Možda se ne zagrijava, nego senzori očitavaju preveliku temperaturu. Možda bi bilo dobro u biosu povečati temp na kojoj se komp gasi.
evo, idem sutra ujutro do dućana po pastu i zamjenit ću je, pa ćemo da vidimo. Pasta je bila uz cooler koji sam kupio za procesor
http://www.vemil.hr/media/proizvodi/1018095.jpg ovo je taj hladnjak koji imam na ploči
Daj ipak pogledaj još jednom svaku kopču (s kojom se pričvršćuje na MBO) na hladnjaku da li je dobro sjela i da li se dobro zakačila za MBO,
jer sam i ja tako imao problema sa pregrijavanjem.
Vizualno i na dodir (pokušaj dizanja/micanja lijevo/desno) nije se vidjelo da je jedan "vijak"
(idemo ga tako nazvati) tj. press-down posts iskočio iz rupe i hladnjak nije više dobro nalijegao na procesor.
Do sada mi se dva puta desilo da neki od "vijaka" iskoči dok sam čistio "stock" hladnjak od prašine,
a to u tom trenutku ne vidim.
Ustanovim problem tek kad nakon čišćenja idem provjeriti temperature i one budu više nego prije čišćenja kad je hladnjak bio pun prašine
ili kad ventilator počne i u idle-u vrtiti punom brzinom.
Od kad sam stavio Artic Freezer 7, nisam imao više takvih problema ispadanja vijaka iz ležišta prilikom čišćenja kompjutora od prašine.
što se tiče procesa sve je uredu nema procesa koji guše procesor prejako, a što se tiče biosa u biosu je podešeno da se ne gasi kad je warning temperatura, na disabled je tak sam postavio.Međuostalom ima i bip na ploči koji bi trebao da pišti kad se pregrije. Tako da sve te solucije otpadaju. A i kad mi se ugasi tak kad radim nešt, odma pri paljenju upalim bios i vidim da je temperatura 30-45 stupnjeva.
EDIT: matozan. sve je odlično učvršćeno i stoji na mjestu, ništa se ne klima. Nije mi prvi puta da stavljam hladnjak.
Ovako možemo nagađati, na kraju krajeva se ipak gasi, najvjerojatnije zbog temeprature procesora, bez obzira što senzori očitavaju.
Ja bih predložio ipak formatiranje diska i novu instalaciju, jer ako je u biosu temperatura OK, onda nije hardverski problem, nego softverski.
instalacija windowsa obavljena, ista stvar isti problem
Greška u nekim driverima?
Što ti kaže Event viewer?
Sve oke, ne znam kakvi su ovo problemi šugavi, pa taj kompjuter je prije par godina znao radit po tjedan dana bez prestanka, nisam ga gasio uopce, dok su torrenti radili. Uz to i igranje coda 4 i coda 5 preko 3000 sati igranja i nikad problemi sa gašenjem i takvim glupostima, nije da se hvalim, nego hoću skrenit pozornost, znači neki ozibljan je problem u hardweru.
Moguće je da ti je processor na kraju "života" ... ali još nerazumijem kako u BIOS-u su normalne a u Windowsima ogromne.Probaj prebacit processor ili zamijenit cooler sa nekim prijateljem da vidiš dali je u tome kvar.
Nema neki napuhan kondenzator na matičnoj?
Kada je zadnji put zamijenjena termalna pasta na hladnjaku čipseta?
Reseat procesora ne čini niša (ono kad izvadiš procesor i ponovo vratiš)?
sutra ću zamjeniti pastu na procesoru al sa tim cu smanjiti temperaturu za nekih 10 max 20 stupnjeva, a ostalih 100 ne znam kak ću, ma probao sam sve, najbolje prodat konfu nek se netko drugi sa tim zaje*ava.
Nema ništa napuknuto, pasta i novi hladnjak su stavljeni prije 2 i pol mjeseca, po 5 put pišem.
Napuknuto? Ne spominjem napuknuto, spominjem NAPUHANO odnosno nabreklo.
Napuknuto? Ne spominjem napuknuto, spominjem NAPUHANO odnosno nabreklo.
izvini, krivo sam skužio. Evo idem provjerit, reci mi samo od čega dolazi do tih stvari da kondezatori napuhnu ili oksidiraju?
sutra ću zamjeniti pastu na procesoru al sa tim cu smanjiti temperaturu za nekih 10 max 20 stupnjeva, a ostalih 100 ne znam kak ću, ma probao sam sve, najbolje prodat konfu nek se netko drugi sa tim zaje*ava.
Nema ništa napuknuto, pasta i novi hladnjak su stavljeni prije 2 i pol mjeseca, po 5 put pišem.
Ne grije se procesor zbog lošeg hlađenja, nego ga nekakva greška pregrijava i to tek onda kad windowsi učitaju drivere od komponenti. Jedino bi pomoglo sve komponente jednu po jednu testirati . Najprije procesor, napajanje itd.
Najbolje servis, jer nema mi nitko od frednova amd x2 ploču i procesor da bi mogao to negdje testirati, a ovi u servisu bi me dobro oderali za to.
Ivo jel postoji neka metoda da uspijem riješit tu grešku? Mislim da mi se nikad nije dešavalo to na xpu, nego na sedmici samo. A to baš temperature skoče u nebo kad neku igru pokrenem i onu najmanje zahtjevnu, flash sa neta.
Najbolje servis, jer nema mi nitko od frednova amd x2 ploču i procesor da bi mogao to negdje testirati, a ovi u servisu bi me dobro oderali za to.
Ivo jel postoji neka metoda da uspijem riješit tu grešku? Mislim da mi se nikad nije dešavalo to na xpu, nego na sedmici samo. A to baš temperature skoče u nebo kad neku igru pokrenem i onu najmanje zahtjevnu, flash sa neta.
Probaj isključiti sve uređaje u biosu , koji se daju isključiti, LAN, audio, i ne znam što sve još može, tako se oni neće prikazivati u windowsima i eventualno neće praviti problem, makni driver od grafičke, pa nek bude "generic", čisto da ima sliku.
U servisu se može obaviti i samo dijagnostika, koja je 50kn ili možda ništa u nekim servisima.
izvini, krivo sam skužio. Evo idem provjerit, reci mi samo od čega dolazi do tih stvari da kondezatori napuhnu ili oksidiraju?
Dolazi do toga zbog lošeg elektrolita. Nekvalitetan elektrolit s vremenom oksidira.
pogasio sam sve, pa sam napravio posao, da uopce nemam interneta ni zvuka, a to mi ne valja.. dali postoje neki programi da se izvrši dijagnostika i da se vidi koja komponenta zeza? sve mi više smrdi na napajanje, pa na ploču. Jer ako napajanje ne daje dovoljno struje procesoru da dolazi do pregrijavanja, a možda griješim?
pogasio sam sve, pa sam napravio posao, da uopce nemam interneta ni zvuka, a to mi ne valja.. dali postoje neki programi da se izvrši dijagnostika i da se vidi koja komponenta zeza? sve mi više smrdi na napajanje, pa na ploču. Jer ako napajanje ne daje dovoljno struje procesoru da dolazi do pregrijavanja, a možda griješim?
Sad kad si sve isključio testiraj procesor sa nekim programom. http://download.cnet.com/Hot-CPU-Tester-Pro/3000-2086_4-10079576.html?tag=mncol;4
Prati kolika je temperatura. Što se sad događalo sprocesorom kad je ovo isključeno?
temperatura odlazi u nebo, sve blokira i ne moze se nist pokrenit, jedva se drži, sam što se ne ugasi.
temperatura odlazi u nebo, sve blokira i ne moze se nist pokrenit, jedva se drži, sam što se ne ugasi.
Što blokira, koji je proces na 100%, sama temperatura ne blokira inače bi se srušili windowsi.
moram pokreniti opet, jer sam ugasio dok sam išao pisati na forum. Gdje mogu vidjeti to?
moram pokreniti opet, jer sam ugasio dok sam išao pisati na forum. Gdje mogu vidjeti to?
Task manager, desni klik na donji rub monitora, pa na task manager, onda izaberi processec i vidi koji je na 100%, opet desni klik na taj proces i onda na end proces.
hot cpu tester, roka ga na 98 posto
hot cpu tester, roka ga na 98 posto
Jesi ga uništio, "end proces"
jesam, pa mi se ugasio program.
jesam, pa mi se ugasio program.
Kako se sad ponaša računalo, može se što otvoriti. Skini ovaj program, jer on nije test nego samo očitava: http://www.almico.com/sfdownload.php
ma isto je i dalje, procesor gori. skinuo sam speedfan
ma isto je i dalje, procesor gori. skinuo sam speedfan
Što kaže Speedfan?
cpu usage je dosta visok, a i temperature su se malo smanjile. Trebao mi možda nešta pokreniti da vidim