Pouzdanost čvrstih diskova

poruka: 99
|
čitano: 16.912
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Pouzdanost čvrstih diskova".
17 godina
Re: Pouzdanost čvrstih diskova
Friday kaže...
tnakir kaže...

Takodjer vozim Synology i 3TB WD Red, za sada godinu dana skoro pa 24/7, nikakvih problema.

Svi volimo tu kombinaciju

Ne baš svi, ja sam sam složio NAS i koristim Samsung 2TB diskove

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
17 godina
odjavljen
segregator kaže...

Ne baš svi, ja sam sam složio NAS i koristim Samsung 2TB diskove

Dobit ćeš karton!

Freak Show Inc.
13 godina
Friday kaže...
Jovanka kaže...

Šta sam jedini siromašni koji to ganja REDove na Z77?

Jadan nebio

Pa da! Zamisli koliko bi me kostalo napuniti 1813+ ili 1815+, ovako sa 2x3TB RED koliko toliko kontraliram OCD; jbga Hrčak Sindrom(TM) je jači od mene

Go to work, send your kids to school, follow fashion, act normal, walk on the pavements, watch T.V., save for your old age, obey the law. Repeat after me; I am free
17 godina
odjavljen
Jovanka kaže...

Pa da! Zamisli koliko bi me kostalo napuniti 1813+ ili 1815+, ovako sa 2x3TB RED koliko toliko kontraliram OCD; jbga Hrčak Sindrom(TM) je jači od mene

Ja uzeo samo jedan od 3TB i kontam si "sad sam miran 5 godina". Nakon 2 mjeseca sam shvatio kako sam samo bio u krivu... Ali sad ne uzimam još jedan jer planiram vanka. Od hardvera nosim sa sobom samo syno i novu memoriju koju sam kupio (2x8 giga). A vani onda uzimam novi disk da pravi društvo ovome

Freak Show Inc.
13 godina
Friday kaže...

Ja uzeo samo jedan od 3TB i kontam si "sad sam miran 5 godina". Nakon 2 mjeseca sam shvatio kako sam samo bio u krivu... Ali sad ne uzimam još jedan jer planiram vanka. Od hardvera nosim sa sobom samo syno i novu memoriju koju sam kupio (2x8 giga). A vani onda uzimam novi disk da pravi društvo ovome

To sam si rekao pred dvije godine kad sam ih kupio(stoje u mirroru); ali vec 18 mjeseci lamentiram sam sa sobom da razbijem mirror i dignem RAID5, ono jedan disk = duplo spejsa Al me frka di cu to bekapirat

Go to work, send your kids to school, follow fashion, act normal, walk on the pavements, watch T.V., save for your old age, obey the law. Repeat after me; I am free
12 godina
Friday kaže...

sorry na ot, ali što je s tim tvojim planovima, jesi uspio što...

u subotu kolega vozio prijatelja u trogir na avion - ide radit u irsku, pa tamo na aerodromu naišli na još jednog prijatelja koji ide za irsku na isti način

čini se da je egzodus u punom jeku

17 godina
odjavljen
Jovanka kaže...

To sam si rekao pred dvije godine kad sam ih kupio(stoje u mirroru); ali vec 18 mjeseci lamentiram sam sa sobom da razbijem mirror i dignem RAID5, ono jedan disk = duplo spejsa Al me frka di cu to bekapirat

Ma kod mene je backup majka i to se ne smije ugroziti. Bilo je dobro dok prije koji mjesec nisam odlučio skinuti CBT komplet od 550 giga

Freak Show Inc.
17 godina
Friday kaže...
tnakir kaže...

Za Synology sam dobio preporuku od par ljudi. Odusevio me, i brzina, i support, prosirenja etc etc... Zbilja nema konkurencije.

Koji si uzeo?

213j

Za sada je jedan disk unutra, ali me lagano prpa, gledam si kupit jos jedan za u mirror.

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.2.2015 11:54 (tnakir).
17 godina
odjavljen
picajzla0707 kaže...

sorry na ot, ali što je s tim tvojim planovima, jesi uspio što...

u subotu kolega vozio prijatelja u trogir na avion - ide radit u irsku, pa tamo na aerodromu naišli na još jednog prijatelja koji ide za irsku na isti način

čini se da je egzodus u punom jeku

Kakav OT? 

Ma pregovaram poprilično intenzivno sa ircima (tražim puno para ). Ali naginjem ka Kanadi. Želja mi je tamo otići pa ovo sa ircima pomalo otežem...

Freak Show Inc.
17 godina
odjavljen
tnakir kaže...

213j

Za sada je jedan disk unutra, ali me lagano prpa, gledam si kupit jos jedan za u mirror.

Same here

EDIT:

Ja neću mirror nego ću samo ciljano imati neke stvari na oba diska.

Freak Show Inc.
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.2.2015 11:56 (Friday).
15 godina

mislim da ja ipak imam najjeftiniji backup. :-)
Imam hrpu rabljenih WD Black 1TB diskova koje sam dobio na poklon (službeno rashodovani ali su svi prošli moj stress test) i koristim ih za backup preko docka. Najvažniji podatci su mirorrirani (dakle dupli backup, jedna kopija je na drugoj adresi). Povećan je rizik da crknu pri paljenju/gašenju ali onda je to uglavnom elektronika koju mogu skinut s drugog diska da skinem podatke. 
Što mislite kakve su šanse da mi crkne disk koji je 99,9% vremena offline?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
jozef kaže...

Isti kao da ti se žena fuca okolo iako nisi otišao na službeni put! Dakle - moguće i dogodilo se mnogima!

Freak Show Inc.
17 godina
jozef kaže...

Imam hrpu rabljenih WD Black 1TB diskova koje sam dobio na poklon (službeno rashodovani ali su svi prošli moj stress test) i koristim ih za backup preko docka. Najvažniji podatci su mirorrirani (dakle dupli backup, jedna kopija je na drugoj adresi). Povećan je rizik da crknu pri paljenju/gašenju ali onda je to uglavnom elektronika koju mogu skinut s drugog diska da skinem podatke. 

Ovisi o disku. šanse mogu biti i veće nego kod diskova koji su online.

Na kraju krajeva preko 95% restore procedura u ozbiljnim okolinama se pokreće ne radi kvara diska već radi drugih razloga.

BTW, selidba elektronike ne pomaže često.

17 godina
jozef kaže...

sa elektronikom ces morat uzeti i stari BIOS chip sa stare elektronike jer samo sa novom plocicom nece raditi.

a premjestanje tog chipa vec iziskuje malo bolje sposobnosti lemljenja.

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
15 godina
nixass kaže...

sa elektronikom ces morat uzeti i stari BIOS chip sa stare elektronike jer samo sa novom plocicom nece raditi.

Diskovi koje imam su svi iz istog batcha, imaju isti firmware, isti datum proizvodnje. Mislim, na kraju s paljenjem i gašenjem su najveće šanse da zakaže motor (a onda mi ionako treba pomoć profesionalaca). Ti diskovi se pale 2-3 puta mjesečno (ima ih dovoljno, označeni brojevima). Neke stvari se backupiraju kružno pa istovremeno imam i po 2 stare kopije. Nemojte me plašiti toliko ;-)

17 godina
jozef kaže...
nixass kaže...

Diskovi koje imam su svi iz istog batcha, imaju isti firmware, isti datum proizvodnje. Mislim, na kraju s paljenjem i gašenjem su najveće šanse da zakaže motor (a onda mi ionako treba pomoć profesionalaca). Ti diskovi se pale 2-3 puta mjesečno (ima ih dovoljno, označeni brojevima). Neke stvari se backupiraju kružno pa istovremeno imam i po 2 stare kopije. Nemojte me plašiti toliko ;-)

isti batch ne znaci bas nista. bios chip je boss i njega se pita ;) svaki disk ima unikatne "mushice" i one su u tom chipu, bez obzira na reviziju firmwarea

nekad je swap pcb-a radio, danas vise ne.

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
17 godina
nixass kaže...

isti batch ne znaci bas nista. bios chip je boss i njega se pita ;) svaki disk ima unikatne "mushice" i one su u tom chipu, bez obzira na reviziju firmwarea

nekad je swap pcb-a radio, danas vise ne.

Točno to. Plus što su nekad specifični zapisi i na samim pločama.

15 godina

ne znam kakvi su danasnji Seagateovi diskovi, ali imam 2 doma u kompu, jedan star 9 godina i drugi 11 godina, oba rade bez problema, to sve sto se prije radilo je bilo kvalitetno, a sad gledam ssd crkne nakon 2 godine ili ti dodje neispravan, kako onda staviti na to windowse ako strahujes da ti moze crknuti svaki cas.

Naravno tu je garancija, ali ko ce svako malo stavljati nove windowse i sve ispocetka instaliravati itd, pogotovo ako se covjek tesko navikne na promjene(kao ja), to je i glavni razlog zasto ne rusim windowse same od sebe, pogotovo ako nema nikakvih problema, tako da iste imam vec 5 godina i to na ovom disku iz 2004 

valjda nece sad otkazati kad sam ga ovoliko nahvalio 

Plans to protect air and water, wilderness and wildlife are in fact plans to protect man. Stewart Udall . LoL west:win4crazzy east:win4crazy
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Mi imamo osječaj da je ssd daleko lošiji jer ima odreden broj zapisa kao usb memorije. No ja bi rado vidio izvjestaj tj bar testove ssd-ova koji su izdrzali rigozne testove poput ovog sa hdd-om. 

Osim toga bilo bi dobro da napišu čiji su čipovi u tim ssd-ovima, jer ne proizvode sve ti proizvođači. 

17 godina
neaktivan
Friday kaže...
indig0F10w kaže...

Čitanje s razumijevanjem...

"No ove rezultate treba uzeti s rezervom jer su diskovi korišteni u okruženju za koje nisu predviđeni, odnosno riječ je o diskovima za kućnu upotrebu koji su korišteni u profesionalnim sustavima za pohranu gdje su bili izloženi znatno većem opterećenju i vibracijama od onoga za što su projektirani."

Nekako mi se cijeli koncept ovakvog čuvanja podataka na diskovima koji za to nisu namjenjeni čini promašenim. Ne mislim da je najskuplje ujedno i najbolje ali činjenica je da su "kućni" diskovi kao dan i noć naspram profi diskova.

Isplati se, vjeruj mi. Radim sa jednom bankom koja uglavnom koristi neke ne baš najsjajnije diskove u serverima. Isplati se. Svakih godinu-godinu i pol dio diskova crkava i oni ih zamjene. Opet im je financijski isplativije s obzirom na to koliko pravi npr SAS diskovi koštaju.

Ajde nas educiraj pa reci u koje to "servere" idu ne baš "najsjajniji" diskovi. I kako si u problemtiku pouzdanosti ubacio SAS diskove? Enterprise grade diskovi su enterprise grade bez obzira bili oni SATA, NL-SAS, SAS, SSD ili flash.

Chaintech socket 4 MB, Cyrix 486DX2 66Mhz (TURBO mode!), 8MB EDO RAM, 420MB HDD, S3 Trio 2MB, Sound Blaster 16, 3.5" 1.44MB floppy!!!
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.2.2015 22:44 (s1m0n).
17 godina
s1m0n kaže...

Ajde nas educiraj pa reci u koje to "servere" idu ne baš "najsjajniji" diskovi. I kako si u problemtiku pouzdanosti ubacio SAS diskove? Enterprise grade diskovi su enterprise grade bez obzira bili oni SATA, NL-SAS, SAS, SSD ili flash.

Imaš pacijenata koji naračuju brand servere bez diskova i onda pokušavaju ubaciti obične "jer vendori pljačkaju na diskovima".

Nekad prođe, ali im je zgodno dodatno uzeti pare kad stvari ne prođu dobro - tad krene kuknjava oko "lock-ina" i ostalih trikova proizvođača.

17 godina
odjavljen
s1m0n kaže...

Nije moje područje - znam samo da su kupovali "obične" (kućne) diskove i stavljali u servere. Svakih godinu-dvije poneki disk rikne i to je to. Da stvar bude bolja - ti diskovi su redovito trajali duže nego diskovi u našem serveru u koji su išli isključivo seagate NS i ini diskovi.

Freak Show Inc.
17 godina
Old Iggy kaže...
s1m0n kaže...

Imaš pacijenata koji naračuju brand servere bez diskova i onda pokušavaju ubaciti obične "jer vendori pljačkaju na diskovima".

Nekad prođe, ali im je zgodno dodatno uzeti pare kad stvari ne prođu dobro - tad krene kuknjava oko "lock-ina" i ostalih trikova proizvođača.

A još je zgodnije kad uvališ priču kupcima da samo enetrprise diskovi dolaze u obzir, a onda ih pustiš

da čekaju 2 mjeseca na novi disk i strepe za svoje bankarske podatke, iako im uzimaš 70000kn

mjesečno za održavanje te svemirske enterprise tehnologije :D

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
17 godina
segregator kaže...
Old Iggy kaže...

A još je zgodnije kad uvališ priču kupcima da samo enetrprise diskovi dolaze u obzir, a onda ih pustiš

da čekaju 2 mjeseca na novi disk i strepe za svoje bankarske podatke, iako im uzimaš 70000kn

Rekoh ti već jednom - volio bi vidjeti i toga tko je to potpisao, kupio, plaća i održava.

Nažalost, ja ne mogu doći do takvih pacijenata.

17 godina
Old Iggy kaže...
segregator kaže...
Old Iggy kaže...

Rekoh ti već jednom - volio bi vidjeti i toga tko je to potpisao, kupio, plaća i održava.

Pa zaposli se u Infosistemu, što te sprečava?

A do "pacijenata" ćeš najlakše doći pažljivom upotrebom FUD-a

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.2.2015 18:01 (segregator).
17 godina
segregator kaže...
Old Iggy kaže...

Uh, dosta toga.

Ne volim to. Posebno kad za svaki sustav na tržištu imaš više distributera / partnera / servisa. Najmanji problem raspitati se, provjeriti stavke RfP-a, ugovora...

Skoro sam slikao policu s rezervnim diskovima.

17 godina
Old Iggy kaže...
segregator kaže...
Old Iggy kaže...

Uh, dosta toga.

Ne volim to. Posebno kad za svaki sustav na tržištu imaš više distributera / partnera / servisa. Najmanji problem raspitati se, provjeriti stavke RfP-a, ugovora...

Nemaš kad kupuješ egzotiku kao što je:

http://www.infosistem.hr/rjesenja/prema-industriji/financijske-institucije/urbis/

Prije nego ti uvale softver, sve je puno fraza koje uključuju "open", "interoperable",  "follows industry standards", a jednom kad se iskeširaš, onda slušaš

"možda radi i na tome, ali ako ne kupite taj i taj hardver, mi ne možemo garantirati ovo i ono"...

17 godina
segregator kaže...
Old Iggy kaže...

Uh, dosta toga.

Nemaš kad kupuješ egzotiku kao što je:

http://www.infosistem.hr/rjesenja/prema-industriji/financijske-institucije/urbis/

Prije nego ti uvale softver, sve je puno fraza koje uključuju "open", "interoperable",  "follows industry standards", a jednom kad se iskeširaš, onda slušaš

"možda radi i na tome, ali ako ne kupite taj i taj hardver, mi ne možemo garantirati ovo i ono"...

To je softver. Bankarski. Posebna vrsta pakla.

Ovo je hardver. U odnosu na ovo prije, mila majka.

Inače se brdo banaka opeklo na tom području, jako nezgodna tema za raspravu.

17 godina
neaktivan
segregator kaže...
Old Iggy kaže...
s1m0n kaže...

Vidim da si pun iskustva iz tog sektora. FYI, nešto što se zove "garantni rokovi" i "support" osiguravaju novi dio u 24h ili manje on-site od trena otvaranja ticketa. Idiot je onaj koji nema pod supportom takav hardveraj. A ako "uvaljuješ" odravanje od 70k kuna a isporučiš dio za 2 mjeseca nisam siguran tko je tu idiot. Onaj tko od tebe kupuje ili ti koji od IT-a radiš stereotip balkanizma. Hvala ti od svih korektnih IT-evaca ove zemlje koji se trude da opravdaju svaku kunu uloženu u njih.

U temi sve veliki znalci kojima je doseg stripe raid sa dva diska. WD Green serije vjerojatno.

Chaintech socket 4 MB, Cyrix 486DX2 66Mhz (TURBO mode!), 8MB EDO RAM, 420MB HDD, S3 Trio 2MB, Sound Blaster 16, 3.5" 1.44MB floppy!!!
17 godina
neaktivan
Friday kaže...
s1m0n kaže...

Nije moje područje - znam samo da su kupovali "obične" (kućne) diskove i stavljali u servere. Svakih godinu-dvije poneki disk rikne i to je to. Da stvar bude bolja - ti diskovi su redovito trajali duže nego diskovi u našem serveru u koji su išli isključivo seagate NS i ini diskovi.

Vulgaris kučni disk sigurno nećeš upogoniti u rackmount serveru ili bladeu. Eventualno bi se dalo u neki standalone tower server iz entry linije ubaciti. U rackmount server i bladove nećeš uspjeti ni disk iz recimo IBM-ovog stroja upogoniti u recimo Dell (ni obrnuto).

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice