Sony PlayStation 5 izdvojena tema

poruka: 29.145
|
čitano: 6.505.004
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina
Re: Sony PlayStation 5
S obzirom na situaciju oko virusa...poljuljano svjetsko gospodarstvo...ljudi dobijaju otkaz...manju plaću i sad imamo nove konzole...da su Sony i Microsoft znali prije godinu dana što nas čeka odgodili bi izlazak za 2021.

Svaki dan vijest još jedna igra odgođna za 2021...A početak oporavka se predviđa tek za 2022 pa nadalje... riskirati izdati igru samo za novu generaciju ili još sljedeću godinu izdati za sve dostupne konzole...ipak 150 milijuna prodanih konzola je dovoljan razlog...svima onima koji su pogođeni ovom krizom je ipak lakše kupiti igru za već postojeću konzolu koju imaju u kući nego ići kupovati novu konzolu.

2021 je godina remastera i dalje...izdavanje patcheva za ove igre koje su dobro prošle ove generacije da pokažu bez puno muke što je u stanju novi hardware

2021 je među faza...tek od 2022 očekujem prvu generaciju next gen igara.

Koliko će samo gamera koji kupe PS5 isprobavati igre sa četvorke kako rade na novoj igrački...A naročito kod nas...sad kad sljedeće godine TLOU2 i Ghost Of Tshushima dožive prvo ozbiljno sniženje i Sony izbaci patch za bolje izvođenje na PS5 i tako potakne još dodatnu prodaju

Nove konzole su tu A imamo nastavke nastavaka i jednu novu igru odnosno IP... Cyberpunk 2077 koji će normalno biti međugeneracijska igra

Mene nije briga...kupujem PS5 definitivno tek na jesen 2023...sad hoće biti ovaj obični ili pro budemo vidjeli
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
11 godina
Sony je najavio Ps5 Showcase 16.9.2020. To je to.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
AA-d00d kaže...
Da ali na PC je interval u dropovima puno siri.

Nije isto kad na PCu sa 80fps padne na 50 i na konzolama sa....31fps na 25 🤭

Da, no šalu na stranu, nebitno je koliko je drop, svaka razlika FPSa i refresh ratea ekrana je loša u klasičnom načinu gdje ekran upravlja grafičkom karticom. 1FPS drop može biti jednak kao i 30 FPS drop.

Grafička kartica treba upravljati ekranom i to je upravo ono što freesync i g-sync rade.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.9.2020 15:33 (Bitanga).
15 godina
Gogy7 kaže...
Sony je najavio Ps5 Showcase 16.9.2020. To je to.

Znači još jedan showcase igara. Dok Xbox nije pokazao ništa osim cijene konzole. Mislim da to dosta govori.

Blaugrana al vent, un crit valent, tenim un nom, el sap tothom, BARCA! BARCA! BARCA!
11 godina
Da cak 40 minuta, gomila igara i gameplaya, vjerojatno ce ubaciti i cijenu pa cak mozda vidimo i prvi unboxing 😄
10 godina
Gogy7 kaže...
Da cak 40 minuta, gomila igara i gameplaya, vjerojatno ce ubaciti i cijenu pa cak mozda vidimo i prvi unboxing 😄

zvuči dobro, vjerojatno imaju i neku baš ozbiljnu igru koju nisu još pokazali, npr. god of war 2, iako je možda još prerano

11 godina
Mislim da će posvetiti vrijeme Crashu 4, Demon Souls, i tako nekim igrama koje su vec pokazane ali malo vise gameplaya... I par nekih novih.
Ovo je zadnji pokusaj da prodaju konzolu i bit ce extra kao i zadnji show. Microsoft je pokazao cijenu ali igre prodaju konzolu ne cijena.
10 godina
Gogy7 kaže...
Mislim da će posvetiti vrijeme Crashu 4, Demon Souls, i tako nekim igrama koje su vec pokazane ali malo vise gameplaya... I par nekih novih.
Ovo je zadnji pokusaj da prodaju konzolu i bit ce extra kao i zadnji show. Microsoft je pokazao cijenu ali igre prodaju konzolu ne cijena.

najpametnije bi im bilo da su najjače adute ostavili za zadnju prezentaciju prije omogućavanja pretprodaje. Iako ljudi će svakako navaliti kao ludi ali da izbace baš neku bombu lako moguće da bi povukli i mnoge xboxaše

17 godina
Rhodin kaže...

Dakle HDMI 2.0 je dovoljan za 40K@60fps HDR10 - preko toga ko sanja dobit od PS5 ili XBOX X mislim da će biti razočaran.

Pa nije stvar u HDMI 2.1 samo u tih 4k 60/120 fps. Stvar je da dobijaš nekoliko novih tehnologija koje će pripomoći kvalitetnijem prikazu slike na ekranu poput novina kao što su VRR, ALLM, HFR i NVIDIA G-Sync. Sve to podržavat će nove konzole i televizori s HDMI 2.1 sučeljem.

17 godina
Bitanga kaže...
AA-d00d kaže...
Da ali na PC je interval u dropovima puno siri.

Nije isto kad na PCu sa 80fps padne na 50 i na konzolama sa....31fps na 25 🤭

Da, no šalu na stranu, nebitno je koliko je drop, svaka razlika FPSa i refresh ratea ekrana je loša u klasičnom načinu gdje ekran upravlja grafičkom karticom. 1FPS drop može biti jednak kao i 30 FPS drop.

Grafička kartica treba upravljati ekranom i to je upravo ono što freesync i g-sync rade.

Ma ne upravlja ekran grafičkom, baš suprotno, ne upravlja nitko nikime.

Ideja je ovakva - "normalna" način rada je "best effort", dakle GPU radi fps i šalje ekranu, koji sam refresha 60 ili 120 ili koliko već puta u sekundi. Ako se desi da primi 2 framea unutar refresha, prikazat će dio prvoga i dio drugoga i to je ono što zovemo "screen tearing". Kod toga je shema da se često desi da nema novi frame izgeneriran pa prikaže 2 puta isti, onda mu se desi da dobije novi uslijed refresha, pa se desi "tearing" i slično.

VSync je u biti prvi pokušaj optimizacije ovoga, gdje se grafička prilagođava refresh rateu monitora i izbjegava ovu glupost, ali "gađajući napamet" međuprostor između 2 refresha, ali je "time based" sa jedne strane, a sa druge uvodi lagg jer grafička zadržava frame koji već ima izračunat, da se refresha ekran, tek onda isporučuje novi, a mogla bi ih više proizvoditi, budući ga je zadržala, on više nije precizan u odnosu na ono što je CPU izračunao i svašta nešto. GPU se time kao špara i ako već ima frame za prikazat neće slijedeći ni računat dok trenutni ne isporuči monitoru- to smeta igrama poput FPS koji jako ovise u fps.

Treće su adaptive syncovi, gdje je monitor svjestan da li je grafa, ili nije, isporučila frame i što će točno prikazivati. Ovdje se izbjegavaju screen tearovi, laggovi i optimizira se ono što će biti prikazano jer su i grafa i monitor svjesni mogučnosti jedan drugoga, i monitor čeka slijedeći frame prije nego ga prikaže cijelog, prilagođava svoj refresh grafi i slično. Ovdje je jedini nedostatak što može raditi samo u nekom rasponu tipa 45 ili 50-144Hz, ne može raditi ispod toga, te ako GPU ne može taj minimum zadovoljit, onda se svejedno vide trzajevi, a ujedno, budući postoji dodatna komunikacija GPU i monitor, često dolazi uz dodatna ograničenja tipa ne radi HRD i slično jer naprosto nema dovoljno bandwitha u HDMI.

U svakom slučaju VSync ne treba koristiti nikad, po meni samo gluposti radi, ili adaptive sync ili bez synca.

Konzole imaju "fps lock" i rade nešto poput VSync , adaptive sync bi im teoretski mogao pomoć, ali kod konzola je shema da svi imaju ISTU situaciju, dakle jednai VSync, jednaki frame lock i slično, nema razlika između igrača i svi teoretski imaju iste uvjete, pa sve sve skupa manje primjeti.

Također konzole jako koriste gluposti poput motion blurea i slično, pa se sve skupa manje primjeti.

movie kaže...
Rhodin kaže...

Dakle HDMI 2.0 je dovoljan za 40K@60fps HDR10 - preko toga ko sanja dobit od PS5 ili XBOX X mislim da će biti razočaran.

Pa nije stvar u HDMI 2.1 samo u tih 4k 60/120 fps. Stvar je da dobijaš nekoliko novih tehnologija koje će pripomoći kvalitetnijem prikazu slike na ekranu poput novina kao što su VRR, ALLM, HFR i NVIDIA G-Sync. Sve to podržavat će nove konzole i televizori s HDMI 2.1 sučeljem.

Ovo je cool, ali količina televizora na tržištu koji su spremni za takve tehnologije je iznenađujuće malen. NIJEDNA KONZOLA NE KORISTI GSYNC, već Freesync - nešto što je dodatno pokazatelj koliko AMD sucka u marketingu, a to je da je nVidia imala GSync, njihov proprietary chip koji su naplačivali ko suho zlato, dok je AMD na tržište uveo FreeSync sa sovjim partnerima - a nVidia ga uspjela marketinški preuzeti ka GSync, dok su njihovi inicijalni GSync moduli preimenovani u GSync Ultra.

LG TV 65" varijanta, koja bi zamijenila moj trenutni 65" Sonly LED tv, košta u SAD 2300$ na popustu - dakle vjerujem da bih ga kod nas mogao dobiti oko 25k kuna sa porezom na "you live in RH" - vjerujem da će impact podrške ovoga kod nas biti ravno 1-2% tržišta. Osim onima koji to planiraju spajati na monitore, gdje samo najskuplji modeli imaju istovremenu podršku za HRD10 i freesync, moj recimo nema (1440p144Hz LG iz popisa).

Vjerujem da će tek taj HDMI 2.1 i podrške za adaptivni sync koji konzole imaju naveden kao feature, zaista biti samo teoretski, osim ako odustaneš od igre na 4K sa HDR, jer opčenito ni monitori ne podržavaju, TV samo teoretski. i DP ili HDMI ili štogod koristio naprosto ne podržavaju osim stvarno najskuplji modeli koji su neisplativi za kupnju.

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.9.2020 17:17 (Rhodin).
15 godina
HCMAA kaže...
kad dođe vrijeme kupovine drugog za 6-7-8 godina to mora biti 8K....

Sumnjam...tada će tek 4k sadržaj postati mainstream, u smislu tv kanala (i to ne domaćih), filmova i gaminga. Npr. trenutno tek oko 2% ljudi igra na 4k, a krenuo se masovno promovisati ima već koliko, 5-6 godina?

17 godina
Rhodin kaže...

LG TV 65" varijanta, koja bi zamijenila moj trenutni 65" Sonly LED tv, košta u SAD 2300$ na popustu - dakle vjerujem da bih ga kod nas mogao dobiti oko 25k kuna sa porezom na "you live in RH"

Pretjeruješ. Kupiš LG C9 65" oled za 14k kuna. On podržava sve navedeno. To je prošlogodišnji model koji je čak bolje ocijenjen za gaming od ovogodišnjeg modela. No ako baš želiš novi model dodat ćeš nekih 4/5k kuna što je opet puno povoljnije od cijene koju navodiš. Ja sam prošle godine odmah po izlasku uzeo C9 55" za 14k kuna. Sada se vrti na oko 10k kuna što je po meni odlična cijena za takav televizor. Ima sve što treba za novu generaciju konzola a prikaz u igrama i filmovima je nevjerojatan. Promijenio sam puno top modela televizora ali ništa nije bilo blizu C9 oledu.

17 godina
AFARON kaže...

Sumnjam...tada će tek 4k sadržaj postati mainstream, u smislu tv kanala (i to ne domaćih), filmova i gaminga. Npr. trenutno tek oko 2% ljudi igra na 4k, a krenuo se masovno promovisati ima već koliko, 5-6 godina?

Od kuda ti taj podatak? Već par godina se prodaju isključivo 4k televizori u našim dućanima a vani je sigurno isto tako. Prije dvije godine sam bio kod kćeri u americi i u dućanu nije bilo ništa osim 4k televizora. Znači ameri najmanje dvije godine kupuju samo 4k televizore. Moj stari je kupio prije godinu dana 4k televizor jer drugog nije bilo. Znači samo u zadnjih godinu dana su prodali hrpu 4k televizora kod nas. Prijatelj mi je uvoznik za LG. prošle godine krajem 5 mjeseca kompletna pošiljka oled televizora za europu je bila prodana u roku keks. Morao sam čekati mjesec dana novu pošiljku za europu. Ako se tako dobro prodaju onda mora biti neusporedivo više igrača koji igraju na 4k od tog postotka kojeg navodiš.

12 godina
Sony PlayStation 5

Oledi nisu dobri za duzi gaming, HUD u igrama potrosi panel prebrzo. 

Filmovi su druga prica i samo za gledanje filmova max preporuka za olede. 

Ja sam zamalo uzeo E9 prosle godine ali nakon dva potrosena oleda rekoh ne i moram rec da sam se preporodio, nestala je ona paranoja gledanja dali se pojavio "burn out" i dali je na ekranu prisutno nesto sto ga moze uzrokovat 🥂

Uglavnom ako kupujete novi tv svake dvije godine kao dosta ekipe na AVforums onda mozete i gejmat ali ako kupite taj tv da ga imate godinama, bolje nemojte. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Sony PlayStation 5

ne znam koliko se ljudi igra na 4K ali recimo da su večina na 4K 50" ili 55" i na takvim displejima da bi vidjeli razliku između 1080p i 4K moraju sjediti otprilike na 1-1,5 metara od displeja

https://www.reddit.com/r/highresolution/comments/94u38a/screen_distance_for_4k/

ako sjede dalje od toga mogu jedino pričati o placebo rezoluciji

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.9.2020 18:38 (forumaš).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
forumaš kaže...

ne znam koliko se ljudi igra na 4K ali recimo da su večina na 4K 50" ili 55" i na takvim displejima da bi vidjeli razliku između 1080p i 4K moraju sjediti otprilike na 1-1,5 metara od displeja

https://www.reddit.com/r/highresolution/comments/94u38a/screen_distance_for_4k/

ako sjede dalje od toga mogu jedino pričati o placebo rezoluciji

Ja igram igre sa nekih metar i pol radi detalja a za filmove i serije mi je nebitno. 

17 godina
neaktivan
Imas neki izvor od developera za to?

Jer sluzbeno vrijedi da je jedina razlika u output rezoluciji izmedju S i X.
Npr razlike u detaljima nema. Sva dodatna snaga X verzije se koristi za 4k output.
Dok S verzija ima istu kolicinu detalja ali s obzirom da ide max 2k output onda i ne treba ta dodatna snaga koju X ima.
pr0n lesbians Y U NO EXIST IRL?! ლ(ಠ益ಠლ)
17 godina
MEGATAMA kaže...

Ja sam zamalo uzeo E9 prosle godine ali nakon dva potrosena oleda rekoh ne i moram rec da sam se preporodio, nestala je ona paranoja gledanja dali se pojavio "burn out" i dali je na ekranu prisutno nesto sto ga moze uzrokovat 🥂

Uglavnom ako kupujete novi tv svake dvije godine kao dosta ekipe na AVforums onda mozete i gejmat ali ako kupite taj tv da ga imate godinama, bolje nemojte. 

Uopće se ne opterećujem time. U godinama sam kada mi svaki dan može biti posljednji. Stoga, jebe mi se za tv. Gledam i igram i uživam dok mogu.

12 godina
movie kaže...
MEGATAMA kaže...

Uopće se ne opterećujem time. U godinama sam kada mi svaki dan može biti posljednji. Stoga, jebe mi se za tv. Gledam i igram i uživam dok mogu.

Ovo je pozitivan stav i drago mi je da je tako 🥂🥂🥂🥂

17 godina
neaktivan
Slazem se s ovime.

Jucer gledao neke recenzije na youtube za te televizore. Linustechtips i jos neke...majke ti kolko mi je tlak narastao cime se oni opterecuju i cjepidlace.

Najbolje otici u neki ducan vidjeti uzivo kako slika izgleda, eventualno dodatno raspitati se da li je je to onaj "pravi HDR" i to je sve sto treba...bar meni.
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.9.2020 19:15 (AA-d00d).
10 godina
AA-d00d kaže...
Slazem se s ovime.

Jucer gledao neke recenzije na youtube za te televizore. Linustechtips i jos neke...majke ti kolko mi je tlak narastao cime se oni opterecuju i cjepidlace.

Najbolje otici u neki ducan vidjeti uzivo kako slika izgleda, eventualno dodatno raspitati se da li je je to onaj "pravi HDR" i to je sve sto treba...bar meni.

ma je, a oni nariktaju sliku da sve bljesti. Da imaju kalibrirane televizore u normalnom osvjetljenju onda bi mogo tak odlucit.

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
12 godina
AA-d00d kaže...
Slazem se s ovime.

Linus nema veze sa televizorima a isto tako niti itko iz njegovog tima, oni su postali katica za sve i za nista.

Pravi HDR tv kosta podosta cak i u 2020 na zalost.

Btw danas uzeo Ghost of Tsushima i ta igra ima fantasticnu HDR implementaciju, Sony studiji su tu broj jedan. 

17 godina
neaktivan
Dodje lik na 6cm udaljenosti od ekrana i sa malim prstom pokazuje ghosting u stilu "ooh this is very noticeable"...pa udalji se na normalnu udaljenost od tva, biseru...
15 godina
AA-d00d kaže...
Imas neki izvor od developera za to?

Jer sluzbeno vrijedi da je jedina razlika u output rezoluciji izmedju S i X.
Npr razlike u detaljima nema. Sva dodatna snaga X verzije se koristi za 4k output.
Dok S verzija ima istu kolicinu detalja ali s obzirom da ide max 2k output onda i ne treba ta dodatna snaga koju X ima.

Netko iz teme je vec objavio.

https://wccftech.com/id-software-devs-concerns-xbox-series-s-specs/

Developer igre doom se zali na to da series S ima premalo rama

http://trakt.tv/user/MjezZza
11 godina
Ja sam sebi prosle godine kupio Samsung QLed Q60R i sasvim sam zadovoljan. Moj prvi smart 4K tv. Kupljen isključivo za Ps5 no svima kazem da sam ga uzeo za filmove 😜
Moj PC  
4 0 hvala 0
10 godina
AA-d00d kaže...
Dodje lik na 6cm udaljenosti od ekrana i sa malim prstom pokazuje ghosting u stilu "ooh this is very noticeable"...pa udalji se na normalnu udaljenost od tva, biseru...

Ma to ne gledam

https://www.youtube.com/user/hdtvtest

Meni je ovaj lik dobar, posao mu je kalibracija televizora i zna puno vise od tih vodecih YT kanala koji recenziraju sve kaj im dođe pod ruku

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
17 godina
Santana kaže...

Meni je ovaj lik dobar, posao mu je kalibracija televizora i zna puno vise od tih vodecih YT kanala koji recenziraju sve kaj im dođe pod ruku

Da, i ja ga volim pogledati.

7 godina
Do nazad jučer koristili smo razna "smecha" od TV-a i monitor-a...A sad odjednom"svi" traže dlaku u jajetu

Većina ipak ne može ili ne želi kupovati TV svake dvi godine:)...te neke stvari koje možda smetaju kod gledanje filmova(kako kome) u igrama se ili teško vide ili ih je nemoguće vidjeti

Na mome Sony 65" XG 9505 igre izgledaju odlično...filmovi i serije također...Kod svih tih detalja veličina je bitna... između 55 oled i boljeg LCD od 65" za istu cijenu...veličina pobjeđuje
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.9.2020 20:13 (HCMAA).
Moj PC  
1 1 hvala 0
12 godina
Santana kaže...
AA-d00d kaže...

Ma to ne gledam

Vincenta sam davno unfolowo na YT.

Ja primarno citam AVforums recenzije od Phila Hintona, Stiva Withersa te Rtings. com i jos par renomiranih portala sa visegodisnjom tradicijom.

Youtubere izbjegavam radi klikbejtanja iako moram rec da sam ih prije pratio ali sa vremenom postane jasno da je klikbait kako zaradjuju lovu. 

17 godina
Rhodin kaže...
Ma ne upravlja ekran grafičkom, baš suprotno, ne upravlja nitko nikime.

Naravno, ne upravlja direktno jer monitor to ne može, nego indirektno preko svog fiksnog refresh ratea. Naravno da pričam o v-syncu jer nitko ne želi tearing, to nije normalna stvar. I u tom slučaju je monitor blocking point za grafičku.

I čak ovaj slučaj koji spominješ kada grafička radi brže od monitora nije problematičan toliko jer samo unosi input lag. Problematičan je onaj kad je grafička sporija od monitora, i onda imaš puno veće FPS dropove nego što misliš da imaš.

A sa freesync/g-sync grafička kontrolira monitorov refresh rate u svakom trenutku i to je jedino ispravno rješenje.

Zato kažem, to bi konzolama jako pomoglo pogotovo na većim refresh rateovima. Nemoguće je ili vrlo teško optimirati igru u svim kombinacijama da sve bude savršeno jednako u svim slučajevima, pogotovo u multiplayer igrama.

v-sync kakav danas postoji je neprihvatljiv više.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.9.2020 20:18 (Bitanga).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice