Haugh svima,
imam Opel Astru K Sports Tourer 2018. 1.6 CDTI 81 kW s originalnim Navi 900 IntelliLink sustavom.
Automobil koristi GM LAN/CAN-Bus komunikaciju, a na instrument ploči ima mali crno-bijeli monokromatski ekran.
Ugradio sam aftermarket Android multimediju koja koristi CANBUS dekoder:
P/N: G-RZ-GM59
SW: V0015
HW: GM-GD7L-0107
Na naljepnici dekodera navedeni su brojni GM modeli (Buick, Chevrolet, Opel itd.), ali Astra K nije navedena.
Problem su komande na volanu. S originalnim radiom sve su radile normalno, a s novom multimedijom ne rade.
Zanimljivo je da CANBUS dekoder ipak komunicira s automobilom. Uspio sam dobiti: reakciju na žmigavce, zvučni signal dekodera kod žmigavaca, reakciju na parkirne senzore, gašenje multimedije nakon otvaranja vrata.
Ali komande na volanu i dalje ne rade.
U tvorničkim postavkama multimedije pokušavao sam gotovo dva dana različite proizvođače i modele vozila (Buick, Chevrolet, GM, Opel itd.).
Posebno je zanimljivo da se u prvoj RAISE CANBUS opciji Astra K uopće ne pojavljuje. Ako odaberem drugog proizvođača, tada se u izborniku pojavi Astra K, ali ni taj profil ne omogućuje komande na volanu.
Uz to mi se tijekom eksperimentiranja pojavila ikona automatske klime na ekranu (pomična je ikona, klikom na nju otvara mi menu dvoozonske klime, grijanja sjedala...), iako moja Astra nema automatsku klimu. Sada je više ne mogu ukloniti
.
Pitanje je:
Može li se G-RZ-GM59 (HW GM-GD7L-0107, SW V0015) firmwareom ili drugim CANBUS konfiguracijskim paketom nadograditi tako da pravilno podržava Opel Astru K?
Ili je ovaj hardver jednostavno nekompatibilan s Astra K te je potreban drugi CANBUS dekoder?
Ako netko ima iskustva baš s G-RZ-GM59 / GM-GD7L-0107 i Astrom K, zanima me postoji li odgovarajući firmware, konfiguracijska datoteka ili točan CANBUS profil koji treba odabrati.
Ne bih više želio nasumično isprobavati profile jer sam već dobio djelomičnu i očito pogrešnu komunikaciju s automobilom.