U moj taskbar? E bogami neće :)
Tri Microsoftova "kompanjona", mini aplikacije nas
- poruka: 13
- |
- čitano: 2.916
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Srećom otkazah pretplatu na Microsoft 365 prije nekoliko dana, u pravo vrijeme čini se. 😏

Nevjerojatno je koliko smeća svakodnevno guraju u OS koji je nekada bio ponos PC računala, radnih stanica i svega zasnovanog na x86 ili x64 arhitekturi. Taj isti OS koji se zove Windows 11 danas nema niti pošten start izbornik kao sve prethodne verzije (osim sramote zvane win8/8.1). Ukratko sve što je bilo perfektno to su jednostavno - odstranili "jer više nije moderno" tako da danas imamo nekoliko klikova mišem umjesto samo jedan. Da je MS zaposlio malu djecu ona bi brzo shvatila da se ne mijenja ono što je dobro ako nemaš nešto istinski bolje , jednostavnije i - brže !!
https://www.instagram.com/reel/DNDkknkTi_o/?igsh=MWdxMm1qNDB0djV3aA==
Što je s nama Linux korisnicima? I mi bi htjeli 3 microsoftova kompanjona na taskbaru.
Nevjerojatno je koliko smeća svakodnevno guraju u OS koji je nekada bio ponos PC računala, radnih stanica i svega zasnovanog na x86 ili x64 arhitekturi. Taj isti OS koji se zove Windows 11 danas nema niti pošten start izbornik kao sve prethodne verzije (osim sramote zvane win8/8.1). Ukratko sve što je bilo perfektno to su jednostavno - odstranili "jer više nije moderno" tako da danas imamo nekoliko klikova mišem umjesto samo jedan. Da je MS zaposlio malu djecu ona bi brzo shvatila da se ne mijenja ono što je dobro ako nemaš nešto istinski bolje , jednostavnije i - brže !!
Ima kada klikneš na "Sve" kod aplikacija, ali još od Windowsa 8 je to nepotrebno. Pritisneš tipku Windows tipku na tipkovnici i počinješ pisati naziv aplikacije koju trebaš (Ni ne trebaš miš).

Micr....
Ma znate vec sto cu reci.
Windows 8 je bio smece, ali Windows 8.1 je sve samo to nije. Start menu jeste bio izbacen, ali sa onim alternativama koje vrate klasicni star, windows 8.1 je bio najstabilniji windows, a vjerovatno i najbrzi.
U ta doba od izlaska 8.1 pa do dolaska win 10, ja sam koristio 8.1 na hdd. Bootao je brzo kako prvi dan tako i zadnji dan prije nego sto cu preci na win10.
Windows 8 je bio smece, ali Windows 8.1 je sve samo to nije. Start menu jeste bio izbacen, ali sa onim alternativama koje vrate klasicni star, windows 8.1 je bio najstabilniji windows, a vjerovatno i najbrzi.
U ta doba od izlaska 8.1 pa do dolaska win 10, ja sam koristio 8.1 na hdd. Bootao je brzo kako prvi dan tako i zadnji dan prije nego sto cu preci na win10.
Pomiri se, patis od Stockhlomovog sindroma..
Microsoft smrdi!.
Pomiri se, patis od Stockhlomovog sindroma..
Microsoft smrdi!.
Da Microsoft smrdi, tu se bum slagal. Ali patiti od, vjerovatno mislis na stockholmski sindrom, a ne stockhlomovog, ne vidim kakve to veze ima sa najboljim operativnim sistem koji je ikad ljudska rasa dozivjela.
....... ne vidim kakve to veze ima sa najboljim operativnim sistem koji je ikad ljudska rasa dozivjela.
Priznajem, ova izjava je toliko nevjerojatna, da sam skoro pa siguran da trolas, no progutati cu mamac i malo se trzati na povrazu.
Za pocetak, vjerojatno mislis na ljudsku vrstu, a ne na ljudsku rasu.
Jednako tako, mi informaticari starog kova (da, bezobrazno sam ukrao termin od najboljeg informaticarskog pisca proze ikada) pamtimo Microsoftov moto "Embrace, extend, and extinguish" koji je bolno nastetio napretku informatike do te mjere da odgovorno tvrdim da nas je Microsoft minimalno unazadio za 20tak godina napretka, a ako ne i vise.
Najgora stvar je da "EEE" i dan danas traje, no ipak je malo perfidniji pa nije toliko ocit (iako je i dalje prilicno ocito ako samo malo odlucis zaviriti, kako bi to ameri rekli, u zecju rupu)
I to govorim samo sa informaticke/tehnoloske strane.
Ako krenemo sa politicke strane, Micorosft je jos gori, pocevsi od provodjenja politickih naloga americkih administracija ( koja god bila u tom momentu, jer to traje od kasnih 2000-tih) do gotovo svakodnevnog sve veceg ukidanja korisnicke privatnosti inzistiranjem na cloud uslugama do te mjere da danas ako zelis imati "offline" racunalo moras posezati za "hakerskkim" metodama samo da bi kreirao lokalni korisnicki racun na svom PC-iju.
Mislim o cemu govorimo?
OVO je sa Micorsoftovih sluzbenih stranica kako kreirati lokalni account. Ako ti to nije dovoljno da se malo zamislis, onda neznam da li postoji ista sto bih ja mogao reci u ovom "upisu" (sad negdje torrente -u nekontrolirano miga oko), a da te ponukam na razmisljanje.
Iako vecina koji se donekle slazu sa, makar dijelom mojih stavova, bi pomislila kako je zadnji "pravi" OS (a ne skup online usluga), bio Windows 7, zaspravo zadnji pravi geekovski/informaticarski Microsftov OS je bio Windows 95, u kojemu nisu postajala umjetna ogranicenja i za kojeg se moglo reci da je bio napravljen od geekova za geekove i sve ljude dobre volje.
Vec slijedeca verzija *Windows 98" ti je nasilno ugurala niz grlo Internet Explorer integrirtajuci ga sa Windows Explorerom i nemogucnoscu deinstalacije (doduse postojao je "Revenge of Mozilla" koji bi to nasilno cinio, no to nije poanta), jer eto bez toga novi Windowsi "ne mogu funkcionirati".
Uglavnom, kada kazem da patite od Stockholmskog sindroma, u principu samo sam pristojniji jer nisam (ponovo) upotrijebio svoju (originalnu ako smijem dodati) poredbu o spavanju u vojniskoj spavaonici.
C/P iz jednog mog prijasnjeg upisa:
Da upotrijebim vojnicku poredbu, svi spavate u jednoj sobi sa 50 ljudi, da vise nistu u stanju primjetiti kako prdac smrdi.
Izadjite iz sobe na 15 minuta pa se vratitte nazad i shvatiti cete u kojem smradu zivite.