Pušiona

poruka: 700
|
čitano: 329.296
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Pušiona".
17 godina
neaktivan
Pušiona

Miro svaka čast!

Ionako već svi dovoljno "pušimo" u ovoj državiSmijeh

"Snake.. we're not tools of the government or anyone else. Fighting was the only thing... the only thing I was good at. But at least I always fought for what I believed in.. Snake... farewell

1 0 hvala 0
16 godina
RE: Pušiona
bubbach kaže...

potpuno se slažem s postom. evo, ja sam prvi za zabranu pušenja a pušač sam. nekako mi je taj zakon baš kao što je napisano- civilizacijska vrijednost. narod zaslužuje ovakvu vlast i to je sve šta ja imam reć na tu temu. imam sreću da sam u glavi davno raskrstio s politikom. ima poštenijeg načina da zarađujem kruh, makar ne bio bijeli. kak sam ovo lijepo rekao. Smijeh

Lijepo si rekao. Samo je bed sto je i svaki iole zdraviji kruh skuplji od bijelog. Nadam se da razumijes poantu.

16 godina
neaktivan
ez3kiel3p kaže...
bubbach kaže...

... ima poštenijeg načina da zarađujem kruh, makar ne bio bijeli. kak sam ovo lijepo rekao. Smijeh

Lijepo si rekao. Samo je bed sto je i svaki iole zdraviji kruh skuplji od bijelog. Nadam se da razumijes poantu.

Nekada su si bijeli kruh mogli priuštiti imućniji građani - manje imućni su jeli crni ili polubijeli kruh. Danas je situacija obrnuta - crni kruh (kukuruzni, sojin, ... "specijalne vrste" kruha) je skuplji, dok je bijeli jeftiniji.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.9.2009 10:19 (hrx).
17 godina
Pušiona

"...to bi bio barem neki argument (iako glup – jer samo naivci misle da je zbog ovog zakona pala potrošnja u ugostiteljskim lokalima)"

Mislim da je upravo taj dio najvažniji! Cijela ova blamaža "piškit' ću, kakit' ću" se i odvija zbog tog famoznog "pada potrošnje" i pritiska lobija kojeg je Miro spomenuo. Stvarno ne mogu vjerovati da ima ljudi koji su spremni povjerovati da je zbog zabrane pušenja pao promet u kafićima. Uz sve što se trenutno događa u našem i globalnom gospodarstvu, uz smanjivanje plaća, gubitke radnih mjesta itd... zabrana pušenja je najmanji uteg na vagi.

U isto vrijeme kad se vlasnici kafića "bore za egzistenciju" i "jedva spajaju kraj s krajem", nije im palo na pamet da ljudi u ovom trenutku možda ne mogu/ne žele plaćati kavu 10-12 Kn? Nije im palo na pamet da bi trebalo razmisliti i o tome da marža na apsolutno svako piće možda i ne bi trebala biti 500 % (ili kao u slučaju kave 800%)?!? Naravno da nije! Jer, "borba za egzistenciju" u slučaju naših vrlih ugostitelja ipak znači nešto potpuno različito od borbe koju vodi sve veći broj onih koji su do jučer mogli sjediti u kafiću, a danas ipak rađe zadrže tog cenera u džepu...

5 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Miro S. kaže...

"...to bi bio barem neki argument (iako glup – jer samo naivci misle da je zbog ovog zakona pala potrošnja u ugostiteljskim lokalima)"

Mislim da je upravo taj dio najvažniji! Cijela ova blamaža "piškit' ću, kakit' ću" se i odvija zbog tog famoznog "pada potrošnje" i pritiska lobija kojeg je Miro spomenuo. Stvarno ne mogu vjerovati da ima ljudi koji su spremni povjerovati da je zbog zabrane pušenja pao promet u kafićima.

Uz sve što se trenutno događa u našem i globalnom gospodarstvu, uz smanjivanje plaća, gubitke radnih mjesta itd... zabrana pušenja je najmanji uteg na vagi.

U isto vrijeme kad se vlasnici kafića "bore za egzistenciju" i "jedva spajaju kraj s krajem", nije im palo na pamet da ljudi u ovom trenutku možda ne mogu/ne žele plaćati kavu 10-12 Kn? Nije im palo na pamet da bi trebalo razmisliti i o tome da marža na apsolutno svako piće možda i ne bi trebala biti 500 % (ili kao u slučaju kave 800%)?!? Naravno da nije! Jer, "borba za egzistenciju" u slučaju naših vrlih ugostitelja ipak znači nešto potpuno različito od borbe koju vodi sve veći broj onih koji su do jučer mogli sjediti u kafiću, a danas ipak rađe zadrže tog cenera u džepu...

Ja sam nepušač - prije zabrane sam *vrlo* rijetko odlazio u kafiće, upravo zbog cigaretnog dima. Mislim da sam u ovih par mjeseci bio u kafićima više puta nego u deset godina prije zabrane.

Što se tiče spajanja kraja sa krajem, pravo je čudo da jedva posluju :) sa 8 - 12 kn za šalicu čaja ili 14 - 16 kn za 0,2 litre gustog soka. Za istu cijenu se u maloprodaji dobije kutija čaja i dvije litre soka (dobro, sokovi dolaze u malim bočicama, ali u maloprodaji bočice su 3 - 4 kn). O kavi da i ne govorimo. Sa povratkom pušenja (slijedećih šest mjeseci bez ograničenja) i ovako visokim cijenama, moji posjeti kafićima će (ponovo) prestati.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
17 godina
neaktivan
Pušiona

Pa da, od samog početka mi je taj zakon bio predobar da bi opstao tu kod nas.

Taman kad si pomislim - 'ajde da i ovi naši političari donesu nekakav društveno koristan zakon' i stvar se kroz nekoliko mjeseci ugasi.

Nikako na zelenu granu Neodlučan

Lijep pozdrav ;)
Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
moderator
M_dipl. kaže...
M_dipl. kaže...
Ne, krivo si ti mene shvatio. Smatram da je neoboriva pozicija nepušača (i općenito svih inteligentnih ljudi) da bi pušenje trebalo biti zabranjeno u javnim prostorima, pa čak i na balkonima i terasama kafića. Ja dok sam bio pušač uvijek sam shvaćao da je navedena zabrana ispravna, pa samim time i zakon. Ove "građane drugog reda" sam spomenuo u smislu da ih se na psihološkoj razini tretira na taj način u nekim državama. To svakako nije u redu, također postoji primjer države New York u kojoj je (ako se ne varam jer sam do informacije došao preko osobe koja tamo živi) zabranjeno pušiti na apsolutno svim prostorima izuzev u vlastitom stanu/kući, i pušači su prisiljeni plaćati veće cijene stanova, a posebno najamnina, na to sam mislio kada sam napisao da ih se negdje tretira kao građane drugog reda...

Ovo je odgovor (već napisan, samo par postova ispod) na ovo:

mbaksa kaže...
Pusaci kod nas nikad nisu bili gradjani drugog reda - to su uvijek bili nepusaci. Pusaci ni u protekla dva mjeseca nisu bili gradjani drugog reda - samo su se pokusavali tako predstaviti, kao jadne zrtve drzave i njezinih zakona.

Bez brige, znam da si reagirao na to. Napisao sam taj komentar jer sam htio istaknuti da su pusaci sami sebe "stvarali" zrtvama sistema (a da nisu bili nikakve zrtve - ako su ista bili, bili su agresori) i da se nista nisu bunili prije kad su doista od nepusaca i konobara radili gradjane drugog reda. U smislu - kad oni to nekome rade, onda je OK, kad to neko njima radi, onda nije. Ali da stvar bude gora (moralno, za njih), njima nitko nista ne radi, stoga se nisu ni imali pravo predstavljati zrtvama.

Nego, sto mi je jos zanimljivo... Uglavnom dolaze samo negativne reakcije na vracanje na staro. Trenutacni zakon je zakon i takav bi trebao ostati - toga su postali svjesni i mnogi pusaci, ali eto - kod nas na Balkanu se radi sve naopako. Konacno kad se pojavio jedan pametan zakon, dobro napisan zakon koji je zaista u interesu gradjana ove zemlje, vlada ga ide unistiti s nebuloznim argumentima. Jedan korak naprijed, dva koraka unatrag. Zgrozim se dok pomislim da se ni u Turskoj vise ne pusi, a kod nas ce pola godine biti totalna pusiona... Htio sam reci "ko u Turskoj", ali eto - vise to ne mogu... A pazi tek koji ce problemi biti nakon tih 6 mjeseci, kad vlasnici kafica > 50m2 uloze ustavnu tuzbu jer ih se ne tretira na jednak nacin kao one s manjim kaficima... Oni ce mozda i propasti (ili sto ce drugo - pregradjivati kafice, da imaju dva-tri kafica umjesto jednog?), a otvarat ce se sve vise kafica < 50 m2. Postat cemo zemlja malih pusackih kafica. Zastita nepusaca - yes, right. Bit ce zasticeni kad nece imati kamo izlaziti kad ce se svugdje pusiti. Takodjer, gdje je tu zastita zaposlenika? Kojeg reda su oni gradjani? Petog reda?

8 0 hvala 0
17 godina
Pušiona

Svaka pohvala autoru za teks!!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Pušiona

Apropo pušenja, evo jedan prigodan

! :)

Moj PC  
0 1 hvala 1
17 godina
Pušiona

Nažalost mi hrvati smo odavno popušili svoje Plač

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
mali.ivica87 kaže...

odličan članak...potpuno se slažem s Mirom

Miro je najveca legenda. Pravi primjer kul osobe u srednjim godinama. Da bar ja u njegovim godinama budem tako kul... Namigiva

16 godina
neaktivan

Eh, baš mi je drago da je g. Miro objavio svoj osobni stav..

Koliko  me sjećanje služi bio je u grupi koja je dijelila mišljenje da je zakon bogom dan, i da nema teorije da se promijeni..

A ja sam bio u grupi, a često i usamljen u stajalištu da zapravo respektiram zdravstvene aspekte suprotne grupe, ali da je u našoj banana državi svašta moguće, pa tako i promjena takvog zakona.

I potpuno se slažem s predzadnjim odlomkom članka; 'Naša kriza je naša i puno je dublja nego što to želimo vjerovati.'. Pa neću reći bio sam u pravu, već drago mi je da su i drugi 'progledali'..

17 godina
neaktivan
Pušiona

Sve je to super....ali zašto ste vi dopustili da ova vlada elegantno zamjeni Kosoricu za Sanadera...ja im nisam dopustio...

1 0 hvala 0
17 godina
Tale kaže...

Sve je to super....ali zašto ste vi dopustili da ova vlada elegantno zamjeni Kosoricu za Sanadera...ja im nisam dopustio...

Daj prevedi to na hrvatski pa ti možda i odgovorimo

17 godina
neaktivan
Pušiona

Osobni stav me uvijek obraduje, napisao ga on, Galić ili Zli Luđak. Jedino mi je malo žao što članak ima veze s pušenjem, znam da je naveo dobar razlog, ali svejedno... Miro mora da je super i da ima ukusa, vidio sam ga ovo ljeto kod Vilibalda.

Normal's overrated!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Pušiona

Reuters je vijest o ponovnom dopuštanju pušenja u Hrvatskoj objavio u rubrici pod nazivom "Oddly Enough" u kojoj inače objavljuju vijesti o raznim neuobičajenim i bizarnim događajima.

Smokers can hit the cafes again 

Željko Pervan je bio u pravu kada je rekao da oko Hrvatske treba napraviti tribine kako bi ostatak svijeta mogao gledati i zabavljati se.

10 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Pušiona

Zanimljivo uz svu otvorenost internet medija na koji način je moguć uopće toliko jednoumni stav oko potrebite zabrane pušenja u kafićima i ostalim ugostiteljskim lokalima.

Jeli i vama netko oprao mozak pa ne možete uvidjeti da postoje i drugačiji ljudi sa drugačijim navikama ili kulturom nepristajanja na jednoumni, ili štoviše nametnuti stav.

Konformizam, ili mislite da ljudi mogu postati poput strojeva tipa android plus paranoid.

I ne bojte se unatoč tome što ste licemjerni i ne zalazite u kafiće, pa vam niti smrdi roba niti pada vlas sa glave, slobodno možete otvoriti android klubove, ili kafiće za nepušače te silne novovalne generacije dvije trećine populacije, samo znam da nećete, jer niste u stanju, vi bi se igrali boga(tiranina) radije.

1 1 hvala 1
16 godina
protjeran
fabijan654321 kaže...

Neš' ti tog problema, nek pusi ko oce da pusi. Samo napomena: Moj stari je pusio 20 godina, al sad je morao prestati jer ima rak grla i imao je operaciju.

moj otac je umro od ciroze jetre a pušio je kao lokomotiva čak tri kutije na dan tako da ti ovo ne drži voduCool

ŽIVOT JE ONO ŠTO ODABEREŠ
17 godina
moderator
ipsisimus kaže...

Zanimljivo uz svu otvorenost internet medija na koji način je moguć uopće toliko jednoumni stav oko potrebite zabrane pušenja u kafićima i ostalim ugostiteljskim lokalima.

Jeli i vama netko oprao mozak pa ne možete uvidjeti da postoje i drugačiji ljudi sa drugačijim navikama ili kulturom nepristajanja na jednoumni, ili štoviše nametnuti stav.

LOL! Jeli ti netko oprao mozak pa ne mozes uvidjeti da postoje i drugaciji ljudi sa drugacijim navikama ili kulturom nepristajanja na jednoumni, ili stovise nametnuti stav? Belji se Naravno, govorim o jednoumnom nametnutom stavu (namece ti ga pusacko drustvo, koje ti se kao klincu doima zrelo i kul), koji se pocinje razvijati jos u mladosti, kad nesigurni tinejdzercic gledajuci starije osobe po prvi put uzima cigaretu u ruke i pali je jer misli da ce s cigaretom nadomjestiti ono sto mu fali - da ce sakriti nesigurnost, da ce postati zabavan jer to inace nije, da ce postati faca u drustvu jer to inace nije, da ce se curice paliti na njega zbog cigarete jer se inace ne pale na njega. Ono, sto da ti covjek kaze - drugima spotcitavas ono sto sam radis. Nezaboravimo i to da to pusacko jednoumlje ostaje tako cvrsto zbog jedne stvari - nikotina - izrazito adiktivne tvari. Zapamti - ne upravljas ti cigaretom - ona upravlja tobom. Namigiva Nepusaci ipak zele imati malo vise kontrole nad svojim zivotom.

A oko ovog jednoumlja oko potrebite zabrane pusenja u kaficima i ostalim ugostiteljskim objektima bi trebao malo razmisliti - ljudi su sve vise svjesni svojih temeljnih ljudskih prava (ovo oko cega se sporimo cak je i zapisano u temeljni dokument nase zemlje, u Ustav Republike Hrvatske - clanak 69. - procitaj ga!) i sve ce manje dopustati da im se ta prava krse.

17 godina
protjeran
klimama kaže...

Željko Pervan je bio u pravu kada je rekao da oko Hrvatske treba napraviti tribine kako bi ostatak svijeta mogao gledati i zabavljati se.

Naprijed Hrvati, Hrvatine, Hrvatice i svi koji se tako osjecaju....

Zar nistu to i Rimljani pokusali, imamo Arenu u Puli...

Sve pametnjakovici i jaci strucnjaci na jeziku, kad treba nesto napraviti svi u misijoj rupi..

Nije ni cudo sto nam se vani smiju, kad se ovakve gluposti dopustaju, treba sve te politicare na ulicu i dobar degenek, sto mi napravise od moje Hrvatske..

Zlo i Naopako
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

LOL! Jeli ti netko oprao mozak pa ne mozes uvidjeti da postoje i drugaciji ljudi sa drugacijim navikama ili kulturom nepristajanja na jednoumni, ili stovise nametnuti stav? Belji se  Naravno, govorim o jednoumnom nametnutom stavu (namece ti ga pusacko drustvo, koje ti se kao klincu doima zrelo i kul), koji se pocinje razvijati jos u mladosti, kad nesigurni tinejdzercic gledajuci starije osobe po prvi put uzima cigaretu u ruke i pali je jer misli da ce s cigaretom nadomjestiti ono sto mu fali - da ce sakriti nesigurnost, da ce postati zabavan jer to inace nije, da ce postati faca u drustvu jer to inace nije, da ce se curice paliti na njega zbog cigarete jer se inace ne pale na njega.

Inače, kultura pušenja duhana seže do 5000 godina prije Krista, a sada je 2000 poslije Krista, sumnjam da su ga koristili kako bi se 'curice palile na njih'  Smijeh

Yeah, well, you know, that's just, like, your opinion, man.
17 godina
neaktivan
bestia kaže...

Nije ni cudo sto nam se vani smiju, kad se ovakve gluposti dopustaju, treba sve te politicare na ulicu i dobar degenek, sto mi napravise od moje Hrvatske..

Vjerujem da ste imali bliskih susreta sa situacijama u kojima netko nekoga želi 'poniziti' pa odnekud izvuče ono najgore o njima (uzmimo za primjer dvije prijateljcie koje se svađaju i mršavija kaže punijoj - debela kravo :D banalan primjer ali nema veze :D)

E sad povucite analogiju i se sjetite šta su Englezi pisali po novinama pred utakmicu na Wembleyu s Hrvatskom. Definitivno nisu govorili o tome kako se u Hrvatskoj puši u kafićima... to je jedna od manjih mrlja na hrvatskoj košulji...

17 godina
moderator
paintb0x kaže...
mbaksa kaže...

LOL! Jeli ti netko oprao mozak pa ne mozes uvidjeti da postoje i drugaciji ljudi sa drugacijim navikama ili kulturom nepristajanja na jednoumni, ili stovise nametnuti stav? Belji se  Naravno, govorim o jednoumnom nametnutom stavu (namece ti ga pusacko drustvo, koje ti se kao klincu doima zrelo i kul), koji se pocinje razvijati jos u mladosti, kad nesigurni tinejdzercic gledajuci starije osobe po prvi put uzima cigaretu u ruke i pali je jer misli da ce s cigaretom nadomjestiti ono sto mu fali - da ce sakriti nesigurnost, da ce postati zabavan jer to inace nije, da ce postati faca u drustvu jer to inace nije, da ce se curice paliti na njega zbog cigarete jer se inace ne pale na njega.

Inače, kultura pušenja duhana seže do 5000 godina prije Krista, a sada je 2000 poslije Krista, sumnjam da su ga koristili kako bi se 'curice palile na njih'  Smijeh

Da je "kultura" pusenja duhana danas takva kakva je bila 5000 godina prije nove ere, ne bi nam trebale zabrane pusenja. Belji se

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Bez brige, znam da si reagirao na to. Napisao sam taj komentar jer sam htio istaknuti da su pusaci sami sebe "stvarali" zrtvama sistema (a da nisu bili nikakve zrtve - ako su ista bili, bili su agresori) i da se nista nisu bunili prije kad su doista od nepusaca i konobara radili gradjane drugog reda. U smislu - kad oni to nekome rade, onda je OK, kad to neko njima radi, onda nije. Ali da stvar bude gora (moralno, za njih), njima nitko nista ne radi, stoga se nisu ni imali pravo predstavljati zrtvama.

Nego, sto mi je jos zanimljivo... Uglavnom dolaze samo negativne reakcije na vracanje na staro. Trenutacni zakon je zakon i takav bi trebao ostati - toga su postali svjesni i mnogi pusaci, ali eto - kod nas na Balkanu se radi sve naopako. Konacno kad se pojavio jedan pametan zakon, dobro napisan zakon koji je zaista u interesu gradjana ove zemlje, vlada ga ide unistiti s nebuloznim argumentima. Jedan korak naprijed, dva koraka unatrag. Zgrozim se dok pomislim da se ni u Turskoj vise ne pusi, a kod nas ce pola godine biti totalna pusiona... Htio sam reci "ko u Turskoj", ali eto - vise to ne mogu... A pazi tek koji ce problemi biti nakon tih 6 mjeseci, kad vlasnici kafica > 50m2 uloze ustavnu tuzbu jer ih se ne tretira na jednak nacin kao one s manjim kaficima... Oni ce mozda i propasti (ili sto ce drugo - pregradjivati kafice, da imaju dva-tri kafica umjesto jednog?), a otvarat ce se sve vise kafica < 50 m2. Postat cemo zemlja malih pusackih kafica. Zastita nepusaca - yes, right. Bit ce zasticeni kad nece imati kamo izlaziti kad ce se svugdje pusiti. Takodjer, gdje je tu zastita zaposlenika? Kojeg reda su oni gradjani? Petog reda?

Sve je stvar izbora. Ako ti želiš izaći i popiti kavu, sok ili pivo u kafiću gdje nema duhanskog dima onda se žali vlasniku kafića koji ti to nije omogučio. Pušači su klijenti jednako kao i nepušači a bilo kakav zakon koji dopušta pušenje ili ga brani je diskriminacija.

Vlasnici lokala su ti koji su se najviše bunili protiv zakona o zabrani pušenja, a ne nepušači! Licemjeran si kada kažeš da su pušači sami sebe stvarali žrtvama sistema jer nepušači rade sada istu stvar! Smatram da je pušenje potrebno zabraniti svugdje osim u kafićima, a unutar kafića prepusti odluku vlasniku a ne nekakvom usranom zakonu jer taj zakon ne tretira sve jednako. Ukoliko vlasnik kafića odluči držati kafić samo za nepušače sasvim je logično da tamo neću zalaziti. 

Zapitaj se zašto je u većini kafića dopušteno konzumirati cagerte.

Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.9.2009 2:38 (PROTECTOR).
17 godina
neaktivan

mbaksa kaže...

Da je "kultura" pusenja duhana danas takva kakva je bila 5000 godina prije nove ere, ne bi nam trebale zabrane pusenja. Belji se

Mnoge stvari i običaji su kroz povijest dolazile i odlazile, evolucija na djelu obavlja svoj posao, tako da se postavlja pitanje, ako je pušenje tako loše, kako to da se održalo svih ovih tisuća godina?  Osmijeh Svi se slažu s time da je socijalizam isproban i ispostavio se kao loš, zato je i nestao. Zašto onda pušimo već 7000 godina? Ako je tako loše, kako to da pušači nisu već odavno istrijebljeni od strane prirode?  Smijeh

Očito nisi pušač, ali govoreći o nametnutim stavovima i tome kako su loši, istovremeno pokušavaš nametnuti svoj stav  Smijeh

I zašto se jednostavno ne bi izglasao zakon kojim je dopušteno da vlasnici odluče hoće li se pušiti u njihovom prostoru?

17 godina
moderator
PROTECTOR kaže...
Sve je stvar izbora. Ako ti želiš izaći i popiti kavu, sok ili pivo u kafiću gdje nema duhanskog dima onda se žali vlasniku kafića koji ti to nije omogučio.

Right back at you! Ako ti zelis izaci i popiti kavu, sok ili pivo u kaficu gdje nama duhanskog dima, onda se zali drzavi koja ti to nije omogucila. Odnosno, izgleda da ce ti omoguciti, ali shvacas sto sam htio reci. Stvar prije trenutacnog zakona je bila ta sto prakticki nije postojalo kafica ni nocnih kluba u kojima nije bilo dima, sto znaci da nepusaci nisu imali izbora. Tako da vidis da nije sve stvar izbora.

PROTECTOR kaže...

Pušaći su klijenti jednako kao i nepušači a bilo kakav zakon koji dupšta pušenje ili ga brani je diskriminacija.

Pogresno upotrebljava rijec diskriminacija, odnosno ne znas sto ta rijec znaci. Nekoliko definicija diskriminacije:

• unfair treatment of a person or group on the basis of prejudice
  • Discrimination toward or against a person of a certain group is the treatment or consideration based on class or category rather than individual merit.
  • discriminate - treat differently on the basis of sex or race

Kao sto vidis, ne postoji osnova da se to naziva diskriminacijom. Nit je rijec o predrasudama, nit se vlasnik drugacije odnosi prema pusacima ili nepusacima, nego se prema svima odnosi jednako. Tu dakle ni u kom slucaju nije rijec o diskriminaciji. Znas sto ti je diskriminacija? Ono kad je zakon bio donesen pa su neki ugostitelji na stolove stavljali natpise "rezervirano za pusace".

PROTECTOR kaže...

Vlasnici lokala su ti koji su se najviše bunili protiv zakona o zabrani pušenja, a ne nepušači!

Mislis pusaci, ne? Tim vise sto su se oni najvise bunili - znaci da ce promjena zakona biti u interesu tog minornog broja ugostitelja, a ne u interesu gradjana Republike Hrvatske. To je razlog vise da ne dodje do promjena.

PROTECTOR kaže...
Licemjeran si kada kažeš da su pušači sami sebe stvarali žrtvama sistema jer nepušači rade sada istu stvar!

Na koji nacin su pusaci zrtve sistema? Po kojoj logici? Krsi li im se neko Ustavom zajamceno pravo? Ako se kojim slucajem usudis reci "pravo na izbor", onda odgovori koji clanak Ustava ti daje to pravo (u tom smislu) i objasni po kojoj logici ti svojim izborom imas pravo krsiti tudja prava? Prava Ustav daje i tebi i svakom drugom gradjaninu ove zemlje i ti ne mozes neko svoje pravo koristiti na nacin da nekom drugom oduzmes njegovo pravo - drzava je to duzna sprijeciti.

Nepusaci ce biti zrtve sistema ako dodje do izmjene zakona, jer ce im se krsiti Ustavom (to je najvisi, najvazniji dokument ove zemlje!) zajamcena ljudska prava na zdrav zivot (clanak 69.), koja su duzni osigurati i drzava i svi drugi koji to mogu (ugostitelji recimo). Nepusaci ce doslovce biti zrtve drzavnog sistema, kao sto su bili i do prije nekoliko mjeseci. A zaposlenici ugostiteljskih objekata su opet posebna kategorija - krsit ce se njihova ustavna prava, a nece se postivati ni zakon o zastiti na radu koji vrijedi za sve radnike, samo ne za njih (samim tim je protuustavan i diskriminirajuci)! Gdje tu ima pameti!?

Ubuduce budi oprezan s rijecju "licemjeran" - nemoj optuzivati ljude da su licemjerni ako za to nemas osnove. Namigiva

PROTECTOR kaže...
Smatram da je pušenje potrebno zabraniti svugdje osim u kafićima, a unutar kafića prepusti odluku vlasniku a ne nekakvom usranom zakonu jer taj zakon ne tretira sve jednako.

Objasni mi molim te kako postojeci zakon ne tretira sve ljude jednako! Na koji nacin tretira pusace, a na koji nepusace?

17 godina
neaktivan
paintb0x kaže...
   Mnoge stvari i običaji su kroz povijest dolazile i odlazile, evolucija na djelu obavlja svoj posao, tako da se postavlja pitanje, ako je pušenje tako loše, kako to da se održalo svih ovih tisuća godina?  Osmijeh Svi se slažu s time da je socijalizam isproban i ispostavio se kao loš, zato je i nestao. Zašto onda pušimo već 7000 godina? Ako je tako loše, kako to da pušači nisu već odavno istrijebljeni od strane prirode?  Smijeh

Očito nisi pušač, ali govoreći o nametnutim stavovima i tome kako su loši, istovremeno pokušavaš nametnuti svoj stav  Smijeh

I zašto se jednostavno ne bi izglasao zakon kojim je dopušteno da vlasnici odluče hoće li se pušiti u njihovom prostoru?

iss kako promasena temaIznenađen

a zasto postoje kurve vec 7000 godina? zato sta su civilizacijska vrijednost koju valja ocuvati jel'da? i silovatelji, kradljivci, politicari, oblokavanje, opcenje sa zivotinjama, rasna diskriminacija.. sve to seže daaaleko u povijest. hoces rec da su to tekovine antičkih civilizacija? Neodlučan 

poanta je u tom da je suvremena znanost uspjela dokazat da je sexanje s ofcama dusevni poremecaj jednako kao i sta su uspjeli dokazat da pusaci stete i ljudima oko sebe i ne znam.. da je genom crnaca slicniji genomu humanoida nego majmuna. znanost je dakle, temelj za promjene nekih zatucanih stajalista koje ti nazivas civilizacijskim vrijednostima. ako želiš plastičniji primjer, pogledaj tko je sve gorio zbog dokaza da je zemlja okrugla.

dodatno, socijalizam nije loš, brutalno je pravedniji od "demokracije". samo što su mehanizmi nedorađeni. zato je propao.

btw. hoces sad i meni rec da namecem jednoumlje i svoj stav? samo daj. checkmate!! jer, naime kao što rekoh, pušač sam. al onak malo slobodoumniji od onih koji imaju kratkoročne ciljeve kao šta su ostavit pljugu u ustima sad kad malko zahladi.

There are two groups of people in the world: Those who can be categorized into one of two groups of people, and those who can't
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.9.2009 3:06 (bubbach).
17 godina
moderator
paintb0x kaže...
Mnoge stvari i običaji su kroz povijest dolazile i odlazile, evolucija na djelu obavlja svoj posao, tako da se postavlja pitanje, ako je pušenje tako loše, kako to da se održalo svih ovih tisuća godina?  Osmijeh

Naravno da mozes postaviti takvo pitanje kad nisi situaciju opisao onakvom kakva jest. Nit su 5000 godina prije nove ere pusili kutiju cigareta dnevno, nit je pusilo 25-30% ljudi cigarete svakodnevno (pusili su duhan za nekakve rituale, jel?), nit su cigarete i duhan jedno te isto, nit se prije znalo da su cigarete/duhan (toliko) stetni za zdravlje. Kad uzmes sve te faktore u pricu, stvari izgledaju mnogo jasnije.

I lijepo si rekao - evolucija na djelu obavlja svoj posao - pusenje ce se istrijebiti, EU priprema propise da se na podrucju cijele unije do 2012. (ili je 2015. - zaboravio sam) potpuno zabrani pusenje, bez iznimaka za pojedine klase ugostiteljskih objekata i bez iznimaka po drzavama. Tako da ne moras brinuti, evolucija radi svoje. Ja sam se samo ponadao da ce to kod nas brze ici, ali eto, mi Balkanci smo zaostali u svemu pa i u evoluciji - vratili smo se natrag! Bilo bi smijesno da nije zalosno.

paintb0x kaže...

Kome pokusavam nametnuti svoj stav? Tebi? Kakvog bi to smisla imalo? Kad te cigareta drzi za m*da. Ne ocekujem da cu promijeniti stav ovisnika jer znam da ga ne mogu promijeniti, jer se njegov stav ne zasniva na racionalnom razmisljanju, nego na pukom zadovoljavanju svoje ovisnosti.

paintb0x kaže...

Zato jer time krse Ustav Republike Hrvatske, jer time krse temeljna ljudska prava svojih zaposlenika i gostiju. Bez obzira sto je netko pusac, i bez obzira sto bi on rekao da ce dobrovoljno boraviti X sati u zadimljenoj prostoriji, ugostitelj ima obvezu (i ustavnu i moralnu) sprijeciti da jedan covjek krsi temeljna ljudska prava drugog covjeka.

Ili bi ti zelio da se promijeni Ustav?

17 godina
neaktivan
Pušiona

mbaksa kaže...
Right back at you! Ako ti zelis izaci i popiti kavu, sok ili pivo u kaficu gdje nama duhanskog dima, onda se zali drzavi koja ti to nije omogucila. Odnosno, izgleda da ce ti omoguciti, ali shvacas sto sam htio reci. Stvar prije trenutacnog zakona je bila ta sto prakticki nije postojalo kafica ni nocnih kluba u kojima nije bilo dima, sto znaci da nepusaci nisu imali izbora. Tako da vidis da nije sve stvar izbora.

Nije problem zakona niti države što nije postojao kafić bez duhanskog dima. Kad si tako pametan otvori svoj klub ili kafić za nepušače! Država mi ne brani da konzumiram cigarete, niti brani njihovu proizvodnju zašto bi mi onda branili da pušim u kafiću ako vlasnik to dopusti?

mbaksa kaže...

Pogresno upotrebljava rijec diskriminacija, odnosno ne znas sto ta rijec znaci. Nekoliko definicija diskriminacije:
unfair treatment of a person or group on the basis of prejudice
Discrimination toward or against a person of a certain group is the treatment or consideration based on class or category rather than individual merit.
discriminate - treat differently on the basis of sex or race ( ovo je rasna ili spolna diskriminacija, odnosno vrsta diskriminacije!!!!)

Kao sto vidis, ne postoji osnova da se to naziva diskriminacijom. Nit je rijec o predrasudama, nit se vlasnik drugacije odnosi prema pusacima ili nepusacima, nego se prema svima odnosi jednako. Tu dakle ni u kom slucaju nije rijec o diskriminaciji. Znas sto ti je diskriminacija? Ono kad je zakon bio donesen pa su neki ugostitelji na stolove stavljali natpise "rezervirano za pusace".

Poanta diskriminacije je unfair treatment ili threat differently, sve ostalo su vrste diskriminacije!!

Definicija diskriminacije - Postupak kojim se unaprijed ograničuju ili onemogučuju prava građanina, grupa ili naroda. Toliko o tome tko nezna šta znači diskriminacija.

mbaksa kaže...

Mislis pusaci, ne? Tim vise sto su se oni najvise bunili - znaci da ce promjena zakona biti u interesu tog minornog broja ugostitelja, a ne u interesu gradjana Republike Hrvatske. To je razlog vise da ne dodje do promjena.

Ne, nego vlasnici kafića koji mogu i nemoraju biti pušači. Ako su tolika manjina, zašto je zakon opet promijenjen?

mbaksa kaže...

Na koji nacin su pusaci zrtve sistema? Po kojoj logici? Krsi li im se neko Ustavom zajamceno pravo? Ako se kojim slucajem usudis reci "pravo na izbor", onda odgovori koji clanak Ustava ti daje to pravo (u tom smislu) i objasni po kojoj logici ti svojim izborom imas pravo krsiti tudja prava? Prava Ustav daje i tebi i svakom drugom gradjaninu ove zemlje i ti ne mozes neko svoje pravo koristiti na nacin da nekom drugom oduzmes njegovo pravo - drzava je to duzna sprijeciti.

Nepusaci ce biti zrtve sistema ako dodje do izmjene zakona, jer ce im se krsiti Ustavom (to je najvisi, najvazniji dokument ove zemlje!) zajamcena ljudska prava na zdrav zivot (clanak 69.), koja su duzni osigurati i drzava i svi drugi koji to mogu (ugostitelji recimo). Nepusaci ce doslovce biti zrtve drzavnog sistema, kao sto su bili i do prije nekoliko mjeseci. A zaposlenici ugostiteljskih objekata su opet posebna kategorija - krsit ce se njihova ustavna prava, a nece se postivati ni zakon o zastiti na radu koji vrijedi za sve radnike, samo ne za njih (samim tim je protuustavan i diskriminirajuci)! Gdje tu ima pameti!?

Ubuduce budi oprezan s rijecju "licemjeran" - nemoj optuzivati ljude da su licemjerni ako za to nemas osnove.

Znači oni koji nemaju vlastiti automobil i voze se gradskim prijevozom su oštećeni jer oni koji imaju automobil ispuštaju ugljični monoksid u atmosferu? Nastavljaš biti licemjeran. Zaposlenici uvijek mogu promijeniti poslodavca kao što su to i činili zbog daleko većih razloga od duhanskog dima.

mbaksa kaže...

Objasni mi molim te kako postojeci zakon ne tretira sve ljude jednako! Na koji nacin tretira pusace, a na koji nepusace?

Jednostavno. Recimo da je zakon o nepušenju još na snazi. Znači ja bih trebao stajati vani ,recimo da je prosinac, i smrzavati se dok konzumiram cigaretu??? 

Atheistic to the point of fanaticism, there u have me in a nutshell so kill me again or take me as I am for I shall not change.
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.9.2009 3:47 (PROTECTOR).

0 3 hvala 0
17 godina
moderator
PROTECTOR kaže...

Nije problem zakona niti države što nije postojao kafić bez duhanskog dima. Kad si tako pametan otvori svoj klub ili kafić za nepušače! Država mi ne brani da konzumiram cigarete, niti brani njihovu proizvodnju zašto bi mi onda branili da pušim u kafiću ako vlasnik to dopusti?

Kako nije? Drzava je duzna stititi temeljna ljudska prava (koja su to, to je definirano Ustavom Republike Hrvatske). Zato i placamo poreze, izmedju ostalog.

Drzava ti brani da na javnom mjestu trujes nekog drugog radi vlastitog gusta. Dakle, brani ti da radis nesto nemoralno, da drugim ljudima oduzimas njihova temeljna ljudska prava. Zasto ti drzava brani da pusis u kaficu? Zasto ti drzava brani da uriniras na javnim mjestima, recimo u prostorijama kafica u kojima se posluzuje pice?

Tako da ne razumijem pitanje - pitanje ti nema smisla, uzimas si za pravo nesto na sto nemas pravo (ni moralno pravo, ni ustavno pravo). Pravo pitanje je zasto bi ti drzava trebala dopustiti da pusis u javnom prostoru? Pusi tamo gdje neces krsiti tudja temeljna ljudska prava.

PROTECTOR kaže...

Poanta diskriminacije je unfair treatment ili threat differently, sve ostalo su vrste diskriminacije!!

Definicija diskriminacije - Postupak kojim se unaprijed ograničuju ili onemogučuju prava građanina, grupa ili naroda. Toliko o tome tko nezna šta znači diskriminacija.

OK, pa kad se vec busas u to da znas sto je diskriminacija, zasto nisi objasnio koja se to prava gradjanina, grupa ili naroda ogranicuju ili onemogucuju postojecim zakonom, odnosno na koji nacin se ugostitelj po zakonu mora drugacije odnositi prema pusacima nego prema nepusacima.

PROTECTOR kaže...

Ne, nego vlasnici kafića koji mogu i nemoraju biti pušači. Ako su tolika manjina, zašto je zakon opet promijenjen?

Mislim, ono, "ako" su manjina... Pa zar svaka druga familija ima svoj kafic ili o cemu je rijec?

A ovo, zasto je zakon promijenjen, ako je vjerojavati ministu Milinovicu sto govori u medijima, to pitanje moras postaviti Jadranki, a ne meni. Namigiva I jos nije promijenjen - izvjesno je da ce biti promjena, ali jos nije sve gotovo.

PROTECTOR kaže...

Znači oni koji nemaju vlastiti automobil i voze se gradskim prijevozom su oštećeni jer oni koji imaju automobil ispuštaju ugljični monoksid u atmosferu? Nastavljaš biti licemjeran.

Prvo - otisao si u off-topic - ne raspravljamo o automobilima - ako hoces raspravljati o automobilima, otvori drugu temu i mozemo nastaviti tamo. Drugim rijecima - ne mozes jednom losom stvari opravdavati drugu - to bi ti trebao biti dodatan poticaj da rijesis bar jedan od tih problema, a ne da kazes - ako ne mozemo rijesiti jedan, onda necemo nijedan.

Drugo - usporedjivati automobil i cigarete je apsurdno, zlonamjerno i logicki neispravno - od automobila ljudi imaju koristi, od cigareta nemaju. Takodjer, i oni koji se ne voze vlastitim automobilom, svejedno pridonose ispustanju ugljicnog monoksida u atmosferu - svaki proizvod koji kupis u ducanu je krivac za to - od same proizvodnje do transporta iz tvornice u skladista i iz skladista do ducana.

I prekini s tim glupostima o licemjerstvu - gdje si ti vidio da se ja zalazem za to da se ljudi voze vlastitim automobilima umjesto javnim prijevozom? Ja bih najradije da imamo kvalitetan i adekvatan gradski prijevoz tako da se svi mogu voziti gradskim prijevozom. Ne znal dal si iz Zagreba - ako jesi onda ti je jasno da nemamo nit kvalitetan nit kapacitetom i drugim stvarima adekvatan gradski prijevoz, pogotovo ujutro kad se ide na posao.

PROTECTOR kaže...

Zaposlenici uvijek mogu promijeniti poslodavca kao što su to i činili zbog daleko većih razloga od duhanskog dima. 

Poslodavac nema ni moralno ni ustavno pravo krsiti prava svojih zaposlenika. I nije mi jasna ta tvoja logika - zaposlenici uvijek mogu promijeniti poslodavca - ali uvijek ce drugi zaposlenik doci na to mjesto i onda ce on biti trovan cigaretnim dimom! Duznost poslodavca je zastititi svog zaposlenika - bilo kojeg svog zaposlenika.

PROTECTOR kaže...

Jednostavno. Recimo da je zakon o nepušenju još na snazi. Znači ja bih trebao stajati vani ,recimo da je prosinac, i smrzavati se dok konzumiram cigaretu??? 

Pa cekaj malo - na koji onda nacin postojeci zakon tebe tretira razlicito od nepusaca? Tretira te isto - ni jednom ni drugom nije dozvoljeno pusenje u javnom zatvorenom prostoru.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice