Teorije zavjere

poruka: 1.884
|
čitano: 314.561
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
protjeran
Re: Teorije zavjere
ihush kaže...
 -pravilo kaže, drž se topica, ne teologije (pogrešno mjesto).

.. do te mjere, da se sve ostalo naziva trolanje/spamanje, i može se banirati. To nema veze sa slobodama, slobodan si. Ovdje se ipak drž pravila, tj poštuj tuđe slobode, prava i pravila.

Stani malo. Postanak svijeta nije samo stvar teologije, već i znanosti, i fizike i astronomije i biologije i tak dalje, ali isto tako i filozofije, kolega.

I ako se recimo kod filozofije moraju reći i neke neophodne teološke stvari, onda to nije trolanje već potreba.

Oni koji se dobro razumiju u filozofiju znaju to.

A oni koji to ne znaju ne moraju ni razgovarati o postanku, zašto, pa ima i drugih tema, zato nema razloga da ne bi postojala jedna takva tema na jednom takvom forumu.

Siguran sam da bi mnogi htjeli otvoreno razgovarati o svojim razmišljanjima o postanku svijeta, jer sam postanak i njegova Tajna FASCINIRA sve ljude otkada svijet postoji. Ak tebe to ne zanima, zanima mnoge druge, pogotovo mene. Ali ako se to ovdje ne smije, onda što se tu može. Možemo razgovarati kakve sve kompjutorske igrice za odrasle postoje, to je valjda mnogima zabavnije, a i ne treba puno misliti, dakako. 

16 godina
neaktivan
teodor.francic kaže...

Evo recimo Einstein nije bio siguran da li je svemir beskonačan ili ne, jer ako je svemir beskonačan nitko ga ne može vidjeti, dakle fizički dokazati da je to baš tako (morali bi biti IZVAN naše dimenzije onda da bi ga cijeloga vidjeli), ali ga ipak možemo opisati i riječima i matematikom, i to je sasvim dovoljno da ZNAMO da je beskonačan (naravno ne tvrdim da jeste, samo sam dao primjer). Vidiš da je moguće, dapače. 

Ako nešto vidiš cijelo onda je to konačno, dakle ima svoj početak, sredinu i kraj. Mjerljivo je i prema tome nije beskonačno.

Je li netko do danas svemir uspio izmjeriti? Vidjeti gdje mu je početak, a gdje kraj? - Nije nitko! Prema tome ne baljezgaj bezveze!

9 godina
protjeran
marko227 kaže...

Ako nešto vidiš cijelo onda je to konačno, dakle ima svoj početak, sredinu i kraj. Mjerljivo je i prema tome nije beskonačno.

Je li netko do danas svemir uspio izmjeriti? Vidjeti gdje mu je početak, a gdje kraj? - Nije nitko! Prema tome ne baljezgaj bezveze!

A ti kao nisi čuo da MOŽE BITI dimenzija u dimenziji?  

I da u nekoj drugoj dimenziji nešto što je OVDJE čak i beskonačno veliko može biti u drugoj dimenziji manje od NIŠTA? 

Nisi to nikada čuo? Dobro,  za sve postoji prvi put. 

To se inače zove matematika beskonačnosti, da ne kažeš da ti nisam rekao o čemu se radi. 

I ima i te kako veze sa RELATIVNOŠĆU našega prostor-vremena, dakako! 

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.1.2016 14:33 (teodor.francic).
16 godina
eywa33 kaže...
lllnuclearlll kaže...

...

Punti kaže...

Spominje se, ali ne u povijesnim izvorima.

Nego u kakvim izvorima? Definiraj povijesni izvor i pronađi jedan takav za bilo koju "svjetovnu" povijesnu ličnost (staru oko i više od 2000g.). Tacit, Josip Flavije, Plinije, Gaj Svetonije, Celzo... Svi po struci - povjesničari na ovaj ili onaj način, i svi redom nekršćani koji nemaju nikakve posebne namjere lagati o nekome, pa ni o Isusu. Ovdje bih samo naglasio Tacita, koji je bio toliko strog u prikazivanju povijesnih činjenica, da ćeš ako čitaš njegova djela, vidjeti kako je ispod svakog odlomka o nekom događaju za kojeg nema čvrstih dokaza posebno naglasio taj fakt - da nema sigurnih dokaza za to. Tako primjerice je za Isusa rekao da je "utemeljio" kršćanstvo i da je pogubljen pod vladavinom Tiberija, od strane Poncija Pilata, i začudo takve fusnote nema ispod te tvrdnje. Nije puno, no dovoljno je za povijest. 

...

Dakako, možeš i Kur'an navesti kao povijesni izvor i u njemu spomenutog proroka Isu rođenog od majke Mejrime. Ali, eto, tamo je samo prorok.

Ah, da, i to je napisano, kao i gore navedeni tekstovi, sa vremenskom distancom. Kao i sama Biblija. Koja je složena na nicejskom koncilu znamo kada. Navedeni rimski autori spominju kršćane koji vjeruju u Isusa Krista, a ne govore o tome da je postojao. Sve puno znanstvenih dokaza...

16 godina
neaktivan
teodor.francic kaže...

A ti kao nisi čuo da MOŽE BITI dimenzija u dimenziji?  

I da u nekoj drugoj dimenziji nešto što je OVDJE čak i beskonačno veliko može biti u drugoj dimenziji manje od NIŠTA? 

Nisi to nikada čuo? Dobro,  za sve postoji prvi put. 

To se inače zove matematika beskonačnosti, da ne kažeš da ti nisam rekao o čemu se radi. 

Čuo sam ja mnogo toga od kad si se pojavio na forumu ovdje. Sve glupost do gluposti.

Evo sve da i postoji dimenzija u dimenziji, ti si je vidio, izmjerio možda? Naravno da nisi!!!

Objasni mi onda kako ti po toj matematici zbrajaš dvije beskonačnosti? Koliki rezultat dobiješ na kraju?

Za tvoju informaciju beskonačnost nije broj i ne možeš je matematički promatrati.

Sve kad ovo što si ti do sada izrekao može se samo nazvati "Zbirka gluposti Teodora Frančića" i nikako drugačije!

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.1.2016 14:37 (marko227).
16 godina
marko227 kaže...
.. "Zbirka gluposti Teodora Frančića" i nikako drugačije!

- ispravljeno..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
protjeran
marko227 kaže...

Čuo sam ja mnogo toga od kad si se pojavio na forumu ovdje. Sve glupost do gluposti.

Evo sve da i postoji dimenzija u dimenziji, ti si je vidio, izmjerio možda? Naravno da nisi!!!

Za tebe gluposti a za mene to nisu, dapače.

Postoji multiversum, i svaki ima svoj svemir, kao i  naš, i da bi postojali PARALELNO svi moraju postojati u RAZLIČITIM DIMENZIJAMA, da li ti to shvaćaš ili ne nije važno.

I svaka dimenzija je doslovno beskonačna, mi smo u jednoj takvoj.

Ali u drugim dimenzijama recimo naš svemir NIJE tako velik kao što ga mi vidimo i osjećamo, u tome je bit.

Zato može biti dimenzija u dimenziji i svemir u svemiru, i to koliko god ih hoćeš imati na SAMO JEDNOM MJESTU, I  sve možeš TO na papiru izračunati, AKO ZNAŠ dakako. Ak ne znaš onda je to za tebe glupost. Jasno!

marko227 kaže...

Objasni mi onda kako ti po toj matematici zbrajaš dvije beskonačnosti? Koliki rezultat dobiješ na kraju?

Za tvoju informaciju beskonačnost nije broj i ne možeš je matematički promatrati.

Ne, beskonačnost nije broj to je paradajz! 

Imaš nešto veliko deset metara, pa sto metara, a što ako ima nešto BESKONAČNO veliko (kao ovaj naš prostor na primjer), zar ga ne bi morao NEKIM BROJEM prikazati? Kojim? Ajde mudra glavice kojim  brojem ako ne beskonačnim? Istina nije definiran, ali je LEGITIMAN u matematici.

Dvije beskonačnosti su ti isto kao kada zbrojiš recimo dvije nule, rezultat je ISTI! Pogodi koji? 

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.1.2016 14:57 (teodor.francic).
17 godina
moderator
teodor.francic kaže...
ihush kaže...
 -pravilo kaže, drž se topica, ne teologije (pogrešno mjesto).

.. do te mjere, da se sve ostalo naziva trolanje/spamanje, i može se banirati. To nema veze sa slobodama, slobodan si. Ovdje se ipak drž pravila, tj poštuj tuđe slobode, prava i pravila.

Stani malo. Postanak svijeta nije samo stvar teologije, već i znanosti, i fizike i astronomije i biologije i tak dalje, ali isto tako i filozofije, kolega.

ROTFL To je slično ko da si napisao Postanak svijeta nije samo stvar astrologije, već i... 

14 godina
neaktivan
Teorije zavjere

Banalno je to sa beskonačnim svemirom, zapravo pravilnije je reči zakrivljenim bezgraničnim svemirom.

Da našem umu bude lakše shvatljivo uzmimo analogiju, promotrimo to iz trodimenzionalnog u dvodimenzionalni prostor.

Kugla. Za dvodimenzionalna bića njena površina je bezgranična i zakrivljena u treću dimenziju.

Kako zamisliti četverodimenzionalni prostor, recimo tesseract - 4D kocka. Opet možemo uzeti analogiju kada tumačimo dvodimenzionalnim bićima kako to izgleda naša 3D kocka i pokažemo 3D projekciju kocke na 2D površinu i objašnjavamo da one kose linije su zapravo isto pod pravim kutem ovdje u našem 3D prostoru. Tako i projekcija 4D kocke u 3D žičani model bi izmedju ostalih izgleda (ovisi iz kojek guta gledanja radimo projekciju) mogla izgledati kao kocka u kocki i vrhovi su im spojeni "kosim linijama".

Bića iz 4D prostora bi nam tada to objasnila da zapravo obje kocke su jednako velike a one kose linije su zapravo pod pravim kutem i te trapezaste površine samo tako izgledaju zbog projekcije tj. sve plohe su jednako velike i istog oblika i pod pravim kutem.

10 godina
neaktivan
Teorije zavjere

Neda mi se vise citat ovu temu jer ovo nema veze sa zavjerama...

9 godina
protjeran
mbaksa kaže...
ROTFL To je slično ko da si napisao Postanak svijeta nije samo stvar astrologije, već i... 

Pa nije baš isto.

Astrologija je gatanje na osnovu zvijezda, a teologija je pokušaj objašnjenja Božje objave, od Veda, Biblije pa sve do današnjih dana.

Ne studiraju bez veze toliki ljudi teologiju, ona je jako teška, osobito jer nadilazi naše ljudske spoznaje.

Ali mene više zanima filozofija, tu nema nikakvih dogmi, sve možeš mjeriti prema razumu i logici, i sve što tome ne odgovara jednostavno odbaciš, i nemaš brige s time.

Tako sam ja lako odbacio dogme koje su me učili od malena, i pošao putem koji sigurno vodi do one prave istine o našem postanku. Pa sam to i razradio kao teoriju o postanku svemira. To je to, i uvjeren sam da tu nema greške. Pa ćemo vidjeti, i to uskoro, imam li pravo ili ne. Ako nemam pravo, ništa, bar sam pokušao, ali ako imam...

9 godina
protjeran
Shivi kaže...

Kak nema.

Kaj ne kužiš da nam netko dobro skriva onu pravu istinu o našem porijeklu?

To nije zavjera? 

Što mi ljudi kao civilizacija NEMAMO zajednički stav o tome kako smo nastali? Nego svaki tjera svoje? Misliš da je to slučajno? 

"Divide et impera!" S takvima koji nisu jedinstveni najlakše je i manipulirati i još lakše vladati. Garant! 

17 godina
moderator
teodor.francic kaže...
mbaksa kaže...

Pa nije baš isto.

Astrologija je gatanje na osnovu zvijezda, a teologija je pokušaj objašnjenja Božje objave, od Veda, Biblije pa sve do današnjih dana.

Ne studiraju bez veze toliki ljudi teologiju, ona je jako teška, osobito jer nadilazi naše ljudske spoznaje.

Još jedan ROTFL. Da, studiraju je bezveze. Teologija uopće nije to što navodiš.

9 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Dobro, za tebe nije za mnoge druge koji idu na teološki fakultet to jeste, a tamo studiraju isto kao i na svakom drugom  fakultetu.

Ali ja nemam veze sa time, moja teorija se ne bazira ne teologiji, ona je filozofskog karaketra, i ne može se nikakvim eksperimentom osporiti, osobito jer govori o nastanku cijelog multisvemira, a to nije moguće ekperimentalno dokazati, samo na papiru je to moguće opisati, o tome pričam. 

Inače se slažem da se na teologiji uče neke dogme koje ne samo da nisu realnost već nemaju ni osnova u Svetom pismu, ali ne bi ovdje o tome. 

17 godina
moderator
teodor.francic kaže...
mbaksa kaže...

Dobro, za tebe nije za mnoge druge koji idu na teološki fakultet to jeste, a tamo studiraju isto kao i na svakom drugom  fakultetu.

Istinitost nečeg ne ovisi o tome "za koga je".  Teologija nema nikakvu vrijednost niti ičemu doprinosi. Ako netko hoće gubiti vrijeme na nju i samozavaravati se - neka, nije moja stvar. No, to što postoje ljudi koji uče teologiju i bave se njome, ne znači da ista ima neku vrijednost ili da bi je trebalo uzimati za ozbiljno. Isto tako imaš astrologe, bioenergetičare i razne druge niškoristi, fejkere i spin-doktore.

teodor.francic kaže...
Ali ja nemam veze sa time, moja teorija se ne bazira ne teologiji, ona je filozofskog karaketra, i ne može se nikakvim eksperimentom osporiti, osobito jer govori o nastanku cijelog multisvemira, a to nije moguće ekperimentalno dokazati, samo na papiru je to moguće opisati, o tome pričam.

Tvoja "teorija" je neutemeljena, neartikulirana izmišljotina.

17 godina
protjeran
Teorije zavjere

zadnji put kad sam opsovao boga na bug forumu dobio sam ban pa ovaj put  necu psovati 

sry na offtopicu !

europa europljanima
9 godina
protjeran
anndrej kaže...

Banalno je to sa beskonačnim svemirom, zapravo pravilnije je reči zakrivljenim bezgraničnim svemirom.

Evo ti jedna informacija i to badava, pošto vidim da si ok.

Svemir nije ni beskonačan a ni zakrivljen.

Eisntein je pogodio za relativnost prostora i vremena ali je skroz fulao što se tiče zakrivljenosti  prostora. Isti slučaj kao i sa dilatacijom vremena.

Ono uređaji, recimo atomski satovi, rade "drugačije" kada im se brzina povećava (li smanjuje svejedno, samo je onda je obrnuto proporcijalno); zato i treba "podesiti" za tu razliku da bi sateliti i letjelice mogle obaviti svoje radnje kako treba (i mobiteli rade na taj princip),  ali to NIJE zato što se sam prostor zakrivljuje (ili vrijeme usporava), već zato što objekt koji brže putuje radi brže ili sporije nego kada je na Zemlji. 

I nema 4 dimenzije, ima samo tri, tri prostorne veličine i jedna vremenska, to je sve, dakle nije moguće napraviti vremeplov, mada to mnogi sanjaju. Ali zato postoji mnoštvo takvih dimenzija prostor-vremena sa tri prostorne i jednom vremenskom veličinom kao što ej ova naša, i to pokriva cijelu vječnost. Naš svijet samo je JEDAN TRENUTAK u toj vječnosti. Ali koji će za nas trajati beskonačno dugo. Eto ukratko. Pozdrav 

9 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Tvoja "teorija" je neutemeljena, neartikulirana izmišljotina.

Može biti. 

A može biti i istina.

Jer sve je relativno! 

9 godina
protjeran
mbaksa kaže...
Istinitost nečeg ne ovisi o tome "za koga je". 

Kak ne ovisi.

Evo dođe lopov i sve ti u kući pokrade, i za njega je istina da je to super.

A za tebe je ISTO TO istina da je to fakat katastrofa.

Evo, jedna te ista stvar za jednoga istina ovakva a za drugoga sasvim drukčija.

I kaj je sada istina o tome? Pa da i jedan i drugi imati pravo sa svojega stajališta istine. Dapače! Jer sve ovisi "o promatraču", kako bio rekao "Jedan Kamen!" 

17 godina
moderator
teodor.francic kaže...
mbaksa kaže...
Istinitost nečeg ne ovisi o tome "za koga je". 

Kak ne ovisi.

Evo dođe lopov i sve ti u kući pokrade, i za njega je istina da je to super.

A za tebe je ISTO TO istina da je to fakat katastrofa.

Ti zbilja ne kužiš da to što si sad napisao nema veze s mojim komentarom?

Činjenica je da je on tebe pokrao u tom slučaju. To je istinito i za njega i za tebe. Tebi je ta činjenica možda katastrofa, njemu je ta činjenica super, ali obadva govorite samo o različitim doživljajima jedne te iste činjenice.

9 godina
protjeran
Van_Blaster kaže...

zadnji put kad sam opsovao boga na bug forumu dobio sam ban pa ovaj put  necu psovati 

sry na offtopicu !

Ne trebaš ništa psovati, vidim da na ovom forumu nema zainteresiranih za ozbiljne stvari kao što je to postanak svijeta, da se više vole igrice za djecu, a to mene ne zanima, tak da možete nastaviti tamo gdje ste prije tri tjedna stali, neću više smetati, možete opaliti o svim zavjerama kojih ima na svijetu da i ne znamo koliko.

Evo lijepi pozdrav svima, i vidimo se kada Vansvemirci dođu na Zemlju, nadam se da nećemo na to predugo čekati. 

16 godina
teodor.francic kaže...

Svemir nije ni beskonačan a ni zakrivljen.

Ako svemir nije zakrivljen, zašto onda svjetlost ne može izaći iz crne rupe?

16 godina
odjavljen
dejo6 kaže...

Ako svemir nije zakrivljen, zašto onda svjetlost ne može izaći iz crne rupe?

Pokazat će ti za 5 godina...

Zadnjih par stranica == LOL

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
17 godina
teodor.francic kaže...

I nema 4 dimenzije, ima samo tri, tri prostorne veličine i jedna vremenska, to je sve, dakle nije moguće napraviti vremeplov, mada to mnogi sanjaju. Ali zato postoji mnoštvo takvih dimenzija prostor-vremena sa tri prostorne i jednom vremenskom veličinom kao što ej ova naša, i to 

Teoretski je... Ali samo za putovanje u budućnost (iako postoje i neke teorije za putovanje u prošlost, ali su malo nategnute).

Ono što ti treba za to je da putuješ blizu brzine svjetlosti jedno vrijeme u odnosu (relativno) na nekog drugog.

Prouči Lorentzov faktor i dilataciju vremena 

Poruka je uređivana zadnji put pet 22.1.2016 17:39 (lllnuclearlll).
16 godina
teodor.francic kaže...
..

I ako se recimo kod filozofije ..

- izbaci uljeza?

Možda je to teško za razdvojiti, znanstveno vs dogma? Vjera ne traži dokaz, vjera nema analizu, vjera je tvoja osobna stvar koju možeš prakticirati .. ali ne u ovom topicu. Tema o kolačima, homosekualizmu, biciklima.. potraži, naći ćeš, ako ne na ovom forumu, negdje..

- ubaciti 'kolega' je nekolegijalno u ovakvom slučaju... da smo oboje lopovi išlo bi, da smo oboje veterinari, išlo bi.. ovako ne baš (jer moja vjera je moja stvar, pa i pokazivanje masonskih tajnih znakova spada u to..).

Prijedlog, inzistiraj da MiBovci/gmazovi/illuminati .. prikrivaju, lažu. Tad si 'u temi', naravno nekim 'dokazom' ili bar mišljenjem, ne vjerom. Kad se postavi pitanje, pokušaj odgovoriti, ne preskoćiti ga ili odgovoriti 'ali danas je petak, pa ..'.

Ako je (koristit ću jedan od termina) Bog taj koji je stvorio, ne vidim zašto to nije ona moja okata žaba? Ona je taj Bog, rekla mi je, vjerujem joj.. a neobično da ti kao vjernik odbijaš tako direktan Božji odgovor... pa i potvrdu onog što govoriš (osim 26 stranica što je čista glupost). Ta moja žaba, kaže isto što ti kažeš, da je ona (termin Bog, Kreator.. ili tvoj VanSvemirac..) upravo taj stvoritelj. Sumnjaš li? Zašto? .. tad možda otkriješ u čemu se razlikuje teizam i znanost. Dogma i um.

Vjerovati u nešto, ne stvara time činjenicu (osim da si vjernik ili si ti taj Kreator? Tad tvoja misao stvara činjenice).

Daj teoriju zašto npr bigbang nije moguć (meni je baš to labavo-sumnjivo, odma ti dam TU), daj odgovor zašto npr zemlja nije sunčev 'isprdak' nego Njegova kreacija, ljudi, gliste.. amoniti (na poleđini piše MadeIn-China ili Made by Stvoritelj TM). Daj nešto. Nešto što uključuje mozak.

Potrudi se, budi zanimljiv, daj neku 'kost', nešto nalik dokazu, logičnosti, .. ili odustani dok nisi spreman. Lako nastaviš za koju godinu.

-jedno retoričko? Ako 'gmazovi' prikrivaju istinu.. to implicira da oni znaju istinu? Da iz nekog razloga šire laž.. a razlog je..? Ono, prevarili su me lažnim političkim obečanjem ili lažnim kalendarom ili .. što? (ok, znamo da su srušili twinse..)

Van_Blaster kaže...

sry na offtopicu !

- psuj (bilo što, vjersko, nacionalno itd..) i to je OK, treba razdvojiti slobode, izbor.. i nedopustivo ponašanje. To je OT, ali je primjer kako se odnositi prema drugima. Jednako, druga strana može popiti ban ukoliko poželi ... ono što radi Teodor. On tad ne dobija ban zbog vjere, nego zato jer dogmatizira, ne argumentira, ne poštuje druge s istim pravima.. ili dok mbaksa (da ga renejmamo u man in black?) ima živaca.

mbaksa kaže...
.. o različitim doživljajima jedne te iste činjenice.

- misliš da ima efekta logički, o činjenicama? Probaj.. ne košta ništa, osim 'šake živaca'  a petak slovi kao dan za metak (milosrdni)...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
neaktivan
teodor.francic kaže...
Shivi kaže...

Što mi ljudi kao civilizacija NEMAMO zajednički stav o tome kako smo nastali? Nego svaki tjera svoje? Misliš da je to slučajno? 

Naravno da nemamo pocevsi prvo od sebe i tebe jer smo mi jedinke i svaka jedinka ima svoje misljenje. Svako ima pravo na svoj stav i svoje vjerovanje. Netko vjeruje u evoluciju, netko u vanzemaljce, netko u slucajnost, ali to ti ne daje pravo da nameces svoj stav drugima. Iznesao si u pocetku zanimljive teze, ali ajd nas prosvjetli i otkrij neke cinjenice ili dokaze? Ajde probaj argumentirat ono sto pises sa necim smislenim, a ne tipa "tamo su vansvemirci" itd. Meni to ispada cisto trolanje i spamanje jer ima istu tezinu kao da kazem da me je sad vanzemaljac naterao visom silom da ovo napisem i tebe demantiram...

12 godina
odjavljen
Punti kaže...

Dakako, možeš i Kur'an navesti kao povijesni izvor i u njemu spomenutog proroka Isu rođenog od majke Mejrime. Ali, eto, tamo je samo prorok.

Ah, da, i to je napisano, kao i gore navedeni tekstovi, sa vremenskom distancom. Kao i sama Biblija. Koja je složena na nicejskom koncilu znamo kada. Navedeni rimski autori spominju kršćane koji vjeruju u Isusa Krista, a ne govore o tome da je postojao.Sve puno znanstvenih dokaza...

Ne znam šta da kažem... Pričaš o Kuranu koji je nastao u 7.st. nakon Krista i kao takvoga ga uspoređuješ sa djelima POVJESNIČARA koji su živjeli u 1-2. st. naše ere. Genijalno!

O sastavljanju Biblije. Što si očekivao?! Knjigu napisanu desnicom Svevišnjeg božanstvenim perom od ptice sa Noine arke, na pergamentu Adamovog janjeta, uručenu od sv. Petra u tvoje ruke sa posvetom i potpisom od Krista? Oprosti ali neozbiljan komentar/argument (o tome gdje je i kada sastavljena Biblija) traži i neozbiljan odgovor. Evo dao sam ti ga. 

Biblija je knjiga, napisana od ljudi (za vjernike i po Božjem nadahnuću), koja sadrži brojne književne vrste, obuhvaća tisućljetno razdoblje, i nekima nudi odgovor na neka pitanja koja muče čovjeka odvajkada. Ako su tebi osobno ti odgovori nepotrebni, glupi, nebitni i ako smatraš Bibliju... ne znam čime je smatraš... Barem pusti na miru one koji misle drugačije. Čisto iz uljudnosti. Reci sebi nešto tipa "ma pustit ću budale da vjeruju u te gluposti". Ne smeta mi takav stav. Samo je razlika u skromnosti. Hoćeš li takvo što držati u sebi ili ćeš ići "glavom kroz zid" i to iznositi u "in your face" stilu onome koji ne dijeli tvoje mišljenje.

Puno je velikana kroz povijest argumentiralo to što ti govoriš, i svaki od njih je imao malo poštovanja prema toj knjizi, barem kao kulturnoj ostavštini jednog naroda, jedne duže povijesti. 

"Vjerovao ili ne", ali Bibliju često koriste povjesničari kad pokušavaju odgovoriti na pitanja koja se tiču kulture i vremena (bliski istok, razdoblje oko 1000-100.g.) u kojem je nastala - koriste je kao povjesnu referencu, jer vidi vraga - u njoj se nalaze imena brojnih kraljeva i povijesnih ličnosti koje su doista hodale po Zemlji nekoć. No šta ćeš, jadnog Isusa su morali izmislit! 

Tako da, s obzirom da do danas to još nikome nije uspješno pošlo za rukom, i s obzirom da su povjesničari mahom svi u koncenzusu po pitanju povijesnosti Isusa Krista iz Nazareta, prihvatiti tvoj opsežan argument o tome mogu jedino ako doživim potpunu amneziju. NHF, potegao si me za jezik. 

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.1.2016 19:00 (eywa33).
17 godina
moderator
Teorije zavjere

Odlično "štivo" za teoretičare zavjera:

12 godina
neaktivan
bed kaže...

Crkva je ekonomska zajednica koja si je prisvojila pravo na vjeru na neku foru i većinom ne živi u skladu sa svojim uvjerenjima. Srećom da postoje oprosti grijeha, pa je sve ok.. U svojih 2k godina djelovanja tek u zadnjih stotinjak možemo eventualno govoriti o 'dobroj' ulogi te tvrtke. I to je upitno. Upravo iz povijesti koja je poznata imamo pravo generalizirati djelovanje te organizacije..

Upravo u tome je problem današnje vjere što su se crkve pretvorile u ekonomske zajednice koje funkcioniraju kao "prodavaonice odrješenja grijeha". Biblija kao Biblija možda i nije toliko loša, ako ju promatramo kao knjigu. Nema u njoj nikakvih "zlih" smjernica. Ljubav, voli bližnjeg i ostale priče, ali isto tako nema nikakvih loših riječi u Kuranu pa ga se tumači na svakakve načine. Nažalost u toj zajednici ima puno više onih kojima je bitnije napuniti džepove nego činiti ono na što su se obvezali. 

Ali vjera je ionako nešto o čemu se zapravo ne raspravlja. Svatko bira što mu paše. Ako nekome paše slijepo slijediti "vođu" neću mu ja određivati u što da vjeruje niti govoriti da je to krivo, ali isto tako očekujem da se ni mene ne osuđuje što ne vjerujem u njegovu vjeru ili vjerujem u nešto treće.

ihush kaže...

- psuj (bilo što, vjersko, nacionalno itd..) i to je OK, treba razdvojiti slobode, izbor.. i nedopustivo ponašanje. To je OT, ali je primjer kako se odnositi prema drugima. Jednako, druga strana može popiti ban ukoliko poželi ... ono što radi Teodor. On tad ne dobija ban zbog vjere, nego zato jer dogmatizira, ne argumentira, ne poštuje druge s istim pravima.. ili dok mbaksa (da ga renejmamo u man in black?) ima živaca.

Mib ima konjske živce, ili je mazohist.  Ja bi vas već davno sve razjurila 

Come out, come out wherever you are. So lost in your sea. Give in, give in for my touch. For my taste for my lust
Poruka je uređivana zadnji put pet 22.1.2016 19:57 (ddarknessfairyy).
12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Odlično "štivo" za teoretičare zavjera:

...

Ah, stari dobri Majk. Bilo bi ok da je u stilu simpozija, i da je suprotstavljena nekolicina velikana u svom području. Ovako, Majk kao ortodoksni redukcionist sam, u svom stilu (nota bene - dobrom i elokventnom), jednostavno ga ne mogu uzeti kao autoritet. On je po meni puno uljudniji skeptik ili kako sam rekao - (materijalistički) redukcionist. No svejedno je ograničen svjetonazorom, ili da se bolje izrazim - ne prihvaća Maslowovu definiciju znanosti.

Nešto ovako?

ili

Ovo bih nazvao "autoritetnijom" raspravom. Iako nije izravno "conspiracy" etiketa, može se dovesti u vezu s ovim što ovdje drobimo.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice