Kako uštedjeti na gorivu ljeti: Aplikacije i triko

poruka: 14
|
čitano: 5.690
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kako uštedjeti na gorivu ljeti: Aplikacije i triko".
17 godina

"efikasnije je povremeno uključiti klimu na najjače i zatim je ugasiti, nego je držati stalno upaljenom"

Molim autora ovog članka da obavezno isproba ovaj savjet na putu do mora. Dakle, 5 minuta klima na najjače, a 5 minuta bez klime. Pa javi kakva je ušteda i isplati li se. 

Moj PC  
8 0 hvala 0
4 godine
suspendiran

Klima toliko trosi da ne kuzim razliku, eto toliko trosi, clanak je ocigledno namjenjen Ev vozilima

Moj PC  
4 0 hvala 0
14 godina

Često dođu tako zanimljivi savjeti, skrivene tajne naših starih koje su zaboravljene i vrijeme je da se sjećanja osvježe. Nemojte razapinjati jedro na krov i ne vozite olovne ploče u prtljažniku ako ne morate. Tako neke sitnice djeluju benigno, čovjek se ne bi sjetio, a eto, koriste za uštedjeti sredstva.

2 0 hvala 0
11 godina
Re: Kako uštedjeti na gorivu ljeti: Aplikacije i t
Na 75 konja se itekako osjeti razlika. Bez klime 4,5L na 100km, sa klimom litra vise. Mjerio.
6 godina
simsis kaže...
Na 75 konja se itekako osjeti razlika. Bez klime 4,5L na 100km, sa klimom litra vise. Mjerio.

75 KS? Moze li uzobalu izvuci dvoje ljudi? Bez klime.....

6 godina
ante_etna kaže...

Često dođu tako zanimljivi savjeti, skrivene tajne naših starih koje su zaboravljene i vrijeme je da se sjećanja osvježe. Nemojte razapinjati jedro na krov i ne vozite olovne ploče u prtljažniku ako ne morate. Tako neke sitnice djeluju benigno, čovjek se ne bi sjetio, a eto, koriste za uštedjeti sredstva.

Reciklirani clanak od prije 40 godina.... Imam automatsku 3-zonsku klimu i bas cu gasiti i paliti rucno...

17 godina
Baš će ti Waze pomoći na aftocesti izbjeći gužve. Šta će te na staru cestu odvesti gdje je isto gužva, hrpa kamiona i kamera koje ničemu ne služe osim punjenju državne blagajne?
A za klimu je sve rečeno.

TPMS senzori su vrhunac tog sranja, majmun koji je to rekao da treba stavljati na aute.
Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Ebga. Clickbyte od članka ali kada sam već kliknuo:
Svako proljeće izbacim vreću cementa iz prtljažnika, (zadnja vuća -za zimu).
Klima mi kontinentalna, stalno upaljena, 1. godišnje mediteranska. Radi ko urica. Ne troši.
Gume na 3 bara, tvrde ko viagru da uzimaju.
Potrošnja- sitnica, 3l bez olovnog na 130km/h. Prođe i 20km, bez greške.
Zadovoljan, ko autor članka i mačka kad miša uhvati :)
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 mjeseci

Iz teksta: "Također, riješite se nepotrebnog tereta. Svaki dodatni kilogram u vozilu znači veću potrošnju"

Istovremeno, u jednom od najprodavanijih modela, Tesli Model Y, baterija može biti teška do 771 kg. Čisto za usporedbu, Fiat Uno koji se proizvodio do 2014., bio je težak 710 kg.

1 0 hvala 0
6 godina
Pero Dinamit kaže...
Baš će ti Waze pomoći na aftocesti izbjeći gužve. Šta će te na staru cestu odvesti gdje je isto gužva, hrpa kamiona i kamera koje ničemu ne služe osim punjenju državne blagajne?
A za klimu je sve rečeno.

TPMS senzori su vrhunac tog sranja, majmun koji je to rekao da treba stavljati na aute.

Ni blizu vrhunca. Zaboravio si start-stop sistem.....Prosle godine kupih a4 i prva stvar koju sam proguglao je kako iskljuciti start-stop shit.....

14 mjeseci
Pero Dinamit kaže...
Baš će ti Waze pomoći na aftocesti izbjeći gužve....

Zna se za što služi Waze (kamere i policijske sačekuše)...

Nego, zašto je TPMS sranje? Postoje dvije varijante, direktni TPMS, sa senzorom u svakoj gumi i indirektni TPMS koji se služi senzorima s ABS-a. On radi tako da mjeri radijus, ispumpana guma ima manji radijus i onda javlja obavijest da je manji tlak u gumi.

6 godina
RandomUsername kaže...
Pero Dinamit kaže...
Baš će ti Waze pomoći na aftocesti izbjeći gužve....

Nego, zašto je TPMS sranje? Postoje dvije varijante, direktni TPMS, sa senzorom u svakoj gumi i indirektni TPMS koji se služi senzorima s ABS-a. On radi tako da mjeri radijus, ispumpana guma ima manji radijus i onda javlja obavijest da je manji tlak u gumi.

Tehnicki gledano druga varijanta ne upada pod naziv TPMS ali si sasvim u pravu......

17 godina
RandomUsername kaže...

Waza su spomenuli u tekstu pa sam ga i ja...

A što se tiče TPMS-a, direktni je sranje. Baterija traje koliko ti traje, kada ode moraš mijenjati recimo cijeli senzor koji nije jeftin. Ako bi jeftini, moraš se kockati i moguće da ti neće raditi pa opet moraš skidati cijelu gumu. Što ne staviti svima ovaj preko ABS-a i gotovo. Ali ne, zašto ne zagorčati život ljudima i naplatiti dodatno još jednu glupost.

Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.7.2025 11:25 (Pero Dinamit).
13 godina
Pero Dinamit kaže...

A što se tiče TPMS-a, direktni je sranje. Baterija traje koliko ti traje, kada ode moraš mijenjati recimo cijeli senzor koji nije jeftin. Ako bi jeftini, moraš se kockati i moguće da ti neće raditi pa opet moraš skidati cijelu gumu. Što ne staviti svima ovaj preko ABS-a i gotovo. Ali ne, zašto ne zagorčati život ljudima i naplatiti dodatno još jednu glupost.

U 7 godina otkad imam auto (kupljen rabljeni 2018.g. sa 75k km) zamijenio sam tocno 1 senzor i to jer je ventil krenuo pustat pa kad su isli mijenjat ventil sve je toliko zapeklo da se senzor pomotao/potrgao kad su skidali. Ostali senzori su jos uvijek originali. Govorim o direktnim, vidim na svakom kotacu pritisak. 

Ne znam kakvi su noviji, ali sumnjam da su losije napravljeni od tih, tak da ne kuzim ovu cijelu dramu.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice