Pušiona

poruka: 700
|
čitano: 329.322
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Pušiona".
16 godina
neaktivan
RE: Pušiona
mbaksa kaže...

Ovisnika - o cemu?! Usput receno, nema sukoba - gdje si ti vidio sukobe. Samo se tu i tamo netko poput tebe javi na forum. Ali u realnom zivotu sukoba nema.

Jurra kaže...

...odakle ti taj fanatizam...Belji se

Nemoj upotrebljavati rijeci za koje ne znas sto znace. Belji se

...samo da ponovim napisano za one zaboravne:

...mene živcira nepotrebni i isforsirani sukob kojemu je jedini cilj vježbanje represije i netolerancije,
ovaj put izmedu dviju skupina ovisnika...jer kao što su pušaci ovisni o cigareti tako su i ovi bukaci
ovisni o fikciji odnosno paroli "zdravi život"...

P.S. u čitavoj ovoj polemici, ovisnici o nikotinu djeluju mi zdravije od ovisnika o fikciji jer pušaći

su barem svjesni svoje ovisnosti, dok ovi drugi niti ne znaju da su ovisni pa me u čudu pitaju citiram:

Ovisnika - o cemu?!

krpelj - larva*
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.9.2009 11:44 (Jurra).
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Prvo - nabroji barem pet kafica u kojima se nije pusilo.

Znam za jedan u Ilici kod Britanca. Ne znam zasto bih trebao znati za njih vise ili zasto bi me bilo briga sto nisu na svakom uglu?

Trece - ti se ponasas ko da pitas "U restoranu mogu naruciti nesto za jesti, u kaficu ne mogu. Kako je to pravedno?" Nepusaci time sto ne puse nikome nista lose ne rade, pusaci pusenjem stete zdravlju i sebi i osobama oko sebe. Dalje - kafici u kojima je pusenje zabranjeno nisu namijenjeni samo nepusacima - namijenjeni su svima - od cistoga zraka pusaci se nece otrovati. Pusacki kafici bili bi namijenjeni samo pusacima. Eto ti pravednosti. Takodjer, zaboravljas na konobare - koliko je pravedno da pusaci osam sati dnevno truju konobare?

Sto je s kaficima u kojima gazde sami rade? Zasto bi svi kafici trebali biti samo za nepusace? Gdje u ustavu pise da kafici moraju postojati i pruzati svoje usluge svima? Zasto bi vlasnik kafica imao moralnu ili zakonsku obvezu misliti na to hoce li odredjena skupina ljudi plakati jer ne mogu trpjeti dim? To je njegov prostor, njegov posao i ako sam zeli raditi u dimu, zasto bi mu se to branilo?

Touche kaže...

Problem je sto se u javnosti i medijima cesto citiraju ili navode apsurdni podaci. Dobar primjer je bio prilog jedne od nasih tv kuca vezan uz polemiku oko ovog zakona, kada su dosli u bolnicu i snimili bolesnike s rakom pluca i odmah ustvdili kako se svi tamo nalaze jer puse. Rak pluca ne dobiva se iskljucivo zbog toga.

Tko je ustvrdio da su svi koji se tamo nalaze nalaze zato jer puse? Lijecnik specijalist?

"Novinari".

Ispricavam se na nezgodnom citiranju, ali nikako me mogu shvatiti Bugov sustav.

17 godina
moderator
Jurra kaže...
mbaksa kaže...

Ovisnika - o cemu?! Usput receno, nema sukoba - gdje si ti vidio sukobe. Samo se tu i tamo netko poput tebe javi na forum. Ali u realnom zivotu sukoba nema.

Jurra kaže...

...odakle ti taj fanatizam...Belji se

Nemoj upotrebljavati rijeci za koje ne znas sto znace. Belji se

...samo da ponovim napisano za one zaboravne:

...mene živcira nepotrebni i isforsirani sukob kojemu je jedini cilj vježbanje represije i netolerancije,
ovaj put izmedu dviju skupina ovisnika...jer kao što su pušaci ovisni o cigareti tako su i ovi bukaci
ovisni o fikciji odnosno paroli "zdravi život"...

P.S. u čitavoj ovoj polemici, ovisnici o nikotinu djeluju mi zdravije od ovisnika o fikciji jer pušaći

su barem svjesni svoje ovisnosti, dok ovi drugi niti ne znaju da su ovisni pa me u čudu pitaju citiram:

Ovisnika - o cemu?!

Kakvoj fikciji? I dalje pricas nebuloze. Prva je ta da je nepusac samim tim sto je nepusac zagovornik zdravog zivota. To je isto ko da kazes da osoba koja ne pije Coca Colu, da je samim tim sto ne pije Coca Colu zagovornik zdravog zivota. Nema veze sto se svaku vecer opija alkoholom, sto unosi tone fast fooda i sto zivi sjedilackim nacinom zivota. Jel vidis sad tko je "ovisan o fikciji"? Izmislio si si tu nekakav nepostojeci koncept nepusaca fanatika.

17 godina
Touche kaže...
Sto je s kaficima u kojima gazde sami rade? Zasto bi svi kafici trebali biti samo za nepusace? Gdje u ustavu pise da kafici moraju postojati i pruzati svoje usluge svima? Zasto bi vlasnik kafica imao moralnu ili zakonsku obvezu misliti na to hoce li odredjena skupina ljudi plakati jer ne mogu trpjeti dim? To je njegov prostor, njegov posao i ako sam zeli raditi u dimu, zasto bi mu se to branilo?

Ne možeš tako gledati na stvar. Privatno vlasništvo nije iznad čovjeka. Kao što ne smiješ u svojoj kući nikoga ubiti, niti u svom dvorištu vlastitim automobilom pregaziti nekoga, tako ne možeš niti u svom kafiću raditi što te volja. Zapravo, da bi uopće dobio dozvolu za rad moraš najprije proći određene sanitarne, tehničke i uvjete zaštite na radu (i štojaznam koje sve ne povrh ovih), te nakon toga još plaćati ogromne trošarine državi na robu koju nudiš u tom istom, vlastitom kafiću.

Dakle, nema šanse da ti stepenice budu prestrme (pa što ikoga briga koliko su strme štenge u mom vlastitom kafiću?), da nemaš WC (pa ako trebaju, mogu iza ugla, ne treba WC u mom vlastitom kafiću?), pa što ako lupa glavom kada ulazi u skladište visoko 1,80m (valjda ja znam najbolje kako podijeliti prostor u vlastitom kafiću - gore galerija, ispod nje gajbe pive...) i tome slično. Jednostavno - država ti daje ovlaštenje da se baviš, čime god se baviš. Ako je (ne)pušenje jedan od uvjeta, onda ga moraš ispoštovati jer kafić nije tvoja privatna prčija, čak i ako je tvoje privatno vlasništvo. To se, dakle, tiče ideje o tome što se može a što ne u 'vlastitom kafiću' i koliko vlasnika mora za to biti briga.

A sad ono drugo - kako je to (moralno ili kako već) opravdano, da država uopće postavlja takav uvjet?

Ovdje se opet vraćamo na štetnost pušenja i cijelu onu priču od malo gore. Dakle, u svakom slučaju ima razloga za ovakve mjere i svaka od tih mjera ima opravdanje. To je razumljivo jednako kao i potreba ljudi (pogotovo ugostitelja) da vrate stvari na staro. Nitko se neće mirno nositi s time da gubi neke privilegije, to je prirodno. Jedino je žalosno što su na ovaj način poklekli pred zovom novca. Da, lakše je skočiti sam sebi u usta nego napraviti pravi rez, kao u Bugarskoj...

Gledam te!
17 godina
moderator
Touche kaže...
mbaksa kaže...

Prvo - nabroji barem pet kafica u kojima se nije pusilo.

Znam za jedan u Ilici kod Britanca. Ne znam zasto bih trebao znati za njih vise ili zasto bi me bilo briga sto nisu na svakom uglu?

Cak jedan si uspio nabrojiti! Svaka ti cast! Zasto bi ih trebao znati vise? I zasto nisu na svakog uglu? Zato jer kod nas ima izmedju 25-30% pusaca (mislim da su trenutacne procjene WHO manje od 28%). Eto zasto. A ti si uspio nabrojiti cijeli jedan. Inace ima jos jedan (neka kavana) u Zagrebu, jedan u Karlovcu. I to je sve sto ja znam - vrlo vjerojatno nema vise ni jedan. Znaci tri kafica na vise od tri milijuna ljudi. Bome smo napredni!

Touche kaže...

Ti sad kazes zasto on ne bi radio u dimu - ako je pusenje dozvoljeno, on ce biti prisiljen raditi u dimu, htio on to ili ne - a to je protuustavno. I za njih je bolje da rade u prostoru bez cigaretnog dima. Kazes to je "njegov prostor" - je, to je njegov prostor, ali je to prostor koji je ustupio javnom koristenju, stoga je to javni prostor i kao takav se ima drzati ustavnih odredbi i zakonskih propisa. To nije njegov privatni prostor, kao njegova kuca ili stan. Razlikuj te dvije stvari. Ako ti ni dalje nije jasno, procitaj u "zakonu o zabrani pusenja" sto je javni prostor.

Ni jedan kafic ne bi trebao biti samo za nepusace. Nego ni u jednom kaficu ne bi trebalo biti dozvoljeno pusenje. Zasto? Zbog postivanja temeljnih ljudskih prava zajamcenih Ustavom, da se ne bi slala pogresna poruka mladima koji su tek na tome hoce li ili nece uzeti svoju prvu cigaretu u ruke (da im se ne bi pokazivalo da je pusenje drustveno pozeljna aktivnost - naime, koliko smisla ima govoriti da je pusenje jako stetno i za osobu koja pusi i za one oko nje, i onda dopustiti pusenje u javnosti?! djeca uce na primjerima, ovo bi ih samo jako zbunjivalo - govoris jedno, radis drugo), te kako se ne bi segregiralo drustvo.

Touche kaže...
Problem je sto se u javnosti i medijima cesto citiraju ili navode apsurdni podaci. Dobar primjer je bio prilog jedne od nasih tv kuca vezan uz polemiku oko ovog zakona, kada su dosli u bolnicu i snimili bolesnike s rakom pluca i odmah ustvdili kako se svi tamo nalaze jer puse. Rak pluca ne dobiva se iskljucivo zbog toga.

Tko je ustvrdio da su svi koji se tamo nalaze nalaze zato jer puse? Lijecnik specijalist?

"Novinari".

Ako je to bilo samo "video ilustracija" - mora necim popuniti prilog - pa normalno da ce svenkati po sobi s pacijentima. Sto su trebali iznad svakog napisati "ovaj je obolio jer je pusio", "ovaj je obolio, a nije pusio", "ovaj je obolio, ali ne zbog pusenja"?

Ako i nije, o cemu mi to onda govorimo? I zasto to uopce spominjes? Recimo novinari su "zakon o zabrani pusenja" predstavili kao nesto najgore sto se ovoj zemlji moglo dogoditi, kao ukidanje ovakvih i onakvih prava, kao nepravednost, kao da je to protivno zeljama gradjana itd.

Touche kaže...

Ispricavam se na nezgodnom citiranju, ali nikako me mogu shvatiti Bugov sustav.

Nakon sto kliknes na "Citiraj", jel vidis da u uredjivacu teksta imas sivu povrsinu (gdje je citiran dio) i bijelu povrsinu ispod nje? Pisi po bijeloj povrsini, nemoj s nje obrisati razmak. Ako hoces raditi citiranje ovako kakvo ja radim, prije nego ista napravis:

1. oznaci sav tekst (Ctrl+A)
  2. iskopiraj ga (Ctrl+C)
  3. postavi se na kraj poruke (Ctrl+End)
  4. ukucaj par slova reda radi (da ti se ne "slijepi" tekst kad ces lijepit-pasteat) - ja kucnem ono sto mi je pod prstima, npr. "asdf" - umjesto asdf ces poslije kuckat svoj tekst, odgovor
  5. pritisni Enter
  6. zalijepi tekst (Ctrl+V)
  7. ponavljaj korake od 4-6 vise puta (onoliko puta koliko odvojenih citiranja zelis imati)
  8. iz svakog citigranog dijela obrisi ono na sto ne odgovaras i umjest "asdf" napisi svoj odgovor

Nadam se da ces uspjeti shvatit iz ovog - ako ne, onda cu napravit video s uputama i stavit ga na YouTube. Smijeh

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Ti sad kazes zasto on ne bi radio u dimu - ako je pusenje dozvoljeno, on ce biti prisiljen raditi u dimu, htio on to ili ne - a to je protuustavno. I za njih je bolje da rade u prostoru bez cigaretnog dima. Kazes to je "njegov prostor" - je, to je njegov prostor, ali je to prostor koji je ustupio javnom koristenju, stoga je to javni prostor i kao takav se ima drzati ustavnih odredbi i zakonskih propisa. To nije njegov privatni prostor, kao njegova kuca ili stan. Razlikuj te dvije stvari. Ako ti ni dalje nije jasno, procitaj u "zakonu o zabrani pusenja" sto je javni prostor.

Ni jedan kafic ne bi trebao biti samo za nepusace. Nego ni u jednom kaficu ne bi trebalo biti dozvoljeno pusenje. Zasto? Zbog postivanja temeljnih ljudskih prava zajamcenih Ustavom, da se ne bi slala pogresna poruka mladima koji su tek na tome hoce li ili nece uzeti svoju prvu cigaretu u ruke (da im se ne bi pokazivalo da je pusenje drustveno pozeljna aktivnost - naime, koliko smisla ima govoriti da je pusenje jako stetno i za osobu koja pusi i za one oko nje, i onda dopustiti pusenje u javnosti?! djeca uce na primjerima, ovo bi ih samo jako zbunjivalo - govoris jedno, radis drugo), te kako se ne bi segregiralo drustvo.

Moje misljenje je da odlazak u kafic nije temeljno ljudsko pravo i da nitko nepusaca ne tjera da ode u zadimljeni kafic.

mbaksa kaže...

Ako je to bilo samo "video ilustracija" - mora necim popuniti prilog - pa normalno da ce svenkati po sobi s pacijentima. Sto su trebali iznad svakog napisati "ovaj je obolio jer je pusio", "ovaj je obolio, a nije pusio", "ovaj je obolio, ali ne zbog pusenja"?

Ako i nije, o cemu mi to onda govorimo? I zasto to uopce spominjes? Recimo novinari su "zakon o zabrani pusenja" predstavili kao nesto najgore sto se ovoj zemlji moglo dogoditi, kao ukidanje ovakvih i onakvih prava, kao nepravednost, kao da je to protivno zeljama gradjana itd.

Spominjem jer je to primjer "cinjecnica" koje novinari iznose i utjecaja na slabije obrazovanu javnost (koje kod nas, na zalost, ima dosta), slicno kao i tvoj primjer. Odnosilo se to na moje ne slijepo vjerovanje u neke brojke i statistike ako iza njih ne stoji znanstveno dokazana podloga.

mbaksa kaže...

Nakon sto kliknes na "Citiraj", jel vidis da u uredjivacu teksta imas sivu povrsinu (gdje je citiran dio) i bijelu povrsinu ispod nje? Pisi po bijeloj povrsini, nemoj s nje obrisati razmak. Ako hoces raditi citiranje ovako kakvo ja radim, prije nego ista napravis:

1. oznaci sav tekst (Ctrl+A)
  2. iskopiraj ga (Ctrl+C)
  3. postavi se na kraj poruke (Ctrl+End)
  4. ukucaj par slova reda radi (da ti se ne "slijepi" tekst kad ces lijepit-pasteat) - ja kucnem ono sto mi je pod prstima, npr. "asdf" - umjesto asdf ces poslije kuckat svoj tekst, odgovor
  5. pritisni Enter
  6. zalijepi tekst (Ctrl+V)
  7. ponavljaj korake od 4-6 vise puta (onoliko puta koliko odvojenih citiranja zelis imati)
  8. iz svakog citigranog dijela obrisi ono na sto ne odgovaras i umjest "asdf" napisi svoj odgovor

Nadam se da ces uspjeti shvatit iz ovog - ako ne, onda cu napravit video s uputama i stavit ga na YouTube. Smijeh

Moram li uopce komentirati ovu besmislicu? Kada su se toliko hvalili razvijanjem vlastitog foruma (IMO glupo, jer postoje provjerena rjesenja, pa su vrijeme mogli iskoristiti na pametnije stvari, poput poboljsanja bijednog tiskanog izdanja), mogli su implementirati nesto opce prihvaceno i jednostavno poput [quote][/quote]. Radije napravi video s tim uputama i njima ga posalji.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Cak jedan si uspio nabrojiti! Svaka ti cast! Zasto bi ih trebao znati vise? I zasto nisu na svakog uglu? Zato jer kod nas ima izmedju 25-30% pusaca (mislim da su trenutacne procjene WHO manje od 28%). Eto zasto. A ti si uspio nabrojiti cijeli jedan. Inace ima jos jedan (neka kavana) u Zagrebu, jedan u Karlovcu. I to je sve sto ja znam - vrlo vjerojatno nema vise ni jedan. Znaci tri kafica na vise od tri milijuna ljudi. Bome smo napredni!

Da li je možda zakonom zabranjeno otvoriti lokal za nepušače? Vidio par primjera na tv takvih lokala, ne znam ih osobno. A osobno ne poznajem nikoga tko je otvorio ugostiteljski biznis iz ideoloških stavova.. I zašto ih nema više? Možda su ljudi procijenili da im se to ne isplati? Pa što ne nahrupite nepušači u takve lokale, a ostale ispraznite, pa da vidiš kako će ih više biti. Koliko me sjećanje služi ti si zagovornik EU tekovina, a tako se to radi u eu, bojkotom proizvoda po ideološkim stavovima.

Ali to ne ide po pitanju kafića, jer ti postoci ne valjaju, odnosni veći potrošači u kafićima su pušači makar ti to pokušao preokrenuti s postotkom u odnosu na ukupnu populaciju, ili je je to podatak za populaciju koja redovno ide u kafiće?

Veliki Brat kaže...

Kao što ne smiješ u svojoj kući nikoga ubiti, niti u svom dvorištu vlastitim automobilom pregaziti nekoga, tako ne možeš niti u svom kafiću raditi što te volja.

Sebe možeš ubiti gdje god želiš, hoćeš doma, u kafiću ili trgu bana.. I nema nikakve kazne za toNamigiva..

Veliki Brat kaže...

A sad ono drugo - kako je to (moralno ili kako već) opravdano, da država uopće postavlja takav uvjet?

Da, lakše je skočiti sam sebi u usta nego napraviti pravi rez, kao u Bugarskoj...

Općenito smo k'o civilizacija 'vriti', čim imamo 'udarne' vijesti; tamo negdje, u nekoj zemlji, jedan ministar radi svoj posao.. Ili onaj indijac koji je otvorio poštenu banku, pa dobio nobelovu nagradu. Ne bi li to trebalo biti normalno? Katastrofa.

17 godina
moderator
Touche kaže...

Moje misljenje je da odlazak u kafic nije temeljno ljudsko pravo i da nitko nepusaca ne tjera da ode u zadimljeni kafic.

Odlazak u bilo koji javni prostor jest temeljno ljudsko pravo. Trovanje je krsenje temeljnog ljudskog prava. Zbroji dva i dva. Nitko pusace ne tjera da idu u kafice i puse u njima i time stvore za zdravlje stetne, drustveno neprihvatljive uvjete.

Touche kaže...
mbaksa kaže...

Spominjem jer je to primjer "cinjecnica" koje novinari iznose i utjecaja na slabije obrazovanu javnost (koje kod nas, na zalost, ima dosta), slicno kao i tvoj primjer. Odnosilo se to na moje ne slijepo vjerovanje u neke brojke i statistike ako iza njih ne stoji znanstveno dokazana podloga.

I prema struci kod nas, i prema preporukama Europske komisije, povratak pusenja u bilo koje zatvorene javne prostore je nedopustiv. Stoga ne kuzim zasto se tu zabavljas novinarima i ne znam cim vec ne - prihvati stvari onakve kakvima jesu, umjesto da trazis opravdanja kojih nema.

Touche kaže...
mbaksa kaže...Moram li uopce komentirati ovu besmislicu? Kada su se toliko hvalili razvijanjem vlastitog foruma (IMO glupo, jer postoje provjerena rjesenja, pa su vrijeme mogli iskoristiti na pametnije stvari, poput poboljsanja bijednog tiskanog izdanja), mogli su implementirati nesto opce prihvaceno i jednostavno poput [quote][/quote]. Radije napravi video s tim uputama i njima ga posalji.

Otisao si u off-topic - imas podforum Ideje, sugestije, prijava problema i pomoć.

17 godina
moderator
bed kaže...
mbaksa kaže...

Da li je možda zakonom zabranjeno otvoriti lokal za nepušače? Vidio par primjera na tv takvih lokala, ne znam ih osobno. A osobno ne poznajem nikoga tko je otvorio ugostiteljski biznis iz ideoloških stavova..

OK, biznis se otvara radi profita. Imam li netko pravo zrtvovati nase zdravlje radi svojeg profita? Ustav kaze da - nema. Meni moja osobna moralnost kaze da nema. Tebi tvoja?

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Kakvoj fikciji? I dalje pricas nebuloze. Prva je ta da je nepusac samim tim sto je nepusac zagovornik zdravog zivota. To je isto ko da kazes da osoba koja ne pije Coca Colu, da je samim tim sto ne pije Coca Colu zagovornik zdravog zivota. Nema veze sto se svaku vecer opija alkoholom, sto unosi tone fast fooda i sto zivi sjedilackim nacinom zivota. Jel vidis sad tko je "ovisan o fikciji"? Izmislio si si tu nekakav nepostojeci koncept nepusaca fanatika.

...nigdje nisam rekao da je svaki nepušač zagovornik bilo kakve fikcije...velikoj većni, a to smo već

utvrdili, je sasvim svejedno da li će se u kafićima pušiti ili ne (navikli su se a i to je dio tradicionalne

evropske kulture, koje se veliki dio Evrope zbog amerikanizacije kontinenta odrekao)...

kod nas je naprotiv u trendu izmišljanje novih tradicija pa se diljem hrvatske po

svim gradovima održavaju parade kojima se daje pridjevak tradicionalno a sve u svrhu uveseljavanja

turista po zamisli "stručnjaka" za turizam, pa onda mi pred tim turistima skačemo u oklopima ili sa

kopljem u ruci da ispadnemo divljaci što dobrim djelom i jesmo...još samo nedostaje da neki mudri

gradonačelnik osmisli paradu kojom ćemo strane turiste uvjeravati da smo oduvjek umjesto cigareta

tradicionalno pušili pišu političarima...

a pod boldanim sasvim jasno govorim o maloj skupini bukača, fanatika i ovisnika o fikciji...

P.S. da ne bi bilo zabune, izraz "pušili pišu" posudio sam iz ove rasprave od jednog ovisnika o fikciji...

krpelj - larva*
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.9.2009 18:27 (Jurra).
17 godina
Touche kaže...

A ti si ustavni sudac? Zašto ja ne bi smio ući u kafić? Zar mi braniš socijalizaciju? BTW, Ustav (između ostalog) kaže:

"Članak 3.

Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.

Ja bi minimalno rekao - jednakost i ljudska prava su mi ugroženi. Onda opet, niti ja nisam ustavni sudac...

Touche kaže...
Moram li uopce komentirati ovu besmislicu? Kada su se toliko hvalili razvijanjem vlastitog foruma (IMO glupo, jer postoje provjerena rjesenja, pa su vrijeme mogli iskoristiti na pametnije stvari, poput poboljsanja bijednog tiskanog izdanja), mogli su implementirati nesto opce prihvaceno i jednostavno poput [quote][/quote]. Radije napravi video s tim uputama i njima ga posalji.

Hajde, hajde, ne treba sad odmah džonom...

Istina je da kvalitetan dizaj treba biti fool-proof, a ovo baš i nije fool-proof sustav u tom smislu, ali je razumljiv ako si ikada koristio računalo. Na kraju krajeva, sve što se od tebe traži je da klikneš na kraju i počneš pisati, ne moraš nužno kratiti i/ili prekrajati citate.

Gledam te!
16 godina
neaktivan
Pušiona

Vrtimo se u krug. Nitko ne osporava da je pusenje stetno. Nitko ne tjera nepusace u kafice u kojima se pusi, pa da im se na taj nacin utjece na zdravlje, niti im zabranjuje otvaranje i odlazak u kafice sa zabranom pusenja. S druge strane, pusacima se izricito zabranjuje da udju u kafic u kojem je i 100% pusaca, bez ijednog ugrozenog nepusaca unutra. Da su tako zeljni nepusackih kafica, bilo bi ih vise po gradu i bili bi puni. No, ionako nebitno. Moje misljenje je da vlasnik kafica nije socijalni radnik koji se treba pobrinuti da svi mogu kod njega doci. Ako se nepusacu ne svidja sto se u tom objektu pusi...ne mora u njega uci. Nije da tamo npr. radi, pa nema izbora.

Niti cu ja promijeniti svoje misljenje, niti ti svoje, pa daljnja rasprava nema smisla.

EDIT:

Veliki Brat kaže...
Touche kaže...

A ti si ustavni sudac? Zašto ja ne bi smio ući u kafić? Zar mi braniš socijalizaciju? BTW, Ustav (između ostalog) kaže:

"Članak 3.

Sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost i ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda, poštivanje prava čovjeka, nepovredivost vlasništva, očuvanje prirode i čovjekova okoliša, vladavina prava i demokratski višestranački sustav najviše su vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj za tumačenje Ustava.

Ja bi minimalno rekao - jednakost i ljudska prava su mi ugroženi. Onda opet, niti ja nisam ustavni sudac...

Ja bih rekao da je suprotno, jer imas pravo okupiti se gdje hoces i otvoriti kafic kakav hoces. Pusac, s druge strane, nema pravo okupljanja u kaficima.

Istina je da kvalitetan dizaj treba biti fool-proof, a ovo baš i nije fool-proof sustav u tom smislu, ali je razumljiv ako si ikada koristio računalo. Na kraju krajeva, sve što se od tebe traži je da klikneš na kraju i počneš pisati, ne moraš nužno kratiti i/ili prekrajati citate.

To je osnovni netiquette.

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.9.2009 18:02 (Touche).

0 0 hvala 0
17 godina
bed kaže...
Veliki Brat kaže...

Kao što ne smiješ u svojoj kući nikoga ubiti, niti u svom dvorištu vlastitim automobilom pregaziti nekoga, tako ne možeš niti u svom kafiću raditi što te volja.

Sebe možeš ubiti gdje god želiš, hoćeš doma, u kafiću ili trgu bana.. I nema nikakve kazne za toNamigiva..

Pa smiješ sebe i dalje 'upušiti' do smrti  :)

Nitko ti to nigdje nije zabranio, niti postoji kazna. Samo nemoj ubijati nikog drugog pritom...

bed kaže...
Veliki Brat kaže...

Da, lakše je skočiti sam sebi u usta nego napraviti pravi rez, kao u Bugarskoj...

Općenito smo k'o civilizacija 'vriti', čim imamo 'udarne' vijesti; tamo negdje, u nekoj zemlji, jedan ministar radi svoj posao.. Ili onaj indijac koji je otvorio poštenu banku, pa dobio nobelovu nagradu. Ne bi li to trebalo biti normalno? Katastrofa.

Upravo tako - sramotno je da, umjesto da rade svoj posao i režu nepotrebne troškove, pokušavaju namaknuti lovu preko leđa poreznih obveznika čija prava nisu u stanju zaštititi. Katastrofa, kao što si i sam primijetio.

Gledam te!
17 godina
Touche kaže...

Vrtimo se u krug. Nitko ne osporava da je pusenje stetno. Nitko ne tjera nepusace u kafice u kojima se pusi, pa da im se na taj nacin utjece na zdravlje, niti im zabranjuje otvaranje i odlazak u kafice sa zabranom pusenja. S druge strane, pusacima se izricito zabranjuje da udju u kafic u kojem je i 100% pusaca, bez ijednog ugrozenog nepusaca unutra. Da su tako zeljni nepusackih kafica, bilo bi ih vise po gradu i bili bi puni. No, ionako nebitno. Moje misljenje je da vlasnik kafica nije socijalni radnik koji se treba pobrinuti da svi mogu kod njega doci. Ako se nepusacu ne svidja sto se u tom objektu pusi...ne mora u njega uci. Nije da tamo npr. radi, pa nema izbora.

Niti cu ja promijeniti svoje misljenje, niti ti svoje, pa daljnja rasprava nema smisla.

Ali opet izvrćeš postavke;

1. Nitko niti tebe ne tjera da ideš pušiti u kafić (ne mislim tebe osobno, nego hipotetskog pušača). Možeš pušiti doma ili na otvorenom prostoru. Zapravo, nitko te uopće ne tjera da moraš pušiti ili da ne smiješ pušiti, tjera te se tek da poštuješ tuđa prava na zdravlje.

2. Ovaj drugi boldani dio jednostavno nije istina - jednako kako danas vlada poseže za rezanjem kvalitetnog zakona jer joj treba novaca, tako i vlasnik kafića poseže za svim mogućim potezima koji će mu donijeti veću zaradu. Širi tržište. Jer zna da će radije nepušač otići s pušačem u pušački birc, nego obratno. Zapravo, iz svih ovih postova do sada se vidi da uopće nema nikakve šanse da pušač ne zapali u kafiću, jer smatra to svojim temeljnim pravom (što nije, nego je pravo koje nikada nije niti smio imati, samo se to donedavno nije znalo). To je mehanizam opstanka na tržištu - ponuda i potražnja. Upravo zbog ovakvih mehanizama se uvode zakoni, kojima je onda zadaća regulirati tržište (kao i zakoni o zaštiti tržišnog natjecanja, institucija ugovora i sl.). Jednostavno, država se ne smije osloniti isključivo na moral pojedinca, inače ne bi bilo zakona uopće, samim time niti države kao takve.

Dakle, kako možemo zaključiti iz gore napisanoga - svi pušači su anarhisti i rušitelji civilizacije. Smijeh

Treba ih izopćiti i, da parafraziram jednog BUG-ovca, strpati u kaveze, hraniti spirinama i pokazivati ljudima kao kuriozitet, grešku prirode (mislim da je bio Oleg u opisu neke epizode iz Total War serijala, ali nemojte me držati za riječ, bilo je to davno)...

Ali ne, ozbiljno, trebali bi!

Gledam te!
17 godina
Touche kaže...
Veliki Brat kaže...
Touche kaže...

"Članak 3.

Ja bih rekao da je suprotno, jer imas pravo okupiti se gdje hoces i otvoriti kafic kakav hoces. Pusac, s druge strane, nema pravo okupljanja u kaficima.

Uh, vidim da si editirao svoj post, ali ja ću napraviti novi tako da mogu dobiti karton jer imam tri posta zaredom. Samo da mi se netko ne ubaci...

EDIT: Olé! Uspio :)

Dakle - pušač apsolutno ima pravo okupljati se u kafićima (iako se to kosi s mojom izjavom s kraja prethodnog posta :)

Pušač nema pravo (tj. ne bi trebao imati) pušiti u kafićima.

Touche kaže...
Veliki Brat kaže...

To je osnovni netiquette.

Pa onda? Obavi to kako spada. Ako mogu ja, znači da nije do foruma, pa valjda možeš i ti...

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.9.2009 18:30 (Veliki Brat).
16 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Dakle, kako možemo zaključiti iz gore napisanoga - svi pušači su anarhisti i rušitelji civilizacije. Smijeh

Treba ih izopćiti i, da parafraziram jednog BUG-ovca, strpati u kaveze, hraniti spirinama i pokazivati ljudima kao kuriozitet, grešku prirode (mislim da je bio Oleg u opisu neke epizode iz Total War serijala, ali nemojte me držati za riječ, bilo je to davno)...

...svakome pri zdravoj pameti je jasno da bi na navedeni način trebalo postupiti prema onima

koji iznose takve bolesne ideje a o sljedbenicima da ne govorim...

Previše jadno ali od BUG-a sasvim razumljivo...Belji se

krpelj - larva*
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.9.2009 18:34 (Jurra).
17 godina
M_dipl. kaže...
Jurra kaže...
Veliki Brat kaže...

...svakome pri zdravoj pameti je jasno da bi na navedeni način trebalo postupiti prema onima

koji iznose takve bolesne ideje a o sljedbenicima da ne govorim...

Previše jadno ali od BUG-a sasvim razumljivo...Belji se

Jooj daj se smirite, ja sam ovaj dio posta (od VB-a) shvatio kao zezanciju, ako nije onda se slažem s Jurrom, inače dečki sve se ovo odavno raspravilo, zadnjih par dana mlatite mrtvog konja...

Pa normalno da je zezancija, što se da zaključiti prema količini smajlića (ako već ne prema tekstu koji piše). Možda da dodam u originalni post <ŠALA> i </ŠALA> tagove? :)

EDIT: Zapravo samo žicam palčeve dolje, ali ne daju se dečki, uredno raspravljaju i korektni su, nema palčeva za svaki post s kojim se ne slažu...

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.9.2009 18:55 (Veliki Brat).

0 1 hvala 0
17 godina
moderator
Jurra kaže...
...nigdje nisam rekao da je svaki nepušač zagovornik bilo kakve fikcije...velikoj većni, a to smo već

utvrdili, je sasvim svejedno da li će se u kafićima pušiti ili ne (navikli su se a i to je dio tradicionalne

evropske kulture, koje se veliki dio Evrope zbog amerikanizacije kontinenta odrekao)...

Molim? Tko je to utvrdio? Pusaci su se u ovih nekoliko mjeseci prilagodili novoj situaciji, a sad i nepusaci i mnogi pusaci negoduju zbog moguce promjene zakona. Vecina ljudi s kojima sam dosao u kontakt u zadnje vrijeme kazu da zele da ostane ovaj zakon. Tako da ne znam o kojoj vecini ti pricas - ne vjeruj svemu sto vidis na televiziji - prilozi su bili slozeni tako da podilaze duhanskoj industriji i pusacima koji i dalje zele trovati druge ljude.

A ovo - Europa, Amerika - LOL! Pa zar je Europa domovian duhana ili ga je Kolumbo donio iz Amerike? Duhan ne spada u Europsku kulturu, dosao je tek s otkricem Amerike. Tako da - kako je duhan dosao u Europsku "kulturu", tako moze i otici. Indijanci ga nisu zloupotrebljavali kao sto to danas ljudi cine.

16 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Dakle, kako možemo zaključiti iz gore napisanoga - svi pušači su anarhisti i rušitelji civilizacije.Smijeh

...sad ti meni objasni tu svoju veliku količinu smajlića...i koliko vidim on je samo u vezi prve rečenice...

krpelj - larva*
17 godina
Jurra kaže...
Veliki Brat kaže...

Dakle, kako možemo zaključiti iz gore napisanoga - svi pušači su anarhisti i rušitelji civilizacije.Smijeh

...sad ti meni objasni tu svoju veliku količinu smajlića...i koliko vidim on je samo u vezi prve rečenice...

Pa jedan smajlić! :)

EDIT: @M_dipl. - hvala, ali ne brini, neću se ja umisliti, jednostavno sam presavršen za to... :)

PS: @Jurra - Eto vidiš, ovdje su sada iznimka dva smajlića, ali to je samo zato jer nije ovaj nacrtani. :)

PPS: @svi - OK, tri...

Gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.9.2009 19:07 (Veliki Brat).
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Jurra kaže...

Molim? Tko je to utvrdio? Pusaci su se u ovih nekoliko mjeseci prilagodili novoj situaciji, a sad i nepusaci i mnogi pusaci negoduju zbog moguce promjene zakona. Vecina ljudi s kojima sam dosao u kontakt u zadnje vrijeme kazu da zele da ostane ovaj zakon. Tako da ne znam o kojoj vecini ti pricas - ne vjeruj svemu sto vidis na televiziji - prilozi su bili slozeni tako da podilaze duhanskoj industriji i pusacima koji i dalje zele trovati druge ljude.

A ovo - Europa, Amerika - LOL! Pa zar je Europa domovian duhana ili ga je Kolumbo donio iz Amerike? Duhan ne spada u Europsku kulturu, dosao je tek s otkricem Amerike. Tako da - kako je duhan dosao u Europsku "kulturu", tako moze i otici. Indijanci ga nisu zloupotrebljavali kao sto to danas ljudi cine.

...za početak pokušaj shvatiti ono kaj pročitaš...možda ti je potreban bold i tumać pročitanog...

...ja sam ti pomogao kaj se tiće bolda a za tumaća se pobrini sam...Belji se

krpelj - larva*
16 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
... inače dečki sve se ovo odavno raspravilo, zadnjih par dana mlatite mrtvog konja...

Aleluja..

mbaksa kaže...

Pusaci su se u ovih nekoliko mjeseci prilagodili novoj situaciji, a sad i nepusaci i mnogi pusaci negoduju zbog moguce promjene zakona. Vecina ljudi s kojima sam dosao u kontakt u zadnje vrijeme kazu da zele da ostane ovaj zakon. Tako da ne znam o kojoj vecini ti pricas - ne vjeruj svemu sto vidis na televiziji - prilozi su bili slozeni tako da podilaze duhanskoj industriji i pusacima koji i dalje zele trovati druge ljude.

Đaba ti sve to, kaže Milinović prije par dana da će sad opet biti po starom, pa 6 mj. prilagodbe, a prostore za pušače ne treba niti raditi jer ćemo ionako brzo u EU, a tamo je zabranjeno pušenje.. Možda ministar za koji dan prmijeni mišljenje u skladu s navikama, ali tako je zborio prije par dana. Kakvi mediji, on osobno bulazni malo ovako, malo onako. A nekako mi se ne čini da su mediji u rukama duhanskog lobija pa ne vidim razlog da im podilaze, ili imaš drukčije informacije? Da su kojekakvi lobiji u igri s medijima, definitivno jesu, pa valjda ne treba uopće tv shvaćati ozbiljno?

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Jurra kaže...
mbaksa kaže...
Jurra kaže...

...za početak pokušaj shvatiti ono kaj pročitaš...možda ti je potreban bold i tumać pročitanog...

...ja sam ti pomogao kaj se tiće bolda a za tumaća se pobrini sam...Belji se

To sto su se "navikli" (a sto su drugo mogli? kad su bili prisiljeni na to?) ne znaci da to zele. I pusaci ce se naviknuti da ne smiju pusiti u javnom zatvorenom prostoru - mnogi se vec jesu.

Kako su stvari usle u tradiciju, tako mogu i izaci. To ce se dogoditi i s cigaretnim dimom - tamo negdje 2012. Namigiva I eto ti kako ce ta po zdravlje stetna ovisnost otici iz petstogodisnje tradicije...

17 godina
moderator
bed kaže...
Đaba ti sve to, kaže Milinović prije par dana da će sad opet biti po starom, pa 6 mj. prilagodbe, a prostore za pušače ne treba niti raditi jer ćemo ionako brzo u EU, a tamo je zabranjeno pušenje.. Možda ministar za koji dan prmijeni mišljenje u skladu s navikama, ali tako je zborio prije par dana. Kakvi mediji, on osobno bulazni malo ovako, malo onako. A nekako mi se ne čini da su mediji u rukama duhanskog lobija pa ne vidim razlog da im podilaze, ili imaš drukčije informacije? Da su kojekakvi lobiji u igri s medijima, definitivno jesu, pa valjda ne treba uopće tv shvaćati ozbiljno?

Mediji kajlaju Milanovica zbog promjena koje nece ni ugostiteljima niti pusacima donijeti nista previse dobro (osim nevjerojatnog "prijelaznog" roka u kojem ce biti dozvoljeno pusenje u svim kaficima) - ugostitelje ce natjerati u skupe investicije koje ce za dvije-tri godine biti uzaludne, pa vecina ni nece ulaziti u to (ili ce procijeniti da su im neisplative ili jednostavno u ovo doba recesije ne mogu uloziti 30-50000 kuna za skupu ventilaciju), a pusaci nece dobiti prostore u kojima bi mogli pusiti u kaficima, nego ce imati grijane terase (a to su ionako mogli imati, bez izmjena zakona). Izmjene zakona su loose-loose situacija - nitko ne dobiva. Stoga se nadam da ce ljudima proraditi razum i da do njih nece doci.

Zasto mediji to rade, nemam pojma - mozda zato jer imaju urednike zagrizene pusace, mozda zato jer ih duhanska industrija podmazuje - ja nemam pojma, mogu nagadjati samo kao i ti. Ali cinjenica je da su u zadnjih godinu-godinu i pol na sve moguce nacine pokusali unistiti aktualni zakon, tek sad kad su najavljene izmjene tu i tamo osvane koji clanak koji govori o tome koliko je zabrana pusenja nuzna za zdravlje gradjana i zastitu njihovih prava.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.9.2009 4:28 (mbaksa).
17 godina
moderator

Valjda ste dosad vec culi... Nepusaci su popusili... Pusaci ce za koji tjedan moci ponovno pusiti. Blago njima. A ostali ce se ili "svojevoljno" trovati ili ce cubiti izmedju svoja cetiri zida. Zivjela Hrvatska. zivio Balkan! Riga mi se od ovih sr*nja.

17 godina
moderator
Pušiona

Evo, stigli su hladni dani... Svaki dan u rano poslijepodne navratim u naš kvartovski kafić koji je bio inspiracija za pisanje osobnog stava. Ako ima zubatog sunca, onda entuzijasti-pingvini sjede vani, a unutra je, bez obzira vanjske vremenske prilike - poluprazno! Prije godinu dana u isto doba teško je bilo uhvatiti slobodan stol...

Ne radi se o velikom lokalu (osam stolova plus šank), ako nitko ne puši onda se zadržim, ali ako puši - ne. Na žalost dovoljno je i da dvoje ljudi zapali, već postaje odurno neizdrživo. Nakon perioda nepušenja čini mi se da sam postao još osjetljiviji na dim - sada me lovi vrtoglavica i boli glava već nakon 15 minuta boravka u zapušenom prostoru, a prije nisam bio tako "tankoćutan"...

Moj subjektivni dojam je da se i pušačima ogadilo biti u tako smrdljivom prostoru, pa i oni sami zaziru od ostajanja... Ili je svemu kumovala kriza (kao što je do sada bio opći stav nas nepušača)?

Kako god da bilo - promet se nije vrati na stare grane, iako je zakon degradiran, a mi svi skupa kao društvo - poniženi!

Mršti se

Moj PC  
7 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Valjda ste dosad vec culi... Nepusaci su popusili... Pusaci ce za koji tjedan moci ponovno pusiti. Blago njima. A ostali ce se ili "svojevoljno" trovati ili ce cubiti izmedju svoja cetiri zida. Zivjela Hrvatska. zivio Balkan! Riga mi se od ovih sr*nja.

gotovo mi je nevjerojatno koliko subjektivno i s koliko navijacke strasti pratis ovu temu. vec sam se na jednom mjestu deklarirao kao pusac koji podrzava zakon o nepusenju, ali moram reci da se kao pusac osjecam neugodno u tvom drustvu makar to bilo i na forumu. pa sta smo mi- psi, majmuni.. zecevi?! od pozivanja na ustav do ovih prepirki s dežurnim pusacima.. samo gledam i ne vjerujem. nisu u pravu, al brate nisi niti ti kad djelujes da bi nas istrijebio da imas machinegun u džepu.

There are two groups of people in the world: Those who can be categorized into one of two groups of people, and those who can't
17 godina
moderator
bubbach kaže...
mbaksa kaže...

gotovo mi je nevjerojatno koliko subjektivno i s koliko navijacke strasti pratis ovu temu.

Zaista zanimljiv komentar. Naime, posljedice cigaretnog dima su sve samo ne subjektivne - pogotovo u mom slucaju, koji imam osjetljiviji disni sustav i muce me alergije (a takvih je ljudi sve dalje sve vise). Znaci, pocnu me peci oci i gornji disni organi, grlo mi se upali, nekad mi prokrvari i sluznica nosa. Uz to sto i ja i odjeca u koju sam obucen strasno smrde po cigaretnom dimu. Trebam uopce spominjati stetnost cigaretnog dima kao uzroka mnogih teskih bolesti?

bubbach kaže...

vec sam se na jednom mjestu deklarirao kao pusac koji podrzava zakon o nepusenju, ali moram reci da se kao pusac osjecam neugodno u tvom drustvu makar to bilo i na forumu. pa sta smo mi- psi, majmuni.. zecevi?! od pozivanja na ustav do ovih prepirki s dežurnim pusacima.. samo gledam i ne vjerujem. nisu u pravu, al brate nisi niti ti kad djelujes da bi nas istrijebio da imas machinegun u džepu.

Jesam li ja napadao pusace ili pusenje? Nemoj od sebe raditi zrtvu, jer te nitko ne napada. Osim toga, kao pusac mozes biti jedino agresor, a nikako zrtva. Ne kuzim komentar o Ustavu - ti si za to da se ne postuju ustavne odredbe? Da ti se oduzmu brojna prava koja ti jamci Ustav? Ili bi ti da ti imas sva prava koja ti Ustav jamci, ali da imas dozvolu krsiti tudja prava?

Usput receno, ovo sto si napisao je cisti ad hominem napad i zapravo uopce ni ne bih trebao reagirati na njega - napadas mene osobno, umjesto da komentiras i argumentiras svoj stav.

17 godina
Pušiona

@mbaksa: Navikni se na to, doživljavao sam i od strašno inteligentnih ljudi raspravljanje o čovjeku, umjesto o čovjekovu argumentu. Konkretno, Stipe Mesić i njegovi "križevi koje treba maknuti iz javnih prostora jer su po Ustavu svi građani jednaki" - govorilo mi se da treba gledati ko kaže, a ne što kaže. Sorry na Offtopicu.

(Zabraniti pušenje, ja se gušim na tim kavama! :O)

Down goes the window, out goes the heat!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
asusdvd kaže...

@mbaksa: Navikni se na to, doživljavao sam i od strašno inteligentnih ljudi raspravljanje o čovjeku, umjesto o čovjekovu argumentu. Konkretno, Stipe Mesić i njegovi "križevi koje treba maknuti iz javnih prostora jer su po Ustavu svi građani jednaki" - govorilo mi se da treba gledati ko kaže, a ne što kaže. Sorry na Offtopicu.

(Zabraniti pušenje, ja se gušim na tim kavama! :O)

OT starts:

pa križeve i treba maknuti iz javnih prostora ili tražiti da se istaknu vjerski simboli sviju vjerskih zajednica registriranih u Hrvatskoj ... nema između

OT ends.

sorry for OT Sramim se

molim ne odgovarati ili citirati me glupim odgovorima i debilizmima, hvala na razumjevanju
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice