Točno to jel Sony Hrvatska će reć koliko sony PS5 košta u RH i ni lipe više.
Kod ostalih distributer digne malo, trgovac digne malo, transport, eventualna carina (ako ide iz non-EU skladišta) itd. ide na račun kupca i završimo zaista na *10 . Prije više nego danas, danas smo nešto bliže EU cijenama, nekad i jeftiniji, ali često do 10-15% skuplji.
Otprilike ti to ide ovako. Sony propiše cijenu za naše tržište. Generalni zastupnik SD se mora pridržavati te cijene. Potom SD daje robu različitim dućanima koji imaju ugovor sa SD. Svi oni dobiju popust ovisno koliko su veliki tj. koliko prodaju. No svi oni moraju poštivati propisanu maloprodajnu cijenu koju je propisao sony.
Dok sam prodavao PS3 zarada po konzoli mi je bila nategnutih 300 kn. Tada je generalni zastupnik bio GMC. Sada će netko pitati zašto je primjerice u xy dućanu PS5 skuplji a propisana cijena je recimo 4k kuna. Zato što xy dućan nije robu uzeo od SD nego ju je samostalno uvezao i kao takvu može je prodavati po koliko hoće.
Nije konzolu nabavio službenim putem. Sjećam se dva dućana koja su tako radila i bili su osjetno skuplji. U početku nije bilo dovoljno konzola pa su ljudi davali i puno više samo kako bi došli do konzole.
kad čujem ove brojeve iznenadim se da se uopće neko bavi prodajom toga osim glavnog zastupnika. Znači on kad proda 10 PS3 zaradio je 3000 kn. Pa treba prodati 10 komada. Neko mi je rekao da oni po igri zarade u prosjeku 10-15%. Dobro opstaju te trgovine, u biti ne znam kako opstaju. I još njima vjerojatno roditelji seru kak su igre skupe kad dođu kupiti nešto dijetetu