Komp se gasi svaka 3.5 dana

poruka: 205
|
čitano: 34.342
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
moderator
RE: Komp se gasi svaka 3.5 dana

prenaponsku ti je dobro uzet zbog ostalih uređaja (zvučnici, printer i slično)...a svaki ups ionako ima prenaponsku zaštitu u sebi, a preko njega spajaš komp i monitor...

ma svejedno ti je belkin ili apc, ja imam apc i zadovoljan sam...razlika između te dvije koje si linkao je u količini utičnica...

ako sam ti pomogao slobodno stisni HVALA :) ///////...believe...wake up, and drive...
17 godina
neaktivan

Mali update

Danas bio električar i veli da je sve u  redu sa instalacijama i strujom u stanu Iznenađen

Jedina mogućnost je da skače nekad napon jer je trafo stanica blizu.

Da li je moguće da je do toga ili mi je napajanje u banani?

Moguće da je ono uzrokovalo gašenje kompa svaka 3-4 dana i proboj na kućište?

Istina, napon na kućištu (logično) i na produžnom se pojavljivalo jedino kad bih uključio komp 

16 godina
moderator

dal imaš fidovku ili ne onda?

utičnica je uzemljena ili nulovana?

za početak uzmi si prenaponsku zaštitu pogotovo jer je trafo blizu...

nisam baš siguran za tog električara...

ako sam ti pomogao slobodno stisni HVALA :) ///////...believe...wake up, and drive...
17 godina
neaktivan

a gledaj znam i ja ponešto o struji samo nisam imao instrumente koje on ima tako da mislim daje u pravu.

utičnica je uzemljena i ne nemam fidovku

uzet cu svakako prenaponsku ali ovo me vraća natrag na računalo

ne znam da li je napajanje moglo tako nešta napravit

16 godina
neaktivan
simeparanoja kaže...

Mali update

Danas bio električar i veli da je sve u  redu sa instalacijama i strujom u stanu Iznenađen

Jedina mogućnost je da skače nekad napon jer je trafo stanica blizu.

Da li je moguće da je do toga ili mi je napajanje u banani?

Moguće da je ono uzrokovalo gašenje kompa svaka 3-4 dana i proboj na kućište?

Istina, napon na kućištu (logično) i na produžnom se pojavljivalo jedino kad bih uključio komp 

Sve je moguće, kada je u stanu ujutro neki od stanari uključe klimu pa onda kada napon padne a elektra ih šalju pojačanje struje pa onda skoči napon na voltaži, a navečer vrača na normalu. Kao što vidiš da ti je napon napravio štetu na tvom kompu. Prenaponska zaštita bi mogao pomoći u zaštiti računala. Računalo nebi trebao biti preblizu trafostanice jer moraš računalo negdje dalje od trafostanice da se nebi ponovio isti slučaj.

Nenad
16 godina
moderator

hmmm...ali rekao si da se to ne događa na drugoj utičnici...

17 godina
neaktivan

ok a ovo gašenje svaka 4 dana koje se prije događalo?

nekako se napajanje uklapa u to sve, na neki čudan način

ne znam, čekam da mi jave sa servisa, al eto instalacije su ok

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
XXX-Man kaže...

hmmm...ali rekao si da se to ne događa na drugoj utičnici...

da, vidis na to sam totalno zaboravio 

shit, opet nepoznanica, opet nema neke logike

na drugu utičnicu je to radilo bez greške, nema proboja, a naprvoj di je bija uključen je probija

16 godina
neaktivan
simeparanoja kaže...

EDIT: Na ovoj strani mi je bila i pećnica koja je jednom izbila tijekom grmljavine i kad sam vraćao osigurač samo je izbio tako da ga nisam niti vraćao natrag 

Ovo ima smisla ako je od grmljavine ili od udara groma ili tako nešto napravio štetu na pećnici kako si zamjenio osigurače. Rekao bi da nešto nije uredu sa instalacijom baš tamo gdje bila pečnica! Vjerovatno da ima negdje kratki spoj u instalaciji.

Nenad
16 godina
moderator

ja i dalje mislim da je do instalacija...kaj je taj električar mjerio? i kaj je radio?

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.7.2010 21:30 (XXX-Man).
17 godina
neaktivan
XXX-Man kaže...

ja i dalje mislim da je do instalacija...kaj je taj električar mjerio? i kaj je radio?

gledao ima li proboja na uzemljenje, mjerio voltažu na utičnicama, provocirao utičnice da vidi dali će osigurač opet izbaciti, i gledao razvodnu kutiju i glavnu kutiju u zgradi

rastavljao je utičnice i žarulje da vidi je li sve ok spojeno

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.7.2010 21:33 (simeparanoja).
16 godina
moderator

ja nekako imam osjećaj da je problem u indukciji na žicama...

17 godina
neaktivan
XXX-Man kaže...

ja nekako imam osjećaj da je problem u indukciji na žicama...

hm ima način da se to nekako riješi? mijenjaju instalacije ili? bi li prenaponska riješila taj problem na kompu ili?

ponavljam, prethodni stanar nije imao ovakvih problema sa svojim kompom

Poruka je uređivana zadnji put sri 14.7.2010 21:43 (simeparanoja).
16 godina
moderator
simeparanoja kaže...

hm ima način da se to nekako riješi? mijenjaju instalacije ili? bi li prenaponska riješila taj problem na kompu ili?

možda mjenjanje možda ne, ali rješivo je to...neznam dal bi prenaponska riješila to što je napon na uzemljenju, mislim da nebi...

15 godina
neaktivan

mjerenje uzemljenja ti sigurno nije radio dok je bila instalacija pod naponom jel ne znam da udarni generator može bilo koji uređaj da poštedi kod mjerenja jel radi malo viši napon Neodlučan

sonde oko zgrade postavljao nije isto tako jel je to skupo mjerenje.

niskonaponska mjerenja zahtjevaju dosta računice, a to ne vjerujem da je uradio jel treba odpojiti uzemljenje i mjeriti struje koje se onda pojavljuju pa uskočiti u formule ...

ako je toliko siguran da je sve ok trebao si mu reći da se uhvati golom rukom za nulu na toj utičnici koja svijetli dok ti imaš uključen komp ili laptop Smijeh ( jel ako je ispravno nulovana naponi su na nuli jako mali do 20ak V trenutno kod uključenja nekoga trošila veće snage ) kod rada kompa skoro pa nikakvi radi male snage...

nikakve priče oko indukcije ( pojave napona ) koja bi tresla ne vrijede za to ukoliko je sve OK spojeno i nulovano.

tip ti je sigurno pokazao voltmetar na izmjeničnomu radnom području i to između nule i uzemljenja da pokazuje 0V, a na utičnici je brika sa druge strane odmah ili u razvodnoj kutiji koji metar dalje.

za neku drugu priliku !

jednu pipalicu voltmetra primiš prstima koje si prije lagano navlažio slinom, a drugi pipalicu spojiš na nulu i pogledaš koji je istosmjerni napon i zatim isto to na izmjeničnomu naponskom području.

isto to ponovi sa uzemljenjem i to na par utičnica u stanu.

budi bez brige da ti ništa ne može biti jel je otpor voltmetra jako, jako visok i da je prisutan napon od 220V AC struja koja bi potekla je skoro pa nikakva.

Sve je prolazno, samo se ja mijenjam... Jedina konstanta mi je google...
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
moderator

da, zaboravio sam da je rekao da osjeti da trese, onda nije indukcija...ona se samo vidi ispitivačem kad svjetli na nuli ili uzemljenju...

a između nule i zemlje je gotovo uvijek neki mali napon tako da ako pokazuje instrument 0V znači da nije utičnica uopće uzemljena nego je samo nulovana...

17 godina
neaktivan

OK i šta sad da radim?

Mislim, na uzemljenju ne probija ako komp nije spojen, niti se ispitivačem vidi išta na ijednoj utičnici.

Dakle, vi odustajete od ideje da je napajanje nešta ovakvo moglo napraviti? jer kad spojim komp i upalim ga jedino je onda pokaziva na utičnicama od produžnog probijanje i na kućištu, a inače ništa.

Jel moguće da je matična probila preko distanci na kućište, jer sam negdje čuo da postoji i ta mogućnost ukoliko se ne stavi neka izolacija između kućišta i matične, i to sa asrock-ovim matičnim se događalo

Ne znam više šta da gledam, di da mjerim :(

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.7.2010 8:41 (simeparanoja).
16 godina
moderator

gle može bit napajanje, ali sam si rekao da se to događa samo na toj utičnici a ne na ostalima tako da onda nemože bit napajanje ni matična...

17 godina
neaktivan
XXX-Man kaže...

gle može bit napajanje, ali sam si rekao da se to događa samo na toj utičnici a ne na ostalima tako da onda nemože bit napajanje ni matična...

Da promijenim utičnicu i stavim na ovu di je prethodnom radilo bez problema?

Možda nije problem na svim  instalacijama u stanu nego samo od razvodne kutije do te utičnice?

16 godina
moderator
simeparanoja kaže...

Da promijenim utičnicu i stavim na ovu di je prethodnom radilo bez problema?

Možda nije problem na svim  instalacijama u stanu nego samo od razvodne kutije do te utičnice?

tu utičnicu nemoj više koristit...a na drugoj za komp koristi zaštitu...

pa ovo podebljano je upravo problem, mislim da sam to već rekao...

17 godina
neaktivan

dakle, ne mora značit da je cijela instalacija smeće nego od razvodne kutije do te utičnice

ajde probat cemo, prvo probam kod frenda da vidim je l ok komp sad, a ovih dana kupujem APC-ovu prenaponsku i onaj UPS pa cemo vidjeti

16 godina
moderator

pa da, samo taj dio...trebalo bi to provjerit kak bog zapovijeda...taj tvoj električar je neki fušer čini mi se...

ja bih provjerio sve, al apsolutno sve dok ti nebi cijeli stan rastavio i na kraju bi sigurno našao grešku...

15 godina
neaktivan

jesi li riješio problem , ako nisi onda pokusaj jedno od ovoga :

- probaj zamjeniti hlađenje kompletno od kompa , možda ti je otišlo u k**ac

- probaj testirati comp jel ima virusa , trojana ..... pokreni nod32 ili neki antivirus 

- probaj zamjeniti napajanje

- ak ti je overclockan komp , onda ga nisu sigurno dobro overclockali

- probaj pokrenuti neki dobar registry cleaner

> ako od toga nista nepomaže , onda stvarno nezz sta bi moglo biti problem :/

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
XXX-Man kaže...

pa da, samo taj dio...trebalo bi to provjerit kak bog zapovijeda...taj tvoj električar je neki fušer čini mi se...

ja bih provjerio sve, al apsolutno sve dok ti nebi cijeli stan rastavio i na kraju bi sigurno našao grešku...

Čuješ, da je moj stan onda bih prekopao sve dok ne bi naša riješenje, ali nije tako da ne mogu na svoju ruku

Ma nije fušer, lik radi kao električar i postavlja instalacije po kućama, od toga živi tako da... Gledao sam što radi ali mislim da je riješenje uzeti špic i čekić od razvodne kutije do utičnice prekopati sve :)

15 godina
neaktivan
simeparanoja kaže...
XXX-Man kaže...

Čuješ, da je moj stan onda bih prekopao sve dok ne bi naša riješenje, ali nije tako da ne mogu na svoju ruku

Ma nije fušer, lik radi kao električar i postavlja instalacije po kućama, od toga živi tako da... Gledao sam što radi ali mislim da je riješenje uzeti špic i čekić od razvodne kutije do utičnice prekopati sve :)

to bolje uzmi kao zadnju soluciju , jer ako to napravis i u tome nije riješenje onda si stvarno jb* ježa :D

17 godina
neaktivan
dominik246 kaže...

jesi li riješio problem , ako nisi onda pokusaj jedno od ovoga :

- probaj zamjeniti hlađenje kompletno od kompa , možda ti je otišlo u k**ac

- probaj testirati comp jel ima virusa , trojana ..... pokreni nod32 ili neki antivirus 

- probaj zamjeniti napajanje

- ak ti je overclockan komp , onda ga nisu sigurno dobro overclockali

- probaj pokrenuti neki dobar registry cleaner

> ako od toga nista nepomaže , onda stvarno nezz sta bi moglo biti problem :/

- kuciste ima svoja 3 vent, zamijenio sam stock cooler na proc i sve temp ok 

- nema virusa, zadnji nod je gore, a i nedavno sam reinstalirao win7 64

- napajanje je prema ekipi iz servisa ok, iako mi  "smrdi" malo, a nemam drugo za posuditi

- komp je star mjesec-dva tako da nisam ni stigao ga clockati

- napravio sam sve testove koje sam mogao napraviti, od prime-a, occt, hirens programi, memtest i jos dosta toga tako da...

16 godina
moderator
simeparanoja kaže...

pitanje je koliko se potrudio zajebavat s tim da nađe grešku...

može on živjet od toga koliko hoće, opet nije garancija da je dobar u tome

ja sam već nekoliko puta kod ljudi popravljao instalacije koje su im takvi radili...ne kažem da taj nezna, možda mu se nije dalo trudit...

16 godina
neaktivan
simeparanoja kaže...

dakle, ne mora značit da je cijela instalacija smeće nego od razvodne kutije do te utičnice

ajde probat cemo, prvo probam kod frenda da vidim je l ok komp sad, a ovih dana kupujem APC-ovu prenaponsku i onaj UPS pa cemo vidjeti

X-Mann ti pravo kaže. Razmisli malo, samo navedem primjer, kada budeš kupio nov komp koji košta recimo 20 tisuća kuna, pa te pitam jel bi ti koristio na istom utičnicu koji je prethodno stari komp oštetio? Odmah bi rekao da nebi, jer neželiš izlagati riziku. Ako se nov komp pokvario i odneseš na servis i kažu da nemože popravit (razlog: servis nemože popravit kažui da si nestručno koristio i uzrokovao kvar) i što onda kad ne priznaju garanciju i time od 20 tisuča kuna bačeno u vjetar? Tu utičnicu nemoj koristit. Treba staru instalaciju izbacit van i stavi novu i nemaš brige i mora svaka utičnica imati nulovanje. Znaš zašto tvoj laptop radi, jer kod punjača kojim puniš on ti nema uzemljenja i imaju obični utikač! Kod tv, radio, video nemaju uzemljenje isto imaju obični utikač i neče se pokvari ali kasnije da, a zamrzivač, frižider imaju na utikač uzemljenje. A šta bi se dogodilo kad spojiš frižider na onom utičnicu koji je bio kompjuter? Frižider bi odmah pokvario i može doći do kratkog spoja a i moguće izazvat požar zbog neispravnog instalacije.

Nenad
15 godina
neaktivan

simeparanoja -> a da ostavis komp kod nekoga frenda na tjedan dana i neka stalno radi pa da budes 101% siguran da je struja uzrok svim problemima.

No kao sto sam rekao u jednom od prvih postova u ovoj temi, stricu je otisla MBO i povukla jos neke stvari ladi lose struje tj. radi losih instalacija.

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
win32 kaže...

simeparanoja -> a da ostavis komp kod nekoga frenda na tjedan dana i neka stalno radi pa da budes 101% siguran da je struja uzrok svim problemima.

No kao sto sam rekao u jednom od prvih postova u ovoj temi, stricu je otisla MBO i povukla jos neke stvari ladi lose struje tj. radi losih instalacija.

mislim da sam to napisao u jednom od prethodnih postova

odnesem ga kod frenda da radi 7 dana 24h dnevno pa cemo vidjeti

moguće da samo ta utičnica je otišla no ovako se ona čini ok

ne znam, ne mogu sam kopati a električar kaže da je ok pa možete pretpostaviti šta je njegov zaključak

Uzmem još i prenaponsku i ups pa valjda ako kod frenda bude ok radija necu vise kod sebe s tim imati problema

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.7.2010 11:12 (simeparanoja).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice