Debljina nije jedna nego ih je (barem) jedanaest

poruka: 88
|
čitano: 21.941
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Debljina nije jedna nego ih je (barem) jedanaest".
10 godina
Re: Debljina nije jedna nego ih je (barem) jedanae
digitall kaže...
RandomUsername kaže...

Doc Berecki kaže...
pristup regulaciji i održavanju metaboličke ravnoteže različit i individualan.

postoje zakoni termodinamike, energija se ne stvara ex nihilo, ergo, ako unosiš manje kalorija nego što ih trošiš, gubit ćeš kilograme.

netočno, čovjek nije mehanički stroj

mbaksa kaže...
Inochulum kaže...
Jedna anegdotalna... Sjedim za stolom sa roditeljima na dječjem rođendanu, jedan bračni par tu s nama, zajedno imaju 300kg, ali stvarno. Po ženi znam njihovu priču koja ide "to je nama oboma u genetici, da smo krupniji...". I tako mi ćakulamo, ja pojeo dva kolača, popio mineralne, a oni u međuvremenu strusili dva kila kolača, po dva komada pizze i lijepo zalijevaju colom... Reko da, genetika. Od zraka. 

Intake > potrošnja = debljanje, i obratno. Sve ostalo je mlaćenje prazne slame.

I da i ne. Koncept je ispravan - ako jedeš više nego ti treba, udebljat ćeš se. I obratno. Tako da bi tu, metaforički rečeno, mogli reći - calories in, calories out.

To je zapravo post hoc racionalizacija. Ali u stvarnosti je to daleko kompliciranije i to toliko da bi se moglo reći da nije nužno točno. Prvo - mi ne konzumiramo kalorije, niti palimo hranu. Kalorije (tj. kilokalorije) se "mjere" kalorimetrom, koji ne funkcionira kao naš metabolizam. Nadalje, kalorijska vrijednost namirnica u EU može odstupati +/- 10% (u SAD-u +/- 20%), što znači da tvoji izračuni kalorijske vrijednosti koju konzumiraš mogu dovoljno odstupati da ti misliš da si u kalorijskom deficitu, a u stvarnosti si u suficitu, i obratno.

Nadalje, imamo nešto što se naziva termički efekt hrane - prilikom procesiranja proteina naše tijelo troši više kalorija na to nego na procesiranje ugljikohidrata i masti pa ispada da kalorija proteina ima nekih 15-20% nižu efektivnu vrijednost od kalorije ugljikohidrata! Pazi sad koje to posljedice ima! Na primjer, kad se netko ozbiljnije primi mršavljenja ili vježbanja, obično pritom poveća unos proteina i smanji unos ugljikohidrata i još tipično si ograniči kalorije da bude u deficitu. No ta osoba je u još manjem stvarnom deficitu zbog činjenice da je zamijenila dio ugljikohidrata proteinima, zbog većeg termičkog efekta. Ali to još nije sve. Proteini su gradivni elementi, što znači da se neće nužno koristiti za energiju, nego za izradu/obnovu tkiva. Tako da vaga može pokazivati isto, ali osoba će zapravo biti vitkija, jer će se iz proteina izgrađivati mišići.

A onda tu imaš i situaciju s hormonima, poglavito inzulinom. Ako smanjiš unos hrane, tijelo će nekako morati doći do energije ako je ne unosiš dovoljno. Što tijelo onda radi? Ako unosiš puno ugljikohidrata koji jako dižu inzulin, tijelo će pokušati maksimalno iskoristiti unesene ugljikohidrate, a ostatak energije će dobiti iz masti (što će ići sporije nego da nemaš povišeni inzulin) i proteina. Ako pritom ne unosiš dovoljno proteina, tvoje tijelo će razgrađivati mišiće da dođe do dovoljne količine glukoze, a to će za sobom povući i usporavanje metabolizma. S druge strane, ako unosiš vrlo malo ugljikohidrata, inzulin ti neće biti visok, a tijelo će jako zagrabiti u masno tkivo, jer će ti tijelo trošiti više masti, a i usredotočit će se na proizvodnju ketona (iz masti, odnosno masnih kiselina), a glukoza će se i dalje dobivati iz proteina (samo što će potrebe za glukozom biti smanjene, jer će se tijelo više okrenuti masnoćama i ketonima za energiju). Drugim riječima, iako će čovjek možda unositi hranu s nominalno istim brojem kalorija, njegov organizam/metabolizam će funkcionirati bitno drugačije. Zato i ljudi koji krenu na keto ili karnivor dijetu često dožive snažno inicijalno gubljenje težine, a da pritom obično ne gladuju.

Tako da, isticanje calories in-calories out ima vrlo malu vrijednost i ljudi bi se trebali odviknuti od toga. To je smišljeno zato da se ljude uvjeri da je hrana koja je smeće jednako vrijedna kao nutritivno stvarno bogata hrana. Zapravo je pogrešno voditi se time kao temeljnom i osnovnom postavkom. Prvo i osnovno je - unosi dovoljno proteina, jer su oni gradivni elementi našeg tijela! Dobar dio ljudi, ako ne i većina, ne unosi optimalnu količinu proteina. Nakon toga - unosi dovoljno zdravih masnoća (tu rafinirana sjemenova ulja automatski otpadaju), odnosno hranu koja ih sadrži (većinom hrana životinjskog porijekla), koje će ti koristiti za energiju, za lakše probavljanje proteina, te za bolju apsorpciju mnogih vitamina (mnogi vitamini su topivi u mastima). Nakon toga, budi siguran da unosiš dovoljno vitamina i minerala kroz hranu - ako ne uspijevaš u tome, možeš probati dodati neku drugu hranu koja ih sadržava ili dodati suplemente. I onda, ako i dalje nisi unio dovoljno energije, zapuni razliku nečime što ti neće previše dizati inzulin (i zapuni do one mjere koja te neće debljati, odnosno kojom ćeš održavati željenu težinu). Ako imaš neki autoimuni poremećaj, istraži koja hrana je okidač tome (najčešće je riječ o biljnoj hrani bogatoj lektinima, što uključuje određene vrste povrća te žitarice, pogotovo one s većim udjelom glutena, jer je gluten vrsta lektina). Ako imaš problema s crijevima/probavom, probaj u potpunosti izbaciti vlakna iz prehrane na bar mjesec dana pa vidi dolazi li do poboljšanja.

Calories in-calories out ne pokriva ništa od toga. Calories in-calories out je floskula. I zapravo točna je samo ako u letu redefiniraš o kojim kalorijama govoriš (jer, kao što sam prije objasnio, nije isto govoriš li o nominalnim kalorijama ili o efektivnoj vrijednosti kalorija uslijed termičkog efekta, a također ono što piše na kutiji ili vrećici ne mora odgovarati stvarnosti, a i svi smo mi različiti i imat ćemo različitu apsorpciju nutrijenata iz hrane!) i ako imaš feedback - znači, ako pratiš što se događa s težinom osobe nakon što promijeniš "unos kalorija". Bez praćenja, bez feedbacka, priča pada u vodu (jer će osoba potencijalno završiti na krivoj kilaži, a i ako dođe do promjene kilaže ili promjene količine mišićne mase, automatski se mijenja calories out strana jednažbe). Ti bez konstantnog feedbacka nemaš ništa. A s feedbackom calories in-calories out ispada nešto dinamično i nekonkretno.

točno.

evo jedna zanimljivost, ležim i ništa me radim nekoliko tjedana, jedem isto kao i uvijek, pa čak i više, i pogodi što - mršavim! mišićna masa opada. razlika u odnosu kada sam fizički aktivan je ta što kada ne radim ništa idem obaviti veliku nuždu jedno 4x dnevno za razliku od 1x dnevno kada sam fizički aktivan

Gubit misicnu masu i ic 4x srat nije bas najbolje 

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
10 godina
Santana kaže...
digitall kaže...
RandomUsername kaže...

Doc Berecki kaže...
pristup regulaciji i održavanju metaboličke ravnoteže različit i individualan.

postoje zakoni termodinamike, energija se ne stvara ex nihilo, ergo, ako unosiš manje kalorija nego što ih trošiš, gubit ćeš kilograme.

netočno, čovjek nije mehanički stroj

mbaksa kaže...
Inochulum kaže...
Jedna anegdotalna... Sjedim za stolom sa roditeljima na dječjem rođendanu, jedan bračni par tu s nama, zajedno imaju 300kg, ali stvarno. Po ženi znam njihovu priču koja ide "to je nama oboma u genetici, da smo krupniji...". I tako mi ćakulamo, ja pojeo dva kolača, popio mineralne, a oni u međuvremenu strusili dva kila kolača, po dva komada pizze i lijepo zalijevaju colom... Reko da, genetika. Od zraka. 

I da i ne. Koncept je ispravan - ako jedeš više nego ti treba, udebljat ćeš se. I obratno. Tako da bi tu, metaforički rečeno, mogli reći - calories in, calories out.

To je zapravo post hoc racionalizacija. Ali u stvarnosti je to daleko kompliciranije i to toliko da bi se moglo reći da nije nužno točno. Prvo - mi ne konzumiramo kalorije, niti palimo hranu. Kalorije (tj. kilokalorije) se "mjere" kalorimetrom, koji ne funkcionira kao naš metabolizam. Nadalje, kalorijska vrijednost namirnica u EU može odstupati +/- 10% (u SAD-u +/- 20%), što znači da tvoji izračuni kalorijske vrijednosti koju konzumiraš mogu dovoljno odstupati da ti misliš da si u kalorijskom deficitu, a u stvarnosti si u suficitu, i obratno.

Nadalje, imamo nešto što se naziva termički efekt hrane - prilikom procesiranja proteina naše tijelo troši više kalorija na to nego na procesiranje ugljikohidrata i masti pa ispada da kalorija proteina ima nekih 15-20% nižu efektivnu vrijednost od kalorije ugljikohidrata! Pazi sad koje to posljedice ima! Na primjer, kad se netko ozbiljnije primi mršavljenja ili vježbanja, obično pritom poveća unos proteina i smanji unos ugljikohidrata i još tipično si ograniči kalorije da bude u deficitu. No ta osoba je u još manjem stvarnom deficitu zbog činjenice da je zamijenila dio ugljikohidrata proteinima, zbog većeg termičkog efekta. Ali to još nije sve. Proteini su gradivni elementi, što znači da se neće nužno koristiti za energiju, nego za izradu/obnovu tkiva. Tako da vaga može pokazivati isto, ali osoba će zapravo biti vitkija, jer će se iz proteina izgrađivati mišići.

A onda tu imaš i situaciju s hormonima, poglavito inzulinom. Ako smanjiš unos hrane, tijelo će nekako morati doći do energije ako je ne unosiš dovoljno. Što tijelo onda radi? Ako unosiš puno ugljikohidrata koji jako dižu inzulin, tijelo će pokušati maksimalno iskoristiti unesene ugljikohidrate, a ostatak energije će dobiti iz masti (što će ići sporije nego da nemaš povišeni inzulin) i proteina. Ako pritom ne unosiš dovoljno proteina, tvoje tijelo će razgrađivati mišiće da dođe do dovoljne količine glukoze, a to će za sobom povući i usporavanje metabolizma. S druge strane, ako unosiš vrlo malo ugljikohidrata, inzulin ti neće biti visok, a tijelo će jako zagrabiti u masno tkivo, jer će ti tijelo trošiti više masti, a i usredotočit će se na proizvodnju ketona (iz masti, odnosno masnih kiselina), a glukoza će se i dalje dobivati iz proteina (samo što će potrebe za glukozom biti smanjene, jer će se tijelo više okrenuti masnoćama i ketonima za energiju). Drugim riječima, iako će čovjek možda unositi hranu s nominalno istim brojem kalorija, njegov organizam/metabolizam će funkcionirati bitno drugačije. Zato i ljudi koji krenu na keto ili karnivor dijetu često dožive snažno inicijalno gubljenje težine, a da pritom obično ne gladuju.

Tako da, isticanje calories in-calories out ima vrlo malu vrijednost i ljudi bi se trebali odviknuti od toga. To je smišljeno zato da se ljude uvjeri da je hrana koja je smeće jednako vrijedna kao nutritivno stvarno bogata hrana. Zapravo je pogrešno voditi se time kao temeljnom i osnovnom postavkom. Prvo i osnovno je - unosi dovoljno proteina, jer su oni gradivni elementi našeg tijela! Dobar dio ljudi, ako ne i većina, ne unosi optimalnu količinu proteina. Nakon toga - unosi dovoljno zdravih masnoća (tu rafinirana sjemenova ulja automatski otpadaju), odnosno hranu koja ih sadrži (većinom hrana životinjskog porijekla), koje će ti koristiti za energiju, za lakše probavljanje proteina, te za bolju apsorpciju mnogih vitamina (mnogi vitamini su topivi u mastima). Nakon toga, budi siguran da unosiš dovoljno vitamina i minerala kroz hranu - ako ne uspijevaš u tome, možeš probati dodati neku drugu hranu koja ih sadržava ili dodati suplemente. I onda, ako i dalje nisi unio dovoljno energije, zapuni razliku nečime što ti neće previše dizati inzulin (i zapuni do one mjere koja te neće debljati, odnosno kojom ćeš održavati željenu težinu). Ako imaš neki autoimuni poremećaj, istraži koja hrana je okidač tome (najčešće je riječ o biljnoj hrani bogatoj lektinima, što uključuje određene vrste povrća te žitarice, pogotovo one s većim udjelom glutena, jer je gluten vrsta lektina). Ako imaš problema s crijevima/probavom, probaj u potpunosti izbaciti vlakna iz prehrane na bar mjesec dana pa vidi dolazi li do poboljšanja.

Calories in-calories out ne pokriva ništa od toga. Calories in-calories out je floskula. I zapravo točna je samo ako u letu redefiniraš o kojim kalorijama govoriš (jer, kao što sam prije objasnio, nije isto govoriš li o nominalnim kalorijama ili o efektivnoj vrijednosti kalorija uslijed termičkog efekta, a također ono što piše na kutiji ili vrećici ne mora odgovarati stvarnosti, a i svi smo mi različiti i imat ćemo različitu apsorpciju nutrijenata iz hrane!) i ako imaš feedback - znači, ako pratiš što se događa s težinom osobe nakon što promijeniš "unos kalorija". Bez praćenja, bez feedbacka, priča pada u vodu (jer će osoba potencijalno završiti na krivoj kilaži, a i ako dođe do promjene kilaže ili promjene količine mišićne mase, automatski se mijenja calories out strana jednažbe). Ti bez konstantnog feedbacka nemaš ništa. A s feedbackom calories in-calories out ispada nešto dinamično i nekonkretno.

točno.

evo jedna zanimljivost, ležim i ništa me radim nekoliko tjedana, jedem isto kao i uvijek, pa čak i više, i pogodi što - mršavim! mišićna masa opada. razlika u odnosu kada sam fizički aktivan je ta što kada ne radim ništa idem obaviti veliku nuždu jedno 4x dnevno za razliku od 1x dnevno kada sam fizički aktivan

Gubit misicnu masu i ic 4x srat nije bas najbolje 

logično je da se mišićna masa gubi kad ne vježbam i samo ležim, a toliko sranja je posljedica prevelikog unosa hrane koju moje tijelo ne taloži kao kod nekih nego je odbacije 

23 mjeseca
mbaksa kaže...
Inochulum kaže...

Nadalje, imamo nešto što se naziva termički efekt hrane - prilikom procesiranja proteina naše tijelo troši više energije na to nego na procesiranje ugljikohidrata i masti pa ispada da kalorija proteina ima nekih 15-20% nižu efektivnu vrijednost od kalorije ugljikohidrata! Pazi sad koje to posljedice ima! Na primjer, kad se netko ozbiljnije primi mršavljenja ili vježbanja, obično pritom poveća unos proteina i smanji unos ugljikohidrata i još tipično si ograniči kalorije da bude u deficitu. No ta osoba je u još većem stvarnom deficitu zbog činjenice da je zamijenila dio ugljikohidrata proteinima, zbog većeg termičkog efekta. Ali to još nije sve. Proteini su gradivni elementi, što znači da se neće nužno koristiti za energiju, nego za izradu/obnovu tkiva. Tako da vaga može pokazivati isto, ali osoba će zapravo biti vitkija, jer će se iz proteina izgrađivati mišići.

Naravno da ima tu milion faktora koji, kako veliš, floskulu cal in cal mogu nadopuniti i mijenjati u nekim pogledim. No ipak je suština točna, jedino što čovjek treba je naučit osluškivati svoje tijelo i kako reagira na određene namirnice, tip vježbanja, rekreacije i sl. 

Ja bi rekao da je rekreiranje na prvom mjestu. Šetnja, teretana, poljoprivreda... Bilo što. Onda se i lipo može pojist, probava je bolja, metabolizam pojačan. Nema downsidea. 

Timo: "...samo neinformirani krajnji korisnik moze kupiti AMD proizvod, za igranje"
17 godina
moderator
Inochulum kaže...
Naravno da ima tu milion faktora koji, kako veliš, floskulu cal in cal mogu nadopuniti i mijenjati u nekim pogledim. No ipak je suština točna, jedino što čovjek treba je naučit osluškivati svoje tijelo i kako reagira na određene namirnice, tip vježbanja, rekreacije i sl.

Cijela poanta nečeg kao floskule je da je u suštini točno, ali s hrpom zvjezdica pored, zbog čega nije odveć korisno u praksi. Cijela stvar zapravo (osim kao marketinška metoda manipulacije, kojom se ljude uvjerava da je loša hrana jednako dobra kao dobra hrana samo zbog istog broja "kalorija") je i to da čovjek zvuči pametno kad to kaže (ima i lijepa kratica na engleskom - CICO), misli da je rekao nešto posebno, nekakvu višu istinu, a u stvarnosti je rekao nešto što nema bitne stvarne vrijednosti, nešto trivijalno. To bi čak ulazilo i u Dennetov deepity.

Calories in-calories out je samo fancy način za reći - ne jedi više hrane nego trošiš. Što je činjenično, ali trivijalno. A čim ti ideš dublje od toga, čim spominješ kalorije, dolaziš do svih onih problema koje sam naveo u prethodnoj poruci, a to je da je CICO zapravo neistinit ako ćemo strogo gledati definicije, ali još gore - CICO ti ne govori kako da dođeš u energetski ekvilibrij ili deficit. Znači, riječ je o nečem trivijalnom, od čega ti nemaš stvarne koristi. Jer svi mi znamo da ne smijemo "previše" jesti. Ali ljudi ne znaju kako da ne jedu previše.

Inochulum kaže...
Ja bi rekao da je rekreiranje na prvom mjestu. Šetnja, teretana, poljoprivreda... Bilo što.

Postoji lijep izraz na engleskome: "You can't outrun a bad diet".

Inochulum kaže...
Onda se i lipo može pojist, probava je bolja, metabolizam pojačan. Nema downsidea.  

Prvo - zar to znači da onda smiješ i više jesti? Onda ideš kontra CICO, ne, ako ti je cilj smršaviti?  Ako nećeš više jesti, onda ćeš biti gladniji. A glad na kraju uvijek pobijedi. No, nebitno - i sam bi trebao vidjeti da sad izlaziš iz CICO floskule, jer pokušavaš reći kako da se to ostvari. A upravo to je ključna stvar. I to sam objasnio u prethodnim porukama. Prvo ide zadovoljenje potrebe za proteinima (ako ne uneseš dovoljno proteina, bit ćeš gladan!), zdravim mastima, vitaminima i mineralima. Je*eš CICO ako prvo nisi to napravio! Još prije CICO za optimalno zdravlje i vitalnost išlo bi i vježbanje s opterećenjem (osobno sam pobornik girji) i rad na stresu (također sam pobornik joge, koje je korisna za smanjenje stresa, ali i za gipkost, a time i vitalnost) - vježbe s opterećenjem ti mogu povećati mišićnu masu, što za sobom povlači ne samo veću potrošnju energije u mirovanju, nego i bolju zaštitu organizma od hiperglikemije (mišići će posaugati dosta glukoze, odnosno glikogena) i samim tim smanjiti potrebu za lučenjem inzulina, hormona koji potiče debljanje! A stres dovodi do hormonalnih promjena koje će potaknuti stvaranje opasne visceralne masnoće, između ostalog. Kao što vidiš, čovjek se mora pobrinuti za hrpu drugih stvari prije nego se opterećuje s CICO-m. CICO ne pokriva razloge zbog kojih jedemo više nego bi trebali - jedan od njih je i emocionalno "prejedanje". CICO to neće suzbiti. CICO nije "briga" što od slatkog ti dopiš dopaminski šut, CICO nije briga što glad koju osjećaš nije stvarna glad, nego posljedica ovisnosti o slatkome. CICO je trivijalna, generalno nekorisna poluistina.

Poruka je uređivana zadnji put pet 25.7.2025 20:17 (mbaksa).
23 mjeseca
mbaksa kaže...

Ali ljudi ne znaju kako da ne jedu previše.

Većina, da. Nažalost

mbaksa kaže...

Koliko loša dijeta? Za duže intezivnije vožnje bikeom, nekakvih 100km, nekakvih 80% max HR, možeš komotno (moreš i manje, ali onda možeš "bonkat") strusit gotovo pola kila šećera. 

mbaksa kaže...

Prvo - zar to znači da onda smiješ i više jesti? Onda ideš kontra CICO, ne, ako ti je cilj smršaviti?  Ako nećeš više jesti, onda ćeš biti gladniji. A glad na kraju uvijek pobijedi. No, nebitno - i sam bi trebao vidjeti da sad izlaziš iz CICO floskule, jer pokušavaš reći kako da se to ostvari. A upravo to je ključna stvar. I to sam objasnio u prethodnim porukama. Prvo ide zadovoljenje potrebe za proteinima (ako ne uneseš dovoljno proteina, bit ćeš gladan!), zdravim mastima, vitaminima i mineralima. Je*eš CICO ako prvo nisi to napravio! Još prije CICO za optimalno zdravlje i vitalnost išlo bi i vježbanje s opterećenjem (osobno sam pobornik girji) i rad na stresu (također sam pobornik joge, koje je korisna za smanjenje stresa, ali i za gipkost, a time i vitalnost) - vježbe s opterećenjem ti mogu povećati mišićnu masu, što za sobom povlači ne samo veću potrošnju energije u mirovanju, nego i bolju zaštitu organizma od hiperglikemije (mišići će posaugati dosta glukoze, odnosno glikogena) i samim tim smanjiti potrebu za lučenjem inzulina, hormona koji potiče debljanje! A stres dovodi do hormonalnih promjena koje će potaknuti stvaranje opasne visceralne masnoće, između ostalog. Kao što vidiš, čovjek se mora pobrinuti za hrpu drugih stvari prije nego se opterećuje s CICO-m. CICO ne pokriva razloge zbog kojih jedemo više nego bi trebali - jedan od njih je i emocionalno "prejedanje". CICO to neće suzbiti. CICO nije "briga" što od slatkog ti dopiš dopaminski šut, CICO nije briga što glad koju osjećaš nije stvarna glad, nego posljedica ovisnosti o slatkome. CICO je trivijalna, generalno nekorisna poluistina.

Sve korektno napisano. CICO je meni kao vodič, meni. I nije nekorisna poluistina. Jer ako želim nabit koji gram mišića znam da moram povećat unos kalorija da ne budem u deficitu>katabolizmu (cico). Ako želim smršavit, znam da moram srezat unos (cico). Ovo "prije" što veliš, meni je sve poznato. Nikad nisam bio pobornik dijetom do mršavosti, bez fizičke aktivnosti, suplemenata (vitamina i minerala), rad na mentalnom zdravlju etc... Tako da kad ja kažem da je CICO dobar, pretpostaljam da se ovo "prije" zadovoljilo, i onda nije beskorina poluistina nego itekako koristan vodič bez kojeg možeš sjebat svoj cilj. Been there, done that. 

Timo: "...samo neinformirani krajnji korisnik moze kupiti AMD proizvod, za igranje"
10 godina

Da zvuci dobro ta poslovica, al sigurno da se moze outrun a bad diet. 

Ovaj tjedan mi je udarni i sigurno se ne hranim "zdravo" 

Pokusavam cim vise proteina u ugljikohidrata pojest i jos osjetim da mi fali

Ovo su potrosene kalorije za aktivnosti na drugoj slici 

S tim da radim jos. Dosta se hoda na poslu. Ne sjedim u uredu.

Nemam pametni sat pa ne znam kolko potrosim kalorija kroz dan nego znam samo za aktivnosti

Hocu rec da se moze smrsavit ako si u kalorijskom deficitu, al naravno da nije isto 2000kcal zdrave i uravnotezene prehrane i 2000kcal sranja

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Poruka je uređivana zadnji put sub 26.7.2025 13:17 (Santana).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Inochulum kaže...
mbaksa kaže...

Ali ljudi ne znaju kako da ne jedu previše.

Većina, da. Nažalost

mbaksa kaže...

Koliko loša dijeta? Za duže intezivnije vožnje bikeom, nekakvih 100km, nekakvih 80% max HR, možeš komotno (moreš i manje, ali onda možeš "bonkat") strusit gotovo pola kila šećera. 

Vidiš, to je isto nešto što je lijepo za čuti i može se reći da je istinito, sa zvjezdicama. Upravo poanta i jest u tome - koliko loša. Ali i ne samo u tome - nego i u tome koliki intenzitet, trajanje i učestalost vježbe treba i je li čovjek spreman na to. Velika većina ljudi nije spremna. Zato i imamo 2/3 odraslih ljudi s prekomjernom+ tjelesnom težinom.

Poanta tog izraza je da ne možeš računati na to da ćeš samo vježbanjem postići optimalnu tjelesnu težinu (poanta je i da prehrana ima daleko veći utjecaj od vježbanja, osim, naravno, ako netko nije izraziti sportaš, možda i mladi izraziti sportaš, no to je manjina ljudi tako da ih se može voditi pod iznimke). Dam ti konkretan primjer - imam jednu frendicu, koja se kroz nekih, ne znam, tad 5-10 godina od srednje škole ozbiljno zaokružila. No, nije ni htjela čuti za promjenu prehrane - ona će kroz vježbanje skinuti kile. Je li? Ne, još se dodatno zaokružila. A da je promijenila prehranu, mogla se stesati i bez vježbanja.

Ja osobno sam kroz keto i low carb dijetu s 94 došao na 87 kila i tu je stalo, tu sam stagnirao. Kako mi se nije dalo "naprezati" oko prehrane, rekoh sam sebi - a što da si svaki dan 5-10 minuta odvježbam s girjom? To mi je bilo dovoljno da kroz nekih dva mjeseca skinem još tri kile, bez da sam morao mijenjati prehranu. Bih li bez promjene prehrane došao s 94 na 84 kile? Možda da sam se intenzivno počeo baviti sportom. Bih li se? Ne, naravno da ne!  Ipak sam već čovjek u godinama i meni je joga dvaput tjedno i malo girje svakih nekoliko dana zasad sasvim OK (dobro, možda to pojačam sad kad ne bude vruće, ali...). Lakše je korigirati prehranu nego početi vježbati ili drastično intenzivirati vježbanje. To pogotovo vrijedi kad je čovjek stariji, jer nit možeš toliko vježbati, nit možeš toliko intezivno vježbati (a tu mogu biti i problemi s bolovima, problemi sa zglobovima, s ravnotežom itd.) i još te zbog promjene (usporavanja) rada metabolizma ugljikohidrati jače debljaju, te ti još treba i više proteina jer ti tijelo više ne uspijeva tako dobro iskorištavati unesene proteine za izgradnju mišića. Tako da, ako se kao mlad čovjek možeš oslanjati na intenzivno vježbanje, prije ili poslije će doći trenutak kad se više nećeš moći i tad će doista za tebe vrijediti da ne možeš outrunati lošu prehranu - samo je pitanje vremena.

Inochulum kaže...
Sve korektno napisano. CICO je meni kao vodič, meni.

To je OK. Problem je kad se iz toga radi nešto što to nije. Kao kad se putem toga ljude perfidno pokušava uvjeriti da su sve "kalorije iste", odnosno da nije bitno što čovjek jede, da je bitno samo paziti na kalorije.

Inochulum kaže...
I nije nekorisna poluistina. Jer ako želim nabit koji gram mišića znam da moram povećat unos kalorija da ne budem u deficitu>katabolizmu (cico).

Kalorije su samo proxy. To je poanta. Ti jedeš određenu količinu hrane. I sad ako želiš nabiti koji gram mišića, znaš da moraš povećati unos hrane (koju možeš iskoristiti za energiju i/ili izgradnju tkiva), a to opisuješ kao povećanje unosa kalorija. Znači, spominješ kalorije, kažeš kalorije, ali zapravo govoriš o hrani, jer ljudi niti konzumiraju kalorije niti ih troše.

OK, tebi saznanje o broju kalorija koristi jer ti govori o tome koliko bi trebao povećati unos kakve hrane, koliko god to bilo neprecizno, okvirno. Većini ljudi je to beskorisno jer ne prate, ne mogu ili ne žele pratiti. A čak i onima koji bi pratili, praćenje bi im trebalo ići tek iza svega onog što sam nabrojao, znači daleko nakon što su sigurni da unose dovoljno grama kvalitetnih proteina i masnoća, da unose dovoljno vitamina i minerala...  Prije brojanja kalorija bitno je pobrinuti se i za inzulin.

17 godina
moderator
Santana kaže...

Ne može svatko (ne da ne može svatko, nego su rijetki koji mogu, barem kad je riječ o osobama 30+ godina, a što stariji, to gore!), a oni koji mogu kad su mladi nije nužno da bi mogli i kad su stari. I ovisi koliko je loša prehrana.

No, to je doslovno shvaćanje. Poanta tog izraza je da prioritet treba dati prehrani, a ne vježbanju i vježbanjem pokušati "pobijediti" lošu prehranu.

Santana kaže...

Hocu rec da se moze smrsavit ako si u kalorijskom deficitu, al naravno da nije isto 2000kcal zdrave i uravnotezene prehrane i 2000kcal sranja

"Uravnotežena prehrana" je isto floskula. 

10 godina
Doc Berecki kaže...

Kod nekih ljudi metabolizam i hormoni se brane od gubitka na taj način da ne spaljuju prvo masnoću (čak ni uz tjelesnu aktivnost - osim ako je ekstremna), nego reduciraju mišićno tkivo i vezivo. 
A upravo ovakva istraživanja ukazuju na to da smo genetički različiti, pa je i pristup regulaciji i održavanju metaboličke ravnoteže različit i individualan.

Frend i ja imamo taj problem, kad smo na terenu efektivno ne jede se ništa a radimo od 8 do 18 manje-više po tjedan dana i ne bi pola kile izgubio da me zatvore u konc logor na 3 mjeseca... Zaključak doktorice? "A genetika, hormoni vam ne odrađuju što bi trebali"...

https://www.reddit.com/r/BrandNewSentence/comments/e5g3j8/well_keep_ye_plump_as_a_partridge/

17 godina
moderator
Nuclear_Phoenix kaže...
Doc Berecki kaže...

Kod nekih ljudi metabolizam i hormoni se brane od gubitka na taj način da ne spaljuju prvo masnoću (čak ni uz tjelesnu aktivnost - osim ako je ekstremna), nego reduciraju mišićno tkivo i vezivo. 
A upravo ovakva istraživanja ukazuju na to da smo genetički različiti, pa je i pristup regulaciji i održavanju metaboličke ravnoteže različit i individualan.

Frend i ja imamo taj problem, kad smo na terenu efektivno ne jede se ništa a radimo od 8 do 18 manje-više po tjedan dana i ne bi pola kile izgubio da me zatvore u konc logor na 3 mjeseca... Zaključak doktorice? "A genetika, hormoni vam ne odrađuju što bi trebali"...

A jesi si provjerio inzulin? Jesi probao s keto ili karnivor prehranom na tri mjeseca? Prije nego li si probao keto ili karnivor prehranu na tri mjeseca, ne može se donijeti zaključak "genetika" ili da se tu ništa ne može napraviti.

23 mjeseca

Carnivore i keto tope kg bolesno dobro. Ali meni je osobno teško držat se toga dulje od tjedan dana. Volim carbse i ne mogu odradit nikakav trening ako sam u ketozi. Mentalno se čovjek osjeća super na no carb dijeti, svatko koga sam sreo da je probao, ali fizički si slabiji. I to se može utvrdit relativno jednostavno. Ketoni su dobri, ali ne i za jaki intezitet u sportu. Mišićima trebaju brzi uh kad počneš bilo koji anaerobni trening. Zone 2 kardio je lako izvediv u ketozi, ali sve jače od toga te iscijedi do kapi.

Moj PC  
1 0 hvala 1
10 godina
mbaksa kaže...
Santana kaže...

Ne može svatko (ne da ne može svatko, nego su rijetki koji mogu, barem kad je riječ o osobama 30+ godina, a što stariji, to gore!), a oni koji mogu kad su mladi nije nužno da bi mogli i kad su stari. I ovisi koliko je loša prehrana.

No, to je doslovno shvaćanje. Poanta tog izraza je da prioritet treba dati prehrani, a ne vježbanju i vježbanjem pokušati "pobijediti" lošu prehranu.

Santana kaže...

"Uravnotežena prehrana" je isto floskula. 

Joj e zbilja nebitno

Za vecinu pretilih pracenje kalorija je svemirski program, a kamoli jos ic u dubinu.
Znam vise takvih. Veli mi jedna ženska kak ona ne zna kakav je to osjecaj bit gladan.

Nije nit poanta bit samo mršav. Trebas bit i fizicki sposoban. Cim si stariji to ti je to vise bitno.
Zato ima ljudi od 70 godina koji se utrkuju na biciklima i  onih koji jedva hodaju (a nisu pretili).

Mladi ljudi koji nisu pretili zapušu se kad se penju po stepenicama jer nist ne rade kaj mislis kak je onda tek starima.

Prehranom ti se nece dic vo2max. Treba malo i na sunce izac,a ne iz hladovine žalit se kak je vruce.
Treba se priviknut na vrucinu i lakse ti bude.

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.7.2025 15:37 (Santana).
17 godina
moderator
Inochulum kaže...

Carnivore i keto tope kg bolesno dobro.

Tope mast! 

Inochulum kaže...

Ali meni je osobno teško držat se toga dulje od tjedan dana.

Ha, ne mogu se baš ni ja. A htio bih ili trebao bih, jer ima razlike, ne samo u kilaži, odnosno količini masnog tkiva. Trenutno još uživam u ovisnosti o tamnoj čokoladi!  Ali morat ću uskoro prekinuti s tim, jer je prešlo mjeru.

Inochulum kaže...

Volim carbse i ne mogu odradit nikakav trening ako sam u ketozi. Mentalno se čovjek osjeća super na no carb dijeti, svatko koga sam sreo da je probao, ali fizički si slabiji. I to se može utvrdit relativno jednostavno. Ketoni su dobri, ali ne i za jaki intezitet u sportu. Mišićima trebaju brzi uh kad počneš bilo koji anaerobni trening. Zone 2 kardio je lako izvediv u ketozi, ali sve jače od toga te iscijedi do kapi.

Ne znam jesi li slušao Dr Anthonya Chaffeea na YouTubeu - on se godinama ozbiljno bavio ragbijem na karnivor prehrani (čak veli da su neki timovi kompletno karnivor i da im to daje kompetitivnu prednost), a i Shawn Baker je prilično snažan, također dugogodišnji karnivor. Ne znam koliko dugo si bio na "no carb dijeti". Ja mogu reći da sam i nakon više od pola godine keto/low-carb dijete osjećao da se nisam još u potpunosti prilagodio, možda tek nakon otprilike godine dana, no prekinuo sam tad tu prilagodbu tamanjenjem čokolada. Uglavnom, ovisi o čovjeku - može trebati i jako dugo vrijeme prilagodbe, a i jako bitno je ispočetka značajno povećati unos elektrolita, pogotovo soli, tj. NaCl (i vjerojatno magnezija). Ja sam inače već neko vrijeme suplementirao s magnezijem (glicinatom), ali efekt je bio slab, no u zadnjih mjesec dana značajno sam ga povećao i konačno osjetim značajnu razliku - povećala mi se gipkost  i opuštenost i usudio bih se reći snaga, bez da sam ekstra vježbao.

Uglavnom, ako nisi dovoljno dugo kontinuirano bio na keto/karnivor prehrani uz elektrolite da se prilagodiš, jasno je da će ti performanse patiti. Ako si bio dugo, a i dalje ti snaga pati - i sam znaš što je bolje za tebe, ne treba forsirati.

10 godina
mbaksa kaže...

A jesi si provjerio inzulin? Jesi probao s keto ili karnivor prehranom na tri mjeseca? Prije nego li si probao keto ili karnivor prehranu na tri mjeseca, ne može se donijeti zaključak "genetika" ili da se tu ništa ne može napraviti.

Inzulin i ostali parametri u granicama normale (na zadnjem sistematskom). Probao sam i keto i intermittent fasting, u oba slučaja fizički nemam snage za ništa, pogotovo sa IF.

Inochulum kaže...

Carnivore i keto tope kg bolesno dobro. Ali meni je osobno teško držat se toga dulje od tjedan dana. Volim carbse i ne mogu odradit nikakav trening ako sam u ketozi. Mentalno se čovjek osjeća super na no carb dijeti, svatko koga sam sreo da je probao, ali fizički si slabiji. I to se može utvrdit relativno jednostavno. Ketoni su dobri, ali ne i za jaki intezitet u sportu. Mišićima trebaju brzi uh kad počneš bilo koji anaerobni trening. Zone 2 kardio je lako izvediv u ketozi, ali sve jače od toga te iscijedi do kapi.

Keto bi još i nekako preživio ali prvo bi morao neke druge stvari dovesti u red, tipa da se jede uvijek u isto vrijeme i iste količine a ne "šaranje" da se nekad najedem za doručak pa ne vidim hranu do idućeg dana jer nemaš opcije jesti po dijeti na terenu ili nas smjeste u neke zabiti gdje je jedina opcija večera a za doručak imaš pekaru -.-

Jako je teško ičeg se držati kad imaš takav posao da si 2 tjedna u uredu/doma pa ti je sve na raspolaganju a onda završiš 2-3 tjedna u poludovršenom objektu bez struje gdje si 12 sati a onda si navečer u hotelu (bolji slučaj) ili apartmanu pa živiš od konzervi ribica i dvopeka jer se to jedino sigurno neće pokvariti...

10 godina
Inochulum kaže...

Bonk mi se dogodio dva puta i to je uzas zivi. Moze ti se i u Z2 dogodit, ak ti je aktivnost dugacka

17 godina
moderator
Santana kaže...
Za vecinu pretilih pracenje kalorija je svemirski program, a kamoli jos ic u dubinu.

Znam vise takvih. Veli mi jedna ženska kak ona ne zna kakav je to osjecaj bit gladan.

Nije nit poanta bit samo mršav. Trebas bit i fizicki sposoban. Cim si stariji to ti je to vise bitno.
Zato ima ljudi od 70 godina koji se utrkuju na biciklima i  onih koji jedva hodaju (a nisu pretili).

Mladi ljudi koji nisu pretili zapušu se kad se penju po stepenicama jer nist ne rade kaj mislis kak je onda tek starima.

Prehranom ti se nece dic vo2max. Treba malo i na sunce izac,a ne iz hladovine žalit se kak je vruce.

Kao netko tko je većinu odraslog života patio od kroničnog umora i vjerojatno reatkivne hipoglikemije, mogu ti reći da prehrana može biti izuzetno bitna i da ako te tako pogodi, nikakvo sunce i penjanje po stepenicama ti neće pomoći. Bio sam aktivan u svojim dvadesetima, često na biciklu, par godina često vikendom bicikom na Sljeme i dolje offroad, itd. Svejedno sam se osjećao fizički slab, imao užasni brain fog, tenzijske glavobolje... Najveću zdravstvenu promjenu u životu doživio sam kad sam pred godinu dana prešao na keto dijetu - preporodio sam se. Sad se više ne osjećam fizički slab, nema više reaktivne hipoglikemije, a niz drugih simptoma je smanjen ili nestao. Više nisam na keto dijeti (ali ću vjerojatno opet u dogledno vrijeme prijeći), ali sam ostao na relativno low-carb/karnivor (plus čokolada ).

Uglavnom, mnogi ljudi nisu svjesni koliko im je loše, odnosno da im je toliko loše zbog zeznutog metabolizma. Ne (samo) zbog starosti ili ne znam čega, nego zbog zeznutog metabolizma uslijed prehrane s dovoljno slatkog/škrobnog, možebitno i kofeinskog i sjemenovih ulja, te nedovoljnog vježbanja (problem je što, kako su ljudi stariji, kako im je metabolizam defektniji, trebali bi više i intenzivnije vježbati da ponište negativne učinke usporavanja metabolizma i efekta hrane koje jedu, a ne mogu jer su stariji, i ne da im se, i vjerojatno imaju već i napete mišiće, možda i bolove).

I jedno i drugo treba biti zadovoljeno za zdravlje i vitalnost. I adekvatna prehrana i vježbanje (kako s opterećenjem, tako i nešto čime se vježba fleksibilnost).

10 godina
mbaksa kaže...
Santana kaže...

Kao netko tko je većinu odraslog života patio od kroničnog umora i vjerojatno reatkivne hipoglikemije, mogu ti reći da prehrana može biti izuzetno bitna i da ako te tako pogodi, nikakvo sunce i penjanje po stepenicama ti neće pomoći. Bio sam aktivan u svojim dvadesetima, često na biciklu, par godina često vikendom bicikom na Sljeme i dolje offroad, itd. Svejedno sam se osjećao fizički slab, imao užasni brain fog, tenzijske glavobolje... Najveću zdravstvenu promjenu u životu doživio sam kad sam pred godinu dana prešao na keto dijetu - preporodio sam se. Sad se više ne osjećam fizički slab, nema više reaktivne hipoglikemije, a niz drugih simptoma je smanjen ili nestao. Više nisam na keto dijeti (ali ću vjerojatno opet u dogledno vrijeme prijeći), ali sam ostao na relativno low-carb/karnivor (plus čokolada ).

Uglavnom, mnogi ljudi nisu svjesni koliko im je loše, odnosno da im je toliko loše zbog zeznutog metabolizma. Ne (samo) zbog starosti ili ne znam čega, nego zbog zeznutog metabolizma uslijed prehrane s dovoljno slatkog/škrobnog, možebitno i kofeinskog i sjemenovih ulja, te nedovoljnog vježbanja (problem je što, kako su ljudi stariji, kako im je metabolizam defektniji, trebali bi više i intenzivnije vježbati da ponište negativne učinke usporavanja metabolizma i efekta hrane koje jedu, a ne mogu jer su stariji, i ne da im se, i vjerojatno imaju već i napete mišiće, možda i bolove).

I jedno i drugo treba biti zadovoljeno za zdravlje i vitalnost. I adekvatna prehrana i vježbanje (kako s opterećenjem, tako i nešto čime se vježba fleksibilnost).

Ne preporucam nit ja pretjerano treniranje. Nema smisla ak si stalno umoran.
Ja osjecam umor, ali ne fizicki slabinu. Umoran sam zbog trenutnog tempa jer treniram za drzavno. Ne spavam dovoljno. Danas odmor napokon. Sutra Z2

Bio sam na godisnjem na moru krajem 6. mjeseca i fino sam se odmoril. Preharnu nisam diral (naravno ak ne vjezbam jedem manje)
Tko trenira ozbiljno mora puno jest i puno spavat. Jbg uz posel to tesko ide.

Ak ti je hipoglikemija bila problem jednostavno nisi jeo dovoljno. Nisi ti auto da isto ides kad ti je tank pun ili na pol prazan. Najbolje ides kad si pun energije.
Treba jesti dok se vjezba.

TO ti je isto stvar na koju treba pazit. Nema smisla odradit trening nakon kojeg si ful gladan i onda se trpat doma sa svim kaj ti dođe pod ruku.

Danas u profi biciklizmu glavna stvar je kolko tko moze carbs per hour

Unbound 200 gravel utrka... pobjednik Cameron Jones ju je zavrsio za 8h37min
Jeo je 200g carbs/h

Bez energije nema ništa

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.7.2025 16:11 (Santana).
17 godina
moderator
Nuclear_Phoenix kaže...
mbaksa kaže...

Inzulin i ostali parametri u granicama normale (na zadnjem sistematskom). Probao sam i keto i intermittent fasting, u oba slučaja fizički nemam snage za ništa, pogotovo sa IF.

Znaš kad te intermittent fasting ubija? Kad ti tijelo nije sposobno koristiti uskladištenu masnoću, znači kad ti je metabolizam vrlo nefleksibilan i ovisi o ugljikohidratima.

Nisi napisao koliko dugo si "probao" keto dijetu. Keto dijeta se probava na minimalno tri mjeseca, uz povećani unos soli, odnosno elektrolita. Prvo u pravilu ljudima bude lošije, čak i puno lošije, dok se tijelo ne odvikne od siljenja s trošenjem glukoze za energiju. Kad se tijelo prebaci na trošenje masnoća i ketona za energiju, stvari se drastično mijenjaju. A da ti do do kraja sjedne, može biti i pola godine ili godinu dana. Kratkoročna keto dijeta te samo izmuči, zato jer ti tijelo silno traži šećer, a ti mu nedaš šećer, ti mu nudiš samo masnoće, a tijelo ti ne zna dobro koristiti masnoće i zbog toga se loše osjećaš.

Ako hoćeš za stvarno probati, zaboravi zasad na IF i probaj keto ili karnivor dijetu na tri mjeseca, unosi puno soli i dosljedno se drži toga takve prehrane, bez varanja, prva tri mjeseca. Onda odluči hoćeš li i dalje ostati na tome ili ne.

Nuclear_Phoenix kaže...
Keto bi još i nekako preživio ali prvo bi morao neke druge stvari dovesti u red, tipa da se jede uvijek u isto vrijeme i iste količine a ne "šaranje" da se nekad najedem za doručak pa ne vidim hranu do idućeg dana jer nemaš opcije jesti po dijeti na terenu ili nas smjeste u neke zabiti gdje je jedina opcija večera a za doručak imaš pekaru -.-

Kad si dulje vrijeme na keto/karnivor prehrani, nije ti bitno kad se jede. Jedeš kad si gladan. Ili se strpiš do prilike kad ćeš se moći pošteno najesti. Upravo u tome i jest poanta - da ti je tijelo prilagođeno korištenju uskladištene masnoće pa nisi prisiljen jesti svakih nekoliko sati, niti ti padne šećer svakih nekoliko sati i možeš dugo izdržati bez hrane. Ja sam pred koji mjesec išao na putovanje u Tunis, i to iz Zagreba do juga Italije autobusom i odande trajektom. Zadnji put konkretno u EU sam jeo u Trstu negdje u 11h (dvije pljeskavice sa šnitom sira - samo to, znači bez ikakvog kruha ili peciva), nakon toga na trajektu sam pojeo jednu bajaderu (jedan onaj komadić, ne cijelu kutiju) i popio koji gin-tonik, a nakon toga apsolutno ništa sve dok nismo stigli u hotel na večeru - to je bilo 31 sati od Trsta! Jesam bio gladan tad, čak i jako gladan, ali mi je bilo sasvim OK (nisam se tresao od gladi, nisam imao pad šećera u krvi). I idućih dana mi je bilo super - bio sam pun energije, s tim da sam za doručak jeo jaja, salamu i sir (znači, 0 ugljikohidrata) i kroz dan samo pio vodu. Jedino sam si kvario režim prehrane večerama, kad sam si znao natovariti nešto kolača. Znaš kako je super kad na dugačkom putovanju ne razmišljaš o hrani (i posljedično tome o WC-u), kad ne moraš svako malo nešto grickati? Ono, totalni preporod!

PS u pekari nisam bio više od godinu dana. Jedine pekarske proizvode koje sam u međuvremenu jeo je tu i tamo pokoji domaći klipić. Pekara za mene više ne postoji.

Nuclear_Phoenix kaže...
Jako je teško ičeg se držati kad imaš takav posao da si 2 tjedna u uredu/doma pa ti je sve na raspolaganju a onda završiš 2-3 tjedna u poludovršenom objektu bez struje gdje si 12 sati a onda si navečer u hotelu (bolji slučaj) ili apartmanu pa živiš od konzervi ribica i dvopeka jer se to jedino sigurno neće pokvariti...

Zašto ne ribice i tvrdi sir, umjesto dvopeka? Ili samo ribice? Dvopek ti privremeno zapuni želudac, ali poslije si još bolje gladan.

17 godina
moderator
Santana kaže...
Ak ti je hipoglikemija bila problem jednostavno nisi jeo dovoljno. Nisi ti auto da isto ides kad ti je tank pun ili na pol prazan. Najbolje ides kad si pun energije.

Treba jesti dok se vjezba.

TO ti je isto stvar na koju treba pazit. Nema smisla odradit trening nakon kojeg si ful gladan i onda se trpat doma sa svim kaj ti dođe pod ruku.

Nisam jeo dovoljno ili nisam jeo dobro?  Mršavost, nedovoljno proteina i masti u prehrani, Coca Cola, kronična neispavanost - učinili su svoje. Da sam jeo dobro, vjerujem da mi ne bi bilo tako loše. Ali tad nisam znao ono što znam danas.

Danas imam viška kila (ali i daleko više mišića i snage i ne osjećam slabinu), ali unosim dovoljno proteina i masti i ne konzumiram Coca Colu (nisam okusio nikakvu kolu već nekih 10 godina), sjemenova ulja, kruh, žitarice, tjesteninu, te izbjegavam povrće/voće/vlakna. Više hrane je pomoglo (a s tim i salo), ali spomenuh u prethodnoj poruci kolegi - ključni preokret u mom zdravlju dogodio se s prelaskom na keto dijetu, odnosno sad na relativno low-carb dijetu s izbjegavanjem žitarica i proizvoda od njih (škrob, gluten), te voća (šećer, vlakna) i povrća (vlakna, lektini). Nikad više na "uravnoteženu prehranu". Moja prehrana će ostati bliska trenutnoj (vjerojatno ću smanjiti ili izbaciti čokoladu, ne znam hoću li uspjeti izbaciti proteinske napitke i pudinge, jer nisam baš ljubitelj mesa).

Santana kaže...
Danas u profi biciklizmu glavna stvar je kolko tko moze carbs per hour

Unbound 200 gravel utrka... pobjednik Cameron Jones ju je zavrsio za 8h37min
Jeo je 200g carbs/h

Bez energije nema ništa

Vidjet ćemo kako će se stvari kretati na tom području, jer neki nekadašnji zagovornici karb-loadinga danas zagovaraju keto-dijetu. Treba vremena da više ljudi proba s keto/karnivor dijetom, koji su dovoljno dugo na njoj. Bit će zanimlivo.

No, za prosječnog čovjeka je to nebitno. To su ekstremne discipline. Prosječnom čovjeku bitno je da mu metabolizam radi kak spada i da ima dovoljno snage i energije za svakodnevne aktivnosti, kako sportske, tako i ostale. A za to, za većinu ljudi, low-carb prehrana bez sjemenovih ulja bit će odlična - zaštitit će im metabolizam, a slijedom toga zaštitit će ih i od niza kroničnih bolesti, jer dobar dio njih je vezan uz defektni metabolizam.

9 mjeseci
@mbaksa
Za ragbijaše vjerojatno i je bolje da su na keto, to baš nije kardio endurance sport , bitnije im je eksplozivnost i šprintevi a tu je dokazano bolja keto prehrana, jednostavno eksplozivniji su.
Dok ako pričamo o dugim kardio sportovima , trčanje , plivanje , biciklizam, e tu ne ide bez ugljikohidrata.
Za većinu običnih ljudi koji ne rade na svom tijelu (znači oni bez rekreacije) u pravu si , samo da smanje UH, pogotovo šećer i podignu unos bjelančevine u prehrani "ozdravila" bi velika većina.

Molio bih te da nam napišeš koliko pojedeš mesa i sira , ja ako imam obrok samo meso pojedem pola pileta 😅 Zato kombiniram Jako puno povrća i malo kruha, inače tko bi me nahranio i financirao 😅

I ovo što si napisao: "kako su ljudi stariji, kako im je metabolizam defektniji, trebali bi više i intenzivnije vježbati da ponište negativne učinke usporavanja metabolizma i efekta hrane koje jedu, a ne mogu jer su stariji, i ne da im se, i vjerojatno imaju već i napete mišiće, možda i bolove).
I jedno i drugo treba biti zadovoljeno za zdravlje i vitalnost. I adekvatna prehrana i vježbanje (kako s opterećenjem, tako i nešto čime se vježba fleksibilnost)"

-odlično si ovo sročio, dodao bih krivica je i što ne radimo na fleksibilnosti, kardiu za podizanje VO2max, oboje je jako bitno u starosti ali ljude boli ona stvar, ono "što bog dade bit će", kad zaboli doktore daj tabletu , kad se ukoče od ne kretanja doktore daj injekciju...
Zato iznimno poštivam kad vidim vitalnog starca kako trči polumaraton , sretnem čovjeka od 80 godina kako vozi i stišće bicikl uz brdo izvan sica na nogama, ruta mu je inače 40- 50km. Sreo sam na jednoj biciklijadi tada 76 godina , čovjek iz Sl. Broda vozi po 200 km rute 👏👏
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put ned 27.7.2025 15:19 (Sirotanovic).
17 godina
moderator
Sirotanovic kaže...
Dok ako pričamo o dugim kardio sportovima , trčanje , plivanje , biciklizam, e tu ne ide bez ugljikohidrata.

Ha čuj, Tim Noakes ima knjigu The Lore of Running iz 1985., u kojoj je zagovarao karb-loading. Od 2014. zagorava LCHF - "...and now promotes a low-carbohydrate, high-fat (LCHF) diet for endurance athletes, including runners and cyclists." "- He argues that once adapted, athletes can maintain competitive performance on LCHF or keto, though he notes transition periods and that ultra-endurance athletes benefit most (where glycogen depletion is a limiting factor). - For cycling and ultra-running, he views LCHF (including keto) as a viable, sometimes superior, approach for fat adaptation.

Zar bi samo tako okrenuo ploču, bez konkretnih rezultata? To bi mu uništilo reputaciju.

Pitam ChatGPT i koliko je učestala LCHF među sportašima na duge staze i kaže ovo:

- Around 20% of endurance athletes have reported following a full LCHF or periodized low-carbohydrate approach, often combined with fasted training to enhance fat oxidation.

- In elite athletes, especially endurance and road-distance competitors:

--- 58% reported intentionally reducing carbohydrate intake during training.

--- 83% followed specific race-day nutrition plans, but only about half focused on carb fueling strategies during training.

Kao što vidiš, stvari se polako mijenjaju. Treba dugo vremena za promjene, jer smo svi mi indoktrinirani s tezom o ugljikohidratima kao osnovnim pogonskim gorivom. No, ako malo bolje razmisliš, pa ako će itko imati benefite od adaptacije tijela na masnoću i ketone, to su upravo sportaši na duge staze! Jer se zalihe glikogena potroše pa ih sportaš mora stalno dopunjavati. No ako je adaptiran na trošenje masnoća za energiju, konstantno ima dostupnu energiju, stabilni izvor energije, bez potrebe za nadopunjavanjem. Stvarno ne razumijem otpor prema toj ideji. Razumijem da su mnogi skeptični kod sportova na kratke staze i ako će LCHF/keto dijeta negdje failate, onda će failati upravo tu, no na duge staze?

Sirotanovic kaže...
Molio bih te da nam napišeš koliko pojedeš mesa i sira , ja ako imam obrok samo meso pojedem pola pileta 😅 Zato kombiniram Jako puno povrća i malo kruha, inače tko bi me nahranio i financirao 😅

Prouči "rabbit starvation". "Rabbit starvation nastaje jer nemasno meso, poput zečetine, sadrži gotovo isključivo proteine, a ljudsko tijelo može iz proteina dobiti samo ograničenu količinu energije te zahtijeva masti ili ugljikohidrate za normalan metabolizam. Bez tih izvora energije dolazi do energetskog deficita unatoč unosu dovoljno kalorija iz proteina, što dovodi do slabosti, probavnih smetnji i potencijalno smrti."

Piletina je većinom nemasno ili slabo masno meso (ovisi što konkretno jedeš). Događa ti se isto ovo što se događalo starim traperima kad su prehranu bazirali samo na zečetini. Takav način prehrane (i ovo sa zečetinom i ovo tvoje s piletinom, ako bi jeo samo piletinu) je pogrešan - ne samo zbog nemogućnosti dobivanja dovoljno energije iz proteina u tome slučaju, nego i zbog drugih razloga. Naime, naša vrsta (i naši preci) nikad u prirodi nisu jeli isključivo proteine - proteini nisu dolazili sami, nego su uvijek dolazili s određenom količinom masnoća, tako da je naš organizam evolucijski prilagođen obrocima u kojima je kombinacija proteina i masti, a ne samo proteina. Ujedno, proteini se bolje iskorištavaju kad se konzumiraju s masnoćom (sporije pražnjenje želuca, stimulacija žuči i enzima gušterače, bolja apsorpcija liposolubilnih nutrijenata).

Svoj problem s piletinom možeš riješiti na drugi način - dodaš masnoće! Recimo ja od kad sam promijenio prehranu jedem općenito daleko manje piletine (tipično dan ili dva u tjednu, a mislim da ima i tjedana kad je uopće ne jedem), a kad je jedem, u pravilu je obilno zalijem punomasnim vrhnjem za kuhanje.

A što se tiče općenito mesa i sira - pojedem onoliko koliko mi treba da ne budem gladan. To je to. Recimo danas za ručak pojeo sam šest ćevapa (prije pečenja mislim da bi oni bili nekih 125 grama) i tri velika jaja na oko. Ćevapi i jaja bili su pečeni na vrlo malo svinjske masti i na maslacu i još sam ćevape i jaja u tanjuru prelijao s dijelom te masnoće u kojima sam ih pekao. Ćevape ujedno "prošaram" Srirachom (ljutim umakom). Ako uz njih ne jedem jaja, onda na njih stavim sir tipa gauda ili tilzit ili ih zalijem punomasnim vrhnjem za kuhanje. Uglavnom, štogod da ručam, uvijek se pobrinem da uz dovoljno proteina ima i dovoljno masnoća životinjskog porijekla, jer je to recept i za sitost i za zdravlje (sa sjemenovim uljima sam raskrstio, margarin i slične namaz nisam nikad ni konzumirao niti mi valjaju, a sad današnjim znanjem ih definitivno ne bih konzumirao, te eventualno tu i tamo koristim ekstradjevičansko maslinovo ulje - koje nije sjemenovo nego voćno ulje). Ako sam gladan nakon ručka, ili često više iz navike (da se riješim hranjenja do navečer), nekad pojedem proteinski puding ili jogurt ili popijem onaj Vindijin proteinski napitak. I u zadnje vrijeme koji red tamne čokolade. No, toga ću se vjerojatno odviknuti u dogledno vrijeme - nije da mi treba, ionako moram otresti još nešto kila, ali čokolada mi je užitak kojeg mi se malo teško odreći.

Sirotanovic kaže...
I ovo što si napisao: "kako su ljudi stariji, kako im je metabolizam defektniji, trebali bi više i intenzivnije vježbati da ponište negativne učinke usporavanja metabolizma i efekta hrane koje jedu, a ne mogu jer su stariji, i ne da im se, i vjerojatno imaju već i napete mišiće, možda i bolove).
I jedno i drugo treba biti zadovoljeno za zdravlje i vitalnost. I adekvatna prehrana i vježbanje (kako s opterećenjem, tako i nešto čime se vježba fleksibilnost)"

-odlično si ovo sročio, dodao bih krivica je i što ne radimo na fleksibilnosti,

To je definitivno najgora stvar koju (ne) radimo! Tek kad probaš redovito vježbati jogu vidiš koliko si zapravo katastrofalno nefleksibilan - i ne samo nefleksibilan, nego skužiš i da imaš veliki disbalans mišića i općenito nestabilnost. Nešto poput joge trebalo bi biti prisutno i u školskom sustavu, jer uz snagu, fleksibilnost je izrazito bitna za vitalnost, pogotovo kako starimo.

Teško je to poslije nadoknaditi. Na jogu hodam zadnjih... Skoro dvije i pol godine? Dvaput tjedno. Fleksibilnost mi je drastično veća nego kad sam krenuo, ali i dalje mi brojne vježbe graniče s boli i imam još dalek put do optimalne fleksibilnosti - još godine. Svatko bi trebao otići barem na jedan sat joge (često se nudi besplatni prvi sat, ili recimo tu gdje sam ja kroz ljeto imamo jogu svaku srijedu u parkiću i svatko može doći i besplatno vježbati) da se sam na svojoj koži uvjeri koliko je nefleksibilan.

Jedna bitna stvar, koju sam na forumu već spomenuo (možda i u ovoj temi) - Magnezij! Većina ljudi vjerojatno unosi premalo magnezija, čak i oni koji misle da ga unose dovoljno (recimo preko povrća). Jedan od razloga je osiromašivanje tla, uslijed čega hrana sadržava daleko manje magnezija nego prije pedesetak godina (spominju se brojke od 20-35 % manje, a neki raspon rastežu i do 80 % manje, ovisno o vrsti bilje, tlu, klimatskim uvjetima, načinu uzgoja) i što općenito ljudi manje jedu hranu bogatu magnezijem. Meni je magnezij glicinat ubrzao poboljašnje fleksibilnosti i zapravo ubrzao rast snage.

Sirotanovic kaže...
kardiu za podizanje VO2max, oboje je jako bitno u starosti ali ljude boli ona stvar, ono "što bog dade bit će", kad zaboli doktore daj tabletu , kad se ukoče od ne kretanja doktore daj injekciju...

Rekao bih da je glavni problem pogrešno očekivanje. Odnosno, nas su naučili da starost sa sobom inherentno donosi značajan manjak snage, manjak fleksibilnosti, vitalnosti, a rast bolesti i konzumacije tableta. Mi to smatramo prirodnim, mi to očekujemo. To je indoktrinacija! Ljudi misle da kad ostare da nužno moraju biti slabi, nemoćni i bolesni! Jer su ih tako učili čitav život. I teško se boriti protiv toga, teško ih je uvjeriti da ne mora biti tako. Posebni problem je što ti problemi dolaze polako i onda čovjek ne registrira promjenu. Svaki dan mu je toliko malo gore da on to ne osjeća, svaki dan je toliko malo umorniji nego dan prije da on to ne osjeća. Ali kumulativno, nakon kojeg desetljeća, to se nakupi. I onda mu je to "novo normalno". I misli da to tako i treba biti.

Problem je u indoktrinaciji koja je stvorila takav fatalistički mindset. Ja sam recimo sad s 44 godine fizički jači i fleksibilniji nego sam bio s 24 godine. I namjera mi je da s 50 godina budem fizički jači i fleksibilniji nego sam sad. I mislim da ću to postići i bez nekakvog posebnog naprezanja. Nastavit ću s low-carb prehranom, bez biljnih ulja i žitarica/povrća/voća (to mi rastura crijeva), odlaziti na jogu dvaput tjedno, i bar par puta tjedno odvježbati si s girjom bar nekih 10-15 minuta (vjerojatno ću to pojačati, ali dokle god ima napretka, nije mi sila - i ovo kako sad radim rezultira napretkom) i napraviti pokoji pullup i dip, a možda se opet malo primim i utega. Zapravo bi se čovjek iznenadio koliko malo vježbe je potrebno ako se pravilno hraniš (pod tim mislim da unosiš dovoljno ugljikohidrata i masti i suzdržavaš se od ugljikohidrata, a ne to kako pravilnu prehranu predstavljaju mainstream medicina i mediji) i ako adekvatno opteretiš mišiće. A velika većina ljudi ne napravi niti to i prihvaćaju biti krhki, slabi i bolesni pod stare dane, kao da je to neizbježno. Naravno da pod stare dane neće biti kao u mladim danima, ali to ne znači da moraju biti slabi i krhki, da im je problem i osnovno kretanje i da moraju gutati desetak tableta dnevno.

Sirotanovic kaže...
Zato iznimno poštivam kad vidim vitalnog starca kako trči polumaraton , sretnem čovjeka od 80 godina kako vozi i stišće bicikl uz brdo izvan sica na nogama, ruta mu je inače 40- 50km. Sreo sam na jednoj biciklijadi tada 76 godina , čovjek iz Sl. Broda vozi po 200 km rute 👏👏

Super je to. Iako bih volio da se ljudi više orijentiraju na snagu i fleksibilnost, jer intenzivni kardio pod stare danas nije nužno dobar za dobar dio, ako ne i većinu ljudi. Ali da - lijepo je vidjeti starije osobe koje su i dalje vitalne i trebalo bi ih biti daleko više. I bilo bi ih puno više da malo promijene životni stil u pravom smjeru (to je ključno).

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.7.2025 21:00 (mbaksa).
9 mjeseci
Slažem se većinom s tobom.
Pa što se tiče sportske prehrane dali je ispravnije keto za endurance sport , evo za primjer taman završio Tour de France, a to se može smatrati ultimativan kardio, 21 etapa, znači 21 dan se utrkuju većinom po planinama i imaju dva dana odmora, koja većina njih koristi za laganu vožnju biciklom zato što im se noge umrtve ako stanu te su još gori nakon pauze nego da odmore. Gotovo svaka etapa traje preko 4 sata , neke i 5, 6, svaka ekipa ima svoje kuhare , biciklistima se važe prehrana u gram koliko proteina koliko ugljikohidrata i dodataka prehrani , to je toliko evoluiralo da se njihova prehrana pretvorila u znanost i svake godine napreduju i uvode se novotarije. Prije je biciklizam bio čisti doping a zadnjih godina su visoko kontrolirani te današnji biciklisti čisti šiju stare drogeraše za dvije klase. Prehrana i trening su usavršeni, jedu dosta povrća i voća (radi minerala) , dovoljno bjelančevina i masti te sporih ugljikohidrata (preferiraju se cjelovite žitarice , smeđa riža radi manjeg GI), a za vrijeme utrke se uzimaju gelovi mix čiste fruktoze i glukoze za vrijeme ekstremnih uspona da izdrže visoki intenzitet , te opet spori ugljikohidrati za endurance. I sve se zna u gram koliko čega uzimaju , sve se duboko analizira. Sigurno na treninzima imaju nešto drugačiju prehranu , za Z1 i Z2 srca su im dovoljne masti.

Bavim se biciklizmom preko 10 godina , čitam i pratim kako rade profesionalci treninge, imam 42 i nikad jači i brži nisam bio te stalno napredujem. Rekreativno redovito treniram kombinacije bicikl , trčanje, teretana te ono što obojica smatramo bitnim za starije JOGA i vježbe za moje probleme desna strana psoas, kuk, išjas, IT, SI, (istezanje i snaga), zbog tog problema sam i ubacio jogu te vidim da mi godi i pomaže.
U pravu si joga baš pokaže koliko smo mi ljudi zakržljali, u neravnoteži i nestabilni. I napredak u tome se vidi ako vježbaš jogu , primjetim koliko mi se popravila ravnoteža , dizbalans lijeve i desne noge, te fleksibilnost.

Ne jedem samo piletinu, te uvijek je domaće meso prženo u svinjskoj masti , tako da konzumiram sigurno i viška masti, te jedem i masnu kožu (to izbjegavaju samo ludi bilderi 😅). To za pola pileta sam stavio primjer, zato što puno jedem te me zanimalo kako ti pošto si pisao da si "mesožder" ili bio , koliko onda pojedeš. Meni 6 ćevapa i tri jaja je ništa , danas doručak 4 jaja pečena na malo maslinovog ulja , uz masnu šunku sa dosta sala, tri deci kefira, kupus salata i dvije šnite integralnog kruha. Desert četiri smokve i kockica tamne čokolade 70% te još punu žlicu kakao uz to, za tvrđu stolicu 😅 (discipliniraj se kao i ja, dobro se najedi slanoga te iza obroka ćeš moći uzeti samo jednu kockicu čokolade, no mogu i bez čokolade testirao sam i uzimao džem 😅, ali mogu i bez deserta i to sam is trenirao). Taj me doručak nije dugo držao sitim , nakon 5 sati opet gladan ali isto kao kod tebe , glad mi je normalna stvar nikakva štrepavica i krah energije, dorbo sam dresiran bez šećera i hrane pune ugljikohidratima , tih uobičajenih padova energije, koje ljudi skloni pekarma doživljavaju.

A što se tiče kardio za starce slažem se da može biti ozlijeda ako se pretjera te treba pratiti i naučiti svoje tijelo akciju i reakciju, zato i kombiniram bicikl i trčanje (ako stalno trčim , lijevi list sve više pokazuje istegnuće , te lijevo koljeno sve više boli , pogotovo ako ima viška kilograma , dok ako stalno bicikl onda IT na desnom kuku počinje smetati, ako stalno teretna onda psoas s desne strane i vratna kralježnica zezaju), tako da iskustvo je tu bitno te slušati svoje tijelo, ali ne kao slušati pa danas mi se neda pa neću trenirati , nego danas mi se neda pa ću lagano trčati i naravno odmor je jako bitan, kao i san.

S kardiom podižemo VO2max te produžujemo telomere u mitohondrijama, znači pomlađujemo se na staničnoj razini.
Osobno nikad nisam bio brži u trčanju a trčim preko deset godina a prije sam igrao i trenirao nogomet stalno. Znači sa 42 sam brži nego sa 20, polumaraton sam istrčao proljetos za 1:50:58 , a garmin sat mi već prognozira 1:47:13, iako sam smanjio intenzitet treninga za trčanje te se fokusirao na bicikl i teretanu opet napredujem.
Znači starci bi što prije trebali osim fleksibilnosti raditi i na kardiu koliko im zdravlje dopusti , i što prije počnu trenirati više će biti prostora za napredovati, što kasnije to sve teže i teže, te na kraju zaglibe previše s previše kila.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Poruka je uređivana zadnji put pon 28.7.2025 7:30 (Sirotanovic).
17 godina
moderator
Sirotanovic kaže...
Slažem se većinom s tobom.
Pa što se tiče sportske prehrane dali je ispravnije keto za endurance sport , evo za primjer taman završio Tour de France, a to se može smatrati ultimativan kardio, 21 etapa, znači 21 dan se utrkuju većinom po planinama i imaju dva dana odmora, koja većina njih koristi za laganu vožnju biciklom zato što im se noge umrtve ako stanu te su još gori nakon pauze nego da odmore. Gotovo svaka etapa traje preko 4 sata , neke i 5, 6, svaka ekipa ima svoje kuhare , biciklistima se važe prehrana u gram koliko proteina koliko ugljikohidrata i dodataka prehrani , to je toliko evoluiralo da se njihova prehrana pretvorila u znanost i svake godine napreduju i uvode se novotarije. Prije je biciklizam bio čisti doping a zadnjih godina su visoko kontrolirani te današnji biciklisti čisti šiju stare drogeraše za dvije klase. Prehrana i trening su usavršeni, jedu dosta povrća i voća (radi minerala) , dovoljno bjelančevina i masti te sporih ugljikohidrata (preferiraju se cjelovite žitarice , smeđa riža radi manjeg GI), a za vrijeme utrke se uzimaju gelovi mix čiste fruktoze i glukoze za vrijeme ekstremnih uspona da izdrže visoki intenzitet , te opet spori ugljikohidrati za endurance. I sve se zna u gram koliko čega uzimaju , sve se duboko analizira. Sigurno na treninzima imaju nešto drugačiju prehranu , za Z1 i Z2 srca su im dovoljne masti.

To se zove inercija. Ljudi nastavljaju s onim s čim već imaju dugogodišnjeg iskustva i pokušavaju to optimizirati, umjesto da sve bace u vodu i krenu ispočetka (keto dijeta okreće koncept ustaljene sportske prehrane naglavačke, što nije lako prihvatiti, pogotovo kod profesionalnih sportaša i gdje se vrti velika lova). Vrijeme će pokazati što je bolje za sportaše.

Za nesportaše bi već sad trebalo biti očito što je bolje, ali i dalje se forsira glukoza kao osnovno "pogonsko gorivo", jer to garantira kronične bolesti i veću potrošnju hrane (ili bolje reći proizvoda nalik hrani!), tj. na tome se može najviše zaraditi (profitiraju prehrambena, farmaceutska, medicinska industrija, osiguranja, pa lako moguće i fitness industrija, s obzirom da osoba koja se doista zdravo hrani ne mora odlaziti u teretanu ili se intenzivno baviti sportom da bi i ostala zdrava). Trebat će desetljeća da se to okrene, jer su u pitanju indoktrinacija i korupcija. Problem je sistemski.

Sirotanovic kaže...
Bavim se biciklizmom preko 10 godina , čitam i pratim kako rade profesionalci treninge, imam 42 i nikad jači i brži nisam bio te stalno napredujem. Rekreativno redovito treniram kombinacije bicikl , trčanje, teretana te ono što obojica smatramo bitnim za starije JOGA i vježbe za moje probleme desna strana psoas, kuk, išjas, IT, SI, (istezanje i snaga), zbog tog problema sam i ubacio jogu te vidim da mi godi i pomaže.
U pravu si joga baš pokaže koliko smo mi ljudi zakržljali, u neravnoteži i nestabilni. I napredak u tome se vidi ako vježbaš jogu , primjetim koliko mi se popravila ravnoteža , dizbalans lijeve i desne noge, te fleksibilnost.

Pretpostavljam cestovni biciklizam? To je van moje domene, ali susjed to voli. Da me nije svladao kronični umor i da su se neke druge stvari drugačije odvile u mom životu i ja bih vjerojatno i dan danas pedalirao, doduše po bregima. Ne isključujem da ću opet početi voziti bicikl bar malo. Imao sam u planu - nakon dugogodišnjeg stajanja u podrumu, pred godinu i pol dao sam ga na servis u očekivanju da ću konačno ponovno početi voziti, no eto, od onda je opet u podrumu.

Super da si počeo i jogu. Ljudi nisu svjesni koliko je korisna, i usudio bih se reći potrebna, pogotovo ljudima u zemljama poput naše gdje većina ljudi, nakon što završi srednju školu, prestaje s ikakvim bavljenjem sportom, a dobrim dijelom smo na sjedilačkim poslovima ili poslovima s repetitivnim pokretima.

Sirotanovic kaže...
Ne jedem samo piletinu, te uvijek je domaće meso prženo u svinjskoj masti , tako da konzumiram sigurno i viška masti, te jedem i masnu kožu (to izbjegavaju samo ludi bilderi 😅). To za pola pileta sam stavio primjer, zato što puno jedem te me zanimalo kako ti pošto si pisao da si "mesožder" ili bio , koliko onda pojedeš. Meni 6 ćevapa i tri jaja je ništa , danas doručak 4 jaja pečena na malo maslinovog ulja , uz masnu šunku sa dosta sala, tri deci kefira, kupus salata i dvije šnite integralnog kruha. Desert četiri smokve i kockica tamne čokolade 70% te još punu žlicu kakao uz to, za tvrđu stolicu 😅 (discipliniraj se kao i ja, dobro se najedi slanoga te iza obroka ćeš moći uzeti samo jednu kockicu čokolade, no mogu i bez čokolade testirao sam i uzimao džem 😅, ali mogu i bez deserta i to sam is trenirao).

Ha čuj, ja čokoladu trusim kao zamjenu za emocionalno ispunjenje!  I valjda ovisnost o kofeinu, odnosno kombinaciji kofeina i šećera. Trebale su mi godine i nekoliko pokušaja da se odviknem od Coca Cole - zato nisam u zadnjih desetak godina okusio ni kap. Iz principa. Tko zna, možda ću isto morati napraviti i s čokoladom.

Ne jedem baš puno hrane, jer nisam (rekreativni?) sportaš kao ti.  To nešto joge i girje ne diže potrošnju energije baš nešto puno. Doduše, eto, girja, iako zbilja nisam puno vježbao s njom (svaki dan možda pet-deset minuta - zapravo bih rekao da je bilo bliže pet minuta, no bilo mi je bitno da, zbog sjedilačkog načina života, išta odvježbam svaki ili gotovo svaki dan) omogućila mi je dovoljno povećanje potrošnje energije da kroz nekoliko mjeseci skinem tri kile. Možda bi to išlo i dalje, ali eto... Počeo sam trošiti malo previše čokolade (do tog trenutka držao sam se low-carb prehrane prilično dobro). Ali dobro - dokle god mi polako raste snaga i ne povećava se salo, nisam prisiljen rješavati to.

Sirotanovic kaže...
Taj me doručak nije dugo držao sitim , nakon 5 sati opet gladan ali isto kao kod tebe , glad mi je normalna stvar nikakva štrepavica i krah energije, dorbo sam dresiran bez šećera i hrane pune ugljikohidratima , tih uobičajenih padova energije, koje ljudi skloni pekarma doživljavaju.

Znači da si metabolički zdrav.

Sirotanovic kaže...
A što se tiče kardio za starce slažem se da može biti ozlijeda ako se pretjera te treba pratiti i naučiti svoje tijelo akciju i reakciju, zato i kombiniram bicikl i trčanje (ako stalno trčim , lijevi list sve više pokazuje istegnuće , te lijevo koljeno sve više boli , pogotovo ako ima viška kilograma , dok ako stalno bicikl onda IT na desnom kuku počinje smetati, ako stalno teretna onda psoas s desne strane i vratna kralježnica zezaju), tako da iskustvo je tu bitno te slušati svoje tijelo, ali ne kao slušati pa danas mi se neda pa neću trenirati , nego danas mi se neda pa ću lagano trčati i naravno odmor je jako bitan, kao i san.

S kardiom podižemo VO2max te produžujemo telomere u mitohondrijama, znači pomlađujemo se na staničnoj razini.
Osobno nikad nisam bio brži u trčanju a trčim preko deset godina a prije sam igrao i trenirao nogomet stalno. Znači sa 42 sam brži nego sa 20, polumaraton sam istrčao proljetos za 1:50:58 , a garmin sat mi već prognozira 1:47:13, iako sam smanjio intenzitet treninga za trčanje te se fokusirao na bicikl i teretanu opet napredujem.
Znači starci bi što prije trebali osim fleksibilnosti raditi i na kardiu koliko im zdravlje dopusti , i što prije počnu trenirati više će biti prostora za napredovati, što kasnije to sve teže i teže, te na kraju zaglibe previše s previše kila.

Lagane vježbice da, ali nisam uvjeren da je intenzivniji kardio dobra stvar za većinu starijih ljudi. Tim više što su stariji ljudi više u opasnosti od sarkopenije, znači prioritet bi im trebao biti povećani unos proteina i vježbe s opterećenjem, a i govori se da kardio može biti značajno opterećenje za srce (i zglobove). Ne kažem da im kardio nema šanse produljiti život ili produljiti zdravlje i vitalnost, nego mi to izgleda kao potencijalni dvosjekli mač - nekome će možda omogućiti zdravlje i vitalnost, dok će drugome možda prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme. Ali eto, ne znam dovoljno o tome, intuicija mi kaže da bi stari ljudi trebali raditi umjereni kardio te fokusirati se na prehranu bogatu proteinima (po mogućnosti što bližu keto dijeti, radi koristi ketona za mozak), vježbe s utezima i vježbe za fleksibilnost.

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.7.2025 9:07 (mbaksa).
13 godina

Meni je keto sasvim u redu, ali jako volim vikend cugu. To me jako koči, da ne govorim o tome koliko volim craft pivo i vino. I to uspijem izbaciti, ali popiti s društvom za vikend? E tu moram nalaziti riješenje. 

Može tvoje mišljenje o zamjeni za šećer? Točnije gazirani sokovi bez šećera-sa umjetnim zaslađivačima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

stevija ili eritritol su još ok, no ovi drugi zaslađivači nisu tipa sukraloza, saharin, aspartam, ksilitol, maltitol, sorbitol i ovi neki još ko zna koji na Ol što završavaju.

Inače tu i tamo kad je keto u pitanju takvo gazirano i zero nije loše kada uhvati želja za slatkim, no ne svaki dan.....inače na keto sam imao najbolje rezultate i to je djeta gdje u 2 tjedna hlače koje nisu ni blizu da zakopčaš idu kao salivene na tebe/meni moje sad i padaju 

17 godina
moderator
maks0806 kaže...

Meni je keto sasvim u redu, ali jako volim vikend cugu. To me jako koči, da ne govorim o tome koliko volim craft pivo i vino. I to uspijem izbaciti, ali popiti s društvom za vikend? E tu moram nalaziti riješenje.

Jedna od najboljih izreka koje sam čuo na tematiku prehrane je od Mikhaile Peterson: “Nothing tastes as good as healthy feels.” (Iliti, slobodno prevedeno: ništa nije okusom toliko fino koliko je dobro osjećati se zdravo. Ona je zbog svojih zdravstvenih problema morala prijeći na "lavlju prehranu" (lion diet), koja se sastoji isključivo od crvenog mesa preživača (govedina, junetina), soli i vode. Što to znači za tebe? Evidentno ti nije dovoljno loše da promijeniš svoje "navike", odnosno način prehrane. Kad ili ako će ti biti dovoljno loše, onda ćeš imati dovoljno snažan razlog za promjene.

Ako već ne možeš alkohola, svakako je bolje da ga konzumiraš jednom tjedno (u razumnim količinima), nego svaki dan - time si si zadovoljio te potrebe, a šteta koju će ti napraviti bit će ograničena.

maks0806 kaže...

Može tvoje mišljenje o zamjeni za šećer? Točnije gazirani sokovi bez šećera-sa umjetnim zaslađivačima.

Ha ne znam. Navodno je stevia dobra. Aluloza bi trebala biti najbolja zamjena za šećer, samo mi se čini da je kod nas teže dostupna (ali bi je se moglo u najmanju ruku naručiti online).

Osobno se nisam odrekao sokova sa zaslađivačima (zapravo, odrekao sam ih se na godinu dana, a sad sam opet malo zakazao, isto kao i s čokoladom) - Orangina Zero mi je najbolji. No, ne pijem te sokove "čiste" niti svaki dan, nego ih pomiješam s mineralnom vodom pola-pola, pijem dok ne popijem bocu, pa onda ne pijem možda tjedan-dva.

Ne znam što bih rekao o umjetnim zaslađivačima - ako moram birati između njih i šećera, biram njih. Ali bi ih trebalo izbjegavati. Pijem vindijine proteinske mliječne napitke, koji su također zaslađeni umjetnim zaslađivačima, što mi se ne sviđa - ali eto, puno su ukusniji od proteinskih shakeova sa steviom. Ali srezat ću to u dogledno vrijeme, valjda. Jedem i dosta ovih pudinga i Lidlovih "Quarkova" (nekakvi miješani jogurti) s umjetnim sladilima i emulgatorima i isto mislim da to nije najbolje, mada mi se čini bolje od hrane sa šećerom. Kao što rekoh, nisam ljubitelj mesa, tako da se "krpam" s mliječnim proizvodima s umjetnim sladilima i emulgatorima, što je daleko od idealnog. Ali valjda bolje nego da konzumiram šećer ili škrob (a za mene definitivno bolje nego da konzumiram pekarske proizvode, koji mi uzrokuju probavne probleme).

17 godina

Svakodnevna pekara je recept za katastrofu

10 godina

Mario zanima me kakav bi tvoj plan bio prehrane na dan voznje. 

Znam vikendom odradit duzu voznju s curom. Tempo nije intenzivan (nekih 65%), ali dugo to traje kojih 5h same voznje. Primjer voznja od 125km 2600kj rada. Kaj bi jeo prije, za vrijeme i nakon voznje ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Wiz3m4n kaže...

stevija ili eritritol su još ok,

Stevija da, ali u zadnje se otkrilo da eritritol potencijalno može uzrokovati ozbiljne zdrastvene posljedice, tako da u ovom trenutku ja osobno bih ga izbjegavao, dok se ne dokaže da je doista siguran za korištenje (s obzirom da polako kapaju studije koje pokazuju suprotno, to vjerojatno znači da ga nikad ni neću koristiti).

Wiz3m4n kaže...

inače na keto sam imao najbolje rezultate i to je djeta gdje u 2 tjedna hlače koje nisu ni blizu da zakopčaš idu kao salivene na tebe/meni moje sad i padaju 

Kroz tako kratko vrijeme većina toga je gubitak vode, nadutosti i lako se čovjek natrag napuhne ako se dobro najede ugljikohidrata.  Ali to je i pokazatelj onima koji su inače naduti, otečeni ili pate od visokog krvnog tlaka, da bi vjerojatno trebali probati s keto dijetom i ostati na njoj.

13 godina

Ma ne svaki dan jao. Jednom tjedno. Dok sam na ketu bio sam pio gin i tonic zero, to mi je solidna zamjena. To je baš navika koju volim, pive će morati van opticaja :(

Ostatak mi je skroz podnošljiv, samo me zeza raznolikost prehrane

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice