Nedavno dobio 100/50 optiku, a na stolnom kompu dobivam 70/50. Kad isti kabel kojim se sa stolnog kompa spajam na ruter ukopćam u laptop, dobijem punu brzinu na laptopu. Zna li netko što bi mogao biti problem?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Koju mrežnu karticu imaš? To mi pada na pamet.
Koju mrežnu karticu imaš? To mi pada na pamet.
Koristim integriranu mrežnu s ploče MSI 760GM-P21(FX) (MS-7641).
Nedavno dobio 100/50 optiku, a na stolnom kompu dobivam 70/50. Kad isti kabel kojim se sa stolnog kompa spajam na ruter ukopćam u laptop, dobijem punu brzinu na laptopu. Zna li netko što bi mogao biti problem?
Otkud ideja da se s tim informacijama može bilo što zaključiti, laptop i desktop? 'ajde budi malo pametan...
S takvim stavom možeš odjebat, ne treba mi tvoja pomoć. Doviđenja.
Koji je CPU ? Iako to danas zvuči nebitno, možda je uzrok slabašan CPU pa još u kombinaciji sa lošim driverima ...
U speckama ploče piše da je mrežna 1 GBit Realtekica 8105E, da li si provjerio mrežnu, da nije možda pala u 100 MBit mod ? ili je loš kabel.
vidi u postavkama adaptera na matičnoj da li ti je isti postavljen na 1gbit, a ne limitiran na 100mbit
(device manager > network adapters > tvoj adapter (realtek?) > advanced)
btw kolega ti je ok napisao gore, kad pitaš ovakva pitanja - trebao bi malo opširnije navesti o kakvim se komponentama radi u oba kompa, možda se jedino nije najbolje izrazio :)
Koji je CPU ? Iako to danas zvuči nebitno, možda je uzrok slabašan CPU pa još u kombinaciji sa lošim driverima ...
U speckama ploče piše da je mrežna 1 GBit Realtekica 8105E, da li si provjerio mrežnu, da nije možda pala u 100 MBit mod ? ili je loš kabel.
Nije 1...
Da, nejasno su to napisali ... čemu GbLAN u nazivu ako je samo 10/100 MBit. Većina 1Gbit mrežnih podržava i 10 i 100 MBit radi kompatibilnosti sa starijim hardverom.
1 Gbit Realtekice obično daju 70-80% nazivne brzine pa bi po toj logici to moglo biti to. CPU ne može biti toliko slab kao npr. neki stari ARM NASevi koji iako imaju 1Gbit mrežnu a realno postižu 15-20 MB/s (180-250 Mbit), jedva malo više od 100 MBit.
Nema tu puno filozofije ako sa istim LAN kablom u razlicitim uređajima (kod tebe pc i laptop) dobiješ razlićite brzine onda znaš da je problem do uređaja.
Koliko vidim po netu radi se po malo starijem Hardweru pa je vjerojatno tu i glavni problem. Dodatno još jedna stvar mi nije jasno kakva je to optika sa brzinom od 100/50 pa tu brzinu netko može i na VDSL-u dobiti.
No sve u svemu kolega odvoji 10-20 eura i kupi si neku USB Lan mrežnu karticu i miran si.
kakve veze ima optika i brzina? svojevremeno sam na optici imao 4Mbps briznu
a koja je svrha optike ako imaš 4 Mbps?
Istina možeš na optici imati i koliko god želiš sve do operatera, sam one znam koji će danas operater ponuditi manje od nekih 100 mbit/s i to danas rijetki imaju.
Vidim da A1 u ponudi ima 300/100 mbit/s i 2/1 Gigabit/s
Istina možeš na optici imati i koliko god želiš sve do operatera, sam one znam koji će danas operater ponuditi manje od nekih 100 mbit/s i to danas rijetki imaju.
Zato je napisao svojevremeno, nije optika od jučer, uvijek je bolje rješenje bez obzira na brzinu.
Ovisi o potrebama, netko će prije uzeti 50/50 optiku zbog simetričnog DL/UL nego nekakav 120/15 paket na bakru.
svrha optika je da garantira stabilnost veze i omogućava, ali ne uvjetuje veće brzine
brzinu dobiš koju ti operater nudi, neovisno o tome što optika omogućava
svrha optika je da garantira stabilnost veze i omogućava, ali ne uvjetuje veće brzine
brzinu dobiš koju ti operater nudi, neovisno o tome što optika omogućava
Slažem se, no stabilnu vezu možeš imati i na bakru 15 godina i više sam imao staiblnu vezu tj nikad nije bio problem do parice da je pucala brzina, vecina kvarova bila je na opremi.
No budimo realni imat 4 mbit/s na optici je u najmanju ruku smiješno. To je isto kao da kupiš novog mercedesa a u gradu se sa njime voziš 30-40 km/s maksimum baš mi nema smisla
No budimo realni imat 4 mbit/s na optici je u najmanju ruku smiješno.
Iz današnje perspektive je smiješno, no tamo 2007. godine je T-Com imao optiku sa brzinama od 4 Mbps.
Osobno sam imao upravo tu njihovu optiku i brzinu interneta od 4 Mbps 2007.
No budimo realni imat 4 mbit/s na optici je u najmanju ruku smiješno.
Iz današnje perspektive je smiješno, no tamo 2007. godine je T-Com imao optiku sa brzinama od 4 Mbps.
Osobno sam imao upravo tu njihovu optiku i brzinu interneta od 4 Mbps 2007.
Majstore to je bilo prije 15-16 godina. Danas niti jedan operater ne nudi brzinu od 50 mbit na optici bar ne od ova tri glavna A1 TELEMACH i HT