Ako žele Windowse bez IE nek instaliraju linux ili šta već, nitko ih ne tjera kupovati MS proizvode. S kojim pravom oni prisiljavaju Microsoft kako će on praviti proizvode. Ja kao korisnik, kupac, ako mi se nešto ne sviđa ne kupim to. pa ne mogu ja tražit firmu da pravi nešto po mojoj želji, šta je ovo neki customize buy.
Kobe, preporučujem da pročitaš neke od prethodnih komentara. Ukratko, nije stvar toliko u samom IE-u već u činjenici da MS svojim OEM partnerima ograničava s kojim će drugim kompanijama sarađivati. To jeste gušenje konkurencije i protivzakonito je u svim civilizovanim zemljama već 100 godina.
Većina komentatora nema blage veze o ekonomiji i monopolu.
Ako Microsoft kao najmoćnija softverska kompanija zahtjeva od prodavača hardvera da ne smiju stavljati druge browsere u predinstalirane Windowse onda je to monopol.
Evropska komisija ne dopušta gušenje konkurecije i tu nema ništa negativno.
Macintoshi imaju 5% tržišta osobnih računala. Gdje je tu monopol? Da nema njih jedina alternativa na tržištu bi bilo onih 1% Linuxa.
Svaki format koji se javno koristi i masovno nameće ljudima, trebao bi biti otvoren.
Microsoft prednjači u tom nametanju, ali ima i drugih, koje bi trebalo dovesti u red.
Kako inače znate da vam tajno ne prenose vaše zaštićene podatke?
I druga stvar, Internet Explorer sa raznim programskim smicalicama, nameće Microsoft programersku tehnologiju.
Ako je besplatan u Windowsima, zašto kada na linuxu radim u Mono (.NET implementacija), koja recimo povlači rad sa IE, zašto ja moram misliti na EULA licencu?
Kroz Wine, ja mogu rješiti instalaciju IE, ali kako da riješim EULA licencu, da bi mi nečiji program (koji je vezan za IE) radio?
A kako su se Novell i Microsoft dogovorili o nenapadanju (jer je jedan vlasnik windowsa, a drugi vlasnik UNIXA), kako da malene distribucije prežive?
Ali to je jedna druga priča, o codec-ima i ostalom, koji se ne smiju legalno staviti u distribucije. Čak se i NVIDIA 3D driveri moraju naknadno dodavati i onda se govori kako je Linux loš na 3D polju.
Čisti materijalizam, koji se polako širi svijetom, ali srušit će se te lažne kule od karata...
EU je po tom pitanju, krenula u pravom smjeru.
Svaki format koji se javno koristi i masovno nameće ljudima, trebao bi biti otvoren.
Microsoft prednjači u tom nametanju, ali ima i drugih, koje bi trebalo dovesti u red.
I druga stvar, Internet Explorer sa raznim programskim smicalicama, nameće Microsoft programersku tehnologiju.
Ako je besplatan u Windowsima, zašto kada na linuxu radim u Mono (.NET implementacija), koja recimo povlači rad sa IE, zašto ja moram misliti na EULA licencu?
Kroz Wine, ja mogu rješiti instalaciju IE, ali kako da riješim EULA licencu, da bi mi nečiji program (koji je vezan za IE) radio?
A kako su se Novell i Microsoft dogovorili o nenapadanju (jer je jedan vlasnik windowsa, a drugi vlasnik UNIXA), kako da malene distribucije prežive?
Ali to je jedna druga priča, o codec-ima i ostalom, koji se ne smiju legalno staviti u distribucije. Čak se i NVIDIA 3D driveri moraju naknadno dodavati i onda se govori kako je Linux loš na 3D polju.
Čisti materijalizam, koji se polako širi svijetom, ali srušit će se te lažne kule od karata...
Tu si u pravu, s tim što je situacija malo komplikovanija. Da bi se zaštitili kupci, oni ne smeju ostati zarobljeni kod jednog dobavljača zato što su jednom kupili njegov proizvod i sad im je sve što su ikada uradili nekompatibilno sa rešenjima bilo kog drugog ponuđača. Zato za neke oblasti (npr medicinu) države ipak propisuju formate kojih se svi moraju pridržavati, dok su u drugim oblastima proprietary formati dozvoljeni, ali ih vlasnik mora učiniti dostupnim konkurenciji po razumnoj ceni (na žalost, šta je to "razumna cena" često se utvrdi tek na sudu).
A kako da ja znam da li kradem tvoj kod, ako ga čuvaš kao vojnu tajnu?
Ili, kriv mogu biti, a da se ne smije znati zašto?
Otvori ga i zaštiti. Postoje metode, zar ne?
Primjer ti je mp3 format. Sve se zna o njemu, zavukao se u sve uređaje (tvornice ga plaćaju autorima). A nije najsavršeniji... Vorbis ogg je primjerice besplatan, a malo ga uređaja podržava.
A svaki će linux svirati ogg bez problema, dok će mp3 trebati dodatne codec-e.
Jer će inače onaj koji slaže distribuciju linuxa, završiti na sudu.
Ali, ako treba linux koristiti na superkompjuterima, na internet serverima (oko 60%), onda je to OK. Znači ja ti poklonim konja besplatno, a ti me kažnjavaš zbog četke kojom se on češe? I to je pošteno? Zar su programeri stvarno toliko sebični, da gledaju samo na svoj trud, a ostali su smeće ovoga svijeta?
Ovo šta EU čini, jesu možda naznake promjena.
Netko treba reći tim gigantima, koji se guše u lovi, šta je to poštenje...
A kako da ja znam da li kradem tvoj kod, ako ga čuvaš kao vojnu tajnu?
Ili, kriv mogu biti, a da se ne smije znati zašto?
Otvori ga i zaštiti. Postoje metode, zar ne?
Primjer ti je mp3 format. Sve se zna o njemu, zavukao se u sve uređaje (tvornice ga plaćaju autorima). A nije najsavršeniji... Vorbis ogg je primjerice besplatan, a malo ga uređaja podržava.
A svaki će linux svirati ogg bez problema, dok će mp3 trebati dodatne codec-e.
Jer će inače onaj koji slaže distribuciju linuxa, završiti na sudu.
Ali, ako treba linux koristiti na superkompjuterima, na internet serverima (oko 60%), onda je to OK. Znači ja ti poklonim konja besplatno, a ti me kažnjavaš zbog četke kojom se on češe? I to je pošteno? Zar su programeri stvarno toliko sebični, da gledaju samo na svoj trud, a ostali su smeće ovoga svijeta?
Ovo šta EU čini, jesu možda naznake promjena.
Netko treba reći tim gigantima, koji se guše u lovi, šta je to poštenje...
onda ti meni napravi 3 projekta i to cemo voditi kao za dobrobit zajednice!
@Branko
A od čega da živi taj programer ako poklanja plodove svoga truda? I jel' ti stvarno misliš da se linux na superkompjuterima i serverima vrti za dž? Nisi čuo možda za tehničku podršku (koja nije besplatna)? Misliš da će Ubuntu koji možda imaš instaliran na svom PC-ju bez ikakve frke da se instalira na neki superkompjuter i da ga tera, a ne da će neko masno da plati customizaciju? Pretpostavljam da si mlad i da ne znaš puno toga. Na primer, mnogi smatraju da je MySQL baza besplatna za bilo kakvo korišćenje. Jeste, osim ako si firma.
Ako ja razvijam npr web aplikaciju i hoću da se ona oslanja na MySQL, da bih u Javi koristio MySQL Connector moram da:
a) učinim svoj proizvod open sourceom, što čestio nije nimalo zgodno ili
b) platim.
To što mnogi kradu od open source zajednice i smatraju da je sve džabe je stvar neznanja i nesavesnosti, što ljudi iza takvih projekata uostalom počinju da menjaju podnoseći tužbe protiv onih koji ne poštuju njihovu intelektualnu svojinu.
@Branko
A od čega da živi taj programer ako poklanja plodove svoga truda? I jel' ti stvarno misliš da se linux na superkompjuterima i serverima vrti za dž? Nisi čuo možda za tehničku podršku (koja nije besplatna)? Misliš da će Ubuntu koji možda imaš instaliran na svom PC-ju bez ikakve frke da se instalira na neki superkompjuter i da ga tera, a ne da će neko masno da plati customizaciju? Pretpostavljam da si mlad i da ne znaš puno toga. Na primer, mnogi smatraju da je MySQL baza besplatna za bilo kakvo korišćenje. Jeste, osim ako si firma.
Ako ja razvijam npr web aplikaciju i hoću da se ona oslanja na MySQL, da bih u Javi koristio MySQL Connector moram da:
a) učinim svoj proizvod open sourceom, što čestio nije nimalo zgodno ili
b) platim.
To što mnogi kradu od open source zajednice i smatraju da je sve džabe je stvar neznanja i nesavesnosti, što ljudi iza takvih projekata uostalom počinju da menjaju podnoseći tužbe protiv onih koji ne poštuju njihovu intelektualnu svojinu.
Ne kužim toliki napad na M$... mislim i meni idu na jetra, i mislim da štancaju beskorisne poluproizvode koje ljudi onda moraju preplaćat, ali zar nije to njihov OS, i oni mogu sa njim šta žele??
Opet sa druge strane, meni bi bilo jaaaaako drago da postoji opcije potpunog uklanjanja WMP i IE...
Ovo o MySQL-u mi nije jasno, jer ga već godinama koristim bez problema.
Sumnjam da nema konektora koji je pod LGPL ili sličnom licencom.
Čak postoji i alternativa javi, koja je FREE, iako je i ova orginalna postala takva.
A kako koristim na 40-tak kompjutera OpenOffice za windowse (koji imaju .doc u sebi), ne vidim razloga zašto postoje problemi sa mp3 i sličnim stvarima.
Jedini problem vidim što nam država nameće zatvorene formate da bi koristili neke njihove formulare (sa macroima), u čemu vidim Microsoftove prste (ili možda nesposobnost?).
Kako su se počele patentirati i stvari kao što je Alt+Tab, onda je vrijeme da netko kaže: "Dosta!"
I je li vas itko nekada pitao u hrvatskim trgovinama: "Koji OS želite na kompjuteru?" i pokazao razliku u cijeni?
Ali, treba one koji ne znaju, iscijediti do kraja, zar ne?
(To se ne odnosi na vas, koji u windowsima vidite ovozemaljski raj.)
Koliki su me samo pitali: "Hoćeš li mi instalirati windowse, MS office, Photoshop...?"
(onako, piratski, jer tko ima para za sve to?)
I uzalud sam ja rekao: "Neću!", jer je to krađa, kada su ti isti imali sve to za nekoliko dana na svom kompjuteru.
Pitam se, koliko bi bilo windowsa, kada bi ljudi plaćali ono šta koriste?
I opet mi dolaze nakon toga sa pitanjima: "Daj mi sredi ovaj audio ili video..."
Tada kažem: "Hoću!" i zapalim Mint Linux distribuciju.
Neznam zasto EU nece ali znam zasto ja necu. Ja ne zelim imati u sustavu browser koji se ne moze maknuti, manjih mogucnosti od konkurencije, pravi sigurnosne rupe u sustavu cak i ako ga se ne koristi (?!) i jos k tome ne prati web standard u potpunosti.
IE se može maknuti iz sustava, samo nisu baš jednostavni načini, tj. micanje nije prilagođeno onim nezahtjevnim korisnicima... europa želi windowse bez IE-a, a microsoft će vjerujem tome i udovoljiti, inače gubi veliko tržište...
linux, bsd, solaris ipak su za one naprednije korisnike, mada linux je zadnjih par godina sa pojavom ubuntua stekao mnoge pristaše, a sve to zato jer je postao više user friendly, i namijenjen i običnim korisnicima... međutim, microsoft sa windowsom ima veli postotak tržišta, dok linux drži nekih 1% ako se ne varam.
svaka tvrtka, zajednica, sustav ne želi imati probleme sa kompatibilnošću... stoga uzimaju ono što je najraširenije, i na čemu se STATISTIČKI može vidjeti da je korišteno od brojnih korisnika...
Ma stvarno je bezveze izbacit IE iako ga ne koristim.
Pa neka onda poizbacuju sve: paint, notepad, calculator... i onda lijepo naprave win7 EU edition i nek kupuju to ovi koji to toliko žele.
Vidjet ćemo kako će im se to svidjet
IE se može maknuti iz sustava, samo nisu baš jednostavni načini, tj. micanje nije prilagođeno onim nezahtjevnim korisnicima... europa želi windowse bez IE-a, a microsoft će vjerujem tome i udovoljiti, inače gubi veliko tržište...
linux, bsd, solaris ipak su za one naprednije korisnike, mada linux je zadnjih par godina sa pojavom ubuntua stekao mnoge pristaše, a sve to zato jer je postao više user friendly, i namijenjen i običnim korisnicima... međutim, microsoft sa windowsom ima veli postotak tržišta, dok linux drži nekih 1% ako se ne varam.
svaka tvrtka, zajednica, sustav ne želi imati probleme sa kompatibilnošću... stoga uzimaju ono što je najraširenije, i na čemu se STATISTIČKI može vidjeti da je korišteno od brojnih korisnika...
Ma stvarno je bezveze izbacit IE iako ga ne koristim.
Pa neka onda poizbacuju sve: paint, notepad, calculator... i onda lijepo naprave win7 EU edition i nek kupuju to ovi koji to toliko žele.
Vidjet ćemo kako će im se to svidjet
opcija instalirati ms vlasnicki software pri instalaciji windows OS bi trebala postojati.
Mislim da IE mi se baš i nesviđa više mi se sviđa monzila koji ja stalno koristim ali imaju i oni koji neznaju download programe pa je to jedini razlog da ga ne ukinu a što se mene tiće mogu komotno skinutu IE