HAKOM i mobilni operateri

poruka: 37
|
čitano: 14.625
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
HAKOM i novi pravilnik za mobilne operatere

Nakon održane javne rasprave 15-og ovog mjeseca, Vijeće Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), donijelo je odluku kojom bi mobilni operateri nakon isteka obaveznog ugovora bili primorani otključati mobitele kao i osigurati minimalne brzine za sufranje mobilnim internetom.

Nova pravila su okupljena pod imenom Pravilnik o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga.

Pravilnik bi trebao stupiti na snage 8 dana nakon objave u Narodnim novinama.

Izvor: Večernji.hr

World Championships: 7, GP started: 288, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,517
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.12.2011 15:07 (F1-IVO).

13 0 hvala 12
15 godina

e to mi se svida hahaha

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Re: HAKOM i novi pravilnik za mobilne operatere
F1-IVO kaže...

Nakon održane javne rasprave 15-og ovog mjeseca, Vijeće Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), donijelo je odluku kojom bi mobilni operateri nakon isteka obaveznog ugovora bili primorani otključati mobitele kao i osigurati minimalne brzine za sufranje mobilnim internetom.

Nova pravila su okupljena pod imenom Pravilnik o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga.

Pravilnik bi trebao stupiti na snage 8 dana nakon objave u Narodnim novinama.

Izvor: Večernji.hr

Sve su to oni fino sklepali i zvuči super, ali samo na papiru a provedba u praksi je nekaj sasvim drugo kod nas ko obično bit če opet Cirkus na kubik.{#}{#}{#}

http://www.reliastream.com/cast/start/niorozco/
14 godina

Pretpostavljam da će to biti ovako nešto:

Ja: Dobar dan istekao mi je ugovor s vama i sada želim da mi se po zakonu otključa moj AjFon 5

Debela žena za pultom: Naravno gospodine (trlj brlj švrlj) evo ga gotovo je gospodine to će biti 499,99 kn

Ja: {#} Mater vam......... {#}

imam muda
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
Re: HAKOM i novi pravilnik za mobilne operatere
F1-IVO kaže...

... nakon isteka obaveznog ugovora bili primorani otključati mobitele...

-taj zakon je već odavno tu (EU), ali kao i hrpa ostalih ili pod suspenzijom ili se zagubio, sad je samo aktualizirano s ajfonićima. U istom rangu kao ne vezanje različitih usluga (tel-internet-TV) pa vidimo sprdačinu od jeseni koja je trenutno (viša cijena samo jedne usluge nego paketa sa svim uslugama), no hakom šuti (jel su ćoravi ili što?)..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

Snaći će se naši nekako. Nego malo manje vezano pitanjeza temu. Znate li možda koliko naplate dekodiranje, dajmo za primjer Vip, a da garancija ostane. Dakle da ovlašteni servis otključa mobitel.

www.e-sport.hr - Gaming portal sa dnevno sviježim vijestima. Organizator LAN turnira po Hrvatskoj, potiče hrvatsku gaming scenu na razvijanje. CS 1.6, COD4, COD2 serveri
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Jel to vrijedi za sve mobitele ili samo koje se sada kupe

Lt.Lowenbrau prozvan cheaterom preko 9000 puta

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: HAKOM i mobilni operateri
Vapor kaže...

Snaći će se naši nekako. Nego malo manje vezano pitanjeza temu. Znate li možda koliko naplate dekodiranje, dajmo za primjer Vip, a da garancija ostane. Dakle da ovlašteni servis otključa mobitel.

488 kn.

http://www.vipnet.hr/privatni-pretplatnici/cijene-poziva/jednokratne-naknade

World Championships: 7, GP started: 288, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,517
15 godina
neaktivan
F1-IVO kaže...
Vapor kaže...

488 kn.

http://www.vipnet.hr/privatni-pretplatnici/cijene-poziva/jednokratne-naknade

Hvala puno. Cijena je prevelika, a kako mi Simpa nudi najbolje opcije za 50kn mjesečno(1gb prometa, 1000SMS poruka, 0.65 prema svim mrežama) vjerojatno ću pokušat sa folijom koja se stavi ispod kartice.

www.e-sport.hr - Gaming portal sa dnevno sviježim vijestima. Organizator LAN turnira po Hrvatskoj, potiče hrvatsku gaming scenu na razvijanje. CS 1.6, COD4, COD2 serveri
15 godina
neaktivan

Hvala Bogu na ovome, čim stupi na snagu, printam članak i nabijam im u nos.

If applications are created with vb.net, what created vb.net ? R.I.P. Mr. Jobs, find your peace!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Još nek se izbore za jailbreak i ljubim ih u čelo  {#}

0 0 hvala 0
17 godina
pbandov kaže...

Realno je pitanje koliko će to koštati.

15 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
pbandov kaže...

Ako sam dobro shvatio ne bi smjelo ništa koštati jer je to upravo i poanta. Ti možeš sada dati da ti otključaju ali oko 400kn su cifre.

If applications are created with vb.net, what created vb.net ? R.I.P. Mr. Jobs, find your peace!
17 godina
pbandov kaže...
Old Iggy kaže...
pbandov kaže...

Ako sam dobro shvatio ne bi smjelo ništa koštati jer je to upravo i poanta. Ti možeš sada dati da ti otključaju ali oko 400kn su cifre.

Upravo obrnuto, operater to mora napraviti (ne može odbiti kao do sada kod dobrog dijela njih), no HAKOM nikome ne može narediti da išta radi besplatno.

16 godina
Old Iggy kaže...
pbandov kaže...
Old Iggy kaže...
pbandov kaže...

Upravo obrnuto, operater to mora napraviti (ne može odbiti kao do sada kod dobrog dijela njih), no HAKOM nikome ne može narediti da išta radi besplatno.

-ne, smisao ugovornog perioda i poklona koji je vezan u tom periodu.. (i postoji u mnogim zemljama, ali je na nivou pravilnika) dakle, nakon isteka vezanog roka mora se (besplatno) otklučati.

-to pravilo postoji već odavno, samo je (do sad) negdje nestalo... 'ispušteno'?, vjerojatno slučajno).. npr zaključani mobiteli su u nekim verzijama sami se resetirali i otključavali nakon isteka.

S druge strane, tarifa koju navode 4xxkn, je nebuloza za neki mob koji košta manje-više, mora biti tad neka formula u odnosu na vrijednost i to ako je prije isteka roka. Tako da se i taj njihov pravilnik može vrlo lako osporiti, to bi HAKOM morao odmah sad (dok je svježa tema) i napraviti, tj. 'pecnuti ih po prstima'... jer inače sve ostaje kao i do sad, samo papiranata pravila bez ikakve veze s RL.

Još realnije, je dati kvartovskom 'klučaru' da to napravi za par minuta umjesto vožnje do VIP centra, brže je a cijena je usporediva s gorivom i parkingom.. uz štednju živaca i vremena.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan

objavljeno u nn.

vip: svjesni smo, prilagodba traje 90 dana, javite se tada - pitanje bješe oko starih uređaja.

Tcom - ne znamo ništa. javite se iza Ng.

0 0 hvala 1
17 godina

Ma kakvi, lijepi zakon i sve ali evo komentara operatera

https://community.bonbon.com.hr/T4Um_/viewtopic.php?f=9&t=1121

Kada i ako bude službeno priopćenje te kada se stvarno počne primjenjivati i bonbon će dati konkretniji info o toj temi.

-Super potpis.Mora da je nov! -Ma ne,opran je s Perwollom.
17 godina
neaktivan

Za sve zainteresirane Pravilnik je objavljen u NN broj 154/2011. 29.12.2011., što znači da pravilnik stupa na snagu 6.1.2012. (osam dana od objave)

Zanimljivi članci su sljedeći

Članak 8. stavak 12:

Operator javnih komunikacijskih usluga u pokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži može ograničiti mobilni uređaj i podatkovni uređaj za pristup internetu (USB stick) na rad unutar vlastite mreže samo u slučaju ako ga pretplatnik uzima uz sklapanje pretplatničkog ugovora uz uvjet obveznog trajanja pretplatničkog ugovora. Operator  je obvezan po isteku ugovorne obveze ili u slučaju prijevremenog  raskida  pretplatniku, na njegov zahtjev, bez naknade i u najkraćem mogućem roku omogućiti daljnje korištenje uređaja u ostalim mrežama. 

Korisnicima unaprijed plaćene usluge (pre-paid) ista mogućnost mora biti omogućena nakon 12 mjeseci korištenja usluge uz predočenje računa o kupnji mobilnog uređaja.

te Članak 66. stavak 1.

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana njegove objave u „Narodnim novinama“. 

Jedna je zanimljiv podatak tu, a  to je da mobiteli ne smiju uopce biti zaljucani kad ih uzimate na pretlatu osim u slučajevima kad potpisujete ugovore sa obveznim trajanjem pretplatničkog ugovora.

0 0 hvala 3
16 godina
neaktivan
zeljko_tg kaže...

Jedna je zanimljiv podatak tu, a   to je da mobiteli ne smiju uopce biti zaljucani kad ih uzimate na pretlatu osim u slučajevima kad potpisujete ugovore sa obveznim trajanjem pretplatničkog ugovora.

A kada to nije slučaj?

17 godina
neaktivan
Random. kaže...
zeljko_tg kaže...

Jedna je zanimljiv podatak tu, a   to je da mobiteli ne smiju uopce biti zaljucani kad ih uzimate na pretlatu osim u slučajevima kad potpisujete ugovore sa obveznim trajanjem pretplatničkog ugovora.

A kada to nije slučaj?

Nisam siguran da razumim pitanje, ali malo cu svejedno zamudrijati.

Ja sam prosle godine uzimao mob u T-mobile-a da mi ne propadnu oni Club+ bodovi. Nisam potpisivao nikakvu novu pretplatu niti ista, a dobio sam mob koji mogu koristiti samo u T-mobile mrezi.

To sad nebi trebao biti slucaj.

Ti svaki mobitel mozes dobiti po nekoj povlastenoj cijeni kad uzimas pretplatu.

Sta se duze vezes za operatera mobitel je jeftniji.

Do sad, koliko ja znam, uzimao ti njega s trajanjem ugovora na 24 mjesec, ili uzimao pretpatu koja nema vremensko ogranicenje raskida ugovora, mobitel je uvijek bio zakljucan.

Po novom, ako ne potpisujes ugovor na 12 ili 24 mjeseca mobitel ti ne smije biti zakljucan na mrezu mobilnog operatera kod kog si uzeo pretplatu.

Ako sam ja dobro razumio članak zakona.

Ako nisam molio bi da me se ispravi.

17 godina

Objava u NN je bila 29.12, od danas ovaj zakon važi. Započelo je besplatno otključavanje

-Super potpis.Mora da je nov! -Ma ne,opran je s Perwollom.
16 godina
Ag008 kaže...

Objava u NN je bila 29.12, od danas ovaj zakon važi. Započelo je besplatno otključavanje

Baš ću sutra ić provjerit pa javim.

U Vipu znam da će mi otključat, ali neznam za T-Scumovce...

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. R.I.P. Steve Jobs 6.10.2011. 1955. - 2011.
15 godina
neaktivan
Mitch kaže...
Ag008 kaže...

Baš ću sutra ić provjerit pa javim.

U Vipu znam da će mi otključat, ali neznam za T-Scumovce...

Napiši nam da znamo kako je prošlo. Ovo je po prvi put neki zakon kojem se stvarno radujem...pomalo žalosno i ironično...radujem se novim zakonom...

If applications are created with vb.net, what created vb.net ?
13 godina
neaktivan

Pozdrav svima,

jucer sam zvao SZK T-mobile, objasnio im da bi trebalo otkljucati Iphone 3GS koji je kupljen prije 2 i pol godine. Covjek je rekao da nema problema, uzeo podatke i rekao da ce se javiti netko kroz tjedan dana. Danas ujutro me zove netko s tehnicke podrske i trazi IMEI telefone. Otkljucan mi je mobitel i trenutno je unutra vip-ova kartica. Dakle netreba ici u t-centre itd, zvrcnite SZK itojeto.

pozdrav svima

14 godina
neaktivan

Ja taman sad zvao i kaže mi agent da je zakon stupio na snagu,ali da oni nemaju obavijest kad će to profunkcionirati...na koji si broj zvao,pričam o t-mobile?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
grabber0207 kaže...

Ja taman sad zvao i kaže mi agent da je zakon stupio na snagu,ali da oni nemaju obavijest kad će to profunkcionirati...na koji si broj zvao,pričam o t-mobile?

to je ona fora, javi ti se student na poslu i nije nimalo informiran -.-"

13 godina
neaktivan

098 1550... budi uporan i reci da su meni otkljucali.

ukoliko su prosle 2 godine mozes ga i sam otkljucati ...

https://t-mobile-simlockportal.arvato-services-mocom.com/PUBSILO/

15 godina
neaktivan
Sirijl kaže...

098 1550... budi uporan i reci da su meni otkljucali.

ukoliko su prosle 2 godine mozes ga i sam otkljucati ...

https://t-mobile-simlockportal.arvato-services-mocom.com/PUBSILO/

koja laž XD , već možeš na netu, e to je već :P

14 godina
neaktivan
Pih nekidan bijah u vip centru i skoro me stjerala ova sto radi kad sam rekao da imam uredjaj za otkodirati...a prije odlaska u centar sam zvao szk i receno mi je da navratim do bilo kojeg centra s papirima...ja tamo kad ova neda mozda sam joj trebao ponesti clanak iz NN, a uredjaj kupljen kod njih bas!
el presidente http://www.speedtest.net/result/1631331270.png
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
hsatUSA kaže...
Pih nekidan bijah u vip centru i skoro me stjerala ova sto radi kad sam rekao da imam uredjaj za otkodirati...a prije odlaska u centar sam zvao szk i receno mi je da navratim do bilo kojeg centra s papirima...ja tamo kad ova neda mozda sam joj trebao ponesti clanak iz NN, a uredjaj kupljen kod njih bas!

Nažalost, ovo sam i očekivao. Ali da, napisao sam to gore, najbolje je doslovno isprintat i nabit im u lice jer drugačije ne znaju. Imaš svoja zakonska prava, iskoristi ih.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice