Bodybuilding - od početnika do naprednih izdvojena tema

poruka: 32.117
|
čitano: 8.699.365
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
Re: Rast mišića i visina
Bergo kaže...

Pa i ganjam sada masu posto defku stvarno imam dobru. Mislim znam nista nije preko noci, ali bas bedira kad tako usporedujes hah. I sve ja to znam, ali ponavljam kako netko tko u zivotu nije nista radio moze duzi izdrzaj imati od mene koji cijeli zivot prakticki treniram?

Gle,kila i pol u mjesec i pol je po meni idealno, odnosno 1kg u 1 mj. dok si na masi, tako da samo nastavi tim tempom.

Vidi se po fotkama da nisi noob, dakle već imaš nešto mišića na sebi i logično je da će napredak biti sporiji nego kod nekoga tko je ove sekunde prvi put krenuo s nekakvim treningom. Za njegove mišiće je to šok, dok za tvoje i nije toliki.  Ne znam je li ti frend totalni noob ili ne, ali nemoj se opterećivati time. Kao što je gore DuMe napisao, ako on ne pazi na prehranu, vjerojatnost je da  je od tih 3.5kg dobar dio mast ili voda (ionako je 3.5kg mišića u mj. dana natty nemoguće nabaciti).

Što se tiče izdržaja, to i nije neko mjerilo snage. Sjećam se u 7. ili 8. razredu osnovne da sam bio najbolji u tome, mogao sam 2i pol minute izdržaj držati. Zašto? Pa zato jer sam bio najlakši i najmanji. Relativna snaga s povećanjem tjelesne mase opada, zato svi najbolji gimnastičari/gimnastičarke jesu po 40-50kila.

I have nothing to say. Thank you and goodbye. EUNE: replik91
13 godina
neaktivan

Prehranu se stvarno trudim odrzavati koliko je moguce. Tako da to nije problem. Alkohol ne pijem i trcim na traci max 15 min jedanput ili dvaput tjedno. Trening je oko 45 - 1.30. Pa rasporedim tocno tako da svaka skupina ima 2 dana odmora izmedu treninga i nije mi ga problem tako odraditi. Nista morati cu jedino kardio ocito pojacati malo. Hvala ubiti na trudu. Thumbs up :)

Edit: Sad sam tek vidio dodat o sta si napisao... Pokusati cu pa se javim sa rezultatima. Iznam da nije preko noci sve niti ne trazim da bude preko noci nego mi jednostavno nije bilo jasno kako to da napredujem u jednom smjeru dobro, a ono osnovno sta sam prije radio sada kaskam. Ubiti hvala ti na savjetima, poslusati cu pa se javim kako napreduje :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.2.2016 11:59 (Bergo).
18 godina
Rast mišića i visina

Napreduješ dobro, samo ti velim da puno ljudi radi prejako u startu, a nebi trebali. Polako, stigneš, neće teretana nikud pobjeći. Nemoj se preforsiravati samo i to je to...

I sam sam upao u tu zamku, prije 4 godine sam se udebljao dosta i trebao sam skinut 10kg.

Počeo sam radit P90X (koji radim i danas ali prilagođeno) i krenuo sam raditi sa 100%. Nakon 3 tjedna nisam imao više snage za ništa, nisam mogao 15 sklekova napravit, a počeo sam sa 25-30. Onda sam skužio da to nema smisla i da se ubijam, usporio sam, počeo više jesti jer sam jeo cca. 15.00kcal dnevno što je premalo ako radiš P90X, premalo je i ako ne radiš ništa. S tim usporavanjem tempa mi je na kraju i najveći napredak došao. Uspio sam u 3mj skinut 11kg i došao sam u zavidnu kondiciju. Sad to samo održavam i zadovoljan sam.

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.2.2016 12:19 (lllnuclearlll).
14 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Bok ekipo!

Pridruzujem se od sljedeceg tjedna vama koji zelite bit veliki 

Imam 20 godina, 175cm, 79kg,blago receno katastrofa. Do prije 1 godinu trenirao nogomet 4x tjedno + 2utakmice(juniori,seniroi),a nakon toga poceo faks,tamo ljencario i uprasio se kao svinja. Sada radim u TDRu, i odlucio sam si sredit zdravlje i opcenito izgled. 

U teretanu sam pocinjao nekoliko puta,ali bezuspjesno jer nisam imao kolegu,a sad idemo ja i cura. 

Pisem tu da vas pitam, iako znam osnove za to da li moze pomoc oko vjezbi / prehrane? Svaki savjet je dobrodosao. 
Koji protein pijete? Di uzimate? Ja sam razmisljao o myproteinu,ali mozda bi radje uzeo PRO-10 koji je jako slican i nesto jeftiniji,a i mogu ga nabavit preko proteini.si. 

Pisite, dajte savjet,stagod! Hvala vam!

Liverpool is not just a football club,its way of a life.
13 godina
neaktivan

Hvala. Samo da te pitam jeli mi se isplati onda jos uzimati taj creatin ili ne? Pio sam od Arnolda neki u zelenom pakovanju, ali nisam osjetio nikakvu veliku razliku u snazi i dobivanju kg. Pa sam opet citao da bas treba piti creatin monohidrat i tu sam se pobrkao lagano koja je razlika izmedu toga i monohidrata. Ako shvacas sta ocu reci i eto zadnje pitanje da te vise ne gnjavim hah. 

15 godina
neaktivan
Bergo kaže...

Prehranu se stvarno trudim odrzavati koliko je moguce. Tako da to nije problem. Alkohol ne pijem i trcim na traci max 15 min jedanput ili dvaput tjedno. Trening je oko 45 - 1.30. Pa rasporedim tocno tako da svaka skupina ima 2 dana odmora izmedu treninga i nije mi ga problem tako odraditi. Nista morati cu jedino kardio ocito pojacati malo. Hvala ubiti na trudu. Thumbs up :)

Edit: Sad sam tek vidio dodat o sta si napisao... Pokusati cu pa se javim sa rezultatima. Iznam da nije preko noci sve niti ne trazim da bude preko noci nego mi jednostavno nije bilo jasno kako to da napredujem u jednom smjeru dobro, a ono osnovno sta sam prije radio sada kaskam. Ubiti hvala ti na savjetima, poslusati cu pa se javim kako napreduje :)

bergo ne bediraj se puno taj vjerojatno zdere bureke poslije pijanke tako da...probaj posolit obroke  narednih par dana i popij vise vode i ti ces skocit u kilazi xD ovo govorim samo za primjer 

R.I.P. Aziz Sergeyevich Shavershian
13 godina
neaktivan
Bash kaže...

Bok ekipo!

Pridruzujem se od sljedeceg tjedna vama koji zelite bit veliki 

Imam 20 godina, 175cm, 79kg,blago receno katastrofa. Do prije 1 godinu trenirao nogomet 4x tjedno + 2utakmice(juniori,seniroi),a nakon toga poceo faks,tamo ljencario i uprasio se kao svinja. Sada radim u TDRu, i odlucio sam si sredit zdravlje i opcenito izgled. 

U teretanu sam pocinjao nekoliko puta,ali bezuspjesno jer nisam imao kolegu,a sad idemo ja i cura. 

Pisem tu da vas pitam, iako znam osnove za to da li moze pomoc oko vjezbi / prehrane? Svaki savjet je dobrodosao. 
Koji protein pijete? Di uzimate? Ja sam razmisljao o myproteinu,ali mozda bi radje uzeo PRO-10 koji je jako slican i nesto jeftiniji,a i mogu ga nabavit preko proteini.si. 

Pisite, dajte savjet,stagod! Hvala vam!

Pa i nije neka katastrofa gledavsi tvoju visinu i kg. Sada jesu to vise misici ili mast? Ako mislis casual lagano par puta tjedno obavezno dobar dorucak, za rucak normalno pojedi i neki meduobrok izmedju rucka i vecere. Sto se proteina tice neces pogrjesiti koji god da uzmes roknes poslje treninga i tjt. Samo pazi sta unosis od namirnica da bas nije junk food. Sto se vjezbi tice to si moras sam odrediti na sta ciljas tocno? Defka, masa ili samo da skines visak masti? 

Edit: Na mobu sam sad u skoli pa ne mogu provjeriti, ali ako te bas zanima koji je bolji otvori jedan i drugi i usporedi sastojke koji sta ima vise itd pa odlucis po tome. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.2.2016 12:36 (Bergo).
13 godina
neaktivan
cod4gamer kaže...
Bergo kaže...

bergo ne bediraj se puno taj vjerojatno zdere bureke poslije pijanke tako da...probaj posolit obroke  narednih par dana i popij vise vode i ti ces skocit u kilazi xD ovo govorim samo za primjer 

Haha pokusavam :D

18 godina
Rast mišića i visina

Kreatin monohidrat možeš početi piti. Piješ 5g dnevno 3mj, onda uzmeš pauzu 2-4 tjedna i tako u ciklusima piješ. Pauze uzimaš da ti se tijelo ne navikne na umjetni kreatin i ne prestane proizvodit vlastiti (ne znam da se kome to desilo ikada, ali tako piše svuda).

Uz kreatin obvezno puno vode, ne smiješ biti dehidriran nikad jer onda kreatin nema smisla.

Moja preporuka je da piješ whey + kreatin + glukoza nakon treninga.

Whey i kreatin monohidrat možeš uzeti od myproteina, nisu skupi a solidni su. Glukozu imaš u proteci 20kn/kg, a imaš i u DMu al sam zaboravio cijenu jer ne kupujem već dugo od njih. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.2.2016 12:39 (lllnuclearlll).
13 godina
neaktivan
lllnuclearlll kaže...

Kreatin monohidrat možeš početi piti. Piješ 5g dnevno 3mj, onda uzmeš pauzu 2-4 tjedna i tako u ciklusima piješ. Pauze uzimaš da ti se tijelo ne navikne na umjetni kreatin i ne prestane proizvodit vlastiti (ne znam da se kome to desilo ikada, ali tako piše svuda).

Uz kreatin obvezno puno vode, ne smiješ biti dehidriran nikad jer onda kreatin nema smisla.

Moja preporuka je da piješ whey + kreatin + glukoza nakon treninga.

Whey i kreatin monohidrat možeš uzeti od myproteina, nisu skupi a solidni su. Glukozu imaš u proteci 20kn/kg, a imaš i u DMu al sam zaboravio cijenu jer ne kupujem već dugo od njih. 

Ma znam kako se pije jedino mi to nije bilo jasno izmedu tog monohidrata i tog nekog drugog koji nije monohidrat. Ili sam ja nesto pobrkao? Navodno monohidrat nakupljas vodu u misicima i daje ti snagu i to pretvaras u misic, a ovo sta sam ja od Arnolda pio, a skup je dosta kao samo za snagu i nema faze punjenja nego samo prije ili poslje treninga...

14 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Treniranje ce bit 4/5 puta tjedno. Nije strasno,ali imam pivski trbuh,i ogromnu guzicu,a to je sve mast. Prehranu zelim sredit od A do Z tako da to spada pravilno sve,ne razmisljam o junku ni o bilo cemu takvom. 

Moze mi netko pomoc slozit neki jelovnik? Problem imam jer ne jedem sir,salate ni nista sto se jede kao salata (rajcica i te stvari,ali rajcicu jedem kao salsu),ne volim brokulu..

Liverpool is not just a football club,its way of a life.
18 godina
Bash kaže...

Treniranje ce bit 4/5 puta tjedno. Nije strasno,ali imam pivski trbuh,i ogromnu guzicu,a to je sve mast. Prehranu zelim sredit od A do Z tako da to spada pravilno sve,ne razmisljam o junku ni o bilo cemu takvom. 

Moze mi netko pomoc slozit neki jelovnik? Problem imam jer ne jedem sir,salate ni nista sto se jede kao salata (rajcica i te stvari,ali rajcicu jedem kao salsu),ne volim brokulu..

Smanji ugljikohidrate što više možeš, masti (zdrave) jedi koliko ti treba, a proteine jedi više. Dakle treba ti nekakva proteinska prehrana dok ne smršaviš, onda možeš vratiti nazad ugljikohidrate na neku normalniju razinu.

Salate su najzdraviji i najbolji obroci (trenutno nije sezona pa svježih i nema toliko izbora). Ako ne misliš promijeniti prehranu i početi jesti zdravo onda ti uzalud trud. Ako brokulu ne voliš nemoj ju jesti, ali uz brokulu postoji još 50tak vrsta povrđe koje ti je svaki dan dostupno u trgovinama.

Dakle ono što ti ja želim reći je da izbaciš bijeli kruh, hrenovke, razno razne kobasice s visokim udjelima masti, junk food poput pizza, ćevapa, bureka. raznik peciva iz pekare itd...

Počni jesti krto meso (svinjetina. piletina, govedina) i puno povrća uz to i to ti je dobitna kombinacija. Od ugljikohidrata jedi one s niskim glikemijskim indeksom, ali ne pretjeruj ni s njima jer ti ne trebaju viškovi ugljikohidrata u fazi mršavljenja, baš suprotno, treba ti manjak.

Jedi zdrave masti (maslinovo ulje, orašasti plodovi, riba). Kreni trenirati i trebale bi se kile početi topiti.

Ne znam koliko ti visok i težak, ali prema tome bi si trebao odrediti kalorijski unos i biti u blagom deficitu.

Od treninga ti preporučam 3x tjedno vježbe snage i 2x tjedno lagani cardio za početak. Cardio povečavaj kako ulaziš u kondiciju, a vježbe snage povećavaj opterećenje kad osjetiš da ne osjećaš otpor više.

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.2.2016 13:40 (lllnuclearlll).
18 godina
Bergo kaže...

Ma znam kako se pije jedino mi to nije bilo jasno izmedu tog monohidrata i tog nekog drugog koji nije monohidrat. Ili sam ja nesto pobrkao? Navodno monohidrat nakupljas vodu u misicima i daje ti snagu i to pretvaras u misic, a ovo sta sam ja od Arnolda pio, a skup je dosta kao samo za snagu i nema faze punjenja nego samo prije ili poslje treninga...

Ma zaboravi na one skupe kreatine, kreatin monohidrat je ono što ti treba i što 99% ljudi uzima kad kažu da uzimaju kreatin.

14 godina
Rast mišića i visina

Kreatin ti puni misice vodom samo kada se uzima u ogromnim dozama.

10 godina
Rast mišića i visina

Kak je lijepo to kad od pocetka treninga do sad (cca mjesec dana) imam istu kilazu (186/86kg), a pivski trbuh je skoro pa nestao, osjeti se visak snage, veca izdrzljivost i kondicija Mast se laganini otopila, a misicna masa malo porasla weeeeeeee

Moram nabacit neki veseli tekst, da nije sve samo tugovanje

15 godina
neaktivan
Bash kaže...

gle jednostavno je...visok unos proteina visok unos masti i nizak unos hidrata.imas problema sa estrogenom pa se debljas kao zensko (stomak, bokovi, straznjica),vjerojatno imas i nizak testosteron...da bi razmisljao uopce o nekim misicima moras se potrudit skinut svo salo sa sebe da mi mogao na masu.masti su ti tu radi sinteze steroidnih hormona u tijelu i po tome slazi prehranu.izmjeri si kalorijsku potrosnju i oduzmi 500kcal.uglavnom pazi na unos makronutrijenata a posebno masti.

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.2.2016 15:57 (cod4gamer).
18 godina
cod4gamer kaže...

gle jednostavno je...visok unos proteina visok unos masti i nizak unos hidrata.imas problema sa estrogenom pa se debljas kao zensko (stomak, bokovi, straznjica),vjerojatno imas i nizak testosteron...da bi razmisljao uopce o nekim misicima moras se potrudit skinut svo salo sa sebe da mi mogao na masu.masti su ti tu radi sinteze steroidnih hormona u tijelu i po tome slazi prehranu.izmjeri si kalorijsku potrosnju i oduzmi 500kcal.uglavnom pazi na unos makronutrijenata a posebno masti.

Ovo boldano definitivno ne. Također ovo za estrogen i hormonalni disbalans je vrlo upitno (da ne kažem glupo) ovako postavljati dijagnozu.

Ne visok unos masti nego onoliki koliki je tijelu potreban jer masti su vrlo bitne stvari u tijelu čovjeka, samo velim ti s njima jako oprezno i umjereno. Dovoljno masti je vrlo lako unjeti u organizam.

10 godina
neaktivan
Pozdrav ljudi evo bas sam se registriro. Sad trebao bih pomoc od vas bildera ☺Znaci negdje 2 i pol mjeseca vjezbam u teretani, a prije toga sam smrsavio nekih 10 kg u 4 mjeseca. Tad sam trco radio bodyweight vjezbe itd. Sad sam mrsav ali imam malo sala, a prije mase sam se htio ogulit. Sad sto treba radit? Evo slika i hvala na pomoci unaprijed. Isprika na vodoravnoj slici ali nadam se da se vidi.
10 godina
neaktivan

...

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.2.2016 18:48 (2Hard4Me).
15 godina
neaktivan
lllnuclearlll kaže...

Ovo boldano definitivno ne. Također ovo za estrogen i hormonalni disbalans je vrlo upitno (da ne kažem glupo) ovako postavljati dijagnozu.

Ne visok unos masti nego onoliki koliki je tijelu potreban jer masti su vrlo bitne stvari u tijelu čovjeka, samo velim ti s njima jako oprezno i umjereno. Dovoljno masti je vrlo lako unjeti u organizam.

nagledao sam se dovoljno ljudi koji na definiciji dolaze do tocke kada grama ne mogu smrsat.pitas ih kakva im je prehrana i oni ti kazu da unose oko 30 grama masti na definiciji.metabolicka i horomanlna steta je ucinjena.tijelo ne sitetizira dovoljno testosterona a i javlja se problem sa leptinom, kortizolom, tiroidnom zljezdom.cilj je polako skidat salo i radit punjenja kako bi se upravo sprijecila metabolicka steta i paziti na unos masi.sto se mene tice ovo sto sam napisao je apsolutno tocno a sad oce li me netko poslusat il ne zaboli me tuki 

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.2.2016 20:26 (cod4gamer).
18 godina
Rast mišića i visina

Pa ne možeš znati da čovjek ima hormonalnih problema na temelju toga što ti je rekao da ima viška masnog tkiva i to na mjestima gdje se svima nakuplja. To bi značilo da svi debeli ljudi imaju ujedno i hormonalnih problema?

16 godina
neaktivan
15 godina
neaktivan
lllnuclearlll kaže...

Pa ne možeš znati da čovjek ima hormonalnih problema na temelju toga što ti je rekao da ima viška masnog tkiva i to na mjestima gdje se svima nakuplja. To bi značilo da svi debeli ljudi imaju ujedno i hormonalnih problema?

pa upravo to i zelim rec.da ne dubim puno u tematiku deblja se kao zensko sto sam vec rekao a krivac je estrogen.a i to ti stoji da svi debeli ljudi imaju problem sa hormonima.evo ti jedna cinjenica.konverzija estrogena se vecim dijelom dogadja u masnim stanicama. sto se sve sa ostalim hormonima dogadja to mi se neda nabrajat.

18 godina
cod4gamer kaže...

pa upravo to i zelim rec.da ne dubim puno u tematiku deblja se kao zensko sto sam vec rekao a krivac je estrogen.a i to ti stoji da svi debeli ljudi imaju problem sa hormonima.evo ti jedna cinjenica.konverzija estrogena se vecim dijelom dogadja u masnim stanicama. sto se sve sa ostalim hormonima dogadja to mi se neda nabrajat.

A gdje bi se trebao debljati, na nožnim prstima možda? Deblja se ko i svaki čovjek, trbuh i dupe. Nisam vidio da je napisao da su mu se sise povećale za 3 broja... Uglavnom složit ćemo se da se ne slažemo... 

Mislim možda ima i tih problema koje si spomenuo, ali to se ne dijagnosticira na tvoj način... Za ovo gdje mast ide najveću krivicu ima genetika.

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.2.2016 18:32 (lllnuclearlll).
15 godina
neaktivan
lllnuclearlll kaže...

A gdje bi se trebao debljati, na nožnim prstima možda? Deblja se ko i svaki čovjek, trbuh i dupe. Nisam vidio da je napisao da su mu se sise povećale za 3 broja... Uglavnom složit ćemo se da se ne slažemo... 

Mislim možda ima i tih problema koje si spomenuo, ali to se ne dijagnosticira na tvoj način... Za ovo gdje mast ide najveću krivicu ima genetika.

ima i malo i genetike al hormoni su glavni krivac.nek ode izvadit hormone pa ces vidjet da mu je estrogen povisen 

begam na trening, ledja su na danasnjem repertoaru.moram latove upumpat  

10 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Isprike slika se nije uploadala. I isprike na duplom postu nesto mobitel nije primio.

Poruka je uređivana zadnji put pon 15.2.2016 18:48 (2Hard4Me).
15 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Neda mi se quotat pa cu napisat ovako.

Kreatin daje malko snage,NE puni misice vodom nego tijelo vise skuplja vodu,to ce vam dat mozda kilu ali ne kilu misicne mase nego vode,i recimo bench ce vam biti jaci samo zbog te vode jer bodyweight je najznacajniji na BP-u,sto manje kila imas to ces bit slabiji na njemu,makar gubio cisto salo i vodu ali oslabit ce kako god. I ta voda se ne konverzira u misic,nista se ne pretvara u misic,salo se ne pretvara u misic,misic jednostavno raste.

A to sta pisete o hormonima i gdje se salo skuplja..neznam toliko detaljno o tome ali od osobe do osobe je razlicito di se skuplja salo a di ne,meni recimo se skuplja na donjem trbuhu i bokovima i rukama najvise,ledja,podlaktice i listovi su mi shreddani a trbuh mi je uzas,barem 10 kg moram izgubit da budem beach ready.

Ti koji tvoj prijatelj napreduje bolje od tebe,to ti je genetika manje vise ili jednostavno bolje trenira od tebe. Ja od kad sam poceo rokat sto cesce SQ BP i DL sam poceo napredovat puuuuuuno vise nego prije,dodao sam 160 kila na total u zadnja 4 mjeseca sto je ful puno,a opijam se ko guzica skoro svaki tjedan,zivim od junka,neznam ni dali sam u suficitu ni nista,dobio sam 3kg u ta 4 mjeseca,neznam ni sam kako sam ovoliko napredovao,samo znam da sam nasao taj stil treninga koji funkcionira vise za mene, Frequency > Volume. I neidem NIKAD do otkaza,gadjam rpe9 ( RPE scale,RPE 10 je da nemas vise nijedan rep lufta,rpe9 mozes jos jedan rep napravit...),do snage je sve u CNS-u,vise treniras CNS nego tijelo,privikavas CNS na te kilaze i volumen i u to ubacujes progressive overload da napredujes.

Sve je to jako jednostavno samo se treba maknut od facebooka i instagrama i od tih najpoznatijih debila koji promoviraju samo svoje produkte i treninge koji su smjesni.

Ja sam inace primarno powerlifter ali prve dvije godine u gymu sam bodybuildao pa znam dosta toga i o tome,i dalje mislim da treba mjesat to,heavy SQ DL I BP(najbolje je gadjat 5-6 repova rpe8,za snagu cuda radi) i kasnije se brinut za mind muscle,i jednostavno bit uporan,Matt Ogus je sve to perfektno objasnio,tko ga ne prati trebao bi pocet jer stvarno da vrlo dobre informacije iako puno ljudi sumnja da se on kemija,svejedno je prepametan tip. 

l<l<l<l<l<l
16 godina
Rast mišića i visina

Ogus ima bogovsku prehranu. Lik probija plafon sa dnevnim unosom vlakana, a to, ako se želi izbjeći fruktoza, znači pun k povrća u skoro svakom obroku što i nije toliko ni skupo ni komplicirano koliko zvuči. Čak je u bulku imao ravan stomak. Lik je guru za prehranu i moram reć da mi je otvorio oči.

15 godina
neaktivan
KIKI3ooo kaže...

Ogus ima bogovsku prehranu. Lik probija plafon sa dnevnim unosom vlakana, a to, ako se želi izbjeći fruktoza, znači pun k povrća u skoro svakom obroku što i nije toliko ni skupo ni komplicirano koliko zvuči. Čak je u bulku imao ravan stomak. Lik je guru za prehranu i moram reć da mi je otvorio oči.

lik se ne skida sa trenbolona 

10 godina
neaktivan
Iko? :(
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice