Parkour, free running, backflip, wallflip itd...

poruka: 256
|
čitano: 73.245
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Parkour, free running, backflip, wallflip itd.
davidri kaže...

Evo piceki gledajte:

Holy shit! Skidam kapu!

Do kada vi to meni mislite tolerirat?
15 godina
neaktivan
bas tako :D
16 godina

Kad smo vec krenili stavljat video-e evo malo naših dečkiju ^^ :D

McLaren Mercedes:1974.Emerson Fittipaldi-1976.James Hunt-1984.Niki Lauda-1985.-1986.Alain Prost-1988.Ayrton Senna-1989.Alain Prost-1990.-1991.-Ayrton Senna-1998.-1999.Mika Hakkinen-2008.Lewis Hamilton
15 godina
protjeran

Kad svi onda cu i ja :)

Odlican dokumentarac

Bilo bi zgodno, ali nije potrebno!
15 godina
protjeran
loky4i4 kaže...

Kad smo vec krenili stavljat video-e evo malo naših dečkiju ^^ :D

Necro i ekipa {#}

Bilo bi zgodno, ali nije potrebno!
14 godina
neaktivan
tak mi je zao sto imam ostecenje mozga i s*eban centar za ravnotezu, nemogu se ni okrenut oko svoje osi, vec gubim pojam percepciju prostora
24.6.2011 || One Who Rides Lightning Bolts
14 godina
neaktivan

:( 

stajanje na jednoj nozi neko vrijeme... skaknje po trampolinu... vezbe na svedsim ljestvama itd... bi trebale uveliek pomoc.... naravno ako ih redovito radis i o kolkom se ostecenju radi???

budi uporan!

sretno!!!

: )

Poruka je uređivana zadnji put sri 20.7.2011 23:04 (mojsije1234).
14 godina
neaktivan
14 godina
neaktivan

haha decki .. 6 godina ima frajer ;)

15 godina
neaktivan

mali je lud o.O

14 godina

WOW! Pogledajte kaj ovi tipovi rade!  {#}

www.youtube.com/watch?v=pcLEZ1ZlFzQ

Game experience may change during online play.
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.8.2011 12:37 (Gamer6669).
15 godina
neaktivan

malo da dignem temu :)

samo dobra volja i sve se moze :) 

14 godina
neaktivan

Hmmm, vidim da je zadnj post od prije 9 dana pa mislim da tema jest malo zapostavljen

(jer je prije tog posta post napisan u 8 mjesecu) ali nema veze....

Čuo sam da se nesmije naglo skakati sa zida (npr. visine 2 metra) jer bi se mogao dobiti bruh...

Sad neznam kolko je to istina ali nema veze..

Pa moje pitanje: Koje se stvari NEsmiju raditi u parkour -u ?

Mislim, koje su štetne, npr. kao sto sam vec rekao ono za bruh, da li ima jos sto da se nesmije raditi ?

Buzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
15 godina
neaktivan
Games 4 life kaže...

Čuo sam da se nesmije naglo skakati sa zida (npr. visine 2 metra) jer bi se mogao dobiti bruh...

Sad neznam kolko je to istina ali nema veze..

Pa moje pitanje: Koje se stvari NEsmiju raditi u parkour -u ?

Mislim, koje su štetne, npr. kao sto sam vec rekao ono za bruh, da li ima jos sto da se nesmije raditi ?

Nije da se ne smije, nego se svi iskusni ljudi koji znaju nešto o vještini i pravilnom vježbanju slažu da se ne bi smjelo skakati s većih visina (a i visina od 1 metra, 1,5 je isto velika visina, jer je to opterećenje na koljena, zglobove, odnosno za početnike je to jako štetno) i zato svi oni koji razumiju parkour i znaju kako bi trebalo trenirati se slažu s tim da se prvih godinu, dvije treba vježbati samo snaga i općenito kondicioniranje (no aktivno). Tek kada se dobije neka snaga, kad ojačaju mićiši oko koljena i općenito svi mišići, onda se može početi raditi nešto "tehnike". S tim da nema nikakvog pravila kako će tko trenirati, tako da je ovo samo dobronamjeran savjet, ipak je parkour slobodna vještina. Isto tako, nije da se sad tokom tih početnih godina treniranja uopće "ne smiju" trenirati preskoci, precizni skokovi, ravnoteža itd. Odnosno, preporuča se da se većina tehnike u prvih godinu, dvije, (pa čak i do tri godine, no to ovisi o pojedinačnom tijelu) sve stvari rade na ground levelu. I ne bi smjelo biti skokova većih od metar, metar i pol. Isto tako, treba paziti kako se doskače, da se ne ide u čučanj, odnosno da koljena ne trpe previše, tj. doskok ne bi trebao biti ispod 90°, s tim da nije isto skočiti na beton, zemlju ili na travu.

Kao što sam i rekao, ne postoje stvari koje se "ne smiju" raditi. Samo postoje dobronamjerni savjeti za pravilno vježbanje, te ako se uzimaju u obzir ti savjeti, dolazi do sigurnog i pravilnog napretka.{#} Odluka je samo na pojedincu.

Sad, za bruh, mislim da nitko nije dobio bruh od toga što je skočio s neke visine, prije se može desiti da uganeš gležanj ili nešto slično. Velika većina stvari, ako se radi pravilno, nisu štetne za tijelo, no ako se ne radi pravilno, ako se rade velike stvari, ako tijelo izlažemo nepotrebnom riziku, onda to može postati jako štetno po nas. I još nešto, kad netko počinje trenirati parkour, i sad npr. želi naučiti SDC (Saut de chat, "monkey vault" ), ako to želi što brže naučiti, odnosno "žuri se", to nije dobro. Sve treba teći nekako prirodno, što znači slijedeće : nema apsolutno nikakve veze, niti bi se itko trebao zbog toga zabrinjavati, ako netko ne može nešto naučiti npr. za dva tjedna. Ne treba brzati. Ako npr. vaš prijatelj nauči SDB (Saut de bras, "cat leap") za dva tjedna, a vi ga ne znate, ne treba se nikako zabrinjavati ako ga vi naučite za 2, 3 mjeseca ili za 2 godine. Onaj tko je pročitao ovaj članak : http://parkour.hr/?p=24  , znat će o čemu ja pričam. A onaj tko nije, preporučio bih SVIMA da ga pročitaju {#} (koji se bave, a i onima koji se ne bave vještinom kretanja).

EDIT : Tek sam sad skužio da si pitao da li se može dobiti bruh ako se naglo skače. Prvo, nije nikako dobro skakati s visine od 2 metra. Drugo, ako se naglo skače, ili ako trbušni mišići nisu zagrijani i spremni na kretanja (odnosno ako se ne trenira učestalo, može doći do upale mišića). Mene je prije mučilo to, odnosno, malo ispod trbušnih mišića sam ima neku bol, kad bi se npr. penjao na zid, pa me onak, znalo "uhvatit". Kad sam bio kod liječnika (poslao me na ultrazvuk {#} u Osijek, no nebitno), rekao mi je specijalist da je to najvjerojatnije od toga što se ne zagrijem dovoljno. Sad više nemam tih problema, iako me nekad zna uhvatiti upala mišića (dosta rijeđe), no to nije ništa naspram onoga što sam imao. Uglavnom, nemam više takvih "smetnji" {#}

Eto, nadam se da sam ti barem djelomično odgovorio na tvoje nedoumice. {#}

http://hr.wikipedia.org/wiki/Parkour#
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.11.2011 14:36 (DJED BOŽIĆNJAK).
16 godina
neaktivan
DJED BOŽIĆNJAK kaže...
 Isto tako, treba paziti kako se doskače, da se ne ide u čučanj, odnosno da koljena ne trpe previše, tj. doskok ne bi trebao biti ispod 90°, s tim da nije isto skočiti na beton, zemlju ili na travu.

Ovu idiotariju slusam iznova i iznova i ne vjerujem da netko u to vjeruje...

Kako je moguce amortizirati skok ako ne ides 'do kraja'? Koljena trpe UPRAVO kad se zakocis na pola! Pogledajte bilo koji filmic nekoga tko se bavi parkourom oko 16 godina, vidjet cete da na ravnim doskocima idu ravno dolje, bez pardona...

TEORETSKI, koljena su najosjetljivija u kutu od 90 stupnjeva, ali to veze nema s opterecenjem vec sa iskakanjem... oko 90 stupnjeva, najveca je sansa da ce vam zglob iskociti ustranu...

Bokte, ko po body building forumima... ljudi koji uopce ne treniraju, izmisljaju bajke...

Get out of your apartment. Meet a member of the opposite sex. Stop the excessive shopping and masturbation. Quit your job. Start a fight. Prove you're alive.
14 godina
neaktivan

Kad ne znaju.
Treba doskocit i rukama i nogama,tj,malo pod kutem tijela,da koljena ne idu preko famoznih 90 stupnjeva,u tom slucaju misici vrse polugu te riskiras lijepe ozlijede.

Treba rasporedit silu na cijelo tijelo,ne samo noge.

Nemam sad volje objasnjavat,no,naprosto je tako :). 

16 godina
neaktivan
BMK kaže...

Kad ne znaju.
Treba doskocit i rukama i nogama,tj,malo pod kutem tijela,da koljena ne idu preko famoznih 90 stupnjeva,u tom slucaju misici vrse polugu te riskiras lijepe ozlijede.

Treba rasporedit silu na cijelo tijelo,ne samo noge.

Nemam sad volje objasnjavat,no,naprosto je tako :). 

Ma naravno.

Imam dovoljno iskustva i nemam ozljeda. Koji je tvoj argument?

Get out of your apartment. Meet a member of the opposite sex. Stop the excessive shopping and masturbation. Quit your job. Start a fight. Prove you're alive.
15 godina
protjeran

Ima li tu ikoga a da bas aktivno trenira?

Imam jedan problem, kada vise dana uzastopno idem na trening i trcim puno pocne me boljeti kost s lijeve strane desne noge, isto vrijedi za lijevu nogu-samo s desne strane.

Ta bol se javlja bas u kosti.

Sad dok rjede treniram vise nemam taj problem.

Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet
16 godina
neaktivan

Fali ti kalcija, kosti su ostecene a ne zarastaju dovoljno brzo.

Odmori malo od trcanja i skakanja po betonu, idi u park i radi kalisteniku. Usput se oblokavaj ili necim prirodnim sto sadrzi kalcij, ili uzmi supplemente za sportase.

Btw ja radim parkour minimalno jednom svaka dva tjedna... s obzirom da treniram sam, radim iskljucivo runove.

14 godina
neaktivan
Znači neču dobiti bruh ako skačem s visine od 1.5 do 3.5 metra ?
16 godina
neaktivan
Games 4 life kaže...

Bruh ne.... razbit ces si koljena, gleznjeve, kukove, kicmu, mozda cak i vrat.

Ni ja ne skacem s tih visina.

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.11.2011 17:39 (Deus ex machina).
14 godina
neaktivan
No dobro, mislio sam 2.5 metara :D
Ipak, kosarkaski kos ima ja mislim oko 3 metra visinu (tu kojega ja doma imam), a nama drugi kat (tj, 1., ali s podrumom je 2. jer nam 'pod'rum nije ispod zemlje nego iznad) je toliko visok
15 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Ovu idiotariju slusam iznova i iznova i ne vjerujem da netko u to vjeruje...

Kako je moguce amortizirati skok ako ne ides 'do kraja'? Koljena trpe UPRAVO kad se zakocis na pola! Pogledajte bilo koji filmic nekoga tko se bavi parkourom oko 16 godina, vidjet cete da na ravnim doskocima idu ravno dolje, bez pardona...

TEORETSKI, koljena su najosjetljivija u kutu od 90 stupnjeva, ali to veze nema s opterecenjem vec sa iskakanjem... oko 90 stupnjeva, najveca je sansa da ce vam zglob iskociti ustranu...

Bokte, ko po body building forumima... ljudi koji uopce ne treniraju, izmisljaju bajke...

Ovo nije idiotarija. Kod nekih doskoka (a da nisu doskoci kod kojih se dočekamo i rukama) npr. u preciznim skokovima, npr. da skočiš sa zidića na zidić, onda je bolje (bar ja tako mislim) da nam položaj nogu ne bude ispod tih 90 stupnjeva. Jer ako netko npr. "propada" (znaš što to znači) kod preciznog skoka, a i kod skokova općenito, onda su mu noge slabe, i to može samo štetiti. Nisam mislio na to da ako skočiš, pa doskočiš dobro, pa se polako spuštiš u čučanj. Razgovarao sam na facebooku malo prije s jednim prijateljem, i složio bih se s izjavom koju je rekao : "pa kad doskocis u precision i ne ides rukama na pod

nego ostajes ovak jel

onda ti sva ta sila dode u noge, ne bitno koliko ti savio noge..e sad...jeli pravilnije otici ispod 90 ili iznad"  Nešto tako sam i mislio. Iako ja osobno mislim da kad doskačemo, da nam noge ne bi trebale propast. E sad to što sva sila ode u noge, onda je mislim, bolje se zaustavit na 90 stupnjeva, samo što treba dosta jačati noge da bi nam podnijele taj udarac. No ne mogu biti skroz siguran što je pogrešno, a što nije. A što se tiče video uradaka, u svako malo ozbiljnijem uratku ljudi pokušavaju ne "propast", odnosno doskaču baš tako da ne idu ispod tih "magičnih" 90 stupnjeva. Iako, to NIJE NIKAKVO pravilo, te svatko de facto može doskakati kako hoće, pa će vidjeti hoće li biti problema ako doskaču do 90° ili idu u čučanj. Treba probati, i vidjeti što paše a što ne. Ovo za zglob, ne kužim, nije koliko ja znam nikome nekakav zglob iskočio :/ . A i na radionici koja je bila u 8. mj. koliko sam vidio, niti Laurent Piemontesi (kad si već spomenuo one koji treniraju "oko 16 godina", iako Laurent trenira već sigurno 20+ godina) nije doskakao tako da "propadne". I tko kaže da ja ne treniram, te nitko ne izmišlja nikakve bajke. Samo se ponudi nekakav savjet, na pojedincu je hoće li ga prihvatit ili ne. Kako bi Daniel Illabaca rekao : "Everything is choice." {#} Ostajte mi zdravo {#}.

EDIT : Evo što sam malo istraživao po netu :

"Bez obzira na to radite li paralelni, široki čučanj ili iskorak, vrlo je bitno pripaziti na kut u koljenom zglobu. To znači da koljeno pod opterećenjem nikada ne bi trebalo savijati pod kutom manjim od 90 stupnjeva, odnosno pravim kutom. Prilikom čučnja u iskoraku kod početnika se često može vidjeti greška – kut u prednjem koljenu manji je od 90 stupnjeva, a stopalo previše podvučeno prema unutra, što pretjerano i neravnomjerno opretećuje koštane i hrskavične strukture u zglobu koljena.

U pravilnom čučnju u iskoraku (i drugim vrstama čučnjeva) skočni je zglob točno ispod koljena, a potkoljenica u okomitom položaju. Na ovaj način težina je ravnomjerno raspoređena, a mogućnost ozljeda svedena na minimum."

Prilikom izvođenja čučnjeva također je važno pripaziti da se stražnjica nikada ne spušta niže od koljena, jer se time također kut u koljenu previše smanjuje, te da su prsti stopala uvijek usmjereni u istom smjeru u kojem je usmjereno koljeno. Na taj je način i opterećenje u skočnom zglobu ravnomjerno i pravilno raspoređeno."

Evo još nešto : "Doskok mora biti mekan, uz amortizaciju

sila preko zglobova cijelog tijela koji se pritom

ponašaju kao amortizirajuća opruga. Sile doskoka

pri kontaktu stopala s podlogom mekano se prenose

preko prstiju stopala uz flektirana koljena i kukove."

Peace ! {#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.11.2011 23:39 (DJED BOŽIĆNJAK).
16 godina
neaktivan
Games 4 life kaže...
No dobro, mislio sam 2.5 metara :D
Ipak, kosarkaski kos ima ja mislim oko 3 metra visinu (tu kojega ja doma imam), a nama drugi kat (tj, 1., ali s podrumom je 2. jer nam 'pod'rum nije ispod zemlje nego iznad) je toliko visok

Ma, sto god ja rekao, napravit ces po svome iovako ionako... tako da, uzivaj...

@Djede Bozicnjak

to sto si ti ovdje napisao, stoji li netko iza toga imenom i prezimenom, i odgovornoscu?

Cura mi radi kao atletski trener, odnosno trenira skijase koji idu na olimpijske igre. Placena je 150$ po satu rada.

Sigurno cu vise vjerovati nekome tko je zavrsio magisterij za atletske ozljede, nego nekom od 18 godina tko piskara po forumu. Pritom, ne mislim na tebe, nego na izvor otkuda si izvukao ovaj tekst.

Ali, imas poene za trud. Cheers.

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.11.2011 23:57 (Deus ex machina).
15 godina
protjeran

Evo ja danas bio na jednom dosta dobrom treningu na jednom place-u gdje je trznica pa su poredani stolovi jedan iza drugoga.

Trcao sam do place-a nekih 15-ak minuta bez prestanka.

Radio sam sve cega sam se sjetio: monkey vaultove, improvizirane vaultove, flow, precisione sa stola na stol, quadrapedal, roll, manje dive rollove,skok-roll, precisioni po 3 stepenice, quadrapedal po stepenicama, lazy vaultove, regulare, malo sklekova.....

Kasnije sam se istegnuo i nazad sprintao uz pauze.

Uglavnom dosta dobar trening u kojem sam se dobro ispuhao :)

Informatičarski haiku: Jebo te, Ne radi, Opet
15 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

@Djede Bozicnjak

to sto si ti ovdje napisao, stoji li netko iza toga imenom i prezimenom, i odgovornoscu?

Cura mi radi kao atletski trener, odnosno trenira skijase koji idu na olimpijske igre. Placena je 150$ po satu rada.

Sigurno cu vise vjerovati nekome tko je zavrsio magisterij za atletske ozljede, nego nekom od 18 godina tko piskara po forumu. Pritom, ne mislim na tebe, nego na izvor otkuda si izvukao ovaj tekst.

Ali, imas poene za trud. Cheers.

http://www.centargea.com/index.php?option=com_content&view=article&id=9%3Akritine-toke-workouta&Itemid=8

I onaj drugi dio ovdje : 

http://www.google.hr/#sclient=psy-ab&hl=hr&site=&source=hp&q=pravilan+doskok&pbx=1&oq=pravilan+doskok&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=515l4235l0l4498l17l11l1l4l4l0l234l1866l1.6.4l16l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=e585ab37d7614bf2&biw=1280&bih=923

Sedmi po redu rezultat

Kao što sam i rekao, ne znam što bi bilo pravilnije, no ne želim se previše time zamarat, ja samo znam da ću i dalje nastaviti trenirati tako da mi doskoci po mogućnosti ne idu ispod te "magične" {#} granice. Lijep pozdrav. {#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.11.2011 0:10 (DJED BOŽIĆNJAK).
15 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
Games 4 life kaže...

Bruh ne.... razbit ces si koljena, gleznjeve, kukove, kicmu, mozda cak i vrat.

Ni ja ne skacem s tih visina.

neces si razbit koljena,gleznjeve,kukove,kicmu ako znas kako skocit s neke vece visine -.-"

znaci uz skakanje s vece visine od 2 m inace ide roll kako nebi bilo veliko opterecenje na koljena

15 godina
neaktivan
MatijaCH kaže...

neces si razbit koljena,gleznjeve,kukove,kicmu ako znas kako skocit s neke vece visine -.-"

znaci uz skakanje s vece visine od 2 m inace ide roll kako nebi bilo veliko opterecenje na koljena

Prije bih rekao da će si netko oštetiti koljena te kosti, i gležnjeve (i što već ne {#} ) ako bude skakao s tih visina, pogotovo netko tko je početnik, a i čak da i nije, nisu mu toliko noge jake da mu izdrže taj udarac. Vjerojatno to može napraviti 2 puta, 3 puta, pa nek je i 7 puta, no to je velika šteta, koja se ne osjeti odmah, možda se čak i ne osjeti ni za mjesec dana, no ako netko to radi učestalo, jako VELIKU GREŠKU radi i to mu može samo naštetit (osim ako nije netko stariji, iskusniji, netko tko pravilno trenira, te vježba ko bik i puno kondicionira {#}). Pogotovo oni koji rastu, njima se tek kosti razvijaju, te ako ih oštete u mladosti, kasnije su naje*ali. 

No kako je pametno Deus ex machina rekao : "Ma, sto god ja rekao, napravit ces po svome iovako ionako... tako da, uzivaj..." {#} 

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.11.2011 17:40 (DJED BOŽIĆNJAK).
15 godina
neaktivan

Eto, da malo osvježim temu, jedan video koji su već neki sigurno vidjeli, no vrijedan je da ga se vidi opet : 

15 godina
neaktivan

jel ima tu netko da se aktivno bavi freerunningom? {#} 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice