Zgrada s provedenom instalacijom za optiku: kako d

poruka: 9
|
čitano: 6.414
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Provedena instalacija optike u zgradi: što dalje?

T-Com je došao do prizemlja naše zgrade s optikom prije godinu i pol, pa smo zaglavili u tome da nismo dali kanalice, a oni nisu htjeli kroz naše bužire prolazit.

Prije 15 dana smo o vlastitom trošku razvukli instalacije od stanova do prizemlja, tik do te njihove kutije, rekli su nam da treba single mode optika, tako smo i napravili.

Sad.. tcom govori kako moraju "zgradu prijaviti na HAKOM" i da će to trajat neko vrijeme. Iskon, A1 kažu da optika nije dostupna (valjda jer je t-com nije označio kao dostupnu), a Telemach kaže da je dostupna i da oni mogu bez problema provesti uključenje. Naravno, to govori tip iz prodaje, kao što mi je i t-com prije godinu dana govorio da je dostupna, a mi bismo svaki put zaglavili na problemu kanalice/bužiri.

Pošto je t-com u procesu "prijavljivanja na HAKOM" mogu li ja prihvatiti ponudu Telemacha, pa se oni spoje preko, pretpostavljam t-comovog kabla od stupa do prizemlja zgrade i naših instalacija iz stanova do prizemlja ili moram čekati da t-com to dovrši?

0 0 hvala 0
12 godina

Cisto sumnjam da bude telemach koristio infrastrukturu od HT-a.

Moguće je da Telemach bude u skorije vrijeme ili je već provukao svoju optiku do Vaše zgrade.

u nevolji ne treba plakati vec traziti ljeka
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Provedena instalacija optike u zgradi: što dal

-pošto već znaš kako ide s 'dostupnim' dok ti to trgovac prodaje.. i kako kad sklopiš ugovor pa krene obična-bakar linija s računom i natezanje oko tog što je ugovoreno-isporučeno? tj vjerojatno znaš no pitaš :)) misleći da ćeš tako imati više sreće, nećeš..

-inače, tcom kao glavni nacionalni koncesionar, čak kad ima sve, kad provuče, .. ne želi neko vrijeme 'priključiti' iz raznih razloga, barem 'zadni metar' tj vlasnik infrastrukture mora pod istim uvjetima dozvoliti pristup ostalim operaterima, kao tržišna pravila-natjecanje.. tj tad bi teoretski ti birao operatera-paket-cijenu.. a tcom to naravno ne želi, tj prvo idu ankete-ponude i tek kad recimo +50% stanara zatraži i predugovori tad postane dostupno, do tad bilo koji razlog, pandemija, potres, hakom.. (koji je btw njihov podstanar).. je dovoljno dobar.

-po područjima-lokalno, tcom postavlja svoju, a1 svoju mrežu.. dok nasljeđeno-kupljeno bivši bnet-kabelska a1 ima i kabelsku koja je zasebna-odvojena od telefonije.. tj nekad je telefon bio nosioc linije, telefonska mreža ili bakrena parica... danas je to isto, no nije baš isto, bakar, optika, coax.. i coax je isklučivo u zgradama (nisu spajali pojedine kuće) u kvartu u kojem su postojali, ograničeno.. dok djelatnik često ne zna što ekšli imaju a sve je izdjednačeno u ponudi pa može biti svašta i opet isti problem no veća šansa nego s telmachom koji je primarno mobilni operater a tek silom zakona i tržišnih pravila tcom je morao prepustiti-prodati optimu telcima.. no i dalje nemaju svoju infrastrukturu-fixnu mrežu nego samo operatera dok je vlasništvo infrastrukture nešto drugo.. moje-tvoje.

-ili ovako, zašto su tcomovci htjeli kanalice (a niste dali..) jer su postojeći bužiri tuđe vlasništvo, nije njihovo.. to se u poslu ne želi, dok je bnetov coax vlasništvo i upravo tako postavljen, kanalice do stanova i to je tad njihovo.

-vlasništvo nad opremom je u poslu važno, naplata + zakoni i dostupnost.. a nedostupno je dok vlasnik-izvođač ne kaže da je dostupno-gotovo, a on to otegne-izbjegne do trenutka kad njemu odgovara.. tako je u mom kvartu dok su rađene ceste-rotor, sve u krugu parsto metara, pošta-centrala-policija.. postavljeni i kablovi-optika, jasno vidljivo kamo ide koji prokop-rov, što je kanalizacija, što vodovod a što telekom jer naprosto ide do pošte-centrale.. i to sve je bilo napravljeno s radovima na cesti, asfalt-rotori itd.. .. i tad pandemija, zastoj, par godina čekanja da postane dostupno tj tek nakon što je tcom povukao sredstva iz eu fonda za tu namjenu mada su svi radovi već odavno bili izvršeni.. tad su spojili posljeni metar-haustr naravno nakon anketne ponude ugovora u kojem tražiš uvođenje optike i to je išlo par mjeseci po 'selu' tj čekao si da tvoja ulica dođe na red uz ponovno bušenje tih ulica koje su u tim trenutcima spajali posljednje metre-bužire.. što se opet razvuklo par mjeseci, tak da i kad je sve napravljeno, potraje, par godina-mjeseci mada može biti i par minuta gledajući sam posao spajanja... a kad ne žele tad otegnu do trenutka kad žele, kad povuku neki find i naplate-zarade već otplaćeno prošlim računima i poskupljenjima koje su tad iz tog razloga-objašnjenja uvodili kao sad s inflatornom klauzilom i sl. .. hakom je njihov, lupit će pečat kad to tcom želi.. no to ti djelatnik ne može, ne zna reći jer je njegov posao prodati paket, čak mu nešto na promoletku piše.. i ne može reći ništa drugo, no to sve znaš, .. pa ako možeš zaobiđi telemach.. od svih operatera, klasični truli kapitalizam, najgori.. nije sve u tarifi, naplate se .. a jednom sklopljen ugovor može biti problem ne tko je u pravu ili zakon nego tko je tko, jači..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

Hvala na pojašnjenju. Znam dosta toga jer se godinu i pol natežem, ali pitam jer nikad nisam 100% siguran tko me farba (svi vjerojatno), pa volim triput provjerit. 

Mi smo se natezali jako dugo upravo iz tog razloga, kao oni ne mogu prolaziti kroz naše bužire jer, ako počupaju bakar da bi gurnuli optiku "tužit će ih baba Mara s drugog kata da su joj oteli internet", a to što kod nas nema babe Mare ništa..

Na kraju nam je puko film, pa smo sami razvukli sve i sad imamo situaciju da naš kabel završava 3 cm od njihovog i samo ga treba upiknuti, ali to je proces, postupak, procedura....

Sad i A1 i Telemach kažu da vide da je naša adresa dostupna, ali, to su prije vidjeli i t-comovci dok nisu stavili napomenu da "stanari ne daju kanalice", pa im je nestala ta dostupnost jer smo imali komičnu situaciju da netko od stanara da zahtjev, tehničar izađe, stornira, pa tako pet puta i onda su maknuli vidljivost jer su ovi iz prodaje uvijek napaljeni da dobiju zelenu kvačicu.

I meni su rekli da bi ta prijava na hakom išla brže kad bi se mogli "vezati na zahtjev", a ja im kažem "imam iskon na bakru".. e "to nije ista firma" iako je njihova.. Šou i muljaže.

Iskonu sam objasnio da se čeka samo spajanje, ali, kad su poslali zahtjev tcomu za uključenje optike dobili su odbijenicu zbog "neće kanalice" iako je u proceduri taj ugovor o njihovom korištenju naše kućne optike.

Sad se (prodaja, naravno) Telemacha kune da vide da je optika dostupna, pa sam im rekao, "ok, možemo probat ugovor na daljinu, ali da se odustaje ako tehničar ne može" i vele "naravno", ali obećavaju gigabitni net i super full eon whatever sa 6 mjeseci za euro, pa ću vidjet hoće li njihov tehničar nešto moći ili će se i on pojaviti, pa počet laprdat kako mora mini projekt za spajanje od stupa do prizemlja zgrade (kuda je tcom već proveo svoje) ili će se nešto ipak magično pojaviti. A1 za susjedne zgrade nudi "optiku preko veleprodajne veze", dakle preko t-coma, pa možda ipak ima neka opcija i da se u mom kvartu dogovore.. tu nema puno stanova, nije super lukrativno da nešto iznova grade, a nije ni neko blago koje bi t-com čuvao.

Možda nas upravo to i spasi, da nismo bog-zna-što vrijedni. :D

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Zgrada s provedenom instalacijom za optiku: ka
Hamanu kaže...

..

Možda nas upravo to i spasi, da nismo bog-zna-što vrijedni. :D

-nada posljednja umire? :) .. i ostale doskočice o nadi.. no mada nama može izgledati nešto 'malo', kao par centa, telekomi to ne vide tako, broje svaki cent.. škrći od škota, pa to nije vjerojatni rasplet tj prije obrnuto što je za sad činjenično stanje (nisu prepustili drugima i sl.).

-tj koliko ste mali, toliko je lakše i njima ne napraviti ništa dok nije po njihovom.. i dok stoji napomena 'ne žele kanalice'.. pa sugeriram drugi pristup ili promjenu naziva ulice-adrese kao freshshtart u kojem možda neće ostati ta napomena :)) .

15 godina
neaktivan

Nazvao sam i HAKOM. Kažu da vide zgradu i da t-com vjerojatno šuti jer imaju 30 dana u kojima moraju drugim operaterima ponuditi svoju infrastrukturu jer je to nekakava antimonopol mjera. 

Telemachov prodavač (znam, znam, prodaja.. :D) kaže da mi sigurno može spojiti, pa sam mu rekao neka proba, ali sam više puta naglasio da, ako ne ide, onda storno svega, da me ne zanimaju alternativna rješenja. Uvjerava da se ugovor potpisuje nakon što tehničar spoji,  da ne plaćam tehničara ako nema interneta itd. 

Javim kako je završilo. :D

16 godina
Hamanu kaže...

Nazvao sam i HAKOM. Kažu da vide zgradu i da t-com vjerojatno šuti jer imaju 30 dana u kojima moraju drugim operaterima ponuditi svoju infrastrukturu jer je to nekakava antimonopol mjera. 

Telemachov prodavač (znam, znam, prodaja.. :D) kaže da mi sigurno može spojiti, pa sam mu rekao neka proba, ali sam više puta naglasio da, ako ne ide, onda storno svega, da me ne zanimaju alternativna rješenja. Uvjerava da se ugovor potpisuje nakon što tehničar spoji,  da ne plaćam tehničara ako nema interneta itd. 

Javim kako je završilo. :D

-postoji par scenarija.. prvi-pozitivan, spoje i sve radi kako je i očekivano-ugovoreno, drugi-suprotan, opet očekivano :) .. no tad ti baš ništa ne znači to što si u pravu, pravno-ugovorno.. tj ako do tog dođe, vidjet ćemo, .. i tad obično ide uhodana rutina telekoma (od kojih je telemach vjerojatno najtvrđi u tom džonovskom pristupu).. dobiješ račun, plati.. (pa se žali) dok se i plaćanje tumači kao prihvaćanje ugovora, odnosno i kad raskineš ne znači da idući-iduće mjesece nećeš dobijati račune s prijetnjom ovrhe pa ti ne plati.. i skači po mingo-fini dokazuj da si u pravu, nosi papire-račune-potvrde-ugovore.. i to opet mjesec iza ponovi, dok ne dobiješ pravi papir i 'obećanje' da tog više neće biti, no možda.. tek kad mjesec-tri nema računa tad si miran, odnosno, možda nakon godine na vrata (telefonom) zakuca utjerivač duga, otkupljenog.. pa ti njemu objašnjavaj :) ..

to su dva scenarija, u pravnoj državi prvi je normalan, drgi izuzetak, za filmove.. no kod nas više pravilo, jer hakom... banana država što se tiče takvih institucija, telekomi-banke i sl. ..

neki treći scenarij, između, umjeren? .. realno ne posotoji, tj ili će ako nema optike uredno raskinuti i to je to ili će rutinski gurati račun jer tako rade veliki, sustav, pri čemu pojedini djelatnik ne znači ništa i ne može ništa..

-telekomi po pravilu (interno) rutinski guraju naplatu, ugovor, ovrhu, .. imaju jaku pravnu službu, mogu, dok druga strana mora sve to dokazivati-tražiti.. i prečesto odustane, pri čemu je 'nevžno' tko je u pravu, pravno-ugovorno-zakonski, nego tko je jači u toj igri .. a u igri su milijuni i nevažan je pojedini mali slučaj-iznos, tj to je pravilo na globalnom menagerskom nivou jer su tad brojke miljunske dok djelatnik nižeg ranga ne može ništa u takvom sustavu.. tj zato imamo hakom, zato je izmišljen zakon o zaštiti potrošača.. jer su jači, a naše sudstvo nikakvo, ne radi, kao ni hakom koji ugl organizira domjenke i dijeli penkale umjesto da sankcionira i štiti korisnike što im je statutna obveza-svrha..

15 godina
neaktivan

Uh... to je nešto kao osiguravajuće kuće, dakle.. :(

A kako da se čovjek osigura onda u takvim situacijama, odnosno, kako uvesti uopće internet, a da si ne navučeš svraba na vrat? Pogotovo pošto moje iskustvo i s t-comom i s iskonom govori da su to sve veliki sustavi u kojima prodaja ne zna što infrastruktura radi, niti ovi u infrastrukturi znaju što je prodaja ponudila, a kamoli da znaju ovi na chatu što rade oni na telefonu ili u prodajnim centrima.

Poruka je uređivana zadnji put pon 28.8.2023 18:50 (Hamanu).
15 godina
neaktivan

Danas stigli i migrirali me s bakra na optiku na Iskonu.. Otkantao sam Telemach, ovdje se ipak tehničari pokrenu. Doduše, moraš znati gdje pitati i koga gnjaviti, ali ide.. 200/100.. zadovoljan.

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice