Ovisnost frameratea o brzini procesora

poruka: 164
|
čitano: 60.942
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Ovisnost frameratea o brzini procesora
strit kaže...

Ranko@ Ja sam mišljenja da gtx570 i x2 phenom2 nisu dobra kombinacija tj. isti framerate bi dobio sa recimo gtx460 što bi značilo da si bacio 1,5k kn u vjetar.

Apsolutno se slažem s time. Ali hoću reči samo da su neki dobrano natrkeljali gluposti ovih dana kada su tvrdili da je bilo koji dual core CPU nedovoljan za "igrivu" (smatra se da FPS ne pada ispod 25) igru u kombianciji sa ovakvim karticama. Pokazatelj je dosta dobar i ja sam zadovoljan kako se napreduje, štoviše, super se napreduje jer je Quad Core u dobranoj prednosti naspram Dual Core procesora, ali ni jaki dual core (što baš nije Athlon II X2) nije za odbaciti da će igre biti neigrive.

{One death is tragedy, but a million deaths is statistics} Operation Flashpoint fan
15 godina
neaktivan
Ranko Kukumar kaže...

10 FPS manje sa danas low end procesorom. Athlon II X2, Phenom II X2 sa 6MB L3 Cache je ipak brži i izvukao bi vjerovatno za 3-4 FPS jači framerate jer se u takvim situacijama gdje je CPU vidljiv limit osjeti svaka arhitekturalno jača sitnica na procesoru.

Vjerojatno bi nešto malo ali AMD-ov L3 nema previše značaja, max 10-15% kod 3d rendreriranja (blender, luxrender) te transkodiranja videa.

a zaboravljaš da bi eventualni L3 i quadu pomogao u manjoj mjeri.

14 godina
neaktivan
ATiGamer kaže...

Vjerojatno bi nešto malo ali AMD-ov L3 nema previše značaja, max 10-15% kod 3d rendreriranja (blender, luxrender) te transkodiranja videa.

a zaboravljaš da bi eventualni L3 i quadu pomogao u manjoj mjeri.

Ne možeš uspoređivati koliko L3 Cache utječe na 1920x1080 sa nekom solidnom karticom za koju CPU nije ograničavajući faktor (Recimo, usporeduejs Athlon II X4 i Phenom II X4). U ovakvim trenutcima kada je CPU jako usko grlo vjerovatno bi donilo 10-15%, odnosno kako sam rekao 3-4 FPS više.

Treba usporediti Athlon II X2 i Phenom II X2 na nekoj niskoj rezolucij u igrama, kada je GPU rasterećen.

{One death is tragedy, but a million deaths is statistics} Operation Flashpoint fan
15 godina
neaktivan
Ranko Kukumar kaže...

Treba usporediti Athlon II X2 i Phenom II X2 na nekoj niskoj rezolucij u igrama, kada je GPU rasterećen.

Čemu to, pa govorimo o svakodnevnom igranju na visokim rezama u kombinaciji s brzom grafičkom karticom. 800x600 me apsolutno ne zanima.

14 godina
neaktivan
ATiGamer kaže...

Čemu to, pa govorimo o svakodnevnom igranju na visokim rezama u kombinaciji s brzom grafičkom karticom. 800x600 me apsolutno ne zanima.

Nisi shvatio. Dakle, ako se jedan i5 2500k na niskoj rezolucij ponaša mnogo mnogo bolje nego AMD PII X4 955, vrlo je vjerovatno da će se ponašati bolje i uz 1920x1080 sa 3-Way SLI GTX 580.

Ako se jedan Phenom II X2 ponaša na niskoj rezolucij bolje od Athlon II X2 u igrama (što iskreno - ja neznam, nisam naletio ni na jedan review a da ima niske rezolucije) vjerovatno će se ponašati i bolje u suprotnim situacijama kada je GPU taj koji bi mogao ići puno puno brže ali mora prvo sačekati da mu CPU prosljedi informacije za obradu.

15 godina
Ranko Kukumar kaže...

Ne treba! Danas ko kupuje gtx 570 i daje preko 2k kn za grafu ne radi to da bi igrao na niskoj rezoluciji vec na HD rezi. Naime i cilj ovog testa je da se vrti na HD rezi jer je onda navodno CPU rasterecen tj. vecinu stvari radi GPU. Ali uvjek ima neki ali ipak vidimo da i dalje CPU ima veliki utjecaj bez obzira na rezu. Nedvojbeno je situacija buno bolja za CPU kod viskoih reza za razliku od niskih što i je cilj prizvođača grafičkih da prebace pandan sa CPU-a na GPU.

Eto{#}

Upozorenje: Sva elektronika radi na bijeli dim, kad on ode pouzdano možemo zaključiti da je mrtva.
15 godina
Ranko Kukumar kaže...
ATiGamer kaže...

Nisi shvatio. Dakle, ako se jedan i5 2500k na niskoj rezolucij ponaša mnogo mnogo bolje nego AMD PII X4 955, vrlo je vjerovatno da će se ponašati bolje i uz 1920x1080 sa 3-Way SLI GTX 580.

Ako se jedan Phenom II X2 ponaša na niskoj rezolucij bolje od Athlon II X2 u igrama (što iskreno - ja neznam, nisam naletio ni na jedan review a da ima niske rezolucije) vjerovatno će se ponašati i bolje u suprotnim situacijama kada je GPU taj koji bi mogao ići puno puno brže ali mora prvo sačekati da mu CPU prosljedi informacije za obradu.

Vau vidi topla voda. SRY. Naravno da se jedan intel i5 2500k dobro ponaša na bilo kojoj rezi sa bilo kojom grafom ili kombinacijom inih jer je duplo ali fakat duplo brzi proc od bilo kojeg trenutnog AMD-a. I za sad je gamer-ski best buy makar je AMD još uvjek osjetno jeftiniji.

Upozorenje: Sva elektronika radi na bijeli dim, kad on ode pouzdano možemo zaključiti da je mrtva.
Poruka je uređivana zadnji put sri 27.7.2011 17:25 (strit).
14 godina
neaktivan
strit kaže...

Ne treba! Danas ko kupuje gtx 570 i daje preko 2k kn za grafu ne radi to da bi igrao na niskoj rezoluciji vec na HD rezi. Naime i cilj ovog testa je da se vrti na HD rezi jer je onda navodno CPU rasterecen tj. vecinu stvari radi GPU. Ali uvjek ima neki ali ipak vidimo da i dalje CPU ima veliki utjecaj bez obzira na rezu. Nedvojbeno je situacija buno bolja za CPU kod viskoih reza za razliku od niskih što i je cilj prizvođača grafičkih da prebace pandan sa CPU-a na GPU.

Eto{#}

1) Točno, danas sve manje dualca ima kupiti.

2) Nisi shvatio što sam ja htjeo reći. Dakle, evo još jednom ću ponoviti (za zadnji put): Kada je CPU ograničavajući faktor, GPU može mnogo brže da obavlja rendeiranje, ali mora prvo čekati CPU da mu prosljedi što da rendeira. Budući da CPU to sporo radi, onda GPU zjapi sam (nizak GPU Load/Visok CPU) i dolazi do pada perfomansi. Dakle, sa nekom GTX 460 i istim procesorom (evo uzmimo primjer dual core) možeš dobiti jednake perfomanse kao i sa GTX 580 sa dual core, a sve zato što GTX 580 može mnogo brže da obavlja, ali CPU ne pa mora čekati na njega. Sa GTX 460 dobiješ OK perfomanse jer kartica ni ne može recimo brže pa onda ispada kako kažu da je seksualno može zadovoljiti (aka iskoristit). Dok overclockanjem, dodavanjem jezgara, i sl. u konfiguraciji sa GTX 580 dobivaš na perfomansama jer kartica je i sposobna da ide puno brže ali mora čekati na CPU.

3) Dakle, na niskim rezolucijama se događa situacija da je CPU jednako zapravo opterećen kao i na visokim, ali GPU Ne. GPU je mnogo rasterećen, i onda zato smanjivanjem rezolucije se povećava utjecaj procesora. Dakle, ako želimo simulirati kako će raditi jedan GTX 790 (primjer uzet bezvezean broj, nije greška - misli se na nadolazeću karticu), tj. dali će raditi brže recimo sa i5 2500k ili Phenom II X4 955 (ako bude igra za CPU zahtjevnija), onda se rade takvi testovi na niskim rezolucijama.

i5/i7 Sandy Bridge je osijetno brži od bilo kojeg AMD-a na niskim rezolucijama. Posljedica je toga da će za par godina unatoč jednako broju jezgara vjerovatno Sandy Bridge biti mnogo bolji procesor kada   dođu žešče igre.

14 godina
neaktivan
strit kaže...

Vau vidi topla voda. SRY. Naravno da se jedan intel i5 2500k dobro ponaša na bilo kojoj rezi sa bilo kojom grafom ili kombinacijom inih jer je duplo ali fakat duplo brzi proc od bilo kojeg trenutnog AMD-a. I za sad je gamer-ski best buy makar je AMD još uvjek osjetno jeftiniji.

Na visokim rezolucijama (Full HD i više) uz upravo ovakvu karticu kao GTX 570 nema ti neke razlike između i5 2500k i Phenom II X4 965. Dok na niskim ima. To hocui da ti kazem, kakav ce to biti pokazatelj u buducnosti.

15 godina
Ranko Kukumar kaže...
 seksualno može zadovoljiti (aka iskoristit)

{#} simpatično{#}

Potpis za post iznad zato ja i imam amd-a{#}

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.7.2011 17:32 (strit).
14 godina
neaktivan
strit kaže...

Simbolično rečeno kolko kilometara može pretrčati GTX 580, Phenom II X2 je ne može pratit sinkronizirano (itko ovdje zna gramatiku!? Jel ide sinkronizirano ili sinhronizirano, u mene u svakoj strucnoj knjigi pise razlicito), dok Phenom II X4 moze pratiti i onda nemas oscilacija.

GTX 580 ceka na podatke dok ih ovaj sa 2 jezgre obradi. Ovaj sa 4 to obradi na vrijeme pa gtx 580 ide u điru. zato ti je gpu load nizak sa slabim procesorom, a cpu load visok.

15 godina
Ranko Kukumar kaže...
strit kaže...

Simbolično rečeno kolko kilometara može pretrčati GTX 580, Phenom II X2 je ne može pratit sinkronizirano (itko ovdje zna gramatiku!? Jel ide sinkronizirano ili sinhronizirano, u mene u svakoj strucnoj knjigi pise razlicito), dok Phenom II X4 moze pratiti i onda nemas oscilacija.

GTX 580 ceka na podatke dok ih ovaj sa 2 jezgre obradi. Ovaj sa 4 to obradi na vrijeme pa gtx 580 ide u điru. zato ti je gpu load nizak sa slabim procesorom, a cpu load visok.

Semantika. Zaključak svega ovoga je da ti treba x4 proc za hiend grafu što smo i dokazali. Ni u jednom trenutku nisam gurao neki određen četverojezgreni proc kao bolji, najbolji, brži ili jači. Samo sam konstatirao da ti je potreban četverojezgreni proc.

Snaga procesora je sasvim druga tema kojoj ovdje nije mjesto{#}

{#}

14 godina
neaktivan

Krivo je se izraziti "Potreban", i to je ono što hoću reći da većina forumaša krivo govori. Nije nužno potreban da bi sve radilo, jer kako iz ovih rezultata vidimo igre su i igrive sa 2 jezgre. I to sasvim igre, ne padajući ispod 30-ak FPS ni u jednoj igri.

Ali za optimalno igranje, za iskorištavanje punog potencijala kartice nužan je brži procesor sa više jezgri.

15 godina
Ranko Kukumar kaže...

Krivo je se izraziti "Potreban", i to je ono što hoću reći da većina forumaša krivo govori. Nije nužno potreban da bi sve radilo, jer kako iz ovih rezultata vidimo igre su i igrive sa 2 jezgre. I to sasvim igre, ne padajući ispod 30-ak FPS ni u jednoj igri.

Ali za optimalno igranje, za iskorištavanje punog potencijala kartice nužan je brži procesor sa više jezgri.

Hm nemamo istu valnu duljinu!{#}

Ni ne govorim da je "nužno" potreban ali probat ću to ovak objasnit.

To ti je isto kao kad kupuješ novi auto. Puno ljudi kupuje gledajuč na cijenu prvo a onda sve drugo. Tako da će uzet najčešće osnovni motor, najniži paket opreme, itd...

Ali ja osobno to radim drugačije. Kak mi vjetar puhne(slušam i savjete drugih) procjenim koji motor, oprema, itd... mi daje najviše za najmanje novaca a ne što je najjeftinije.

Tako i kod kompjutera ako kupiš nešto i onda to ne iskoristiš maximalno(optimalno) nisi napravio posao ne?{#}

Ranko@ Kod mene doma(CRO) se kaže sinkronizirano. Pusti rječnike.

Poruka je uređivana zadnji put sri 27.7.2011 18:00 (strit).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice