Pušiona

poruka: 700
|
čitano: 329.308
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Pušiona".
17 godina
RE: Pušiona
mbaksa kaže...
Floki kaže...
A znali su i mene nepušači kritizirati radi dima, i to u mojoj vlastitoj kući kad mi dođu u goste, naravno, takvi zaboravljaju da i oni truju mene, čim sjedu u auto i upale motor truju ljude oko sebe ispusima iz auspuha svog auta.

Zamisli si da nepodnosis laktozu . . .

OK, ja samo kažem do kud vaša nepušačka arogancija ide, taj moj gost je mogao ustati i otići umjesto da u mojoj vlastitoj kući meni uvodi pravila. Mogao je otići, onako mi je bio samo smetnja, meni je došlo da zapalim, a budala sjela da ga trpim i jedva čekam da ode

Da te ne podsjećam na to da je došao autom, dakle trovao je i on mene, i olovo koje ispušta motor od njegovog auta je otrovno, ali kad je njemu korist i ugodnost, onda ga očito nije briga što on truje druge

17 godina
neaktivan
Floki kaže...

OK, ti misliš da su ugostitelji bez veze digli graju da omoguće pušenje u kafićima, ili misliš da oni to rade iz nekakvog principa

ma oni su poduzetnici i imaju jak poduzetnički duh u borbi za opstanak, ako oni kažu da im pušačka manjina treba, onda budi siguran da je to tako. A očito je da se ne boje nepušačkog bojkota, zašto se ne boje izostanka gostiju nepušača, pitaj njih

Ugostitelji se ne boje nepušačkog bojkota iz jednostavnog razloga što takvog bojkota neće biti, kao što ni do sada nije bilo pušačkog bojkota kafića. Ono zbog čega se ugostitelji bune je strah da će kada počnu hladniji dani i ne mogne se sjediti na terasama, pušači umjesto dvije kave s cigaretom popiti jednu bez cigarete, jer će im se žuriti napolje da zapale. Jednako tako ih je strah hoće li npr. učenici i studenti koji puše na velikom odmoru ili nekakvoj pauzi sjesti na kavu s društvom ili će radije ostati vani sami i zapaliti cigaretu. A to što više u kafićima neće prodati niti jednu kutiju cigareta da niti ne spominjem.

Ako je već zarada ugostitelja važnija od ustavom zagarantiranog zdravlja, idemo onda i poljoprivrednicima ponovno omogućiti upotrebu DDT-a, jer im je njegova zabrana i korištenje manje opasnih i skupljih pesticida smanjila zaradu.

Ako je novac jedino važan, zašto se onda trgovcima ne bi dozvolilo prodaju kineskih igračaka koje sadrže otrovne boje, jer zahvaljujući jeftinoći tih igračaka trgovci mogu nabiti veće marže i zaraditi više nego prodajući igračke koje ne ubijaju djecu?

Zašto gnjaviti prijevoznike s tehničkom ispravnošću autobusa kada što autobusi budu neispravniji i stariji to će njima zarada biti veća, a i karte će možda biti jeftinije? (bude jako zanimljivo kada policija u Njemačkoj na autoputu zaustavi naše autobuse i odvuče ih na tehnički pregled).

Zašto bi se u stanove morale ugrađivati vodovodne cijevi određenih specifikacija i kvalitete kada to izvođaču radova samo smanjuje zaradu? Ako kupcima tih stanova smeta kancerogena voda u njihovim stanovima, pa neka ne žive u tim stanovima, a ako baš ne žele seliti iz svojih stanova uvijek im gradonačelnik može ispred zgrade osigurati cisternu s vodom.

Zabrana pušenja u kafićima bi trebala biti (nadam se) tek prvi korak u početku borbe države za zdravlje svojih građana. Zbog toga se mnogi bune i zbog toga je tolika panika, jer bi se onda moglo dogoditi da i mnogi drugi, koji zarađuju ugrožavajući tuđe zdravlje i živote, ostanu praznih ruku, pa treba takve pozitivne namjere države i društva sasijeći u korijenu.

P.S.

Ukoliko ove promjene zakona prođu u Saboru, onda bih volio da u zakon ugrade samo jedan dodatak - da u kafićima u kojima bude dopušteno pušenje bude zabranjen ulaz osobama mlađima od 18 godina. Vjerujem da bi u tom slučaju najveći dio ugostitelja radije zabranio pušenje u svom kafiću nego ostao bez najboljih mušterija.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.9.2009 17:39 (klimama).
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Da vidis kako bi se pusaci pokupili unutra sad kad  zahladni (kao sto su se sad nedavno pokupili kad je bila kisa). A ako ce kafici zjapiti poluprazni - znaci da ih toliko ni ne treba. Zakon ponude i potraznje. A i normalno da je promet pao - em su svi pobjegli na more (tamo nije bilo znacajnijeg pada), em zbog recesije ljudi nemaju para pa ce radije kupiti kruh i mlijeko umjesto da popiju dvije kave u kaficu. To se posebice odnosi na nepusace, koji za kafice nisu vezani svojom ovisnoscu, odnosno ne moraju na kavu kako bi popusili cigaretu. Kad idu na kavu, idu se druzit s drugim ljudima.

Baš sam pratio 'stanje na terenu' od primjene zakona obzirom na diskusiju koja se vodila. I još sezona nije počela, a recesija nije tako snažno udarila, a pored kojeg god kafića prođem terase pune, nema mjesta, a unutra prazno. A vani 38 u hladu, svi se znoje, a unutra milina jedna, klimatizirano i prazno. Pa sam se često pitao; pa gdje ste sad nepušači, imate zakon, mjesta k'o u priči, a arija ne može biti friža.. Ali drek, prazno.. Pa nisam baš siguran da bi hladnije vrijeme donijelo promjene.

Slažem se s tobom da nije jedini razlog slabog prometa zakon o pušenju, realno stoji sve što si rekao. Međutim, to stoji bez obzira o zakonu, a zakon dodatno otežava već ionako lošu situaciju.

Nemam lijepe riječi niti prema novom, tj. izmjenjenom zakonu. Sve mi je to nekako neozbiljno; dajte se ljudi odlučite za jednu varijantu i neka ta bude.. Naravno da će uvjek biti protivnika ovog ili onog zakona, a treba i mjenjati zakone koji se doista trebaju promjeniti, ali ovo mi sve djeluje kao da se igraju; 'ajmo malo probati ovako, za 6mj. kontra, a za 1 g. će biti bog te pitaj šta.. Nema tu neke dosljednosti, vizije budućnosti..

17 godina
Pušiona

Ja predlažem da sve europske zemlje koje su uvele prohibiciju pušenja uvedu zabranu izvoza cigareta u druge zemje

Ovako ispada da građani bogatijih europskih zemalja kroz poreze na zaradu tih duhanskih kompanija još imaju koristi od

trovanja afrike duhanom, među njima i mi. Dakle, nemoj misliti da i ti nemaš koristi od toga kroz budžet što i naša kompanija izvozom truje građane drugih zemalja

ali ova će se zabrana donijeti na "sveto nigdarjevo"

0 0 hvala 0
17 godina
Pušiona

A koliko vidim bome se još nijedna skupina koja je iz budžeta tražila više novca nije sjetila da joj novac prikupljen od trošarina na duhan i alkohol  ne treba. Čak niti liječnici kad traže povećanje svojih plaća se ne sjete pa da kažu : nama taj vaš "trovački" novac koji ste prikupili trujući narod duhanom i alkoholom ne treba. nitko da bi riječ rekao kad traži novac iz budžeta da odbije onaj "trovački" dio prikupljen od duhana i alkohola. Pa netko je jednom zbilja rekao da su suvremena zapadna društva društva licemjerja, svak je pun načela dok se lova ne broji

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
klimama kaže...

Ako je već zarada ugostitelja važnija od ustavom zagarantiranog zdravlja, idemo onda i poljoprivrednicima ponovno omogućiti upotrebu DDT-a, jer im je njegova zabrana i korištenje manje opasnih i skupljih pesticida smanjila zaradu.

Ne treba ddt, država subvencionira uzgoj duhana, pa će poljoprivrednici namaknuti razliku..

klimama kaže...

Ako je novac jedino važan, zašto se onda trgovcima ne bi dozvolilo prodaju kineskih igračaka koje sadrže otrovne boje, jer zahvaljujući jeftinoći tih igračaka trgovci mogu nabiti veće marže i zaraditi više nego prodajući igračke koje ne ubijaju djecu?

Nažalost u kapitalizmu, a u tom smo dreku, je najvažniji kapital ili novac. I on je prvi i osnova takvog društva, a sve ostalo je ispod i ovisno o kapitalu. Pa i zdravlje.. I premda nas načelno zakoni štite od takvih primjera kao što je otrovna boja, svjedoci smo brojnih nepravilnosti, a da ne spominjem da su u upotrebi stalno novi proizvodi, kojima se štetnost utvrdi tek nakon godina i godina upotrebe. Pa je zapravo upitno koliko nas uopće štite. To je kao da imaš antivirus s bazom od prije 5.g., štiti od nekih starih virusa.. Sjećam se npr. da se staklena vuna upotrebljavala godinama kao super materijal, dok nisu provalili da nije. Sad je u upotrebi mineralna vuna, pitanje je što će za 20 g. reći za nju.. A studije utjecaja na okoliš i ljude koje zahtjeva država, rade, tj. plaćaju isti ti koji i proizvode te proizvode, pa sam nekako skeptičan prema tim studijama..

A što se cijevi tiče, u prodaji su još i obične pocinčane, jedino se olovne više ne prodaju.. I nisam baš siguran da postoji neki zakon o ugradnji vodovodnih cijevi određenih specifikacija, odnosno možeš ugraditi bilo koje cijevi s našeg tržišta, a zakon je tu da pazi da su svi proizvodi na tržištu zdravstveno ispravni. A obzirom da manje proizvodimo, više uvozimo, to se radi ispravnim tarifiranjem po carinskoj tarifi, veterinarskom, sanitarnom, zdravstvenom inspekcijom prilikom carinjenja, fitopatologom.. A to u praksi prekrasno funkcionira, mjesta za muljažu k'o u priči, a da ne pričam da se uzorci robe koja se češće uvozi, zapravo ne uzimaju svaki puta..

17 godina
neaktivan
Floki kaže...

A koliko vidim bome se još nijedna skupina koja je iz budžeta tražila više novca nije sjetila da joj novac prikupljen od trošarina na duhan i alkohol  ne treba. Čak niti liječnici kad traže povećanje svojih plaća se ne sjete pa da kažu : nama taj vaš "trovački" novac koji ste prikupili trujući narod duhanom i alkoholom ne treba. nitko da bi riječ rekao kad traži novac iz budžeta da odbije onaj "trovački" dio prikupljen od duhana i alkohola. Pa netko je jednom zbilja rekao da su suvremena zapadna društva društva licemjerja, svak je pun načela dok se lova ne broji

U novcu i je stvar. Problem sa zabranom pušenja nije u tome što će se možda zatvoriti koji kafić, nego što će doći do smanjenja broja pušača, naručito među mlađom populacijom, a kao posljedica toga opast će i prodaja cigareta. U pojedinim državama gdje je u kafićima zabranjeno pušenje broj pušača se smanjio i za do 20%. U javnosti se stvara dojam da su glavni koji se bune ugostitelji, a u biti iza svega stoje proizvođači cigareta.

U Hrvatskoj je u zadnjih petnaestak godina bilo nekoliko kampanja čiji je cilj bio borba protiv pušenja. Sve su one morale biti prekinute onog trenutka kada je počela padati prodaja cigareta.

Pročitaj ovu poruku, ako već nisi:

http://www.bug.hr/forum/post/komentari-osobnog-stava/pusiona/515453.aspx

Miro kaže...

Jučer je (subota) u Jutarnjem listu objavljen zanimljiv komentar moje bivše kolegice Goranke Jureško  (dok sam ja bio mladi honorarac u gradskoj rubrici, ona je već tada pratila sektor zdravstva). Komentira apsurdnost iznenadne i brzopotezne izmjene zakona, navodi niz inozemnih iskustava i benefita dobivenih provođenje zakona, kojeg se naš zakonodavac tako olako odrekao. Taj tekst je kvalitetna nadopuna svega onog što sam ja napisao, a vi komentirali do sada.

Struka ušutkana, pušenje dozvoljeno jer puni proračun

...

No, to ne vrijedi i za Hrvatsku jer pušači će, kažu, spasiti državu i narod od recesije ako budu smjeli pušiti u kafićima. Zlobni bi rekli da je to možda i istina jer će svake godine 11.000 bivših pušača prestati koristiti i zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Jednostavno, past će kao žrtve svoje opasne ovisnosti. Štoviše, takav nebulozni “argument” za dobrobit pušenja postoji u jednom izvješću Philipa Morrisa koji je prije pet godina izračunao da Češka na preranoj smrti pušača godišnje štedi 147 milijuna dolara jer prerano umrli ne troše za mirovinu, zdravstveno osiguranje i socijalnu skrb!? Istina, nakon te monstruozne izjave o “dobrobiti” duhanski se gigant ispričao, ali ostao je gorak okus istine koju su o svojim proizvodima plasirali u javnost.

...

Za razliku od Hrvatske, Irska, Švedska, Velika Britanija, Italija, Francuska i Slovenija zbrajaju dobrobit od nepušenja. U nedavnom razgovoru s direktoricom slovenskoga Zavoda za javno zdravstvo doznali smo da je u toj državi godinu dana nakon zabrane prestalo pušiti oko 80.000 osoba, a stotinjak kafića koji su zbog manjka gostiju zatvorili svoja vrata polako se vraća u konkurenciju. 
...

Sad je samo pitanje želiš li živjeti u državi koja se brine za svoje stanovnike i čini sve kako bi oni živjeli dugo i zdravo ili želiš živjeti u državi koja je spremna za šaku nečijih kuna godišnje ubiti 11.000 svojih državljana, od kojih većina umre na poprilično ružan i bolan način?

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.9.2009 19:58 (klimama).
17 godina

Ako se država baš brine za zdravlje svojih stanovnika ima način, još noćas poslati policiju na sjedišta svih duhanskih kompanija,njihove zaposlenike proglasiti trovačima i zaplijeniti sve cigarete u svim mogućim skladištima. Međutim što država radi (ne samo naša): 1. uvođenjem prohibicije pušenja de facto priznaje štetnost cigareta za zdravlje ljudi, 2. mada je država uvođenjem prohibicije de facto priznala štetnost cigareta to je ne priječi da i dalje dozvoljava rad duhanskih kompanija i dopušta neograničen promet proizvoda za koji kaže da je štetan, 3. i dalje se dozvoljava izvoz cigareta u druge zemlje koje nemaju nikakvih zakona o regulaciji pušenja (praktički trujemo tuđe građane u ime zarade.

A što ja kao pušač tražim u svom ovom licemjerju države: 1. svjestan sam da je duhan štetan i ne želim da drugi udiše moj dim - dakle apsolutno i potpuno poštujem zabranu pušenja na radnom mjestu i u svim javnim i državnim ustanovama , 2. od države tražim samo jedno, da mi u ime onih velikih trošarina što ih na cigarete meni naplaćuje omogući pušačke kafiće gdje će se propisati pravila igre, gdje i konobari moraju biti pušači,da se ne bi nepušače sililo da udišu dim. 3. što se tiče vas nepušača, nisam protiv da vam se omoguće nepušački kafići, garantiram da tamo neću ići pušiti

A što se tiče ove novinarke JL-a, navela je da GB zbraja dobrobiti od nepušenja, samo je "zaboravila" napomenuti da ista ta GB zbraja i lovu koju je zaradio BT od izvoza cigareta u Afriku. Ona je obična politikantica, friga se njoj za srž ove problematike, njoj je zadatak kritizirati vladu, da je Milinović postupio i drukčije, ona bi i to kritizirala

I još nešto, da se duhanski proizvodi mogu reklamirati po novinama, garantiram ti da bi ova novinarka JL-a šutjela o ovoj temi, baš kao što šuti i o GMO-u i ne pita se ima li GMO-a na policama naših trgovačkih centara, e trgovački centri su im oglašivači, he,heCool

I naravno, ova novinarka je "zaboravila" napomenuti i činjenicu da su zapadne duhanske kompanije kompenzirale gubitak koji im je uzrokovan uvođenjem prohibicije na matičnim tržištima povećanim izvozom u afričke zemlje gdje nema nikavih ograničenja pušenja. Budi uvjeren da će zapadne diplomacije učiniti sve da se slični zakoni o prohibiciji ne donesu u afričkim i azijskim zemljama kao što su ih oni sami donijeli kod kiuće, naravno uz prešutni blagoslov svojih građana, koji se neće pitati kako BT-u rastu prihodi uz pad prodaje na domaćem tržištu

and last but no least

Baš u trenutku dok ovo pišem gledam u kutiju cigareta na kojoj piše masnim crnim slovima  "PUŠENJE UBIJA", pa ako je to zbilja istina, onda Milinović čini kazneno djelo, i trebao bi kazneno odgovarati. Kako je on kao ministar zdravstva dao dozvolu da se tako opasan proizvod koji ubija pusti u neograničenu i slobodnu prodaju. Kako on kao ministar zdravstva dozvoljava izvoz takvog opasnog proizvoda koji ubija u druge zemlje bez ovog upozorenja na proizvodu koji bar ovdje piše. Čovjek bi morao kazneno odgovarati radi puštanja u neograničeni i slobodni promet proizvoda na kojem piše da ubija. Tu nema logike, tko je ovdje lud, ne piše bez veze na jednoj američkoj ludnici : "Ovdje smo zato što smo u manjini!"

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.9.2009 21:48 (Floki).
17 godina
moderator
Floki kaže...

Ako se država baš brine za zdravlje svojih stanovnika ima način, još noćas poslati policiju na sjedišta svih duhanskih kompanija,njihove zaposlenike proglasiti trovačima i zaplijeniti sve cigarete u svim mogućim skladištima.

Glupost. Isto tako onda odmah moze poslati policiju u punionice Coca Cole i Pepsija, u Podravku zbog Vegete, moze zatvoriti sve solane jer ionako vecina nas konzumira previse soli, poslati policiju na seljake koji uzgajaju secernu repu jer se od secera ljudi debljaju i dobivaju razne bolesti, moze zatvoriti McDonalds i druga fast food restorane, moze... Ma gdje je kraj? Ali razlika izmedju svega toga i cigaretnog dima je sto se svim tim trujes sam - a cigaretnim dimom te truju drugi. Stradas ni kriv ni duzan. Ako odlucis popiti Coca Colu - sam si si kriv za posljedice. Nije da covjek pored tebe pije Coca Colu, a da ces ti zbog toga godinama kasnije dobiti cirozu jetre.

Floki kaže...
2. od države tražim samo jedno, da mi u ime onih velikih trošarina što ih na cigarete meni naplaćuje omogući pušačke kafiće gdje će se propisati pravila igre, gdje i konobari moraju biti pušači,da se ne bi nepušače sililo da udišu dim.

Pa da - zasto ne - konobari su ionako potrosna roba, jel? Nisu ljudi, ne treba stititi njihova ljudska prava zajamcena Ustavom RH, ali i nekom osnovnom etikom.

Floki kaže...
I naravno, ova novinarka je "zaboravila" napomenuti i činjenicu da su zapadne duhanske kompanije kompenzirale gubitak koji im je uzrokovan uvođenjem prohibicije na matičnim tržištima povećanim izvozom u afričke zemlje gdje nema nikavih ograničenja pušenja. Budi uvjeren da će zapadne diplomacije učiniti sve da se slični zakoni o prohibiciji ne donesu u afričkim i azijskim zemljama kao što su ih oni sami donijeli kod kiuće, naravno uz prešutni blagoslov svojih građana, koji se neće pitati kako BT-u rastu prihodi uz pad prodaje na domaćem tržištu

Aha... A zato nam treba ovaj zakon - nase duhanske kompanije nece prodavati u Africi, pa se onda mora zakonom osigurati da prodaju cigarete po Hrvatskoj. Spasimo domacu duhansku industriju! Postanimo Afrika! Hm... A ja sam mislio da mi hocemo u Europu... Silly me.

17 godina
neaktivan
Pušiona

Cudim se drzavi koja je donijela zakon o zabrani piusenja jer je poznato da sve zabrane obicno imaju kontra ucinak od zeljenog. Jedino dokazano pametno rijesenje u svim slucajevima je po dzepu. Zamislite ovakav slucaj:

Od dana 01.01.20??. godine u svrhu zastite zdravlja Hrvatskih gradana propisuje se slijedece:

1. Svi zitelji HR duzni su do 01.12.20??. godine javiti se svom lijecniku da se ustanovi pusac/nepusac

2. Od 01.01. svi pusaci placat ce 3x socijalno osiguranje i 3x dopunsko osiguranje da bi oni i svi nepusaci koje truju imali adekvatnu   zdravstvenu zastitu

3. Kod prijema lijecniku,specijalistickom pregledu ili pretragama uvijek prednost imaju nepusaci.

4. Prilikom zaposljavanja kod kandidata s istim kvalifikacijama prednost imaju nepusaci

5. Pusaci gube sva prava na djecje doplatke i sve vidove socijalnih i inih pomoci (stvarno im nisu potrebne ukoliko mogu 1000 kuna mjesecno izdvojiz za pljuge)

6. Cijene cigareta izjednaciti s onima u EU (ako nam mlijeko moze bit mogu i cigarete)

vjerojatno bi se nasla jos koja pametna stvar

I da, nemojte si umisljat da drzava ima neznam kakav prihod od poreza na cigarete.Da ih to muci vec odavno bi zaustavili sverc istih po placevima.A sto se tice kafica,vlasnike ne zalim jer kradu i nas i drzavu,pa ko od njih nemoze opstat je glup i nesposoban(pohlepa je vraska stvar)

PS

U lopovskoj drzavi ionako je sve naopako pa se ne isplati uzbudjivat previse.

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
mbaksa kaže...
Floki kaže...

Ako se država baš brine za zdravlje svojih stanovnika ima način, još noćas poslati policiju na sjedišta svih duhanskih kompanija,njihove zaposlenike proglasiti trovačima i zaplijeniti sve cigarete u svim mogućim skladištima.

Glupost. Isto tako onda odmah moze poslati policiju u punionice Coca Cole i Pepsija, u Podravku zbog Vegete, moze zatvoriti sve solane jer ionako vecina nas konzumira previse soli, poslati policiju na seljake koji uzgajaju secernu repu jer se od secera ljudi debljaju i dobivaju razne bolesti, moze zatvoriti McDonalds i druga fast food restorane, moze... Ma gdje je kraj? Ali razlika izmedju svega toga i cigaretnog dima je sto se svim tim trujes sam - a cigaretnim dimom te truju drugi. Stradas ni kriv ni duzan. Ako odlucis popiti Coca Colu - sam si si kriv za posljedice. Nije da covjek pored tebe pije Coca Colu, a da ces ti zbog toga godinama kasnije dobiti cirozu

Dobro si rekao: "MA GDJE JE KRAJ", valjda tamo gdje ti i tebi slični odrede da jest

Konačno, ako si vozač i voziš auto i ti truješ moja pluća silnim otrovima, i hoćeš li se odreći automobila radi mojih pluća, nećeš

Bitan ti je u tom slučaju tvoj komoditet i nije te briga što truješ ljude svojim auspuhom, a brojke kažu sve, više jedan automobil zagadi zrak u jedan dan,nego jedan pušač pušeći cijeli život. Konačno, kuća mi je kraj prometne ulice kojom cijeli kvart ide na posao ujutro i vraća se popodne. U dane kad nema vjetra itekako osjetim miris automobilskih plinova, nije mi baš ugodno, očito me ti ljudi truju, jer ti su plinovi itekako štetni. Kako to da mene ne štiti ustavno pravo na zdravlje od njihovih automobila. Hoće li se itko od tih ljudi odreći automobila i ići javnim prijevozom na posao da bi mene prestali trovati, neće,naravno, briga ih za mene.

A prema onom što je napisao na mojoj kutiji cigareta "PUŠENJE UBIJA", Milinović ima zakonsku dužnost staviti tako opasan proizvod na listu opasnih proizvoda kojima se promet i proizvodnja reguliraju po posebnom režimu. Pošto to ne čini, čini kazneno djelo. Zakon je tu jasan. Uostalom, da se poštuje zakon i da se po Milinoviću tako opasan proizvod stavi na listu opasnih proizvoda i ova polemika bi bila suvišna. Promet tako opasnog proizvoda bi bio reduciran i ja bi činio kazneno djelo samim tim što bi ga posjedovao

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.9.2009 12:10 (Floki).
16 godina
neaktivan
Floki kaže...

Dobro si rekao: "MA GDJE JE KRAJ", valjda tamo gdje ti i tebi slični odrede da jest

Konačno, ako si vozač i voziš auto i ti truješ moja pluća silnim otrovima, i hoćeš li se odreći automobila radi mojih pluća, nećeš

Bitan ti je u tom slučaju tvoj komoditet i nije te briga što truješ ljude svojim auspuhom, a brojke kažu sve, više jedan automobil zagadi zrak u jedan dan,nego jedan pušač pušeći cijeli život. Konačno, kuća mi je kraj prometne ulice kojom cijeli kvart ide na posao ujutro i vraća se popodne. U dane kad nema vjetra itekako osjetim miris automobilskih plinova, nije mi baš ugodno, očito me ti ljudi truju, jer ti su plinovi itekako štetni. Kako to da mene ne štiti ustavno pravo na zdravlje od njihovih automobila. Hoće li se itko od tih ljudi odreći automobila i ići javnim prijevozom na posao da bi mene prestali trovati, neće,naravno, briga ih za mene.

A prema onom što je napisao na mojoj kutiji cigareta "PUŠENJE UBIJA", Milinović ima zakonsku dužnost staviti tako opasan proizvod na listu opasnih proizvoda kojima se promet i proizvodnja reguliraju po posebnom režimu. Pošto to ne čini, čini kazneno djelo. Zakon je tu jasan. Uostalom, da se poštuje zakon i da se po Milinoviću tako opasan proizvod stavi na listu opasnih proizvoda i ova polemika bi bila suvišna. Promet tako opasnog proizvoda bi bio reduciran i ja bi činio kazneno djelo samim tim što bi ga posjedovao

Jedinu 'sitnicu' na koju si zaboravio je ta da je pusenje komoditet i nekakav luksuz.

Prometovanje je, nekim cudom, okosnica nase civilizacije, ukloni ga i vracamo se u kameno doba.

Uostalom, milijun puta je receno da ti nitko zapravo ne brani da pusis, samo ti brani da pusis u blizini ljudi koji ne puse, i to iskljucivo u zatvorenom prostoru koji nije tvoj dom.

Ajme, restrikcije, idi se razapni na Jelacic jer ne postuju tvoja gradjanska prava i degradiraju te kao covjeka! Uzas! Nemam pojma kako zivis s tako nepravednim zakonima!

"Fans are clinging complaining dipshits who will never ever be happy for any concession you make. The sooner you shut up their shrilled tremolous voices, the happier are you going to be for it.&q
17 godina
moderator
Floki kaže...
mbaksa kaže...
Floki kaže...

Glupost. Isto tako onda odmah moze poslati policiju u punionice Coca Cole i Pepsija, u Podravku zbog Vegete, moze zatvoriti sve solane jer ionako vecina nas konzumira previse soli, poslati policiju na seljake koji uzgajaju secernu repu jer se od secera ljudi debljaju i dobivaju razne bolesti, moze zatvoriti McDonalds i druga fast food restorane, moze... Ma gdje je kraj? Ali razlika izmedju svega toga i cigaretnog dima je sto se svim tim trujes sam - a cigaretnim dimom te truju drugi. Stradas ni kriv ni duzan. Ako odlucis popiti Coca Colu - sam si si kriv za posljedice. Nije da covjek pored tebe pije Coca Colu, a da ces ti zbog toga godinama kasnije dobiti cirozu

Meni se cini da bi ti htio odrediti gdje je tome kraj - kod zakona o "zabrani pusenja".

Floki kaže...

Bitan ti je u tom slučaju tvoj komoditet i nije te briga što truješ ljude svojim auspuhom, a brojke kažu sve, više jedan automobil zagadi zrak u jedan dan,nego jedan pušač pušeći cijeli život.

Prvo - ne znam odakle ti te brojke - molim reference. Drugo, razlika je u tome sto automobili isputaju dim na otvorenom, a cigarete se puse i u zatvorenom. Tako da... Izravna stetnost za covjeka je veca kod cigareta.

Floki kaže...
Konačno, kuća mi je kraj prometne ulice kojom cijeli kvart ide na posao ujutro i vraća se popodne. U dane kad nema vjetra itekako osjetim miris automobilskih plinova, nije mi baš ugodno, očito me ti ljudi truju, jer ti su plinovi itekako štetni. Kako to da mene ne štiti ustavno pravo na zdravlje od njihovih automobila. Hoće li se itko od tih ljudi odreći automobila i ići javnim prijevozom na posao da bi mene prestali trovati, neće,naravno, briga ih za mene.

Nista - pokreni borbu protiv automobilskog dima - na drugoj temi, jer ovdje odlazis u off-topic. Samo ne shvacam zasto to spominjes na ovoj temi, i po koji put zasto jednom losom stvari pokusavas argumentirati drugu!? Sprijecimo sve lose sto mozemo - zabrana pusenje u javnim zatvorenim prostorima je najlaksi i najbrzi nacin da se najvise pozitivno utjece na zdravlje gradjana pa je i logicno da ce se poceti odatle.

17 godina

Činjenica jest da svak svakog truje. Jesi li upalio motor svog automobila i ti truješ druge, vrlo je vjerojatno da i od posljedica automobilskog dima umre jednak broj ljudi godišnje kao i od duhanskog dima

dakle, kad prigovarate protiv duhanskog dima, to je situacija da "trovači" prigovaraju drugoj vrsti "trovača"

i u svemu tom međusobnom trovanju ja stvarno ne vidim problem u pušačkim kafićima, mi pušači ćemo tamo ići svojom voljom, a vi nepušači idite u nepušačke kafiće. ovo što milinović radi je ekstremizam. budala se morala povući ,jer kad budaleštine radiš, i prođeš kao budala. Kad mu ovaj zakon padne ja ću mu na ministarstvo poslati mail u kojem ću mu napisati, eto ti sad budalo i roasandića i mbakse i jureškice , javljam ti se iz kafića u kojem uz kavu ponovno pušim. I potpisat ću se imenom i prezimenom.Cool Kraj polemike, dosta sam vremena ovdje potrošio

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.9.2009 13:26 (Floki).
17 godina
Floki kaže...

Činjenica jest da svak svakog truje. Jesi li upalio motor svog automobila i ti truješ druge, vrlo je vjerojatno da i od posljedica automobilskog dima umre jednak broj ljudi godišnje kao i od duhanskog dima

dakle, kad prigovarate protiv duhanskog dima, to je situacija da "trovači" prigovaraju drugoj vrsti "trovača"

i u svemu tom međusobnom trovanju ja stvarno ne vidim problem u pušačkim kafićima, mi pušači ćemo tamo ići svojom voljom, a vi nepušači idite u nepušačke kafiće. ovo što milinović radi je ekstremizam. budala se morala povući ,jer kad budaleštine radiš, i prođeš kao budala. Kad mu ovaj zakon padne ja ću mu na ministarstvo poslati mail u kojem ću mu napisati, eto ti sad budalo i roasandića i mbakse i jureškice , javljam ti se iz kafića u kojem uz kavu ponovno pušim. I potpisat ću se imenom i prezimenom.Cool Kraj polemike, dosta sam vremena ovdje potrošio

Naravno, i komplet svi u EU su budale, ti si se jedini našao pametan Nevinašce

17 godina
segregator kaže...
Floki kaže...

Naravno, i komplet svi u EU su budale, ti si se jedini našao pametan Nevinašce

i Austrijanci su pametni,nisu baš ni svi u EU otišli na kvasinu, uostalom što je mene briga za EU, kao živjet ćemo bolje kad uđemo, ma kako ne

17 godina
neaktivan
Floki kaže...

Svugdje tamo gdje se možeš voziti automobilom možeš i pušiti. Nitko ti ne zabranjuje pušenje na ulici ili bilo kojem drugom otvorenom javnom prostoru (izuzev benzinskih crpki i sličnih mjesta). Čak možeš pušiti i na terasi kafića.

Uđi s automomobilom dogovorno, nenasilno u neki kafić koji ima dovoljno široka vrata i ostavi motor upaljen dok ostali ljudi tamo ispijaju kavu. U najmanu ruku bit ćeš uhićen i optužen za općeopasnu radnju i pokušaj ubojstva zbog trovanja ljudi ugljičnim monoksidom. Za trovanje ljudi cigaretom u kafiću ćeš dobiti samo prekršajnu prijavu. Tako da bih i ja mogao reći da je zakon licemjeran, jer netko tko voli piti kavu sa zapaljenom  cigaretom u kafiću prođe samo s prekršajnom prijavom, a netko tko voli sjediti u svom automobilu u kafiću i imati upaljen motor dok pije kavu dobije kaznenu prijavu i završi u zatvoru.

17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Uostalom, milijun puta je receno da ti nitko zapravo ne brani da pusis, samo ti brani da pusis u blizini ljudi koji ne puse, i to iskljucivo u zatvorenom prostoru koji nije tvoj dom.

Ajme, restrikcije, idi se razapni na Jelacic jer ne postuju tvoja gradjanska prava i degradiraju te kao covjeka! Uzas! Nemam pojma kako zivis s tako nepravednim zakonima!

Pitam se da li uopće znaš da po zakonu o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda ne smiješ pušiti čak ni u vlastitoj sobi ako ju koristiš i u poslovne svrhe, čak i da nisi u kontaktu sa svojim mušterijama (npr. ako pišeš vijesti za BOL ili bilo koji drugi internetski portal). Također ne smiješ pušiti u krugu bolnice čak ni ako se nalaziš unutar svog automobila. I ako znaš, da li te je uopće briga - vjerojatno ne jer nisi pušač. Ali nema veze, prije ili kasnije će ova banana država proglasiti neki jednako nebulozan zakon koji će oštetiti i tvoju socijalnu skupinu i onda će drugi likovati nad tvojom sudbinom kao što i ti sad likuješ nad mojom, jer je uživanje u tuđoj nevolji ("ako ne može meni bit bolje nek barem tebi bude gore") očito dio našeg balkanskog mentaliteta. Evo likujem i ja i kažem da sam oduševljen zakonom o umjetnoj oplodnji i da je to najbolji zakon u našoj državi jer djecu ne planiram imati u dogledno vrijeme...ako zbog ničega drugoga onda da vratim milo za drago onima koji su isto tako likovali kad se proglasio zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda (a vidim i po komentarima ovdje da ima dosta onih koji su oduševljeni tim zakonom, dok im je onaj o umjetnoj oplodnji fuj i bljak, a u realnosti ima nebuloza i u jednom i u drugom zakonu).

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.9.2009 15:29 (Zdenko).
16 godina
neaktivan
Zdenko kaže...

Pitam se da li uopće znaš da po zakonu o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda ne smiješ pušiti čak ni u vlastitoj sobi ako ju koristiš i u poslovne svrhe, čak i da nisi u kontaktu sa svojim mušterijama (npr. ako pišeš vijesti za BOL ili bilo koji drugi internetski portal). Također ne smiješ pušiti u krugu bolnice čak ni ako se nalaziš unutar svog automobila. I ako znaš, da li te je uopće briga - vjerojatno ne jer nisi pušač. Ali nema veze, prije ili kasnije će ova banana država proglasiti neki jednako nebulozan zakon koji će oštetiti i tvoju socijalnu skupinu i onda će drugi likovati nad tvojom sudbinom kao što i ti sad likuješ nad mojom, jer je uživanje u tuđoj nevolji ("ako ne može meni bit bolje nek barem tebi bude gore") očito dio našeg balkanskog mentaliteta. Evo likujem i ja i kažem da sam oduševljen zakonom o umjetnoj oplodnji i da je to najbolji zakon u našoj državi jer djecu ne planiram imati u dogledno vrijeme...ako zbog ničega drugoga onda da vratim milo za drago onima koji su isto tako likovali kad se proglasio zakon o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda (a vidim i po komentarima ovdje da ima dosta onih koji su oduševljeni tim zakonom, dok im je onaj o umjetnoj oplodnji fuj i bljak, a u realnosti ima nebuloza i u jednom i u drugom zakonu).

Nisam znao, i imas pravo, nisam pusac pa je normalno da ne pratim zakone koji se toga ticu.

Uopce mi nije namjera likovati nad ugrozenom slobodom pusaca (????????), nego nad nebuloznim izjavama kakva je recimo tvoja na kraju, ili ona 'Ako ti smeta moj otrov, gubi se'.

Likujes da bi vratio milo za drago? Cekas strpljivo na likovanje kad dodirnu moju socijalnu skupinu?

Ccc.... ma sta da ti kazem. Ako sam sebi nisi smjesan kad procitas sto si napisao, onda nista sta ja imam za reci nece unijeti ni malo mudrosti u raspravu.

Oprosti ako sam te uvrijedio.

"Fans are clinging complaining dipshits who will never ever be happy for any concession you make. The sooner you shut up their shrilled tremolous voices, the happier are you going to be for it.&q
17 godina
neaktivan
Zdenko kaže...

Ako vlastitu sobu prijaviš kao poslovni prostor da bi mogao ostavarivati porezne olakšice (npr. priznavanje opremanja, grijanja i čišćenja te sobe kao troška u poslovanju) onda je najnormalnije da se moraš pridržavati i ostalih zakona koji važe za poslovne prostore. Ne možeš probrati samo one zakone koji tebi odgovaraju.

Budući da SAD i mnoge države koje su članovi EU imaju slične ili još strože zakone u pogledu ograničavanja pušenja, smatraš li i njih banana republikama?

17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Nisam znao, i imas pravo, nisam pusac pa je normalno da ne pratim zakone koji se toga ticu.

Uopce mi nije namjera likovati nad ugrozenom slobodom pusaca (????????), nego nad nebuloznim izjavama kakva je recimo tvoja na kraju, ili ona 'Ako ti smeta moj otrov, gubi se'.

Likujes da bi vratio milo za drago? Cekas strpljivo na likovanje kad dodirnu moju socijalnu skupinu?

Ccc.... ma sta da ti kazem. Ako sam sebi nisi smjesan kad procitas sto si napisao, onda nista sta ja imam za reci nece unijeti ni malo mudrosti u raspravu.

Oprosti ako sam te uvrijedio.

Oprosti i ti ako sam tebe uvrijedio, očito ti ne spadaš u takve ali da ima onih koji otvoreno preziru pušače - ima ih. Ne spadam ni ja u one koji kažu 'Ako ti smeta moj otrov, gubi se' ali da ima i takvih - ima ih. Nije mi želja trovati nepušače u mojoj blizini i ne pušim njima u inat ali ne želim ni da se država ponaša kao da je ona, a ne ja, gospodar mojeg zdravlja.

Nisam možda bio jasan što se tiče onoga što sam rekao za socijalne skupine, ali hoću reći da kad se seljaci bune za to nije nikog briga osim seljaka, kad se studenti bune za to nije nikog briga osim studenata, kad se ugostitelji bune (koji su uostalom puno ugroženiji ovim zakonom od pušača, jer meni ipak zbog njega nije ugrožena egzistencija) nije za to nikog briga osim ugostitelja itd. U državi u kojoj narod nema nimalo solidarnosti za tuđe probleme vlast lako može raditi što hoće.

klimama kaže...

Ako vlastitu sobu prijaviš kao poslovni prostor da bi mogao ostavarivati porezne olakšice (npr. priznavanje opremanja, grijanja i čišćenja te sobe kao troška u poslovanju) onda je najnormalnije da se moraš pridržavati i ostalih zakona koji važe za poslovne prostore. Ne možeš probrati samo one zakone koji tebi odgovaraju.

Budući da SAD i mnoge države koje su članovi EU imaju slične ili još strože zakone u pogledu ograničavanja pušenja, smatraš li i njih banana republikama?

SAD ima ustav star 200 godina koji jamči ljudska prava i slobode, pa su opet imali rasnu segregaciju do prije 50-ak godina.

Gordon Brown se tek prošli tjedan ispričao zbog progona Alana Turinga, oca računalne znanosti bez kojeg bi možda i 2. svjetski rat završio drukčije, a koji je 1952. bio osuđen i kemijski kastriran samo zato jer je bio homoseksualac. Ne vidim zašto ljudska prava ne bi vrijedila za crnce i homoseksualce ali ova dva slučaja pokazuju da su ne tako davno u dvije zapadne i demokratske zemlje ove dvije manjine bili građani drugog (pa i nižeg) reda. Prema tome ništa čudno ako danas ista prava ne vrijede za pušače ili uživatelje marihuane (koja je daleko manje štetna od cigareta pa ju unatoč tome ne smiješ pušiti čak ni i u svom stanu), čak i ako svojim konzumiranjem ovih proizvoda ne smetaju nikome drugome. Što uostalom ja kao sirovi i cinični balkanac znam o ljudskim pravima? Očito se i dalje, čak i u većini zapadnih zemalja, demokracija svodi na to da većina vlada, a manjina mora trpiti njihove odluke, makar one bile nebulozne.

17 godina
neaktivan
Zdenko kaže...

.. ali ne želim ni da se država ponaša kao da je ona, a ne ja, gospodar mojeg zdravlja.

Postoji poslovica, bolje spriječit nego liječit, a liječenje u ovom slučaju košta sve nas.

17 godina
neaktivan
Zdenko kaže...

SAD ima ustav star 200 godina koji jamči ljudska prava i slobode, pa su opet imali rasnu segregaciju do prije 50-ak godina.

Gordon Brown se tek prošli tjedan ispričao zbog progona Alana Turinga, oca računalne znanosti bez kojeg bi možda i 2. svjetski rat završio drukčije, a koji je 1952. bio osuđen i kemijski kastriran samo zato jer je bio homoseksualac. Ne vidim zašto ljudska prava ne bi vrijedila za crnce i homoseksualce ali ova dva slučaja pokazuju da su ne tako davno u dvije zapadne i demokratske zemlje ove dvije manjine bili građani drugog (pa i nižeg) reda. Prema tome ništa čudno ako danas ista prava ne vrijede za pušače ili uživatelje marihuane (koja je daleko manje štetna od cigareta pa ju unatoč tome ne smiješ pušiti čak ni i u svom stanu), čak i ako svojim konzumiranjem ovih proizvoda ne smetaju nikome drugome. Što uostalom ja kao sirovi i cinični balkanac znam o ljudskim pravima? Očito se i dalje, čak i u većini zapadnih zemalja, demokracija svodi na to da većina vlada, a manjina mora trpiti njihove odluke, makar one bile nebulozne.

U vrijeme dok su se prema homoseksualcima i crncima odnosili kako su se odnosili, u SAD-u se dimilo na sve strane. Otprilike u isto vrijeme kada se počelo javno ukazivati na štetnost pušenja i kada su počele prve zabrane reklamiranja cigareta i zabrana pušenja istih na javnim mjestima, u isto vrijeme su i crnci i homoseksualci dobivali svoja prava (1960.-te i 1970.-te). Sve tri stvari: prava rasnih i prava seksualnih manjina, te ograničavanje moći duhanske industrije dogodile su se otprilike u isto vrijeme iz razloga što je tada došlo do razvoja civilnog društva koje je postalo dovoljno jako da je moglo natjerati državu da počne raditi za dobrobit svih svojih građana i stane na kraj svemoći duhanske industrije (bolje rečeno duhanske mafije).

Uspoređivati ograničavanje upotrebe cigareta s diskriminacijom koju su proživljavali crnci ili homoseksualci je u najmanju ruku neukusno. Nitko se ne rađa pušačem, već to svojevoljno postaje i može u svakom trenutku odlučiti postati nepušač.

Sebičnost i bezobraznost pojedinih pušača, koji misle samo na svoj užitak, su glavni razlozi zbog kojih su donešeni zakoni koji ne zabranjuju, nego samo ograničavaju upotrebu duhanskih proizvoda, na način da pušači svojim ovisnošću o nikotinu ne ugrožavaju ostale ljude.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.9.2009 20:05 (klimama).
17 godina
moderator
Zdenko kaže...
Oprosti i ti ako sam tebe uvrijedio, očito ti ne spadaš u takve ali da ima onih koji otvoreno preziru pušače - ima ih. Ne spadam ni ja u one koji kažu 'Ako ti smeta moj otrov, gubi se' ali da ima i takvih - ima ih. Nije mi želja trovati nepušače u mojoj blizini i ne pušim njima u inat ali ne želim ni da se država ponaša kao da je ona, a ne ja, gospodar mojeg zdravlja.

Nije mi nesto jasno. Ti se ponasas kao da si gospodar tudjeg zdravlja (narusavas tudje zdravlje), a drzava te pokusava sprijeciti u tome. I ona se onda ponasa kao "gospodar tvog zdravlja"? Ne, ona se ponasa upravo onako kako se treba ponasati (koliko je u njenoj moci, naravno, nije svemocna) - omoguciti tebi i svima ostalima pravo na zdrav zivot i osigurati da to pravo nitko ne krsi - za to joj na kraju krajeva i placamo porez. To je temeljni smisao drzave kao institucije! Zastita ljudskih prava.

S tim sto tebe drzava pokusava sprijeciti da trujes druge ljude ona ne krsi tvoja prava - ona stiti prava drugih ljudi. Pravo jednog covjeka prestaje tamo gdje pocinje pravo drugog. Daj si molim te lijepo procitaj povijest ljudskih prava iz Blackwellove enicklopedije političke misli, ili evo moj esejic iz kolegija socijalna filozofija za koji sam koristio spomenutu knjigu. Mozda ti to malo razbistri pojam ljudskih prava i svrhu drzave/vlasti.

17 godina
neaktivan
klimama kaže...

Uspoređivati ograničavanje upotrebe cigareta s diskriminacijom koju su proživljavali crnci ili homoseksualci je u najmanju ruku neukusno. Nitko se ne rađa pušačem, već to svojevoljno postaje i može u svakom trenutku odlučiti postati nepušač.

Neki kažu da je homoseksualnost mentalna bolest koja se može liječiti i da svaki homoseksualac uz dovoljno volje može postati heteroseksualac. Siguran sam da su tretmani odvikavanja od homoseksualnosti slični tretmanima odvikavanja od pušenja, prema tome primjedba ti nije na mjestu.

@mbaksa: Zašto vi u Bugu pišete o video igrama? One su isto vrlo štetne za zdravlje (sigurno znaš da je bilo o tome pred nekoliko mjeseci na emisiji "Provjereno" Nove TV ako meni ne vjeruješ). Zar ne bi trebalo ograničiti njihovu upotrebu i zabraniti njihovo reklamiranje, baš kao što je slučaj i sa cigaretama? Hajde prestanite pisati o toj ovisnosti opasnoj po zdravlje i pokažite da nemate dvostruka mjerila.

Ponavljam da ne želim ugrožavati nepušače u svojoj blizini, štoviše više ne pušim ni u svom stanu da mi ne smrdi namještaj i zavjese već samo na terasi, no tek kad se promjene one dvije stavke koje sam jučer spomenuo i koje nemaju veze sa ugrožavanjem nepušača od strane pušača ću i ja dati palac gore zakonu o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda.

17 godina
moderator
Zdenko kaže...
@mbaksa: Zašto vi u Bugu pišete o video igrama? One su isto vrlo štetne za zdravlje (sigurno znaš da je bilo o tome pred nekoliko mjeseci na emisiji "Provjereno" Nove TV ako meni ne vjeruješ). Zar ne bi trebalo ograničiti njihovu upotrebu i zabraniti njihovo reklamiranje, baš kao što je slučaj i sa cigaretama? Hajde prestanite pisati o toj ovisnosti opasnoj po zdravlje i pokažite da nemate dvostruka mjerila.

1. Po n-ti puta: jednom losom stvari ne mozes opravdati drugu! Ako hoces pisati o stetnosti kompjuterskih ("video") igara, imas gumb Pokreni novu temu - iskoristi ga. Takva je argumentacija logicki pogresna. I ima jos jedna stvar - kompjuterske igre igras unutar svoja cetiri zida - po kojoj ti onda logici pravo da usporedjujes kompjuterske igre i pusenje!? Ne, jos gore, govoris o dvostrukim mjerilima!

2. Iako zbog razloga navedenog u tocki jedan uopce nema smisla da reagiram na tvoje tvrdnje, moram reagirati jer iznosis neistine. Ako se dobro sjecam, ovi s NoveTV (koji su, usput receno, isli raditi skandal tamo gdje ga nema) zakljucili da bi dugotrajno igranje igara moglo uzrokovati probleme kod osoba s padavicom ili tako nesto, jel? Dakle, kod osoba koje vec imaju nekakve zdravstvene probleme, koji bi iste takve probleme mogli imati i da su toliko dugo gledali film - dakle, zbog bljestanja ekrana. Tako da ne mozes govoriti o igrama kao a priori stetnima za zdravlje (bilo fizicko, bilo psihicko) - stovise, igre mogu biti korisne za zdravlje jer poboljsavaju koordinaciju. Ako su u pitanju logicke igre, poboljsavaju snalazenje u problemima, da ne kazem inteligenciju.

Zdenko kaže...

Ponavljam da ne želim ugrožavati nepušače u svojoj blizini, štoviše više ne pušim ni u svom stanu da mi ne smrdi namještaj i zavjese već samo na terasi, no tek kad se promjene one dvije stavke koje sam jučer spomenuo i koje nemaju veze sa ugrožavanjem nepušača od strane pušača ću i ja dati palac gore zakonu o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda.

Koje dvije stavke? Mislis ovo:

Pitam se da li uopće znaš da po zakonu o ograničavanju upotrebe duhanskih proizvoda ne smiješ pušiti čak ni u vlastitoj sobi ako ju koristiš i u poslovne svrhe, čak i da nisi u kontaktu sa svojim mušterijama (npr. ako pišeš vijesti za BOL ili bilo koji drugi internetski portal)

Mozes li mi objasniti zasto to nije dopusteno? Mozda sam nesto predvidio... Naime, u Zakonu pise:

11. Javni prostor jest zatvoreni prostor namijenjen skupnom boravku ljudi, a obuhvaća prostore u građevinama u kojima se obavljaju djelatnosti iz područja zdravstva, zaštite djece, socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, ..., javne zahode te otvorene prostore namijenjene održavanju kazališnih i kinopredstava, prostore školskih dvorišta, dvorišta zdravstvenih ustanova i druge prostore u kojima nepušači protiv svoje volje mogu biti izloženi duhanskom dimu.

Ne znam po kojoj logici se to odnosi na moj privatni prostor koji nije namijenjen skupnom boravku ljudi. Ne odnosi se. Jer to nit je javni prostor, nit je namijenjen skupnom boravku ljudi. Ne potpada pod stavak 11. clanka 2. zakona o ogranicavanju uporabe duhanskih proizvoda. Pod koji stavak kojeg clanka onda potpada?

Također ne smiješ pušiti u krugu bolnice čak ni ako se nalaziš unutar svog automobila. I ako znaš, da li te je uopće briga - vjerojatno ne jer nisi pušač.

A zasto bi smio? Pogotovo ako nisi sam u autu. Da rajcas pusace-bolesnike, da te gledaju kako ti samozadovoljno dimis, a oni ne smiju? BTW prijedlog o izmjenama zakona donosi odredbu da se smije pusiti i oko bolnica, ali ne blize od 20 metara od ulaza. Tako da ces s tim biti zadovoljan. Ako je u pitanju velika zgrada, mozes stati bolesniku pod prozor i dimit mu pod prozorom, a on ti nista ne smije reci. Sjajno.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Daj si molim te lijepo procitaj povijest ljudskih prava iz Blackwellove enicklopedije političke misli, ili evo moj esejic iz kolegija socijalna filozofija za koji sam koristio spomenutu knjigu. Mozda ti to malo razbistri pojam ljudskih prava i svrhu drzave/vlasti.

Eh jel' ti primjer. Tom tvojem esejiću zapravo jedino vrijedi zadnjih rečenica, dvije, a njime si zapravo cijeli tekst doveo u pitanje. A to je i stvarnost; svako društvo ima svoja mjerila sloboda.. I ne vidim baš načine primjena na bilo koje društvo, a da to društvo ne primjeni. Možda na kastama u Indiji, ili nomadima u Mongoliji?

A kad se već pozivaš na američku deklaraciju nezavisnosti, mogao si i prokomentirati kako se ona doista i provodi ovih 233 godine, pitaj npr. crnce, pardon, 'afričke amerikance' što misle o tome..

mbaksa kaže...

I ima jos jedna stvar - kompjuterske igre igras unutar svoja cetiri zida - po kojoj ti onda logici pravo da usporedjujes kompjuterske igre i pusenje!? Ne, jos gore, govoris o dvostrukim mjerilima!

Čovjek govori o dvostrukim mjerilima koje su prisutne svugdje, pa i u ovom zakonu. Možda mu primjer i nije najbolji, ali ti gledaš situaciju kroz slovo na papiru zakona pa evo drugi primjer; kad je država dužna tebi, koje instrumente naplate ti imaš, a kad si ti dužan državi, koje ona ima? Konkretno, meni je dužna cca 10 g., a kako je krenulo čisto sumnjam de će ikad to riješiti..

Pa daj mi molim te taj primjer stavi u tu svoju jednadžbu ljuskih prava i svrhu države/vlasti..

A evo i konkteran primjer dvostrukih mjerila kod ovog zakona;

-država ubire namete na duhanske proizvode

-država subvencionira proizvodnju duhana

-država kaže da je duhan štetan, pa je donjela zakon o ograničavanju uoptrebe

Nekako mi se čini da je to bliže definiciji logičke pogreške koju spominješ..

mbaksa kaže...

A zasto bi smio? Pogotovo ako nisi sam u autu. Da rajcas pusace-bolesnike, da te gledaju kako ti samozadovoljno dimis, a oni ne smiju?

Baš je dobar razlog, 'ajmo zabraniti da se ljudi s mercedesom ne smiju približavati onima s yugićem da ovi ne pate. Hajde molim te, pa gdje si skrenuo s realnih razloga štetnosi dima, na to što koga 'rajca' i što si može priuštiti..

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
 Tako da ne mozes govoriti o igrama kao a priori stetnima za zdravlje (bilo fizicko, bilo psihicko) - stovise, igre mogu biti korisne za zdravlje jer poboljsavaju koordinaciju. Ako su u pitanju logicke igre, poboljsavaju snalazenje u problemima, da ne kazem inteligenciju.

A zasto bi smio? Pogotovo ako nisi sam u autu. Da rajcas pusace-bolesnike, da te gledaju kako ti samozadovoljno dimis, a oni ne smiju? BTW prijedlog o izmjenama zakona donosi odredbu da se smije pusiti i oko bolnica, ali ne blize od 20 metara od ulaza. Tako da ces s tim biti zadovoljan. Ako je u pitanju velika zgrada, mozes stati bolesniku pod prozor i dimit mu pod prozorom, a on ti nista ne smije reci. Sjajno.

Što se tiče ovog prvog, nisam ni govorio da su igre štetne po zdravlje već sam samo spomenuo "istraživanje" Nove TV u kojem se o tome govorilo. Ne znači da se s time slažem, dapače, radilo se o senzacionalističkom i kretenskom prilogu jer već 15-ak godina na svim igrama dolaze upozorenja o tome da mogu proučiti epileptične napade. Ovo je isto kao i kad bi napravili prilog o tome kako struja može ubiti, ili sunčanje izaziva opekline. Ali, eto, neki očito imaju jednaki prijezir prema  računalnim igrama i onima koji u njiima uživaju kao što i ti imaš prema onima koji uživaju u cigaretama (a ako i nemaš, ovaj što je napisao drugi post iza tvoga ima sigurno).

Što se tiče ovog drugog, zašto onda mogu pušiti u svome stanu? Možda ni tamo nisam sam, a i da jesam sam, što ako mi upadne provalnik? Da li smatraš da bih morao odmah ugasiti cigaretu kako ne bih ugrozio njegovo zdravlje? Možda ne bih smio pušiti ni na ulici ili vlastitom balkonu jer time rajcam one koji su se tek odvikili od pušenja i dovodim ih u napast da opet zapale?

17 godina
moderator
Zdenko kaže...
Što se tiče ovog prvog, nisam ni govorio da su igre štetne po zdravlje već sam samo spomenuo "istraživanje" Nove TV u kojem se o tome govorilo. Ne znači da se s time slažem, dapače, radilo se o senzacionalističkom i kretenskom prilogu jer već 15-ak godina na svim igrama dolaze upozorenja o tome da mogu proučiti epileptične napade. Ovo je isto kao i kad bi napravili prilog o tome kako struja može ubiti, ili sunčanje izaziva opekline. Ali, eto, neki očito imaju jednaki prijezir prema  računalnim igrama i onima koji u njiima uživaju kao što i ti imaš prema onima koji uživaju u cigaretama (a ako i nemaš, ovaj što je napisao drugi post iza tvoga ima sigurno).

Ne kuzim zasto onda uopce spominjes takve stvari. Nemoj to vise raditi - odlazis u off-topic, pises nesto sto nema veze s temom - a to je protivno pravilima foruma. I jos jedna stvar - ostavi se tog apsurdnog ad hominem "argumentiranja" - na kraju ispada da jedino sto tebe muci je prijezir nepusaca prema pusacima. Ili barem jednog nepusaca. I to je tebi dovoljno da ti sad tu na forumu drvis po tome kao da je to nesto opcenito za nepusace. Ako nije opcenito, ako si tu uocio "cak" jednog preziratelja, sto onda uopce spominjes? Opet ides u logicke pogreske.

I pazi - nepusaci ne preziru pusace, nepusaci preziru pusenje (zapravo, ne mozes reci ni to - mnogi ili neki nepusaci preziru pusenje). Distinkcija je jasna i cista. Ostavi se takvih zlocudnih implikacija.

Zdenko kaže...

Što se tiče ovog drugog, zašto onda mogu pušiti u svome stanu? Možda ni tamo nisam sam, a i da jesam sam, što ako mi upadne provalnik? Da li smatraš da bih morao odmah ugasiti cigaretu kako ne bih ugrozio njegovo zdravlje?

Jel je tvoj stan javni prostor?

BTW Ovo u vezi provalnika - jesi ti procitao Ustav Republike Hrvatske? CITAJ! Hint: clanak , clanak 34.

Zdenko kaže...

Možda ne bih smio pušiti ni na ulici ili vlastitom balkonu jer time rajcam one koji su se tek odvikili od pušenja i dovodim ih u napast da opet zapale?

Sad smio ili ne - ako dimis drugim ljudima, u najmanju ruku su bezobziran i nekulturan.

17 godina
moderator
bed kaže...
mbaksa kaže...

Daj si molim te lijepo procitaj povijest ljudskih prava iz Blackwellove enicklopedije političke misli, ili evo moj esejic iz kolegija socijalna filozofija za koji sam koristio spomenutu knjigu. Mozda ti to malo razbistri pojam ljudskih prava i svrhu drzave/vlasti.

Eh jel' ti primjer. Tom tvojem esejiću zapravo jedino vrijedi zadnjih rečenica, dvije, a njime si zapravo cijeli tekst doveo u pitanje. A to je i stvarnost; svako društvo ima svoja mjerila sloboda..

Pa mi smo europsko drustvo... Ili se barem tako predstavljamo... Ili tome tezimo... Namigiva Sto znaci da zelimo prihvatiti europska pravila (dobro, mozda ti ne zelis - ja zelim).

bed kaže...

Čovjek govori o dvostrukim mjerilima koje su prisutne svugdje, pa i u ovom zakonu. Možda mu primjer i nije najbolji, ali ti gledaš situaciju kroz slovo na papiru zakona pa evo drugi primjer; kad je država dužna tebi, koje instrumente naplate ti imaš, a kad si ti dužan državi, koje ona ima? Konkretno, meni je dužna cca 10 g., a kako je krenulo čisto sumnjam de će ikad to riješiti..

Pa daj mi molim te taj primjer stavi u tu svoju jednadžbu ljuskih prava i svrhu države/vlasti..

A evo i konkteran primjer dvostrukih mjerila kod ovog zakona;

-država ubire namete na duhanske proizvode

-država subvencionira proizvodnju duhana

-država kaže da je duhan štetan, pa je donjela zakon o ograničavanju uoptrebe

Nekako mi se čini da je to bliže definiciji logičke pogreške koju spominješ..

Mozes mozda reci da su to dvostruka mjerila drzave (na kraju krajeva, to su dva razlicita sektora - zdrastvo i gospodarstvo), a ne zakona jer subvencioniranje nema veze s ovim zakonom. Subvencioniranjem proizvodnje duhana drzava salje krivu poruku, iako izravno ne steti ljudima niti krsi njihova prava - zapravo smanjuje uvoz duhana i duhanskih proizvoda. Ja razumijem subvencioniranje ("ako vec pusite, pusite domace"), ali ga ne podrzavam. Svejedno, cak i ako drzava ima dvostruka mjerila, to nije razlog da provodi ono dobro (zabranu pusenja u javnim zatvorenim prostorima), nego je to razlog da dokine ono lose (subvencioniranje proizvodnje duhana).

Po n+1 put! Jednom losom stvari ne mozes opravdavati drugu! UTUVITE SI TO VEC JEDNOM U GLAVU!

bed kaže...
mbaksa kaže...

A zasto bi smio? Pogotovo ako nisi sam u autu. Da rajcas pusace-bolesnike, da te gledaju kako ti samozadovoljno dimis, a oni ne smiju?

Baš je dobar razlog, 'ajmo zabraniti da se ljudi s mercedesom ne smiju približavati onima s yugićem da ovi ne pate. Hajde molim te, pa gdje si skrenuo s realnih razloga štetnosi dima, na to što koga 'rajca' i što si može priuštiti..

Pusaci su ovisnici. Covjek bolestan, nije pusio tjedan-dva-tri i jedino o cemu razmislja je cigareta. I onda mu se ti sepiris pod prozorom s cigaretom. Ono, ne znam sto bih ti rekao...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice