Komp se gasi svaka 3.5 dana

poruka: 205
|
čitano: 34.342
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Komp se gasi svaka 3.5 dana
simeparanoja kaže...

na istu utičnicu na produžni je spojen i monitor i zvučnici i s njima sve ok. Kad se ugasi onda je čudan zvuk iz zvučnika ( slično kao elisa helića) dok ne ugasim dolje na sklopki napajanja

Na drugu utičnicu spojim laptop i sve ok.

Sva elektronika po stanu radi bez greške i nikad nikakvih problema. Probao sam po drugim utičnicama i opet isto.

Sad kad ga idem i upaliti neće da se digne uopće. kao sve radi, svi ventovi se vrte ali na LED displayu matične (Debug ledice, 2 znaka) ne rade uopće. Power off i CLR CMOS kao i restart na matičnoj tipke svijetle.

Recimi gdje ti stoji komp? Dali je drven stol ili ima metalnu s prevlačenim drveni stol? Možda zvuči smješno ali sve može bit uzrok statički elektriceti nešto što izbacuje kao što neki od stolnjaka, ukrasi itd. Razmišljam šta bi moglo bit problem za vaš računalo. Nevinašce 

Nenad
17 godina
neaktivan

Komp stoji kraj stola, između trosjeda i stola, s tim da ima 15-ak cm sa svake strane. Na stolu su samo laptop, zvučnici i monitor.

Stol je drven.

Hvala što se trudite, svi savjeti su dobrodošli.

15 godina
neaktivan

Isss...ne mogu vjerovat da ga ebes!

Uistinu nemam vise ideja, ali znam jednu stvar totalno bizarnu.....stricu je vrisnio komp radi losih instalacija na selu u nekoj starijoj kuci. Otisla MBO i povukla jos neke stvari tako da moze biti i do struje, ali to je vec sitnicarenje.

Ne znam sta da ti kazem...jedino da se oboruzas gomilom hardveraja i mjenjas dio po dio svaki dan....ili npr. istekaj przilicu i probaj bez nje radit.

Ne znam....ovo jos nisam nikada cuo/vidio, a radio sam u servisu jos prije.

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
17 godina
neaktivan
win32 kaže...

Isss...ne mogu vjerovat da ga ebes!

Uistinu nemam vise ideja, ali znam jednu stvar totalno bizarnu.....stricu je vrisnio komp radi losih instalacija na selu u nekoj starijoj kuci. Otisla MBO i povukla jos neke stvari tako da moze biti i do struje, ali to je vec sitnicarenje.

Ne znam sta da ti kazem...jedino da se oboruzas gomilom hardveraja i mjenjas dio po dio svaki dan....ili npr. istekaj przilicu i probaj bez nje radit.

Ne znam....ovo jos nisam nikada cuo/vidio, a radio sam u servisu jos prije.

Ni ja viruj mi, ne znam vise niti sta niti kako.

Velim jos jednom da je do instalacija onda bi i prethodni komp od frenda rikavao a i ne bi bas sve ok radilo u stanu od elektronike.

Ideja je da vadim jedan po jedan komad hardware-a?

Ali zasto mi ne radi LED na maičnoj?

16 godina
neaktivan
simeparanoja kaže...

Komp stoji kraj stola, između trosjeda i stola, s tim da ima 15-ak cm sa svake strane. Na stolu su samo laptop, zvučnici i monitor.

Stol je drven.

Hvala što se trudite, svi savjeti su dobrodošli.

Možda bizarno zvuči, ali je mogući uzroci elektromagnetni izboji.  Moja je kuća uz ceste a preko je susjedna, a struju je povezan na banderi, ali susjed jer neki dan vario a kad upalio lampi u kuhinji primjeti sićučan da treperi svjetlo i na tv pojave male iskrići i crkao Tv!  Možda kod tebe tako kad nešto vani rade recimo brusi i reže željezo s fleksericom i vari? Sve je to moguči uzroci.  Možda u tvom stanu mogući negativno zračenje. Visak može pokazati gdje postoji. Osmijeh

Nenad
17 godina
neaktivan

Sev to stoji, i sve su to mogući uzroci iako mislim jako malo vjerovatni. Velim opet, PC je u tom stanu bio prije moga i sve radilo bez problema. Bez padova napona i išta slično.

Sve ostali radi u stanu bez problema.

17 godina
neaktivan
vlad0 kaže...
simeparanoja kaže...
vlad0 kaže...
simeparanoja kaže...

Ništa osim grafičke. 

Nisam ništa dodatno ugrađivao osim grafičke i proc na matičnu a od periferije samo tipkovnica i miš, zvučnici i monitor i to je to

E hebiga... Sad sam pročitao gdje kažeš da su ti praktički sve izmjenjali... Hm. Jel možeš od nekog posuditi UPS na dan-dva? Čisto da spojiš komp i vidiš hoće li ti "zapištati" u nekom trenutku? Po ovome što čitam, nije nužno iskjučeno da su ti instalacije u stanu loše i npr. da ti sve radi OK sve dok susjeda ne upali veš-mašinu. Smijeh

Hm sve to ok al svaka 4 dana? da idem mlatit susjedu?

Da su loše onda ne bi radija nikako ok? Kako to da je stanaru prije mene radija komp bez problema 24h dnevno?

Prije ovog zadnjeg mijenjanja matične, kad se restarta moga sam ga upalit restartom ili ugasim pa upalim odmah ali sad niti mrdac, ništa. 

Ne baš. Da su loše, imao bi problema kod vršnih opterećenja i/ili peakova. Vidiš, kad se potrošači (tipa veš-mašina) pale, u tom trenutku povuku više struje nego što inače koriste prilikom rada, što je vjerojatno dovoljno za fluktuacije na tom strujnom vodu gdje ti je spojen komp. A ovih 4 dana me nekako neodovljivo podsjeća na tjedni ciklus pranja veša (bez zezancije)...

Nego, koliko jako je to napajanje što ga imaš?

kod mene se ves pere 2 puta dnevno...SmijehSmijeh

Psssssst Zecovi spavaju
16 godina
moderator

pa možda je taj pc prije bio slabiji pa mu je trebalo manje struje...ako imaš nekog da odneseš kod njega i da tamo radi par dana da vidiš dal će se ugasit...

kod mene naprimjer zna nekad nestat struje onako na pola sekunde i komp se ugasi, a sve ostalo ostane radit (tv, linija i ostalo)...znači nestane samo djelić sekunde...

ako sam ti pomogao slobodno stisni HVALA :) ///////...believe...wake up, and drive...
17 godina
neaktivan
XXX-Man kaže...

pa možda je taj pc prije bio slabiji pa mu je trebalo manje struje...ako imaš nekog da odneseš kod njega i da tamo radi par dana da vidiš dal će se ugasit...

kod mene naprimjer zna nekad nestat struje onako na pola sekunde i komp se ugasi, a sve ostalo ostane radit (tv, linija i ostalo)...znači nestane samo djelić sekunde...

Da ali si ga ti poslije uspio upaliti zar ne?

A ja jučer poslijepodne i jutros ga nisam mogao upaliti.

Sve kao radi, disk vrti, dvd vrti, svi ventovi vrte, ali nemam nista na LCD displaju od matične i ne diže se :(

16 godina
moderator

možda je od tog tolikog gašenja krepala matična...

ako sam ti pomogao slobodno stisni HVALA :) ///////...believe...wake up, and drive...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

hm matična je ovako reagirala nakon prvog paljenja.

Dakle ujutro sve OK poslijepodne palim i ovi navedeni simptomi

17 godina
neaktivan

isti procesor imam. ploča je gigabyteova ma78g-ud3h ili tako nešto slično. također kupljeno u adm-u. čim sam je dobio, bacio sam gore noviji bios. vidim da tvoja ima integriranu grafiku, da probaš to isključit? da li ti se grije chipset?

JA:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

isti procesor imam. ploča je gigabyteova ma78g-ud3h ili tako nešto slično. također kupljeno u adm-u. čim sam je dobio, bacio sam gore noviji bios. vidim da tvoja ima integriranu grafiku, da probaš to isključit? da li ti se grije chipset?

Pokušao sam iz BIOS-a no tu opciju nisam imao, ali ova ATI-jeva je radila bez problema.

Sad ne mogu ništa isključiti jer se ništa ne diže :(

Kao radi a ne radi

Ma ne grije se ništa, prominija sam stock cooler na proc, sve su temp bile OK kad sam ga ujutro ugasio 

15 godina
neaktivan

možda ti ploču nisu zamjenili pa se hebeš sa onom istom

17 godina
neaktivan
muhaqeri kaže...

možda ti ploču nisu zamjenili pa se hebeš sa onom istom

Novi serijski broj, i zalijepljeno iz ADM-a kad je nova montirana

15 godina
neaktivan

Jesi probao neku drugu utičnicu ili da probaš s nekim drugim produžnim iz neke druge prostorije...

Integriranu možeš isključit (editiram ovaj post, kad dođem kući i vidim kako jer ne znam napamet )

Da probaš isključit sve nepotrebene potrošače,

prebaci se na integriranu, isključi optiku.. itd

A jesi probao sastavit komp na stolu izvan kućišta?

Uzmi kutiju od ploče i onu mekanu spužvu sto obično dolazi uz ploču pa stavi ispod nje,  sastavi tako da izbaciš mogućnost nekog kontakta ploče s bilo čim...

Ubaci samo procesor, ram i hard.. monitor spoji na integriranu.. naravno i miša i tipkovnicu i vidi kako se onda ponaša

17 godina
neaktivan

probao skoro sve utičnice u stanu i nista.

Integrirana se navodno moze preko BIOS-a iskljuciti ali ja tu opciju nemam.

Nisam pokusavao sa ovim izvan kucista, statički elektricitet i slično.

Ovo sa isključivanjem optike, diskova, i grafe mogu kad dodjem doma pokusat

17 godina
neaktivan
simeparanoja kaže...

probao skoro sve utičnice u stanu i nista.

Integrirana se navodno moze preko BIOS-a iskljuciti ali ja tu opciju nemam.

Nisam pokusavao sa ovim izvan kucista, statički elektricitet i slično.

Ovo sa isključivanjem optike, diskova, i grafe mogu kad dodjem doma pokusat

možda bi dobio tu opciju kad bi ubacio noviji bios.  kako to uradit bez windowsa i bez floppyja piše ovdje. meni je jednom uspjelo.

JA:Učiteljice, uvijek pomokrim hlače kad idem na wc! UČITELJICA:Samo ga nemoj tako držat.
16 godina
odjavljen

Sumnjam da je do struje jer napajanja imaju jako dobru filtraciju napona.. Ako imaš više ramova probaj prvo samo s jednim, pa sa drugim itd. Meni su ramovi najsumljiviji.

17 godina
neaktivan
Jakovp kaže...

Sumnjam da je do struje jer napajanja imaju jako dobru filtraciju napona.. Ako imaš više ramova probaj prvo samo s jednim, pa sa drugim itd. Meni su ramovi najsumljiviji.

ok RAM-ovi ali realno zar oni mogu srusit i BIOS?

Dakle ja nemam apsolutno nista na ekranu, nista, aq na matičnoj nemam nikakvih brojeva na LED indikatoru koju bi trebao pokazivati korake bootanja

15 godina
neaktivan

Jedno jako glupo pitanje, ali i problem je takav pa... Jesi 100% siguran da ti je matična ploča dobro uzemljena?

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
vlad0 kaže...

Jedno jako glupo pitanje, ali i problem je takav pa... Jesi 100% siguran da ti je matična ploča dobro uzemljena?

Zadnji put kad sam ga nosio na servis, mijenjalui si matičnu pa su oni sve sastavili ponovo tako da mislim da tu ne bi trebalo biti problema.

Treba nešto posebno raditi za to ili?

Mislis na izolaciju između matične i distancera na kućištu ili?

Prijatelj mi je reka da je on ima problema s gašenjem na Asrock plocama pa je između distancera i ploče stavljao neku plastičnu izolaciju

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.7.2010 12:37 (simeparanoja).
17 godina

Svijetli li ti uopce ona lampica na maticnoj?

Kad dodes kuci fino izvadi maticnu vani i upikni proc i jedan ram, po mogucnosti onaj stari sto ti je normalno radio, i nista vise ( normalno trebaju ti mis i tipkovnica).

Monitor ukljuci u intregiranu grafu, nemoj stavljati onu koju si kupio, ako tako radi onda probaj ukljucivati jedno po jedno (normalno da ces ugasiti komp kad budes stavljao ostale komponente).

I kad zastopa onda je do te komponente.

ako se ne pokrene, kad je samo proc i jedan keks rama unutra onda je do vjerovatno do maticne.

It's better to keep your mouth shut and give the impression that you're stupid than to open it and remove all doubt.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

jedan banalan prijedlog. jesi probao nasloniti ispitivač na kućište i na uzemljenje u utičnici?

Poruka je uređivana zadnji put pon 12.7.2010 12:50 (hrvooje).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
goodye kaže...

Svijetli li ti uopce ona lampica na maticnoj?

Kad dodes kuci fino izvadi maticnu vani i upikni proc i jedan ram, po mogucnosti onaj stari sto ti je normalno radio, i nista vise ( normalno trebaju ti mis i tipkovnica).

Monitor ukljuci u intregiranu grafu, nemoj stavljati onu koju si kupio, ako tako radi onda probaj ukljucivati jedno po jedno (normalno da ces ugasiti komp kad budes stavljao ostale komponente).

I kad zastopa onda je do te komponente.

ako se ne pokrene, kad je samo proc i jedan keks rama unutra onda je do vjerovatno do maticne.

Ma na kompu svijetli kao power on/restart, ali na LED displayu ne vidim ista, kao da nista ne radi.

Gledao sam upute za maričnu, kao Dr. Debug, ali ne kaže ništa šta se događa u tom slučaju, tj on bi paljenjem nešta na tome trebao prikazati.

17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

jedan banalan prijedlog. jesi probao nasloniti ispitivač na kućište i na uzemljenje u utičnici?

Misliš da vidim da li ima struje, tj da ne bi probijalo negdje?

Struje u utičnici ima, monitor i zvučnici preko iste rade

17 godina
simeparanoja kaže...

Ma na kompu svijetli kao power on/restart, ali na LED displayu ne vidim ista, kao da nista ne radi.

Gledao sam upute za maričnu, kao Dr. Debug, ali ne kaže ništa šta se događa u tom slučaju, tj on bi paljenjem nešta na tome trebao prikazati.

Kakvom LED displeyu? Na kucistu, ne to, nego unutra, na maticnoj, treba biti jedna led dioda koja svjetli. kad je racunalo upaljeno.

A kkazes da ti svjetli power on ledica, onda znaci da prima struju i da radi, a ne pokazuje sliku, a to smrdi na grafu, probaj s integriranom, ako nece onda probaj posuditi od nekoga grafu i probati, ili ako imas 2 utora, onda probaj u drugi, koja je maticna?

It's better to keep your mouth shut and give the impression that you're stupid than to open it and remove all doubt.
16 godina
neaktivan

Dok sam malo bolje čitao tvoje postove, zaključak da ti možda kriv skopka ili gump za palenje na kučištu. Vjerovatno da je u sklopki istrošio od tolikog palenja. Trebaš zamjeniti drugim  sklopku Osmijehna kučištu i možda i napokon rješio problem.

Nenad
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.7.2010 20:52 (Nello).
17 godina
neaktivan
goodye kaže...
simeparanoja kaže...

Kakvom LED displeyu? Na kucistu, ne to, nego unutra, na maticnoj, treba biti jedna led dioda koja svjetli. kad je racunalo upaljeno.

A kkazes da ti svjetli power on ledica, onda znaci da prima struju i da radi, a ne pokazuje sliku, a to smrdi na grafu, probaj s integriranom, ako nece onda probaj posuditi od nekoga grafu i probati, ili ako imas 2 utora, onda probaj u drugi, koja je maticna?

Asrock 890GX extreme3, imaš cijelu konfu u MojPC.

Ima unutra LED display koji prikazuje što se događa na kompu trenutno, a sad ne prikazuje nista

17 godina
neaktivan
Nello kaže...
simeparanoja kaže...
hrvooje kaže...

Misliš da vidim da li ima struje, tj da ne bi probijalo negdje?

Struje u utičnici ima, monitor i zvučnici preko iste rade

Dok sam malo bolje čitao tvoje postove, zaključak da ti možda kriv skopka ili gump za palenje na kučištu. Vjerovatno da je u sklopki istrošio od tolikog palenja. Trebaš zamjeniti drugim  sklopku Osmijehna kučištu i možda i napokon rješio problem.

Hvala al kućište je staro mjesec dana 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice