Kupujem novu matičnu ploču Gigabyte P55-UD3 koja ima i svoju R verziju (skuplju za 100kn) koja ima eSATA connector. Kako sam zahrđao u razvoju tehnologije znam samo za ATA i SATA diskove. Zanima me da li se isplati dati 100kn vise za taj connector, da li svoj novi disk mogu spojiti na taj conn i da li svoj stari ext. disk mogu spojiti na taj conn?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
To bi trebao biti externi sata. A stari disk ako je sata, možeš priključiti, mislim da je konektor malo drukčiji (ravan, nije u L). Sad ako je to jedina razlika u ploči, i baš ti ne treba izrazito, mislim da možeš i pametnije iskoristiti tih 100kn..
Hvala na pojasnjenju!
eSATA je standard za spajanje vanjski diskova sa računalom (eSATA - External Serial Advanced Technology Attachmen). Radi se o standardu koji je osmišljen kako bi dao veću brzinu prijenosa podataka od one koju da USB. eSATA može se naći na I/O panelu matične ploče, ili se može kupiti odvojeno pa se na ploču spaja standardnim SATA kabelom. Ugalvnom nije loše imati eSATA, ali kažem može se kupiti i zasebno, ako ti to bude potrebno jednog dana.
Ova P55-UD3R podržava RAID (0 i/ili 1) na eSATA diskovima i to je praktički jedina razlika vezana uz diskovni podsustav