AVM FRITZ!Box 7690 - Uzmi Fritza pa si miran

poruka: 41
|
čitano: 16.946
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "AVM FRITZ!Box 7690 - Uzmi Fritza pa si miran".
17 godina
Re: AVM FRITZ!Box 7690 - Uzmi Fritza pa si miran
ihush kaže...

-router = soft, ostalo su žica-plastika. Uz odgovarajuću cpu snagu i količinu rama za rad, tj resursi koji ograničavaju mogućnosti-količinski kao koliko rulova-ruta-pravila možemo kreirati i to je to.. teoretski je svaki dobar-odličan-isti, kao calculator, dok segmentacija ponuda-cijena-klase radi marketing-tržište pa imamo skuplje-jeftinije.. osim škarta-kvara-nekvalitete koja je nešto drugo više fizički problem.

-dok brand-firmu-marku vode ljudi koji to znaju, žele, entuzijastički-kvalitetno, u bilo čemu, od pečenja ćevapa do poliranja cipela, kao gurui, tad sve radi, npr mikrotik, kad preuzme biz-marketing, novac, ekonomisti i statističari s burze, tad imamo bedastoće. .. no sve se mora postupno mijenjati, evoluirati, nuditi nove fičere, bolje-jače-više i za početnike-jednostavnije, klik-next i sl. .. npr usporedite danas stanje s kupnjom npr pc-laptopa i instalaciju npr win osa.. klik-next, radi. Mrežno znanje za postavke je važno samo onima koji trebaju specifične stvari a i tad kad kežual juzer to zatreba, može umjesto vlastitog znanja googlati i dobiti korake-upute kako to podesiti, kao riješenja ispita matematike pri čemu ne mora ništa znati osim čitati-pisati.. klik-nextati. Čak i ja koji to recimo znam koristim umjesto učenja svih razlika-nijansi pojedinog uređaja bilo da se tiče podešavanja kao router ili tv ili rastavljanja kućišta mobitela-laptopa, gdje su šarafi, gdje povuči silom itd.. google daje odgovore trenutno za sve i time ne moram sve to proći kao nekad klasičan pripravnik u bilo kojoj struci, ćevapi, bauštela, knjigovodstvo, razbijanje atoma.. ali naravno, pomaže-ubrzava neko znanje, barem u tome da se zna što se traži ili što je koja riječ-termin, dovoljno za brže proći po menijima, npr kad se uđe u bios i traži neka postavka redom ili prečicom ako znamo gdje je.. tj razlika juzera i gurua je danas svedena na brzinu tj vrijeme koje tad prosječan juzer treba za traženje bilo googlanjem bilo po menijima, dok to iskusniji može znati ili se brže snaći u istom meniju jer zna osnovnu logiku, kao npr raspored brzina mjenjača u 'H' i ručica žmigavca-svjetla.. pa ih npr audi sad pretumba u pripadnoj temi što i iskusne savlja u rang početnika tj još veći problem jer stečena navika je gora tj teže se priviknuti na novo nego početniku koji nema taj 'problem'..

-fritz, skupo, kao njemački brand bedasto-ljudski juzer podrazumijeva i kvalitetu, tako se i gradi brand-reklama.. dok ne dođu 'ekonomisti' ..

-no poanta, .. jel problem u routeru? možda, zapravo nije, meni nije.. radi, jednako kao što je radio godinama, problem su juzeri, oni koji ne znaju, koji ne razlikuju ni upute ili specifičnosti-razlike, za aute onaj tko ne zna razliku između bembure 316i i 325d .. osim po boji :) tj juzeri ne razlikuju ni routere, uređaje, termine-riječi-značenja, kategorije-cijene ili resurse koje tad određuju količinu praivla koje uređaj može hendlati, tv prijemnik ima određeni broj memorijskih mjesta za tv postavke-programe, .. ima i router, + to je soft koji kao i za sve ostalo, gaming-rad, traži cpu snagu da bi radio brzo-glatko vs sporo.. + recimo noviji fičer kao mesh ili kolokvijalne pogreške naziva kao 'pojačivači' mreže i sl. umjesto AP ili repetitor, što bi bilo točnije i možda eliminiralo takvo terminsko nerazumijevanje-razlike pa tad i očekivanja .. jer ne postoji pojačalo mrežnog wlana, nije to pojačalo snage kao nekadašnje linije za zvčnike recimo 2x 100w .. jer je snaga emitiranja wlan signala reguilrana zakonom, ograničena, ista za sve uređaje, upravo zato tu dolazi ap i dodatak mesh, kao čisto soft logika koja pametnim prebacivanjem na optimalan-bliži-jači signal radi ekšli ono što bi juzer mogao ručno ako želi tj da na svakoj poziciji gdje recimo šeće provjeri signal i izabere optimalan-jači izvor ako ap-wlan, mesh to radi automatikom, soft-logika, bešavno kao za mobitel pri čemu juzer ne mora baš ništa znati.. i tad imamo problem, jer o 'pojačalu' razmišlja kao nečemu što nešto pojača, umjesto o ap-u kojeg treba razmjestiti po prostoru na način da pokriva željeni prostor + više-dupliranje ako se želi više-jače, tj ne minimalno što bi možda bio optimum za novčani kriterij, npr dva ap-uređaja, nego više, 3-4-više.. jer što ih je više na istom prostoru, to su moguće i veće brzine, bolja pokrivenost + dodatni benefiti pametnih paralelnih prijenosa pa se podigne i bandwith mreže jer tad i ostale dalje-slabije linije-kanali mogu poslužiti za paralelni prijenos poadtaka i time kumulativno dati više nego jedan uređaj-kanal.. no svi kupuju minimalnu konfiguraciju mesha tek da pokriju prostor, pri čemu je ekšli isto kao da nemaju mesh tj običan ap uz jedinu razliku da tad ručno prebacuju signal osim ako dođe do gubitka pa će rekonekt ionako ići na bliži-dostupan ako je drugi izvan dometa..

-u takvoj razlici, razumijevanju, isti uređaji, router+ap s meshom, samo karikirana razlika imamo li recimo 2 ili 4 ap-a na istom prostoru, će dati razliku u brzini pa će jedan juzer hvaliti, drugi pljuvati jer jednako je radio i stari jeftikaner a mesh se reklamira kao bži i skuplji .. a to počinje pogrešnim razumijevanjem kao 'pojačalo' umjesto repetitor-ap-točka, koja pokriva određeni prostor, kao što i svjetlo-lampa obasjava prostor, bliže=jače, s kvadratima udaljenosti i padom, pa nije isto preklapaju li se na 5m ili 50m.. kao ulična rasvjeta, pri čemu je razlika u kriteriju želimo li sa što manje resursa-novca pokriti veći prostor ili želimo li na tom prostoru max-veću brzinu, dva suprotna kriterija, tj cijena-količina i ono kad mesh ima smisla-prednost vs ono kad je nevažno podržava li uređaj mesh ako nema tog višestrukog preklapanja-zona tj ako su tako postavljeni da su 'na granici' kao ulična rasvjeta, tad mesh radi identično kao i običan ap-wlan, nema osnovnu prednost automatike-prebacivanja, jer naprosto je drugi ap-wlan-točka predaleko, nema dva signala nego jedan, nema što birati-prebacivati + nema dodatnog benefita korištenja sporijih kanala za prijenos-kumulativno..

pa ako se u ovoj temi pljucka fritz-a, .. vrlo lako može biti bezrazložno, pogrešno.. tj svaka wlan mreža je slučaj za sebe, zidovi-smetnje.. time i riješenje, kao odjeća-obuća po mjeri, broj.. pa meni tuđe cipele ne odgovaraju pri čemu nisu cipele loše-neispravne, samo neadekvatne ili nekompatibilne, što je u takvom primjeru razumljivo i juzerima, no dok im se tako ne objasni oni sve vide kao isto ili kao pojačalo.. pogrešno i tad očekuju pogrešno a sve to je na kraju 'calculator' koji radi, radi točno, ili kvar pa ne radi... 2+2 je uvjek 4, sve dok je ispravno, router-ruta je banalno jednostavno pravilo kao željeznička pruga-skretnica ili blok (firewall).. rulovi koji nešto usmjeravaju-skreću-blokiraju-propuštaju su jednostavni do bola, osnovni, nema tu kemijanja-mudrijanja. .. nema dobrih-loših routera, može biti s više-manje resursa ili škart-nekvaliteta, ostalo je isti soft, pri čemu se može mijenjati nazovimo 'ergonomija' kao raspored buttona na mjenjaču-volanu auta ili daljinskog tv-a.. ili wizardi koji klik-nextom juzera vode do nekog predviđenog cilja kojeg na početku izbornika juzer izabere.. no već za to juzer mora nešto znati, tj znati zašto i što izabire, mora to znati i kad kupuje sladoled ili pivu, ćevape.. s likom ili ? .. ako to ne zna, tad ne može adekvatno za sebe ni izabrati, ako nije probao sladoled od čokolade-vanijile ne može birati tj tad ide na ćoravo, na sreću, loto šanse da će dobiti ono što je možda želio.. tj primarno juzer mora imati barem osnovna znanja o bilo čemu da bi bilo što od tog koristio, mobitel, tv... calcualtor, pa tako i fičere-mogućnosti merže, uređaja ili routera s meshom.. ćevapi s lukom, janjetina može i bez kruha.. no to znamo tek kad probamo, ne prvi put, ne na ćoravo.. a juzer je upravo to, ćorava koka.

-umjesto skupog fritza, može se kupiti jeftinij tplink.. dovoljno je znati čitati s kutije, fičeri-reklama, no čitati s razumijevanjem znači da znamo što znaće termini kao mesh ili ruta-firewall-nešto.. ako to ne znamo, tad jednostavno moramo pogriješiti.. i tad su krivi svi drugi, samo ne mi-juzer .. krivo je neznanje i iz tog nerealno očekivanje pa do tog da se očekuje ako platimo skupo da je to ono što nam treba, no jednako mogu platiti cipele, ako su pogrešan broj nevažno je kolika im je cijena.. itd. juzer mora znati, a uz google više nema isprike reći nisam znao, informiraj se, traži.. što god, za sve postoji odgovor, primjer i tad tek postoji pravi-kvalitetan preduvijet za izabrati nešto, sladoled ili uređaj, tek tad kad znamo što želimo-trebamo i kako ćemo to dobiti-podesiti, bez tog igrajte loto pa ako dobijete to je to :)

Ma običan korisnik telekoma ne bi trebao apsolutno ništa znati o routerima. I ako mu trebaju neke naprednije mogućnosti morao bi imati mogućnost preko operatera dobiti i neki bolji uređaj koji će dobiti već predkonfiguriran sa postavkama operatera, a ne da se mora glupirati sa bridgeanjem i sl.

Ja sam godinama bio na routerima od operatera i nikakvih problema nisam imao. Sve dok nisam zatražio od HTa onaj njihov Speedport Smart Mesh combo koji se čak i plaćao mjesečno nešto sitno. Kao poboljšat ću si s meshom malo pokrivenost stana. Na kraju sam imao bizarne probleme zbog eksperimentalnog softvera koji je Speedport dao HTu. I debugirao sam uz pomoć njihovog malo stručnijeg tima tehničara logove. Npr. dva bizarna problema koja su mi se pojavila kod prelaska na taj router su:

1. Nemogućnost spajanja na PPTP VPN od klijenta (sa starim je sve normalno radilo)

2. Fortnite je klinca na laptopu sve sporije i sporije ulogiravao kako su dani prolazili, do trenutka kad je login počeo odlaziti u timeout. To se dešavalo samo na njegovom laptopu i nijednom drugom računalu u stanu, i samo u Fortniteu. Ali tko ima djecu zna koliko je sranje kad Fortnite ne radi :-) Reset routera je popravio problem i nakon toga je opet krenuo ciklus usporavanja od 10ak dana do idućeg timeouta, pa opet reset routera (sa starim routerom je isto sve radilo normalno).

To su tako bizarni problemi da obični korisnici bi se poprilično izgnjavili da skuže što je problem.

Naravno, taj najbolji level tehničara mi nije uspio to riješiti ni sa nekih par verzija novijeg firmwarea. I onda sam ih zatražio da mi daju ili bolji router pa da ga plaćam, ili da raskinem tu premium router uslugu i vratim se na staro.

I lokalni tehničar za par dana mi je donio FritzBox koji daju poslovnim korisnicima. Od onda nikakvih problema takve vrste nisam više imao, a ni drugih.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.6.2025 15:17 (Bitanga).
16 godina

-klasični brand.. isti kao svaki drugi potomak cisco odjela-brančeva ili ekipe inženjera koji negdje rade pa odu i osnuju firme.. tj primarna razlika je u boji-izgledu kutijice :)

edit: .. možemo jednako reći za npr kremšnite, sladolede, aute.. pizze.. razlika je samo u početnim resursima pa neki chip-fab ne može baš svatko napraviti jer traži milijarde + političku podobnost za kupnju litografije-tehnologije za proizvodnju koju konrtolira ujko sem ako je na tom strateškom nivou, kao i zlato, nafta.. tj ostale robe-usluge su recimo slobodne od tog.. mreža ne baš, sve je u vlasništvu ujke..

+ suprotno, primjer huaweija i zabrane kad nešto kontrolira kina, ne ujko.. ili kaspersky..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.6.2025 14:36 (ihush).
17 godina
Nema tog rutera kojeg Chatgpt ne može postaviti čak i za informatički nepismenog čovjeka. Dapače, sve više i više ekipe koristi chagpt kao prečac, da ne traže solucije po forumima i netu kada malo žešće zapnu.
Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina
ukay1000 kaže...
Nema tog rutera kojeg Chatgpt ne može postaviti čak i za informatički nepismenog čovjeka. Dapače, sve više i više ekipe koristi chagpt kao prečac, da ne traže solucije po forumima i netu kada malo žešće zapnu.

Da, to je svakako dobra stvar. Nešto što se pojavilo u zadnjih manje od godinu dana cca, no prije nije postojalo.

Dok ne stave neki "small monthly fee" i za trenutno besplatni pristup :-)

Svejedno, moraš barem nešto razumjeti što radiš. Nemoj podcjenjivati što sve "informatički nepismen čovjek" može krivo napraviti :-)

Danas svako kućanstvo mora imati bar jednog system admina, za sve moderne uređaje.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
17 godina
Bitanga kaže...
ukay1000 kaže...

Da, to je svakako dobra stvar. Nešto što se pojavilo u zadnjih manje od godinu dana cca, no prije nije postojalo.

Dok ne stave neki "small monthly fee" i za trenutno besplatni pristup :-)

Svejedno, moraš barem nešto razumjeti što radiš. Nemoj podcjenjivati što sve "informatički nepismen čovjek" može krivo napraviti :-)

Danas svako kućanstvo mora imati bar jednog system admina, za sve moderne uređaje.

Slažem se, ali ne smiješ zaboraviti koliko rapidno napreduje "umjetna intelgencija" i koliko postaje pristupačna. Moguće da za 5 do 10 godina ćeš imati AI pogonjen ruter kojega neće trebati pipnuti osim gumba za paljenje :)

17 godina

Ako se mogu usporediti različiti modeli istog proizvođača, onda bih za Fritz rekao da je solidan komad smeća, bar sudeći po modelu 6660 Cable od A1 telekoma. Pucanje Wi-Fi-a u neboderu gdje je 2,4 / 5 GHz spektar zagušen je toliko nepodnošljivo i konstantno da nakon samo 2 dana muke moraš otići i kupiti TP-Link sa kojim za 120 Eur imaš Wi-Fi 7 do praktičnih 1,7 Gbps, a kroz dva AB zida čak 850 Mbps (mjereno preko Ookle). A taj njihov mesh sam prvi dan bacio u kantu za smeće. Em je ružan do bola, em je performansama entry level.

Zaista me začudio ovakav oduševljen ton i dojam autora jer su moja iskustva dijametralno suprotna.

3 0 hvala 0
17 godina

Ja nakon malo premišljanja ipak uzeo TP Link VX800V

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
Valentin17 kaže...

Nema meni do Mikrotika. 

Preach!

hAP ac -> RB2011 -> RB4011. Konfa identična, samo se seli na jači model. Sad imam taj RB4011, vlastiti SFP ONT i sve radi bez greške već godinu dana, i više ako računamo da je prije SFP ONTa bio obični Huawei ONT.

Prešao bi eventualno na Cisco, kakav Fritz i ostale igračke. Preporuka svakome tko želi potpunu kontrolu i customizaciju na razini manjeg ISPa da pogleda Mikrotik i eventualno OpenWRT/pfSense. Čak nema potrebe da se uči CLI, u Winboxu se sve moze naklikati.

10 godina

Imam Fritza 6660 na A1 kablu, već dvije godine niti jedan problem. 

Taraba WoW
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Nuclear_Phoenix kaže...
Valentin17 kaže...

Nema meni do Mikrotika. 

Preach!

Svakom njegovo.

17 godina

Ovisi što očekuješ od routera.

Ovaj konkretni 6660 cable ima katastrofalan wifi i vrlo slab procesor za VPN.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice