ChatGPT bi mogao dobiti jeftiniju pretplatu, za sa

poruka: 27
|
čitano: 4.424
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "ChatGPT bi mogao dobiti jeftiniju pretplatu, za sa".
16 godina

S obzirom kako jos uvijek odbijam upotrebljavati LLM-ove (jer smatram da, u generalnom smislu zaglupljuju) nisam u prilici niti imati objektivnii "educated guess".

Da li ima netko ovdje koji je iz prve ruke npr. usporedio ChatGPT i lokalnu (self-hosted) instancu DeepSeek-a?

Nekako sumnjam da je ova dobrota OpenAI-ja (koji nije niti open niti AI ako cemo "prav za prav") je u principu isforsiran potez.

Dakle ako je moguce, iskustva iz prve ruke i molio bih bez linkova na vanjske tekstove.

Mislim da bi bilo kakva podjela osobnog iskustva bilo veci korak u pravom smjeru informiranja pucanstva, nego bilo kakav clanak u profesionalnim medijima. 

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.

3 0 hvala 0
15 godina

Nemam iskustva s lokalnim jedinicama. Ali intenzivno koristim ChatGPT i Gemini u poslu. Uglavnom umjesto google search (ponesto naprednije), summary nekih textova, pretragu velikih pdfova, diskusije kako se nesto moze ili ne moze i slicno. Rijec je o elektro inzinjeringu. Najcesce. Trenutno koristim free ChatGPT i prvi probni mjesec Gemini PRO. ChatGPT je doktor znanosti za Gemini. Tako da cu probat pretplatu. Uz sve disklejmere: moze ti dat glupi info, izmislit source, dat besmislene odgovore koji izgledaju smisleno i slicno ovo je odlican alat. Treba ga znat koristit jer je i dalje samo alat, ali je jako dobar ako ga koristis na pravi nacin. Mislim da ce u skoroj buducnosti ovako nesto (cca 25eur/mj) bit pravi svicarski nozic za puno toga. 

Obalo suncana, ti moj si cijeli svijet

0 0 hvala 0
16 godina
Re: ChatGPT bi mogao dobiti jeftiniju pretplatu, z
syncmaster245b kaže...

S obzirom kako jos uvijek odbijam upotrebljavati LLM-ove (jer smatram da, u generalnom smislu zaglupljuju) nisam u prilici niti imati objektivnii "educated guess".

Da li ima netko ovdje koji je iz prve ruke npr. usporedio ChatGPT i lokalnu (self-hosted) instancu DeepSeek-a?

Nekako sumnjam da je ova dobrota OpenAI-ja (koji nije niti open niti AI ako cemo "prav za prav") je u principu isforsiran potez.

Dakle ako je moguce, iskustva iz prve ruke i molio bih bez linkova na vanjske tekstove.

Mislim da bi bilo kakva podjela osobnog iskustva bilo veci korak u pravom smjeru informiranja pucanstva, nego bilo kakav clanak u profesionalnim medijima. 

Pa zašto ne isprobaš sam i vidiš rezultate?

Mislim da se sve svodi na da sve ove alate treba gledati kao upravo to - alate. Photoshop može koristiti profesionalac da obradi fotografije sa na primjer vjenjčanja, a može ih korisiti i potpuno neiskusna osoba za izradu nekih glupih fotki/memova. Ali alat je i dalje samo alat, nije ni bolji ni gori zbog toga. 

Ja osobno koristim chatgpt i google Gemini. Chatgpt mi je počeo više biti kao neki regularni za rješavanje nekih općenitih stvari (od glupih upita, do basic zadataka sa uređivanjem teksa/maila) ili eventualno pomoć kada editiram videe (spasio me nekoliko puta sa specifičnim uputama za rad u davniciju i naučio dosta novih stvari zbog toga). Primjetio bi kod njega kada sam jako dugo u jednom chatu, da sa vremenom počne sve lošije odrađivati isti zadatak. (vjerojatno problem jer koristim besplatnu verziju).

Dok gemini koristim isključivo za svoju firmu (imam pro verziju u sklopu google workspace-a), kroz njega generiram od ideja, strategija, newslettera, content za društvene mreže i sl. Imam hrpu dokumenata koji su mu materijal za "učenje" i onda kad imam neki upit samo mu uploadam specifične dokumente koji mu trebaju (tipa moji target audience, ton komunikacije branda, struktura kako pišem mailove ili kompletni copy od moje ponude) i onda on odmah generira puno kvalitetniji sadržaj i praktički potpuno pogađa moj ton komunikacije.

Isto tako sam i sa geminijem isprogramirao mini kviz koji sam napravio za klijente, i napravio nekoliko skripti za automatizaciju vođenja prihoda i troškova koje vodim u google sheetsu.

Gemini je super jer ima pristup youtube videima, pa mu možeš linkati video i on će ga obraditi i onda ga koristiti materijal za daljnje upite. Recimo ja mu pokažem par videa koji mi se sviđaju svojom strukturom, hookom ili slično, i onda mu kaže di prilagodi moju skriptu za youtube video koristeći te primjere, i dobijem jako dobre rezultate.

Zato u mom slučaju meni AI alati i više nego drastično pomažu u privatnom i poslovnom radu (puno više u poslovnom) te mi ili drastično štedi vrijeme, ili mogu napraviti neke stvari koje sam ne bi nikad napravio.

Stoja
16 godina
Stoja kaže...

Zato u mom slučaju meni AI alati i više nego drastično pomažu u privatnom i poslovnom radu (puno više u poslovnom) te mi ili drastično štedi vrijeme, ili mogu napraviti neke stvari koje sam ne bi nikad napravio.

Vjerujem da to nisam osporio niti jednom u svom prvom upisu.

Problem je sto nas dugorocno vodi prema doslovnim intelektualnim invalidima.

Ti ces to danas koristiti kao ispomoc da ti ustedi vrijeme, fair enough i to je u redu.

No, mozes li zamisliti sto ce generacija poslije tebe, ili da budem jos izravniji, tvoja djeca misliti o vaznosti naucenog znanja, nakon sto prozive cijeli svoj zivot uz LLM znajuci da ne moraju nista uciti osim kako upotrijebiti tipkovnicu ili, vrlo vjerojatnije, STT (speech to text) ?

Zamisli hipotetski i krajne iskarikiran scenarij.

Kako bi se ti osjecao da recimo za 30tak godina u bolnici kazes doktoru simptome koje imas, a on ti kaze pricekajte malo i cujes ga kako mlati po mobitelu iza zastora?

Imam (ne)srecu da radim u internacionalnoj korporaciji  (O&G industry)i u zadnjih dvije godine sam se nagledao iskolacenih ociju, zabrinutih pogleda i opcenite izgubljenih ljudi jer na on-site lokaciji svi LLM-ovi su blokirani na firewallu.

Doslo je do te mjere da, pogotovo mladji ljudi, znaci oni friskli sa fakulteta,  ne znaju niti sasataviti donekle pristojam mail, a da ne spominjem da niti ne koriste vec instaliran gramaticki spell check, jer eto, predugo im traje za kliknuti na podcrtanu rijec. 

Vec sam jednom spomenuo, mozda cak na ovom forumu, kako su nas vec i kalkulatori zaglupili jer koliko od nas zna izvaditi drugi korijen iz nekog broja na papiru (ja cu prvi priznati, da mi zivot ovisi o tome...ne znam)

Istina, primjer je balnalan, no ako covjeku das na izbor da razmisli i dodje sam do odgovora svojim trudom ili opciju ponudjenog odgovora, sto mislis koliko ce se njih intelektualno napregnuti?

Kratkorocno...WIN

Dugorocno ... propast.

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.8.2025 14:31 (syncmaster245b).
16 godina

Mislilm da si poptuno u krivu.

Dok si nkead trebao naučiti korjenovanje danas zbog kalkulatora pitagoru naučiš za 1 školski sat.

Fiziku kemiju da ne spomnjiem koliko toga više možeš naučiti za trajanja samo osnovne škole.

Goolge je ovdje odgovoran za 99% Informatičara, pa i drugih zanimanja. Nisu ništa izgubili time da traže odgovre u  lokalnoj knjižnici.

Tako i AI omogućuje da naučiš i medicinske stvari. Npr. simptome koje ubaciš pa ti kao doktor koji znaš osnove možeš temeljem onog kaj ti ovaj ponudi razmišljati u tom smijeru.

Ljude samo treba educirat i naučiti koristiti alate. Alati svih vrsta su samo donjeli ukupni napredak. Tako će i A.I.

16 godina
syncmaster245b kaže...

Ti ces to danas koristiti kao ispomoc da ti ustedi vrijeme, fair enough i to je u redu.

No, mozes li zamisliti sto ce generacija poslije tebe, ili da budem jos izravniji, tvoja djeca misliti o vaznosti naucenog znanja, nakon sto prozive cijeli svoj zivot uz LLM znajuci da ne moraju nista uciti osim kako upotrijebiti tipkovnicu ili, vrlo vjerojatnije, STT (speech to text) ?

Kako bi se ti osjecao da recimo za 30tak godina u bolnici kazes doktoru simptome koje imas, a on ti kaze pricekajte malo i cujes ga kako mlati po mobitelu iza zastora?

Imam (ne)srecu da radim u internacionalnoj korporaciji  (O&G industry)i u zadnjih dvije godine sam se nagledao iskolacenih ociju, zabrinutih pogleda i opcenite izgubljenih ljudi jer na on-site lokaciji svi LLM-ovi su blokirani na firewallu.

Doslo je do te mjere da, pogotovo mladji ljudi, znaci oni friskli sa fakulteta,  ne znaju niti sasataviti donekle pristojam mail, a da ne spominjem da niti ne koriste vec instaliran gramaticki spell check, jer eto, predugo im traje za kliknuti na podcrtanu rijec. 

Vec sam jednom spomenuo, mozda cak na ovom forumu, kako su nas vec i kalkulatori zaglupili jer koliko od nas zna izvaditi drugi korijen iz nekog broja na papiru (ja cu prvi priznati, da mi zivot ovisi o tome...ne znam)

Istina, primjer je balnalan, no ako covjeku das na izbor da razmisli i dodje sam do odgovora svojim trudom ili opciju ponudjenog odgovora, sto mislis koliko ce se njih intelektualno napregnuti?

Kratkorocno...WIN

Dugorocno ... propast.

Nisam ni rekao da si me osporio, samo sam izratio svoj finalni osvrt :)

I slažem se sa svime što govoriš, ali mislim da isto tako je svaka generacija prije nas govorila za čudo tehnike iz njihovog doba

"današnja djeca neznaju ništa samo ispred tv-a biti" 

"današnja djeca neznaju ništa samo ispred kompjutera-a biti" 

"današnja djeca neznaju ništa samo ispred mobitela biti" 

I vjerojatno da idemo u prošlost sigurno su u nekom trenutku roditelji pilali djeci jer su imali one kazetare i puštali rock muziku na ulici

Ne kažem da bi umanjio problem koji danas postoji, ali želim reći da što god došlo ispred nas, u konačnici se stvori neki "balans". tehnologija se prigrli, postane dio nas i pomaže nam da budemo brži, bolji, precizniji...što god već.

Ja sam kroz osnovnu i srednju školu imao jedva 2 iz matematike jer sam bio spor ili jer sam radio sitne greške koje ne bi napravio uz računalo. Danas baš zbog tehnologije ja mogu raditi sa brojevima i rješavati matematičke probleme koji mi se predstave. 

Tako da koliko god nas nešto potencijalno zaglupi, to nam onda otvori prostor da razvijamo nova znanja. Naravno to ovisi do osobe, oni koji to ne urade, sve više će propadati.

Kažem, kada je došao photoshop isto su se svi digli na noge kako će to uništiti umjetnike, dizajnere, kako će njihov rad postati bezvrijedan bla bla...dogodilo se da su artisti naučili koristiti alat i podignuli ljestvicu kvalitete/kreativnosti. Isto je i sada sa AI. Ja danas mogu generirati neku fotku koja će mi biti sasvim dovoljna za recimo blog (kao što i bug.hr radi) a prije samo nekoliko godina, morao bi platiti nekog dizajnera x eura da mi napravi tu fotku i još bi barem dan-dva čekao rezultat. Ali zato taj isti dizajner sa AI-em radi stvari koje ja vjerojatno ne mogu ni zamisliti (kao recimo neki modni brandovi koji su počeli koristiti AI modele za svoju odjeću - za taj rezultat je potrebno malo više od jednog glupog prompta "napravi sliku žene kako nosi gucci majicu") i oni će opet biti korak ispred nas "neukih".

Slažem se također da je za mlađu generaciju ovo veliki izazov ako se ne nauče kritično razmišljati i rješavati probleme. Tu je na nama starijim generacijama da prenesemo na njih skill razmimšljanja i rješavanja problema a na njima je da koriste alat koji će im u tome najbolje pomoći. 

"Istina, primjer je balnalan, no ako covjeku das na izbor da razmisli i dodje sam do odgovora svojim trudom ili opciju ponudjenog odgovora, sto mislis koliko ce se njih intelektualno napregnuti?"

Slažem se, u drugoj opciji osoba će se manje upregnuti. Ali ono što se možda promijenilo je to da se sada moramo više upregnuti da zapravo postavimo pitanje. AI će dati onoliko dobar odgovor koliko si dobro pitanje postavio. Ja često puta prije nego krenem dati zadatak AI-u ga pitam da mi postavi sva potencijalna pitanja na neku temu oko koje tražim pomoć. Nakon toga ja potrošim i po pola sata i više da razmislim i odgovorim na sva ta pitanja. Prompt nakon toga koji mu dam je drastično kvalitetniji i rezultati isto tako puno korisniji.

Stoja
16 godina
plavi08 kaže...

Mislilm da si poptuno u krivu.

Dok si nkead trebao naučiti korjenovanje danas zbog kalkulatora pitagoru naučiš za 1 školski sat.

Fiziku kemiju da ne spomnjiem koliko toga više možeš naučiti za trajanja samo osnovne škole.

Goolge je ovdje odgovoran za 99% Informatičara, pa i drugih zanimanja. Nisu ništa izgubili time da traže odgovre u  lokalnoj knjižnici.

Tako i AI omogućuje da naučiš i medicinske stvari. Npr. simptome koje ubaciš pa ti kao doktor koji znaš osnove možeš temeljem onog kaj ti ovaj ponudi razmišljati u tom smijeru.

Ljude samo treba educirat i naučiti koristiti alate. Alati svih vrsta su samo donjeli ukupni napredak. Tako će i A.I.

Fair enough, ali mislim da si me krivo shvatio.

Npr. simptome koje ubaciš pa ti kao doktor koji znaš osnove možeš temeljem onog kaj ti ovaj ponudi razmišljati u tom smijeru.

To je upravo sto sam napisao kako kolega Stoja  danas upotrebljava LLM.

No ipak....

Problem je sto prva slijedeca generacija nece niti znati da li je odgovor dobiven sa LLM ispravan jer nece imati niti tog minimalnog predznanja da moze posumnjati da bi odgovor mogao biti krivi.

Bas prije par minuta sam napisao u jednoj drugoj temi, kako se pojavljuje problem o kojem, ako bas ne trazis informaciju, ne mozes niti procitati nigdje:

c/p

LLM-ovi, u svojem kratkom postojanju, vec su poceli patiti od incestuoznosti, odnosno da upotrijebim englesku rijec "inbreeding" gdje  su svoje odgovore poceli reciklirati i kao u bioloskom svijetu, kvaliteta materijala degenrira.

A onda, da zavrtim puni krug do kraja, neces nikada niti znati dok god sve te, apsoilutno kriticne tehnologije za ljudsku buducnost, ne budu potpuni open source.

15 godina
syncmaster245b kaže... 

Nisam pobornik tih koji se naginju zaglupljivanju. Bio je onaj članak na Bugu kako djeca postaju zaglupljenija i zabrinutosti zbog brainrota. U isto vrijeme djeca iz vrtića znaju po 40 brainrot likova napamet! To im je igra. Znas li ovaj brainrot i koliko ih znas, nabroji. Brainrot pjesmice pjevaju...

A to sta AI servira sve na gotovo je isto učenje. Čim si pročita si naučia. Tko ti brani postavit još koje pod-pitanje o temi.

syncmaster245b kaže...

Ili speach to speach... mislim, vec sad mozes pricat kao sa covikom. Najbrža i najbolja metoda učenja je razgovor 1 na 1. Amen.

syncmaster245b kaže... 

Hm...

syncmaster245b kaže... 

Oni su ti samo za slat porukice cijeli dan na vocapu, u random intervalima, kako im padne na pamet. Retardiran... :)

syncmaster245b kaže... 

...a da ne spominjem da niti ne koriste vec instaliran gramaticki spell check, jer eto, predugo im traje za kliknuti na podcrtanu rijec. 

Gramarly, must have za ozbiljno dopisivanje. Ali ovo je dobar primjer. Npr. koliko sam naučio koristeći ga. Samo me ispravi spelling tu i tamo jos.

syncmaster245b kaže... 

Kratkorocno...WIN

Dugorocno ... propast.

Formalno obrazovanje mora postojat. Ali učenje se pomaklo iz klasičnih izvora znanja a samo znanje se upija na drugačiji način od onoga kako smo učili u školi, usvajanjem pripremljenog gradiva. 

13 godina
syncmaster245b kaže...
Stoja kaže...

Kratkorocno...WIN

Dugorocno ... propast.

Dugorocno moze dovesti samo do napretka, kao i svaki drugi alat. Zasto nebi imao razvijeni medicinski LLM koji ce u roku sekunde pogledom na sliku ili doktorovim promptom napraviti dijagnozu ili sugerirat dijagnozu i daljnji postupak? Dok vidim kako radiolozi prolaze kroz trilijun snimaka na dan i pricaju u diktafon kako bi kasnije napisali nalaze. Ovako samo provuce kroz neki LLM i problem rjesen.

http://www.forum.hr/showthread.php?t=1017619&page=24
16 godina

Podržavam pokazivanje/prokazivanje  manjkavosti, u tom dijelu si u pravu.

No mislim da suočavanje s istima treba gledat u drugom smijeru od onoga što iščitavam iz tvojih postova.

Treba se suočiti na način da se educira ljude o istima i da se educira o upotrebi modela.

16 godina
plavi08 kaže...

Treba se suočiti na način da se educira ljude o istima i da se educira o upotrebi modela.

Znaci klasicna edukacija ali sa jednim ekstra korakom 

Mislim, jasno mi je da kuzis sto zelim reci, ali eto nisam odolio.

16 godina
SimeKZ kaže...

Dugorocno moze dovesti samo do napretka, kao i svaki drugi alat. Zasto nebi imao razvijeni medicinski LLM koji ce u roku sekunde pogledom na sliku ili doktorovim promptom napraviti dijagnozu ili sugerirat dijagnozu i daljnji postupak? Dok vidim kako radiolozi prolaze kroz trilijun snimaka na dan i pricaju u diktafon kako bi kasnije napisali nalaze. Ovako samo provuce kroz neki LLM i problem rjesen.

Napisao sam vec odgovor  u jednom od mojih prijasnjih upisa, (zadnji pasus) koji doslovno odgovara na tvoj upis.

LLM-ovi, u svojem kratkom postojanju, vec su poceli patiti od incestuoznosti, odnosno da upotrijebim englesku rijec "inbreeding" gdje  su svoje odgovore poceli reciklirati i kao u bioloskom svijetu, kvaliteta materijala degenrira.

Bez novog ljudskog znanja LLM samo degenerira, sto znaci da LLM nikada nece postati samostalan niti ce ikada postojati LLM nobelovac koji ce nesto otkriti samostalno, ako nista drugo zbog elementarne nemogucnosti sa interakciojom u fizickom smislu (bar dok robotika ne sustigne LLM pa dobijemo zapovjednika Datu)

Imam osjecaj kao da zaboravljamo da je LLM nista drugo do reciklirano ljudsko znanje.

Bez novih ljudskih saznanja, LLM-ju zagarantirana degenracija.

S pretjeranom upotrebom LLM-a u svim sferama ljudskog zivota, novih saznanja nece ni biti jer ce potraga za novim saznanjima zavrsavati na upitu prema LLM-u.

I krug ce se zatvoriti.

Zar vas to nimalo ne uznemiruje?

16 godina

Da malo presjecem ovu raspravu i vratim se nazad na origalan upit.

Da li ima netko na ovom forumu koji ima iskustva iz prve ruke sa ChatGPT-om i self hosted DeepSeek instance?

Kao sto sam rekao, cini mise da ovaj potez OpenAI-ja nije potaknut altruizmom.

0 0 hvala 0
14 godina
syncmaster245b kaže...
Imam osjecaj kao da zaboravljamo da je LLM nista drugo do reciklirano ljudsko znanje.

Ne samo to. To je najveća krađa ljudskog znanja i savjeta, rješenja koji su ljudi stavili na Internet. Koje su onda besramno korporacije pokrale ne bi li stvorile i učile LLM-ove. I ne bi li se privatne koroporacije još više obogatili na tom znanju i savjetima koji su ljudi dijelili. Gore nego bilo kakva piraterija. Zbog piraterije ljude strpaju u zatvor i dobijaju kazne. A ovdje....

16 godina
another kaže...

Ne samo to. To je najveća krađa ljudskog znanja i savjeta, rješenja koji su ljudi stavili na Internet. Koje su onda besramno korporacije pokrale ne bi li stvorile i učile LLM-ove. I ne bi li se privatne koroporacije još više obogatili na tom znanju i savjetima koji su ljudi dijelili. Gore nego bilo kakva piraterija. Zbog piraterije ljude strpaju u zatvor i dobijaju kazne. A ovdje....

Da bih rijec dodao!

Apsolutno se slazem.

15 godina
syncmaster245b kaže...

Da malo presjecem ovu raspravu i vratim se nazad na origalan upit.

Da li ima netko na ovom forumu koji ima iskustva iz prve ruke sa ChatGPT-om i self hosted DeepSeek instance?

Kao sto sam rekao, cini mise da ovaj potez OpenAI-ja nije potaknut altruizmom.

Jeli znaš koliko ti rama treba za to upogonit? A te modele treba i održavat, treba ih ažurirat, modeli se nadograđuju. Ista stvar ustvari kao ono oćeš li ti imat server u uredu, administratora, brinit se o sigurnosti dok hakerski botovi svaki dan kucaju po portovima, ili ces iznajmit server na datacentru i dobit podršku u paketu. Nesto ce operativni sustav radit lokalno, sažimanje, savjete, pretragu, neke male modele će pokretat lokalno, asistente te, da ne salje upite u cloud za svaku sitnicu, i ovi koji imaju za taj posao dedicirane čipove u kompovima/laptopima, te AI jedinice, ce to brze odradit, ovi koji nemaju ce koristi grafu, kao kad nemaš rama pa ti kešira na disk...

I vezano za raspad modela koji si spominja u prethodnim postovima. Da se ništa ne poduzme za 10 godina imamo problem ali sad već svi znaju za taj problem i podatke za trening se posebno obrađuje, čuva, čuvaju se stare verzije modela, radi se kontrola kvalitete modela...

another kaže...
syncmaster245b kaže...

Ako koristiš te servise izvoli ih platit sa svojim podacima. Fejs, google, gmail, chatgpt, reddit, stack overflow, forume i svaki drugi "besplatni" servis. A GDPR je najveća glupost. Jer dođe na isto - podatak izgubljen u gomili drugih podataka ili najstroža moguća kontrola podataka - rezultat je jednak.

16 godina
KIKI3ooo kaže...

Jeli znaš koliko ti rama treba za to upogonit? A te modele treba i održavat, treba ih ažurirat, modeli se nadograđuju. Ista stvar ustvari kao ono oćeš li ti imat server u uredu, administratora, brinit se o sigurnosti dok hakerski botovi svaki dan kucaju po portovima, ili ces iznajmit server na datacentru i dobit podršku u paketu. Nesto ce operativni sustav radit lokalno, sažimanje, savjete, pretragu, neke male modele će pokretat lokalno, asistente te, da ne salje upite u cloud za svaku sitnicu, i ovi koji imaju za taj posao dedicirane čipove u kompovima/laptopima, te AI jedinice, ce to brze odradit, ovi koji nemaju ce koristi grafu, kao kad nemaš rama pa ti kešira na disk...

I vezano za raspad modela koji si spominja u prethodnim postovima. Da se ništa ne poduzme za 10 godina imamo problem ali sad već svi znaju za taj problem i podatke za trening se posebno obrađuje, čuva, čuvaju se stare verzije modela, radi se kontrola kvalitete modela...

O super.

Znaci probao si pokrenuti lokalnu instancu.

Koji su problemi bili s kojima si susreo?

Podijeli svoja iskustva sa nama.

15 godina
syncmaster245b kaže...
KIKI3ooo kaže...

O super.

Znaci probao si pokrenuti lokalnu instancu.

Koji su problemi bili s kojima si susreo?

Podijeli svoja iskustva sa nama.

Jesi li pogledao minimale tehbicke zahtjeve za pokretanje deepseek-a? Znas li sta pitas?

15 godina
syncmaster245b kaže...

Opet će im trebati neka vještina, bar kvalitetnog promptanja. 
Osjećao bih se sigurnije. Stroj će za 30 godina sasvim sigurno pouzdanije postavljati dijagnozu od čovjeka. 

Nove generacije neće imati neka znanja koja mi imamo. Zato jer im neće trebati. 
Ovdje na forumu je mnoštvo računalnih znalaca, a vjerojatno nitko ne zna raditi s bušenim karticama, promijeniti pregorene "lampe" na računalu, napisati low level rutinu za zapisivanje na traku na PDP-10 ili ručno raspolagati memorijskim adresama. Informatičari od prije 50 i više godina bi rekli: ova današnja mladež nema pojma o ničemu, svijet je otišao kvragu.

14 godina

Svjestan sam da je stav ljudi pozitivan prema tehnološkom napretku i AI-u, ali iskreno se bojim kad dođem u godine da ću trebati doktore, a ti doktori su odrastali uz AI i naučili ne koristiti mozak na konvencionalan način. Već vidim kod mlađih kolega inženjera taj način razmišljanja koji im omogućava da bolje barataju tehnologijom od starijih, iako i tu kreće stagnacija tj. negativni trend jer sve manje rastu uz računalo, više uz pipkanje po mobitelu. Ali mindset koji imaju, koliko brzaju, nemaju koncentraciju i fokus - sve to im znatno otežava rad. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2025 9:23 (Keops).

0 0 hvala 0
16 godina
KIKI3ooo kaže...

Jesi li pogledao minimale tehbicke zahtjeve za pokretanje deepseek-a? Znas li sta pitas?

Jesam,

Ako bi htio biti bezobrazan, mogao bih tebe upitati jesi li ti pogledao minimalne tehnicke zahtjeve?

Koliko sam vidio ljudi, pokrecu  DeepSeek R1 cak i na Raspberry Pi-jevima pa sam radi toga pomislio da je vrlo velika vjerojatnost da je netko od kolega sa foruma probao na nekom razumnijem PC-iju i da bi mogao podijeliti iskustva.

Par linkova na Rpi instalacije:

Link1

Link2

Link3

Jos jednom, za svaki slucaj, moj originalan upit je bila sumnjicavost prema iznenadnoj dobroti OpenAI-ja i znacajnom rezanju cijene.

U I.T. korporativnom svijetu to znaci, ili da stvari ne idu prema planu, ili da je konkurencija prilicno jako pritisla.

S obzirom da je DeepSeek jedini open source sa mogucnoscu kreiranja lokalnih instanci (koiliko sam upoznat, a nisam bas nesto pretjerano,, svakako me ispravite ako grijesim), pomislio sam da bi to mogao biti razlog i upitao sam kolege da li netko ima iskustva iz prve ruke.

Nije da sam imao neku skrivenu agendu.

15 godina
syncmaster245b kaže...
KIKI3ooo kaže...

Jesam,

Ako bi htio biti bezobrazan, mogao bih tebe upitati jesi li ti pogledao minimalne tehnicke zahtjeve?

Koliko sam vidio ljudi, pokrecu  DeepSeek R1 cak i na Raspberry Pi-jevima pa sam radi toga pomislio da je vrlo velika vjerojatnost da je netko od kolega sa foruma probao na nekom razumnijem PC-iju i da bi mogao podijeliti iskustva.

Par linkova na Rpi instalacije:

Link1

Link2

Link3

Jos jednom, za svaki slucaj, moj originalan upit je bila sumnjicavost prema iznenadnoj dobroti OpenAI-ja i znacajnom rezanju cijene.

U I.T. korporativnom svijetu to znaci, ili da stvari ne idu prema planu, ili da je konkurencija prilicno jako pritisla.

S obzirom da je DeepSeek jedini open source sa mogucnoscu kreiranja lokalnih instanci (koiliko sam upoznat, a nisam bas nesto pretjerano,, svakako me ispravite ako grijesim), pomislio sam da bi to mogao biti razlog i upitao sam kolege da li netko ima iskustva iz prve ruke.

Nije da sam imao neku skrivenu agendu.

Poštovani, dragi kolega. Ljudi rade online svašta, ne treba ni spominjat koje sve akrobacije izvode, šta nikom ni ne pada na pamet. To su ekstremni entuzijasti i nećeš ih nać ni ovde na forumu. To su stvari kojima se bavi, nezz, 5 ljudi na planetu ili jedna osoba pa stavi video na YT. Ti mikro modeli su neupotrebljivi u praktičnom smislu. Jesi, pokrenio si ga, radi, svaka čast, a kad pitaš nešto dobiješ tko zna kakav odgovor i dugo se čeka na odgovor. Za bilo kakav u praktičnom smislu upotrebljiv lokalno pokrenut model moraš imat mašinu. A kakvog bi smisla imalo pokretat punokrvni LLM model lokalno osim za eksperimentiranje? Jedino zbog privatnost podataka možda. Ali onda imaš za to dediciranu mašinu i tu smo opet na serverima i hostingu, znači poslovni korisnici i pravne osobe koje će hostat u vlastitom aranžmanu ili outsourcat. Privatni korisnici će lokalno vrtit mikro i mini modele koji će dolazit implementirani kroz operativne sustave u obliku tih asistenata, ako imas dedicirani AI čip će ti bit bolje ako ne će ti bacat posao na grafu. Tjt.

Edit. To što tebi u firmi blokiraju chatgpt znači samo da još ne smatraju da se radi o zreloj tehnologiji koja je spremna za implementaciju, i znači samo to. ništa više, nije to anti-ai politika, hehe.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2025 12:41 (KIKI3ooo).
16 godina
KIKI3ooo kaže...

Poštovani, dragi kolega. Ljudi rade online svašta, ne treba ni spominjat koje sve akrobacije izvode, šta nikom ni ne pada na pamet. To su ekstremni entuzijasti i nećeš ih nać ni ovde na forumu. To su stvari kojima se bavi, nezz, 5 ljudi na planetu ili jedna osoba pa stavi video na YT. Ti mikro modeli su neupotrebljivi u praktičnom smislu. Jesi, pokrenio si ga, radi, svaka čast, a kad pitaš nešto dobiješ tko zna kakav odgovor i dugo se čeka na odgovor. Za bilo kakav u praktičnom smislu upotrebljiv lokalno pokrenut model moraš imat mašinu. A kakvog bi smisla imalo pokretat punokrvni LLM model lokalno osim za eksperimentiranje? Jedino zbog privatnost podataka možda. Ali onda imaš za to dediciranu mašinu i tu smo opet na serverima i hostingu, znači poslovni korisnici i pravne osobe koje će hostat u vlastitom aranžmanu ili outsourcat. Privatni korisnici će lokalno vrtit mikro i mini modele koji će dolazit implementirani kroz operativne sustave u obliku tih asistenata, ako imas dedicirani AI čip će ti bit bolje ako ne će ti bacat posao na grafu. Tjt.

Mislim da si samo preletio preko mog zadnjeg argumenta.

OK, koliko sam skuzio, nemas iskustva kao ni ja pa mislim da nema smisla dalje tjerati ovu nit.

--------

Jeli netko od kolega na ovom forumu probao ChatGPT i DeepSeek (lokalno) da moze ponuditi svoja iskustva?

16 godina
syncmaster245b kaže...

OK, koliko sam skuzio, nemas iskustva kao ni ja pa mislim da nema smisla dalje tjerati ovu nit.

--------

Jeli netko od kolega na ovom forumu probao ChatGPT i DeepSeek (lokalno) da moze ponuditi svoja iskustva?

DeepSeek je bio prvi LLM koji sam probao, pokretao se kao krepana mačka. Zatim Codestral (Mistral varijanta za programiranje) koji radi vrlo dobro. Sad su hit QWen3 4B 2507 Thinking (koji pametuje) i obična varijanta koja ne pametuje jer omogućuju Full GPU offload na samo 4 GB video memorije

EDIT: zaboravio sam na Gemma 3 model koji sam isprobao na Linuxu (WSL2) precko Docker-a, ali može se i direktno preko llama

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2025 13:27 (zzib).
16 godina
zzib kaže...

DeepSeek je bio prvi LLM koji sam probao, pokretao se kao krepana mačka. Zatim Codestral (Mistral varijanta za programiranje) koji radi vrlo dobro. Sad su hit QWen3 4B 2507 Thinking (koji pametuje) i obična varijanta koja ne pametuje jer omogućuju Full GPU offload na samo 4 GB video memorije

EDIT: zaboravio sam na Gemma 3 model koji sam isprobao na Linuxu (WSL2) precko Docker-a, ali može se i direktno preko llama

O joooj konacno!

Znam da mozda pretjerujem sa zeljama, ali ako ulovis vremena i volje i ako ti njije problem, mozes malo detaljnije opisati iskustva?

U usporedbi sa svim LLM-ovima koje si isprobao,  da li ti se cini da je konkurencija razlog ovom ChatGPT  pojeftinjenju, odnosno da li je doslo do toga da ne nude nista toliko znacajnije, a  da bi opravdali originalnu cijenu?

16 godina
syncmaster245b kaže...
zzib kaže...

O joooj konacno!

Znam da mozda pretjerujem sa zeljama, ali ako ulovis vremena i volje i ako ti njije problem, mozes malo detaljnije opisati iskustva?

U usporedbi sa svim LLM-ovima koje si isprobao,  da li ti se cini da je konkurencija razlog ovom ChatGPT  pojeftinjenju, odnosno da li je doslo do toga da ne nude nista toliko znacajnije, a  da bi opravdali originalnu cijenu?

Moje mišljenje je dakako subjektivno. Kad se radi o lokalnim modelima, sve ovisi o hardware-u koji posjeduješ, a sam model je opet pitanje preferenci. Ako se do sada nisi igrao sa modelima na svojoj mašini, idealna varijanta ti je instalirati LM Studio (LLM for dummies) koji je navodno bollji od llama jer bolje raspoređuje CPU i GPU offload (kažem navodno jer sam tako negdje pročitao)

ChatGPT je pojeftinio najvjeroatnije iz dva razloga: prvi je da je dobio ogromnu financijsku injekciju, a drugi je da Kinezi nude manje-više isto za kud i kamo manje para

17 godina
syncmaster245b kaže...

O joooj konacno!

Nisam vrtio deepseek lokalno (niti bilo koji drugi LLM), ali moje misljenje je da ovo uopce nije povezano. 

To mi je otprilike u rangu da windowsi pojeftinjuju jer je nova verziju GNU/Linuxa nadmasila s UX-om/performansama sto god. 
Mislim da su totalno razliciti korisnici paid i open source modela. Cak stovise, OpenAI je cak i open sourcao neki od svojih modela nedavno, tj. da se ispravim, izbacio novi open source model.

Rekao bih da s ovim jeftinim modelom s ovom jeftinom pretplatom ciljaju na siri puk i ljude koji nisu u IT-u ni na kakav nacin, dok sa open source modelima vise ciljaju na tech kompanije ili kompanije koje ce hireati nekog da im sloze AI infrastrukturu za njihov business. 

Ili da se opet nadovezem na Linux/Win/Mac analogiju. 

Ovdje vise ciljaju pokupiti korisnike koji su blize korisnicima win/mac, dok sa open source modelom pokusavaju pokupiti korisnike Linux svijeta. (ne izravno, nego vise po "tipu korisnika")

EDIT: Ono sto zelim reci, cost runnanja lokalnih modela je puno veci od 25 eura (ili koliko kosta trenunta pretplata chatgpt-a), i ne samo novcani nego sve potrebno sto dolazi time: znanje i overhead koji dobivas da bi ga runnao lokalno cak i da mozes.
Ko sto cijena licence za Windowse ne opravdava overhead koji ide uz koristenje Linuxa za prosjecnog korisnika (govorim kao bivsi visegodisnji korisnik Arch linuxa). 
Jednostavno postoje veliki busniessi koji vrte stotine tisuca querya i njima vjerojatno deepseek i slicni opensource modeli su od znacajne ustede te njima ova pretplata nista ne pomaze, dok za personal use osim za neke entuzijaste deepseek ne pretstavlja uopce opciju.

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.8.2025 14:22 (ShadoW).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice