Ili jednostavno nabodes jedan ventilatorcic gore.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Ili jednostavno nabodes jedan ventilatorcic gore.
Koji će raditi točno što (upuhivati ili ispuhivati zrak)?
Prje bi rekao da bi trebao vent biti negdje sa strane, da puše po cijevima
Pa nije pasivan ako na njega nabacite ventilator.
onda je obrnuto pasivan?
onda je obrnuto pasivan?
Poveznica s Psihovom obrnutom nekrofilijom?
Indirektno aktivan hladnjak:).
Zapravo, sad kad malo bolje pogledam, to je ogroman cooler
Pogledajte za usporedbu ram memoriju pored cooler, pa veči je daleko od večine današnjih coolera.
Ako se to tako radi, onda možeš staviti noctua-u nhd14 i pasivno će držati čak i više od 100W tdp procesore.
A i obične scythe Ninje bi držale ovkave do 100W tdp...
Tako da naizgled lijepa inovacija, ali mi se sve više čini, promašena
Zapravo, sad kad malo bolje pogledam, to je ogroman cooler
Pogledajte za usporedbu ram memoriju pored cooler, pa veči je daleko od večine današnjih coolera.
Ako se to tako radi, onda možeš staviti noctua-u ndh14 i pasivno će držati čak i više od 100W tdp procesore.
A i obične scythe Ninje bi držale ovkave do 100W tdp...
Tako da naizgled lijepa inovacija, ali mi se sve više čini, promašena
Ovo ti je za one micro-ATX sustave (ako se dobro sjećam formata).
Ovo ti je za one micro-ATX sustave (ako se dobro sjećam formata).
Svejedno mislim da je promašen, za takve sustave postoje i drugi cooleri, koji bi imali bakrene termovodljive cijevi, siguran sam da bi efikasnije hladile.
Ma rano je još za takva mišljenja, prvo to treba isprobati.
rooswelt,opet zaboravljaš ključan faktor-cijenu.
Ako bude jeftin,prolazi bez beda.
Meni se ovaj koncept baš sviđa, ne zauzima puno mjesta a i mogao bi imati dobre rashladne performanse. Svakako je lijepo vidjet nešto novo i u ovoj grani hardwarea.
Meni se ovaj koncept baš sviđa, ne zauzima puno mjesta a i mogao bi imati dobre rashladne performanse. Svakako je lijepo vidjet nešto novo i u ovoj grani hardwarea.
Ja baš i neznam kako će ovo funkcionirati. Ionako toplinu koji disipira procesor prenese na sebe, kuda onda dalje sa tom toplinom? Uvijek će sama od sebe preći sa toplije na hladnije, a CPU je danas jedna od najzagrijanijih komponenti.
Mislim da bi bilo OK za neka HTCP računala koja imaju relativno malo zagrijavanje. Za žešće čisto sumnjam. Pogotovo kada vidim aluminij kao materijal koji i nema baš neku efikasnost u ovom polju.
Moja pretpostavka je da će se zagrijani zrak sa procesora kroz cjevčice ubrzano gibati prema gore, zbog toga su i stavljene, da bi bolje usmjerile vrući zrak. (znači doista nešto poput dimnjaka bi mogli biti) Neki bolje vodljivi materijal baš i nije potreban, jer ne prenosi se toplina na nikakve limiće, znači jedino bi nekakav bakar na bazi coolera bio dobar, ili još bolje vapor komora.
Ne znam, mislim da nebi radili nešto ovakvo i izlazili s tim na net da nema neke pristojne rezultate. Meni se sviđa, da bar imam sad jedan komad kod sebe pa da se mogu poigrat i vidjet rezultate. Eto, toliko me zaintrigiralo.
vrlo zanimljivo
Moja pretpostavka je da će se zagrijani zrak sa procesora kroz cjevčice ubrzano gibati prema gore, zbog toga su i stavljene, da bi bolje usmjerile vrući zrak. (znači doista nešto poput dimnjaka bi mogli biti) Neki bolje vodljivi materijal baš i nije potreban, jer ne prenosi se toplina na nikakve limiće, znači jedino bi nekakav bakar na bazi coolera bio dobar, ili još bolje vapor komora.
Ne znam, mislim da nebi radili nešto ovakvo i izlazili s tim na net da nema neke pristojne rezultate. Meni se sviđa, da bar imam sad jedan komad kod sebe pa da se mogu poigrat i vidjet rezultate. Eto, toliko me zaintrigiralo.
Kod vecine PC-a MBO stoji okomito,stoga te cjevcice "dimnjaci" nevi stajali okomito nego vodoravno i tu tvoja teorija o ubrzanom gibanju toplog zraka prema gore kroz te cjevcice pada u vodu.
Kod vecine PC-a MBO stoji okomito,stoga te cjevcice "dimnjaci" nevi stajali okomito nego vodoravno i tu tvoja teorija o ubrzanom gibanju toplog zraka prema gore kroz te cjevcice pada u vodu.
Ne pada u vodu, jer kako god okrenut bio čestice zagrijanog zraka se ubrzano gibaju i tako taj zrak ide prema liniji manjeg otpora, znači prema otvorenom vrhu cjevčica, pa makar cooler bio okrenut naopako. E sad pitanje je koliko će položaj utjecat na efikasnost hlađenja. Mislim da neće puno, ali definitivno u određenoj mjeri hoće.
Ne pada u vodu, jer kako god okrenut bio čestice zagrijanog zraka se ubrzano gibaju i tako taj zrak ide prema liniji manjeg otpora, znači prema otvorenom vrhu cjevčica, pa makar cooler bio okrenut naopako. E sad pitanje je koliko će položaj utjecat na efikasnost hlađenja. Mislim da neće puno, ali definitivno u određenoj mjeri hoće.
Čekajte, vi znate da kad topli zrak ode gore, da ga nešto dole mora zamijeniti? Ne može vakum dole ostati.
Netocno, sto je plin topliji to ima veci volumen sto znaci da stvara pritisak u malom prostoru i na taj nacin izalzi van. Sto znaci da bi on izlaio van taman da te otvore okrenes prema dolje.
Ujedno samim tim sto su to suplje cijevi imas vecu povrsinu za disipaciju topline.
Ja bi napravio nešto kao vodeno hlađejne ali na zrak. Neka na pola od obih cjevi naprave hrpu manjih cjevi koje se spajaju u jednu i neka usisavaju zrak van a u slobodne cjevi bi ulazio svježi zrak. I nazvao bi zo rashladni ususavać. A li upitna je buka za moju ideju.
Netocno, sto je plin topliji to ima veci volumen sto znaci da stvara pritisak u malom prostoru i na taj nacin izalzi van. Sto znaci da bi on izlaio van taman da te otvore okrenes prema dolje.
Ujedno samim tim sto su to suplje cijevi imas vecu povrsinu za disipaciju topline.
Zagrijani zrak je lakši, ali hladni zrak nema gdje ulaziti, pa izgleda da bi se procesor još i zagrijabao. Neka malo detaljnije oni kažu o proizvidu kuda se kreče zrak itd.
Siguran sam da ima još nešto ovdje a ne obićne bezvezne cjevćice.
Cijevi pri dnu imaju rupu te na taj način dodatno uvlače topli zrak. Navodno će i doći opcionalni spiralni vent koji će biti smještem u sredini hladnjaka.
Efekt dimnjak funkcionira kada je cijev postavljena vertikalno. Kod horizontalnog postavljanja (većina modernih kućišta) bitno će se narušiti njegova učinkovitost pa je realno za očekivati i pojavu ventilatora na ovom hladnjaku. Vjerojatno ovo rješenje cilja na HTPC računala jer su ona po naravi stvari postavljena kao linijske komponente. Rješenje je samo po sebi zanimljivo jer se povećava površina pasivnog hladnjaka relativno jednosavnom metodom (vjerujem da je i cijena izrade poprilično konkurentna). Bilo bi zgodno vidjeti da li su rezultate mjerenja dobili kod horizontalno položene MB ili vertikalno.
Nažalost moderna računala s snažnim procesorima, grafičkim karticama i tvrdim diskovima (velikih brzina vrtnje ) robuju standardu koji je davno začet (ako pogledamo činjenicu da u većini slučajeva dominiraju tower kućišta) i koji se ne mjenja. Nešto se pokušalo s BTX standardom ali isti nije zaživio. Gdje je osnovni problem? U tome da se topli zrak raspuhuje preko komponenti a ne kanalizira i odsisava s mjesta gdje nastaje. Moje osobno mišljenje je da bi računala trebalo razvijati na način da se radikalno izmjeni način postavljanja komponenti u istome. Kao prvo kućište bi trebalo podijeliti u barem tri a optimalno četiri zone (vertikalnim pregradama) i to na način da se odvoje u zasebnu zonu:
- napajanje i hard diskovi (optimalno bi bilo razdvojiti ih u dvije zone ali prživjelo bi se i s jednom) koje bi locirao pri dnu računala
- grafičke i ostale kartice (locirane u sredini)
- čipset, memorija i CPU (pri vrhu)
Prednju stranu bi u potpunosti oslobodio i predvidio kao usisnu zonu s filterima koji bi sprječavali prodor prašine u računalo a sa stražnje strane bi rasporedio odsisne ventilatore za odsis toplog zraka iz svake termalne zone. Što bi se na ovaj način postiglo? Spriječio bi se utjecaj toplih (vrućih komponenti) na druge i spriječilo bi se nekontrolirano strujanje toplog zrak unutar kućišta, znači čisto strujanje od prednje prema stražnjoj strani te bi sve komponente trebalo probati složiti na ploči da ne remete smjer strujanja (što je teško napraviti kod CPU-a). Ovo je vrlo gruba ideja ali mislim da će netko od proizvođača morati krenuti u tom smjeru.
S druge strane možda će se krenuti i u smjeru popularizacije vodenih hlađenja. U čemu je njihova prednost? Kvalitetno vodeno hlađenje preuzima toplinu s vruće komponente transportira je do hladnjaka (kod nas pogrešno nazvanog radijatorom) koji istu izbacuje u okoliš. Toplina se ne širi nepotrebno unutar kućišta i ne diže temperaturu (ipak je podiže ali ne toliko koliko u slučaju zračnog hlađenja) te samim time povećava efikasnost hlađenja. Razlog zašto bi proizvođači vjerojatno mogli podržati ovaj pristup e u tome što se ne mjenja standard MB-a i kućišta, znači vozi po starom.
Malo sam otišao u OT pa oprostite ako sam zagnjavio.
Ne znam jel netko prije to osmislio, ali Apple je sa G5 ima dobro riješeno kućište sa zonama i termalnom regulacijom.
Danas ima dosta proizvođača koji nude 3 zone, jednu za ploču, drugu za napajanje, treću za diskove...
Ma najbolje sve uroniti u mineralno ulje i staviti pumpu sa termostatom koja izbacuje toplinu cijevima na neki vanjski kiler
Imaš odmah i akvarij
Ne znam jel netko prije to osmislio, ali Apple je sa G5 ima dobro riješeno kućište sa zonama i termalnom regulacijom.
Danas ima dosta proizvođača koji nude 3 zone, jednu za ploču, drugu za napajanje, treću za diskove...
Ma najbolje sve uroniti u mineralno ulje i staviti pumpu sa termostatom koja izbacuje toplinu cijevima na neki vanjski kiler
Imaš odmah i akvarij
Znam za Apple i mislim da njihova računala imaju najmanji problem sa zagrijavanjem ali kako osobno nisam vidio (otvorio) unutrašnjost niti jednoga i uvjerio se u to ne mogu tvrditi. Možda da neki vlasnik istog iskomentira situaciju.
Problem u ovakvom zoniranju je u tome što ploču ostaviš u jednoj zoni. Što to znači? Imaš u istoj termalnoj zoni CPU, chipset i GPU. Ventilator raspuhuje zrak po hladnjaku procesora koji se vrtloži po cijelom kućištu i umanjuje efikasnost hlađenja chipseta, memorije i grafičke.
rooswelt,opet zaboravljaš ključan faktor-cijenu.
Ako bude jeftin,prolazi bez beda.
Ključan faktor nije cijena. Ključan faktor je omjer uloženog i dobivenog.
Po tvojoj logici, na procesor onda možeš slobodno staviti i kamen. Besplatan je!
Neki bolje vodljivi materijal baš i nije potreban, jer ne prenosi se toplina na nikakve limiće, znači jedino bi nekakav bakar na bazi coolera bio dobar, ili još bolje vapor komora.
Ne znam, mislim da nebi radili nešto ovakvo i izlazili s tim na net da nema neke pristojne rezultate.
Toplina se disipira površinom. Klasični hladnjaci (sa "listićima") imaju daleko veću površinu od tih par cjevčica. Čisto sumnjam da je ovakav dizajn iole dobar, ali bih volio da me kakav benchmark demantira.
Toplina se disipira površinom. Klasični hladnjaci (sa "listićima") imaju daleko veću površinu od tih par cjevčica. Čisto sumnjam da je ovakav dizajn iole dobar, ali bih volio da me kakav benchmark demantira.
Naravno da hladnjaci s listićima imaju veću površinu pa svi izmjenjivači topline (što je i hladnjak procesora) koji kao jedan medij imaju zrak se zasnivaju na ovakvom dizajnu. Pitanje je uvijek da li eliminacijom lamela (listića) dobiješ dovoljno dobre karakteristike za jeftiniji i jednostavniji proizvodni proces?