Linearne jednadžbe

poruka: 12
|
čitano: 9.181
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Linearne jednadžbe

Evo imam jedan zadatak s kojim se mučim već 2 dana i ne mogu ga riješiti, sve ostale zadatke iz lekcije rješavam bez problema, ali kod ovog imam problema.

Pošto na forumu ima dosta dobrih matematičaraCool cijenio bih svaku pomoć.

Zadatak je u slikama.

Dočekali smo 10.11.2009. što sada?
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.12.2009 18:42 (Dodinho).
17 godina
neaktivan
RE: Linearne jednadžbe

Ne znam za koju školu je ovo zadatak, ali i zadatak i postupak su relativno jednostavni.

Rješenje leži u tome da svedeš postupno razlomke na zajednički nazivnik te izjednačiš lijevu i desnu stranu jednadžbe.

Nakon razrade, prebacivanja i izračunavanja, na kraju dobiješ formu koju kad riješiš dobiješ da je x=-84.

Postupak razradi sam, jer ako je ovo težak zadatak, onda čekaj dok dođu još teži.

P.S. Znatiželje radi, za koji razred škole je ovo zadatak?

Pozdrav.

EDIT: Vidim neki su ti dali i rješenje, tak da zanemari post.

UTERE SED NE ABUTERE!
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.12.2009 19:30 (Prometej).
17 godina
neaktivan
Linearne jednadžbe

Valjda ćeš skužit, nije neki sken, a ni rukopis. Nabrzinu rješio, tako da ti nije postupak korak po korak.

? ?
Sako cera bolje, sako jutre huje!
16 godina
protjeran
Prometej kaže...

Ne znam za koju školu je ovo zadatak, ali i zadatak i postupak su relativno jednostavni.

Rješenje leži u tome da svedeš postupno razlomke na zajednički nazivnik te izjednačiš lijevu i desnu stranu jednadžbe.

Nakon razrade, prebacivanja i izračunavanja, na kraju dobiješ formu koju kad riješiš dobiješ da je x=-84.

Postupak razradi sam, jer ako je ovo težak zadatak, onda čekaj dok dođu još teži.

P.S. Znatiželje radi, za koji razred škole je ovo zadatak?

Pozdrav.

EDIT: Vidim neki su ti dali i rješenje, tak da zanemari post.

Ili za 8. ili 1 srednje sudeći po godinama...

Pala bomba u rodilište. Sad ima duplo više djece. /////// Vrijeme je relativan pojam. Zavisi sa koje strane WC-a se nalaziš.
17 godina
Linearne jednadžbe

Puno hvala, 1. srednje SŠER Tehničar za računalstvo, sve sam teže zadatke rješavao i probleme 1. stupnja, ali s ovim sam se 2 dana borio.

16 godina
neaktivan
Linearne jednadžbe

Ma to je obično svođenje na zajednički nazivnik i traženje jedne nepoznanice.Čekaj da dođu apsolutne jednadžbe i nejednadžbe.Onda ima da te nema.

oko za oko,pasta za zube
17 godina
neaktivan
dncrmt kaže...

Ma to je obično svođenje na zajednički nazivnik i traženje jedne nepoznanice.Čekaj da dođu apsolutne jednadžbe i nejednadžbe.Onda ima da te nema.

To nije toliko tesko, koliko recimo logaritamske nejednadzbe koji nikada nisam volio uciti.Belji se

...Scooter Tuning is not A Crime!!...
16 godina
neaktivan
Lion King kaže...
dncrmt kaže...

To nije toliko tesko, koliko recimo logaritamske nejednadzbe koji nikada nisam volio uciti.Belji se

Na logaritme sam totalno zaboravioBelji se.Ali znam iz iskustva da smo imali dosta problema sa apsolutnim jednadžbama i nejednadžbama.Postavljanje uvjeta,mali milijon slučajeva,pa traženje intervala...Izgubi se čovjek u tome.

oko za oko,pasta za zube
17 godina
neaktivan
Linearne jednadžbe

Ako netko ima link kako se ovo rješava ili zna rješit. Ja neznam. Ako netko riješi neka skenira ili uslika fotićem. Zadatak je sa fakulteta. Imam još malo kolokvij.

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.12.2009 20:57 (vedrann).
17 godina
Linearne jednadžbe

Ovaj zadatak je lagan ali može doći do problema ukoliko ne paziš na minuse jer sve na prvi pogled izgleda ok , a riješenje dođe neko ludo :)

EDIT: mislim na prvi zadatak u temi

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.12.2009 20:37 (Vido).
16 godina
neaktivan
vedrann kaže...

Ako netko ima link kako se ovo rješava ili zna rješit. Ja neznam. Ako netko riješi neka skenira ili uslika fotićem. Zadatak je sa fakulteta. Imam još malo kolokvij.

Ovo prvo ide klasičnom indukcijom po n, ideu 3 koraka:

1. za n=1 se provjeri direktno - to nam je baza indukcije

2. pretpostavimo da tvrdnja vrijedi za neki n prirodan broj

3. idemo dokazat da uz pretpostavku iz 2. vrijedi i za n+1

u svoju tvrdnju umjesto n ubaci n+1 i probaj dobit dvije zagrade, od kojih je jedna iz pretpostavke 2. pa je djeljiva s 13, a druga da sadrži faktor 13 pa je djeljiva s 13. Ako neće ići, pitaj, pa riješim i uslikam ti rješenje.

Drugi zadatak, di se traže točke infleksije:

Točke inflexije za funkciju f su točke x za koje vrijedi da je f''(x)=0 (druga derivacija =0). Dakle, sve što trebaš napravit je dvaput derivirat svoju fju i izjednačit to sa nulom. Nultočke te fje bi trebale bit lagane za izračunat :D

17 godina
Linearne jednadžbe

Evo pisali smo test i dobio sam 4, zahvaljujem se svima koji su mi pomogli.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice