Europa želi Windowse bez IE-a

poruka: 54
|
čitano: 12.368
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Europa želi Windowse bez IE-a".
16 godina
RE: Europa želi Windowse bez IE-a

Ako žele Windowse bez IE nek instaliraju linux ili šta već, nitko ih ne tjera kupovati MS proizvode. S kojim pravom oni prisiljavaju Microsoft kako će on praviti proizvode. Ja kao korisnik, kupac, ako mi se nešto ne sviđa ne kupim to. pa ne mogu ja tražit firmu da pravi nešto po mojoj želji, šta je ovo neki customize buy.

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.2.2009 12:49 (Kobe24).
17 godina

Kobe, preporučujem da pročitaš neke od prethodnih komentara. Ukratko, nije stvar toliko u samom IE-u već u činjenici da MS svojim OEM partnerima ograničava s kojim će drugim kompanijama sarađivati. To jeste gušenje konkurencije i protivzakonito je u svim civilizovanim zemljama već 100 godina.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
dgigibao kaže...

Većina komentatora nema blage veze o ekonomiji i monopolu.

Ako Microsoft kao najmoćnija softverska kompanija zahtjeva od prodavača hardvera da ne smiju stavljati druge browsere u predinstalirane Windowse onda je to monopol.

Evropska komisija ne dopušta gušenje konkurecije i tu nema ništa negativno.

Macintoshi imaju 5% tržišta osobnih računala. Gdje je tu monopol? Da nema njih jedina alternativa na tržištu bi bilo onih 1% Linuxa.

OK,
ali svi brandovi imaju racunala sa win i sa linux!
pa onda kada narucis kom uzmi sa lkinuxom i svi sretni....

Macintoshi imaju 5% tržišta osobnih računala. Gdje je tu monopol? Da nema njih jedina alternativa na tržištu bi bilo onih 1% Linuxa. -> znaci da ako imaju 5% trzista da nisu monopolisti -> probaj naruciti OS X sa FF-om?
17 godina
protjeran

Svaki format koji se javno koristi i masovno nameće ljudima, trebao bi biti otvoren.

Microsoft prednjači u tom nametanju, ali ima i drugih, koje bi trebalo dovesti u red.

Kako inače znate da vam tajno ne prenose vaše zaštićene podatke?

I druga stvar, Internet Explorer sa raznim programskim smicalicama, nameće Microsoft programersku tehnologiju.

Ako je besplatan u Windowsima, zašto kada na linuxu radim u Mono (.NET implementacija), koja recimo povlači rad sa IE, zašto ja moram misliti na EULA licencu?

Kroz Wine, ja mogu rješiti instalaciju IE, ali kako da riješim EULA licencu, da bi mi nečiji program (koji je vezan za IE) radio?

A kako su se Novell i Microsoft dogovorili o nenapadanju (jer je jedan vlasnik windowsa, a drugi vlasnik UNIXA), kako da malene distribucije prežive?

Ali to je jedna druga priča, o codec-ima i ostalom, koji se ne smiju legalno staviti u distribucije. Čak se i NVIDIA 3D driveri moraju naknadno dodavati i onda se govori kako je Linux loš na 3D polju.

Čisti materijalizam, koji se polako širi svijetom, ali srušit će se te lažne kule od karata...

EU je po tom pitanju, krenula u pravom smjeru.

Nikola Tesla and My Thoughts: http://free-ri.htnet.hr/Branko/index.html

0 0 hvala 0
17 godina
sasa kaže...
...
Macintoshi imaju 5% tržišta osobnih računala. Gdje je tu monopol? Da nema njih jedina alternativa na tržištu bi bilo onih 1% Linuxa. -> znaci da ako imaju 5% trzista da nisu monopolisti -> probaj naruciti OS X sa FF-om?
To što se neko možda i provukao sa određenim prestupom ne opravdava drugog koji ga učini. Samo, Apple ovde definitivno nije monopolista, i to ne zato što se ne ponaša ružno, već zato što se, budući da je mnogostruko manji od konkurencije, ne uklapa u definiciju monopoliste. Ako ti se to ne sviđa, možeš da se raspravljaš sa rečnikom do mile volje. (Zato su oni u EU bili na tapetu po drugim pitanjima, kao što su različite cene pesama sa iTunesa u različitim zemljama, vezivanje iPhonea za jednog operatera, baterije koje korisnik ne može da zameni...)

Pri tom, Apple sam prodaje Macove i ima smisla da ima kontrolu nad tim šta tačno čini njihov finalni proizvod. Da MS prosto napravi Windows kako hoće, to bi bilo jedno. Međutim, ovde imamo slučaj da MS ucenjuje kompanije koje žele da sarađuju sa njima (a to su svi sastavljači računara) propisujući im s kojim drugim kompanijama i na koji način smeju raditi.

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.2.2009 13:23 (Ivan(4)).
17 godina
branko kaže...

Svaki format koji se javno koristi i masovno nameće ljudima, trebao bi biti otvoren.

Microsoft prednjači u tom nametanju, ali ima i drugih, koje bi trebalo dovesti u red.

I druga stvar, Internet Explorer sa raznim programskim smicalicama, nameće Microsoft programersku tehnologiju.

Ako je besplatan u Windowsima, zašto kada na linuxu radim u Mono (.NET implementacija), koja recimo povlači rad sa IE, zašto ja moram misliti na EULA licencu?

Kroz Wine, ja mogu rješiti instalaciju IE, ali kako da riješim EULA licencu, da bi mi nečiji program (koji je vezan za IE) radio?

A kako su se Novell i Microsoft dogovorili o nenapadanju (jer je jedan vlasnik windowsa, a drugi vlasnik UNIXA), kako da malene distribucije prežive?

Ali to je jedna druga priča, o codec-ima i ostalom, koji se ne smiju legalno staviti u distribucije. Čak se i NVIDIA 3D driveri moraju naknadno dodavati i onda se govori kako je Linux loš na 3D polju.

Čisti materijalizam, koji se polako širi svijetom, ali srušit će se te lažne kule od karata...

Svaki format koji se javno koristi i masovno nameće ljudima, trebao bi biti otvoren. ->????? znači, ja se ubijem od programiranja (ili cijeli tim ljudi) i onda bi mi to trebali otvoriti za javnost??? zašto???
objasni velikim kompanijama zašto bi one trebale svoje formate otvoriti širokoj publici? abobe, SPSS, SAS, IBM (Lotus, Tivoli,...),...
17 godina

Tu si u pravu, s tim što je situacija malo komplikovanija. Da bi se zaštitili kupci, oni ne smeju ostati zarobljeni kod jednog dobavljača zato što su jednom kupili njegov proizvod i sad im je sve što su ikada uradili nekompatibilno sa rešenjima bilo kog drugog ponuđača. Zato za neke oblasti (npr medicinu) države ipak propisuju formate kojih se svi moraju pridržavati, dok su u drugim oblastima proprietary formati dozvoljeni, ali ih vlasnik mora učiniti dostupnim konkurenciji po razumnoj ceni (na žalost, šta je to "razumna cena" često se utvrdi tek na sudu).

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

A kako da ja znam da li kradem tvoj kod, ako ga čuvaš kao vojnu tajnu?

Ili, kriv mogu biti, a da se ne smije znati zašto?

Otvori ga i zaštiti. Postoje metode, zar ne?

Primjer ti je mp3 format. Sve se zna o njemu, zavukao se u sve uređaje (tvornice ga plaćaju autorima). A nije najsavršeniji... Vorbis ogg je primjerice besplatan, a malo ga uređaja podržava.

A svaki će linux svirati ogg bez problema, dok će mp3 trebati dodatne codec-e.

Jer će inače onaj koji slaže distribuciju linuxa, završiti na sudu.

Ali, ako treba linux koristiti na superkompjuterima, na internet serverima (oko 60%), onda je to OK. Znači ja ti poklonim konja besplatno, a ti me kažnjavaš zbog četke kojom se on češe? I to je pošteno? Zar su programeri stvarno toliko sebični, da gledaju samo na svoj trud, a ostali su smeće ovoga svijeta?

Ovo šta EU čini, jesu možda naznake promjena.

Netko treba reći tim gigantima, koji se guše u lovi, šta je to poštenje...

17 godina
neaktivan
branko kaže...

Ma nemoj.Kreator određenog formata je njegov vlasnik, ako je tako odlučio sam kreator.A nitko nikoga ne prisiljava na korištenje sa pištoljem, stoga ako hoćeš koristiti plati, ili koristi alternativno.To što svi peremo zube pastom za zube, ne znači da bi pasta trebala biti besplatna jer se koristi masivno, tko ne želi platiti, može žvakati lišće, i izbjegavati konzumiranje šećera.

A što se tiće krađe podataka, tu nema pomoći.U principu ako imaš osjetljive podatke nemoj biti Online.Tko kaže da su open source programi sigurniji, centralizacija je u principu loša stvar, ali po pitanju operativnih sustava, definitivno je bolja od decentralizacije.Sem toga danas se većinom kod spominjanja open source OSa misli na neku verziju Linuxa, koji su također počele zastupati i razvijati Firme.Tko kaže da oni isto tako ne mogu ili ne ugrađuju mehanizme za otuđivanje povjerljivih informacija.

Pa naravno da Miscrosoft gura svoju tehnologiju, što je tu čudno, neka drugi naprave kvalitetnije i cijenovno konkurentnije.A ne glumiti Kalimera sa legendarnom tvrdnjom "Pa to je prava nepravda".Treba samo pogledati koliko ljudi koristi Firefox, nitko ne mora koristiti inferiorniji prizvod.Ne danas u vrijeme Interneta.

Moraš misliti na EULA licencu jer programiraš za IE koji je dio propriety OSa, žalite se, a koristite Microsoftove tehnologije.Nemoj koristiti .NET tehnologiju, nađi ili izmisli bolju ako ti smeta.

Što se tiće preživljavanja malenih distribucija, gotovo nikako, propadanje je samo pitanje vremena.Paralela su veliki robni centri i mali dućani.Veliki jedu male.

Linux je loš na 3D polju jer nije zamišljen kao desktop sustav.Linux je dobar sustav kad su u pitanju serveri, ali za po doma je inferiorniji windozama, prosjećan desktop korisnik, nije komjuterski guru, niti to želi biti, on komp koristi za obradu slika, videa, muzike itd.Tu i tamo se poigra, mejla i ostala trivijala.Windoze su lagane za korištenje i održavanje, i imaju seksi sučelje (na što padne 90% desktop korisnika), a za linux se još uvijek moraš dosta kužiti u kompove, dosta koristiti tastaturu, znati raditi bez miša, a to ti je za većinu desktop ekipe veliki bauk, crna magija.Znaš ono kad sjediš za kompom, digneš cmd, a ekipa koja ti škica preko ramena kaže nešto tipa "a ti se neki haker a ?".No neču sad duljiti o Linuxu jer to ovdje nije tema.

Ma nije EU krenula u pravom smjeru, cijela zapadna civilizacija krenula je nizbrdo na trulim kolima demokracije koju vuku podivljali konji kapitalizma.Uzde su pukle, provalija je na vidiku, a na veliku žalost cijelog zapadnog svijeta John Wayne nas ne može spasiti jer je mrtav.Stmoglavljenje kočije i konja uopće nije upitno, pitanje je samo hoćemo li na vrijeme iskočiti iz kočije, ili ćemo se zajedno preko litice.

Ako nisi prvi, onda si zadnji. baotica@gmail.com
17 godina
branko kaže...

A kako da ja znam da li kradem tvoj kod, ako ga čuvaš kao vojnu tajnu?

Ili, kriv mogu biti, a da se ne smije znati zašto?

Otvori ga i zaštiti. Postoje metode, zar ne?

Primjer ti je mp3 format. Sve se zna o njemu, zavukao se u sve uređaje (tvornice ga plaćaju autorima). A nije najsavršeniji... Vorbis ogg je primjerice besplatan, a malo ga uređaja podržava.

A svaki će linux svirati ogg bez problema, dok će mp3 trebati dodatne codec-e.

Jer će inače onaj koji slaže distribuciju linuxa, završiti na sudu.

Ali, ako treba linux koristiti na superkompjuterima, na internet serverima (oko 60%), onda je to OK. Znači ja ti poklonim konja besplatno, a ti me kažnjavaš zbog četke kojom se on češe? I to je pošteno? Zar su programeri stvarno toliko sebični, da gledaju samo na svoj trud, a ostali su smeće ovoga svijeta?

Ovo šta EU čini, jesu možda naznake promjena.

Netko treba reći tim gigantima, koji se guše u lovi, šta je to poštenje...

Zar su programeri stvarno toliko sebični, da gledaju samo na svoj trud, a ostali su smeće ovoga svijeta? -> koji ostali? tko to radi za 0kn???
17 godina

onda ti meni napravi 3 projekta i to cemo voditi kao za dobrobit zajednice!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

@Branko

A od čega da živi taj programer ako poklanja plodove svoga truda? I jel' ti stvarno misliš da se linux na superkompjuterima i serverima vrti za dž? Nisi čuo možda za tehničku podršku (koja nije besplatna)? Misliš da će Ubuntu koji možda imaš instaliran na svom PC-ju bez ikakve frke da se instalira na neki superkompjuter i da ga tera, a ne da će neko masno da plati customizaciju? Pretpostavljam da si mlad i da ne znaš puno toga. Na primer, mnogi smatraju da je MySQL baza besplatna za bilo kakvo korišćenje. Jeste, osim ako si firma.

Ako ja razvijam npr web aplikaciju i hoću da se ona oslanja na MySQL, da bih u Javi koristio MySQL Connector moram da:

a) učinim svoj proizvod open sourceom, što čestio nije nimalo zgodno ili

b) platim.

To što mnogi kradu od open source zajednice i smatraju da je sve džabe je stvar neznanja i nesavesnosti, što ljudi iza takvih projekata uostalom počinju da menjaju podnoseći tužbe protiv onih koji ne poštuju njihovu intelektualnu svojinu.

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.2.2009 14:20 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Ivan(4) kaže...

@Branko

A od čega da živi taj programer ako poklanja plodove svoga truda? I jel' ti stvarno misliš da se linux na superkompjuterima i serverima vrti za dž? Nisi čuo možda za tehničku podršku (koja nije besplatna)? Misliš da će Ubuntu koji možda imaš instaliran na svom PC-ju bez ikakve frke da se instalira na neki superkompjuter i da ga tera, a ne da će neko masno da plati customizaciju? Pretpostavljam da si mlad i da ne znaš puno toga. Na primer, mnogi smatraju da je MySQL baza besplatna za bilo kakvo korišćenje. Jeste, osim ako si firma.

Ako ja razvijam npr web aplikaciju i hoću da se ona oslanja na MySQL, da bih u Javi koristio MySQL Connector moram da:

a) učinim svoj proizvod open sourceom, što čestio nije nimalo zgodno ili

b) platim.

To što mnogi kradu od open source zajednice i smatraju da je sve džabe je stvar neznanja i nesavesnosti, što ljudi iza takvih projekata uostalom počinju da menjaju podnoseći tužbe protiv onih koji ne poštuju njihovu intelektualnu svojinu.

konačno pošten post o stvarnom stanju stvari kod korištenja open sourca!
potpis
17 godina
neaktivan

Ne kužim toliki napad na M$... mislim i meni idu na jetra, i mislim da štancaju beskorisne poluproizvode koje ljudi onda moraju preplaćat, ali zar nije to njihov OS, i oni mogu sa njim šta žele??

Opet sa druge strane, meni bi bilo jaaaaako drago da postoji opcije potpunog uklanjanja WMP i IE...

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Ovo o MySQL-u mi nije jasno, jer ga već godinama koristim bez problema.

Sumnjam da nema konektora koji je pod LGPL ili sličnom licencom.

Čak postoji i alternativa javi, koja je FREE, iako je i ova orginalna postala takva.

A kako koristim na 40-tak kompjutera OpenOffice za windowse (koji imaju .doc u sebi), ne vidim razloga zašto postoje problemi sa mp3 i sličnim stvarima.

Jedini problem vidim što nam država nameće zatvorene formate da bi koristili neke njihove formulare (sa macroima), u čemu vidim Microsoftove prste (ili možda nesposobnost?).

Kako su se počele patentirati i stvari kao što je Alt+Tab, onda je vrijeme da netko kaže: "Dosta!"

I je li vas itko nekada pitao u hrvatskim trgovinama: "Koji OS želite na kompjuteru?" i pokazao razliku u cijeni?

Ali, treba one koji ne znaju, iscijediti do kraja, zar ne?

(To se ne odnosi na vas, koji u windowsima vidite ovozemaljski raj.)

Koliki su me samo pitali: "Hoćeš li mi instalirati windowse, MS office, Photoshop...?"

(onako, piratski, jer tko ima para za sve to?)

I uzalud sam ja rekao: "Neću!", jer je to krađa, kada su ti isti imali sve to za nekoliko dana na svom kompjuteru.

Pitam se, koliko bi bilo windowsa, kada bi ljudi plaćali ono šta koriste?

I opet mi dolaze nakon toga sa pitanjima: "Daj mi sredi ovaj audio ili video..."

Tada kažem: "Hoću!" i zapalim Mint Linux distribuciju.

0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

Neznam zasto EU nece ali znam zasto ja necu. Ja ne zelim imati u sustavu browser koji se ne moze maknuti, manjih mogucnosti od konkurencije, pravi sigurnosne rupe u sustavu cak i ako ga se ne koristi (?!) i jos k tome ne prati web standard u potpunosti.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

IE se može maknuti iz sustava, samo nisu baš jednostavni načini, tj. micanje nije prilagođeno onim nezahtjevnim korisnicima... europa želi windowse bez IE-a, a microsoft će vjerujem tome i udovoljiti, inače gubi veliko tržište...

linux, bsd, solaris ipak su za one naprednije korisnike, mada linux je zadnjih par godina sa pojavom ubuntua stekao mnoge pristaše, a sve to zato jer je postao više user friendly, i namijenjen i običnim korisnicima... međutim, microsoft sa windowsom ima veli postotak tržišta, dok linux drži nekih 1% ako se ne varam.

svaka tvrtka, zajednica, sustav ne želi imati probleme sa kompatibilnošću... stoga uzimaju ono što je najraširenije, i na čemu se STATISTIČKI može vidjeti da je korišteno od brojnih korisnika...

16 godina

Ma stvarno je bezveze izbacit IE iako ga ne koristim.

Pa neka onda poizbacuju sve: paint, notepad, calculator... i onda lijepo naprave win7 EU edition i nek kupuju to ovi koji to toliko žele.

Vidjet ćemo kako će im  se to svidjet

Moja kanta: Intel Pentium DualCore E2180 2.00 GHz o/c 2.50 GHz, 2 GB rama, Gainward GeForce 8500GT
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
reefreemind kaže...

IE se može maknuti iz sustava, samo nisu baš jednostavni načini, tj. micanje nije prilagođeno onim nezahtjevnim korisnicima... europa želi windowse bez IE-a, a microsoft će vjerujem tome i udovoljiti, inače gubi veliko tržište...

linux, bsd, solaris ipak su za one naprednije korisnike, mada linux je zadnjih par godina sa pojavom ubuntua stekao mnoge pristaše, a sve to zato jer je postao više user friendly, i namijenjen i običnim korisnicima... međutim, microsoft sa windowsom ima veli postotak tržišta, dok linux drži nekih 1% ako se ne varam.

svaka tvrtka, zajednica, sustav ne želi imati probleme sa kompatibilnošću... stoga uzimaju ono što je najraširenije, i na čemu se STATISTIČKI može vidjeti da je korišteno od brojnih korisnika...

svaka tvrtka, zajednica, sustav ne želi imati probleme sa kompatibilnošću... stoga uzimaju ono što je najraširenije.. -> upravo tako! svakoj tvrtki je JEFTINIJE kupiti Win i koristiti aplikacije koje kostaju (mozda i puno kn) ali SIGURNO su onda kompatibilni sa 95% svijeta nego da idu kontra svih i koriste neke "svoje" stvari koje rade kod njih i eventualno kod jos nekoliko firmi!

a netko je rekao da je IE sigurnosna rupa i kada se ne koristi?? a FF nije? ili linux nema rupa???
daj please...
17 godina
xxxxx kaže...

Ma stvarno je bezveze izbacit IE iako ga ne koristim.

Pa neka onda poizbacuju sve: paint, notepad, calculator... i onda lijepo naprave win7 EU edition i nek kupuju to ovi koji to toliko žele.

Vidjet ćemo kako će im  se to svidjet

nema potrebe! samo trebaju nekome dati malo para i svi ce sutjeti!
16 godina
protjeran
sasa kaže...
reefreemind kaže...

svaka tvrtka, zajednica, sustav ne želi imati probleme sa kompatibilnošću... stoga uzimaju ono što je najraširenije.. -> upravo tako! svakoj tvrtki je JEFTINIJE kupiti Win i koristiti aplikacije koje kostaju (mozda i puno kn) ali SIGURNO su onda kompatibilni sa 95% svijeta nego da idu kontra svih i koriste neke "svoje" stvari koje rade kod njih i eventualno kod jos nekoliko firmi!

a netko je rekao da je IE sigurnosna rupa i kada se ne koristi?? a FF nije? ili linux nema rupa???
daj please...
 Vidim da se ti nisi puno raspitivao oko windows updatea. Da, cak i ako se nekoristi IE neke sigurnosne rupe sto se njega tice su opasne. A sto se linuxa tice, tome ni ne trebaju rupe, ima on svojih problema.
16 godina
neaktivan
Ne mogu vjerovati, da nitko nije došao do poante priče... a ona je u tome da bi MS htio na Internetu postići ono što je postigao na OS tržištu tj. da Internet bude MS proprietary (zatvorene i patentirane) tehnologija. Da bi se to postiglo radi se slijedeće: 1. dobiti ogroman market share na browser tržištu (preko 95 %) 2. uvesti proprietary komunikacijske tehnologije 3. ubirati novac od patenata i potpuno kontrolirati konkurenciju za točku 1 - financiraju razvoj browsera i daju ga for free, vežu tržište na kojem vladaju sa novim tržištem tj. embedaju browser u OS tj. ako koristiš naš OS trebaš koristiti i IE -za točku 2 - uvode proprietary stavri AciveX, Silverlight itd - ne poštuju web standarde itd ... -točka 3 još nije počela To na potpuno isti način pokušavaju sve tehnološke kompanije ali malo koja ima moć MS da bi to postigla (u komunikacijama: Qualcom - 3G WCDMA, Intel - Wimax) -HDDVD vs Blue-Ray, VHS vs. Beta itd Generalno mediji za prijenos podataka (što uključuje i komunikacije) su najpogodniji područje jer kada je jedna tehnologija nametne kao standard jako ju je teško (čitaj skupo) zamjeniti
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.3.2009 0:05 (cinculator).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

opcija instalirati ms vlasnicki software pri instalaciji windows OS bi trebala postojati.

ja sam se zaljubio ... http://www.elivecd.org/

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Mislim da IE mi se baš i nesviđa više mi se sviđa monzila koji ja stalno koristim ali imaju i oni koji neznaju download programe pa je to jedini razlog da ga ne ukinu a što se mene tiće mogu komotno skinutu IE

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice