Ovo o čemu ovdje pišem i pitam je doista nevjerovatno.Uvijek su mi svi govorili da je osjetljive stvari najbolje spremati na eksterne diskove,pa sam tako nedavno nabavio
Western Digitalov My Book 1110 od 1Tb.
Sve je bilo dobro,podijelio sam ga na dvije gotovo jednake particije i počeo na jednu spremati videoklipove.Narasla je datoteka na
preko 170 GB kad odjednom,kada sam "kliknuo" mišem na jednu od fajlova,cijela datoteka je nestala!Isparila! Samo tako.Gotovo dvogodišnji napor skupljanja videofajlova
specifične muzike nestala!
Srećom,čuo sam za Recuvu,pa sam ga odmah instalirala i doista,program je vratio sve datoteke,ovaj put na drugu particiju istog diska.Sredio sam
sve fajlove u jednu datoteku i sve je bilo dobro 2-3 mjeseci.Kad odjednom,prilikom redovnog paljenja računala primjetim da je particija gdje su videa prazna.Potpuno!Disk
radi ispravno,no jedna particija dopola puna,sada je potpuno prazna.Ponovo ja startam Recuvu,nađe ona sve nestale datoteke i fajlove,ali kada startam obnavljanje,javlja
da je obnovio samo šest fajlova.
Zapravo je obnovio više,ali uzalud,kada Gom player više ne može prikazati nijedan od fajlova,mada su nastavci fajlova ostali isti.
I sada to je problem.Znam da će neki odmah posumnjati na neki virus,ali računalo je stručno pregledano,i virusa nema.Problematičan disk radi normalno,ali 900 fajlova je
isparilo!Pa na čemu onda čuvati podatke,ako su eksterni diskovi ovako nesigurni?Ima li netko barem objašnjenje ovog problema, bio bi zahvalan.