Bodybuilding - od početnika do naprednih izdvojena tema

poruka: 32.117
|
čitano: 8.709.376
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
odjavljen
Re: Rast mišića i visina
johnsteR kaže...

Je li bolje da uzmem Super Omega 3 masne kiseline ili samo Omega 3 od MyProteina?

Je li ucinak opravdava razliku u cijeni?

Mislim da konkretno kod MyProteina i nije neka razlika u cijeni, ali ja, a i dosta poznanika, se držimo obične Omege3 i sve 5.

lllnuclearlll kaže...

A da radije ubaciš hranu s omega3 u jelovnik nego da kupuješ kemiju?

Ako postoji suplement za koji bi stvarno rekao da vrijedi apsolutno svake lipe onda je to omega 3.

Daleko do toga da je to "umjetno", industrijsko i sto sve ne, ali nekako mislim da je opet, najmanje loše od svih tih kemija kako kažeš.

Uzmimo u obzir i činjenicu da nemogu svi imati prehranu bogatu omegama (da znam gdje je sve ima i da se kroz puno namirnica može unijeti, ali i sam sam ko student bio u fazama di jedva zbuksaš za mjesec dana članarine u gymu + piletina) tako da...

14 godina
Rast mišića i visina

Tako je,na najlaksi nacin svaki dan uneses omegu3.. 

omega3, creatin, i whey protein.. te 3 stvari nisu bacanje para. O ostalom bi se dalo

18 godina
Rast mišića i visina

Ne vidim što će mi Omega 3? Jedem ribu 1-2x tjedno i to je OK.

Mislim da je čak i dokazano da uzimanje umjetnih Omega3 kiselina ništa ne smanjuješ rizik od kardiovaskularnih bolesti. Broje se samo one iz prehrane.

14 godina
lllnuclearlll kaže...

Ne vidim što će mi Omega 3? Jedem ribu 1-2x tjedno i to je OK.

Mislim da je čak i dokazano da uzimanje umjetnih Omega3 kiselina ništa ne smanjuješ rizik od kardiovaskularnih bolesti. Broje se samo one iz prehrane.

Pa ni sam ih ne unosim, kad sam poceo trenirati 2013, popio  sam dvije bocice tih kapsula i od onda nista. A ribu ne jebem, dakle jako malo unosim u sebe omege3  i nist mi ne fali. A sad kakva su istrazivanja vezano za to, ne znam iskreno.

Ali uopce nije skupo, za 50tak kn imas 2 mj kapsula, sto po meni nisu nikakve pare. 

Pa mislim da one ni nisu cilj smanjenja kardiovaskularnih bolesti, nego svekukupna kvaliteta prehrane. Ako se hranis lose, nece ti nikakva kapsula tu pomoci.

To je nesto u smislu, jedes junk, i siromasku hranu po cijele dane, i onda popijes neki vitamin , da bi bio zdrav :D . how yes no

12 godina
odjavljen
Rast mišića i visina

Kako vam se cini ovo? Po ovme ja treniram. Jedino sto u PON radim prsa, triceps i ramena. Po dvije vjezbe za tricep i ramena i ostale druge dvije vj. iduci dan u tj. kad radim iste misice.

Poruka je uređivana zadnji put sub 10.12.2016 19:53 (IvanDado).
14 godina
IvanDado kaže...

Kako vam se cini ovo? Po ovme ja treniram. Jedino sto u PON radim prsa, triceps i ramena. Po dvije vjezbe za tricep i ramena i ostale druge dvije vj. iduci dan u tj. kad radim iste misice.

ako radis sve u istom treningu, onda je previse volumena, pogotovo malih misicnih skupina kao triceps, biceps. sta ce ti toliko vjezbi, serija.... prepolovi to, i radi sve 2x tjedno

a trening ramena ti je katastrofa.. samo potisci, prednje rame previse forsiras, a ono je ionako pogadjano s potiscima za prsa.. nema potrebe s time.. Ne kontam kako nitko ne zna sloziti normalan program, smislen...

ok je potisak, OHP ili bucicama neki, ali samo na tome i ostani, ne treba ti jos predrucenje, pogtovo jos jedan potisak,.. vise srednjeg ramena, njega jako malo pogadjas inace, tako da,  i zadnje rame isto, facepullse ubac

sta ce ti dva preducenja plus potisak? ajd mi to objasni.. :D  bolje da ubacis po 2 vjezbe za srednje i zadnje, nego 3 vjezbe za prednje

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.6.2016 18:28 (exer1234).
12 godina
odjavljen
exer1234 kaže...

ako radis sve u istom treningu, onda je previse volumena, pogotovo malih misicnih skupina kao triceps, biceps. sta ce ti toliko vjezbi, serija.... prepolovi to, i radi sve 2x tjedno

a trening ramena ti je katastrofa.. samo potisci, prednje rame previse forsiras, a ono je ionako pogadjano s potiscima za prsa.. nema potrebe s time.. Ne kontam kako nitko ne zna sloziti normalan program, smislen...

ok je potisak, OHP ili bucicama neki, ali samo na tome i ostani, ne treba ti jos predrucenje, pogtovo jos jedan potisak,.. vise srednjeg ramena, njega jako malo pogadjas inace, tako da,  i zadnje rame isto, facepullse ubac

sta ce ti dva preducenja plus potisak? ajd mi to objasni.. :D  bolje da ubacis po 2 vjezbe za srednje i zadnje, nego 3 vjezbe za prednje

Hvala. Ove vj. za vece skupine su uredu? Za njih radim 4x10, a za manje radim 3x10. Triceps i ramena sam prepolovio na 2 puta, da. Sto se tice ramena, koje onda vjezbe tocno? Mislio sam onda OHP, odrucenje i predrucenje. To troje. Jel to uredu?

14 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Ima neka osoba voljna pomoc mi pri mrsavljenju? Jedna velika oklada je u igri. Radim nonstop, najprije u uredu,a onda kasnije idem u svoj FastFood kontrolirat i pomagat sta treba. Za teretanu nemam vremena jer su 2 blizu koje mi se gade,a u drugi grad sad nemam vremena. Na raspolaganju ima bicikl i eventualno workout. Sve to s treningom je okej,ali problem mi je prehana jer ne mogu si isplanirat sto pojest. Ako ima netko voljan bio bi mu jako zahvalan. Na kraju mjeseca sam voljan poslat 200-300kn samo da mi to sve funkcionira. 

Liverpool is not just a football club,its way of a life.
14 godina
IvanDado kaže...
exer1234 kaže...

Hvala. Ove vj. za vece skupine su uredu? Za njih radim 4x10, a za manje radim 3x10. Triceps i ramena sam prepolovio na 2 puta, da. Sto se tice ramena, koje onda vjezbe tocno? Mislio sam onda OHP, odrucenje i predrucenje. To troje. Jel to uredu?

ako radis OHP, ne treba ti predrucenje,,, predrucenje izolira prednje rame.a cemu to? ako radis potiske za prsa, prednje rame je tu vec dosta ukljuceno ,i radis ga... nema potrebe. radi OHP. i jacaj na njemu,  i ubaci jos srednje rame.. i zadnje rame..

sve je ok ..4x10, i svaki put povecavaj kilaze... danas radis 4x10 s 60kg, sljedeci trening probaj s 62,5 ili 65

14 godina
Bash kaže...

Ima neka osoba voljna pomoc mi pri mrsavljenju? Jedna velika oklada je u igri. Radim nonstop, najprije u uredu,a onda kasnije idem u svoj FastFood kontrolirat i pomagat sta treba. Za teretanu nemam vremena jer su 2 blizu koje mi se gade,a u drugi grad sad nemam vremena. Na raspolaganju ima bicikl i eventualno workout. Sve to s treningom je okej,ali problem mi je prehana jer ne mogu si isplanirat sto pojest. Ako ima netko voljan bio bi mu jako zahvalan. Na kraju mjeseca sam voljan poslat 200-300kn samo da mi to sve funkcionira. 

e jbg... 

12 godina
odjavljen
exer1234 kaže...

ako radis OHP, ne treba ti predrucenje,,, predrucenje izolira prednje rame.a cemu to? ako radis potiske za prsa, prednje rame je tu vec dosta ukljuceno ,i radis ga... nema potrebe. radi OHP. i jacaj na njemu,  i ubaci jos srednje rame.. i zadnje rame..

sve je ok ..4x10, i svaki put povecavaj kilaze... danas radis 4x10 s 60kg, sljedeci trening probaj s 62,5 ili 65

E super hvala ti. A to kad povecavam kilaze, sto ako failam, onda samo ponovno pokusat iduci put?

14 godina
Rast mišića i visina

neces failati.

odaberes kilazu s kojom ces zavrsitit sve serije s ciljanim brojem ponavljanja, ali naravno da nije opet prelagana kilaza, recimo da u zadnjoj seriji, zadnje ponavljanje vec prestavlja problem...

a nemoj nikad u prvoj seriji dati sve od sebe, tj ici do otkaza, zato sto ce ti onda ostale serije biti problem.. bitan je sveukupan volumen .

4x10 s recimo 60 kg... ako uradis , onda sljedeci trening povecaj kilazu za 2,5 kg ako imas takve male ploce od 1,25, ako nemas onda 65 kg.. ako ne ide 4x 10 onda probaj 4x8 ili recimo prva serija 10, druga 10,,  treca 9.. cetvrta 8 ... pa sljedeci trening 10 10 9  9 ,, ili 10 10 10 9.. itd .kontas .. ne povecavaj kilazu dokle god ne zavrsis sve serije s zadanim brojem ponavljanja.. to se zove progressive overload, medju najbitnijim stvarima 

imas vise vrsta progressive overloada, kako da ga prevedem na hrvatski, ne znam...

bolja forma, veca kilaza, ponavljanja, serije.... brzina izvodjena pokreta, kvaliteta.. ovo ono....

takodjer i nacina treninga. radi ono sto ti volis.. dzabe ti ovo sve, ako ti trening ne pase.. netko voli svaku seriju povecavati kilaze, ja volim sve serije s istom, i eventualnu zadnju seriju ici AMRAP , ili uraditi max ponavljanja koliko ide..

na compound ne idi do otkaza, osim zadnja serija.. a na izolacijama mozes

ovo je optimalnije nego da treniras po osjecaju, dakle da odabires random kilaze, random vjezbe, da ti trening nema ni glave ni repa, kao sto vecina ljudi radi.. Frend trenira godinama, niti jedan trening mu nije isti, i sam to kaze.. kilaze su smijesne, ne jaca uopce. stalno se vrti oko istoga.. naravno tako i izgleda..

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.6.2016 0:44 (exer1234).
12 godina
odjavljen
exer1234 kaže...

neces failati.

odaberes kilazu s kojom ces zavrsitit sve serije s ciljanim brojem ponavljanja, ali naravno da nije opet prelagana kilaza, recimo da u zadnjoj seriji, zadnje ponavljanje vec prestavlja problem...

a nemoj nikad u prvoj seriji dati sve od sebe, tj ici do otkaza, zato sto ce ti onda ostale serije biti problem.. bitan je sveukupan volumen .

4x10 s recimo 60 kg... ako uradis , onda sljedeci trening povecaj kilazu za 2,5 kg ako imas takve male ploce od 1,25, ako nemas onda 65 kg.. ako ne ide 4x 10 onda probaj 4x8 ili recimo prva serija 10, druga 10,,  treca 9.. cetvrta 8 ... pa sljedeci trening 10 10 9  9 ,, ili 10 10 10 9.. itd .kontas .. ne povecavaj kilazu dokle god ne zavrsis sve serije s zadanim brojem ponavljanja.. to se zove progressive overload, medju najbitnijim stvarima 

imas vise vrsta progressive overloada, kako da ga prevedem na hrvatski, ne znam...

bolja forma, veca kilaza, ponavljanja, serije.... brzina izvodjena pokreta, kvaliteta.. ovo ono....

takodjer i nacina treninga. radi ono sto ti volis.. dzabe ti ovo sve, ako ti trening ne pase.. netko voli svaku seriju povecavati kilaze, ja volim sve serije s istom, i eventualnu zadnju seriju ici AMRAP , ili uraditi max ponavljanja koliko ide..

na compound ne idi do otkaza, osim zadnja serija.. a na izolacijama mozes

ovo je optimalnije nego da treniras po osjecaju, dakle da odabires random kilaze, random vjezbe, da ti trening nema ni glave ni repa, kao sto vecina ljudi radi.. Frend trenira godinama, niti jedan trening mu nije isti, i sam to kaze.. kilaze su smijesne, ne jaca uopce. stalno se vrti oko istoga.. naravno tako i izgleda..

Jako detaljno, hvala ti. Samo ovo mi nije jasno sto kazes da na compundu ne idem do otkaza. Pa sta mi ne treba biti deseto, deveto ili osmo ponavljanje otkaz? I kako se pravilno zagrijava?

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.6.2016 1:44 (IvanDado).
14 godina
Rast mišića i visina

@IvanDado, do otkaza odi samo zadnju i/ili predzadnju seriju. I to ovisi koju vjezbu radis. Kod cucnjeva, mrtvog i veslanja nebi preporucio jer su ti sanse za povredu velike i najmanje radis misicnu skupinu koju bi trebao. Tj. tijelo ti se grci, ledja ti vise nisu ravna itd... A otkaz na svakoj seriji nema smisla, posebice ako si pocetnik. Tijelo ce ti brzo izgorit. 

Ako sam ti pomogao opali TD!
14 godina
Rast mišića i visina

Pa primjer

Cucanj, radis 4x10 

Da bi uspio zavrsiti sve 4 serije po 10 ponavljanja, tezina mora biti nesto manja, recimo da bi u prvoj seriji uspio uraditi 12-13 ponavljanja, ali ih naravno neces uraditi, jer ako bi odmah u prvoj isao do otkaza, napravis 13, i to je to.. u drugoj neces moci ni 10.. vjerojatno nekih 8 ... i to bi ti opet bio otkaz, u trecoj mozda 6 .... isto otkaz....

Ovako fino uradis 4x10 ... sto je 40 ponavljanja, a u onom slucaju bi u 4 serije uradio manje ponavljanja, posto si isao do otkaza, i u narednoj seriji nema sanse da uradis isti broj ponavljanja... 

A i na compound vjezbama otkaz nije bas pozeljan, osim u zadnjoj seriji, tada ok. Zbog toga sto puno vise utjece na CNS.. dok se male skupine puno brze oporavljaju

ja nekad volim uraditi recimo zadnju seriju, pa testirat koliko ide.. recimo bench radim 3x5 , pa zadnja serija uradim vise od 5, tj koliko ide, iliti AMRAP.. 

ili nekad testirati ponavljanja s 60 kg... na kraju uradim s 60 kg max broj ponavnjanja.. zadnja dva puta sam uradio 29.. nikako probit itu granicu od 30

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.6.2016 13:55 (exer1234).
15 godina
neaktivan
Rast mišića i visina

Ako možeš zadržati dobru formu i napraviti 2-3 komada više naravno da ćeš ih napraviti, bila prva ili zadnja serija. To uopće ne bi trebalo biti diskutabilno. Forma je ključ svega.

14 godina
Kiky877 kaže...

Ako možeš zadržati dobru formu i napraviti 2-3 komada više naravno da ćeš ih napraviti, bila prva ili zadnja serija. To uopće ne bi trebalo biti diskutabilno. Forma je ključ svega.

nije. 

cista matematika

imas 5x10 s recimo 100 kg da bude lakse racunati

dakle ako uradis 10, 10 ,10 ,10 ,10 .. to je 50 ponavljanja s 100 kg

Ako u prvoj seriji ides do otkaza, dakle otkaz, ti u drugoj seriji nema nikakve sanse da uradis isti broj ponavljanja.. u trecoj jos manje, ,cetvrta jos manje,, pogotovo ako u svakoj toj seriji ides do otkaza, pa testiraj si sam pa ces vidjeti

na kraju ce volumen biti manji, mozda ne puno manji, ali ce biti manji , nego da si sve serije isao s rezervom, na kraju ce vec zadnja i predzanja serija biti izazov, blizu otkaza, sto je puno pametniji pristup nego u startu ici do otkaza

Zapravo , napredovat ces i tako, ali nije najoptimalnije, bolje je imati smislen trening, progresija.. na ovaj nacin neces moci napredovati kako zellis. niti ces jacati.. ako ides do otkaza stalno, puno ti vise vremena treba za oporavak i sljedeci trening

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.6.2016 14:11 (exer1234).
15 godina
neaktivan
exer1234 kaže...
Kiky877 kaže...

nije. 

cista matematika

imas 5x10 s recimo 100 kg da bude lakse racunati

dakle ako uradis 10, 10 ,10 ,10 ,10 .. to je 50 ponavljanja s 100 kg

Ako u prvoj seriji ides do otkaza, dakle otkaz, ti u drugoj seriji nema nikakve sanse da uradis isti broj ponavljanja.. u trecoj jos manje, ,cetvrta jos manje,, pogotovo ako u svakoj toj seriji ides do otkaza, pa testiraj si sam pa ces vidjeti

na kraju ce volumen biti manji, mozda ne puno manji, ali ce biti manji , nego da si sve serije isao s rezervom, na kraju ce vec zadnja i predzanja serija biti izazov, blizu otkaza, sto je puno pametniji pristup nego u startu ici do otkaza

Zapravo , napredovat ces i tako, ali nije najoptimalnije, bolje je imati smislen trening, progresija.. na ovaj nacin neces moci napredovati kako zellis. niti ces jacati.. ako ides do otkaza stalno, puno ti vise vremena treba za oporavak i sljedeci trening

Nitko ti ne brani da imaš svoju teoriju. Ja uvijek imam jedan lift više "u džepu" jer radim solo i ne želim riskirati, al sigurno neću stati ako osjetim da mogu napraviti još 2-3 komada bez beda. A to da se ne trenira do otkaza je zešći circle jerk koji nikad nije dokazan. Ako svaki put ostavis 2-3 lifta jedino što ćeš steći je navika ljenosti pa ih ni ubuduće nećeš napraviti.

18 godina
Rast mišića i visina

Ako ti prvu seriju možeš napraviti npr 13kom, a napravio si 10, pitanje je da li će uopće doći do pucanja mišićnih vlakana, uslijed nedovoljne stuimulacije mišića, tj. da li si tom serijom išta pridonijeo rastu mišića, jer je dokazano da tih zadnjih 1-2 ponavljanja najviše trga vlakna.

Ja kad radim 5x5 (na čučnju) ako osjetim prvu seriju da ide lakše, napraviti ću i 6. ponavljanje...

I have nothing to say. Thank you and goodbye. EUNE: replik91
12 godina
odjavljen
Rast mišića i visina

Evo danas sam na benchu napravio uspio napravit sa 62,5 sve 4 serije po 10 puta (smijesno jer smo tu tezinu uzeli za pr. xD) Prvu seriju sam osjecao da mogu barem jos 2 puta, ali nisam htio, drugu sam sigurno mogo jos jedanput, a zadnje dvije sam bas ono na 10 crko. I to je dobro? Iduci put cu probat sa 65.

15 godina
neaktivan
IvanDado kaže...

Evo danas sam na benchu napravio uspio napravit sa 62,5 sve 4 serije po 10 puta (smijesno jer smo tu tezinu uzeli za pr. xD) Prvu seriju sam osjecao da mogu barem jos 2 puta, ali nisam htio, drugu sam sigurno mogo jos jedanput, a zadnje dvije sam bas ono na 10 crko. I to je dobro? Iduci put cu probat sa 65.

To je ok. Kao početnik fokusiraj se na formu, a ne na težinu. I ne zanemaruj se dal si napravio 1,2 više ili manje od onoga na papiru.

14 godina
FlyBoy kaže...

Ako ti prvu seriju možeš napraviti npr 13kom, a napravio si 10, pitanje je da li će uopće doći do pucanja mišićnih vlakana, uslijed nedovoljne stuimulacije mišića, tj. da li si tom serijom išta pridonijeo rastu mišića, jer je dokazano da tih zadnjih 1-2 ponavljanja najviše trga vlakna.

Ja kad radim 5x5 (na čučnju) ako osjetim prvu seriju da ide lakše, napraviti ću i 6. ponavljanje...

zasto bi moralo doci do pucanja vlakana,ako uopce gledas na taj nacin?

sta kazes na ovo.. da li je pametnije ici na sve ili nista, dakle kidat se. ici do otkaza, ubijati misic

ili pametno, isplanirano iz treninga u trening jacati, povecavati kilaze, odraditi zacrtane serije, ponavljanja, ne ici do otkaza..

? vidi, zato radis vise serija.. ti u prvoj seriji mozda mozes uraditi vise od 10 ponavljanja, ali ako radis 5 serija po 10.. u zadnje dvije serije ce to 10to ponavljanje vec biti izazov.

14 godina
IvanDado kaže...

to je odlican nacin...

sljedeci put 65.. 

ici ce vjerojatno 10 10 9 9 ili tako nesto, sto je skroz ok...

puno pametnije nego da si uradio 13 10 8 6 ako ides do otkaza, jer otkaz nije pametan, barem ne na pocetku , kasnije, zadnja serija, ako moezs vise, uradi

volumen je bitan...s otkazom povecavas vrijeme oporavka,a takodjer i moguce smanjenje volumena... u 5 serija neces uraditi 50 ponavljanja s istom tezinom, nego ces mozda 45 ... sto je vec manji volumen

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.6.2016 17:03 (exer1234).
14 godina
Rast mišića i visina

15 godina
neaktivan
exer1234 kaže...
IvanDado kaže...

to je odlican nacin...

sljedeci put 65.. 

puno pametnije nego da si uradio 13 10 8 6 ako ides do otkaza, jer otkaz nije pametan, barem ne na pocetku , kasnije, zadnja serija, ako moezs vise, uradi

volumen je bitan...s otkazom povecavas vrijeme oporavka,a takodjer i moguce smanjenje volumena... u 5 serija neces uraditi 50 ponavljanja s istom tezinom, nego ces mozda 45 ... sto je vec manji volumen

A kaj intenzitet nula bodova?

18 godina
exer1234 kaže...

NItko nije pričao da treba svaki set ići do failura. Na squatu pogotovo mislim da nema toliko ludih ljudi da idu svaki set do failura.

Ali reći da trebaš stati na XY broju repsa da bi mogao "podnijeti" iduće serije a imaš još 3-4-5 u sebi je glupost.

Općenito, broj ponavljanja nije nešto što treba biti zacrtano u kamenu, tako svejedno oćeš napraviti dvije serije po 10, ili prvu 12 a drugu 8.

Tvoje tijelo ne funkcionira tako da kad ti dođeš do 10. ponavljanja ono tada zna da je vrijeme da trga vlakna pa odluči to tada napraviti. Nekad će se to dogoditi prije, nekad kasnije, nekad uopće neće itd..

Na kraju svega, intenzitet je jednako bitan kao i volumen.

Po logici gdje je 3x8 (total od 24 repsa) bolje nego napraviti 1x10+1x8+1x5 (total 23 repsa, ali svaki set do otkaza) samo zato jer imaš jedno ponavljanje više, tj. više volumena,  onda uzmi praznu šipku i radi x50 repsa po 10 serija...

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.6.2016 17:26 (FlyBoy).
14 godina
Kiky877 kaže...
exer1234 kaže...
IvanDado kaže...

to je odlican nacin...

sljedeci put 65.. 

A kaj intenzitet nula bodova?

pa intezitet je tezina

14 godina
FlyBoy kaže...
exer1234 kaže...

NItko nije pričao da treba svaki set ići do failura. Na squatu pogotovo mislim da nema toliko ludih ljudi da idu svaki set do failura.

Ali reći da trebaš stati na XY broju repsa da bi mogao "podnijeti" iduće serije a imaš još 3-4-5 u sebi je glupost.

Na kraju svega, intenzitet je jednako bitan kao i volumen.

Po logici gdje je 3x8 (total od 24 repsa) bolje nego napraviti 1x10+1x8+1x5 (total 23 repsa, ali svaki set do otkaza) samo zato jer imaš jedno ponavljanje više, tj. više volumena,  onda uzmi praznu šipku i radi x50 repsa po 10 serija...

ali tezina je bitna.. neces odabrati tezinu s kojom u prvoj seriji mozes uraditi 15 ponavljanja,, a cilj ti je 10. kontas? ali recimo 3 ponavljanja da.. u drugoj seriji ce to biti 2 ponavljanja  u rezerivi. u trecoj jedno. u cetvroj mozda vise ni ne mozes.. RPE 9 ili 9.5

ajmo ovako da bude lakse. odabrat ces tezinu koja ce ti vec u zadnje 2 serije biti izazov da zavrsis zadani broj ponavljanja. dakle. ako u zadnjoj seriji mozes uraditi jos par ponavljanja vise, tada je tezina pre mala... ili jednostavno onda idi do otkaza u toj seriji... ali je glup nacin da u PRVOJ seriji ides do otkaza, jer ce ostale serije patiti.. o tome pricam

Poruka je uređivana zadnji put pon 6.6.2016 17:28 (exer1234).
18 godina
exer1234 kaže...

ali tezina je bitna.. neces odabrati tezinu s kojom u prvoj seriji mozes uraditi 15 ponavljanja,, a cilj ti je 10. kontas? ali recimo 3 ponavljanja da.. u drugoj seriji ce to biti 2 ponavljanja  u rezerivi. u trecoj jedno. u cetvroj mozda vise ni ne mozes.. RPE 9 ili 9.5

A zašto onda ne odabereš svaki put težinu s kojom možeš napraviti točno 10 ponavljanja npr. 11. bi bilo failure)

Npr. prvu seriju radiš 10x100kila, drugu 10x97.5, treću 10x95, četvrtu 10x90 itd itd..

Tako ćeš doći do istog volumena od 40x, a svaki put ćeš napraviti maksimum ponavljanja.

Ugl. ono što hoću reći, ne postoji pravi, niti krivi način. I jedno i drugo će ti dati rezultate.

Progressive overload je faktor koji se cilja dugoročno, dakle da postoji napredak u intenzitetu uz zadržavanje istog volumena, a ne nešto što se treba gledati iz serije u seriju.

12 godina
odjavljen
Rast mišića i visina

Primjetio sam da mi je kod vjezbanja manjih misica tesko odredit koja mi je tezina za 10 ponavljanja recimo. Cesto mi se dogodi da odem cak i do 15, a drugu seriju onak 12, pa trecu 10. Znaci to treniram onak dokle god ide. Kao i kod sklekova. Napravim 3 serije dokle ide, ide. 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice