Pušiona

poruka: 700
|
čitano: 329.321
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Pušiona".
16 godina
neaktivan
RE: Pušiona
mbaksa kaže...
Pa mi smo europsko drustvo... Ili se barem tako predstavljamo... Ili tome tezimo... Namigiva Sto znaci da zelimo prihvatiti europska pravila (dobro, mozda ti ne zelis - ja zelim).

Da si me pitao prije 5-10 g. bio sam prvi za EU. A sad mi sve više nekako smrdi i ta varijanta, a kad se tek sjetim da zapravo nemamo pojima šta su sve ovi naši kreteni potpisali i koje ugovore tek trebamo odraditi, sve se pitam..

mbaksa kaže...

Po n+1 put! Jednom losom stvari ne mozes opravdavati drugu! UTUVITE SI TO VEC JEDNOM U GLAVU!

Ta izjava sama za sebe je u redu. Međutim u kontekstu, da bi funkcionirala, treba od nekud početi, postaviti mjerila, standard. A otkuda početi nego od države; ona bi svojim primjerom trebala činiti ono što zahtjeva od svojih građana. To bi trebala biti pretpostavka ove teorije. Inače se vrtiš u krug. I mi pojedinci možemo si dopustiti opravdanje jedne loše stvari drugom, ali to radi i država; pa promijeniti će zakon radi ovih ili onih razloga, pa zar to nije loše za nepušače?

mbaksa kaže...

Pusaci su ovisnici. Covjek bolestan, nije pusio tjedan-dva-tri i jedino o cemu razmislja je cigareta. I onda mu se ti sepiris pod prozorom s cigaretom. Ono, ne znam sto bih ti rekao...

Pa nisu svi u bolnici radi bolesti uzrokovanih pušenjem. Dapače većina ih je iz drugih razloga. A ti su najčešće u takvom k.r.u da im cigareta nije na kraj pameti. A oni koji su već došli sebi pa šepesaju uokolo, ti mogu i do kioska i do parka oko bolnice (većina ih ima), pa zakon zapravo utječe najviše na njih, jer su prije bar u parku mogli zapaliti.

17 godina
moderator
bed kaže...
mbaksa kaže...

Po n+1 put! Jednom losom stvari ne mozes opravdavati drugu! UTUVITE SI TO VEC JEDNOM U GLAVU!

Ta izjava sama za sebe je u redu. Međutim u kontekstu, da bi funkcionirala, treba od nekud početi, postaviti mjerila, standard. A otkuda početi nego od države; ona bi svojim primjerom trebala činiti ono što zahtjeva od svojih građana. To bi trebala biti pretpostavka ove teorije. Inače se vrtiš u krug.

Zasto bi to trebala biti pretpostavka te "teorije"? Ti sad ides "logikom" - dobra stvar (zabrana pusenja) je losa stvar zato jer ju je napravio netko los (drzava). To je logicka pogreska. Ako ubojica nekome spasi zivot, on je napravio dobru stvar - bez obzira sto je on los. Osim toga, drzava nije 100% losa i ne radi iskljucivo lose stvari.

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Ne kuzim zasto onda uopce spominjes takve stvari. Nemoj to vise raditi - odlazis u off-topic, pises nesto sto nema veze s temom - a to je protivno pravilima foruma. I jos jedna stvar - ostavi se tog apsurdnog ad hominem "argumentiranja" - na kraju ispada da jedino sto tebe muci je prijezir nepusaca prema pusacima. Ili barem jednog nepusaca. I to je tebi dovoljno da ti sad tu na forumu drvis po tome kao da je to nesto opcenito za nepusace. Ako nije opcenito, ako si tu uocio "cak" jednog preziratelja, sto onda uopce spominjes? Opet ides u logicke pogreske.

I pazi - nepusaci ne preziru pusace, nepusaci preziru pusenje (zapravo, ne mozes reci ni to - mnogi ili neki nepusaci preziru pusenje). Distinkcija je jasna i cista. Ostavi se takvih zlocudnih implikacija.

Istina je da me najviše muči prijezir nepušača prema pušačima jer će biti sve više onih koji će okuraženi ovim zakonom na pušače gledati kao gnjusne, odvratne, prljave, trolovima slične spodobe kojima je najveći cilj u životu svojim dimom otrovati sve oko sebe, i tražiti još strože zakone prema tim utjelovljenjima zla koji bi mogli npr. uključivati i ukidanje zdravstvenog osiguranja za sve pušače ili njihovo neprimanje na burzu rada (pogledaj samo kako sad tretiraju pušače u Americi, tobožnjoj zemlji neograničenih osobnih sloboda). Rekoh i sam da ne smatram da ovaj zakon (osim u one dvije stavke) ugrožava moja prava, za razliku od ugostitelja čiji posao sad propada. I ne znam po čemu su moji argumenti više "ad hominem" od tvojih kad me optužuješ da ugrožavam zdravlje nepušača a rekoh da ne dimim nikom u lice, a ako pušim u blizini nepušača to je uvijek ili u prostoru koji je moje vlasništvo (stan ili auto, i to još obavezno otvorim prozor) ili na otvorenom prostoru, npr. terasi kafića.

Pitaš jel moj stan javni prostor? Nije, isto kao što ni moj auto nije javni prostor, pa ti opet ne smeta što ne smijem pušiti u autu i nagađaš o tome kako se "možda" u mom autu nalazi još netko i kako "možda" u tom trenutku prolazi netko koga rajcam svojim dimom. Znam da i ćorava koka ponekad kljucne u zrno, ali, da prostiš na izrazu, puno ćešće kljucne u govno.

17 godina
moderator
Zdenko kaže...
mbaksa kaže...

Ne kuzim zasto onda uopce spominjes takve stvari. Nemoj to vise raditi - odlazis u off-topic, pises nesto sto nema veze s temom - a to je protivno pravilima foruma. I jos jedna stvar - ostavi se tog apsurdnog ad hominem "argumentiranja" - na kraju ispada da jedino sto tebe muci je prijezir nepusaca prema pusacima. Ili barem jednog nepusaca. I to je tebi dovoljno da ti sad tu na forumu drvis po tome kao da je to nesto opcenito za nepusace. Ako nije opcenito, ako si tu uocio "cak" jednog preziratelja, sto onda uopce spominjes? Opet ides u logicke pogreske.

I pazi - nepusaci ne preziru pusace, nepusaci preziru pusenje (zapravo, ne mozes reci ni to - mnogi ili neki nepusaci preziru pusenje). Distinkcija je jasna i cista. Ostavi se takvih zlocudnih implikacija.

Istina je da me najviše muči prijezir nepušača prema pušačima jer će biti sve više onih koji će okuraženi ovim zakonom na pušače gledati kao gnjusne, odvratne, prljave, trolovima slične spodobe kojima je najveći cilj u životu svojim dimom otrovati sve oko sebe

Ajde malo smiri taj svoj prijezir prema nepusacima, stani na loptu i malo razmisli. Kad je novi (aktualni) zakon stupio na snagu, pusenje je bilo zabranjeno u svim javnim zatvorenim prostorima - nepusaca koji je otisao u neki kafic nitko nije trovao. Zato jer su svi postovali zakon. Nitko ih vise ne truje. Pa zbog cega bi onda prezirali pusace? Govoris apsurdne, besmislene stvari. Uopce mi nije jasno odakle ti takvi "zakljucci", predvidjanja, stovec. Nema pusenja, nema trovanja, nema prezira. A ti tvrdis kontra. Na temelju cega?

Zdenko kaže...

i tražiti još strože zakone prema tim utjelovljenjima zla koji bi mogli npr. uključivati i ukidanje zdravstvenog osiguranja za sve pušače ili njihovo neprimanje na burzu rada (pogledaj samo kako sad tretiraju pušače u Americi, tobožnjoj zemlji neograničenih osobnih sloboda).

Nisu u pitanju pusaci kao pusaci, nego pusenje i posljedice pusenja. Netko lijecenje pusaca mora platiti - jer ce u prosjeku biti daleko vise potroseno u zdravstvu na pusace nego na nepusace. Zar onda nije logicno da se dizu premije za pusace ili sto vec rade? Slupaj auto kod nas - hoce ti premija za osiguranje ostati ista? Nece? Zasto? Ko da si s neba pao - osiguravajuca drustva nisu dobrotvorne ustanove - ako ce gubit lovu na pusacima i onima koji cesto rade prometne nesrece, posve je normalno i opravdano da takvi placaju vise premije. A ja ne vidim razlog zbog cega bi nepusaci morali placati lijecenje pusaca.

Amerika je inace poseban slucaj - ne znam zasto si zapeo za nju. Gledaj Europu - njoj stremimo.

Zdenko kaže...

Rekoh i sam da ne smatram da ovaj zakon (osim u one dvije stavke) ugrožava moja prava, za razliku od ugostitelja čiji posao sad propada.

Nekima propada, nekima ne propada. Dok Pevec propada nikog nije briga. Dok ugostitelji vicu, odmah im se mora udovoljiti. Dvije stvari - kapital ne mozes stavljati ispred zdravlja; ignoriras zakon ponude i potraznje.

Zdenko kaže...
Pitaš jel moj stan javni prostor? Nije, isto kao što ni moj auto nije javni prostor, pa ti opet ne smeta što ne smijem pušiti u autu i nagađaš o tome kako se "možda" u mom autu nalazi još netko i kako "možda" u tom trenutku prolazi netko koga rajcam svojim dimom. Znam da i ćorava koka ponekad kljucne u zrno, ali, da prostiš na izrazu, puno ćešće kljucne u govno.

Uopce mi nije jasno zasto raspravljamo o pusenju u autu pred bolnicom. Jel to tebi nesto predstavlja u zivotu? Jel ti imas neki fetis pa moras pusiti u autu pred bolnicom? Ko da je toliko bitno sto ne smijes pusiti u autu pred bolnicom. Ako dodje do izmjena zakona - smjet ces pusit u autu pred bolnicom do mile volje. Moci ces to raditi po cijele dane. Ako ti to nesto znaci.

A sto se tice pusenja za vrijeme voznje - bio pred par mjeseci u autoklubu tekst u kojem su rekli da je cigareta 3x opasnija od mobitela.

17 godina
neaktivan

Nevezano za temu (o kojoj sam rekao što sam htio reći, a pošto se obojica držimo svojeg i nimalo ne popuštamo jedan drugome ne želim više raspravljati o tome) ali kako prelomiti citirani tekst u više dijelova, kao što si učinio u prethodnom postu?

17 godina
neaktivan
Zdenko kaže...

na pušače gledati kao gnjusne, odvratne, prljave, trolovima slične spodobe kojima je najveći cilj u životu svojim dimom otrovati sve oko sebe, i tražiti još strože zakone prema tim utjelovljenjima zla

šta je tu netočno? tebe sinek moj očito istina boli. pušači truju zrak i opušcima šporkaju zemlju. nema mi večeg gušta nego kad izađem iz mora, legnem na plažu, pa nakon nekog vremena se dignem i budem cili umotan u opuške. ma divota.
najbolje će biti kada se nebude moglo pušiti na niti jednoj površini osim u vlastitom stanu. pa onda pušač i njegova trudna žena neka dime non-stop. samo onda nemojte se čuditi zašto se dite rodilo retardirano (ako uopće uspijete napravit dite pored tog otrova).
ove stvari ti čak pišu i na kutiji tog tvog otrova. i onda se pušači pitaju zašto nam njihov otrov smeta i da oni imaju neka pušačka prava?
ma sine puši pišu

Konzolitis - destroying games since PS 2
16 godina
neaktivan
Tony kaže...

šta je tu netočno? tebe sinek moj očito istina boli. pušači truju zrak i opušcima šporkaju zemlju. nema mi večeg gušta nego kad izađem iz mora, legnem na plažu, pa nakon nekog vremena se dignem i budem cili umotan u opuške. ma divota.
najbolje će biti kada se nebude moglo pušiti na niti jednoj površini osim u vlastitom stanu. pa onda pušač i njegova trudna žena neka dime non-stop. samo onda nemojte se čuditi zašto se dite rodilo retardirano (ako uopće uspijete napravit dite pored tog otrova).
ove stvari ti čak pišu i na kutiji tog tvog otrova. i onda se pušači pitaju zašto nam njihov otrov smeta i da oni imaju neka pušačka prava?
ma sine puši pišu

Ne znam kakve to ima veze s pušenjem, više razinom kulture. I ja baš volim kad stanem u govno, kad se na plaži legnem na hračak, divota. I kad me sudjed masira s 150Db cajki do 6 ujutro, fenomenalno. Ili kad susjed pusti ujutro psa da ne sere njemu po dvorištu, da ne mora čistiti, pa on to radi svim susjedima, čista uživancija. A tek da pusti septičku u kanal, pa ne da smrdi, već peče za oči, ju-pi..

Isti takvi bacaju i opuške posvuda, pa to ima više veze s osobnom kulturom ili bolje rečeno nekulturom. A ti si se svojim stavovima jasno odredio da pripadaš tom sloju..

A vjerojatno je dite žensko, a muško je sin?

17 godina
neaktivan
Pušiona

pa zabranjeno je na plažama da se pasi i ostale beštije kupaju među ljudima. tako je i zabranjeno narušavnje reda i mira sa cajkama. za septičke jame neman pojma ali vjerojatno postoje neki zakoni. nego kome da se ja obratim u vezi pušenja, jer neželim pušiti skupa sa tebom? možda nekoj policiji zaduženoj za otrove i radioaktivnost?

Konzolitis - destroying games since PS 2

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Tony kaže...
Zdenko kaže...

na pušače gledati kao gnjusne, odvratne, prljave, trolovima slične spodobe kojima je najveći cilj u životu svojim dimom otrovati sve oko sebe, i tražiti još strože zakone prema tim utjelovljenjima zla

ma sine puši pišu

...navedenu radnju bi preporučio nekim nepušaćima...čovjek je po prirodi sisavac a nepušaći su valjda zato

tako agresivni zbog viška frustracije prouzročene nedostatkom sisanja...Belji se

P.S. jedino mjesto gdje cigareta nije zabranjena su psihijatrijske klinike jer je dokazano da cigareta pored

ostalog smiruje i živce...pa bi preporučio nekima da zapale jednu...

krpelj - larva*
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.9.2009 18:13 (Jurra).
17 godina
Zdenko kaže...

Nevezano za temu (o kojoj sam rekao što sam htio reći, a pošto se obojica držimo svojeg i nimalo ne popuštamo jedan drugome ne želim više raspravljati o tome) ali kako prelomiti citirani tekst u više dijelova, kao što si učinio u prethodnom postu?

Samo napišeš svoj odgovor na kraju, zatim sve skupa označiš, kopi/pejstaš na kraj i mijenjaš do mile volje. Ovako, npr:

Jurra kaže...
...čovjek je po prirodi sisavac ...

Nije po prirodi, nego po razredu.

Jurra kaže...
P.S. jedino mjesto gdje cigareta nije zabranjena su psihijatrijske klinike jer je dokazano da cigareta pored

Pa naravno - ovisnicima :)

Pazi, gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.9.2009 18:26 (Veliki Brat).
17 godina
neaktivan
Jurra kaže...

Cigareta ne smiruje živce. Čak što više, na nepušače djeluje ekscitirajuće i stvara osjećaj euforije.

Nikotin je opijat droga kao i kokain, heroin, THC, alkohol i sl. Putem krvi dolazi do mozga i veže se na acetilkolinske receptore i uzrokoje povećanje razine niza neurotransmitera (prenose informacije među živčanim stanicama), među ostalim i dopamina (hormon euforije).

Mozak je jako precizno naštiman i osjetljiv stroj i kod umjetnog unosa neurotransmitera ili tvari koje imaju sličnu građu i djelovanje kao neurotransmiteri koji se prirodno nalaze u mozgu, mozak reagira na dva načina:

- smanjuje proizvodnju vlastitih neurotransmitera

- smanjuje osjetljivost staničnih receptora (na njih se veže neurotransmiter i tako se prenosi informacija), pa je potrebna veća količina određenog neurotransmitera za istu reakciju.

Posljedica toga je da mozak više ne može funkcionirati samo pomoću neurotransmitera koje sam proizvodi, nego su mu za normalno funkcioniranje postali potrebni i oni koji se unose šmrkanjem, pušenjem, pijenjem ili bodenjem u vene i tako nastaje ovisnost.

Kod pušača, kako prolazi vrijeme od zadnje popušene cigarete, tako dolazi do pada razine nikotina u krvi. Zbog toga manje nikotina stiže do mozga, zbog čega se stvara nelagoda i osoba postaje nervozna. Pušenjem cigareta razina nikotina u krvi ponovno raste i nervoza prestaje.

U mišićima u cijelom tijelu postoje receptori za acetilkolin koji se od onih u mozgu razlikuju samo po jednoj aminokiselini. Zbog toga se nikotin ne veže za njih, a to je sreća za pušače, jer da nije te razlike u 1 aminokiselini, pušenje cigareta, odnosno nikotin, bi izazvalo grčenje svih mišića u tijelu i smrt gušenjem, zbog grčenja dišnih mišića.

Razlog zašto je u psihijatrijskim klinikama dopušteno pušenje je najobičnija diskriminacija i stigmatizacija duševnih bolesnika, koje se smatra drugačijima. Prije otprilike pola godine u emisiji Nedjeljom u dva gostovao je svjetski poznati psihijatar Norman Sartorius. Osudio je diskriminaciju u pshijatrijskim bolnicama, gdje je dopušteno pušenje, jer po čemu je život duševnih bolesnika manje važan i dopušteno im je da se truju.

Nedjeljom u dva: Norman Sartorius - Destigmatizirati duševne bolesti   

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.9.2009 23:14 (klimama).
16 godina
neaktivan
klimama kaže...

Nikotin je opijat kao i kokain, heroin, THC, alkohol i sl.   

Ma gdje si majke ti to iskopao?? Da nikotin opijat zajedno s marihuanom; hajde, ne kenjkaj, nego pročitaj npr. prim dr. sc. Veljka Đorđevića i Modul javnog zdravstva, pa vidi gdje spadaju koje droge i jesu li opijati ili nisu. To lupetaju godinama na tv, a sad su to i ostali pokupili, valjda 'bolje' zvuči; opojna droga..

klimama kaže...

Putem krvi dolazi do mozga i veže se na acetilkolinske receptore i uzrokoje povećanje razine niza neurotransmitera (prenose informacije među živčanim stanicama), među ostalim i dopamina (hormon euforije).

Princip je zapravo isti za sve što unesemo u organizam i isto je kad npr. pojedeš čokoladu, poveća se razina dopamina, nije to neko ekskluzivno pravo droga..

klimama kaže...

Mozak je jako precizno naštiman i osjetljiv stroj i kod umjetnog unosa neurotransmitera ili tvari koje imaju sličnu građu i djelovanje kao neurotransmiteri koji se prirodno nalaze u mozgu, mozak reagira na dva načina:

- smanjuje proizvodnju vlastitih neurotransmitera

- smanjuje osjetljivost staničnih receptora (na njih se veže neurotransmiter i tako se prenosi informacija), pa je potrebna veća količina određenog neurotransmitera za istu reakciju.

Nešto si pobrkao, ne unosi čovjek neurotransmitore, već su neurotransmiteri kemijske tvari u ulozi komunikacijskih sredstava među neuronima. I njih uvijek i jedino čovjek sam stvara u svom mozgu, ovisno o tome čime se bavi, kako koristi mozak i da li mu pritome 'pomaže' čime..

Ili drugim riječima, u mozgu je stalno prisutan proces odumiranja i obnavljanja stanica, veza između neurona, kao i neurotransmitrora, jedino se te veze drugačije formiraju prilikom upotrebe droga..

A to je razlog zašto je potrebno vježbati mozak, jer ako 20 g. sjediš, nemaš nikakve obaveze niti se čime baviš, ode mozak pa-pa..

Pa ne vidim baš neku direktnu vezu s nikotinom; tu količinu dopamina koju tijelo luči prilikom konzumacije cigareta ima još mali milion proizvoda, pa šta?

17 godina
moderator
bed kaže...
Pa ne vidim baš neku direktnu vezu s nikotinom; tu količinu dopamina koju tijelo luči prilikom konzumacije cigareta ima još mali milion proizvoda, pa šta?

A eto - ljudi ipak nisu ni priblizno toliko ovisni o tih malih milion proizvoda, ne bi radi njih svjesno trovali druge ljude oko sebe, ukljucujuci i djecu (pa cak i jos nerodjenu djecu!), ne bi dizali paniku da im se zabrani koristiti te proizvode na nacin i na mjestima gdje bi mogli stetiti drugim ljudima. Ne znam gdje si ti to iskopao... Pa opce je poznata stvar da je nikotin izrazito adiktivna tvar. Jos je gore ovo: "Nicotine content in cigarettes has actually slowly increased over the years, and one study found that there was an average increase of 1.6% per year between the years of 1998 and 2005. This was found for all major market categories of cigarettes." To govori da duhanska industrija aktivno pokusava povecati ovisnost ljudi o cigaretama, vjerojatno kao kontramjeru saznanja o stetnosti duhanskog dima zbog kojih polako gubi potrosace.

17 godina
neaktivan
bed kaže... 

Ma gdje si majke ti to iskopao?? Da nikotin opijat zajedno s marihuanom; hajde, ne kenjkaj, nego pročitaj npr. prim dr. sc. Veljka Đorđevića i Modul javnog zdravstva, pa vidi gdje spadaju koje droge i jesu li opijati ili nisu. To lupetaju godinama na tv, a sad su to i ostali pokupili, valjda 'bolje' zvuči; opojna droga..

Moja greška, pogrešan izbor riječi. Pod opijatom sam mislio općenito na opojne drogeOsmijeh, a ne na jednu skupinu opojnih drogaOsmijeh - opijate.

Nazivi opijat i opojna drogaOsmijeh nemaju isti jezični korijen niti isto značenje. Imenica "opijat" dolazi od opijum i u kemijsko-farmakološkom značenju opijati su tvari koje sadržavaju opijum ili njegove derivate. Ako se malo proširi značenje onda je to bilo koji sedativ ili narkotik, a ako se još više proširi onda je to bilo koja tvar koja uzrokuje ravnodušnost i tupost (sasvim suprotno od nikotina).

"Opojna droga" Osmijehje puno širi pojam i dolazi od hrvatske riječi "opiti se", "opajati se" - dovesti u stanje promijenjne svijesti, transa, zaluditi. Opiti (opajati) se možeš svačim, kako ružnim, tako i lijepim. ("Opajajte se! A čime? Vinom,poezijom ili krepošću-kako vam drago." Baudelaire).

bed kaže..

Princip je zapravo isti za sve što unesemo u organizam i isto je kad npr. pojedeš čokoladu, poveća se razina dopamina, nije to neko ekskluzivno pravo droga..

Razlika između lijeka i otrova je samo u količini.

Za isti efekt koji ima kutija cigareta potrebno je pojesti 5 kilograma čokolade. Koliko ljudi dnevno popuši kutiju ili dvije cigareta, a koliko ih dnevno pojede 5 ili 10 kilograma čokolade?

bed kaže...

Nešto si pobrkao, ne unosi čovjek neurotransmitore, već su neurotransmiteri kemijske tvari u ulozi komunikacijskih sredstava među neuronima. I njih uvijek i jedino čovjek sam stvara u svom mozgu, ovisno o tome čime se bavi, kako koristi mozak i da li mu pritome 'pomaže' čime..

Neuroznanstvenici su bili jako iznenađeni kada su u sastavu biljaka otkrili tvari koje su svojom molekularnom građom gotovo identične neurotransmiterima koji nastaju u mozgu. Unošenjem u organizam tih tvari (danas poznate kao razne vrste droga) one putuju kroz krvotok, prolaze krvnomoždanu barijeru i u mozgu se vežu na receptore na koje se inače vežu neurotransmiteri koje proizvodi sam mozak.

Npr. kofein živčanim stanicama izgleda kao adenozin i veže se na adenozinske receptore. Adenozin inače "usporava" živčanu stanicu i širi krvne žile u mozgu. Za razliku od adenozina kofein to ne radi. Budući da je kofein zauzeo većinu adenozinskih receptora, na koje se sada ne može vezati adenozin, više nema što "kočiti" živčanu stanicu i njen se metabolizam ubrzava. Pojačanu moždanu aktivnost hipofiza vidi kao stanje nekakve opasnosti i preko svojih hormona djeluje na nadbubrežnu žlijezdu koja potom izlučuje adrenalin, pa nastaju razne fiziološke promjene: od stanja uzbuđenosti (budnosti), širenja zjenica, povećane frekvencije srca, usporavanja probave, konstrikcije površinskih krvnih žila, povećanja tonusa mišića i sl, a sve je to uzrokovao jedan biljni sastojak. Problem s kofeinom je dugoročni učinak koji ima oblik spirale. Kada se razina adrenalina vrati na normalu javlja se osjećaj bezvoljnosti i depresije, a to se rješava ponovnim uzimanjem kofeina koji će ponovno blokirati adenozinske receptore, aktivirati živčane stanice na maksimum, a potom će hipofiza preko svojih hormona natjerati nadbubrežnu žlijezdu da izbaci još adrenalina. Slično se događa i sa spavanjem, budući da je adenozin bitan za duboki san. Pijenjem prve kave tu večer ne možeš zaspati (poluživot kofeina u tijelu je 6 sati), pa sutra da bi bio skoncentriran i priseban moraš popiti kavu, a još te ujutru i prije ispijanja prve kave boli glava, jer je zbog prestanka djelovanja kofeina došlo do širenja krvnih žila u mozgu, i tako nastaje spirala - kava ti pomogne riješiti probleme koje bez nje ne bi niti imao (ovisnost).

Ili drugim riječima, u mozgu je stalno prisutan proces odumiranja i obnavljanja stanica, veza između neurona, kao i neurotransmitrora, jedino se te veze drugačije formiraju prilikom upotrebe droga..

A to je razlog zašto je potrebno vježbati mozak, jer ako 20 g. sjediš, nemaš nikakve obaveze niti se čime baviš, ode mozak pa-pa..

U mozgu osim formiranja i nestajanja sinapsi, pri konzumiranju droga dolazi i do promjena na staničnoj razini - promjena broja receptora za određeni neurotransmiter na staničnoj površini, ili unutar stanice promjena aktivnosti enzima (promjena njegove koncentracije) koji djeluje na aktivnost drugog glasnika (uglavnom ga razgrađuje smanjujući njegovu koncentraciju).

Npr. alkohol, ako se dobro sijećam,  inhibira sintezu gamaaminomaslačne kiseline (GABA), a koja je glavni inhibirajući (kočeći) neurotransmiter u velikom mozgu, zbog čega su ljudi nakon konzumiranja alkohola veseli, nesputani i slično. S druge strane GABA je glavni aktivacijski neurotransmiter u malom mozgu, pa zbog toga konzumacija alkohola "uspori" rad malog mozga zbog manjka GABA-e, a posljedica čega je poteškoća u održavanju ravnoteže, nekoordiniranost pokreta i petljanje jezika prilikom govora. Osim toga tu je i joker u obliku nakupljanja alkohola u prostoru između moždanih ovojnica. Budući da alkohol navlači vodu, dolazi do istezanja moždanih ovojnica i onda boli glava ujutro (mamurluk).

Poruka je uređivana zadnji put čet 17.9.2009 23:34 (klimama).
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

A eto - ljudi ipak nisu ni priblizno toliko ovisni o tih malih milion proizvoda, ne bi radi njih svjesno trovali druge ljude oko sebe, ukljucujuci i djecu (pa cak i jos nerodjenu djecu!), ne bi dizali paniku da im se zabrani koristiti te proizvode na nacin i na mjestima gdje bi mogli stetiti drugim ljudima. Ne znam gdje si ti to iskopao...

Možeš misliti da nisu ovisni o koječemu.

Radi se zapravo o tome da klimama pokušava dokazati da je pušenje štetno, što zapravo ne treba uopće dokazivati, to je valjda jasno svima.. A u cigaretnom dimu ima mali milion stvari koje su možda i gore od nikotina. Pa sam reagirao jer je smjestio nikotin u opijate, a onda je dalje nastavio dokazima po toj osnovi..

klimama kaže...

Neuroznanstvenici su bili jako iznenađeni kada su u sastavu biljaka otkrili tvari koje su svojom molekularnom građom gotovo identične neurotransmiterima koji nastaju u mozgu. Unošenjem u organizam tih tvari (danas poznate kao razne vrste droga) one putuju kroz krvotok, prolaze krvnomoždanu barijeru i u mozgu se vežu na receptore na koje se inače vežu neurotransmiteri koje proizvodi sam mozak.

Možda sam u krivu, ali gledao sam onaj serijal o mozgu na natgeo, i baš su spominjali droge i djelovanja, i kladio bih se da je riječ isključivo o tvarima koje proizvodi organizam, a na poticaj droga..

klimama kaže...

U mozgu osim formiranja i nestajanja sinapsi, pri konzumiranju droga dolazi i do promjena na staničnoj razini - promjena broja receptora za određeni neurotransmiter na staničnoj površini, ili unutar stanice promjena aktivnosti enzima (promjena njegove koncentracije) koji djeluje na aktivnost drugog glasnika (uglavnom ga razgrađuje smanjujući njegovu koncentraciju).

Slažem se s time, ali to vrijedi prvenstveno za heroin. Da je tako kod nikotina, onda bi svatko tko prestaje pušiti završio u komuni. A znam više dugogodišnjih pušača koji su prestali svojom voljom i nitko nije imao neke tjelesne krize, možda su bili nervozniji par dana. A kod promjena na staničnoj razini, tjelo više ne pita mozak za njegove želje..

17 godina
neaktivan
bed kaže...

Slažem se s time, ali to vrijedi prvenstveno za heroin. Da je tako kod nikotina, onda bi svatko tko prestaje pušiti završio u komuni. A znam više dugogodišnjih pušača koji su prestali svojom voljom i nitko nije imao neke tjelesne krize, možda su bili nervozniji par dana. A kod promjena na staničnoj razini, tjelo više ne pita mozak za njegove želje..

Glavni razlog smještanja ovisnika o heroinu u komune je da bi ga se izdvojilo iz društva, odnosno iz sredine u kojoj se drogirao i dovelo na mjesto gdje je manja šansa da će doći u iskušenje da ponovno uzme drogu ili da mu je netko ponudi. Problem je u tome što kada taj čovjek izađe iz komune i vrati se u staro društvo, staru okolinu i stare probleme, u većini slučajeva ponovno počinje uzimati heroin.

Pušače ne treba smještati u komune, jer u odnosu na heroinske ovisnike, kojima je ovisnost samo jedan dio problema u životu, ipak žive normalnim životom - idu u školu, na posao, imaju obitelj...

Isti onakav smisao kakav komuna ima za heroinske ovisnike, ima zabrana pušenja u kafićima ili radnim mjestima za one koji žele prestati pušiti. Što bude manje dolazio u dodir s cigaretama, to je veća vjerojatnost da će netko tko je odlučio prestati pušiti u tome i uspjeti - manje će dolaziti u iskušenje da zapali samo još jednu cigaretu koja onda obično znači i novi početak pušenja.

Što pušenje bude manje sastavni dio društvenog života bit će više onih koji će htjeti prestati pušiti, a manje onih koji će početi pušiti.

Zabranu pušenja u kafićima ne treba shvaćati kao progon pušača, već kao potporu onima pušačima koji žele prestati pušiti i onoj djeci koja ne žele početi pušiti.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.9.2009 1:15 (klimama).
17 godina
neaktivan
klimama kaže...

Što pušenje bude manje sastavni dio društvenog života bit će više onih koji će htjeti prestati pušiti, a manje onih koji će početi pušiti.

Zabranu pušenja u kafićima ne treba shvaćati kao progon pušača, već kao potporu onima pušačima koji žele prestati pušiti i onoj djeci koja ne žele početi pušiti.

Upravo o tome se radi, ako se u okupljalištima mladih ne puši, mogućnost da će se stvoriti štetna navika je višestruko manja. Nažalost pušači uglavnom samo sebe smatraju bitnima i zakon o nepušenju, koji je rijetko dobar zakon koji je naša vlada u zadnje vrijeme donjela, usput budi rečeno, prikazuju kao napad na ljudske slobode. Presmješno. Zar nije isto bilo i za pušenje u bolnicama, uredima, javnom prijevozu etc? 

Inače poznajem dosta razumnih pušača koji su prihvatili i pozdravili ovaj zakon kao nešto što će im htjeli ne htjeli smanjiti ovisnost o cigaretama i sačuvati zdravlje i novac. Al to su mahom ljudi koji i inače nisu imali problema sa ovisnošću, tj mogli su izdržat ne zapaliti recimo u posjeti prijateljima sa malom bebom, restoranu, na poslu etc. Zapaliti cigaretu ili cigaru kao ritual opuštanaj u vlastitom domu ili negdje gdje nikome ne smeta, kao nešto što se čini iz određenog užitka ne smatram štetnim niti negativnim ... dapače ... al istinski mi se gade ljudi koji pale jednu cigaretu za drugom, ne razmišljajući uopće o sebi niti drugima oko sebe.

Ova labilnost vlade je napravila ogromnu štetu, iznenadilo me koliko se zakon o nepušenju prihvatio preko noći, ovim stavom vlada je potkopala i ono malo autoriteta i vidim da su mnogi kafići već lagano počeli ignorirati što zakon još nije valjan niti se još u stvari zna što će biti i mahom se puši u zatvorenim prostorima. Kako i ne bi kad ne postoji ni najmanja odlučnost u sprovođenju zakona. O smradu koji me zapuhnuo jučer u dva lokala u kojima su već počeli pušiti, a od kojeg sam se odvikao neću počinjati ... 

A.

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.9.2009 14:43 (artfull).
17 godina
moderator
artfull kaže...
iznenadilo me koliko se zakon o nepušenju prihvatio preko noći

Iskreno da kazem, i mene je to iznenadilo. lli smo kao narod psi koji laju, ali ne grizu, ili mnogi pusaci kod nas zapravo imaju zelju da se odviknu od pusenja, ali dosad nisu mogli jer su stalno dolazili u kontakt s cigaretom.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Mozes li mi objasniti zasto to nije dopusteno? Mozda sam nesto predvidio... Naime, u Zakonu pise:

11. Javni prostor jest zatvoreni prostor namijenjen skupnom boravku ljudi, a obuhvaća prostore u građevinama u kojima se obavljaju djelatnosti iz područja zdravstva, zaštite djece, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, ..., javne zahode te otvorene prostore namijenjene održavanju kazališnih i kinopredstava, prostore školskih dvorišta, dvorišta zdravstvenih ustanova i druge prostore u kojima nepušači protiv svoje volje mogu biti izloženi duhanskom dimu.

Ne vidim u citiranom dijelu kafice.

Nisam znao da su kafici socijalna kategorija. Ili da u njima pusaci protiv svoje volje moraju biti izlozeni duhanskom dimu. Ako je vlasnik kafica odlucio da se u njegovom poslovnom prostoru pusi, tko su nepusaci da mu to zabranjuju? Pretpostavimo da je vlasnik ujedno i jedini zaposleni, da bi izbjegli zalopojke o jadnim konobarima koji su prisiljeni na ovo ili ono. Imaju li nepusaci ustavom zajamceno pravo da udju u koji god kafic zele i diktiraju svoje uvjete u njemu? Neka idu u nepusacke kafice, ako im dim toliko smeta.

Strastveni sam nepusac, oduvijek, ali ove nebuloze oko (ne)pusenja i kafica me prilicno zivciraju.

P.S. Iako potpuno nebitno, ali oni podaci o smrtnosti kod raznih oblika raka i drugih bolesti, uzrokovanih pusenjem...da mi je samo znati kako su oni ustvrdili da su bolesti, a time i smrt, direktna posljedica pusenja?

17 godina
Touche kaže...
mbaksa kaže...

Mozes li mi objasniti zasto to nije dopusteno? Mozda sam nesto predvidio... Naime, u Zakonu pise:

11. Javni prostor jest zatvoreni prostor namijenjen skupnom boravku ljudi, a obuhvaća prostore u građevinama u kojima se obavljaju djelatnosti iz područja zdravstva, zaštite djece, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, ..., javne zahode te otvorene prostore namijenjene održavanju kazališnih i kinopredstava, prostore školskih dvorišta, dvorišta zdravstvenih ustanova i druge prostore u kojima nepušači protiv svoje volje mogu biti izloženi duhanskom dimu.

Ne vidim u citiranom dijelu kafice.

Nisam znao da su kafici socijalna kategorija. Ili da u njima pusaci protiv svoje volje moraju biti izlozeni duhanskom dimu. Ako je vlasnik kafica odlucio da se u njegovom poslovnom prostoru pusi, tko su nepusaci da mu to zabranjuju? Pretpostavimo da je vlasnik ujedno i jedini zaposleni, da bi izbjegli zalopojke o jadnim konobarima koji su prisiljeni na ovo ili ono. Imaju li nepusaci ustavom zajamceno pravo da udju u koji god kafic zele i diktiraju svoje uvjete u njemu? Neka idu u nepusacke kafice, ako im dim toliko smeta.

Strastveni sam nepusac, oduvijek, ali ove nebuloze oko (ne)pusenja i kafica me prilicno zivciraju.

P.S. Iako potpuno nebitno, ali oni podaci o smrtnosti kod raznih oblika raka i drugih bolesti, uzrokovanih pusenjem...da mi je samo znati kako su oni ustvrdili da su bolesti, a time i smrt, direktna posljedica pusenja?

Pa možeš to pročitati iz oba dijela koja si sam podebljao - kafić je javni prostor; upravo u tom kontekstu su se neki snašli i osnovali 'klubove', za koje su članovi plaćali članarinu od 10-tak kn godišnje i u kojima su mogli pušiti (čitaj - prostor je prestao biti javan, tj. postao je ograničen samo na članove kluba).

Strastveni nepušač? Simpa, nikada nisam čuo za ovakvu kategoriju  :)

Zapravo, upravo ovaj dio na kraju, o povezanosti pušenja sa smrtnošću, je ono što daje temelj ustavno zajamčenom pravu na zdrav život. Na kraju krajeva (vezano na ovo s odlaskom u nepušačke kafiće), potpuno jednaka logika se može upotrijebiti i protiv pušača - ako vam se ne sviđaju zakoni države u kojoj živite, slobodni ste otići živjeti u neku drugu (ili prestati izlaziti u kafiće, ili prestati pušiti, ili...). Takvim stavom ćemo svi zajedno daleko dogurati.

Pazi, gledam te!
17 godina
Touche kaže...

I ne samo to...čak su utvrdili i da je Zemlja okrugla...da mi je samo znati kako, pa kad pogledaš oko sebe, a ono svugdje ravno.

A i svak normalan zna da bi onda oni dolje visili naopako

Ne vjerujem ja ništa tim tzv znanstvenicima

16 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Zapravo, upravo ovaj dio na kraju, o povezanosti pušenja sa smrtnošću, je ono što daje temelj ustavno zajamčenom pravu na zdrav život. Na kraju krajeva (vezano na ovo s odlaskom u nepušačke kafiće), potpuno jednaka logika se može upotrijebiti i protiv pušača - ako vam se ne sviđaju zakoni države u kojoj živite, slobodni ste otići živjeti u neku drugu (ili prestati izlaziti u kafiće, ili prestati pušiti, ili...). Takvim stavom ćemo svi zajedno daleko dogurati.

Trebalo je pisati "strastveni". Htio sam naglasiti da sam nepusac i da sam izrazito protiv pusenja (sto su osjetili moji bliznji kad sam ih konstantno gnjavio oko toga), cisto da ne potpadnem pod "on je pusac pa normalno da tako misli" kategoriju.

Sto se ovog drugog tice, tu i je problem. Nepusacima se ne zabranjuje da otvore i zalaze u kafice u kojima je pusenje zabranjeno, ali pusacima se isto to zabranjuje. Postojali su i prije ovog zakona kafici u kojima se nije pusilo i bili su...legalni. Danas (tj. do nedavno) je kafic u kojem se ono dozvoljava...ilegalan. Kako je to pravedno?

Vezano uz saljivi komentar o znanstvenicima i okrugloj Zemlji...normalno da me zanima nacin na koji se doslo do tih brojki. Ako postoje znanstvene metode koje su dovele do nepobitnog zakljucka da je pusenje dovelo do konkretne smrti/bolesti, normalno da cu to prihvatiti. Problem je sto se u javnosti i medijima cesto citiraju ili navode apsurdni podaci. Dobar primjer je bio prilog jedne od nasih tv kuca vezan uz polemiku oko ovog zakona, kada su dosli u bolnicu i snimili bolesnike s rakom pluca i odmah ustvdili kako se svi tamo nalaze jer puse. Rak pluca ne dobiva se iskljucivo zbog toga.

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.9.2009 16:54 (Touche).
17 godina
Touche kaže...
Veliki Brat kaže...

Trebalo je pisati "strastveni". Htio sam naglasiti da sam nepusac i da sam izrazito protiv pusenja (sto su osjetili moji bliznji kad sam ih konstantno gnjavio oko toga), cisto da ne potpadnem pod "on je pusac pa normalno da tako misli" kategoriju.

Sto se ovog drugog tice, tu i je problem. Nepusacima se ne zabranjuje da otvore i zalaze u kafice u kojima je pusenje zabranjeno, ali pusacima se isto to zabranjuje. Postojali su i prije ovog zakona kafici u kojima se nije pusilo i bili su...legalni. Danas (tj. do nedavno) je kafic u kojem se ono dozvoljava...ilegalan. Kako je to pravedno?

Vezano uz saljivi komentar o znanstvenicima i okrugloj Zemlji...normalno da me zanima nacin na koji se doslo do tih brojki. Ako postoje znanstvene metode koje su dovele do nepobitnog zakljucka da je pusenje dovelo do konkretne smrti/bolesti, normalno da cu to prihvatiti. Problem je sto se u javnosti i medijima cesto citiraju ili navode apsurdni podaci. Dobar primjer je bio prilog jedne od nasih tv kuca vezan uz polemiku oko ovog zakona, kada su dosli u bolnicu i snimili bolesnike s rakom pluca i odmah ustvdili kako se svi tamo nalaze jer puse. Rak pluca ne dobiva se iskljucivo zbog toga.

Ma znam, mislim da te svatko skužio, samo mi malo smiješno izgleda kad uzmeš u obzir da nepušač jednostavno - ne puši :)

Vezano na 'pravo' o kojem pričaš... U povijesti su ljudi imali jako puno 'prava' koja su se kasnije ispostavila zločinima nad drugim ljudima (npr. pravo prve bračne noći, pravo - gotovo obaveza! - spaljivanja vještica i bogohulnika općenito, pravo odsijecanja ruku lopovima, pravo ubijanja ljudi u svrhu prinošenja žrtve, itd.). Sva su ova prava bila uzimana 'zdravo za gotovo', o njima se nije razmišljalo, niti ih se propitivalo. S vremenom su se ljudi bunili i mijenjali ih - oduzimali su ta prava onima koji ih zapravo nikada nisu niti imali. To pravo o kojem pričaš je jedna kulturna stečevina (koja po meni baš i nije pretjerano kulturna) i navika koja se teško mijenja. No to ne znači da promjena ne treba nastupiti.

Osobno, smatram da ne postoji generalno pravo pušača da truju zrak nikotinom, katranom i čime sve ne. Iskreno - ne znam koliko je cigareta zapravo štetna, ali postoje određene činjenice, statistike koje dokazuju uzorak. A to ide čak teko daleko da sam neki dan čitao vijest kako pušači dobivaju višu mirovinu (ali moraju dokazati da su redoviti pušači), jer statistički dokazano imaju niži prosjek životnog vijeka. Koliko to ima zdravorazumskog i moralnog smisla, reci ti meni - da netko ima veća primanja samo i jedino zato što puši cigaretu?

Opet iskreno - ne zanima me koliko je to sve skupa točno dokle god je u mom interesu da se zabrani pušenje, pa makar moji razlozi bili i samo 'smrdi mi'. Neka se netko drugi dokazuje kako neke stvari jesu ili nisu istinite. I opet iskreno - jako mi je sumnjiva priča da jadan duhanski lobi, uz svu silu novaca koju vrti, nije uspio izvući priču na način da je pušenje zapravo super i zdravo. Da su samo na toj margini, da to 'nit smrdi nit miriši', vjerujem da bi cijela priča bila potpuno drugačija. Ovako mi se ipak čini da gdje ima dima, ima i vatre ili kako bi to ameri fino rekli - 'if it walks like a duck, quacks like a duck and looks like a duck, then t probably is a duck'.

Pazi, gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.9.2009 17:24 (Veliki Brat).
16 godina
neaktivan
Pušiona

...mene živcira nepotrebni i isforsirani sukob kojemu je jedini cilj vježbanje represije i netolerancije,

ovaj put između dviju skupina ovisnika...jer kao što su pušaći ovisni o cigareti tako su i ovi bukači ovisni o fikciji

odnosno paroli "zdravi život"...

krpelj - larva*
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.9.2009 17:55 (Jurra).
Moj PC  
1 2 hvala 0
16 godina
neaktivan
Veliki Brat kaže...

Vezano na 'pravo' o kojem pričaš... U povijesti su ljudi imali jako puno 'prava' koja su se kasnije ispostavila zločinima nad drugim ljudima (npr. pravo prve bračne noći, pravo - gotovo obaveza! - spaljivanja vještica i bogohulnika općenito, pravo odsijecanja ruku lopovima, pravo ubijanja ljudi u svrhu prinošenja žrtve, itd.). Sva su ova prava bila uzimana 'zdravo za gotovo', o njima se nije razmišljalo, niti ih se propitivalo. S vremenom su se ljudi bunili i mijenjali ih - oduzimali su ta prava onima koji ih zapravo nikada nisu niti imali. To pravo o kojem pričaš je jedna kulturna stečevina (koja po meni baš i nije pretjerano kulturna) i navika koja se teško mijenja. No to ne znači da promjena ne treba nastupiti.

O kojim ti to pravima u prošlosti pričaš?? Iz kojeg to sistema, feudalizma, kraljevine ili možda robovlasničkog društva? Carevine? Sve ne znaš u kojem su ljudi imali više prava.. Kad već spominješ pravo prve bračne noći, radi se o tome da je dotični vladar sebi uzeo pravo 'kresnuti' mladu upravo zato jer prava praktički nisu niti postojala za određeni sloj društva, samo obaveze.. Da prava u srednjem vijeku, mo'š misliti. Po tvojoj teoriji bi onda naša kulturna stečevina bila ne imati ikakva prava..

Veliki Brat kaže...

A to ide čak teko daleko da sam neki dan čitao vijest kako pušači dobivaju višu mirovinu (ali moraju dokazati da su redoviti pušači), jer statistički dokazano imaju niži prosjek životnog vijeka. Koliko to ima zdravorazumskog i moralnog smisla, reci ti meni - da netko ima veća primanja samo i jedino zato što puši cigaretu?

Koliko mi je poznato, znanstveno je dokazana ovisnost količine unosa hrane i dužine života. U smislu što manji unos - duži život. Pa tako pretili isto opterećuju zdravstveni sistem, trebamo li regulirati debljinu zakonom? A u toj 'tvojoj' vijesti se spominju i debeli ako nisi vidio.. A radi se o privatnim osiguravateljima u Njemačkoj i ima veze s rizicima i ponudama pojedinih kuća osiguranja, i ne vidim kakve to ima veze s našim zakonom.

Uporno se provlači kroz postove ideja da je potrebno dokazati kako je pušenje štetno. To je apsolutno nepotrebno, to znaju i djeca na grani. Radi se o tome da svaki čovjek ima pravo izabrati što želi za sebe, pa ako se želi i trovati, to je njegov izbor. Problem nastaje kad takav čovjek svojim izborom povrijedi pravo nepušača na čist zrak. O tome bi zapravo trebali diskutirati, kako pomiriti te dvije skupine, odnosno naći rješenje kojim će svaka grupa moći konzumirati svoje pravo. I da li to ovaj zakon uopće radi i na koji način..

A ne da li je cigareta štetna, naravno da je štetna..

17 godina
bed kaže...
Veliki Brat kaže...

O kojim ti to pravima u prošlosti pričaš?? Iz kojeg to sistema, feudalizma, kraljevine ili možda robovlasničkog društva? Carevine? Sve ne znaš u kojem su ljudi imali više prava.. Kad već spominješ pravo prve bračne noći, radi se o tome da je dotični vladar sebi uzeo pravo 'kresnuti' mladu upravo zato jer prava praktički nisu niti postojala za određeni sloj društva, samo obaveze.. Da prava u srednjem vijeku, mo'š misliti. Po tvojoj teoriji bi onda naša kulturna stečevina bila ne imati ikakva prava..

Ako nisi u stanju razumjeti paralelu (a iz tvog posta čitam da nisi), molim te da pročitaš ponovo. Sve što si gore napisao govori upravo ono što i ja želim reći - kako tada nisu bila regulirana prava, tako niti danas ovo nije regulirano (tj. pokušalo se regulirati, ali eto - novac je državi ipak bitniji).

bed kaže...
Veliki Brat kaže...

A to ide čak teko daleko da sam neki dan čitao vijest kako pušači dobivaju višu mirovinu (ali moraju dokazati da su redoviti pušači), jer statistički dokazano imaju niži prosjek životnog vijeka. Koliko to ima zdravorazumskog i moralnog smisla, reci ti meni - da netko ima veća primanja samo i jedino zato što puši cigaretu?

Koliko mi je poznato, znanstveno je dokazana ovisnost količine unosa hrane i dužine života. U smislu što manji unos - duži život. Pa tako pretili isto opterećuju zdravstveni sistem, trebamo li regulirati debljinu zakonom? A u toj 'tvojoj' vijesti se spominju i debeli ako nisi vidio.. A radi se o privatnim osiguravateljima u Njemačkoj i ima veze s rizicima i ponudama pojedinih kuća osiguranja, i ne vidim kakve to ima veze s našim zakonom.

Uporno se provlači kroz postove ideja da je potrebno dokazati kako je pušenje štetno. To je apsolutno nepotrebno, to znaju i djeca na grani. Radi se o tome da svaki čovjek ima pravo izabrati što želi za sebe, pa ako se želi i trovati, to je njegov izbor. Problem nastaje kad takav čovjek svojim izborom povrijedi pravo nepušača na čist zrak. O tome bi zapravo trebali diskutirati, kako pomiriti te dvije skupine, odnosno naći rješenje kojim će svaka grupa moći konzumirati svoje pravo. I da li to ovaj zakon uopće radi i na koji način..

A ne da li je cigareta štetna, naravno da je štetna..

Opet se praviš nemušt. Gojaznost ne ugrožava druge ljude (barem ne dok netko ne sjedne na mene :).

Sustav mirovina i osiguranja vani je različit od našeg, što ti sugerira i uvod u tekst ('Neki osiguratelji u Njemačkoj nude bolje mirovine kroničnim pušačima ...').

Stvar i je u tome da neki iznova potežu pitanje (ne)štetnosti cigareta. I uvijek će se ponovo potezati, jednako kao što se uvijek ponovo potežu usporedbe koje ničime ne odgovaraju primjeru cigaretnog dima (gojaznost / automobili / neštotreće). Uključivo i podatak da tebi nitko ne zabranjuje da pušiš, zabranjuje ti se da truješ ljude oko sebe, na široj javnosti dostupnim mjestima. To se najlakše sprovodi tako da se zabrani pušenje kao takvo. Što se mene tiče, uzmi Nicorette(R), pa zapali mirišljave papiriće zamotane u drugi papirić.

Samo me nemoj trovati. Lijepo molim.

Pazi, gledam te!
17 godina
moderator
Touche kaže...

Mozda nisi ni strastveni, ni "strastveni" nepusac, nego latentni pusac. Smijeh

Touche kaže...

Prvo - nabroji barem pet kafica u kojima se nije pusilo.

Drugo - jos uvijek je pusenje u kaficima protuzakonito - zakon nije ni izglasan niti u primjeni, a ako bude razuma nece ni biti izglasan. Trebao bi ici u saborsku raspravu u srijedu.

Trece - ti se ponasas ko da pitas "U restoranu mogu naruciti nesto za jesti, u kaficu ne mogu. Kako je to pravedno?" Nepusaci time sto ne puse nikome nista lose ne rade, pusaci pusenjem stete zdravlju i sebi i osobama oko sebe. Dalje - kafici u kojima je pusenje zabranjeno nisu namijenjeni samo nepusacima - namijenjeni su svima - od cistoga zraka pusaci se nece otrovati. Pusacki kafici bili bi namijenjeni samo pusacima. Eto ti pravednosti. Takodjer, zaboravljas na konobare - koliko je pravedno da pusaci osam sati dnevno truju konobare?

Touche kaže...

Vezano uz saljivi komentar o znanstvenicima i okrugloj Zemlji...normalno da me zanima nacin na koji se doslo do tih brojki. Ako postoje znanstvene metode koje su dovele do nepobitnog zakljucka da je pusenje dovelo do konkretne smrti/bolesti, normalno da cu to prihvatiti.

Ova stranica ti mozda moze biti pocetni izvor, pa istrazuj. Imas tu PDF Europske komisije u kojom zahtijevaju totalnu zabranu pusenja do 2012., ima u dokumentu nekih referenci odakle se doslo do podataka.

Touche kaže...

Problem je sto se u javnosti i medijima cesto citiraju ili navode apsurdni podaci. Dobar primjer je bio prilog jedne od nasih tv kuca vezan uz polemiku oko ovog zakona, kada su dosli u bolnicu i snimili bolesnike s rakom pluca i odmah ustvdili kako se svi tamo nalaze jer puse. Rak pluca ne dobiva se iskljucivo zbog toga.

Tko je ustvrdio da su svi koji se tamo nalaze nalaze zato jer puse? Lijecnik specijalist?

Jurra kaže...

...mene živcira nepotrebni i isforsirani sukob kojemu je jedini cilj vježbanje represije i netolerancije,

Ne shvacam kako zastitu zdravlja ljudi, zastitu njihovih temeljnih ljudskih i ustavnih prava na zdrav zivot mozes nazvati "netolerancijom". I shodno tome, ne vidim smislenim zastitu tih prava nazivati represijom.

Usput receno - sukoba nema. Vecina ljudi se prilagodila. Samo se, eto, tu i tamo neki ljudi bune... Po forumima... Ili doma unutar svoja cetiri zida... Jer bi ih cist zrak u kaficu mogao ubiti. Belji se

Jurra kaže...

ovaj put između dviju skupina ovisnika...jer kao što su pušaći ovisni o cigareti tako su i ovi bukači ovisni o fikciji

Pricas nebuloze. Zar je profil nepusaca "vitak, barem triput tjedno ide u teretanu, ne zivi sjedilackim nacinom zivota, ne jede smece od hrane, ne pije Coca Colu ni ista drugo nezdravo..."? Ne razumijem zasto mislis da iskljucivo fanaticni zagovornici zdravog zivota ne zele biti izlozeni cigaretnom dim - odakle ti sve te gluposti?

16 godina
odjavljen
Jurra kaže...

Znaci, jednog dana kada budes imao dijete reci ces mu : 

" Dijete drago ti si ovisan o fikciji. Pocni pusiti, jer imas nezdravo misljenje o nekom tamo zdravom zivotu. "

Malo karikiram, ali problem pusaca je upravo u tome sto najvise truje svoju obitelj i vlastitu djecu.

U pocetku se nekako suzdravaju pa odu na balkon, ali svi znamo da to ne traje dugo. Uglavnom, svima je nama jasno da pusacima nije niti do vlastite djece i njihova zdravlja, a kamoli do tamo nekog 'stefa iz birca'.

Sve u svemu, jadno...

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Ne shvacam kako zastitu zdravlja ljudi, zastitu njihovih temeljnih ljudskih i ustavnih prava na zdrav zivot mozes nazvati "netolerancijom". I shodno tome, ne vidim smislenim zastitu tih prava nazivati represijom.

Usput receno - sukoba nema. Vecina ljudi se prilagodila. Samo se, eto, tu i tamo neki ljudi bune... Po forumima... Ili doma unutar svoja cetiri zida... Jer bi ih cist zrak u kaficu mogao ubiti. Belji se

Pricas nebuloze. Zar je profil nepusaca "vitak, barem triput tjedno ide u teretanu, ne zivi sjedilackim nacinom zivota, ne jede smece od hrane, ne pije Coca Colu ni ista drugo nezdravo..."? Ne razumijem zasto mislis da iskljucivo fanaticni zagovornici zdravog zivota ne zele biti izlozeni cigaretnom dim - odakle ti sve te gluposti?

...ono što ti ne vidiš smislenim za mene je smisleno...

...i napisao sam da se radi o sukobu ovisnika a ne o većini...

...odakle ti taj fanatizam...Belji se

Mrgud Veliki kaže...

Znaci, jednog dana kada budes imao dijete reci ces mu : 

" Dijete drago ti si ovisan o fikciji. Pocni pusiti, jer imas nezdravo misljenje o nekom tamo zdravom zivotu. "

Malo karikiram, ali problem pusaca je upravo u tome sto najvise truje svoju obitelj i vlastitu djecu.

U pocetku se nekako suzdravaju pa odu na balkon, ali svi znamo da to ne traje dugo. Uglavnom, svima je nama jasno da pusacima nije niti do vlastite djece i njihova zdravlja, a kamoli do tamo nekog 'stefa iz birca'.

Sve u svemu, jadno...

...dijete drago, neće biti ovisno o fikciji jer već i polupismeni čovjek zna da gotovo ne postoji proizvod

koji u sebi ne sadrži po istraživanju vrlih znanstvenika "dozvoljenu količinu otrova"...

...ono što je tebi nejasno pokušavaš podvesti pod uvredljivu frazu: "svima je nama jasno..."

...i za kraj, da se poslužim tvojim načinom - sve u svemu, jadno...

krpelj - larva*
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.9.2009 4:52 (Jurra).
17 godina
moderator
Jurra kaže...
mbaksa kaže...

...ono što ti ne vidiš smislenim za mene je smisleno...

...i napisao sam da se radi o sukobu ovisnika a ne o većini...

Ovisnika - o cemu?! Usput receno, nema sukoba - gdje si ti vidio sukobe. Samo se tu i tamo netko poput tebe javi na forum. Ali u realnom zivotu sukoba nema.

Jurra kaže...

...odakle ti taj fanatizam...Belji se

Nemoj upotrebljavati rijeci za koje ne znas sto znace. Belji se

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.9.2009 7:15 (mbaksa).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice