinter zato što nije tako građen. Dok recimo ja sam građen kao maratonac visok, tanke kosti , lagan , mršav, te bez problema uvijek mogu istrčati 25 km. Bio gladan , sit ili umoran , bez nekih fizičkih problema osim psihičkog smaranja dugim i dosadnim trčanjem mogu lakim tempom istrčati 25km. Kad dođe na red trening šprinteva , šprinteve udaram svom silinom i super se osjećam. Zato što mi je tjelesna masa gotovo savršena za moju fizionomiju , ali naravno da ne bih mogao svaki dan tako te bi došlo do ozlijede, treba znati granice svoga tijela, to samo pro sportaši idu preko granica te imaju kasnije tegoba. Ali moji počeci trčanja sredinom tridesetih sa 15 kg viška su bili mučni , istrčim pet km, koljeno rastura, stopalo raskidano, te sam morao često prekidati. Da ne pričam o šprintevima koje sam osjećao kao da sam u petu udarao čekićem a šok udarac osjećao kroz cijelu kralježnicu do mozga. Ali da sam nastavio trčati od djetinjstva, ne bih imao problema sa kilama , koljena bi ostala jaka, kostur jak, te ne bih imao nikakvih tih "novopočetničkih" tegoba, samo bih bio još brži.

I da, radim na mišićnoj masi ali i dalje izgledam mršav , koliko dižem u teretani trebao bih imati duplo veće mišiće (mrtvo dizanje serije po deset 90kg, biceps pregib serije od deset 35kg...), ali genetika ne dozvoljava, dobio sam ja mišića i puno bolje izgledam ali limit genetike mi je blizu. Tako da priče o nekoj velikoj izgradnji mišića za stare i teretanu , mislim super , isto kostur jača kad dižu utege (osteoporoza off), fit su, mišići rastu , lakše sa kreću ali genetika ne dozvoljava da buknemo kao bilderi pod testosteronom.
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.7.2025 16:36 (Sirotanovic).
10 godina

Zato imamo fizioterapeute na svakom uglu. Ljudima su zglobovi u banani,a nicem se ne bave.

Ja bi prvo preporucio dugacke šetnje svaki dan za pretile. Naravno uz bolju prehranu.

Btw. trošio sam ciklu jedno vrijeme i stvarno je super stvar, ali okus mi nikako ne odgovara pa sam prestao, al moral bi ponovo to pocet bez obzira na okus.

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.7.2025 16:18 (Santana).
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 mjeseci
Za ciklu ne mogu vjerovati da ne voliš , obožavam kiselu domaću ali i kupovna zna biti dobra, dok neke su užasno tvrde i prekisele. Ako si mislio da ne voliš okus sveže cikle ili iz šejkera 🤮 probaj naribati u salatu, klasično začini kako voliš. Meni je najbolje ačeto balzamiko i maslinovo ulje ili bučino. Ako ne ačeto super mi i jabučni ili vinski ocat. Ne volim alkoholni ocat u salati.
10 godina
Sirotanovic kaže...
Za ciklu ne mogu vjerovati da ne voliš , obožavam kiselu domaću ali i kupovna zna biti dobra, dok neke su užasno tvrde i prekisele. Ako si mislio da ne voliš okus sveže cikle ili iz šejkera 🤮 probaj naribati u salatu, klasično začini kako voliš. Meni je najbolje ačeto balzamiko i maslinovo ulje ili bučino. Ako ne ačeto super mi i jabučni ili vinski ocat. Ne volim alkoholni ocat u salati.

Bez pretjerivanja želudac mi se diže. Inace jedem sve drugo povrce ukiseljeno i svjeze.
Ja sam ti to tak radio da sam uzeo ciklu u prahu i izmjesao je sa ocjeđenom narančom i to dobro ohladio i na eks popio haha. Al dobro to je velika koncentracija no tak mi je to najlakse bilo.

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
17 godina
Evo odlično objašnjenje zašto biljni i životinjski proteini nisu jednaki (jer sadrže različite omjere aminokiselina) i zašto je bolje jesti visoko kvalitetne proteine koji su svi životinjskog podrijetla
https://m.youtube.com/watch?v=hJNF2_dCWkg

Jasan pokazatelj da oni koji samo gledaju kalorije u stvari ne razumiju cijelu problematiku

0 0 hvala 0
4 godine
Santana kaže...

Zato imamo fizioterapeute na svakom uglu. Ljudima su zglobovi u banani,a nicem se ne bave.

Kurkuma forte (Pink tv reklama) leči sve probleme sa zglobovima. 

合気道 五段 Me, myself and I
17 godina

Ili nazvati vidovitog milana, gledati u sliku seje kalača i sl. zdrav ko dren u tren oka

4 godine
Wiz3m4n kaže...

Ili nazvati vidovitog milana, gledati u sliku seje kalača i sl. zdrav ko dren u tren oka

Imamo mi svoga Seju, a to je Braco sa Srebrnjaka

合気道 五段 Me, myself and I
17 godina

A mislio sam da sam sve vidio 

14 mjeseci
digitall kaže...

netočno, čovjek nije mehanički stroj

Fizika je univerzalna.

14 mjeseci
mbaksa kaže...
Santana kaže...

Mario zanima me kakav bi tvoj plan bio prehrane na dan voznje. 

Znam vikendom odradit duzu voznju s curom. Tempo nije intenzivan (nekih 65%), ali dugo to traje kojih 5h same voznje. Primjer voznja od 125km 2600kj rada. Kaj bi jeo prije, za vrijeme i nakon voznje ?

Ne mogu ti ništa savjetovati jer ne znam u kakvome si stanju, odnosno u kakvome stanju ti je metabolizam. Ja sad odmah ne bih išao na tako dugu stazu jer nisam u formi, ali vjerujem da bi nakon utreniravanja moj obrok prije vožnje valjda bila pljeskavica-dvije sa sirom i to bi bilo to. Kroz samu vožnju samo voda, eventualno malo soli. Nakon vožnje još jedna pljeskavica i valjda bih popio Vindijin proteinski napitak od čokolade, možda pojeo Lidl Quark proteinski jogurt od borovnice i popio pola litre mineralne vode. Možda i koji red tamne čokolade. To nije moj savjet drugima, samo velim kako bih ja to odradio.

U svojim dvadesetima prilikom penjanja biciklom na Sljeme, ne sjećam se što sam prije toga jeo - možda sendvič ili tako nešto. Sa sobom sam nosio par čokoladica (u pravilu mislim da je bio Corny ili dva, moguće Snickers), pri usponu mislim da sam pio vodu, a na Sljemenu sam pojeo grah s kobasom i zalijao Coca Colom. Nakon toga bio sam napuhnut i nije mi se bilo ugodno spuštati sa Sljemena po grbavim i strmim offroad puteljcima. Ali tad nisam znao bolje. Danas recimo radije gore ne bih ništa jeo ako bih mislio da bi mi to opteretilo želudac. Definitivno ne bih jeo grah i pio Coca Colu.

Tih cca. 100 km i vožnja koja nije intenzivna može se odraditi samo na vodi, pa čak i bez nje, a može i na pljeskavici sa sirom i pivom.

Kako to rade profesionalci:

A Sample Tour de France Daily Food Plan

For a 200-kilometer day (more than 124 miles), for example, Arnold breaks it down:

A big carb-rich meal two to four hours before the stage

60 to 120 grams of carbohydrate and 16 to 32 ounces of fluid with electrolytes per hour during the race

A postrace recovery snack with 20 to 30 grams of high-quality protein and 1 to 1.2 grams of carbohydrates per kilograms body weight (about 60 to 90 grams)

A big meal with carb-rich foods a few hours later, and consistently drinking fluids throughout the day

Maybe a protein-rich snack before bed

While overfueling isn’t that common, eating foods too high in fat and protein (at least on race days) can take away from consuming high-carb foods, which can leave muscles depleted, Arnold adds. While you want protein postrace, before and during racing, it’s pretty much about the carbs.

https://www.bicycling.com/tour-de-france/a65288058/what-do-tour-de-france-riders-eat-during-race/

https://www.olympics.com/en/news/cycling-nutrition-strategy-pogacar-mountain-stages-tour-de-france

Izgleda da se rezultati iz raznih studija poklapaju s time, dolje namjerno stavljam efekte na ketogenu dijetu, detalji su na linkovima, stavljam sažetak:

The effects of a ketogenic diet on endurance exercise performance

During both diets, ingesting carbohydrates before and during exercise improved performance by approximately 22%, on average.

https://examine.com/research-feed/study/dpGjQ9/

Carbohydrate supplementation improves ultra-endurance performance in a keto-adapted individual

Over prolonged endurance events, the need for carbohydrates becomes increasingly important to prevent glycogen depletion and hypoglycaemia. Carbohydrate feeding impacted substrate metabolism and improved time to complete ultra marathon performance in a ketogenic athlete emphasising the importance of carbohydrates as a fuel for exercise performance.

https://hrcak.srce.hr/file/459980

12 godina
RandomUsername kaže...
digitall kaže...

netočno, čovjek nije mehanički stroj

Fizika je univerzalna.

osim što - za razliku od stroja - na čovjeka ne utječe samo i isključivo fizika

to je, naime, ono što je kolega htio istaknuti kad je rekao da čovjek nije mehanički stroj

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice