Nesigurni vanjski diskovi

poruka: 6
|
čitano: 2.729
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Ovo o čemu ovdje pišem i pitam je doista nevjerovatno.Uvijek su mi svi govorili da je osjetljive stvari najbolje spremati na eksterne diskove,pa sam tako nedavno nabavio

Western Digitalov My Book 1110 od 1Tb.

Sve je bilo dobro,podijelio sam ga na dvije gotovo jednake particije i počeo na jednu spremati videoklipove.Narasla je datoteka na

preko 170 GB kad odjednom,kada sam "kliknuo" mišem na jednu od fajlova,cijela datoteka je nestala!Isparila! Samo tako.Gotovo dvogodišnji napor skupljanja videofajlova

specifične muzike nestala!

Srećom,čuo sam za Recuvu,pa sam ga odmah instalirala i doista,program je vratio sve datoteke,ovaj put na drugu particiju istog diska.Sredio sam

sve fajlove u jednu datoteku i sve je bilo dobro 2-3 mjeseci.Kad odjednom,prilikom redovnog paljenja računala primjetim da je particija gdje su videa prazna.Potpuno!Disk

radi ispravno,no jedna particija dopola puna,sada je potpuno prazna.Ponovo ja startam Recuvu,nađe ona sve nestale datoteke i fajlove,ali kada startam obnavljanje,javlja

da je obnovio samo šest fajlova.

Zapravo je obnovio više,ali uzalud,kada Gom player više ne može prikazati nijedan od fajlova,mada su nastavci fajlova ostali isti.

I sada to je problem.Znam da će neki odmah posumnjati na neki virus,ali računalo je stručno pregledano,i virusa nema.Problematičan disk radi normalno,ali 900 fajlova je

isparilo!Pa na čemu onda čuvati podatke,ako su eksterni diskovi ovako nesigurni?Ima li netko barem objašnjenje ovog problema, bio bi zahvalan.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.4.2011 17:23 (Mađar).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Čuvaj podatke barem u dva primjerka na fizički različitim diskovima. Svejedno je li disk vanjski ili unutarnji, ili optički medij, nikako nije mudro imati važne podatke samo u jednom primjerku.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Re: Nesigurni vanjski diskovi
Mađar kaže...

Ovo o čemu ovdje pišem i pitam je doista nevjerovatno.Uvijek su mi svi govorili da je osjetljive stvari najbolje spremati na eksterne diskove,pa sam tako nedavno nabavio

Western Digitalov My Book 1110 od 1Tb.

Sve je bilo dobro,podijelio sam ga na dvije gotovo jednake particije i počeo na jednu spremati videoklipove.Narasla je datoteka na

preko 170 GB kad odjednom,kada sam "kliknuo" mišem na jednu od fajlova,cijela datoteka je nestala!Isparila! Samo tako.Gotovo dvogodišnji napor skupljanja videofajlova

specifične muzike nestala!

Srećom,čuo sam za Recuvu,pa sam ga odmah instalirala i doista,program je vratio sve datoteke,ovaj put na drugu particiju istog diska.Sredio sam

sve fajlove u jednu datoteku i sve je bilo dobro 2-3 mjeseci.Kad odjednom,prilikom redovnog paljenja računala primjetim da je particija gdje su videa prazna.Potpuno!Disk

radi ispravno,no jedna particija dopola puna,sada je potpuno prazna.Ponovo ja startam Recuvu,nađe ona sve nestale datoteke i fajlove,ali kada startam obnavljanje,javlja

da je obnovio samo šest fajlova.

Zapravo je obnovio više,ali uzalud,kada Gom player više ne može prikazati nijedan od fajlova,mada su nastavci fajlova ostali isti.

I sada to je problem.Znam da će neki odmah posumnjati na neki virus,ali računalo je stručno pregledano,i virusa nema.Problematičan disk radi normalno,ali 900 fajlova je

isparilo!Pa na čemu onda čuvati podatke,ako su eksterni diskovi ovako nesigurni?Ima li netko barem objašnjenje ovog problema, bio bi zahvalan.

Hm sad jesu li podaci isparili ili nisu, no Recuva ti je zapravo dost lošiji alat i ogranicen opcijama za takve situacije od ovog dole kojeg sam spomenul na linku to je puno bolji tj daleko najbolji Free alat. U tom programu izaberi Damaged Partition Recovery, pa onda pod Advanced Setings obavezno oznaci ko na videu pa izeberi tu particiju di su zagubljeni podaci pa klikni na Full Scan nek odradi pa buš onda videl.{#}

http://www.bug.hr/forum/topic/ostale-softverske-teme/lista-besplatnog-softvera/30365.aspx?page=7&jumpto=1521735&sort=asc&view=flat

Jel taj vanjski disk mozda spojen preko USB, na komp jel to moze bit izvor problem loše USB performanse ili loš USB-Sata kontroler tj elektronika preko kojeg se vanjski disk spaja na PC to je klasican dost čest problem itekak.{#}

http://www.reliastream.com/cast/start/niorozco/
Poruka je uređivana zadnji put pet 8.4.2011 18:56 (rambox).
17 godina

Hvala na linku! Preuzeo sam alat,pa ću probati,ali ću promjeniti i USB kabl,jer imate pravo da i to može stvarati probleme.

0 0 hvala 0
17 godina

Pa ova priča izgleda,ima nepovoljan i neobičan završetak.Upotrebio sam gore predloženi Mini Tools,ali nakon gotovo pet sati izbacio je oskudan i neupotrebljiv rezultat.Našao je

malo toga,a i to je vratio u nepoznatom formatu,koju ne čita nijedan video-player.Znači uzaludan trud.Upotrebio sam ponovo Recuvu,koji je za malo više od sat vremena vratio

612 videodatoteka ali,sada dolazi ono čudno!Ispod ispravnih naziva datoteka kriju se odlomci filmova,odlomci nikad snimljenih pjesama i slično.Nađe se tu i poneki fajl kojeg

player ne može čitati,pa i vrlo malo ispravnih fajlova.Za ove odlomke,slutim da su to izostavljeni djelovi snimke koje sam preuzimao sa TV-a,znači oni djelovi snimke koje nisam upotrebio,već izbrisao.Pa odkud su se vratili oni a ne oni snimljeni?Volio bi čuti objašnjenje ako netko zna ?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Nesigurni vanjski diskovi

Objašnjenje ove čudne pojave je fragmentacija diska. Recuva je našla početak datoteke, i zatim prema podacima o dužini datoteka očito spasila slijedećih xyz MB podataka, a zbog fragmentacije diska u toj količini podataka je bilo svačega, i onog što je trebalo biti, i dijelova drugih (pa i izbrisanih) datoteka.

Inače, originalni problem je vjerojatno izazvala neispravna elektronika ladice vanjskog diska; najveće šanse za dohvat podataka imao bi vađenjem diska iz ladice (naravno, ako je to opcija) i spajanjem diska direktno SATA kabelom na računalo.

KaeR
Poruka je uređivana zadnji put ned 10.4.2011 16:51 (KaeR).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice