Baš ti hvala, prvi puta čujem za taj google..
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Nisam te skuzio. Ti mislis da na selu covjek dolazi u kontakt s vecim brojem alergena nego u gradu? Fakat ne kuzim zasto. Jedino sto ima vise peludi na selu. Ostalo sve je na strani grada. Tako da zapravo argumentiras sam protiv sebe.
Upravo tako kao što sam rekao, postotak oboljelih od bilo kojih alergija u odnosu na broj stanovnika je na selu višestruko manji nego u gradu. I to ne jedan ili dva puta, nego u desetcima puta. A obzirom da se ne zna točan uzok nastajanja alergija, znanstveni je zaključak da život s alergenima ne razvija alergiju (ili u daleko manjem broju) i obratno, život bez alergena se prilikom izlaganja alergenima manifestira alergijom. To ne znači da ako se sad preseliš na selo, da ćeš se riješiti alergije, ali da si rođen na selu i živiš tamo cijeli život, šanse za alergiju su ti višestruko manje. Pa ti izvuci pouku.
Pvih dvadeset dvije-tri godine svog zivota zivio sam na selu. Sad ti izvuci pouku.
Koje li nebuloze - to sto ti nisi cuo, ne znaci da ne postoji. U svakoj bolnici te mogu testirati za alergiju na nikotin - to je sasvim normalna, uobicajena stvar.
Vjerojatno znam za alergije koje ti nikad ne bi pale na pamet, a punica ih ima većinu. Npr. alergija na hladnoću, alergija na dodir i sl. perverzije, ali za alergiju na dim nisam čuo. Pa šta, jesam li možda tvrdio da ne postoji? Iz kojeg si konteksta to izvukao?
Implicirao si. No, bez obzira na to, vidi se koliko si upucen u problem s cigaretama.
Nadalje - treba "suprotno djelovati"? Koji idiot ti je to rekao? Ajde sad ti recimo nekome tko je alergican na ambroziju donesi strucak ambrozije! Ja mislim da ces dobiti takvu samarcinu kakvu u zivotu nisi dobio. Ili nekome tko je alergican na kikiriki, daj mu Snickers - ak se ugusi nisi ti kriv, jer si ga samo htio izlijeciti.
Ubuduce ne baljezgaj o stvarima o kojima nemas apsolutno nikakvog pojma.
Ja mislim da nemaš pojima što je ambrozija, već si čuo da se o tome priča.. Znaš je prepoznati bez da ideš na tražilicu? Da imaš ikakvo znanje o biljci koju spominješ, znao bi i što je alergen kod te biljke i kada ga ima, ali za ovakve neupućene je valjda cijela biljka bauk u svim godišnjim dobima. Ja je čupam svake godine, pa znam.. Kako je to tebi kao moralnoj vertikali i deklariranom alergičaru promaklo?
Ne kuzim o cemu ti to?
A baljezgaš po običaju ti..
Bio sam tijekom odrastanja u sredini gdje ima cigaretnog dima. I sto ces sad? Vidis da su ti sve pretpostavke krive. Sam si dokazao tko tu baljezga.
E tu ja malo uskačem, naime imam problem sa alergijskom reakcijom na duhanski dim. Mogu osjetiti dim cigarete na 50-tak m, a očituje se u jakom nadražaju usne šupljine. Tu ću sad preskočiti nekoliko poglavlja opisivanja svoje legalne borbe za (de facto) pravo na život u javnom prostoru. Kako bilo ta borba se nastavlja a jalove rasprave sa blesavim ljudima koji ne kuže argumentaciju jednostavno više izbjegavam.
Kako god bilo pametni ljudi šute i čekaju svoj trenutak da Hrvatsku konačno oslobode od duhova Balkana.
Nije stvar više kafića već javnih prostora u konkretno velikim trgovačkim centrima u kojima neki pametnjakovići vrlo bezobzirno krše zakon (npr. u ZG City Center One puši se na veliko u javnom prostoru u prostorima ''kafića'', dok u Garden Mallu toga nema). Eto to je dokaz kako su navedene promjene zakona na štetu nepušača.
Inače u Hrvatskoj djeluje tajnovita udruga ''Bez dima'' koja je redoviti partner u pregovorima sa zakonodavnim tijelima. Ta udruga osim što je jadna i nikakva i bez rezultata pred zakonodavcem predstavlja 65% građana Hrvatske (što smatram nedopustivim) i kao takva je jedna od potencijalno najmasovnijih udruga. Upravu u udrugama građana leži potencijal i snaga za promjene i otpor mafijaško-ugostiteljskom lobiju. Još jedan fenomen su spomenuta gospoda novinari koji nastavljaju slijediti princip inercije pa su tek nakon posljednje izmjene (suspenzije dijela zakona o zaštiti nepušača od posljedica duhanskog dima) napisali dva-tri članka (mislim na dnevne novine) u korist prava nepušača. Opet too little too late kao i u slučaju (tajne) udruge Bez dima.
Inače u Hrvatskoj djeluje tajnovita udruga ''Bez dima'' koja je redoviti partner u pregovorima sa zakonodavnim tijelima.
Inace sam u toj udruzi pa mogu reci par stvari. Ovo sto si napisao nije istina. Zakonodavna tijela su nas posve ignorirala, iako je bilo obecano da ce se konzultirati s nama ako se bude razmisljalo o izmjenama zakona.
Udruga je zapravo trebala prestati postojati i onda odjednom Milinovic, koji se tako gorljivo borio za Zakon, najavi promjene po hitnoj proceduri! Naravno, nitko nas nije pitao za nista. Predstavnici Udruge su se jednom, kad je vec bilo prilicno kasno, uspjeli sastati s ministrom i jos nekim ljudima, ali to nije polucilo nikakav uspjeh, jer je vec sve bilo prije odluceno. Pokusali smo sazvati konferenciju za novinare, ali nam to nije uspjelo na vrijeme, jer nismo mogli dobiti/pronaci prostor. Na kraju je konferencija bila odrzana, ali isti dan kad se izglasavao zakon, sto je bilo prekasno. Neki su sabornici znali za sto se zalazemo i koje argumente imamo, no sutjeli su. Svi su izmjene zakona zeljeli iskoristiti u svoju politicku korist - HDZ kao oni koji spasavaju ugostitelje od propasti, a SDP je pokusao skupiti poene na tome da Vlada po tko zna koji puta donosi pa povlaci zakon, za koji se je kao znalo do cega ce dovesti.
Ta udruga osim što je jadna i nikakva i bez rezultata pred zakonodavcem predstavlja 65% građana Hrvatske (što smatram nedopustivim) i kao takva je jedna od potencijalno najmasovnijih udruga.
Bez rezultata pred zakonodavcem je, prvo, zato sto zakonodavca nije briga sto neka udruga (oko koje se ne vrti velika lova) ima za reci, drugo jer je mala i medijski neeksponirana (izmedju ostalog zato sto su mediji napravili sve da se pusi u zatvorenim javnim prostorima - ne znam, valjda su svi urednici i vlasnici pusaci - ne kuzim), i trece zato jer nepusaci, cak i ako im je stalo da budu u okolisu bez dima, u pravilu se samo zale i nista ne poduzimaju. Zasad smo samo nesto stavljali na blog, no kroz neko vrijeme cemo postaviti web-stranicu i krenuti malo ozbiljnije. Pa, nadam se da ces se uclaniti u Udrugu i pokusati pomoci da se nesto promijeni.
I, usput receno, u Hrvatskoj je broj pusaca izmedju 25-30 posto, dakle udruga bi trebala predstavljati > 70% gradjana. Kad bi se samo jedan mali dio njih aktivirao, situacija bi bila posve drugacija. Ljudi su cak i na facebooku lijeni boriti se za svoje stavove, kad je jedino sto moraju napraviti jest uclaniti se u neku grupu koja se zalaze za njihove ciljeve.
Još jedan fenomen su spomenuta gospoda novinari koji nastavljaju slijediti princip inercije pa su tek nakon posljednje izmjene (suspenzije dijela zakona o zaštiti nepušača od posljedica duhanskog dima) napisali dva-tri članka (mislim na dnevne novine) u korist prava nepušača. Opet too little too late kao i u slučaju (tajne) udruge Bez dima.
Novinari i mediju su tu imali neusporedivo vecu moc od tajne udruge Bez dima. Problem je bio samo taj sto su se borili za krivu stvar. Ovih par tekstova u korist tada novog zakona pojavili su se kad je vec bilo izvjesno da ce doci do izmjena - valjda zato da skupljaju poene na tome da kritiziraju Vladu za sve sto ucini.

Znači ti si taj koji kvari prosjek..
Ne kuzim o cemu ti to?
O tome da je alergen pelud ambrozije, a sama biljka je potpuno neopasna sve do cca 7.-8. mj.
Inače u Hrvatskoj djeluje tajnovita udruga ''Bez dima''...
Inace sam u toj udruzi pa mogu reci par stvari.
Je'l to tvoja misija, očistiti RH od dima?
Ne kuzim o cemu ti to?
O tome da je alergen pelud ambrozije, a sama biljka je potpuno neopasna sve do cca 7.-8. mj.
A zasto ti mislis da ja to ne znam? Zato jer sam napisao "Ajde sad ti recimo nekome tko je alergican na ambroziju donesi strucak ambrozije!"? Nisi shvatio da je to stilska figura i da ne mislim da netkome upravo sad, istog trena, das strucak ambrozije? Nisi shvatio da kad sam napisao "strucak ambrozije", da se to odnosilo na strucak ambrozije u cvatu, kao sto bi nekome donio strucak cvijeca u cvatu? Ili ti ljudima dajes cvijece kad jos nema cvjetova?
Iskustvo iz Slovenije - kad su prije dvije godine takav (ali dosta strog) zakon uvjeli kod nas, bilo je halabuke, kao propast če kafiči, pušačima se krate prava i takve gluposti. Sad je pravi užitak izači u kafič i popiti nešto što ne smrdi na dim, a da o restoranima i ne govorim. Kad odem na Jadran, biram samo one restorane, gdje je zabranjeno pušenje. jer i ja ne pišam u pepeljaru pušačima ;)
ah da...propali su samo oni kafiči sa dna ponude, tamo gdje su se skupljali lokalni pijanci (ono - rakijica u 6 ujutro sa malo kave), svi ostali dobro žive i dalje - povečao im se promet ;)
a pušača ima 17 % manje (poslednje brojke govore čak o 25% pada broja pušača).
bio sam u sloveniji prošle godine i mogu reć da je tamo divota. nema smrada u disku niti u kafićima.
inace se iz solidarnosti suzdrzavam od pusenja na javnim zatvorenim mjestima. i u 99.9% slucajeva kad sam s nepusacem na kavi cu pitati da li mu smeta ako zapalim. to je nesto sto imam od doma. jednako kao i npr. briga o zelenim povrsinama grada.
s druge strane, pauk mi je neki dan digao auto. komunalna inspekcija 700 kn i pauk 500 kn. zato jer nije bilo drugdje mjesta za sparkirat se nego na zelenu povrsinu pred neboderom u kojem zivim. (...)
suma sumarum
nakon procitanog ovog topica i podignutog auta iz parkinga na strojarskoj vidim koliko su zapravo radikalni oni koje sam zaista u 99.9 % slucajeva pokusao zastititi. sad jedva cekam da na krajnje podmukao nacin naplatim svojih 1200 kn kazne (recimo, ostavim 3 tone šute nakon rušenja armirano-betonskog zida i uređenja kupaone negdje uz cestu na zelenoj povrsini) i vaznije za ovaj topic- da ispunim svoje zakonsko pravo i zapalim bez da ikog ista pitam. stovise, popusit cu vise nego inace pa sta bude.
nakon procitanog ovog topica i podignutog auta iz parkinga na strojarskoj vidim koliko su zapravo radikalni oni koje sam zaista u 99.9 % slucajeva pokusao zastititi.
Nije mi jasno kakve veze ima jedno s drugim. Jesu ti digli auto ti koje si pokusavao zastititi, ili ti je digao auto Zagreb Parking? Zasto odlazis u off-topic?
i vaznije za ovaj topic- da ispunim svoje zakonsko pravo i zapalim bez da ikog ista pitam. stovise, popusit cu vise nego inace pa sta bude.
Ovo si sad rekao ko da te nesto prisiljava da pusis. To iz osvete? Onda se osvecuj onome tko ti radi nesto nazao.
Zakonsko pravo ne znaci i moralno pravo. Mozes se ti skrivati iza zakona, ali znas da drugim ljudima cinis nesto sto je lose. Recimo, i vecina privatizacije je bila po zakonu - firme su kupovali za kunu, rascetverili ih i rasprodali. Sve po zakonu. No, jesu li radili nesto sto je moralno, dobro?
paralela. digli su ga oni koji stite te interese.
ista stvar je i s feministkinjama i homosexualcima. toliko brane svoje interese da svi koji ne pripadaju tim skupinama imaju osjecaj nelagode. ja nikad ne gledam na situaciju tako crno-bijelo. mislim da svi koji bi istrijebili pusace, peddye, krivo sparkirane ili krivo rodjene prvo to trebaju sa sobom rijesiti. zato mi tvoji stavovi nikako nisu simpaticni.
btw. upravo si si odgovorio na pitanje sa ovom zadnjom observacijom. nije uvijek ispravno sve sto je po zakonu. samo ne znam gdo je prvi poceo mahat s ustavom na topicu. mogu shvatit da ti dim smeta i da si mi prijatelj nikad nebih zapalio dok sjedimo na kavi. vjerujem da bi volio imati tako uvidjajnog druga. s druge strane, nisam siguran koliko bih ja volio imat prijatelja, cak i kolegu koji na mene gleda kao na gradjanina drugog reda samo zato jer tu i tamo volim zapalit. zato bi svijet u kojem zivimo bio bolji da se manje mase s ustavima i propisima a vise osluskuje ljude oko sebe.
(offt: da je tako komunalci bi mozda vidjeli da su tijekom zadnjih 10 godina vise oni meni duzni nego ja njima, pa bi u tom smislu sve bilo puno pravednije). ovako, nije. al ne trazi problem u pusacima nego u cijelom drustvu koje samo zna mahat zakonima kad im idu pod ruku.
Svejedno si malo zabrazdio s ovim parkingom; poanta kazne za parkiranje na zelenoj površini je obeshrabriti ljude da to rade stalno, inače bi svi to radili, i to besplatno. Umjesto toga mogao si parkirati i na mjesto za invalide. Dobio bi istu kaznu, ali bi moral priče bio malo drugačiji (ajde sad, reci iskreno - jesi li stvarno parkirao na zelenjavu ili možda ipak na mjesto za invalide? :P).
Nego, kada se već osvećuješ samo zato jer su te ulovili u prekršaju... Zašto svoj bijes ne iskališ upravo na onima koji su te ulovili? Fino u Zagrebparking, staneš se tipu na okno kućice, dimiš i gnjaviš oko toga kako ti nisu smjeli dići auto. Možda te netko prebije na kraju, ali za vlastite ciljeve vrijedi puno toga istrpiti. Zašto umjesto toga isto radiš svojim prijateljima/poznanicima? Niti krivima niti dužnima za tvoje ili postupke ZGparkinga.
ahh ne shvaćen sam. never-mind.
LOL - ipak ima nade za nepušače! Današnja izjava nadležnog ministra:
"Zabranite pušenje dok traje pandemija svinjske gripe"
Milinović je iskoristio širenje svinjske gripe i da nastavi svoju borbu protiv cigaretnog dima u ugostiteljskim objektima. Ugostitelje je tako pozvao da zabrane pušenje u lokalima barem idućih nekoliko tjedana dok bude trajala pandemija.
"Pozivam vlasnike kafića da zabrane pušenje barem dok ne dobijemo cjepivo. Vlada je za njih imala razumijevanja za njih u vrijeme krize, sad mi tražimo od njih da imaju razumijevanja zbog nove gripe", rekao je Milinović i dodao kako su pregovori oko privremene zabrane pušenja upravo u tijeku s Cehom ugostitelja.
LOL - ipak ima nade za nepušače! Današnja izjava nadležnog ministra:
"Zabranite pušenje dok traje pandemija svinjske gripe"
Milinović je iskoristio širenje svinjske gripe i da nastavi svoju borbu protiv cigaretnog dima u ugostiteljskim objektima. Ugostitelje je tako pozvao da zabrane pušenje u lokalima barem idućih nekoliko tjedana dok bude trajala pandemija.
"Pozivam vlasnike kafića da zabrane pušenje barem dok ne dobijemo cjepivo. Vlada je za njih imala razumijevanja za njih u vrijeme krize, sad mi tražimo od njih da imaju razumijevanja zbog nove gripe", rekao je Milinović i dodao kako su pregovori oko privremene zabrane pušenja upravo u tijeku s Cehom ugostitelja.
Nije da mi nebi bilo drago kad bi se opet zabranilo pušenje makar nakratko, ali koji je pobogu medicinski razlog kojim bi pušenje u kafićima pospješilo širenje gripe?
ista stvar je i s feministkinjama i homosexualcima. toliko brane svoje interese da svi koji ne pripadaju tim skupinama imaju osjecaj nelagode.
Zaboravio si židove i crnce.. Elem, shvaćam frustraciju, digli i meni auto (sva sreća prije desetak godina), pa mi je potpuno jasno. Ali sumnjam da ćeš išta postići s 3t šute, ti bi se izmučio s time, a za uklanjanje istog, naplatili mi svima nama (pa i tebi) cca 3.000.000 kn, miljica po toni.. Možda kakve čavle da postaviš pod gume pauka, barem sitna satisfakcija..
Zakonsko pravo ne znaci i moralno pravo. Mozes se ti skrivati iza zakona, ali znas da drugim ljudima cinis nesto sto je lose. Recimo, i vecina privatizacije je bila po zakonu - firme su kupovali za kunu, rascetverili ih i rasprodali. Sve po zakonu. No, jesu li radili nesto sto je moralno, dobro?
Nisam siguran da u pravnom smislu postoji moralno pravo. I btw, još je gore; kaže Šima da samo u 10% privatizacija nije bilo nepravilnosti, i nikome ništa, k'o je jamio jamio..
Nije da mi nebi bilo drago kad bi se opet zabranilo pušenje makar nakratko, ali koji je pobogu medicinski razlog kojim bi pušenje u kafićima pospješilo širenje gripe?
Pušenje izaziva oštećenje sluznice i utječe i na cirkulaciju u organizmu na način da nikotin suzuje vrlo male krvne žile i na taj način smanjuje opskrbljenost tkiva kisikom. Uslijed smanjenog dotoka kisika i smanjene obrambene sposobnosti zarastanje rana i upalnih središta je otežano i usporeno.
Kakve paralele? Koje interese? O cemu ti pricas?!
ista stvar je i s feministkinjama i homosexualcima. toliko brane svoje interese da svi koji ne pripadaju tim skupinama imaju osjecaj nelagode.
Mislis, homofobi i seksisti imaju osjecaj nelagode?
Meni nije jasno o cemu ti pricas. Ja bih istrijebio trovanje cigaretnim dimom na javnim mjestima. Zar je to nesto lose?
Ustav i zakoni nisu jedno te isto. Nije mi jasno kako ti je to promaklo na ovoj temi... Tim vise sto sam mnogo puta isticao da su izmjene zakona neustavne.
Ustav je temeljni, ultimativni dokument neke zemlje kojim su, izmedju ostalog, propisana temeljna ljudska prava - jedno od njih je i pravo na zdrav zivot. Nije valjda da tvrdis da je clanak 69. Ustava RH nemoralan?
Zasto mislis da tebe nepusaci gledaju kao na gradjanina drugog reda? Ako tko na tebe gleda na taj nacin, to su ti kolege pusaci, koji su od sebe (neopravdano) radili zrtve zakona.
Kazes "zato" - kakve veze ima jedno s drugim?
Takodjer - ajde ti malo vise osluskuj ljude oko sebe - ljudi ne zele da se pusi u zatvorenim javnim prostorima. Osim toga, u Hrvatskoj je manje od 30% pusaca - brojka je oko 25% (procjena WHO za proslu godinu). Cak su se i mnogi pusaci predomislili i odgovarao im je onakav rezim, jer vise nisu cijeli smrdili po dimu nakon sto su izasli iz kafica, nisu se toliko trovali, nisu vise ni osjecali toliku potrebu za cigaretama. Zbroji dva i dva! Izmjenama zakona pogoduje se samo duhanskoj industriji i lobijima te nesto malo i ugostiteljima. Ne kuzim - ti mislis da vise treba slusati duhansku industriju i lobije, ugostitelje i 25% pusaca (ili cak manje - rekoh, mnogima je zakon bio dobar je su zbog njega manje pusili), a ne 75% nepusaca, lijecnike, Ustav RH i Zakon o zastiti na radu?
(offt: da je tako komunalci bi mozda vidjeli da su tijekom zadnjih 10 godina vise oni meni duzni nego ja njima, pa bi u tom smislu sve bilo puno pravednije). ovako, nije. al ne trazi problem u pusacima nego u cijelom drustvu koje samo zna mahat zakonima kad im idu pod ruku.
Pa zbog toga, zbog tog tvog "principa", treba a priori pljuvati po svim zakonima, cak i onima koji znacajno doprinose boljitku gradjana, zar ne? U krivu si. Ni jedan jedini zakon ili postupak ne moze toliko doprinijeti zdravlju gradjana kao potpuna zabrana pusenja na (zatvorenim) javnim mjestima. Ni jedan. A ti trazis da se ljudi negativno ocituju prema zakonu zbog nekog glupog principa?
Ako već ne želite prestati pušiti radi svog zdravlja, onda prestanite pušiti radi svog računala. Nailme, Apple ne priznaje garanciju ukoliko se računalo nalazilo u prostorijama u kojima se puše cigarete.
http://www.jutarnji.hr/nove-mjere-eu--pusacka-policija-i-bacanje-pepeljara/524410/
evo najave konačnog obračuna u stilu talibanskih mjerača propisane dužine brade..
šta nas još čeka u budućnosti?
možda će izdvajati,privoditi i preodgajati one loše volje ili nedajbože melankolične jer od kud im ta drskost kad su nam stvorili svijet u kojem moramo biti besprijekorno zdravi i beskompromisno sretni..
svijet vječno nasmiješenih tupana..
Okej, ovo je sad pak totalni fašizam...
Nikad mi neće biti jasno zašto ljudi imaju potrebu pribjegavati ovako drastičnim mjerama, nekako se ipak nadam da će se uvijek naći ljudi voljni dići glas protiv takvog postupanja. Iako sam načelno protiv pušenja i volio bi vidjeti originalni tekst/članak/dopis/što-li-već, sumnjam da nečija slobodna interpretacija može ići toliko daleko; ovo je postalo bolesno...
Okej, ovo je sad pak totalni fašizam...
Po cemu? Pusacka manjina cigaretnim dimom iskljucivo radi vlastitog gusta truje vecinu. Dakle, EU ce zakonima pokusati zastititi nepusacku vecinu - zrtve pasivnog pusenja. Pokusat ce zastititi njihova temeljna ljudska prava. Otkad je fasizam zastita temeljnih ljudskih prava? Fasizam je bezobzirno krsenje temeljnih ljudskih prava iskljucivo radi vlastitog gusta.
Nikad mi neće biti jasno zašto ljudi imaju potrebu pribjegavati ovako drastičnim mjerama, nekako se ipak nadam da će se uvijek naći ljudi voljni dići glas protiv takvog postupanja.
Ne vidim po cemu bi to bilo drasticno. Recimo pokaze se da neki lijek povecava rizik od neke bolesti i cim prije ga povlace s trzista (cak ni ne mora biti neki velik rizik - kao sto su sad nedavno povukli neki lijek). Jel je i to drasticna mjera? Cigaretni dim unistava zdravlje ljudi - s tim da je jos gori od recimo takvih lijekova, jer od takvih lijekova stradaju samo oni koji ih konzumiraju, a od cigareta stradaju svi oni koji se nalaze u blizini osobe koja pusi.
Ne razumijem po cemu bi pusenje cigareta bilo nesto normalno, drustveno korisno ili pozeljno. To je tipicna zlouporaba neke tvari.
Ovo sad već jest pretvaranje pušača u građane drugog reda.
Vec smo obradili takve gluposti. Po cemu? Time sto im se vise nece dopustati krsenje temeljnih ljudskih prava nepusacke vecine, te zaposlenika ugostiteljskih objekata? Sto to znaci da su nepusaci sve ovo vrijeme gradjani drugog reda?
Ja stvarno ne kužim kako pušač može kršiti tvoja ljudska prava u kafiću. Ako ti smeta dim, nemoj uć. Inače možemo tražit da se sve svima prilagođava. Lijepo vlasnik objekta određuje želi li on to ili ne. Jedno su neke javne ustanove u koje moraš ić, a drugo su kafići. Iako ne pušim, objektivno sagledajte stvar.
Ne možeš tvrditi da zabrana postojanja pepeljari i namjerno senzacionalistička suđenja (!) nisu stavljanje pušača u poziciju građana drugog reda.
Ma samo u javnim prostorima, ne vidim problema u tome. Neće tebi nitko braniti da imaš pepeljaru.
Ja stvarno ne kužim kako pušač može kršiti tvoja ljudska prava u kafiću. Ako ti smeta dim, nemoj uć. Inače možemo tražit da se sve svima prilagođava. Lijepo vlasnik objekta određuje želi li on to ili ne. Jedno su neke javne ustanove u koje moraš ić, a drugo su kafići. Iako ne pušim, objektivno sagledajte stvar.
Isto se može reći u suprotnom smijeru, ako želiš pušiti, možeš to i doma.
Apsolutno podržavam svaki oblik zabrane pušenja na bilo kojem javnom mjestu, uostalom isti novinari koji su napravili skandal oko toga kada je bilo zabranjeno su kasnije radili ankete sa pušačima od kojih je većina rekla da im je zabrana pušenja pasala.
S guštom čekam dan kada ću moći otići sa prijateljem na pivo a da se doma ne vratim smrdljiv od dima.
Ne možeš tvrditi da zabrana postojanja pepeljari i namjerno senzacionalistička suđenja (!) nisu stavljanje pušača u poziciju građana drugog reda. Pepeljare su same po sebi smiješne, ja evo jednu trenutno koristim jer mi u njoj stoje spajalice, a nisam pušač. Namjerno izazivanje publiciteta i senzacionalistička suđenja su vrhunac apsurda i to je neoborivo, čovjek ubije čovjeka i ima pravo na privatno suđenje unutar granica zakona, no ako zapali cigaretu učinit će se sve da se oko toga digne medijska pompa, a sve u svrhu prikazivanja pušača kao velikog kriminalca. To se zove negativna kampanja i općenito je jadno i ljigavo. Čovjek ima slobodu pušiti, ako krši zakon ima ga se uhititi i adekvatno kazniti (ovisno o zakonskim propisima države u kojoj se nalazi), a ne stvoriti od njega primjer za javnost, daj ne budi smiješan.
Privatnosti na suđenju uglavnom nema. Osim nekoliko izuzetaka kada se suđenje zatvara za javnost zbog zaštite žrtve (npr. zlostavljano dijete) ili zbog zaštite identiteta zaštićenog svjedoka, sva ostala suđenja su javna. Presude i obrazloženja se danas objavljuju i na Internetu gdje su dostupne svima. Npr. ovdje možeš vidjeti kome se sutra sudi i za koje kazneno djelo na Županijskom sudu u Zagrebu.
Senzacionalistička suđenja se odnose samo na celebritye.
Jednako kao što Ćiro završi u novinama svaki put kad ga policija zaustavi zbog prebrze vožnje na auto-putu ili kao što Čačića zadnjih nekoliko dana razvlače po medijima zbog prometne nesreće u Mađarskoj, tako su u EU predvidjeli da će praviti medijski cirkus kada se nekog poznatog, uglednog ili slavnog uhvati da puši na nedozvoljenom mjestu.
Jednako tako netko može doći u kafić sa svojim zvučničkim sustavom i puštati 130 decibela jaku riku jelena lopatara u sezoni parenja, jer je navikao piti kavu u Kopačkom ritu, a tebi ako to smeta ili se bojiš da će ti ošteti sluh, nemoj ulaziti u kafić.
Po svemu. Čak i da je cigaretni dim tako štetan kao što insinuiraš (a nije), nema razloga za sjediti ljudima na kičmi na ovaj način, pogotovo ako uzmeš u obzir činjenicu da je do jučer pušenje bilo legalno i dozvoljeno. U par godina napraviti ovakav odmak i onda tražiti od ljudi da se povinu zakonima jer je to 'za njihovo dobro'? Daj, molim te... Treba proći smjena generacija da novi obrazac ponašanja postane općeprihvaćen, ovakav stav je čisto silovanje.
To je i moja želja već dulji niz godina. Bokte izlazim nekad 3 dana zaredom - tri kombinacije odjeće mi ode u meterinu od dima. Onda to treba čekat par dana da se izrači jer nemožeš baš svugdje nositi nadimljenu odjeću. Jednako kao što mi ide na živce - fino se ono okupam prije grada i onda se u roku sat vremena nadimiš da se komotno opet možeš kupat. Upropastit će mi birtije ljubav za pivom
Ovdje je eksplicitno propisano (kao jedan od prijedloga) da se posebna medijska pažnja prida suđenjima osoba okrivljenima za pušenje u nedozvoljenom prostoru, dakle, cilj je da se dotične osobe medijski eksponira u svrhu postavljanja primjera, a to je nedopustivo...
Osim toga, suđenje i presuda nisu jedno te isto; kada god je netko optužen za nekakve 'škakljive' stvari, u pricipu novinarska etika nalaže da se o optuženom ne govori punim imenom i prezimenom, već se navode samo inicijali. Normalna stvar, kada će ionako svatko pomisliti da je kriv, čim se sudi...
No, meni je fenomenalna jedna druga stvar - koliko su ljudi u stanju daleko ići kada imaju nekakve interese...
Neki dan sam čitao na net.hr-u o tome kako su crkve pomagale nacističkoj njemačkoj u prokazivanju ne-kršćana. Pa kvragu ljudi, zar se nismo odmakli od takvih stvari?
Niti meni nije fino fino imati zadimljenu odjeću i uvijek tupim po tome, ali sve ima svoje realne odnose. Biram moral i slobodu življenja ispred zadimljene odjeće uvijek i bez pitanja! Ako se želite boriti protiv zadimljene odjeće, za to imate zakone koji zabranjuju pušenje. Zna se tko takve zakone provodi - normalna policija u normalnim situacijama. Povremeni pregled sanitarnog inspektora može otkriti nepravilnosti u tom smislu jednako kao i u smislu održavanja prostorija (higijena) i ne vidim po čemu je 'pušačka policija' ovdje potrebnija od neke druge (kao što ne vidim niti zašto birc ne bi imao prazne zdjelice za kikiriki na stolu, umjesto pepeljara - ljudi su uvijek bili maštoviti i snalazili se, zato je ovaj zakon tako ekstremno glup). Stvarno nema potrebe za ovakvim maltretiranjem i stigmatiziranjem. Iskreno, uopće me sram da moram pisati ovako nešto. Tužno, kako je lako prestati biti čovjek.
Po cemu? Pusacka manjina cigaretnim dimom iskljucivo radi vlastitog gusta truje vecinu. Dakle, EU ce zakonima pokusati zastititi nepusacku vecinu - zrtve pasivnog pusenja. Pokusat ce zastititi njihova temeljna ljudska prava. Otkad je fasizam zastita temeljnih ljudskih prava? Fasizam je bezobzirno krsenje temeljnih ljudskih prava iskljucivo radi vlastitog gusta.
Ne radi se o guštu nego potrebi koju je stvorila ovisnost, kažnjavanje pušača (ili drugih bolesnika od ovisnosti) na ovakav način je uistinu degradacija u građane drugog reda što je nedopustivo, pušačima treba pomoći a ne kažnjavati ih na ovako odvratan način tim više što se kako VB kaže ova ovisnost domaloprije smatrala u potpunosti društveno prihvatljivom, treba dodatno upozoravati na to kako se borba protiv pušenja nebi pretvorila upravo u borbu protiv pušača (a ne samog i samo pušenja), kršenje bilo čijih ljudskih prava i lova na vještice
S guštom čekam dan kada ću moći otići sa prijateljem na pivo a da se doma ne vratim smrdljiv od dima.
znači smrditi na alkohol je puno bolje nego smrditi na cigaretni dim?
Po svemu. Čak i da je cigaretni dim tako štetan kao što insinuiraš (a nije), nema razloga za sjediti ljudima na kičmi na ovaj način
LOL! Cak i da je? Nista ja ne insinuiram - to tvrde lijecnici, zdravstvene institucije i organizacije.
Na koji to nacin mislis "sjediti na kicmi"? Svaki kafic ce na ulazu imati izbacivaca koji ce te pretresti i oduzeti ti cigarete i upaljac ako budes ima? Ne? Pa o cemu onda govoris? Gdje ti tu vidis "fasizam"?
pogotovo ako uzmeš u obzir činjenicu da je do jučer pušenje bilo legalno i dozvoljeno.
Kakve veze ima sto je nesto nekad bilo legalno, a da nas vise nije? Nekad je bilo legalno imati roba. Nekad je bilo legalno obracunati se u dvoboju. Nekad je bilo legalno voziti se u automobilu, a da si ne svezes pojas. Da ne nabrajam dalje...
Za izbacivanje cigaretnog dima u ilegalu u zatvorenim javnim prostorima zaista postoje i vise nego dovoljni opravdani razlozi.
U par godina napraviti ovakav odmak i onda tražiti od ljudi da se povinu zakonima jer je to 'za njihovo dobro'? Daj, molim te... Treba proći smjena generacija da novi obrazac ponašanja postane općeprihvaćen, ovakav stav je čisto silovanje.
O cemu ti pricas? Ti nisi zivio u Hrvatskoj kad je nastupila opca zabrana pusenja? Sve je prolazilo u najboljem redu - sve je bilo OK, jedino su ugostitelji glasno kvocali.
Pricas nebuloze - o kakvoj smjeni generacija ti pricas, ako cemo i dalje dopustati pusenje u javnim prostorima? Sto to govori mladjim generacijama, ako ne da je pusenje drustveno prihvatljiv i dobar obrazac ponasanja? Upravo je zabrana pusenja u javnim prostorima kljucna stvar da se promijeni percepcija pusenje kao neceg dobrog i drustveno prihvatljivog.
Ne razumijem na koji nacin bi ti buducim generacijama promijenio obrazac ponasanja u vezi pusenja. Ajde mi molim te to objasni. Ako si mislio da se to moze rijesiti slicicama i natpisima na kutijama cigaretama, odmah da te razocaram - to ne djeluje. "Edukacijom"? Otkad to djeca slusaju sto im se govori? Pogotovo novije generacije, u kojima raste bunt. Ili - pricas im jedno (pusenje je stetno, bla bla bla), a primjerom (zakonima i ponasanjem) im govoris nesto sasvim drugo! Govoris im da je pusenje OK jer je dozvoljeno u javnim prostorima. Govoris im da je pusenje kul, kad u biti smiju pusiti samo stariji od 18. A djeca zele biti velika, odrasla. Zato i pocinju pusiti. Ajde, molim te, prosvijetli nas - objasni nam kako bi ti promijenio obrazac ponasanja novih generacija.
I jos jedna stvar - oni pusaci koji zele prestati pusiti, ili su probali prestati pusiti (a to je vecina pusaca!), jako tesko ce to uspjeti ako se budu nalazili u oblaku cigaretnog dima. To je jos jedan razlog zasto je pusenje drustveno neprihvatljivo ponasanje - ne samo da stetis drugim ljudima, da ih usmrdjujes, nego im jos i drasticno otezavas da se odreknu tog "poroka".
Takodjer, ne vidim razlog zasto, ako je vec dozvoljeno pusenje, zasto se u javnim prostorima ne bi smjelo urinirati gdje god ti pase. Sto ce nam WC-i? Uriniranje izaziva olaksanje, a nije stetno poput cigaretnog dima. Smrdi, ali isto tako smrdi i cigaretni dim, pa sto onda?
...
Niti meni nije fino fino imati zadimljenu odjeću i uvijek tupim po tome, ali sve ima svoje realne odnose. Biram moral i slobodu življenja ispred zadimljene odjeće uvijek i bez pitanja! Ako se želite boriti protiv zadimljene odjeće, za to imate zakone koji zabranjuju pušenje.
LOL! Otkad je moralno cigaretnim dimom trovati druge ljude? Otkad je sloboda zivljenja oduzimanje drugome slobodu zivljenja? Koliko si daleko u stanju ici kad imas neke svoje interese? Drugima spotcitavas nesto sto sam radis.
Ne radi se o guštu nego potrebi koju je stvorila ovisnost, kažnjavanje pušača (ili drugih bolesnika od ovisnosti) na ovakav način je uistinu degradacija u građane drugog reda što je nedopustivo, pušačima treba pomoći a ne kažnjavati ih na ovako odvratan način tim više što se kako VB kaže ova ovisnost domaloprije smatrala u potpunosti društveno prihvatljivom, treba dodatno upozoravati na to kako se borba protiv pušenja nebi pretvorila upravo u borbu protiv pušača (a ne samog i samo pušenja), kršenje bilo čijih ljudskih prava i lova na vještice
Ne shvacam, daj mi molim te to malo bolje objasni. Ti smatras da je "kaznjavanje pusaca" to sto im im se ne bi dozvoljavalo da truju nepusace i konobare? Pa kakva je to kazna? Po kojoj logici? Ne samo to - ti smatras da, zato da se pusaci ne bi osjecali kaznjenima tako da im se uskrati mogucnost trovanja drugih ljudi cigaretnim dimom, da im zato treba i dalje ostati dozvola da kaznjavaju (truju, usmrdjuju im odjecu i tijela) nepusace i konobare? Mislim da je ovakav stav krajnje degutantan.
znači smrditi na alkohol je puno bolje nego smrditi na cigaretni dim?
Ovo bome jos nisam cuo... Ne znam, tamo gdje ti izlazis ljudi druge ljude polijevaju alkoholom?