Još jedna zvijerka s vjerojatno zvjerski visokom cijenom.
...iskreno me čudi kako i za njega nisu predstavili poseban socket?!
Cek sta nije prvo i5? ili sam ja glup?
Da, mene više zanima kakvi će biti novi procesori srednje klase koji će biti u 'best buy' rangu.
(jer svaka 'high end' serija povlaći za sobom novi proizvodni proces i samim time i lepezu novih proizvoda)
to če vjerovatno biti samo taj jedan na 1366 a ostali za neki novi socket
Potpuno si u pravu, intel se u zadnje vrijeme razbacal sa raznim socetima za proce, uopče ne mare za korisnike.
Mene brine to da će imat previše različitih proca na tržištu, što će zbunjivat mainstrim kupce.
Core i3 (koji je zapravi core 2 duo), core i5 (sa integriranom grafikom na sebi), core i7 (koji će sa izlaskom i9 postati mainstrema proc ili uppermainstream?) te core i9(kojeg si skoro nitko neće moć priuštit, al će kod recenzenata nabijat intelu bodove).
Kako će im stavit cijenu. Tu će se klase proca u cijeni mješat ko lude, pa se ti odluči, ogranićit će oni nas sa čipsetom i soketom.
Lijepo, samo kostat ce ko suho zlato barem u pocetku.
neka se intel drži laptopa AMD vlada
Barem ce i7 pojeftinit...
ovo će poslat amd u propast kao i conore
Dakle, CPU šiba naprijed, memorija (ram) se sada može ustoličiti na 8 GB (pristupačne cijene).
SSD za godinu dana vjerojatno uobičajen za instaliranje OS-a.
Po meni bi trebalo napraviti matičnu sa nekakvim hibridom sleep-quick boot-a. Znači podizanje sustava za kojih 5 sekundi.
BIOS treba sefinitivno redizajnirati, + prije podizanja OS-a one nepotrebne IRQ itd informacije. Po želji da se uključi,
Dakle, POWER ON ; voila! Sa 8 GB rama i SSD-om ne bi trebalo biti problema.
Vidim da ovdi niko pojma nema kako bi početkom sljedeće godine tribala izgledat Intelova ponuda ako ne diđe do nekih promjena.
Na LGA 1366(high-end socket) će bit jedan šestojezgreni procesor imena Core i9 i postojeći četverojezgreni Core i7 procesori, svi procesori imaju QPI i HT.
Na LGA 1156(middle-range i low-end) će bit Core i7 četverojezgreni procesori sa HT-om, Core i5 četverojezgreno bez HT-a, Core i5 dvojezgreni sa HT-om i Core i3 dvojezgreni bez HT-a, ovi procesori nemaju QPI nego DMI.
Kolko god tija uzet AMD-a (jer mi se Intel gadi) 3D render performanse i7 su off the charts u usporedbi sa njim. A ovo? Ovo kupujen. Osim ako za te pare ne budu 2 i7 moguća.
ma ovo bome više nije normalno, pa ko bi pratio sve te nove proceve i sockete i ko bi imo para da prelazi svakih 6 mjeseci na novo, prebrzo ta tehnologija napreduje....
i koji software bi zapravo mogao iskoristit svu tu snagu, nek rađe malo rade na tome...
Vratit ce njima AMD sa kanter strajkom !!!
i koji software bi zapravo mogao iskoristit svu tu snagu, nek rađe malo rade na tome...
3D Studio MAX + VRay. Viruj mi, meni procesorske snage nikad dosta. Ali to je ipak profesionalna primjena. Zato me i i7 najviše oduševia, jer je realno nekih 30% brži od C2Q na istoj frekvenciji, dok je Phenom II oko 20-25% sporiji od C2Q. Doduše, Vray je oduvik preferira Intela, a navodno će obožavat Larabee-a.
Barem ce i7 pojeftinit...
Ja se nadan, pa poslje na i9.
3D Studio MAX + VRay. Viruj mi, meni procesorske snage nikad dosta. Ali to je ipak profesionalna primjena. Zato me i i7 najviše oduševia, jer je realno nekih 30% brži od C2Q na istoj frekvenciji, dok je Phenom II oko 20-25% sporiji od C2Q. Doduše, Vray je oduvik preferira Intela, a navodno će obožavat Larabee-a.
Da je 100 jegreni nikad dosta ;)
offtopic...
Kad san s Bartona prisa na Q6600, Vray letiiiiiiiiiiiiii
beskurpulozna taktika velikih proizvođača hardvera/softvera kojom samo pokazuju da im nimalo nije stalo do kupaca o kojima ovise, vec samo do zarade... postali smo potrosacko drustvo gdje je novac tesko zaraditi, a isti taj novac koji mi tesko zaradimo i potrosimo kod istih oni su u stanju obezvrijediti ovakvim potezima i reci nam u facu "ko vas je.be, igrat cete kako mi sviramo"
dragi mi forumasi prije 7 mj sam kupio q6600/hd4850 i ne pada mi na pamet iducih 3-4 god mijenjati... eventualno mogu dodati jos jednu istu grafu i kloknuti proc, al to je sve i mogu mi se tukija napusit majmuni, ne zelim bacati novce, ima jos stvari u zivotu pored kompa
stvarno je beskrupulozna taktika napredak tehnologije ... ti pricas kao da si apsolutno prisiljen pistoljem u glavu cim izadje nesto novo odmah kupiti - najnovije racunalo je svima osim profesionalnim racunalcima cisti luksuz i nitko te ne tjera da to kupis isto kao sto ti nitko nije stavio ultimatum da ces izgubiti posao ako ne kupis aston martina za ic na plac
ja mijenjam racunalo otp svake 4 godine (kao potpunu platformu) s time da mijenjam tu i tamo komponente po potrebi i mogucnostima ali nista strasno ... i uvijek mogu i raditi sve sto mi je potrebno i zabaviti se ... ako uvijek zelis imati nesto najjace ( a to je uvijek neiskoristivo u potpunosti kod kucne uporabe osim nekih ekstravagantnih zahtjeva ) onda to i plati ...samo mi nije jasno tko te tjera....
sto se tice procova intel je dosad imao roadmap da spusti proizvodni proces s jednom arhitekturom, napravi novu na istom proizvodnom procesu , pa onda proizvodni proces smanji zadrzavajuci trenutnu arhitekturu, pa nova arhitektura na tom proizvodnom procesu itd. - jedina glupost koju intel redovno radi je da mijenja sockete svaki cas.... po tome je AMD bolji ... a sad kako kome pase i kako mu je potrebno...
izgleda da tako nastavljaju i dalje...
beskurpulozna taktika velikih proizvođača hardvera/softvera kojom samo pokazuju da im nimalo nije stalo do kupaca o kojima ovise, vec samo do zarade... postali smo potrosacko drustvo gdje je novac tesko zaraditi, a isti taj novac koji mi tesko zaradimo i potrosimo kod istih oni su u stanju obezvrijediti ovakvim potezima i reci nam u facu "ko vas je.be, igrat cete kako mi sviramo"
dragi mi forumasi prije 7 mj sam kupio q6600/hd4850 i ne pada mi na pamet iducih 3-4 god mijenjati... eventualno mogu dodati jos jednu istu grafu i kloknuti proc, al to je sve i mogu mi se tukija napusit majmuni, ne zelim bacati novce, ima jos stvari u zivotu pored kompa
apsolutno nitko te ne tjera da kupujes nove stvari koje na pocetku imaju viskoku cijenu,
a sta se tice izlazki novih tehnologija svako malo t oje dobro za korisnike istog, zasto, zato sa svakom novim modelom isto tako se spusta cijena starog, ako vise toga izlazi imat cemo jace stvarcice u kompu za manje pare, jer svaka firma bila to intel ili amd ili netko stoti, mora da vrati pare koji je potrosen na izradi istog,
znaci pocetkom sledece godine ze najvjerojatnije biti tako da ce se slustit cijena c2d te na njegovu mjesto stati i5, isto tako ce se spustit cijena i7 a na negovu mjest oi9 s nesto vecom cijenom kako sto je to bilo sa i7,,,
Nisam toliko podkovan znanjem iz ovoga područja... Možda Intel mora mjenjati socket čisto iz razloga što na starom je nemoguće izraditi novu arhitekturu, ali...
Zašto se EU komisija, umjesto IE8, ne bavi stvarima poput standardizacije socketa, kao što su napravili sa punjačima za mobitel...
Inače, ako se mene pita, nek izbacuju novi procesor svaki tjedan... Što veći izbor i manja cijena - meni bolje.
ne stoji to da te nitko ne tjera jer te u biti bas tjeraju da kupujes...
-evo zadnji primjer su ti igre optimizirane za 4jezgrene procesore i ja ne kazem da ce se ekipa lomiti radi toga, al bit ce sigurno onih koje ce bockati cinjenica da bi mozda ili vjerovatno imali bolje performanse na 4jezgrenom (zanemarimo ostale komponente)
-pa npr na softveru te pere tako sto ce ti ukinuti podrsku za xp, pa nakon nekog vremena ces morati na win7
cini mi se da me niste u potpunosti razumjeli u prethodnom postu, ja ne kazem da moramo uzimati sve najnovije i bacati pare, al evo ja gledam iz svoje perspektive i kako god okrenem skontam da oni vuku konce, rijetko potrosaci, rijetko...
A ako tako gledaš onda i automobilska industrija vuče konce i telefonska industrija i industrija bijele tehnike i industrija pamuka i svega živoga i mrtvoga.
Isto tako možeš reći da nekoga može bockati činjenica što nema najnoviju Lacoste majicu.
A svi se žalite na te sockete! Kao dok jednom kupite komp mjenjate proceve stalno!
Core i5 - Low End klasa, socket 1156
Core i7 - Mainstream End klasa, socket 1366
Core i9 - High End klasa socket 1366.
I što je loše u tom??
ne stoji to da te nitko ne tjera jer te u biti bas tjeraju da kupujes...
-evo zadnji primjer su ti igre optimizirane za 4jezgrene procesore i ja ne kazem da ce se ekipa lomiti radi toga, al bit ce sigurno onih koje ce bockati cinjenica da bi mozda ili vjerovatno imali bolje performanse na 4jezgrenom (zanemarimo ostale komponente)
-pa npr na softveru te pere tako sto ce ti ukinuti podrsku za xp, pa nakon nekog vremena ces morati na win7
cini mi se da me niste u potpunosti razumjeli u prethodnom postu, ja ne kazem da moramo uzimati sve najnovije i bacati pare, al evo ja gledam iz svoje perspektive i kako god okrenem skontam da oni vuku konce, rijetko potrosaci, rijetko...
to se dogada svakih 4 godine i vise, a tvoj je post zvucao kao da ti zelis svakih 6 mj,
i stvarno ne znam sta pricate procesor ovo ono kod igara, ( jos kada vidim da neki procesor nece iskoristit grafu, te koliko vidim pod temom o slaganju kofiguracije ) tjeraju skup porocesor te pritom stavljaju slabu graficku, a da malo pogledas vise ces se naigrati sa 4890 i intel e5200, nego intel e8500 i 4850, s time da na vecim rezolucijama izmedu ta dva procesora ima cca do 2 fps razlike na istoj graficki a koliko samo daje 4890 naspram 4850, zdrav razum ce uzet jacu graficku i slabiji procesor naravno ako je bit kupnje koma za igre,
isitna da tijeraju da idemo na novije, sto je i za ocekivati jer naravno da se njima ne isplati optimizacijna igara za windows 95, xp ce bit jos puno iskoristiv evitalno do novog windows,,,
Očito svima smeta konstantno Intelovo mijenjanje socketa jer misle da im je komp već zastario (bar ja tako mislim)..isto vrijedi i za procesore...po novim Intelovim sranjima (moderatori i svi ostali, oprostite na izrazu!) ja imam Intel Core i3 e7400 (pogledaj Moj PC)? Ako nije tako, neka mi netko objasni..
I što je loše u tom??
To si malo pogešno složija.
LGA 1156
Core i3 sa 2(2) jezgre, 32nm proces, izlazak u prvom kvartalu iduće godine
Core i5 sa 2(4) jezgre, 32nm proces, izlazak u prvom kvartalu iduće godine
Core i5 sa 4(4) jezgre, 45nm proces, izlaze 06.09. ove godine, imat će brojčanu uznaku 7xx
Core i7 sa 4(8) jezgre, 45nm proces, izlaze 06.09. ove godine, imat će brojčanu oznaku 8xx
Svi navedne procesori nemaju QPI nego DMI, nema na njima ništa od trokanalog DDR-a nego je dvokanalni.
LGA 1366
Core i7 sa 4(8) jezgri, 45nm proces, već na tržištu, brojčana oznaka 9xx
Core i9 sa 6(12) jezgri, 32nm proces, izlazak u prvom kvartalu ideuće godine i to za početak samo jedan jako skup model, vjerojatno Extreme Edition.
Ovi svi imaju QPI i podršku za trokanalni rad DDR-a. Ovo je high-end platforma za razliku LGA 1156 koji je mainstream i low-end.
I što je loše u tom??
To si malo pogešno složija.
LGA 1156
Core i3 sa 2(2) jezgre, 32nm proces, izlazak u prvom kvartalu iduće godine
Core i5 sa 2(4) jezgre, 32nm proces, izlazak u prvom kvartalu iduće godine
Core i5 sa 4(4) jezgre, 45nm proces, izlaze 06.09. ove godine, imat će brojčanu uznaku 7xx
Core i7 sa 4(8) jezgre, 45nm proces, izlaze 06.09. ove godine, imat će brojčanu oznaku 8xx
Svi navedne procesori nemaju QPI nego DMI, nema na njima ništa od trokanalog DDR-a nego je dvokanalni.
LGA 1366
Core i7 sa 4(8) jezgri, 45nm proces, već na tržištu, brojčana oznaka 9xx
Core i9 sa 6(12) jezgri, 32nm proces, izlazak u prvom kvartalu ideuće godine i to za početak samo jedan jako skup model, vjerojatno Extreme Edition.
Ovi svi imaju QPI i podršku za trokanalni rad DDR-a. Ovo je high-end platforma za razliku LGA 1156 koji je mainstream i low-end.
Nisam znao da će Intel predstaviti toliko processora za LGA1156.........ali kako su u Core i7 za LGA 1156 staviti DMI i dvokanalni memorijski kontroler,to ima valjda uvelike smanjuje performanse.