Eto, stao mi mozak i ne mogu se s kontat.
Kako da ispisem sve upise, sem poslednjeg?
Koji WHERE uslov da zadam?
Eto, stao mi mozak i ne mogu se s kontat.
Kako da ispisem sve upise, sem poslednjeg?
Koji WHERE uslov da zadam?
BugSU, daj primer ako ti nije tesko kako bi ti to izveo.
A zasto ne LIMIT?
Evo jedan iz glave:
select [neka_kolona] from [neka_tablica]
group by [gornja_kolona]
having id != count(id)
ovo vrijedi samo ako imaš id kolonu koja je auto increment.
mislim da to moze u slucaju da se nista ne brise!
Ali ako izbrisem neki red, odnosno neki ID, onda poslednji ID i COUNT[id] nece se slagati, bar mi se tako cini!
Pa ako koristiš SQL server onda bi ti možda ovo moglo pomoći, nisam siguran dal točno tak ide, jer pišem napamet. Pozdrav
SELECT TOP(count(id) - 1) FROM [neka_tablica] where [neki_uvijet]
tako je dado... ili za mySQL
SELECT * FROM [tabela] where [uvjeti] limit count(id)-1
EDIT: naredba limit za mySQL je ekvivalent MSSQLovom TOP
Moj upit što sam ja napisao ti briše samo prvi red ne zadnji. Isprike, pisao sam napamet.
@Tux slave... ovaj tvoj primjer radi ako su IDevi jedan za drugim... znaci 1, 2, 3, 4... n...
Nece sljakat ako su neki recordi brisani pa imas preskakanje ID-a... npr 1,2,4,5... n...
select top (SELECT MAX(ID)-1 FROM TABLE) *
from table
probaj ovako.
SELECT MAX ti uzima najveći broj u tabeli tj. tebi posljednji
Ove ponudjene odgovore nisam uspeo da pokrenem, stalno mi javlja gresku!
Ne znam u cemu je problem?
Ovako sam resio, sad ne znam koliko je po PS:
$up=mysql_query("SELECT * FROM magacin WHERE id<(SELECT MAX(id) FROM magacin)");
je, to ti je točno.
SELECT MAX (id) ti daje zadnji broj.
a id<znači strogo manji.
s obzirom da ti treba sve osim zadnjeg, u ovom slućaje će raditi ok.
Puno sreće u daljnjem radu
ID ne ide nužno po redu i zato to rješenje nije dobro.
Ove ponudjene odgovore nisam uspeo da pokrenem, stalno mi javlja gresku!
Ne znam u cemu je problem?
Ovako sam resio, sad ne znam koliko je po PS:
$up=mysql_query("SELECT * FROM magacin WHERE id<(SELECT MAX(id) FROM magacin)");
Da, ovo ti je ok... samo jos moras napraviti order by i to je to...
Zasto koristis ACCESS bazu za toliko podataka? Access je osnova osnove baze... izbjegavaj je u sirokom luku!
Zasto koristis ACCESS bazu za toliko podataka? Access je osnova osnove baze... izbjegavaj je u sirokom luku!
Ima još i sqLite. Meni je bolji za ono što mi treba od Access-a, ali istina je da je Access jedina "prava" prenosiva baza podataka. Imam malo više opcija od SqLite-a, ali ovaj se razvija dosta brzo, bude dostigao Access.
Da ne kazem spora, da ne kazem limitirana, da ne kazem nesigurna i tako dalje...
Da ne kazem spora, da ne kazem limitirana, da ne kazem nesigurna i tako dalje...
Ima još i sqLite. Meni je bolji za ono što mi treba od Access-a, ali istina je da je Access jedina "prava" prenosiva baza podataka. Imam malo više opcija od SqLite-a, ali ovaj se razvija dosta brzo, bude dostigao Access.
Volio bi viditi access kako guta 1000 usera u sekundi, oko 100 000 upita u sekundi i slicno... Volio bih ga vidit kako se znoji i kako na kraju pada na koljena i kaze: "Ne mogu vise"... kao sto rekoh... Access baza nije losa baza, ali nije ni dostatna za iole ozbiljnije i teze aplikacije. Ako vec guras besplatno, onda preporucujem mySQL SQLite i slicno...
I jos nesto, baza se nalazi u fajlu (direktno, ne preko servisa)... sto je cini hackabilnijom od ostalih baza...
Volio bi viditi access kako guta 1000 usera u sekundi, oko 100 000 upita u sekundi i slicno... Volio bih ga vidit kako se znoji i kako na kraju pada na koljena i kaze: "Ne mogu vise"... kao sto rekoh... Access baza nije losa baza, ali nije ni dostatna za iole ozbiljnije i teze aplikacije. Ako vec guras besplatno, onda preporucujem mySQL SQLite i slicno...
I jos nesto, baza se nalazi u fajlu (direktno, ne preko servisa)... sto je cini hackabilnijom od ostalih baza...
I access baza ima sigurnosni sustav, pa i to da možeš odrediti korisnike koji mogu pristupati podacima. A servis je toliko prednost koliko i mana glede hackiranja, a ako treba lako se napravi neki DB klijent koji glumi servis za access bazu. To je u pravilu svaki mrežni DB klijent. Isto tako, i kod složenijih baza sve je zapravo u jednoj datoteci. Npr. SQL Server i MDF datoteka.
Vidim da ne poznajes materiju dovoljno... iole ozbiljniji web sajtovi imaju poprilican broj upita gdje i mySQL ima problema sa lose izvedenim bazama podataka. Access baze su eto... da firma ima nekakav adresar ili sta ja znam sta, u koliko je koristi u ozbiljnije svrhe bilo tko ko se malo ozbiljnije bavi programiranjem ce ti se nasmijati.
Druga stvar, za access bazu (pristup sa vise racunala i slicno) moras mapirati diskove i slicno (dakle sa vise razlicitih racunala pristupati istoj bazi).
Trece, MS SQL i .mdb... ja izbjegavam takav pristup... radije radim bazu direktno na serveru i pristupam njoj preko servisa.
Cetvrto, sigurnost baze podataka, ako joj mozes pristupit, znaci da je mozes (ugrubo govoreci) i kopirati. Cim je imas na vlastitom racunalu brakein je poprilicno olaksan...
Kao sto rekoh, slobodno si je ti koristi, ali ako se iole mislis ozbiljnije baviti sa tim, prebaci se na mysql ili nekakvu drugu verziju tipa SQLite i slicno... (preferiram mySQL radi control panela na web serverima jer je najpodrzanija)
Vidim da ne poznajes materiju dovoljno... iole ozbiljniji web sajtovi imaju poprilican broj upita gdje i mySQL ima problema sa lose izvedenim bazama podataka. Access baze su eto... da firma ima nekakav adresar ili sta ja znam sta, u koliko je koristi u ozbiljnije svrhe bilo tko ko se malo ozbiljnije bavi programiranjem ce ti se nasmijati.
Druga stvar, za access bazu (pristup sa vise racunala i slicno) moras mapirati diskove i slicno (dakle sa vise razlicitih racunala pristupati istoj bazi).
Trece, MS SQL i .mdb... ja izbjegavam takav pristup... radije radim bazu direktno na serveru i pristupam njoj preko servisa.
Cetvrto, sigurnost baze podataka, ako joj mozes pristupit, znaci da je mozes (ugrubo govoreci) i kopirati. Cim je imas na vlastitom racunalu brakein je poprilicno olaksan...
Kao sto rekoh, slobodno si je ti koristi, ali ako se iole mislis ozbiljnije baviti sa tim, prebaci se na mysql ili nekakvu drugu verziju tipa SQLite i slicno... (preferiram mySQL radi control panela na web serverima jer je najpodrzanija)