Jedino sto kod LKW-a i Autobusa, kad ti se netko zabije u guzicu, sanse da izgubis zivot su visestruko manje, gotovo nikakve.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Jedino sto kod LKW-a i Autobusa, kad ti se netko zabije u guzicu, sanse da izgubis zivot su visestruko manje, gotovo nikakve.
da, jer kad nemas srednji retrovizor ti se svi zabijaju konstantno guzicu ...
imas druga dva retrovizora i vozis s njima, da je lakse i kad imas srednji, je ...
jedino sto drugi vozaci imaju vise strahopostovanja prema vecim autima, osjeti se razlika; puno manje im se trubi i izlijece
s druge strane, nikad nisam vidio auto koji nema bar ono dugme za zatamniti srednje zrcalo kako sto si naveo tako da skidati nema nikakog smisla. cak stovise, ako je toliko kriticno samo ga okrenes na drugu stranu i vratis po danu nazad, neces ga skidati, tako da argument da ga je zbog toga skinio mi je pomalo smijesan
Šta žarulja mora imat, a šta ne smije imat?
Tungsten
Stavis isti tip zarulja kao sto su dosle sa automobilom, nazivne snage i nazivni tip. Eventualno malo bolje Philips i miran si.
https://www.philips.at/c-m-au/autolampen/autolampensuche#/lamp-type?brand=61&model=1933&series=2353
Ovo su recimo lampe za moj auto:
https://geizhals.at/osram-original-w16w-16w-921-02b-a1921802.html?hloc=at&hloc=de&hloc=eu&hloc=pl&hloc=uk (ne mogu ni naci Philipsicu trenutno)
Originalka Philips kakva je i u autu je 21€, meni neisplativo, kad cijeli set u Toyoti platim 32€,
sto je manje nego da kupim 6 odvojenih lampi (oko 39€) - a unutra su sve OEM Philips.
Uglavnom vidi koliko ti kostaju Philipsice, ili cijeli Philips paket, ili OEM od VW-a (vjerovatno Philips ili Bosh),
te pojedinacne lampe. Samo pazi dali ti trebaju H1 ili H4, ovisno dali su single ili dual.
Moja preporuka za Vision Plus i X-Treme Vision, a ako zelis da dugo traju - EcoVision i vozi.
Ili si kupis jeftini set tipa Unitec za par € i mijenjas kak ti pasu, kasnije u tu kutiju namiris onim sto fali.
Ne mogu, ne igraj se sa glupostima.
Ne znam - LED je usmjerene svjetlo koje se ne rasprsuje, ne znam kako ce ti raditi sa reflektorom,
te kako ce to smetati vozilima kojima ides u susret, i dali ces uopce imati dobro osvjetljenje.
Na tehnickom po mjerenjima nebi prosao sa LED nikako, jedino ako se hoces svercati,
pa vozati sa sobom originalne, i prije tehnickog mijenjati sa LED-icama, ali to ti nikako
ne preporucam, jer bar ovdje u AT te izvadi sa autoputa i posalje na vanredni tehnicki,
placas kaznu odmah + slep sluzbu + tehnicki pregled vozila.
Pa je, sasvim je jednostavno - stavis zarulje kakve su predvidjene i nemas problema.
Za tebe su zarulje veoma jeftine, jer su dugo na trzistu, dok za moj auto postoji samo 3 modela (HIR2 55W).
Zato i kazem, mozes birati i X-Treme Vision od Philipsa, sprijeda djeluju kao Xenon, a nisu Xenon da bi ikoga smetalo,
i prolazis tehnicki normalno (sacuvas racun i kutijicu od zarulja, nebi smjelo bit problema).
Imas i Racing, tako nesto, jako su dobre, malo skuplje, ali drze do 200h, recimo da dnevno koristis do 2h, to ti je 100 dana (+/- 20%),
dakle racunaj da bi ih tri puta godisnje mjenjao - dok EcoVision rade do 1500h bez frke, dakle bar 2 godine, do 3 godine si miran.
Te racing i rally zarulje su ilegalne.
Sto hladnija halogenka to manje svjetla baca, uzmi OSRAM Laser ili philips extreme , starija auta izgledaju ruzno sa plavim svjetlom.
Te racing i rally zarulje su ilegalne.
Mislim da ove nisu:
https://www.philips.at/c-p/12342RVS2/racingvision-fahrzeugscheinwerferlampe
https://www.philips.at/c-p/12342RVB1/racingvision-fahrzeugscheinwerferlampe
Ako hoces hladnije, gledaj sta ti pase, H1 ili H4 (vidi po sadasnjim lampama) i kupi si X-Treme Vision, one su ti hladnije i jako se dobro vide,
rade do 800h.
https://geizhals.at/philips-x-tremevision-h4-130-55w-12342xv-s2-a1210661.html
https://geizhals.at/philips-x-tremevision-h1-130-55w-12258xv-s2-a1210644.html
Cijena ti je ista, samo vidi koji tip ti pase. Uzivat ces u njima sigurno vise nego sa obicnim OEM.
Al zapamti, sta te briga sta drugi misle o tvojim lampama - bitno je da ti s njima dobro vidis na cesti,
jer jedino za to i sluze. Sva prekenjavanja mozes zaboraviti.
Onda imas polugu da ga spustis kad te bljesti. Ne moras skidati cijelo srednje ogledalo radi toga.
baš to.. i kad ga spustiš, po noći u glavnom vidiš da je nekaj iza zbog svjetala.. meni je u biti po mraku u glavnom uvijek spušteno jer su farovi na novim autima živa pošast..
ne kužim koja je fora sa tim farovima na novim autima, pa to blješti ko 100 xenona, a svi ih mogu ručno podići da svijetle u nebo.. džaba provjera visine snopa na tehničkom, kada svi opet skroz podignu farove čim izađu van..
jbt strop u autu mi je konstantno maksimalno osvijetljen dok god se neki novi auto vozi iza mene, a ako mi je slučajno blenda za sunce spuštena, mogu na njoj brojati dlake sa vlastite glave koliko se dobro sjena ocrtava.
that shiat needs regulation!!!
i onda je recimo za usporedbu na mojoj ex preludi, xenon na aftermarket farovima sa lećama ilegalan iako savršeno odrezani snop nikada ne pređe donju granicu zadnje šajbe auta iza kojih se voziš.
Meni samo SUV smetaju sa svjetlima i sa svojom visinom pa ne vidis nista ispred.
@nine
Tocno to, ljude boli kita za ostale u prometu, meni je visina kratkih na 1 cijelo vrijeme i ok se vidi. Istina da kad je na max vidim skoro duplo, ali nije potrebno.
Najgore je kad SUV ima na max podeseno, farovi su mu na visini zadnjeg stakla prosjecnog auta i onda jos nastela gore....
@nine
Tocno to, ljude boli kita za ostale u prometu, meni je visina kratkih na 1 cijelo vrijeme i ok se vidi. Istina da kad je na max vidim skoro duplo, ali nije potrebno.
Najgore je kad SUV ima na max podeseno, farovi su mu na visini zadnjeg stakla prosjecnog auta i onda jos nastela gore....
Ovo mene brine. Uskoro mi stiže novi auto koji ima "automatsko podešavanje visine snopa". Nek ga krivo podesi, ljudi mi počnu blendati ... I kaj mogu? Ništ.

@nine
Ovo mene brine. Uskoro mi stiže novi auto koji ima "automatsko podešavanje visine snopa". Nek ga krivo podesi, ljudi mi počnu blendati ... I kaj mogu? Ništ.
Koji si na kraju odabrao ?
Zakon je kad imas zatamljena stakla na autu (naravno straznja), ne smetaju nikakva svjetla :)
xenon automatska nivelacija
Na to misliš?
ne moraš se s tim brinuti
Mi evo vec 10 dana cekamo da preuzmemo A6. Negdje je zapelo kod skidanja s leasinga (Erste). Ludimo doma, stari u medjuvremenu nasao x5 2014 ispod cijene, htio ici po njega, al jbg kad neznamo sta je sa A6
Ja sam skidanje leasinga čekao nešto manje od mjesec dana.
@nine
Koji si na kraju odabrao ?
Dogovorili se za SX4 S-Cross novi.
I dan poslije kako smo se sve dogovorili, uletio mi rabljeni, 2 godine, 35.000 kuna jeftiniji nego u dućanu!
Sredim financije i moj je.
Onda mogu napisati dojmove i događaje ako nekog zanima :)
Cestitam, ja ne bi uzeo starog dvije godine nego novi jer nikada ne znas sta je sa polovnog auta pogotovo kada se proda nakon 2 godine.
Cestitam, ja ne bi uzeo starog dvije godine nego novi jer nikada ne znas sta je sa polovnog auta pogotovo kada se proda nakon 2 godine.
Istekao lizing......pederi mjenjaju auto jer im je kao mobitel dosadio ( citaj izasao novi model )...... Kupiti auto 2 godine star je bolje nego 10 godinu staru hrbinu, i bolje nego novi jer je dosta pao na cijeni, ali to sve pod uvjetom da je servisiran sa kvalitetnim dijelovima ( pricamo za mali servis i veliki..... ostalo se ne kvari u 2 godine ), i nema brige. Mi kupili G4 2006 godine ( model 2003 12mj ), imao 150 000km ( pisalo 70 000 ), i evo no sikiriki, dojčland netko ganjao samo AC u te dvije godine i servisi u ovlastenom. Sad ima pola milje skoro.
A opet s druge strane imam susjeda, vozi renault megane 1.5dci ( kupio ga novog prije 2 godine ...3 ... )........... taj ga upali i odmah gas do daske, lezece policajce ne vidi, "ne zna" sta je temperatura motora pa mu je stran pojam da se auto malo treba ugrijati ili lagano voziti..... ma kakvi miško gas do daske ugrijat ce se u obrtajima ......... ima 60 000 km, slabo pali sad po zimi ( haha razvalio ga ), kada se vozimo samo cekam kada ce mulda izletiti skup sa amortizerom s obzirom da preko lezecih idemo 50kmh............. i da ne pricam dalje. Pricam o covjeku 55 godina.
Novi auto gubi 30-40% vrijednosti u PRVOJ godini
Auto star 2 godine ima tvorničko jamstvo JOŠ 2 ili 3 godine...
kein problem
Ja nisam primjetio da kod nas auta u prvoj godini gube 40%, kod nas sva auta abnormalno drze cijenu jer smo jadna drzava. Ja opcenito ne volim uzimati te godisnjake jer ih je pola iz rente, leazing ili je vlasnik dobio auto raden na ponedjeljak. 35k je vec velika svota, da je oko 15k uzeo bi novo bez razmisljanja.
Da nisi možda prolio sok po tipkovnici u dijelu gdje se nalazi točka?
@nine
Sigurno ce biti bolje od onih koji ni ne gledaju sto tocno radi kotacic nego odmah po principu vise je bolje...
Inace automatska duga mi se cini da rade jako dobro.
Gasi ih na dolasku na raskrizje(mislim da kad vidi znak stop ili trokut), kad vozis iza nekog na jako velikoj udaljenosti isto kao i kad ti ide netko u susret.
Jedina mana koju sam skuzio je da mu treba malo duze da upali duga nakon izlaska iz naselja(iz podrucja s javnom rasvjetom)